21.1.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CE 15/90


Torsdag 23 oktober 2008
Burma

P6_TA(2008)0527

Europaparlamentets resolution av den 23 oktober 2008 om Burma

2010/C 15 E/20

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av sina resolutioner om Burma av den 19 juni 2008 (1), 24 april 2008 (2), 27 september 2007 (3), 21 juni 2007 (4) och 14 december 2006 (5),

med beaktande av rådets slutsatser om Burma/Myanmar av den 29 april 2008, som antogs av rådet (allmänna frågor och yttre förbindelser) i Luxemburg, och rådets gemensamma ståndpunkt 2006/318/GUSP. av den 27 april 2006 om förlängning av de restriktiva åtgärderna mot Burma/Myanmar (6),

med beaktande av rapporten av den 3 september 2008 (A/63/341) från FN:s särskilde rapportör om situationen för mänskliga rättigheter i Burma, Tomás Ojea Quintana,

med beaktande av artikel 115.5 i arbetsordningen och av följande skäl:

A.

Den 24 oktober 2008 är 13-årsdagen för det ogrundade fängslandet som politisk fånge av Nationella demokratiförbundets (NLD) generalsekreterare Daw Aung San Suu Kyi. Ytterligare 2 120 personer sitter fortfarande fängslade under vedervärdiga förhållanden bara för att de har uttryckt en önskan om att införa demokrati i Burma. Den 3 oktober 2008 uppmanade Navanethem Pillay, FN:s nya högkommissarie för mänskliga rättigheter, formellt de burmesiska militära myndigheterna att släppa alla politiska fångar.

B.

På årsdagen för fängslandet av Aung San Suu Kyi kommer ledande politiker i asiatiska och europeiska länder att samlas för det sjunde Asien-Europamötet (ASEM) i Kina den 24 och 25 oktober 2008.

C.

Den burmesiska militärjuntan vägrar medvetet att vidta förebyggande åtgärder eller skyddsåtgärder mot den allvarliga hungersnöd som hotar staten Chin i landets västra delar.

D.

I september 2008 utförde de burmesiska myndigheterna under fem dagar brutala repressalier mot de omfattande protester som hade inletts sex veckor tidigare.

E.

Människorättssituationen har försämrats ytterligare, det politiska förtrycket har trappats upp och militärjuntan har inte uppfyllt de löften som gavs till det internationella samfundet efter Saffranrevolutionen i september 2007.

F.

Förenta staterna förbjöd 2003 all import av burmesiska konfektionsprodukter, som tillverkas under verkliga slaveriförhållanden. Europeiska unionens råd har hittills inte kunnat nå enighet bland medlemsstaterna om motsvarande åtgärder.

G.

FN:s generalsekreterare har meddelat att han kan komma att ställa in sitt planerade besök till Burma i december 2008 om situationen i landet inte märkbart förbättras under de kommande månaderna.

H.

FN avslöjade i augusti 2008 att de burmesiska militära myndigheterna på bedrägligt sätt lade beslag på en del av det humanitära bistånd som lämnas till Burma med stöd av felaktigt beräknade växelkurser.

I.

De burmesiska militära myndigheterna har stängt ned tillträdet till de fria medierna via Internet, förhindrat spridning av oberoende informationskällor och fängslat så kallade cyberdissidenter som försökt att fritt uttrycka sina politiska åsikter.

1.

Europaparlamentet fördömer det fortsatta frihetsberövandet av Daw Aung San Suu Kyi, som under långa perioder har varit i husarrest sedan hon vann det senaste demokratiska valet 1990, och kräver att hon omedelbart släpps fri.

2.

Europaparlamentet beklagar att antalet politiska fångar har ökat från 1 300 till 2 000 efter Saffranrevolutionen, och att trots att den sedan länge frihetsberövade journalisten och NLD:s sekreterare U Win Tin och sex andra ledare släpptes i september 2008 har 23 NLD-medlemmar senare fängslats.

3.

Europaparlamentet fördömer de godtyckliga anklagelser som ligger till grund för fängslandet av många dissidenter liksom de politiska fångarnas mycket svåra förhållanden i fängelserna, med bland annat omfattande tortyr och straffarbete. Parlamentet är djupt oroat över att man systematiskt förnekar politiska fångar läkarbehandling, och kräver att Internationella rödakorskommittén tillåts återuppta sina besök.

4.

Europaparlamentet uppmanar bestämt ASEM-medlemsstaterna att vid toppmötet gemensamt uppmana de burmesiska militära myndigheterna att släppa alla politiska fångar.

5.

Europaparlamentet fördömer kraftfullt den etniska rensning som utförts mot karenminoriteten, även mot dem som sökt sin tillflykt till grannlandet Thailand. Det internationella samfundet uppmanas i detta avseende att utöva starkare påtryckningar på juntan för att stoppa militära aktioner gentemot civila och att öka det humanitära biståndet till den drabbade befolkningen, även vid behov med hjälp av gränsöverskridande mekanismer.

6.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att insistera på att alla restriktioner som införts av de burmesiska militära myndigheterna mot leveranserna av biståndet till de områden som drabbades av cyklonen Nargis upphävs och att lägga fram en fullständig rapport om hur effektivt biståndet varit och hur stort bistånd som fortfarande behövs.

7.

Europaparlamentet uppmanar de burmesiska myndigheterna att omedelbart ta sitt humanitära ansvar, särskilt när det gäller den hotande hungersnöden i Chin.

8.

Europaparlamentet konstaterar att 37 besök av FN-sändebud under de senaste 20 åren inte har lett till en enda reform av den burmesiska statens råd för fred och utveckling (SPDC), och fäster uppmärksamheten vid uttalandet av den 11 oktober 2007 av ordföranden för FN:s säkerhetsråd om situationen i Myanmar (S/PRST/2007/37), vilket också har ignorerats av SPDC. Parlamentet kräver att man fastställer en tidsplan och kriterier för reformer och att FN:s säkerhetsråd beslutar sig för att vidta ytterligare åtgärder gentemot Burma om tidsplanen och kriterierna inte uppfylls.

9.

Europaparlamentet uppmanar den burmesiska regeringen att gradvis genomföra de fyra viktigaste punkterna på området för mänskliga rättigheter, som begärts av FN:s särskilde rapportör, det vill säga yttrande-, mötes- och föreningsfrihet, frisläppande av samvetsfångar, övergång till en demokratisk och civil flerpartiregering, och ett oberoende och opartiskt rättsväsende.

10.

Europaparlamentet uppmanar FN:s generalsekreterare att hålla fast vid ett andra besök i Burma i december 2008, oavsett de rådande förhållandena, för att personligen begära att alla politiska fångar släpps fria och att NLD fullt ut involveras i förberedelserna inför 2010 års val samt för att understryka att FN:s krav måste uppfyllas.

11.

Europaparlamentet uppmanar Europeiska rådet att utnyttja sitt möte den 11–12 december 2008 för att se över rådets förordning (EG) nr 194/2008 av den 25 februari 2008 om förlängning och skärpning av de restriktiva åtgärderna mot Burma/Myanmar (7) och att utvidga de riktade sanktionerna till att omfatta tillgång till internationella banktjänster för företag, konglomerat och affärsverksamheter som ägs av eller är nära knutna till den burmesiska militären, stoppa av all import av burmesiskt tillverkade konfektionsprodukter och inte längre ge vissa generaler och deras familjer tillträde till affärsmöjligheter, hälsovård, konsumentinköp och utländsk utbildning.

12.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att förklara vilka åtgärder den tänker vidta i fråga om FN:s avslöjande av att en del av allt det humanitära bistånd som sänds till Burma faller offer för statligt understödda växelkursbedrägerier.

13.

Europaparlamentet är djup bekymrat över att det utredningsorgan som inrättats av de burmesiska militära myndigheterna för att utreda morden, fängslandena och försvinnandena i samband med den fredliga demonstrationen i september 2007 inte gett något resultat, och uppmanar de burmesiska myndigheterna att underlätta arbetet för en utredningskommission i FN-regi.

14.

Europaparlamentet uppmanar regeringarna i Kina, Indien och Ryssland att utnyttja sitt avsevärda ekonomiska och politiska inflytande på de burmesiska myndigheterna för att genomdriva avsevärda förbättringar i landet och att stoppa leveranserna av vapen och andra strategiska resurser.

15.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s särskilda sändebud för Burma, SPDC, regeringarna för medlemmarna i Sydostasiatiska nationernas förbund (ASEAN) och ASEM, ASEM:s sekretariat, ASEAN:s interparlamentariska arbetsgrupp om Myanmar, Daw Aung San Suu Kyi, NLD, FN:s generalsekreterare, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter och FN:s särskilde rapportör om mänskliga rättigheter i Myanmar.


(1)  Antagna texter, P6_TA(2008)0312.

(2)  Antagna texter, P6_TA(2008)0178.

(3)  EUT C 219 E, 28.8.2008, s. 311.

(4)  EUT C 146 E, 12.6.2008, s. 383.

(5)  EUT C 317 E, 23.12.2006, s. 902.

(6)  EUT L 116, 29.4.2006, s. 77.

(7)  EUT L 66, 10.3.2008, s. 1.