15.10.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CE 247/7


Torsdag 10 april 2008
Rapporten om Kroatiens framsteg 2007

P6_TA(2008)0120

Europaparlamentets resolution av den 10 april 2008 om rapporten om Kroatiens framsteg 2007 (2007/2267(INI))

2009/C 247 E/03

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av rådets beslut av den 3 oktober 2005 om att inleda anslutningsförhandlingar med Kroatien,

med beaktande av sin resolution av den 25 april 2007 om rapporten om Kroatiens framsteg 2006 (1),

med beaktande av rapporten om Kroatiens framsteg 2007, som kommissionen offentliggjorde den 6 November 2007 (SEK(2007)1431),

med beaktande av slutsatserna från rådet (allmänna frågor och yttre förbindelser) av den 10 December 2007 om Kroatien,

med beaktande av det besök som delegationen från utskottet för utrikesfrågor gjorde i Kroatien den 6–7 februari 2008,

med beaktande av artikel 45 i arbetsordningen,

med beaktande av betänkandet från utskottet för utrikesfrågor (A6-0048/2008).

A.

Kroatien är på god väg mot ett fullt medlemskap i Europeiska unionen, fortsätter att uppfylla Köpenhamnskriterierna och genomför framgångsrikt stabiliserings- och associeringsavtalet.

B.

Kroatien är en demokratisk europeisk stat som stöder europeisk integration och som åtar sig att överbrygga befintliga motsättningar och att uppnå försoning mellan olika folkgrupper, vilket medför en frivillig överföring av befogenheter inom viktiga politikområden. Kroatien har på detta område vidtagit omfattande och framgångsrika åtgärder som har gett synbara resultat.

C.

Processen för Kroatiens EU-anslutning påverkar hela regionen och ses som ett test på EU:s engagemang för västra Balkan. Den skulle kunna bli ett betydelsefullt incitament för alla andra berörda länder.

D.

Kroatien uppfyller fortfarande de politiska Köpenhamnskriterierna, har en erkänt fungerande marknadsekonomi och fortsätter att genomföra stabiliserings- och associeringssavtalet utan större svårigheter.

E.

Kroatiens seriösa åtaganden i anslutningsförhandlingarna har medfört goda följdverkningar och bådar gott inför integrationsprocessen till EU för Kroatien och andra länder i regionen.

F.

Under de två senaste åren av förhandlingar har Kroatien gjort betydande och berömvärda framsteg inom de flesta av de områden som omfattas av gemenskapslagstiftningen.

G.

Förstärkta insatser och ett förnyat politiskt engagemang fordras för att ta itu med vissa av de problematiska områden inom vilka det fortfarande krävs genomgripande reformer innan Kroatien kan ansluta sig till EU.

H.

Enligt ordförandeskapets slutsatser från Europeiska rådet i Thessaloniki 2003 har samtliga länder på västra Balkan sin givna framtid i Europeiska unionen, vilket också bekräftats i flera av parlamentets resolutioner.

I.

I det uttalande som gjordes av EU och länderna på västra Balkan och som enhälligt godkändes av utrikesministrarna från Europeiska unionen och västra Balkan den 11 mars 2006 i Salzburg, understryks betydelsen av goda grannförbindelser och behovet av att hitta ömsesidigt acceptabla lösningar på olösta problem med grannländerna.

1.

Europaparlamentet lyckönskar de kroatiska myndigheterna till de positiva resultat som hittills uppnåtts, särskilt när det gäller det stora antalet förhandlingskapitel som har öppnats.

2.

Europaparlamentet anser att syftet med de pågående anslutningsförhandlingarna är att enas om vilka åtgärder som kan krävas för att underlätta integreringen, med ett tydligt åtagande från kandidatlandets sida om att acceptera och genomföra gemenskapens regelverk och följa de politiska målen i fördragen. Förhandlingarna bör inte användas som påtryckningsmedel för att lösa bilaterala politiska tvister som faller utanför tillämpningsområdet för gemenskapens regelverk och processens mål.

3.

Europaparlamentet välkomnar att Kroatien har gjort förtjänstfulla framsteg för att uppfylla riktmärkena för att öppna nya kapitel och stöder den kroatiska regeringens ansträngningar för att uppfylla riktmärkena för de återstående kapitlen. Parlamentet uppmanar med kraft regeringen och parlamentet att intensifiera sina ansträngningar för att uppfylla riktmärkena för de återstående kapitlen.

4.

Europaparlamentet välkomnar att stora delar av Kroatiens lagstiftning har anpassats till EU:s standarder, men påminner de kroatiska myndigheterna om att det nu är viktigt att påskynda utvecklingen av administrativa strukturer som krävs för att kunna genomföra den nya lagstiftningen. Parlamentet uppmanar därför de kroatiska myndigheterna att inleda denna process och göra det civila samhället delaktigt i övervakningen av genomförandet.

5.

Europaparlamentet uppmanar Kroatien att påskynda processen att reformera den offentliga förvaltningen inom det lokala och regionala självstyret och att tillhandahålla nödvändiga resurser och utbildning för att genomföra dessa reformer.

6.

Europaparlamentet välkomnar de framsteg som gjorts när det gäller den viktiga frågan om reform av rättsväsendet, men delar kommissionens åsikt att ytterligare förbättringar krävs. Särskilt viktigt är att

minska eftersläpningen av pågående mål, inte minst genom att domarkåren i större utsträckning tilllämpar alternativa förfaranden för tvistelösning,

förbättra oberoendet, objektiviteten och yrkeskunnandet inom rättsväsendet, särskilt när det gäller tillsättningen av domare och statliga åklagare samt handläggningen av deras karriärer, inbegripet utbildning,

ytterligare effektivisera domstolarna och se till att investeringar i infrastrukturen överensstämmer med den nyligen upprättade strukturen för domstolsväsendet.

7.

Europaparlamentet välkomnar de kroatiska myndigheternas fortsatta arbete för en objektiv lagföring av inhemska krigsförbrytelser och uppmanar dem med kraft att ständigt vara ytterst vaksamma mot etniskt påverkade domar och att se till att alla nödvändiga åtgärder vidtas för att säkerställa oberoende rättegångsförfaranden. Parlamentet efterlyser därför omgående ytterligare åtgärder för att skydda vittnen, inklusive antagandet av starkare lagstiftning.

8.

Europaparlamentet välkomnar att Kroatien fortsätter att samarbeta fullt ut med internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien (ICTY). Parlamentet anser dock att det är oroväckande vilken negativ inverkan som ICTY:s domar i målen om krigsförbrytelserna i Vukovar har haft på den allmänna opinionen i Kroatien.

9.

Europaparlamentet uppmanar i detta sammanhang de kroatiska myndigheterna att se till att villkoren för tillfällig frigivning av åtalade som ställts inför rätta inför ICTY respekteras strikt.

10.

Europaparlamentet välkomnar en förstärkning av USKOK:s (byrån för bekämpning av korruption och organiserad brottslighet) mandat samt att antalet åtal i korruptionsärenden ökat, och ser fram emot framgångsrika utredningar av korruptionsfall på hög nivå. Parlamentet anser att dessa ansträngningar bör upprätthållas så att den i vissa fall oacceptabelt omfattande korruption som undergräver landets ekonomiska utveckling kan utrotas.

11.

Europaparlamentet lyckönskar Kroatien till dess föredömliga konstitutionella lag om nationella minoriteter (CLNM) och berömmer landet för de åtgärder som vidtagits för att underlätta integrationen av minoriteter i samhällsliv och politik.

12.

Europaparlamentet välkomnar det viktiga beslutet att utse en företrädare för den serbiska minoriteten till biträdande premiärminister med ansvar för regional utveckling, återuppbyggnad och återvändande av flyktingar.

13.

Europaparlamentet uppmuntrar regeringen och parlamentet att fortsätta arbetet med att avskaffa alla former av diskriminering och fördomar, inbegripet gentemot den romska befolkningen. Parlamentet uppmanar i detta sammanhang regeringen att anta en global anti-diskrimineringsstrategi och att tillämpa denna effektivt på nationell och lokal nivå.

14.

Europaparlamentet påminner vidare om nödvändigheten av att säkerställa att CLNM tillämpas på ett korrekt sätt, särskilt när det gäller den tvåspråkiga undervisningen i skolorna, tvåspråkigheten inom den offentliga förvaltningen samt de planerade garantierna för tillfredställande representation av minoriteter inom rättsväsendet och den offentliga förvaltningen. Parlamentet uppmanar kommissionen att se till att genomförandet av bestämmelserna i CLNM uppmärksammas tillräckligt inom ramen för stöd inför anslutningen.

15.

Europaparlamentet anser att internationella förtroendeskapande åtgärder spelar en central roll för att säkerställa stabiliteten i landet och på det omgivande Balkanområdet.

16.

Europaparlamentet anser att det kroatiska utbildningssystemet på samma gång som det bevarar och stärker varje nationell gemenskaps kulturella och sociala traditioner, också starkare bör främja ökad integration och sammanhållning inom det kroatiska samhället.

17.

Europaparlamentet uppmanar till en fortlöpande återanpassning av krigsflyktingar, och understryker behovet av att i god tid inrätta och genomföra åtgärder avseende boende, sysselsättning och sociala insatser för flyktingar som svarar mot denna utmaning.

18.

Europaparlamentet noterar med tillfredsställelse den hållbara tillväxten av Kroatiens ekonomi och hoppas att denna tillväxt kommer att leda till ökade sysselsättningsmöjligheter. Parlamentet anser att HitroRez-projektets arbete för att minska de administrativa bördorna för företagen är mycket lovvärt och ser fram emot liknande resultat även inom andra sektorer.

19.

Europaparlamentet välkomnar reformerna på miljöskyddsområdet och uppmanar regeringen att överväga åtgärder och politik som tar itu med klimatförändringarnas negativa effekter i linje med EU:s mål. Parlamentet efterlyser en mer omfattande dialog mellan olika sektorer för att säkerställa en ekologiskt hållbar utveckling.

20.

Europaparlamentet uppmanar med kraft de kroatiska myndigheterna att se över hur effektiva de nuvarande miljöskyddsåtgärderna är, vilka omfattar utveckling av reningsverk för kustvatten, separata avfallshanteringssystem, anläggningar för värmeåtervinning och avskaffande av olagliga soptippar samt att öka samordningen mellan alla ansvariga organ. Parlamentet efterlyser i detta sammanhang en upplysningskampanj för att göra allmänheten mer uppmärksam på miljön.

21.

Europaparlamentet välkomnar Kroatiens ekonomiska föranslutningsprogram och konstaterar att det mycket försenade nationella omstruktureringsprogrammet för varvsindustrin förväntades antas i mars 2008. De kroatiska myndigheterna påminns om att framsteg inom detta område, förutom att vara ett krav för stabiliserings- och associeringsavtal, även är av stor betydelse för anslutningsförhandlingarna. Parlamentet uppmanar kommissionen att, med hjälp av föranslutningsinstrumentet, underlätta genomförandet av omstruktureringsprogrammet.

22.

Europaparlamentet framhåller att ny lagstiftning bör genomföras snabbt, eftersom detta utgör en bra måttstock för att bedöma i vad mån landet är förberett inför ett medlemskap. En sådan bedömning bygger på fakta och inte enbart på antagen lagstiftning, vilket särskilt gäller reformen av rättsväsendet, kampen mot korruptionen och de ekonomiska reformerna.

23.

Europaparlamentet uppmanar de kroatiska myndigheterna att säkerställa att offentlig upphandling sker i enlighet med gällande gemenskapsrätt.

24.

Europaparlamentet oroas över kommissionens kritik mot de kroatiska myndigheternas hantering av EU-medel och uppmanar med kraft dessa myndigheter att med kommissionens hjälp snarast åtgärda de administrativa brister som upptäckts så att det går att häva det tillfälliga stoppet för tilldelningen av kontrakt enligt Phare 2006-programmet (med en total finansieringsram på 68 500 000 EUR) och återinföra det ursprungliga anslaget för räkenskapsåret 2008 enligt föranslutningsinstrumentets komponent 1, efter en minskning på 5 000 000 EUR.

25.

Europaparlamentet påminner, med hänsyn till de ännu olösta bilaterala frågorna, alla berörda parter om principen om att ingångna avtal bör hållas (pacta sunt servanda).

26.

Europaparlamentet välkomnar det kroatiska parlamentets beslut av den 13 mars 2008 om att inte tillämpa miljö- och fiskeskyddszonen mot EU:s medlemsstater innan en gemensam överenskommelse i EU:s anda har nåtts. Parlamentet är övertygat om att eftersom denna fråga har lösts slutgiltigt, så kan besluten om att öppna nya kapitel fattas snabbt.

27.

Europaparlamentet välkomnar Kroatiens beredskap att lösa sina kvarstående gränstvister med Montenegro, vilket bekräftas genom den överenskommelse som uppnåddes mellan de två premiärministrarna den 12 mars 2008. Europaparlamentet välkomnar vidare det informella avtal om skiljeförfarande som nåtts mellan Kroatiens och Sloveniens premiärministrar i detta avseende. Parlamentet uppmanar båda parterna att genomföra avtalet och förverkliga resultatet av skiljeförfarandet genom ett entydigt beslut i respektive parlament.

28.

Europaparlamentet påminner om att hanteringen av gränsrelaterade frågor anges som en prioriterad fråga för Kroatien i dess partnerskap för anslutningen. Parlamentet anser att det är bekymmersamt att byggandet av Pelješacbron i inleddes i oktober 2007 trots Bosnien och Hercegovinas invändningar om osäkra havsgränser. Parlamentet konstaterar att byggandet av detta projekt för närvarande har stoppats och uppmanar de två staterna att lösa denna fråga med hjälp av förhandlingar.

29.

Europaparlamentet gratulerar Kroatien till de fortsatta framsteg landet har gjort inom regionalt samarbete och uppmanar samtidigt med kraft Kroatien att fortsätta på den inslagna vägen när det gäller att bygga upp goda grannrelationer, eftersom båda dessa faktorer är avgörande för den europeiska integrationen.

30.

Europaparlamentet uppmanar Kroatien att upprätthålla sin konstruktiva attityd och fortsätta att spela en positiv roll i regionen för att stödja och stärka konsolideringen av Bosnien och Hercegovina.

31.

Europaparlamentet delar kommissionens åsikt att anslutningsförhandlingarna, med förstärkta insatser från Kroatiens sida och med ett kontinuerligt stöd från EU-institutionerna, bör avslutas 2009.

32.

Europaparlamentet uppmanar därför kommissionen att öka sina ansträngningar och de medel som anslås för att förbereda, behandla och slutföra förhandlingsmaterialet så att EU kan reagera snabbt och effektivt på de framsteg som Kroatien gör för att uppfylla de relevanta riktmärkena för att öppna och stänga kapitel.

33.

Europaparlamentet uppmanar med kraft de kroatiska myndigheterna att göra olika grupper i det civila samhället (icke-statliga organisationer, den akademiska världen, fackförbund) delaktiga i EU:s anslutningsprocess.

34.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen samt till medlemsstaternas och Kroatiens regeringar och parlament.


(1)  EUT C 74 E, 20.3.2008, s. 675.