30.4.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 100/150


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén Om ”Förslag till rådets direktiv om ändring av rådets direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt i syfte att bekämpa skatteundandragande i samband med gemenskapsinterna transaktioner” och ”Förslag till rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1798/2003 i syfte att bekämpa skatteundandragande i samband med gemenskapsinterna transaktioner”

KOM(2008) 147 slutlig – 2008/0058 (CNS) – 2008/0059 (CNS)

2009/C 100/28

Den 3 april 2008 beslutade rådet att i enlighet med artikel 93 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

”Förslag till rådets direktiv om ändring av rådets direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt i syfte att bekämpa skatteundandragande i samband med gemenskapsinterna transaktioner” och

”Förslag till rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1798/2003 i syfte att bekämpa skatteundandragande i samband med gemenskapsinterna transaktioner”

Facksektionen för Ekonomiska och monetära unionen, ekonomisk och social sammanhållning, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 2 oktober 2008. Föredragande var Valerio SALVATORE.

Vid sin 448:e plenarsession den 22–23 oktober 2008 (sammanträdet den 22 oktober) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 114 röster för, 1 röst emot och 1 nedlagd röst:

1.   Sammanfattning och rekommendationer

1.1   Europeiska ekonomiska och sociala kommittén ser positivt på förslaget till rådets direktiv om ändring av rådets direktiv om ett gemensamt system för mervärdesskatt i syfte att bekämpa skatteundandragande i samband med gemenskapsinterna transaktioner och det därmed sammanhängande förslaget till rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1798/2003.

1.2   De ändringar som föreslås uppfyller till stor del kraven på förenkling och effektivitet, och garanterar en tydligare koppling mellan åtgärderna för att effektivisera medlemsstaternas förfaranden och förbättra deras förmåga att bekämpa skatteundandragande i samband med gemenskapsinterna transaktioner.

2.   Inledning

2.1   Inom EU-institutionerna har det förts en lång debatt om förslaget till direktiv och den förordning som därigenom ska ändras. Detta dokument har som målsättning att ge myndigheterna effektiva och bindande instrument för att avhjälpa eller åtminstone motverka skatteundandragande som ofta används för att sätta den inre marknaden ur spel.

2.2   I detta sammanhang bör man komma ihåg att gemenskapsbedrägerier uppträder i olika former och på olika områden, från olagliga förfalskningar av alkohol och tobak samt smuggling till överträdelser mot direktbeskattningen och, allra vanligast, undandragande av mervärdesskatt.

2.3   Just den sistnämnda formen har rönt särskild uppmärksamhet. Den grundläggande tanken är att göra en djupgående översyn av det nuvarande systemet för beskattning av gemenskaps-interna transaktioner, vilket i enlighet med principen om likabehandling av det egna landets och andra medlemsstaters varor grundar sig på beskattning i bestämmelselandet, det vill säga den medlemsstat i vilken köparen är momsregistrerad.

2.4   Denna princip, som tillfälligt styr gemenskapshandeln, har å ena sidan inneburit att försäljning av varor inom gemenskapen inte beskattats och att det därmed rått fri rörlighet för varor, men å andra sidan har gemenskapens finansiella intressen åsamkats avsevärd skada. Man behöver bara tänka på de s.k. karusellbedrägeriernas mekanism, vilken tydligt beskrivs i Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om behovet av att utarbeta en samordnad strategi för att förbättra kampen mot skattebedrägeri, utfärdat 2006 (1), där bedrägerierna sammanfattas och definieras på följande sätt: ”Det finns en särskild form av bedrägeri som kallas karusellbedrägeri och som oftast går ut på att kombinera transaktioner inom en medlemsstat (med beräkning av mervärdesskatt) med gemenskapsinterna transaktioner (utan beräkning av mervärdesskatt mellan parterna).”

2.5   EESK har flera gånger behandlat denna fråga och kommit med användbara påpekanden som noggrant bedömts vid utarbetandet av detta yttrande (2).

3.   Allmänna kommentarer

3.1   Förslaget till rådets direktiv om ändring av rådets direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt i syfte att bekämpa skatteundandragande i samband med gemenskapsinterna transaktioner och förslaget till rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1798/2003 i syfte att bekämpa skatteundandragande i samband med gemenskapsinterna transaktioner ska ses mot bakgrund av det brännande behovet av att motverka detta redan utbredda fenomen, som beräknas motsvara mellan 2 och 2,5 % av gemenskapens BNP. Förslagen stöder kommissionens tidigare, uttömmande meddelande till rådet om vissa huvudaspekter i samband med upprättandet av en strategi för bekämpning av mervärdesskattebedrägeri i EU (3), med förslag på konkreta åtgärder.

3.2   Detta angreppssätt framgick även av ovannämnda meddelande, där man påpekar att även ”om kommissionen vill slutföra en analys av potentiella ändringar av mervärdesskattesystemet ser den ingen motsättning i att parallellt fortsätta diskussioner om de ’konventionella’ åtgärderna. Under alla omständigheter bör ett mål vara att skattemyndigheterna ska få mera moderna och effektiva verktyg för att bekämpa skattebedrägeri, oavsett de beslut som kommer att fattas om de mer omfattande åtgärderna.”

3.3   Med tanke på att förslaget innebär medellångsiktiga, omfattande ändringar av mervärdesskattesystemet vilka inbegriper radikala förändringar av denna beskattningsmekanism, ser EESK positivt på rådets initiativ att införa mindre ambitiösa men effektiva åtgärder för att ändra den nuvarande lagstiftningen för momsbeskattning.

3.4   EESK välkomnar de föreslagna ändringarna. Vi anser att de punktvisa korrigeringarna av momsdirektivet uppfyller kraven på förenkling och effektivitet, egenskaper som framhölls redan i det förberedande arbetet med förslaget, förutom att de skapar ett tydligare band mellan åtgärderna för att effektivisera medlemsstaternas förfaranden och förbättra deras förmåga att bekämpa detta transnationella fenomen.

3.5   Ambitionen att förkorta ”perioden från det att en transaktion äger rum till dess att uppgifter om denna görs tillgängliga för förvärvarens medlemsstat”, något som nämns i motiveringen i förslaget till direktiv – det vill säga en förkortning till en månad av den period som omfattas av sammanställningar över gemenskapsinterna transaktioner tillsammans med förslaget om förkortning av tidsfristen för överföring av information mellan medlemsstaterna, från tre månader till en – är ett konkret genomförande av idén att inte skapa orimliga administrativa bördor. Detta förutsätter dock att medlemsstaternas skattemyndigheter får bättre förmåga att upptäcka och hantera riskerna i kampen mot gemenskapsbedrägerier.

3.6   Tydliga regler, förenkling av förfarandena och ökad tillämpning av principen om administrativt samarbete präglar de övriga bestämmelserna om ändring av rådets direktiv 2006/112/EG.

3.7   Ett exempel på detta, förutom att information ska läggas fram oftare, är förslaget om att informationen i samband med kampen mot bedrägerier även ska omfatta varor och tjänster från en tillhandahållare som är etablerad i en annan medlemsstat, när köparen eller förvärvaren är momspliktig för dessa transaktioner. Ett annat exempel är bestämmelsen om att köpare eller förvärvare som utför transaktioner som överskrider 200 000 euro ska vara skyldiga att lämna in mervärdesskattedeklarationer varje månad, och den ändring som syftar till att åstadkomma enhetliga regler om skatters utkrävbarhet på tjänster, så att säljarna och köparna deklarerar transaktionerna under samma period.

3.8   De sistnämnda bestämmelserna ger enligt kommitténs åsikt bäst av alla uttryck för direktivändringens själva existensberättigande, och de åstadkommer balans mellan kraven på ytterligare skyldigheter, grunden för minskning av de administrativa kostnaderna (endast en mycket liten del av företagen skulle beröras) och mer information från skattemyndigheterna.

3.9   Med andra ord skulle mer frekvent information om handel leda till att skattemyndigheterna fick mycket större kapacitet att ta emot information, vilket skulle resultera i mer effektiva samarbetsmekanismer.

4.   Särskilda kommentarer

4.1   Kommittén stöder ändringen av artikel 250.2, som ger företagen möjlighet att lägga fram deklarationer genom datasystem, eftersom denna bestämmelse förutom att den minskar felmarginalen vid framläggande av deklarationer innebär minskade kostnader både för företagen och myndigheterna.

4.2   Vi ser positivt på bestämmelsen om undantag för de företag som endast tillfälligtvis eller undantagsvis omfattas av de ändrade bestämmelserna.

4.3   Det bör framhållas att artikel 251 led f har fått ett positivt, nytt inslag, genom att de mervärdesskattedeklarationer om handelstransaktioner som utkrävs även ska omfatta förvärv av tjänster, för att bedömningen av den information som utbyts ska bli mer effektiv och skatteundandragande ska undvikas även i samband med tillhandahållande av tjänster.

4.4   Att beskattningsperioden förkortas till en månad kan visserligen inte betraktas som en riktigt avskräckande åtgärd men innebär en avsevärd förbättring i syfte att harmonisera bestämmelserna om utkrävbarhet av skatter för tjänster, så att den information som säljaren och köparen lämnar ska kunna kontrolleras korsvis.

4.5   En följd av de tidsfrister som föreskrivs för mervärdesskattedeklarationerna är en motsvarande anpassning av tidsfristerna för sammanställningar.

4.6   Lika viktig är bestämmelsen om att även i detta fall tillåta elektronisk överföring.

4.7   Kravet på en tabell som jämför medlemsstaternas åtgärder för införlivande av direktivet med själva direktivet är lämpligt. Detta initiativ syftar naturligtvis till en mer djupgående granskning av den omfattande information som företagen för närvarande ger skatte-myndigheterna, även med tanke på kommande ändringar.

4.8   Till sist bör det påpekas att ändringen av ovanstående direktiv nödvändigtvis leder till en anpassning av den därmed sammanhängande förordningen.

Bryssel den 22 oktober 2008

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

Mario SEPI

Ordförande


(1)  KOM(2006) 254 slutlig.

(2)  EESK:s yttranden om Förslag till rådets direktiv om ett gemensamt system för mervärdesskatt (omarbetad version), EUT C 74, 23.3.2005, s. 21 och ”Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om behovet av att utarbeta en samordnad strategi för att förbättra kampen mot skattebedrägeri”, EUT C 161, 13.7.2007, s. 8.

(3)  KOM(2007) 758 slutlig.