30.8.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 224/113


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Programmet Aktiv ungdom (2007–2013)”

KOM(2008) 56 slutlig – 2008/0023 (COD)

(2008/C 224/25)

Den 6 mars 2008 beslutade rådet att i enlighet med artikel 262 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

”Programmet Aktiv ungdom (2007–2013)”

Facksektionen för sysselsättning, sociala frågor och medborgarna, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 7 maj 2008. Föredragande var Tomasz Czajkowski.

Vid sin 445:e plenarsession den 28–29 maj 2008 (sammanträdet den 29 maj) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 78 röster för, inga röster emot och 1 nedlagd röst.

1.   EESK:s ståndpunkt

1.1

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén gläder sig över att kommissionen föreslår ändringar i såväl förfarandet för tilldelning av bidrag till projekt som förvaltningsförfarandet inom programmet Aktiv ungdom. Denna ändring ska leda till att medlen fördelas snabbare mellan de sökande.

1.2

Kommittén håller med om att man bör frångå det ursprungliga förfarandet, eftersom en förlängning av den tid det tar att fatta beslut, det utdragna förfarandet för bedömning av projekt och programkommitténs och de nationella organens granskning av uppgifterna i bästa fall leder till förseningar och i sämsta fall till enorma finansiella problem, till att en del av organisationerna inte överlever eller till att medel inte används.

2.   Inledning

2.1

Programmet Aktiv ungdom för perioden 2007–2013, som antogs genom Europaparlamentets och rådets beslut nr 1719/2006/EG, är ett EU-program för icke-formell utbildning. Det vänder sig framför allt till de personer, för vilka icke-formell utbildning är den enda möjligheten till personlig utveckling och till att inhämta de kunskaper och färdigheter som krävs i dagens värld.

2.2

De överordnade målen för programmet är att undanröja hinder, fördomar och stereotyper bland unga människor och att främja deras rörlighet och ett aktivt medborgarskap, som är att uppfatta som en form av dynamisk inlärning. Programmet bidrar med finansiering till projekt som har till syfte att hjälpa unga människor att utveckla sin personlighet. Det stimulerar åtgärder till stöd för det lokala samhället och bidrar till ökad tolerans. Det uppmuntrar till alla slags åtgärder som främjar idén om ett förenat Europa.

2.3

Det är Europeiska kommissionen som bär det slutliga ansvaret för att programmet Aktiv ungdom fungerar som det ska. Kommissionen förvaltar budgeten på löpande basis och fastställer prioriteringar, mål och kriterier för programmet. Kommissionen styr dessutom och övervakar det övergripande genomförandet av programmet och åtgärder som utgör en uppföljning eller utvärdering av det på europeisk nivå.

2.4

Till Europeiska kommissionens uppgifter hör också den övergripande övervakningen och samordningen av verksamheten vid de nationella organen, kontor utsedda och etablerade av de myndigheter som ansvarar för ungdomsfrågor i varje stat som ingår i programmet. Europeiska kommissionen bedriver ett nära samarbete med de nationella organen och utövar tillsyn över deras verksamhet.

2.5

EU:s medlemsstater och de andra länder som ingår i programmet deltar tillsammans i förvaltningen av programmet Aktiv ungdom, framför allt genom den programkommitté till vilken de utser sina företrädare. Myndigheterna i dessa länder utser också nationella organ och övervakar deras verksamhet, det senare tillsammans med Europeiska kommissionen.

2.6

Programmet Aktiv ungdom genomförs huvudsakligen på nivåer under den nationella och i så nära samarbete som möjligt med mottagarna för att man ska kunna anpassa sig till de olika system och förhållanden som gäller för ungdomarna i de enskilda länderna. I varje land som ingår i programmet har man utsett ett nationellt organ. De nationella organen ägnar sig åt att främja och genomföra programmet på nationell nivå och fungerar som en länk mellan Europeiska kommissionen, projektledarna på nationell, regional och lokal nivå och ungdomarna själva.

2.7

De projektledare som vill få bidrag måste följa det förfarande med förslagsinfordran som fastställs och offentliggörs av de nationella organen, och kommissionen fattar i ett senare stadium beslut om vilka förslag som ska tilldelas bidrag. Dessa beslut är genomförandeåtgärder för programmet och ska därmed följa ett särskilt förfarande på interinstitutionell nivå.

2.8

Rådet tilldelar i de rättsakter som det antar kommissionen befogenheter att genomföra de föreskrifter som rådet utfärdat. Rådet kan uppställa vissa närmare bestämmelser för utövandet av dessa befogenheter, bestämmelser som går under beteckningen ”kommittéförfarandet”. Det rör sig om ett obligatoriskt samråd med en kommitté rörande de genomförandeåtgärder som fastställs i den grundläggande rättsakten. Redan innan detta samråd kommer till stånd är det kommissionen som formellt disponerar över medlen för dessa projekt. Kommittén ska vara sammansatt av företrädare för medlemsstaterna, och kommissionen ska inneha ordförandeskapet.

2.9

Det finns olika slags kommittéförfaranden, och i den grundläggande rättsakt som kommissionens genomförandebefogenheter hänför sig till kan det föreskrivas att dessa olika förfaranden ska tillämpas när genomförandeåtgärderna vidtas.

3.   Slutsatser – mot bakgrund av den nya situationen

3.1

Kommittén gläder sig över att kommissionen föreslår ändringar i såväl förfarandet för tilldelning av bidrag till projekt som förvaltningsförfarandet. Europaparlamentets rätt till insyn i genomförandet av rättsakter som antagits genom medbeslutandeförfarandet och därmed dess möjlighet att eventuellt motsätta sig åtgärder som kommissionen har planerat förenar ansvar för projekten med en skyddsmekanism inom ramen för medbeslutandeförfarandet.

3.2

Europaparlamentet har en månad på sig att behandla föreslagna åtgärder före kommissionens formella beslut, och åtgärderna antas i sin tur av kommissionen i överensstämmelse med förfarandena i rådets beslut.

3.3

Det förvaltningsförfarande som för närvarande tillämpas inom programmet Aktiv ungdom för perioden 2007–2013 gäller alla beslut om höga bidragsbelopp, politiskt känsliga projekt eller bidrag som överstiger 1 000 000 euro samt även mindre projekt.

3.4

Kommissionen föreslår att beslut rörande mindre projekt, med ett värde lägre än 1 000 000 euro, inte ska behöva behandlas enligt ett kommittéförfarande. I stället har kommissionen åtagit sig att underrätta programkommittén och Europaparlamentet om alla de urvalsbeslut som inte behandlats enligt förvaltningsförfarandet. EESK stöder till fullo denna avsiktsförklaring som är riktad till rådet och Europaparlamentet.

3.5

Kommittén håller med om att man bör frångå detta förfarande för mindre projekt, eftersom en förlängning av den tid det tar att fatta beslut, det utdragna förfarandet för bedömning av projekt och programkommitténs och de nationella organens granskning av uppgifterna i bästa fall leder till förseningar och i sämsta fall till enorma finansiella problem, till att en del av organisationerna inte överlever eller till att medel inte används.

3.6

Kommittén noterar efter att ha bekantat sig med statistik från de enskilda nationella organen att en överväldigande majoritet av de sökande utgörs av mindre organisationer, föreningar, stiftelser, för vilka hela förfarandet och avvaktan på resultatet är så pass kostsamt och tidsödande att det på längre sikt skulle kunna leda till ett allt mindre intresse för programmet. De administrativa kostnader som hänger samman med programmet skulle kunna ha en negativ effekt på programmets budget i framtiden.

3.7

EESK gläder sig över kommissionens argumentation som är en träffande bedömning av samrådsförfarandet i detta sammanhang. Genomförandet av projekten sker vanligen inom mycket kort tid efter det att ett projekt lämnats in. Detta innebär att ett samråd som varar i minst 2–3 månader kan äventyra genomförandet av många projekt, och detta påverkar effektiviteten i programmet som helhet negativt.

3.8

EESK gläder sig också över att programkommittén godtagit att ändra sin arbetsordning för att minska den tid som krävs för samråd om de urvalsbeslut som omfattas av samrådsförfarandet. Programkommittén kan nu istället använda sig av det skriftliga förfarandet och har fem dagar på sig att uttala sig om de urvalsbeslut som den föreläggs för yttrande. Europaparlamentet har också antagit ett tillfälligt system, som minskade tidsåtgången för rätten till insyn under föregående sommarperiod från en månad till fem dagar. Dessa lösningar har gjort det möjligt för kommissionen att påskynda arbetet med att godta projekt som ska genomföras, men det betraktas som en temporär lösning.

3.9

Av ovan nämnda skäl bör det nuvarande samrådsförfarandet avskaffas. Istället ska programkommittén och Europaparlamentet informeras genom att kommissionen utan dröjsmål lämnar dem en förklaring rörande de urvalsbeslut den fattat, på det sätt som kommittén nämner ovan.

Bryssel den 29 maj 2008

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

ordförande

Dimitris DIMITRIADIS