52007SC1312

Arbetsdokument från kommissionen - Följedokument till Förslag till rådets förordning om upprättande av ett gemenskapssystem för att förhindra, motverka och undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske - Sammanfattning av konsekvensbedömningen {KOM(2007) 602 slutlig} {SEK(2007) 1310} {SEK(2007) 1336} /* SEK/2007/1312 slutlig */


[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 17.10.2007

SEK(2007) 1312

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONEN

Följedokument till Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om upprättande av ett gemenskapssystem för att förhindra, motverka och undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN {KOM(2007) 602 slutlig}{SEK(2007) 1310}{SEK(2007) 1336}

SAMMANFATTNING

I konsekvensbedömningen om kommissionens förslag till en ny gemenskapsstrategi för att förhindra, motverka och undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (IUU-fiske) presenteras möjliga alternativ för att förbättra gemenskapens strategi för att förhindra olagligt, orapporterat och oreglerat fiske och minimera dess miljömässiga och socioekonomiska inverkan.

I rapporten betonas de allvarliga skador som IUU-fisket orsakar på havsmiljön och fiskenäringens ekonomiska situation (både i och utanför gemenskapen). Det redogörs också för problemets omfattning och drivkrafterna bakom aktörernas IUU-fiske.

I rapporten sammanfattas de viktigaste resultat som gemenskapen hittills har uppnått i sin strategi mot IUU-fisket sedan åtgärdsplanen om detta ärende antogs 2002. I rapporten fastställs vilka utmaningar gemenskapen nu måste ta sig an för att dess åtgärder ska bli effektivare (förhindra importen till gemenskapen av fiskeriprodukter från IUU-fiske, avskräcka fiskeaktörer och stater från att stödja eller syssla med IUU-fiske, särskilt genom användningen av ”flagg i strid med reglerna,” och anpassning till den gemensamma fiskeripolitikens bestämmelser för gemenskapens vatten.

I rapporten analyseras effektiviteten och inverkan av följande fyra alternativ för gemenskapens framtida åtgärder:

1. Att fortsätta med den nuvarande strategin och endast fokusera på genomförandet och efterlevnaden av den befintliga ramen, utan att lägga fram nya lagstiftningsförslag.

2. Att endast fokusera på fiskeverksamhet utanför EG (genom internationella åtgärder och regionala fiskeriorganisationers åtgärder).

3. Att utgå från en strategi som anpassas från fall till fall, beroende på de specifika bestånd och områden som är utsatta för betydande IUU-fiske.

4. Att utveckla ett övergripande paket som både består av lagstiftningsåtgärder och politiska principer för EG-politiken, som skulle omfatta både EG-vatten och vatten utanför gemenskapen, färdigställa den nya ramen och se till att de tillämpliga bestämmelserna efterlevs på ett bättre sätt, samt göra det möjligt för EG att anta unilaterala ambitiösa åtgärder då de multilaterala åtgärderna inte når upp till EG:s förväntningar.

Rapportens slutsats är att det sista alternativet är det enda som på ett effektivt sett kan klara gemenskapens utmaning att göra gemenskapens åtgärder mot IUU-fiske effektivare. Det faktum att detta alternativ är övergripande gör det möjligt att täppa igen de nuvarande kryphål som påverkar gemenskapssystemet och uppmuntrar till fortsatt IUU-fiske. Genom detta alternativ stöds långtgående åtgärder inom alla berörda områden (certifieringssystem för import, möjligheten för gemenskapen att genomföra unilaterala åtgärder mot stater eller fiskefartyg som sysslar med eller stöder IUU-fiske, närmande av de maximala påföljderna för allvarliga överträdelser till den gemensamma fiskeripolitikens bestämmelser). Detta alternativ skulle innebära stora förändringar och eventuellt en del kostnader, bl.a. avseende den kommersiella dimensionen av den rekommenderade strategin, och skulle kräva kompletterande åtgärder för en del utvecklingsländer. Det verkar emellertid som att den ambitiösa strategi som rekommenderas i detta alternativ är den enda som står i proportion till problemets omfattning.