52007PC0837

Förslag till rådets beslut om testerna rörande andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) /* KOM/2007/0837 slutlig */


[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 20.12.2007

KOM(2007) 837 slutlig

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om testerna rörande andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II)

(framlagt av kommissionen)

MOTIVERING

1) BAKGRUND

- Motiv och syfte

Genom förordning (EG) nr 2424/2001 och beslut 2001/886/RIF anförtrodde rådet kommissionen utvecklingen av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II).

Detta förslag, liksom ett förslag till ett rådsbeslut i samma fråga, har till syfte att införa bestämmelser om tester för att styrka att SIS II kan fungera i enlighet med de tekniska och funktionsmässiga krav som följer av SIS II-rättsakterna och de icke-funktionsmässiga kraven som till exempel robusthet, tillgänglighet och kapacitet.

- Allmän bakgrund

På grundval av de två rättsinstrument[1] som styr utvecklingen av SIS II antogs det åtgärdsförslag i enlighet med det föreskrivande förfarande som avses i artikel 6 i rådets beslut 2001/886/RIF åtgärdsförslag.

”Artikel 4 De åtgärder som är nödvändiga för utvecklingen av SIS II ska i följande frågor antas i enlighet med det föreskrivande förfarandet:

c) Tekniska aspekter som har allvarliga finansiella följder för medlemsstaternas budgetar eller allvarliga tekniska konsekvenser för medlemsstaternas nationella system.”

Testning är en av de dyraste och mest tidskrävande etapperna för ett IT-projekt. Testningen av SIS II är en viktig teknisk aspekt som medför betydande kostnader och tekniska följder för medlemsstaterna. Kommissionen var därför tvungen att föreslå beslut enligt kommittéförfarandet i enlighet med det föreskrivande förfarandet.

Eftersom SIS II-kommittén inom ramen för kommittéförfarandet inte avgav något positivt yttrande om de föreslagna besluten om testning måste kommissionen utan dröjsmål förelägga rådet ett förslag till åtgärder och underrätta Europaparlamentet om detta.

- Gällande bestämmelser

- Rådets förordning (EG) nr 2424/2001 av den 6 december 2001 om utvecklingen av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II), ändrad genom förordning (EG) nr 1998/2006 av den 21 december 2006.

- Rådets beslut 2001/886/RIF av den 6 december 2001 om utvecklingen av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II), ändrat genom rådets beslut 2006/1007/RIF.

- Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) nr 1987/2006 av den 20 december 2006 om inrättande, drift och användning av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II).

- Rådets beslut 2007/533/RIF av den 12 juni 2007 om inrättande, drift och användning av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II).

- Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) nr 1986/2006 av den 20 december 2006 om tillträde till andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) för de enheter i medlemsstaterna som ansvarar för att utfärda registreringsbevis för fordon.

- Kommissionens beslut 2007/170/EG och 2007/171/EG av den 16 mars 2007 rörande fastställande av nätkrav för Schengens informationssystem.

- Förenlighet med Europeiska unionens politik och mål på andra områden

Ej tillämpligt.

2) Samråd med berörda parter och konsekvensanalys

- Samråd med berörda parter

Metoder, målsektorer och deltagarnas allmänna profil

Samråd hölls med rådets ordförandeskap och företrädare för medlemsstaterna inom ramen för SIS II-kommittén.

Till följd av denna kommittés negativa yttrande ägde diskussioner rum mellan det innevarande och det tillträdande ordförandeskapet och medlemsstater på inbjudan av det innevarande ordförandeskapet.

Sammanfattning av svaren och av hur de har beaktats

Vid framläggandet av detta förslag har kommissionen beaktat resultatet av diskussionerna med ordförandeskapet och andra medlemsstater som inbjudits av ordförandeskapet.

- Extern experthjälp

Det skedde ett omfattande samråd med medlemsstaternas experter och det anordnades tre omgångar med inhämtande av skriftliga synpunkter. De överenskomna ändringarna har införlivats i dokumenten.

Till följd av SIS II-kommitténs negativa yttrande har kommissionen ändrat sitt förslag för att därigenom ta ökad hänsyn till medlemsstaternas synpunkter.

- Konsekvensanalys

Detta förslag till rådsförordning som inte ingår i kommissionens arbetsprogram för 2007 kräver inte någon konsekvensanalys. Framläggandet av detta förslag sker i enlighet med artikel 6.5 i rådets beslut 2001/886/RIF av den 6 december 2001 om utvecklingen av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II).

3) RÄTTSLIGA ASPEKTER

- Sammanfattning av den föreslagna åtgärden.

Detta förslag har till syfte att fastställa hur tester av SIS II genomförs för att göra det möjligt att bedöma om SIS II kan fungera i enlighet med de tekniska och funktionsmässiga krav som följer av SIS II-rättsakterna och de icke-funktionsmässiga kraven som till exempel robusthet, tillgänglighet och kapacitet.

- Rättslig grund

Den rättsliga grunden för utkastet till förordning är rådets beslut 2001/886/RIF[2] av den 6 december 2001 om utvecklingen av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II), särskilt artiklarna 4 c och 6.6.

- Subsidiaritetsprincipen

Syftet med den föreslagna åtgärden, dvs. att införa bestämmelser beträffande SIS II-tester, kan inte uppnås av de enskilda medlemsstaterna.

SIS II är nödvändigt för genomförandet av Europeiska unionens gemensamma politik.

Därför är förslagen förenliga med subsidiaritetsprincipen.

- Proportionalitetsprincipen

Förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen eftersom det är medlemsstaterna som är behöriga när det gäller genomförandet av de nationella SIS II-systemen.

- Val av regleringsform

Föreslagen regleringsform: En rådsförordning och ett rådsbeslut när det gäller frågor som faller inom ramen för fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen eller fördraget om Europeiska unionen.

Rådet får fatta beslut i frågor som överensstämmer med målen i avdelning Vi i fördraget om Europeiska unionen, med undantag för tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar. Övriga regleringsformer skulle vara olämpliga.

4) Budgetkonsekvenser

Fullföljandet av SIS II-testerna kräver inga ytterligare budgetmedel än de som redan anslagits i det preliminära budgetförslaget för 2008.

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om testerna rörande andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om Europeiska unionen,

med beaktande av rådets beslut 2001/886/RIF[3] av den 6 december 2001 om utvecklingen av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II), särskilt artiklarna 4 c och 6.6,

med beaktande av kommissionens förslag[4], och

av följande skäl:

1. Kommissionen har fått i uppdrag att utarbeta andra generationen av SIS (SIS II) på grundval av rådets förordning (EG) nr 2424/2001[5] och rådets beslut 2001/886/RIF[6] av den 6 december 2001 om utvecklingen av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II). Nätkraven för utvecklingen av SIS II har fastställts genom kommissionen beslut 2007/170/EG[7] och kommissionens beslut 2007/171/EG[8].

2. Den andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) inrättades genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1987/2006[9] och rådets beslut 2007/533/RIF[10] av den 12 juni 2007 om inrättande, drift och användning av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II).

3. Det bör genomföras tester för att bedöma om SIS II kan fungera i enlighet med de tekniska och driftsmässiga kraven i SIS II-rättsakterna.

4. Testerna bör även omfatta en bedömning av icke-funktionsmässiga krav som till exempel robusthet, tillgänglighet och kapacitet.

5. Kommissionen måste testa att det centrala SIS II-systemet kan anslutas till medlemsstaternas nationella system och de medlemsstater som deltar i SIS 1+ ska vidta nödvändiga tekniska åtgärder för att kunna behandla SIS II-uppgifter och utbyta kompletterande information.

6. Det är vidare nödvändigt att ytterligare förtydliga vilka åtgärder medlemsstaterna och kommissionen ska vidta med avseende på genomförandet av SIS II-testerna.

7. Det är nödvändigt att fastställa kraven när det gäller att definiera, utveckla och tillämpa testspecifikationer och hur testerna ska valideras.

8. Den kommitté som bistår kommissionen vid utvecklingen (se artikel 6 i rådets beslut 2001/886/RIF) har inte avgivit ett positivt yttrande om de åtgärdsförslag som kommissionen föreslagit. I enlighet med artikel 6.5 i rådets beslut 2001/886/RIF förelade kommissionen således rådet ett förslag om åtgärder som ska vidtas och underrättade Europaparlamentet om detta.

9. Förenade kungariket deltar i detta beslut i enlighet med artikel 5 i protokollet om införlivande av Schengenregelverket inom Europeiska unionens ramar, som är fogat till EU-fördraget och EG-fördraget, och i enlighet med artikel 8.2 i rådets beslut 2000/365/EG av den 29 maj 2000 om en begäran från Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland om att få delta i vissa bestämmelser i Schengenregelverket[11].

10. Irland deltar i detta beslut i enlighet med artikel 5 i protokollet om införlivande av Schengenregelverket inom Europeiska unionens ramar, som är fogat till EU-fördraget och EG-fördraget, och i enlighet med artiklarna 5.1 och 6.2 i rådets beslut 2002/192/EG av den 28 februari 2002 om Irlands begäran om att få delta i vissa bestämmelser i Schengenregelverket[12].

11. Detta beslut utgör en rättsakt som bygger på Schengenregelverket eller som på annat sätt hänför sig till det regelverket i den mening som avses i artikel 4.2 i 2005 års anslutningsakt.

12. När det gäller Island och Norge innebär detta beslut, i den mening som avses i avtalet mellan Europeiska unionens råd och Republiken Island och Konungariket Norge om dessa staters associering till genomförandet, tillämpningen och vidareutvecklingen av Schengenregelverket, en vidareutveckling av bestämmelserna i Schengenregelverket[13]. Dessa bestämmelser ingår i det område som avses i artikel 1 G i rådets beslut 1999/437/EG av den 17 maj 1999 beträffande vissa tillämpningsföreskrifter för det avtalet.

13. När det gäller Schweiz innebär detta beslut en utveckling av bestämmelserna i Schengenregelverket i den mening som avses i avtalet mellan Europeiska unionen, Europeiska gemenskapen och Schweiziska edsförbundet om Schweiziska edsförbundets associering till genomförandet, tillämpningen och utvecklingen av Schengenregelverket. Dessa bestämmelser ingår i det område som avses i artikel 1 G i rådets beslut nr 1999/437/EG, jämförd med artikel 4.1 i rådets beslut 2004/849/EG om undertecknande på Europeiska gemenskapens vägnar och provisorisk tillämpning av vissa bestämmelser i detta avtal[14].

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

De specifikationer som är relevanta vid SIS II-tester, särskilt deras omfattning, syften, krav och förlopp, ska anges i bilagan.

Artikel 2

Detta beslut träder i kraft tredje dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Utfärdat i Bryssel den …

På rådets vägnar

Ordförande

[…]

BILAGA

SIS II-TESTERNAS OMFATTNING

Testerna av SIS II ska styrka att det centrala SIS II-systemet (CS-SIS), SIS II-kommunikationsinfrastrukturen och gränssnittet mot de nationella SIS II-systemen (N.SIS II) kan fungera i enlighet med de tekniska och funktionsmässiga krav som följer av SIS II-rättsakterna.

SIS II-testerna ska också visa att SIS II fungerar i enlighet med de icke-funktionsmässiga kraven som till exempel robusthet, tillgänglighet och kapacitet.

SIS II-TESTERNAS FÖRLOPP, OMFATTNING OCH UTFORMNING

I det följande kommer vi att beskriva testsekvensen samt testernas syfte, omfattning och utformning.

Den första fasen gäller test av SIS II-kommunikationsinfrastrukturens konnektivitet och förmåga att tåla belastning.

Den andra fasen gäller test av det centrala SIS II-systemet utan N.SIS II.

Den tredje testfasen rör test av det centrala SIS II-systemet och vissa N.SIS II samt test av varje enskilt nationellt systems överensstämmelse med specifikationerna i referensversionen av dokumentet om gränssnittskontroll (ICD).

Den rådgivande testgrupp[15] som inrättats av SIS II-kommittén är behörig att rapportera testresultaten till SIS II-kommittén. Den rådgivande testgruppen ska identifiera, kategorisera och beskriva eventuella problem och föreslå möjliga lösningar. Kommissionens avdelningar och medlemsstaternas experter ska tillhandahålla alla uppgifter som den rådgivande testgruppen behöver för att utföra sitt uppdrag.

Testdokumentation

Kommissionen ska fastställa detaljerade specifikationer för testerna. Kommissionen ska ställa utkastet till testspecifikationer och de slutliga testspecifikationerna samt bestämmelserna om förvaltning och samordning av testerna till de berörda medlemsstaternas förfogande inom en tidsram som avtalas med medlemsstaternas experter.

Samordning av testerna

Alla tester som anges i testdokumentationen ska samordnas av kommissionen. Kommissionen ska genomföra denna uppgift i nära samarbete med den rådgivande testgruppen som består av företrädare för kommissionen och medlemsstaternas experter. Den rådgivande testgruppen kan samråda med ad hoc experter.

Den rådgivande testgruppen ska sammanträda regelbundet och särskilt behandla frågor rörande tidsplanen och tidssekvensen för testerna och föreslå lösningar på alla problem som kan komma att uppstå i samband med genomförandet av testerna.

Genomförande av testerna

Kommissionen ska, tillsammans med de berörda medlemsstaterna, genomföra testerna på grundval av testspecifikationerna och i enlighet med den tidsplan som överenskommits tillsammans medlemsstaternas experter samt visa att resultaten uppfyller kraven i testspecifikationerna.

När det gäller överensstämmelsetesterna av N.SIS II ska varje enskild medlemsstat, med stöd av kommissionen, ansvara för genomförandet av testerna och se till att dessa sker smidigt och inom ramen för den överenskomna tidsplanen.

Validering av testerna

Den rådgivande testgruppen ska rapportera resultaten av testerna till SIS II-kommittén. Den rådgivande testgruppen ska identifiera, kategorisera och beskriva eventuella problem och föreslå möjliga lösningar. Kommissionens avdelningar och medlemsstaternas experter ska tillhandahålla alla uppgifter som den rådgivande testgruppen behöver för att utföra sitt uppdrag.

Resultaten av SIS II-testerna ska valideras av kommissionen. När det gäller tester som enligt testdokumentationen ska genomföras i olika faser ska kommissionen underrätta medlemsstaterna om resultaten av varje fas innan den påföljande fasen inleds.

Vid valideringen av överensstämmelsetesterna av N.SIS II ska hänsyn tas till den rapport som utarbetats av en expert utsedd av medlemsstaterna och som innehåller en detaljerad analys av testresultaten och slutsatserna om valideringen av medlemsstaternas nationella system.

Tester av kommunikationsinfrastrukturen

Syftet med detta test är att visa att SIS II-systemets kommunikationsinfrastruktur, ända till det enhetliga nationella gränssnittet (NI-SIS), kan fungera i enlighet med kraven i kommissionens beslut 2007/170/EG och 2007/171/EG. Testet omfattar också SIS II-kommunikationsinsfrastrukturens konnektivitet och förmåga att tåla belastning mellan CS-SIS och varje NI-SIS samt mellan den centrala enheten och back-upcentralenheten. Dessutom testas de lokala nationella gränssnittens (LNI) och, i förekommande fall, de lokala nationella back-upgränssnittens (BLNI) förmåga att tåla belastning.

Det centrala SIS II-systemet och nationella överensstämmelsetester

Syftet med testerna av det centrala SIS II-systemet ska vara att kontrollera att systemet uppfyller de funktionsmässiga och andra specifikationer som fastställs i referensversionen av dokumentet om gränssnittskontroll (ICD) och i de detaljerade tekniska specifikationerna (DTS).

Överensstämmelsetesterna av N.SIS II har till syfte att säkerställa att varje N.SIS II är förenlig med CS-SIS och kontrollera att de enskilda nationella systemen överensstämmer med referensversionen av dokumentet om gränssnittskontroll och de detaljerade tekniska specifikationerna. Överensstämmelsetesterna av N.SIS II kan löpa parallellt med testerna av det centrala SIS II-systemet.

Efter det att SIS II-testerna slutförts ska kommissionen inom ramen för SIS II-kommittén underrätta medlemsstaternas experter om testresultatet av kommunikationsinfrastrukturen och om testerna av det centrala SIS II-systemet överensstämmer med test specifikationerna.

Efter det att testerna av SIS II-systemet i dess helhet slutförts ska kommissionen skapa en migrationsmiljö för det centrala SIS II-systemet. Denna miljö ska vara stabil och utformad på ett sådant sätt att den kan användas för migrationen.

REFERENSVERSIONEN AV DOKUMENTET OM GRÄNSSNITTSKONTROLL (ICD) OCH DETALJERADE TEKNISKA SPECIFIKATIONER (DTS) FÖR TESTÄNDAMÅL

Det centrala SIS II-systemet och de nationella systemen (N.SIS II) i varje medlemsstat ska testas i enlighet med samma specifikationer.

I de detaljerade tekniska specifikationer som utarbetats av kommissionen ska de funktionsmässiga och andra specifikationerna för det centrala SIS II-systemet fastställas.

I det dokument om gränssnittskontroll som utarbetats av kommissionen ska gränssnittet mellan det centrala SIS II-systemet och de nationella systemen definieras. Det ska innehålla de tekniska specifikationerna för samspelet mellan systemen med avseende på överförda dataposter och meddelanden, använda protokoll och tidssekvens samt ordningsföljd.

Specifikationerna, såsom de anges i ICD och DTS ska vara stabila under en given period och uppdateringsintervallet ska för båda systemen fastställas i en lanseringsplan i vilken referensperioden för en given testfas definieras. Frågor som uppstår under testerna ska rapporteras, analyseras och åtgärdas i enlighet med en lanseringsplan och en därtill knuten plan för hantering av ändringar. Lanseringsplanen och den därtill knutna planen för hantering av ändringar fastställs av kommissionen, med hänsyn till eventuella synpunkter från medlemsstaternas experter.

FÖRKLARING OM ATT SIS II-TESTERNA HAR LETT TILL AVSEDDA RESULTAT

Sedan alla testfaser som beskrivits ovan genomförts på ett tillfredsställande sätt uppfyller SIS II de tekniska och funktionsmässiga krav som grundar sig på SIS II-rättsakterna. Vid testerna ska exempel och testscenarier som definierats för alla tester säkerställa en tillräcklig täckning av tänkbara scenarier.

SIS II-testerna ska säkerställa att kommissionen har gjort alla tekniska förberedelser som är nödvändiga för att den centrala delen av SIS II skall kunna anslutas till N. SIS II i de berörda medlemsstaterna.

I slutet av hela testserien ska kommissionen i enlighet med sitt mandat[16] förklara att samtliga SIS II-tester har genomförts med tillfredsställande resultat.

Förklaringen om att SIS II-testerna har genomförts med tillfredsställande resultat ska inte påverka den valideringen som rådets förberedande organ senare gör av resultaten från ett övergripande test av SIS II[17].

För att underlätta denna process ska kommissionen regelbundet hålla rådets förberedande organ underrättade om hur långt projektet har kommit, och tillhandahålla särskild information om testresultaten och de anknytande diskussioner som förs med medlemsstaternas experter inom ramen för SIS II-kommittén.

Kommissionen och medlemsstaterna ska, inom ramen för sina respektive befogenheter, särskilt det mandat som tilldelats kommissionen[18], organisera sådana ytterligare tester eller andra åtgärder som kan komma att behövas för att säkerställa att den validering rådets förberedande organ ansvarar för kan genomföras på det sätt som är avsett.

[1] Rådets förordning (EG) nr 2424/2001 av den 6 december 2001 om utvecklingen av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) och rådets beslut 2001/886/RIF av den 6 december 2001 om utvecklingen av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II), ändrade genom rådets förordning (EG) nr 1988/2006 respektive rådets beslut 2006/1007/RIF.

[2] EGT L 328, 13.12.2001, s. 1.

[3] EGT L 328, 13.12.2001, s. 1.

[4] EUT C […], […], s. […].

[5] EGT L 328, 13.12.2001, s. 4.

[6] EGT L 328, 13.12.2001, s. 1.

[7] EUT L 79, 20.3.2007, s. 20.

[8] EUT L 79, 20.3.2007, s. 29.

[9] EUT L 381, 28.12.2006, s. 4.

[10] EUT L 205, 7.8.2007, s. 63.

[11] EGT L 131, 1.6.2000, s. 43.

[12] EGT L 64, 7.3.2002, s. 20.

[13] EGT L 176, 10.7.1999, s. 31.

[14] EUT L 370, 17.12.2004, s. 78.

[15] Den rådgivande testgruppen inrättades den 27 april 2007 i enlighet med artikel 7 i arbetsordningen för SIS II-kommittén och ska rapportera till SIS II-kommittén efter det att varje testsekvens slutförts för att bistå vid utarbetandet av ett beslut i samband med slutförandet av SIS II-testförfarandet i sin helhet.

[16] Rådets förordning (EG) nr 2424/2001 och rådets beslut 2001/886/RIF av den 6 december 2006 om utvecklingen av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II), i dess ändrade lydelse.

[17] Som beskrivs i artikel 55.3 c i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1987/2006 av den 20 december 2006 om inrättande, drift och användning av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II), och artikel 71.3 c i rådets beslut 2007/533/RIF av den 12 juni 2007 om inrättande, drift och användning av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II).

[18] Rådets förordning (EG) nr 2424/2001 och rådets beslut 2001/886/RIF av den 6 december 2001 om utvecklingen av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II), i dess ändrade lydelse.