52007PC0090

Förslag till Europaparlamentets och Rådets förordning om ändring av Rådets förordning nr 11 om avskaffande av diskriminering såvitt avser fraktsatser och befordringsvillkor enligt artikel 79.3 i fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen och av Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien {SEK(2007) 301} {SEK(2007) 302} {SEK(2007) 303} {SEK(2007) 304} /* KOM/2007/0090 slutlig - COD 2007/0037 */


[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 6.3.2007

KOM(2007) 90 slutlig

2007/0037 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av rådets förordning nr 11 om avskaffande av diskriminering såvitt avser fraktsatser och befordringsvillkor enligt artikel 79.3 i fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen och av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien {SEK(2007) 301}{SEK(2007) 302}{SEK(2007) 303}{SEK(2007) 304}

(framlagt av kommissionen)

MOTIVERING

1. BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

- Förslagets syften och mål

En stor del av gemenskapslagstiftningen infördes för att kompensera för marknadsmisslyckanden och skapa lika spelregler för alla berörda parter. Dessa mål kunde ofta bara uppnås om företagen ålades att lämna information och rapportera om lagstiftningens tillämpning.

Med tiden har några av dessa förfaranden blivit onödigt tidskrävande eller överspelade. Dessa onödiga administrativa bördor hämmar näringsverksamheten och skadar de europeiska företagens konkurrenskraft.

Kommissionen har åtagit sig att minska dessa onödiga bördor så långt som möjligt. Detta är en del av strategin för bättre lagstiftning och av stor vikt för att Lissabonmålen om större tillväxt och sysselsättning skall uppnås.

- Bakgrund

Den 14 november 2006 lade kommissionen fram ”En strategisk översyn av programmet Bättre lagstiftning inom Europeiska unionen”, KOM(2006) 689, där den föreslog målet att företagens administrativa bördor skulle minskas med 25 % fram till 2012.

Tio konkreta förslag på omedelbara åtgärder angavs i åtgärdsprogrammet för minskning av administrativa bördor i Europeiska unionen, KOM(2007) 23, på grundval av samråd med de berörda parterna och förslag från medlemsstaternas och kommissionens experter. De omedelbara åtgärdernas syfte är att avsevärt minska företagens administrativa bördor genom smärre lagändringar, utan att den skyddsnivå som var lagstiftningens ursprungliga avsikt äventyras.

En av dessa omedelbara åtgärder avser förordning nr 11 om avskaffande av diskriminering såvitt avser fraktsatser och befordringsvillkor enligt artikel 79.3 i Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen. Enligt förslaget skall föråldrade krav avskaffas och vissa andra krav ändras för att minimera företagens administrativa börda. Enligt artikel 5 åläggs transportföretag (och medlemsstaternas regeringar) att bl.a. lämna upplysningar om tariffer, prisöverenskommelser och befordringsvillkor senast den 1 juli 1961. Denna artikel kan strykas eftersom informationskraven på transportföretagen är överspelade. Enligt artikel 6.1 i förordningen skall det finnas en transporthandling med uppgifter om bl.a. avsändare, varuslag, ort för godsets mottagande för transport, lossningsplats, färdväg eller färdlängd samt eventuella gränspassager. Eftersom några av dessa uppgifter, nämligen färdväg eller färdlängd samt eventuella gränspassager, inte längre är nödvändiga för förordningens mål kan de strykas. Enligt artikel 6.2 tredje meningen i förordningen skall transportören behålla ett exemplar av transporthandlingen med uppgifter om fullständiga transportkostnader och om andra debiteringar och eventuella rabatter eller andra faktorer som påverkar fraktsatser och befordringsvillkor. Denna mening kan strykas eftersom de uppgifterna nuförtiden ändå finns tillgängliga i transportörernas redovisningssystem, så det finns inte längre något behov för transportörerna att fylla i och behålla en särskild handling. I artikel 6.3 införs en uttrycklig hänvisning till fraktsedlar, som är välkända och används utbrett inom fraktsektorn. Hänvisningen ökar transportföretagens rättsäkerhet genom att det görs klart att det räcker med en fraktsedel om den innehåller alla uppgifter som krävs enligt artikel 6.1.

En annan omedelbar åtgärd rör Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien. Tanken är att små livsmedelsföretag som kan kontrollera sin livsmedelshygien genom att följa de andra kraven i förordning (EG) nr 852/2004 skall undantas från kravet att inrätta, genomföra och upprätthålla förfaranden grundande på principerna för faroanalys och kritiska styrpunkter (HACCP-principerna). Undantaget gäller mikroföretag[1] som främst säljer livsmedel direkt till slutkonsumenten. Sådana företag har färre än tio anställda och en årlig omsättning eller balansomslutning på högst 2 miljoner euro. Undantaget gäller därför inte stormarknader eller franchisetagare i snabbköpskedjor.

- Befintliga bestämmelser på förslagets område

De befintliga bestämmelser som skall ändras genom detta förslag är artiklarna 5 och 6 i förordning nr 11 om avskaffande av diskriminering såvitt avser fraktsatser och befordringsvillkor enligt artikel 79.3 i Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen samt artikel 5 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien.

2. SAMRÅD MED DE BERÖRDA PARTERNA OCH KONSEKVENSBEDÖMNING

Samråd med de berörda parterna |

- Metoder för samrådet

I åtgärdsprogrammet från den 24 januari 2007 presenterade kommissionen tio konkreta förslag på omedelbara åtgärder. Förslagen byggde på samråd med experter och särskilt på ett pilotprojekt för mätning och jämförelse av de befintliga administrativa bördorna i Tjeckien, Danmark, Nederländerna och Förenade kungariket 2006.

En av dessa omedelbara åtgärder rörde transportsektorn och gick ut på att mildra vissa krav att tillhandahålla transportstatistik. Enligt förordning nr 11 om avskaffande av diskriminering såvitt avser fraktsatser och befordringsvillkor enligt artikel 79.3 i Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen måste transportörer ha med sig en transporthandling där bl.a. färdlängd, färdväg och gränspassager anges.

En annan omedelbar åtgärd rörde livsmedelshygien och gick ut på att undanta småföretag från vissa HACCP-krav (faroanalys och kritiska styrpunkter). Enligt artikel 5 i förordning (EG) nr 852/2004 skall alla livsmedelsföretagare inrätta, genomföra och upprätthålla förfaranden grundande på principerna för faroanalys och kritiska styrpunkter (HACCP-principerna).

Sammanfattning av svaren

Experterna och näringslivet har påpekat att kraven från 1960 i förordning nr 11 är överspelade i den starkt avreglerade transportsektorn. Vissa artiklar är föråldrade, medan andra anses innebära onödiga bördor för företagen.

Företrädare för småföretagen har uttryckt sin oro för generell tillämpning av HACCP-systemet i alla livsmedelsföretag. Trots flexibiliteten i förordningen ville man ha ett förtydligande. Kommissionen har anordnat en rad möten med experter från medlemsstaterna. Dessutom har kommissionen för öppenhetens skull främjat diskussioner med de berörda parterna så att olika socioekonomiska intressen har kunnat beaktas. I detta syfte anordnades ett möte med företrädare för producenter, industri, handel och konsumenter för att diskutera frågor kring tillämpningen av HACCP-baserade förfaranden och flexibilitet med HACCP. Resultaten av diskussionerna finns i riktlinjer som fått stöd av ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa och som finns på:

http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/hygienelegislation/guidance_doc_haccp_sv.pdf

Eftersom en sträng tillämpning av HACCP-kraven på små och medelstora företag skulle få stora konsekvenser och eftersom vissa företag kan uppnå samma skydd av livsmedelshygienen genom att uppfylla alla andra krav i förordning (EG) nr 852/2004 utan att fullskaliga HACCP-förfaranden genomförs, och trots att det finns riktlinjer för hur mycket flexibilitet som kan medges för HACCP, behöver vissa företag ges undantag från skyldigheten att följa samtliga HACCP-krav. Undantaget bör dock inte omfatta företag med stor kundkrets, utan bör vara begränsat till företag med färre än tio anställda, dvs. mikroföretag enligt kommissionens rekommendation 2003/361/EG av den 6 maj 2003 om definitionen av mikroföretag samt små och medelstora företag.

- Konsekvensbedömning

Vid konsekvensbedömningen för förordning nr 11 övervägdes två alternativ:

Alternativ 1 Ingen ändring av gällande politik.

Alternativ 2 Avskaffande av kravet att lämna uppgifter om färdväg, färdlängd, kostnader och andra transportfaktorer, och tillåtelse att använda fraktsedlar för att lämna resten av de uppgifter som f.n. skall lämnas i transporthandlingen.

Alternativ 2 är att föredra eftersom det innebär en minskning av onödiga administrativa bördor samtidigt som samma nödvändiga uppgifter förblir tillgängliga.

Vid konsekvensbedömningen för förordning (EG) nr 852/2004 övervägdes tre alternativ:

Alternativ 1 Ingen ändring av gällande politik.

Alternativ 2 Vissa företag undantas från HACCP-kraven.

Alternativ 3 Alla företag undantas från HACCP-förfarandena.

Alternativ 2 är att föredra eftersom det innebär en rimlig avvägning mellan minskade administrativa bördor för företagen och en hög konsumentskyddsnivå.

3. FÖRSLAGETS RÄTTSLIGA UTFORMNING

- Sammanfattning av förslaget

Beträffande förordning nr 11 går förslaget ut på att minska transportföretagens administrativa bördor genom att undanröja föråldrade dokumentationskrav avseende färdväg, färdlängd, gränspassager m.m.

Beträffande HACCP-kraven är tanken att ändra förordning (EG) nr 852/2004 så att mikroföretag undantas från kravet att inrätta, genomföra och upprätthålla förfaranden grundande på HACCP-principerna. Undantaget gäller företag med färre än tio anställda som främst säljer livsmedel direkt till slutkonsumenten.

- Rättslig grund

Den rättsliga grunden för transportpolitiska gemenskapsåtgärder finns i artikel 75 i EG-fördraget, och den rättsliga grunden för gemenskapsåtgärder för livsmedelshygien finns i artiklarna 95 och 152.4 b i EG-fördraget.

- Subsidiaritetsprincipen

Insatser från medlemsstaternas sida skulle inte räcka till för att minska de administrativa bördorna på området, eftersom informationskraven för transportföretag respektive livsmedelsföretag har införts genom EG-förordningar. Bördorna kan därför bara minskas genom ändring av de aktuella förordningarna på EG-nivå. |

Genom EG-insatser säkerställs att alla berörda europeiska transportföretag respektive livsmedelsföretag gynnas av dessa minskade administrativa bördor. |

Förslaget överensstämmer därför med subsidiaritetsprincipen. |

- Proportionalitetsprincipen

Förslaget överensstämmer med proportionalitetsprincipen av följande skäl.

Målet att minska de administrativa bördorna till följd av informationskraven i förordning nr 11 respektive förordning (EG) nr 852/2004 kan bara uppnås genom en ändring av dem, vilket i sin tur bara kan göras med en bindande gemenskapsrättsakt på samma nivå, dvs. en förordning. Detta överensstämmer med proportionalitetsprincipen i artikel 5 i EG-fördraget.

Förslaget säkerställer att transportföretagens respektive små livsmedelsföretags administrativa bördor till följd av informationskraven i förordning nr 11 respektive (EG) nr 852/2004 minimeras.

- Val av regleringsform

Föreslagen regleringsform: förordning.

Andra regleringsformer skulle vara otillräckliga av följande skäl.

Målet att minska de administrativa bördorna till följd av informationskraven i förordning nr 11 respektive förordning (EG) nr 852/2004 kan bara uppnås genom en ändring av förordningarna, vilket bara kan göras med en bindande gemenskapsrättsakt av samma typ och på samma nivå, dvs. en förordning.

4. BUDGETKONSEKVENSER

Förslaget påverkar inte gemenskapens budget.

5. YTTERLIGARE INFORMATION

- Förenkling

Enligt förslaget förenklas administrativa förfaranden för enskilda.

De administrativa förfaranden som transportföretag måste följa förenklas genom att några inte helt nödvändiga dokumentationskrav rörande färdväg, färdlängd och gränspassager utgår. De administrativa förfarandena för små livsmedelsföretag som kan styra sin livsmedelshygien genom att bara tillämpa övriga krav i förordning (EG) nr 852/2004 kommer att förenklas, i det att mikroföretag som främst säljer livsmedel direkt till konsumenterna undantas från kravet att inrätta, genomföra och upprätthålla förfaranden grundande på HACCP-principerna.

- Europeiska ekonomiska samarbetsområdet

Förslaget rör Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och bör därför omfatta det.

2007/0037 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av rådets förordning nr 11 om avskaffande av diskriminering såvitt avser fraktsatser och befordringsvillkor enligt artikel 79.3 i fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen och av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 75.3, artikel 95 och artikel 152.4 b,

med beaktande av kommissionens förslag[2],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[3],

med beaktande av Regionkommitténs yttrande[4],

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget[5], och

av följande skäl:

(1) I gemenskapens politik för bättre lagstiftning, särskilt kommissionens meddelande till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén med titeln ”En strategisk översyn av programmet Bättre lagstiftning inom Europeiska unionen”[6] samt kommissionens meddelande till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén med titeln ”Åtgärdsprogram för minskning av administrativa bördor i Europeiska unionen”[7], framhålls betydelsen av att minska den administrativa börda som befintlig lagstiftning innebär för företagen som en central faktor för ökad konkurrenskraft och uppfyllelse av målen i Lissabonagendan.

(2) Sådana gemenskapsbestämmelser som enligt artikel 75 i EG-fördraget behövs för att avskaffa vissa former av diskriminering vid transporter inom gemenskapen, har fastställts i förordning nr 11[8]. För att minska företagens administrativa bördor bör den förordningen förenklas genom att föråldrade och onödiga krav avskaffas, särskilt kravet att på papper behålla vissa uppgifter som genom teknikens framåtskridande nu finns tillgängliga i transportföretagens redovisningssystem.

(3) Enligt artikel 5.1 i förordning (EG) nr 852/2004[9] skall alla livsmedelsföretagare inrätta, genomföra och upprätthålla förfaranden grundande på principerna för faroanalys och kritiska styrpunkter (HACCP-principerna).

(4) Erfarenheten har visat att i vissa livsmedelsföretag kan livsmedelshygienen tryggas genom korrekt tillämpning av de livsmedelshygieniska kraven i förordning (EG) nr 852/2004 utan att HACCP-systemet tillämpas. De berörda företagen är särskilt småföretag som främst säljer sina produkter direkt till slutkonsumenten, såsom bagerier, slakterier, specerihandlare, marknadsstånd, restauranger och barer, vilka är mikroföretag i den bemärkelse som avses i kommissionens rekommendation 2003/361/EG av den 6 maj 2003 om definitionen av mikroföretag samt små och medelstora företag[10].

(5) Därför bör dessa företag ges undantag från kravet i artikel 5.1 i förordning (EG) nr 852/2004, men samtidigt är det underförstått att de måste följa alla andra krav i den förordningen.

(6) Eftersom ändringen av förordning (EG) nr 852/2004 och av förordning nr 11 har det gemensamma syftet att minska företagens administrativa bördor utan att förordningarnas syfte påverkas, är det lämpligt att ändringarna kombineras i en enda förordning.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning nr 11 skall ändras på följande sätt:

1) Artikel 5 skall utgå.

2) Artikel 6 skall ändras på följande sätt:

a) I punkt 1 skall de femte och sjätte strecksatserna utgå.

b) I punkt 2 skall den tredje meningen utgå.

c) Punkt 3 skall ersättas med följande:

”3. Om det är möjligt att få alla de uppgifter som anges i punkt 1 genom befintliga handlingar, såsom fraktsedlar eller andra transporthandlingar, och att genom dessa, tillsammans med transportörens färdskrivar- och redovisningssystem, få fullständig information om fraktsatser och befordringsvillkor, så att de i artikel 75.1 av fördraget avsedda formerna av diskriminering därigenom kan fås att upphöra eller undvikas, skall transportörerna inte åläggas att införa nya handlingar.”

Artikel 2

I artikel 5.3 i förordning (EG) nr 852/2004 skall följande mening läggas till:

”Utan att det påverkar tillämpningen av andra krav i den här förordningen skall punkt 1 inte tillämpas på företag som är mikroföretag i den bemärkelse som avses i kommissionens rekommendation 2003/361/EG av den 6 maj 2003[11] och vars verksamhet främst består av direkt försäljning av livsmedel till slutkonsumenten.”

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

[1] Enligt definitionen i kommissionens rekommendation 2003/361/EG av den 6 maj 2003 om definitionen av mikroföretag samt små och medelstora företag, K(2003) 1422, EUT L 124/36.

[2] EUT C […], […], s. […].

[3] EUT C […], […], s. […].

[4] EUT C […], […], s. […].

[5] EUT C […], […], s. […].

[6] KOM(2006) 689.

[7] KOM(2007) 23.

[8] EGT 52, 16.8.1960, s. 1121. Förordningen senast ändrad genom förordning (EEG) nr 3626/84 (EGT L 335, 22.12.1984, s. 4).

[9] EUT L 139, 30.4.2004, s. 1; rättad i EUT L 226, 25.6.2004, s. 3.

[10] EUT L 124, 20.5.2003, s. 36.

[11] EUT L 124, 20.5.2003, s. 36.