52007DC0067

Meddelande från Kommissionen till Europaparlamentet, Rådet, europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén - Resultat av vår politik 2006 /* KOM/2007/0067 slutlig */


[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 28.2.2007

KOM(2007) 67 slutlig

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

Resultat av vår politik 2006

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

Resultat av vår politik 2006

1. ETT RESULTATINRIKTAT EUROPA – ETT ÅR SOM GAV RESULTAT

Under 2006 gick kommissionen in en ny fas för att uppnå de mål som den hade satt upp när den inledde sin mandatperiod. Den 10 maj föreslog kommissionen en omfattande handlingsplan i vilken man lade fram ett antal konkreta åtgärder som skulle gynna medborgarna i EU: Ett resultatinriktat Europa . Programmet byggde på en tvåspårsstrategi – att visa EU:s förmåga att agera samtidigt som man arbetar vidare för att klara av institutionella och konstitutionella frågor.

Vid Europeiska rådets möte i juni 2006 kom stats- och regeringscheferna överens om att fortsätta arbeta efter denna strategi och bestämde en tidtabell för den fortsatta institutionella reformprocessen , inklusive ett politiskt uttalande som skall antas i Berlin den 25 mars 2007 av medlemsstaterna, Europaparlamentet och kommissionen, för att markera 50-årsdagen av Romfördraget.

Medborgarna vill att EU skall föra en politik som är relevant för deras dagliga liv. EU:s strategi om en hållbar utveckling och Lissabonstrategin om tillväxt och sysselsättning är därför en av kommissionens viktigaste prioriteringar. Syftet är att säkerställa en blomstrande, rättvis och miljömässigt hållbar framtid för Europa. Efter nystarten för den omarbetade Lissabonstrategin 2005 låg tonvikten 2006 på genomförande. Det nya partnerskapet mellan medlemsstaterna och kommissionen har börjat ge resultat och har bidragit till en förbättrad ekonomisk situation i hela EU.

Första halvåret präglades av att förhandlingarna mellan Europaparlamentet och rådet om EU:s budgetram 2007–2013 avslutades i maj. Efter denna överenskommelse lade kommissionen fram ett paket med mer än 30 reviderade förslag för att den nya generationens finansieringsprogram skulle kunna komma igång den 1 januari 2007. Dessutom kom rådet och Europaparlamentet i november slutligen överens om en reform av förvaltningen av EU:s budget och om en förenkling av tillgången till EU-finansiering. De nya bestämmelserna kommer att bidra till att ge fart åt de EU-program som omfattas av den fleråriga budgetramen 2007–2013.

Vad gäller politiska framsteg har kommissionen koncentrerat sig på att genomföra sitt arbetsprogram för 2006 och har antagit 74 förslag av de som ingick i arbetsprogrammet 2006 under året och ytterligare ett i början av 2007, vilket innebär att genomförandenivån är nästan 90 %. Detta visar att den strategiska planerings- och programmeringscykeln, som inriktas på ett begränsat antal prioriteringar, nu är grundligt förankrad i kommissionens arbete. Detta hindrade dock inte kommissionen från att svara på de uppdykande politiska frågor för vilka man inte hade förutsett några åtgärder i början av året, och agera snabbt i brådskande situationer, till exempel i samband med krisen i Libanon.

Som uppföljning till det europeiska öppenhetsinitiativet som inleddes 2005, uppmanade man genom en grönbok 2006 till en bred offentlig debatt om hur man kan förbättra öppenhet i och tillgång till EU:s institutioner. I detta sammanhang har kommissionen skapat en webbportal som ger direkt tillgång till information om mottagare från de program som den förvaltar direkt, och den har också offentliggjort länkar till de medlemsstater som redan har lämnat information om slutliga mottagare av det jordbruksstöd som förvaltas gemensamt. Kommissionen har fortsatt sina kontakter med de nationella parlamenten genom att sända över alla sina nya förslag och samrådsdokument direkt till dem och uppmana dem att komma in med synpunkter, så att processen med att utforma politiken kan förbättras.

Kommissionen beslutade att göra kommunikation till en central uppgift inom EU genom att i en vitbok föreslå att kommunikation skall göras till ett självständigt politikområde, till service för medborgarna och som ett verktyg för demokrati. Det offentliga samrådet om vitboken flöt smidigt fram till september 2006 och har också kompletterats med fyra forum mellan berörda parter om speciella frågor.

Som en del av sin Plan D som i demokrati, dialog och debatt ,[1] som inleddes i oktober 2005 och som följdes upp i november 2006[2], anordnade kommissionen en rad möten och arrangemang i medlemsstaterna för att få igång en verklig debatt med medborgarna och ge dem möjligheter att sina åsikter och farhågor till EU:s beslutsfattare.

En viktig förutsättning för att föra unionens medborgare närmare varandra är politiken om flerspråkighet som garanterar kulturell och språklig mångfald samt rätten att kommunicera med EU:s institutioner på alla EU:s officiella språk. 2006 förberedde kommissionen införandet av tre nya officiella språk (bulgariska, rumänska och iriska) från och med den 1 januari 2007.

2. VÄLSTÅND

Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning

2006 var ett år då många åtgärder vidtogs inom strategin för tillväxt och sysselsättning. I början av 2006 uppmanade kommissionen medlemsstaterna att lägga in en högre växel – och årets framstegsrapport visar att verkliga framsteg har gjorts. Under året har arbetet med att omvandla politiska åtgärder till verkliga resultat, förbättra företagsmiljön för investeringar och skapa arbetstillfällen ökat märkbart . Det finns fler bevis för att de tidigare reformerna börjar ge mätbara fördelar och bekräftelse på att ett fullständigt genomförande av Lissabonstrategin ger potential för stora vinster vad gäller tillväxt och sysselsättning.

För 2006 föreslog kommissionen en rad konkreta åtaganden för att stärka reformerna inom fyra prioriterade områden : öka kunskap (utbildning, forskning och utveckling samt innovation), utnyttja företagspotentialen, särskilt för små och medelstora företag, få fler människor i arbete, särskilt unga människor – vilket är i linje med den europeiska pakten för ungdomsfrågor – och äldre arbetstagare samt energi. Dessa åtaganden fastslogs av stats- och regeringscheferna vid Europeiska rådets möte i mars 2006. Under året har vi sett en markant förändring i de nationella åtagandena för att genomföra Lissabonstrategin , särskilt inom de fyra områden som Europeiska rådet beslutade att prioritera. Medlemsstaterna utbyter i allt högre grad erfarenheter och god praxis. Trots att alla har gjort framsteg finns det fortfarande stora skillnader mellan medlemsstaterna i hur djupt och snabbt reformerna går.

Det har gjorts betydande framsteg inom EU när det gäller Lissabonprogrammet . Hittills har kommissionen genomfört mer än 75 % av de åtgärder som angavs i programmet. Sammanhållningspolitiken bekräftas i sin roll som det främsta europeiska ekonomiska instrumentet för att konkret genomföra tillväxt- och sysselsättningsagendan. På grundval av de strategiska nationella referensramar som har förhandlats fram med medlemsstaterna förväntas den ”öronmärkta” investeringen för ”tillväxt och sysselsättning” inom ramen för strukturfonderna att uppgå till upp till 200 miljarder euro. Andra gemenskapsinstrument, som politiken för landsbygdsutveckling, var också inriktade på att bidra till strategin för tillväxt och sysselsättning. Allmänt sett har det nya partnerskapet för tillväxt och sysselsättning börjat visa sitt värde som motor för att driva den ekonomiska reformen inom EU framåt.

Innovation

Som svar på en uppmaning från Europeiska rådet vid dess vårmöte 2006 lade kommissionen fram en omfattande innovationsstrategi som visar vägen mot en mer operativ fas inom gemenskapens innovationspolitik. Detta program antogs av EU:s ledare vid det informella toppmötet i Lahtis i Finland den 20 oktober 2006.

En viktig händelse under året var att rådet och Europaparlamentet antog det sjunde ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling och att rådet antog det sjunde ramprogrammet för Europeiska atomenergigemenskapens (Euratom) verksamhet inom forsknings- och utbildningsområdet. Genom det sjunde ramprogrammet kommer anslagen för forskning och utveckling för perioden 2007–2013 att öka med 41 % (i löpande priser). Det nyligen inrättade Europeiska forskningsrådet kommer att kanalisera gemenskapsmedel till spetsforskningen. För första gången någonsin förväntas det att EU under 2007 kommer att anta en ny metod för att finansiera central teknisk forskning genom att starta det första gemensama teknikinitiativet – ett långsiktigt partnerskap mellan den offentliga och privata sektorn för att främja EU:s position inom strategiska teknikområden.

Det nyligen antagna programmet för konkurrens och innovation syftar till att uppnå en 60 %-ig ökning av de ekonomiska instrument som stöder entreprenörskap och innovation. Meddelandet om finansiering av tillväxten i små och medelstora företag pekade på ytterligare åtgärder för att förbättra tillgången till finansiering, vilket skulle kunna leda till att EU:s initiala riskkapitalinvesteringar kommer att ha tredubblats år 2013. Kommissionen har också presenterat idéer om hur skatteincitament skulle kunna bli ett viktigt politiskt instrument som medlemsstaterna kan använda för att stimulera ökad forskning inom näringslivet.

Under 2006 banades väg för inrättandet av ett europeiskt tekniskt institut som skall bli ett nytt kunskapscentrum för innovation, forskning och högre utbildning i EU. Efter omfattande samråd med medlemsstaterna och berörda parter lades ett formellt förslag fram i slutet av 2006.

En annan höjdpunkt var avslutandet av ITER -förhandlingarna (ITER: Internationell termonukleär experimentreaktor) då sju parter[3] undertecknade ITER-avtalet i november. Syftet med ITER-projektet är att visa fusioners potential som energikälla. Projektet kommer att bli världens största vetenskapliga samarbete av detta slag och omfattar länder som representerar mer än halva jordens befolkning.

Det globala systemet för satellitnavigering Galileo tog emot de första testsignalerna från rymden i januari 2006. För att i största möjliga utsträckning utnyttja Galileos potential inledde man genom en grönbok en debatt om vad den offentliga sektorn kan göra för att skapa en lämplig ram för utvecklingen av denna typ av system.

Den inre marknaden

Som en del av den omfattande översynen av den inre marknaden inledde kommissionen i april ett samråd om den framtida inre marknaden. Detta samråd visade att EU-medborgare, företag och regeringar anser att den inre marknaden har en ytterst viktig roll i att svara på utmaningarna i Europa idag, men visade också att den kan förbättras och att det krävs en tydlig vision om hur man ska ta itu med nya utmaningar. Idéer från samrådet kommer att ligga till grund för att överväganden om hur man kan förbättra den inre marknadens funktion, vilka kommer att läggas fram 2007.

En av de viktigaste händelserna 2006 var antagandet av tjänstedirektivet . Tjänstedirektivet är ett viktigt redskap för att utnyttja den europeiska tjänstesektorns fulla potential och bidra till att uppnå en verklig inre marknad för tjänster. Den fria etableringsrätten och friheten att erbjuda tjänster över gränserna kommer att underlättas och konsumenternas rättigheter som användare av tjänster kommer att förstärkas genom att en allmän icke-diskrimineringsklausul och informationsrättigheter införs.

En annan milstolpe att rådet och Europaparlamentet enades om Reach- förordningen (registrering, bedömning och godkännande av kemikalier) som kommer att träda i kraft i juni 2007. Reach-förordningen innebär en omfattande reform av tillverkning, marknadsföring, import och användning av kemiska substanser. Den kommer att förbättra hälsa och miljö samtidigt som den skyddar innovation och konkurrenskraft.

Det nya utkastet till direktiv om ett fullständigt genomförande av gemenskapens inre marknad för posttjänster senast 2009 torde vara ytterligare ett steg i riktning mot utnyttjandet av hela potentialen inom en viktig sektor av EU:s ekonomi. Förslaget torde få direkta verkningar i främjandet av konkurrensen, konsumenternas valmöjligheter och den hållbara sysselsättningen, samtidigt som en högkvalitativ allmännyttig tjänst bibehålls.

Inom finanssektorn lades ett viktigt lagförslag fram. I det fastställs tydliga kriterier för hur medlemsstaternas tillsynsmyndigheter skall få tillgång till föreslagna företagsfusioner och förvärv mellan finansinstitut. I en vitbok om investeringsfonder föreslås möjliga förbättringar som torde vara till förmån för både investerare och näringslivet. De inriktas på kostnadseffektivitet och spridande av information. Ett meddelande om insättarskydd föreslår en rad självreglerande åtgärder för banker, som syftar till att skydda kunderna om en bank går i konkurs. Kommissionen stödde också ett självreglerande initiativ från värdepapperssektorn om att utforma en uppförandekod som kommer att göra gränsöverskridande avräkning och betalning möjliga.

De första stegen togs för att skapa öppna och rättvisa marknader för försvarsupphandling genom att man antog riktlinjer för att förtydliga hur försvarskontrakt tilldelas enligt EU:s bestämmelser. Dessutom lade man fram ett förslag om ändring av rättsmedelsdirektivet i syfte att stärka effektiviteten i de kontrollmekanismer som finns för ekonomiska aktörer som är förlorande part i upphandlingsförfaranden. Detta torde skapa bättre incitament för företag att lämnaanbud för kontrakt över gränserna.

Det ökade antal processer som skattebetalarna har inlett under de senaste åren visar att det fortfarande finns skattehinder för penningrörelser och investeringar över gränserna. Därför har kommissionen föreslagit en samordnad EU-strategi för nationella system för direkt beskattning . Samråd har inletts med berörda parter om hur man kan förbättra kampen mot skattebedrägerier och en ny generation av tull- och skatteprogram har lagts fram för att förbättra samarbetet mellan nationella system och förenkla hur de drivs. Angående indirekt beskattning föreslog kommissionen att man skulle avskaffa skatt på kapital vid kapitalanskaffning för att stödja utveckling av företag inom EU.

Kommissionen fortsatte att tillämpa gemenskapens bestämmelser om karteller, konkurrensbegränsande beteende, koncentrationer och statligt stöd strikt och konsekvent. I kampen mot karteller och missbruk av dominerande ställning utfärdade kommissionen böter på över 2 miljarder euro. De reviderade riktlinjerna om böter i antitrust-ärenden och den reviderade noten om förmånlig behandling kommer att göra kommissionens åtgärder effektivare och ge tydligare vägledning för företagen. Riktlinjerna om statligt stöd för forskning och utveckling och innovation, riskkapital samt stöd av mindre betydelse har nyligen antagits och är ett viktigt framsteg när det gäller att tillhandahålla ”mindre och bättre riktat” stöd. I slutet av 2006 antogs nya bestämmelser om statligt stöd inom jordbrukssektorn.

Initiativet i2010 - Ett snabbare införande av e-förvaltning i Europa till nytta för alla – är helt genomfört. För att göra de offentliga tjänsterna effektivare lade man fram en handlingsplan för en IT-baserad modernisering av medlemsstaternas administrativa system senast 2010. Samråd inleddes för att se över den rättsliga ramen för elektronisk kommunikation . Inom telekommunikationssektorn fick kommissionens initiativ att minska de alltför stora roamingkostnaderna omfattande stöd som en åtgärd som är till direkt fördel för medborgarna.

Utbildning och livslångt lärande

Det slutliga steget togs i lagstiftningsprocessen för att anta programmet för livslångt lärande 2007–2013. För första gången täcker ett program alla möjligheter till lärande från barndomen till ålderdomen. Genomförandet av de nuvarande programmen för livslångt lärande var även framgångsrikt 2006 och cirka 280 000 bidrag beviljades.

Som ett svar på begäran vid Europeiska rådets informella möte på Hampton Court i oktober 2005 har kommissionen redogjort för sina synpunkter om tillvägagångssätten för att modernisera universiteten inom EU och göra dem till drivkrafter för innovation. Kommissionen utfärdade också en rekommendation om inrättandet av en europeisk referensram för kvalifikationer för livslångt lärande för att hjälpa medlemsstaterna, arbetsgivare och enskilda att jämföra kvalifikationer och meriter i EU:s olika utbildnings- och yrkesutbildningssystem. Kommissionen belyste också de viktigaste problemen när det gäller att effektivt kombinera effektivitet och jämlikhet i utbildnings- och yrkesutbildningssystem i EU och betonade vikten av vuxenutbildning för anställbarhet, rörlighet och social integration. Man har också enats om den föreslagna rekommendationen om nyckelkompetens för livslångt lärande som ger ett europeiskt referensverktyg för de grundläggande färdigheter som skall tillhandahållas genom livslångt lärande samt om rekommendationen om inrättande av en europeisk kvalitetsstadga för rörlighet .

Energi och transport

Under 2006 gjordes stora framsteg när det gäller att skapa en integrerad energipolitik för Europa , som svar på uppmaningen från stats- och regeringscheferna vid deras informella möte på Hampton Court i oktober 2005. På grundval av den grönbok som kommissionen lade fram i mars utfärdade Europeiska rådet vid sitt vårmöte en förteckning över åtgärder som skall vidtas för att garantera en hållbar, konkurrenskraftig och trygg energiförsörjning i EU. Som en uppföljning lade kommissionen tillsammans med rådets generalsekretare fram ett dokument om en extern politik för att främja EU:s energiintressen. Kommissionen lade också fram en handlingsplan om energieffektivitet som det första stora steget i ett paket av åtgärder för att främja hållbarhet, säkerhet och konkurrenskraft inom EU:s energisektor. Det omfattande arbete som gjordes under 2006 banade vägen för den strategiska översyn av EU:s energipolitik som lades fram i början av 2007.

På transportområdet reviderade kommissionen sin vitbok om transporter från 2001 och föreslog ytterligare instrument för att främja hållbar rörlighet. En av dessa nya prioriteringar rör logistiken inom godstransportkedjan, om vilken man utfärdade ett meddelande som ett första steg mot en handlingsplan. Kommissionen har också lagt fram en rad åtgärder för att stödja förnyelsen av järnvägssektorn .

Från och med den 1 januari 2007 har alla godstransporter på järnväg öppnats för konkurrens. Denna nya fas i processen att förnya järnvägssektorn torde bli en vändpunkt för godstransporter på järnväg.

Utvidgning av euroområdet

Den 1 januari 2007 blev Slovenien den första medlemsstaten från EU:s femte utvidgning som gick med i eurosamarbetet. 2006 års konvergensrapport visar att andra EU-länder ”med undantag” gör framsteg på vägen mot konvergensmålen, men i olika takt. En särskild rapport som upprättades av kommissionen på begäran av Litauen visade att landet bordebehålla sin nuvarande status. Bedömningen godkändes av rådet.

3. SOLIDARITET

Social solidaritet

I oktober antog kommissionen ett meddelande där det fastställs fem områden för konkreta åtgärder som skall hjälpa medlemsstaterna att anpassa sig till de demografiska förändringarna i det egna landet. Dessutom lade man fram ett meddelande om sociala tjänster av allmänt intresse i syfte att förtydliga befintliga gemenskapsbestämmelser på området, samt ett förslag om inrättande – som också skedde – av en europeisk fond för justering för globaliseringseffekter som gör det möjligt för gemenskapen att stödja arbetstagare som drabbas av bieffekter av globaliseringen.

2006 var var det europeiska året för arbetstagares rörlighet . Under året anordnades 2000 evenemang i EU för att öka medborgarnas medvetenhet om deras rätt att arbeta i ett annat EU-land. Inom arbetsrätten stödde rådet kommissionens förslag för att främja anständigt arbete , både inom EU och i världen. Kommission har haft samråd med arbetsmarknadens parter om bästa sättet att förena arbete och privatliv samt om hur man skall hjälpa de personer som befinner längst från arbetsmarknaden att komma in på den . Man samrådde också med arbetsmarknadens parter om behovet av att integrera ILO:s konvention om arbete till sjöss i gemenskapslagstiftningen. Som svar på en uppmaning från Europeiska rådet vid dess vårmöte 2006 inledde man genom en grönbok en debatt om hur man genom arbetsrätten på EU-nivå och på nationell nivå kan bidra till att arbetsmarknaden blir flexiblare samtidigt som man maximerar säkerheten för arbetstagarna ( flexicurity ). Resultatet av detta samråd kommer att ligga till grund för de initiativ om flexicurity som kommissionen kommer att lägga fram under 2007.

Förberedelserna för Europeiska året för interkulturell dialog (2008) fortsatte, bland annat avslutades den lagstiftningsprocess som ledde fram till beslutet om val av år. Lagstiftningsprocessen för de nya programmen för kultur, ungdom och aktivt medborgarskap avslutades också.

Grundläggande rättigheter och civilrätt

På området grundläggande rättigheter uppnåddes i december politisk överenskommelse om förordningen om inrättande av Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter . När detta organ upprättas 2007 blir det en milstolpe som visar EU:s förmåga att främja och garantera respekt för de grundläggande rättigheterna iom EU. En annan viktig händelse var initiativet för att främja och skydda barnets rättigheter i EU:s inre och yttre politik.

Kommissionen angrep problemet med bristande jämställdhet mellan könen inom EU genom en ny färdplan för jämställdhet 2006–2010, och genom att inrätta europeiska jämställdhetsinstitutet . I syfte att förstärka det europeiska medborgarskapet föreslog kommissionen att man skulle underlätta för EU-medborgare att utöva sina valrättigheter i det land där de bor i samband med val till Europaparlamentet. I en grönbok om diplomatiskt och konsulärt skydd för EU-medborgare i tredjeländer föreslogs riktlinjer för effektivare information till medborgarna, och man undersökte också vilket skydd de borde erbjudas, och hur strukturer och resurser bör förbättras.

Inom civilrätten angav kommissionen alternativ för hur man skall förbättra verkställighet av penningfordringar inom EU. Ett förslag till förordning om införande av bestämmelser om tillämplig lag i äktenskapsmål torde förbättra situationen för ett ökande antal par av olika nationaliter som skiljer sig. I samband med detta inleddes genom en grönbok om lagval i frågor om makars förmögenhetsförhållanden en reflexionsprocess om möjliga gemenskapsåtgärder. Slutligen undersöktes genom grönboken Det civila samhällets roll i narkotikapolitiken inom Europeiska unionen möjligheterna att involvera dem som är mest berörda av narkotikaproblemen i den politiska processen.

Migration

Alltsedan den övergripande strategin om migration antogs av Europeiska rådet i december 2005 har de första märkbara stegen tagits mot en verklig gemensam migrationspolitik. De viktigaste framgångarna är att flera gemensamma maritima operationer har genomförts i Medelhavet och Atlanten, EU:s bidrag till FN:s diskussioner om migration och utveckling, fastställande av dagordningar med länder i Afrika, förstärkt samarbete med länderna kring Medelhavet och i Afrika och ett snabbt antagande av gemenskapstöd för att ytterligare stärka migrationförvaltningskapaciteten i Senegal och Mauretanien för att bidra till förbättrade kontroller av migration över haven.

Kommissionen tog itu med frågan om olaglig invandring genom att föreslå ett antal praktiska åtgärder som svar på det ökande migrationstrycket vid EU:s yttre gränser. Mot bakgrund av tillströmningen av olagliga invandrare vid EU:s södra gränser föreslog kommissionen en integrerad modell för att förbättra EU:s kapacitet att förvalta sina yttre sjögränser . Kommissionen föreslog också vägar att fördjupa dialogen och samarbetet med Afrika om migrationsfrågor .

Sammanhållning inom EU

Förhandlingarna om riktlinjer för sammanhållningen 2007–2013 avslutades i juli. Riktlinjerna, som godkändes av medlemsstaterna i oktober fastställde prioriteringar för framtida investeringar, framförallt inom forskning, innovation, kunskapsekonomin och mänskliga resurser. Riktlinjerna tillsammans med fördelningen av gemenskapsmedel per medlemsstat och prioriterade mål gav detta ramen för förhandlingarna om cirka 450 operativa program som skall lämnas in av medlemsstater och regioner.

Miljöskydd, klimatförändringar och hållbar resursförvaltning

I juni upprepade Europeiska rådet sitt fasta åtagande att sträva efter hållbar utveckling genom att stödja en förnyad EU-strategi för hållbar utveckling inom en utvidgad union. I och med antagandet av de temainriktade strategierna för stadsmiljö, markskydd och bekämpningsmedel 2006 har kommissionen nu antagit alla de sju ”temainriktade strategier” (om luft, mark, avfall, naturresurser, bekämpningsmedel, miljö och marin miljö) som utgör navet i gemenskapens sjätte miljöhandlingsprogram. En gemenskapsstrategi för att uppmuntra en hållbar produktion av biodrivmedel från jordbruksprodukter lades också fram, liksom en gemenskapsplan för att stoppa förlusten av biologisk mångfald inom EU senast 2010.

Under 2006 stod klimatförändringarna hela tiden högt på den politiska dagordningen. Under året har systemet för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen visat sig hålla i turbulensen på marknaden. I ett meddelande redogjordes för hur systemet skall utvidgas till nya sektorer och gaser. Man lade också fram lagstiftning för att få in utsläpp av växthusgaser från den civila luftfarten inom gemenskapens system för utsläppshandel. En viktig uppgift 2006 var att kontrollera och godkänna medlemsstaternas nationella tilldelningsplaner för utsläppsrätter under systemets andra period (2008–2012).

Internationellt spelade kommissionen en ledande roll i den tolfte konferensen för parterna till klimatförändringskonventionen och mötet mellan parterna till Kyotoprotokollet (i Nairobi i november 2006). Resultat uppnåddes i flera frågor, även den särskilda klimatförändringsfonden, och man banade väg för en överenskommelse om behovet av åtaganden för att minska utsläppen efter 2012.

Genom en grönbok om unionens framtida havspolitik inleddes en av de största samrådsprocesserna i EU:s historia. I grönboken frågar man medborgarna hur oceaner och hav skall förvaltas samtidigt som man eftersträvar en hållbar balans som beaktar ekonomiska, sociala och miljömässiga dimensioner.

Inom den gemensamma fiskeripolitiken antog rådet den första övergripande ramen om skydd av fisket i Medelhavet samt kommissionens förslag om att stärka kontroll och verkställande genom modern teknik. Kommissionen sörjde för att viktiga avtal om fiskepartnerskap med tredjeländer som Grönland och Mauretanien förnyades.

När det gäller den gemensamma jordbrukspolitiken föreslog kommissionen en reform av den gemensamma organisationen av marknaden för vin i syfte att förbättra konkurrenskraften inom sektorn. I december kom EU:s jordbruksministrar överens om en övergripande reform av stödordningen för bananproducenter . Reformen fördes framåt genom ett förslag om en mer marknadsorienterad politik för frukt- och grönsakssektorn som lades fram i början av 2007. I februari 2006 beslutade rådet om gemenskapens strategiska riktlinjer för landsbygdsutveckling under perioden 2007–2013, i syfte att uppnå hållbarhetsmålen från Göteborg och bidra till den förnyade Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning. Tillsammans med genomförandebestämmelserna ger detta ramen för förhandlingarna om 96 förväntade program för landsbygdsutveckling . För att förenkla den gemensamma jordbrukspolitiken till nytta för jordbrukare, förvaltningar och företag föreslog kommissionen att man skulle inrätta en enda gemensam organisation av marknaden för alla jordbruksprodukter som skall ersätta de nuvarande 21 gemensamma organisationerna av marknaden.

4. SÄKERHET OCH FRIHET

Rättsliga och inrikes frågor

I syfte att ytterligare utveckla området med frihet, säkerhet och rättvisa lade kommissionen fram ett meddelande om hur man kan förbättra hur EU:s politik fungerar på grundval av de befintliga fördragen. I ett meddelande föreslogs att ett övergripande system för objektiv och opartisk utvärdering av EU-åtgärder skulle inrättas. För första gången bedömdes det nationella genomförandet av handlingsplanen för Haagprogrammet och den första rapporten om dess tillämpning offentliggjordes. I december stödde Europeiska rådet denna halvtidsöversyn av EU:s politik och uppmanade medlemsstaterna att ytterligare undersöka hur beslutsfattandet kan förbättras.

När det gäller gränsförvaltning föreslog kommissionen att man skulle inrätta enheter för snabba ingripanden vid gränserna för att bistå medlemsstater som har extrema svårigheter med att kontrollera sina yttre gränser. Ett viktigt steg för att stärka enhetligheten i den gemensamma viseringspolitiken var ett förslag till en gemenskapskodex om viseringar . För att stödja utvidgningen av Schengenområdet nådde rådet och Europaparlamentet politisk överensstämmelse om åtgärder för att utforma den rättsliga ramen för andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) . Ett initiativ för att förstärka det europeiska polissamarbetet togs genom förslaget att föra in Europeiska polisbyrån (Europol) i EU:s ram och därigenom öka den demokratiska kontrollen.

Inom det straffrättsliga samarbetet tog kommissionen itu med de akuta problem som rör bristen på ömsesidigt erkännande av häktning i medlemsstaterna genom att föreslå en europeisk övervakningsorder vid förfaranden före rättegång medlemsstaterna emellan.

Ett viktigt steg mot att stärka EU:s beredskap för terroristattacker togs i december då man föreslog ett europeiskt program för skydd av kritisk infrastruktur . I ett strategidokument om säkerhet i nätverk och informationssystem gav kommissionen sitt stöd till en medvetandehöjande kampanj för att uppmuntra företag, enskilda och administrativa organ inom EU att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda sina uppgifter och sin utrustning.

På området luftfartsskydd agerade EU för att möta de nya hot som flytande sprängämnen utgör, genom att begränsa den mängd vätskor passagerare får ta ombord på flygplan. Kommissionen bidrog också till att ett nytt avtal kunde slutas med USA om registrering av passageraruppgifter , efter EG-domstolens avgörande i maj 2006 genom vilket de beslut som låg till grund för det tidigare avtalet upphävdes. Slutligen antog kommissionen genomförandebestämmelser till den ”säkerhetsrelaterade” ändringen av gemenskapens tullkodex som syftar till att stärka säkerheten i EU:s leveranskedja samtidigt som man underlättar internationell handel.

Hälsa och säkerhet

Man nådde politisk överenskommelse om EU:s hälsoprogram 2007–2013 , som ger en ram för kommissionens finansiering av hälsoprojekt under perioden. I syfte att stödja samarbetet mellan hälsosystemen i medlemsstaterna och garantera rättslig säkerhet enligt gemenskapsrätten inledde kommissionen samråd om gränsöverskridande hälsovård . EU:s hälsoportal , som nyligen öppnades, ger EU:s medborgare enkelt tillgång till omfattande information om hälsofrågor.

I fråga om livsmedelssäkerhet behandlade kommissionen frågan om fortbildning för tjänstemän som utför kontroller och föreslog nya harmoniserade bestämmelser om växtskyddsmedel på marknaden. Åtgärder vidtogs snabbt när det visade sig att långkornigt ris som hade importerats från USA var smittat med icke godkänt genmodifierat ris. Dessutom utformade kommissionen en EU-strategi för att stödja medlemsstaterna i arbetet med att minska de alkoholrelaterade skadorna . Ytterligare ett steg för att förstärka flygsäkerheten i EU togs genom att man upprättade en förteckning över flygbolag som ansågs osäkra och därför inte får flyga inom EU. Inom konsumentpolitiken avslutades förhandlingarna om ett nytt program för gemenskapsåtgärder (2007–2013) på nästan rekordtid.

Omfattande insatser gjordes 2006 för att minska effekter av och risker med fågelinfluensan inom EU. Kommissionen sände ut team till medlemsstaterna för att hjälpa dem att se över och samordna sina beredskapsplaner inför en mänsklig influensapandemi. Gemenskapens räddningstjänstmekanism svarade på nästan 20 nödfallsituationer 2006. Europeiska unionens solidaritetsfond beviljade ekonomiskt stöd till nio naturkatastrofer 2006 (199,24 miljoner euro).

5. EUROPA SOM VÄRLDSAKTÖR

Utvidgning

2006 var ett viktigt år i utvidgningssammanhang. Bulgariens och Rumäniens anslutning till unionen den 1 januari 2007 fullbordade den femte utvidgningsomgången. Den 9 november föreslog kommissionen en strategi för en förnyad enighet om utvidgningen , inklusive en särskild rapport om EU:s förmåga att integrera nya medlemmar. Strategin godkändes av Europeiska rådets möte i december.

När det gäller de tre kandidatländerna – Kroatien, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien och Turkiet – fortsatte kommissionen att kontrollera dessa länders framsteg mot uppfyllandet av kriterierna för medlemskap. Samtidigt fortsatte anslutningsförhandlingarna med Kroatien och Turkiet. Eftersom Turkiet inte har uppfyllt sina skyldigheter när det gäller ett fullständigt icke-diskriminerande genomförande av Ankaraprotokollet, utfärdade kommissionen en rekommendation om de fortsatta anslutningsförhandlingarna. Vid Europeiska rådets möte i december följde man denna rekommendation genom att komma överens om att medlemsstaterna inte skulle besluta om att inleda förhandlingar om kapitel om politikområden som gäller Turkiets begränsningar och om att tills vidare provisioriskt avsluta kapitel till dess att kommissionen har bekräftat att Turkiet har uppfyllt sina åtaganden.

Kommissionen arbetade med genomförandet av stabiliserings- och associeringsprocessen på Västra Balkan under hela 2006. Efter folkomröstningen om och erkännandet av Montenegros självständighet antog rådet kommissionens förslag till ett nytt förhandlingsmandat för ett stabiliserings- och associeringsavtal med landet, och förhandlingarna slutfördes tekniskt i december. Andra viktiga händelser är att ett stabiliserings- och associeringsavtal slöts med Albanien och att förhandlingarna om stabiliserings- och associeringsavtalet med Bosnien och Hercegovina har slutförts tekniskt. Förhandlingarna om ett stabiliserings- och associeringsavtal med Serbien stoppades av kommissionen i maj, eftersom Belgrads samarbete med Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien hade försämrats. I Kosovo samarbetade kommissionen nära med två förberedelseteam från EU, som hade i uppdrag att förbereda den framtida internationella närvaron och framtida uppdrag när det gäller att inom den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken upprätthålla rättsstaten, när ett beslut har fattats om landets ställning.

2006 prioriterade kommissionen kommunikation om utvidgningen genom strategiska partnerskap, även med andra EU-institutioner, regionala och lokala förvaltningar, medier samt icke-statliga organisationer. Kommissionen fortsatte också sin dialog med det civila samhället för att förbättra den ömsesidiga förståelsen och svara på medborgarnas farhågor om utvidgningen.

Det europeiska grannskapet

Genomförandet av den europeiska grannskapspolitiken [4] gjorde betydande framsteg under 2006. Ytterligare tre handlingsplaner (om Armenien, Azerbajdzjan och Georgien) antogs och man kom överens om ytterligare två (om Egypten och Libanon), som förväntas bli antagna i början av 2007. Därmed har EU etablerat konkreta omsesidiga åtaganden med tolv partner inom grannskapspolitikens ram. Vidare överlämnades förhandlingsdirektiv för ett nytt förstärkt avtal med Ukraina till rådet som skall ersätta det befintliga partnerskaps- och samarbetsavtalet. En långsiktig miljöstrategi för att rena och skydda Medelhavet antogs i september.

Överläggningarna om framtida åtgärder inom ramen för grannskapspolitiken fortsatte med ett långtgående meddelande med nya förslag för att stärka och ytterligare utveckla politiken. I november antogs ett nytt finansiellt instrument , det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet (ENPI). Det kommer att på ett betydande sätt bidra till att förbättra kvaliteten på vårt bistånd och erbjuda mer medel för att stödja våra partners reformer.

Den övriga världen

I juni 2006 lade kommissionen fram ett analyserande dokument för Europeiska rådet: ”Europa i världen”. I dokumentet presenterar man praktiska förslag om hur man skall kunna uppnå ökad samstämmighet, effektivitet och synlighet i EU:s externa åtgärder och stärka kopplingen mellan inre och extern politik , särskilt inom energisäkerhet, klimatförändringar, migration, förebyggande av terrorism samt ekonomisk politik och finanspolitik.

Att utnyttja möjligheterna till en utveckling av förbindelserna med Kina kommer att bli en av de största utmaningarna i EU:s externa politik under de kommande åren. Vid toppmötet mellan EU och Kina i Helsingfors den 9 september 2006 kom man överens om att inleda förhandlingar om ett nytt omfattande partnerskap- och samarbetsavtal. Efter detta toppmöte föreslog kommissionen i oktober en omfattande ny dagordning för förbindelserna mellan EU och Kina . I juli översände kommissionen utkast till förhandlingsdirektiv till rådet om ett nytt ramavtal för förbindelserna mellan EU och Ryssland . Efter det fjärde toppmötet mellan EU och Latinamerika/Västindien (i Wien i maj 2006) föreslog kommissionen att förhandlingar skulle inledas med Centralamerika och Andinska gemenskapen .

2006 var ett år då man uppnådde framsteg i flera viktiga handelsfrågor. Denna utveckling stöddes av kommissionens nya strategi ”Ett konkurrenskraftigt Europa i världen” där man redogör för hur man med en kombination av inre och externa åtgärder kan stärka tillväxten och sysselsättningen inom EU. Kommissionen gjorde stora ansträngningar för att föra de multilaterala samtalen om världshandeln framåt genom utvecklingsagendan från Doha , men tyvärr gick förhandlingarna in i ett dödläge i mitten av 2006.

Som en del av handelspolitiken för det konkurrenskraftiga Europa i världen inledde kommissionen överläggningar om tillämpningen av EU:s handelspolitiska skyddsåtgärder i en föränderlig global ekonomi. Kommissionen begärde också förhandlingsmandat för en ny generation bilaterala handelsavtal med viktiga partner: Indien, Sydkorea och Asean-länderna . I dessa nya avtal kommer man att behandla frågor som ännu inte kan göras till föremål för multilaterala diskussioner. Avtalen kommer att förbereda marken för nästa fas av den multilaterala avregleringen.

För första gången någonsin lade kommissionen fram en ny vision för Västindien och Stillahavsregionerna . För Västindien är det främsta målet att främja den regionala integrationen för att ta hänsyn till de ekonomiska och miljömässiga karaktärsdragen i området. För Stillhavsområdet är huvudmålet att bredda den politiska dialogen och garantera en hållbar förvaltning av naturtillgångarna.

2006 var det första år då EU:s strategi för Afrika genomfördes. Kommissionen lade fram ett förslag till omfattande och nyskapande partnerskap mellan EU och Afrika om infrastruktur (transport, energi, vatten och sanering samt informations- och kommunikationsteknik). Kommissionen lade också fram ett meddelande om ett strategiskt partnerskap mellan EU och Sydafrika (som är vägledarlandet på den afrikanska kontinenten och en aktiv medlare inom den afrikanska politiken) samt en EU-strategi för fred, säkerhet och utveckling i regionen vid Afrikas horn .

Fattigdomsminskning, hållbar utveckling och fred kan bara uppnås om betydande framsteg görs mot demokratiska styrelseformer . Kommissionen föreslog en gemensam EU-strategi för att uppmuntra utvecklingsländerna att skynda på sitt reformarbete, som bland annat innebär omfattande stimulansåtgärder för de regeringar som utformar långtgående och trovärdiga planer för styrelseformer. Den nyligen föreslagna globala fonden för energieffektivitet och förnybar energi , en riskkapitalfond på 100 miljoner euro, är avsedd att förse utvecklingsländer med ren och säker energi, samtidigt som man hjälper dem att avhjälpa bristen på riskkapital i det sammanhanget.

Kommissionen har fortsatt att spela en viktig roll när det gäller att reagera på internationella kriser eller oförutsedda politiska kriser, både genom sina bidrag till EU:s insatser inom ramen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken och användning av gemenskapsinstrument som humanitärt bistånd, som valövervakning eller mekanismen för akuta ingripanden. Exempel på det är inrättandet av direkta biståndskanaler till det palestinska folket genom den tillfälliga internationella mekanismen, eller genom den snabba reaktionen på konflikten mellan Israel och Libanon eller i krisen i Östtimor, där politiska och humanitära åtgärder kombinerades med biståndsåtgärder i rätt tid.

Behovet av humanitärt bistånd visade sig 2006 vara extra stort främst på grund av konflikten i Libanon och den förvärrade humanitära situationen i Darfur (Sudan) och i de palestinska områdena. Samtidigt som kommissionen arbetade med följderna av naturkatastrofer fortsatte den att hjälpa dem som blir offer för konflikter, särskilt i s.k. glömda kriser – som Algeriet för Sahrawi-flyktingarna, Indien/Pakistan (Kashmir), Myanmar/Thailand, Nepal och Ryssland för Tjetjenien. Afrika är fortfarande den kontinent som berörs mest av dessa lokala eller regionala konflikter, där de flesta offren finns bland civilbefolkningen. Antalet humanitära kriser och allvaret i dem ledde 2006 till en betydande ökning av budgeten för humanitärt bistånd från 496 miljoner euro till 671 miljoner euro.

6. BÄTTRE LAGSTIFTNING OCH PÅGÅENDE VERKSAMHET

I november lade kommissionen fram sin strategiska översyn av initiativet ”Bättre lagstiftning”. I det bedömer man vilka framsteg som har gjorts hittills och lägger man fram en mängd förslag. Systemet med konsekvensbedömningar för alla större initiativ har förstärkts i syfte att garantera kvalitet, genom att en oberoende bedömningsstyrelse har inrättats. Den är direkt underställd ordföranden. Mer än 40 nya initiativ har lagts till det rullande förenklingsprogrammet för perioden 2006–2009, och initiativ för förenkling har integrerats i kommissionens lagstiftnings- och arbetsprogram. Samrådet med berörda parter har breddats och förstärkts och omfattade 129 samråd via Internet.

Kommissionen har genomfört ungefär 67 konsekvensbedömningar under 2006 och inledde också en extern utvärdering av sitt konsekvensbedömningssystem. Den lade också fram ett förslag om att tillsammans med medlemsstaterna minska de administrativa bördorna för företag med 25 % senast 2012 och om en europeisk integrerad kostnadsmodell för mätning av administrativa kostnader som skall inkluderas i riktlinjerna för konsekvensbedömningar. Som ett praktiskt exempel på hur kommissionen tänker förverkliga sina åtaganden, beslutade den om ett strategiskt tillvägagångssätt för att fortsätta att minska företagens statistiska bördor . Detta vidareutvecklades i förslaget om ett statistiskt program för gemenskapen 2008–2012.

Samtidigt med moderniseringen och rationaliseringen av EU:s lagstiftning lade man ned stora ansträngningar 2006 på att förvalta den befintliga politiken . Framförallt var 2006 det sista år då åtagandena för den föregående generationen av EU:s finansiella program under budgetplanen för 2000–2006. År 2006 stärkte kommissionen sitt system för kontroll av budgetgenomförandet för att garantera pålitliga prognoser och ett bättre genomförande av budgeten. Inom ramen för externt bistånd gjordes rekordåtaganden under Europeiska utvecklingsfonden och EG:s allmänna budget på totalt 7,6 miljarder euro, vilket motsvarar en 57 %-ig ökning sedan 2001.

Kommissionen har fortsatt att lägga stor vikt vid att kontrollera att EU:s lagstiftning införlivas . Den har fortsatt att stödja medlemsstaternas strävande att uppnå en nivå för avsaknad av införlivande som ligger under de 1,5 % som Europeiska rådet har fastställt. Under 2006 minskade det totala antalet nya överträdelseförfaranden något jämfört med 2005. När det gäller genomförandelagstiftningen slutförde kommissionen framgångsrikt förhandlingarna om en ny rättslig ram för kommissionens genomförandebefogenheter (beslutet om kommittéförfarandet) och säkerställde dess uppföljning, även antagandet av 26 prioriteringsförslag för anpassning till de nya bestämmelserna.

Arbetet med att skapa en modern, effektiv och tjänsteinriktad förvaltning fortsatte, framförallt genom inrättandet av en ram för kontinuitet i förvaltningen inom kommissionen. Syftet med den är att förbereda institutionen för möjliga större störningar av dess verksamhet, till exempel efter terroristattacker, en världsomfattande pandemi eller andra skadliga hot mot personal, byggnader eller IT-system. Dessutom genomfördes två övningar för att prova om kommissionens krisförvaltningsförfaranden är tillräckliga, inklusive en gemensam övning för kommissionen och rådet. Kommissionen fortsatte att sörja för att de nya medlemsstaterna skulle vara korrekt representerade i personalstyrkan genom att uppfylla sina rekryteringsmål för 2004–2006 och gjorde de nödvändiga förberelserna för att bulgariska och rumänska tjänstemän skulle ingå i personalstyrkan från och med 2007. Slutligen har de framsteg som skett på områdena e-förvaltning och kommunikation med nationella förvaltningar, företag och medborgare gett konkreta resultat när det gäller att förbättra förvaltningens övergripande effektivitet.

Annex – 2006 Work Programme initiatives adopted by the Commission – by strategic objective

Prosperity

Reference | Title | Adoption date | COM/SEC References |

2006/INFSO/003 | Communication from the Commission – i2010 e-Government Action Plan: Accelerating e-Government in Europe for the Benefit of All | 25/04/2006 | COM(2006)173; SEC(2006)511 |

2006/SG/008 | Green Paper – European Transparency Initiative | 03/05/2006 | COM(2006)194 |

2006/MARKT/002 | Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Council Directives 89/665/EEC and 92/13/EEC with regard to improving the effectiveness of review procedures concerning the award of public contracts | 04/05/2006 | COM(2006)195; SEC(2006)557 2006/0066 (COD) |

2006/ECFIN/097 | Report from the Commission – Convergence Report 2006 on Slovenia (prepared in accordance with Article 122(2) of the Treaty at the request of Slovenia) | 16/05/2006 | COM(2006)224; SEC(2006)615 |

2006/ECFIN/020 | Proposal for a Council Decision in accordance with Article 122(2) of the Treaty on the adoption by Slovenia of the single currency on 1 January 2007 | 16/05/2006 | COM(2006)225 2006/0077 (CNS) |

2006/TAXUD/001 | Proposal for a Decision of the European Parliament and of the Council establishing an action programme for customs in the Community (Customs 2013) | 17/05/2006 | COM(2006)201; SEC(2006)570 2006/0075 (COD) |

2006/TAXUD/002 | Proposal for a Decision of the European Parliament and of the Council establishing a Community programme to improve the operation of taxation systems in the internal market (Fiscalis 2013) | 17/05/2006 | COM(2006)202; SEC(2006)566 2006/0076 (COD) |

2006/TAXUD/003 | Communication from the Commission concerning the need to develop a co-ordinated strategy to improve the fight against fiscal fraud | 31/05/2006 | COM(2006)254; SEC(2006)659 |

2005/TREN/011 | Communication from the Commission – Keep Europe moving : Sustainable mobility for our continent (Mid-term review of the European Commission’s 2001 Transport White Paper) | 22/06/2006 | COM(2006)314; SEC(2006)785 |

2006/ECFIN/021 | Conversion rates between the euro and the currencies of the Member States adopting the euro | 28/06/2006 | COM(2006)320 |

2006/TREN/010 | Communication from the Commission - Freight Transport Logistics in Europe – the key to sustainable mobility | 28/06/2006 | COM(2006)336; SEC(2006)818; SEC(2006)820 |

2006/INFSO/001 | Communication from the Commission on the Review of the EU Regulatory Framework for electronic communications networks and services | 29/06/2006 | COM(2006)334; SEC(2006)816 and 817 |

2006/ENTR/007 | Communication from the Commission - Implementing the Community Lisbon Programme: Financing SME Growth – Adding European Value | 29/06/2006 | COM(2006)349; SEC(2006)841, 842 and 856 |

2006/INFSO/029 | Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council on roaming on public mobile networks within the Community and amending Directive 2002/21/EC on a common regulatory framework for electronic communications networks and services | 12/07/2006 | COM(2006)382; SEC(2006)925 and 926 |

2006/EAC/006 | Proposal for a Recommendation of the European Parliament and of the Council on the establishment of the European Qualifications Framework for lifelong learning | 05/09/2006 | COM(2006)479; SEC(2006)1093,1094 |

2006/MARKT/007 | Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Council Directive 92/49/EEC and Directives 2002/83/EC, 2004/39/EC, 2005/68/EC and 2006/48/EC as regards procedural rules and evaluation criteria for the prudential assessment of acquisitions and increase of shareholdings in the financial sector | 12/09/2006 | COM(2006)507 |

2006/SG+/030 | Communication from the Commission – Putting knowledge into practice: A broad-based innovation strategy for the EU | 13/09/2006 | COM(2006)502 |

2006/EAC+/004 | Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council establishing the European Institute of Technology | 18/10/2006 | COM(2006)604; SEC(2006)1313; SEC(2006)1314 |

2006/MARKT/006 | Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Directive 97/67/EC concerning the full accomplishment of the internal market of Community postal services | 18/10/2006 | COM(2006)594; SEC(2006)1301; SEC(2006)1291, 1292 |

2006/SG+/016 | Commission Working Document - First progress report on the strategy for the simplification of the regulatory environment | 14/11/2006 | COM(2006)690 |

2006/SG+/029 | Communication from the Commission – A strategic review of Better Regulation in the European Union | 14/11/2006 | COM(2006)689 |

2006/MARKT/004 | White Paper on Enhancing the Single Market Framework for Investment Funds | 15/11/2006 | COM(2006)686; SEC(2006)1451-1452 |

2006/ECFIN/019 | Report from the Commission – Convergence Report December 2006 | 05/12/2006 | COM(2006)762; SEC(2006)1570 |

2006/MARKT+/012 | Interpretative Communication on the application of Article 296 of the Treaty in the field of defence procurement | 07/12/2006 | COM(2006)779; SEC(2006)1554-5 |

2006/TREN/025 | Green paper on Satellite Navigation Applications | 08/12/2006 | COM(2006)769 |

Solidarity

Reference | Title | Adoption date | COM/SEC References |

2006/AGRI+/019 | Communication from the Commission - An EU Strategy for Bio-fuels | 08/02/2006 | COM(2006)34; SEC(2006)142 |

2006/EMPL/001 | Communication from the Commission – A Roadmap for equality between women and men | 01/03/2006 | COM(2006)92; SEC(2006)275 |

2006/TREN/054 | Green Paper - A European Strategy for Sustainable, Competitive and Secure Energy | 08/03/2006 | COM(2006)105; SEC(2006)317 |

2005/ENV/011 | Communication from the Commission – Halting the loss of biodiversity by 2010 – and beyond : Sustaining ecosystem services for human well–being | 22/05/2006 | COM(2006)216; SEC(2006)621; SEC(2006)607 |

2006/FISH/001 | Communication from the Commission – Towards a future Maritime Policy for the Union: A European Vision for the Oceans and Seas | 07/06/2006 | COM(2006)275 |

2006/AGRI/003 | Communication from the Commission – Towards a sustainable European wine sector | 22/06/2006 | COM(2006)319; SEC(2006)770; SEC(2006)780 |

2006/JLS/007 | Green Paper on the role of Civil Society in Drugs Policy in the European Union | 26/06/2006 | COM(2006)316 |

2006/JLS/009 | Communication from the Commission - Towards an EU Strategy on the Rights of the Child | 04/07/2006 | COM(2006)367; SEC(2006)888 and 889 |

2004/ENV/003 | Communication from the Commission – A Thematic Strategy on the Sustainable Use of Pesticides | 12/07/2006 | COM(2006)372 and 373; SEC(2006)894 and 895; SEC(2006)914 |

2005/REGIO+/013 | Proposal for a Council Decision on Community strategic guidelines on cohesion | 12/07/2006 | COM(2006)386; SEC(2006)929 |

2003/SANCO/61 | Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council concerning the placing of plant protection products on the market | 12/07/2006 | COM(2006)388; SEC(2006)930 and 931 |

2005/JLS/187 | Proposal for a Council Regulation amending Regulation (EC) No 2201/2003 as regards jurisdiction and introducing rules concerning applicable law in matrimonial matters | 17/07/2006 | COM(2006)399; SEC(2006)949 and 950 |

2005/JLS/188 | Green Paper on conflict of laws in matters concerning matrimonial property regimes, including the questions of jurisdiction and mutual recognition | 17/07/2006 | COM(2006)400; SEC(2006)952 |

2006/JLS/005 | Communication from the Commission on policy priorities in the fight against illegal immigration of third-country nationals | 19/07/2006 | COM(2006)402; SEC(2006)964 and 965; SEC(2006) 1010 |

2005/AGRI/003 | Proposal for a Council Regulation amending Regulations (EEC) No 404/93, (EC) No 1782/2003 and (EC) No 247/2006 as regards the banana sector | 20/09/2006 | COM(2006)489; SEC(2006)1106, 1107 |

2006/EMPL/004 | Commission Communication – The demographic future of Europe – from challenge to opportunity | 12/10/2006 | COM(2006)571 |

2006/REGIO/006 | Proposal for a Council Regulation concerning Community financial contributions to the International Fund for Ireland (2007-2010) | 12/10/2006 | COM(2006)564; SEC(2006)1227 |

2006/TREN/032 | Communication from the Commission – Action Plan for Energy Efficiency: Realising the Potential | 19/10/2006 | COM(2006)545; SEC(2006)1173 to 1175 |

2006/JLS/006 | Green paper on improving the efficiency of the enforcement of judgments in the European Union – The attachment of Bank Accounts | 24/10/2006 | COM(2006)618; SEC(2006)1341 |

2006/EMPL/003 | Green paper - Modernising labour law to meet the challenges of the 21st century | 22/11/2006 | COM(2006)708 |

2006/JLS/008 | Communication from the Commission – European elections 2004 Commission report on the participation of European Union citizens in the Member State of residence (Directive 93/109/EC) and on the electoral arrangements (Decision 76/787/EC as amended by Decision 2002/772/EC, Euratom) | 12/12/2006 | COM(2006)790; COM(2006)791; SEC(2006)1645-47 |

2006/ENV/017 | Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Directive 2003/87/EC so as to include aviation activities in the scheme for greenhouse gas emission allowance trading within the Community | 20/12/2006 | COM(2006)818; SEC(2006)1684; SEC(2006)1685 |

2006/AGRI/002 | Proposal for a Council Regulation laying down specific rules as regards the fruit and vegetable sector and amending certain Regulations | 24/01/2007 | COM(2007)17; SEC(2007)74 and 75 |

Security and freedom

Reference | Title | Adoption date | COM/SEC References |

2006/INFSO/002 | Communication from the Commission – A strategy for a Secure Information Society – “Dialogue, partnership and empowerment” | 31/05/2006 | COM(2006)251; SEC(2006)656 |

2006/TREN/007 | Communication from the Commission under Article 138(2) of the EC Treaty on the strengthening of maritime labour standards | 15/06/2006 | COM(2006)287 |

2006/JLS/017 | Communication from the Commission - Evaluation of EU Policies on Freedom, Security and Justice | 28/06/2006 | COM(2006)332; SEC(2006)815 |

2006/JLS/016 | Communication from the Commission - Report on the implementation of the Hague programme for 2005 | 28/06/2006 | COM(2006)333; SEC(2006)813 and 814 |

2006/JLS/002 | Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council establishing a Community Code on Visas | 19/07/2006 | COM(2006)403; SEC(2006)957 and 958 |

2006/JLS/003 | Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council establishing a mechanism for the creation of Rapid Border Intervention Teams and amending Council Regulation (EC) No 2007/2004 as regards that mechanism | 19/07/2006 | COM(2006)401; SEC(2006)954 and 955; SEC(2006) 953 |

2005/SANCO/024 | Communication from the Commission – Better training for safer food | 20/09/2006 | COM(2006)519; SEC(2006)1163, 1164 |

2005/SANCO/032 | Communication from the Commission – An EU strategy to support Member States in reducing alcohol related harm | 24/10/2006 | COM(2006)625; SEC(2006)1358; SEC(2006)1360; SEC(2006)1411 |

2006/JLS/045 | Proposal for a Directive of the Council on the identification and designation of European Critical Infrastructure and the assessment of the need to improve their protection | 12/12/2006 | COM(2006)787; SEC(2006)1654; SEC(2006)1648 |

2006/TREN/005 | Communication from the Commission – "Facilitating the movement of locomotives across the European Union" Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on the interoperability of the Community rail system Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Directive 2004/49/EC on safety on the Community's railways Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council amending Regulation (EC) No 881/2004 establishing a European Railway Agency | 13/12/2006 | COM(2006)782-5; SEC(2006)1640-2 |

Europe as a world partner

Reference | Title | Adoption date | COM/SEC References |

2006/DEV/004 | Communication from the Commission – An EU-Caribbean Partnership for growth, stability and development | 02/03/2006 | COM(2006)86; SEC(2006)268 |

2006/ELARG/001 | Communication from the Commission – Monitoring report on the state of preparedness for EU membership of Bulgaria and Romania | 16/05/2006 | COM(2006)214; SEC(2006)595; SEC(2006)596; SEC(2006)598 |

2006/DEV/002 | Communication from the Commission – EU relations with the Pacific islands : a strategy for a strengthened partnership | 29/05/2006 | COM(2006)248; SEC(2006)642 |

2006/ELARG/028 | Recommendation from the Commission to the Council to amend the Negotiating Directives for a Stabilisation and Association Agreement with Serbia and Montenegro in order to continue negotiations with the Republic of Serbia Recommendation from the Commission to the Council to authorise the Commission to negotiate with the Republic of Montenegro a Stabilisation and Association Agreement | 06/07/2006 | SEC(2006)885 and 886 |

2006/DEV/006 | Communication from the Commission – Interconnecting Africa: the EU-Africa Partnership on Infrastructure | 12/07/2006 | COM(2006)376; SEC(2006)896; SEC(2006)983 |

2006/DEV/005 | Communication from the Commission – Governance in the European Consensus on Development: Towards a harmonised approach within the European Union | 30/08/2006 | COM(2006)421; SEC(2006)1020; SEC(2006)1021 and 1022 |

2006/RELEX+/019 2006/TRADE+/003 | Recommendation from the Commission to the Council authorising the Commission to open negotiations with Ukraine for a new Enhanced Agreement | 13/09/2006 | SEC(2006)1105; SEC(2006)1110; SEC(2006)1156 |

2006/ELARG/027 | Communication from the Commission – Monitoring report on the state of preparedness for EU membership of Bulgaria and Romania | 26/09/2006 | COM(2006)549 |

2006/TRADE/001 | Communication from the Commission – Global Europe competing in the World - A Contribution to the EU's Growth and Jobs Strategy | 04/10/2006 | COM(2006)567; SEC(2006)1228-1230 |

2006/ENV/015 | Communication from the Commission – Mobilising public and private finance towards global access to climate-friendly, affordable and secure energy services: The Global Energy Efficiency and Renewable Energy Fund | 06/10/2006 | COM(2006)583; SEC(2006)1224 and 1225 |

2005/RELEX+/040 | Communication from the Commission – EU–China: Closer partners, growing responsibilities | 24/10/2006 | COM(2006)631; COM(2006)632 |

2006/ELARG/002 | Communication from the Commission – Enlargement Strategy and Main Challenges 2006–2007 (including annexed special report on the EU's capacity to integrate new members) | 08/11/2006 | COM(2006)649; SEC(2006)1383-1390 |

2006/RELEX/007 | Communication from the Commission on strengthening the European Neighbourhood Policy Communication from the Commission on the general approach to enable ENP partner countries to participate in Community agencies and Community programmes | 29/11/2006 | COM(2006)724; COM(2006)726; SEC(2006)1504-1512; SEC(2006)1536 |

2006/RELEX/022 | Recommendation from the Commission to the Council authorising the Commission to open negotiations for the conclusion of an Association Agreement between the European Community and its Member States and the Central American Republics of Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua and Panama | 06/12/2006 | SEC(2006)1625; SEC(2006)1596-8; SEC(2006)1613-5; SEC(2006)1558-1566 |

2006/RELEX/023 | Recommendation from the Commission to the Council authorising the Commission to open negotiations for the conclusion of an Association Agreement between the European Community and its Member States and the Andean Community and its Member Countries | 06/12/2006 | SEC(2006)1625; SEC(2006)1596-8; SEC(2006)1613-5; SEC(2006)1558-1566 |

2006/TRADE/021 | Communication from the Commission – Global Europe: Europe's trade defence instruments in a changing global economy A Green Paper for public consultation | 06/12/2006 | COM(2006)763 |

[1] Kommissionens bidrag under och efter perioden av eftertanke:Plan D som i demokrati, dialog och debatt, KOM(2005) 494.

[2] Kommissionens informationsnot från vice ordförande Margot Wallström till kommissionen: SEK(2006) 1553: Plan D – Wider and Deeper Debate on Europe (finns ej på svenska).

[3] Kina, EU, Indien, Japan, Ryssland, Sydkorea och USA.

[4] EU:s politik gentemot sina grannländer: Algeriet, Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Egypten, Georgien, Israel, Jordanien, Libanon, Libyen, Moldavien, Marocko, den palestinska myndigheten, Syrien, Tunisien och Ukraina.