15.12.2007   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 305/15


Yttrande från Regionkommittén om ”Att begränsa den globala klimatförändringen till 2 grader Celsius” och ”Att inkludera luftfarten i systemet för handel med utsläppsrätter”

(2007/C 305/04)

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Regionkommittén uppmanar kommissionen att på högsta möjliga politiska nivå öka ansträngningarna för att skapa en internationell koalition mot klimatförändringen, eftersom vi bara kan hantera den om alla (större) länder bidrar.

Regionkommittén anser att medlemsstater som endast har begränsade möjligheter att producera energi från förnybara energikällor bör få möjlighet att uppnå sitt mål om förnybar energi genom handel, antingen inom ett EU-täckande certifikatssystem för grön energi, eller genom bilaterala kontakter med andra stater som är bättre försörjda när det gäller förnybar energi. Syftet är här att minska de övergripande kostnader som uppstår för att uppnå målen om förnybar energi.

Regionkommittén rekommenderar att man sätter in ytterligare resurser och åtgärder, förutom att utnyttja strukturfonderna som är användbara stödverktyg för att bistå med anpassning och med åtgärder, t.ex. energibesparing och förnybar energi, för att minska utsläpp av växthusgaser.

Regionkommittén understryker hur viktigt det är att regionerna ges flexibilitet när det gäller att uppnå målen om energieffektivitet och förnybar energi, med tanke på att flexibilitet på regional nivå minskar de totala kostnaderna för klimatpolitiken. Dessa mål bör dock vara obligatoriska på EU-nivå.

Regionkommittén instämmer med kommissionen i att luftfarten bör införas i ETS, eftersom denna industri är en snabbt växande källa till växthusgaser, och uppmanar kommissionen att beakta alla konsekvenser som denna bransch har för klimatförändringen.

Regionkommittén kommer att verka för inrättande av ett permanent nätverk för ambitiösa lokala och regionala myndigheter som är redo att öka informationsutbytet och skapa en plattform för utveckling av nya idéer i syfte att minska utsläppen av växthusgaser på ett kostnadseffektivt sätt.

Referensdokument

Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén: Att begränsa den globala klimatförändringen till 2 grader Celsius – Vägen framåt mot 2020 och därefter

KOM(2007) 2

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2003/87/EG så att luftfartsverksamhet införs i systemet för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen

KOM(2006) 818 slutlig – 2006/0304 (COD)

Föredragande

:

Lenie DWARSHUIS-VAN DE BEEK, ledamot av provinsstyrelsen i Zuid-Holland (NL-ALDE)

Politiska rekommendationer

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

1.

Regionkommittén anser att en sund miljö är grundvillkoret för all mänsklig verksamhet och att skyddet av den därför är av avgörande betydelse för människornas välfärd.

2.

Regionkommittén anser att en väl utformad miljö- och klimatpolitik under alla omständigheter bidrar till den ekonomiska utvecklingen.

Bedömning av vilket hot klimatförändringen innebär

3.

Regionkommittén anser att hotet från den långt framskridna klimatförändringen som orsakas av utsläpp av växthusgaser är ett akut problem som framför allt den nu levande generationen måste ta itu med stor beslutsamhet.

4.

Regionkommittén instämmer i bedömningen att klimatförändringen kommer att få betydande konsekvenser för människornas välfärd, till exempel i form av värmestress, hälsoproblem, skadad biologisk mångfald, lägre jordbruksproduktivitet i många regioner, minskade möjligheter till turism samt skador till följd av högre havsnivåer och extrema väder-förhållanden, vilket kan leda till en massiv migration av miljöskäl till de mest närbelägna utvecklade områdena.

5.

Regionkommittén anser att klimatpolitiken även kommer att få en mängd positiva sidoeffekter eftersom den också kommer att förbättra luftkvaliteten (tack vare lägre utsläpp av SO2, PM och NOx), tryggare energiförsörjning (till följd av minskat importberoende) och förbättrad markbördighet (tack vare mindre förlust av organiskt material).

6.

Regionkommittén instämmer till fullo i kommissionens åsikt att kostnaderna för att genomföra en politik som syftar till att begränsa klimatförändringarna kommer att bli väsentligt lägre än de beräknade kostnaderna för klimatförändringarna och att klimatpolitiken därför är en mycket effektiv politik.

7.

Kommittén stöder det som sägs i Kyotoprotokollet om jordbruksmarkens betydelse som kollager. Ökad halt av organiskt kol och lagring av organiska ämnen i marken bidrar alltså avsevärt till att förbättra koldioxidbalansen i länderna. Med hjälp av en markförvaltning som är inriktad på markskydd kan man även minska utsläppen av andra gaser som påverkar klimatet, t.ex. dikväveoxid och metan. Det gäller i detta sammanhang inte bara att bibehålla lagrings-kapaciteten, utan även att utnyttja denna kapacitet. Marken måste fungera som kollager för att – förutom att den ger andra positiva effekter såsom ökad bördighet och bättre vattenlagrings-kapacitet – bidra till koldioxidbalansen. Bevarande av humuslagret som en del av jordbruket och regionalt återförande av organiska ämnen genom kompostering och odlingsrester är viktiga mål i förbättringen av koldioxidbalansen.

Den internationella dimensionen av klimatpolitiken

8.

Regionkommittén uppmanar kommissionen att på högsta möjliga politiska nivå öka ansträngningarna för att skapa en internationell koalition mot klimatförändringen, eftersom vi bara kan hantera den om alla (större) länder bidrar.

9.

Regionkommittén uppmanar kommissionen att lägga fram en färdplan för relevanta initiativ rörande hanteringen av klimatförändringen och en tydlig strategi för de lokala och regionala myndigheternas medverkan, som skall ligga klar inför upptakten till FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn år 2009.

Den regionala dimensionen av klimatförändringen och klimatpolitiken

10.

Regionkommittén inser att skillnaderna mellan i hur hög grad de europeiska regionerna är utsatta för klimatförändringen är stora på grund av deras olika naturbetingelser och befolkningstäthet.

11.

Regionkommittén inser också att tillgången på kostnadseffektiva alternativ för att minska utsläppen av växthusgaser varierar mycket från region till region, framför allt på grund av skillnader i naturliga förutsättningar och ekonomisk struktur.

12.

Regionkommittén beklagar därför att kommissionen inte lägger större vikt vid den regionala fördelningen av både kostnaderna för att inte göra någonting och fördelarna av att agera, och uppmanar kommissionen att göra en djupgående kostnads/nyttoanalys av den regionala dimensionen av klimatförändringarna och klimatpolitiken.

13.

Regionkommittén rekommenderar att man sätter in ytterligare resurser och åtgärder, förutom att utnyttja strukturfonderna som är användbara stödverktyg för att bistå med anpassnings-strategier och med bromsande åtgärder, t.ex. energibesparing och förnybar energi, för att minska utsläpp av växthusgaser. Detta skulle öka stödet för EU:s klimatpolitik.

14.

Regionkommittén begär att kommissionen skall öka anslagen till bromsande åtgärder i halvtidsöversynen av budgeten 2008, eftersom de ambitiösa klimatmål som har fastställts bara kan uppnås om man ställer mer offentliga medel till förfogande.

Målen för klimatpolitiken

15.

Regionkommittén instämmer med kommissionen, Europeiska rådet och parlamentet i att EU bör verka för högt uppställda unilaterala mål med tanke på att det krävs en ledare för att kunna skapa en global koalition mot klimatförändringen. Regionkommittén välkomnar därför målet om att minska utsläppen av växthusgaser i EU, oberoende av vilken politik andra delar av världen för, med minst 20 % senast 2020 jämfört med 1990 års nivåer.

16.

Regionkommittén uppmanar kommissionen att även fastställa mellanliggande mål för koldioxidutsläppen, till exempel för 2013 eller 2015, i syfte att påskynda, analysera och kontrollera genomförandet av bromsande åtgärder.

17.

Regionkommittén stöder målet om att ha förbättrat energieffektiviteten med minst 20 % senast 2020 och att andelen förnybar energi då bör ha ökat med minst 20 %. Dessa mål skulle kunna bli effektiva verktyg i insatserna för att nå det övergripande målet om att minska utsläppen. Dessa mål kan uppnås genom teknisk utveckling, men kräver också att mentalitet och attityder kontinuerligt förändras både hos producenterna (de bör exempelvis utarbeta en energisnål design som samtidigt är attraktiv för konsumenterna) och konsumenterna.

18.

Regionkommittén understryker hur viktigt det är att regionerna ges flexibilitet när det gäller att uppnå målen om energieffektivitet och förnybar energi, med tanke på att flexibilitet på regional nivå minskar de totala kostnaderna för klimatpolitiken. Dessa mål bör dock vara obligatoriska på EU-nivå.

Handel med utsläppsrätter som ett klimatpolitiskt verktyg

19.

Regionkommittén instämmer med kommissionen i att EU:s system för handel med utsläpps-rätter (ETS) bör spela en huvudroll eftersom det har potential att bli ett kostnadseffektivt instrument för att minska utsläppen av växthusgaser.

20.

Regionkommittén uppmanar kommissionen att på ett effektivt sätt hantera det antal utsläppsrätter som fördelas eftersom ETS bara kommer att kunna fungera effektivt om den övre gränsen (dvs. det totala antalet utsläppsrätter) är väsentligt lägre än nivån för utsläppen av växthusgaser.

21.

Regionkommittén understryker att det totala antalet utsläppsrätter som skall fördelas inom ETS bör minskas enligt de utsläppsmål som kommissionen fastställt för 2020, i syfte att undvika att lägga för stor del av bördan för utsläppsminskningen på sektorer som inte deltar i ETS, till exempel hushåll och andra mindre energianvändare.

22.

Regionkommittén stöder att utsläppsrätterna till viss del utauktioneras, i synnerhet de som är avsedda för skyddade sektorer, eftersom detta kommer att erbjuda bättre stimulans till att minska utsläppen och därigenom också förbättra ETS:s effektivitet. Detta synsätt är också mer i linje med principen ”förorenaren betalar”. Det skulle även leda till en mindre ekonomisk börda för deltagande företag än vad som skulle bli fallet om alla utsläppsrätter auktionerades ut.

23.

Regionkommittén anser att utauktioneringen och den fria tilldelningen (baserad på benchmarking) av den andra (huvud)parten av utsläppsrätterna kan överlåtas till medlems-staterna, förutsatt att fördelningsförfarandena inom EU harmoniseras för att undvika konkurrenssnedvridning mellan medlemsstaterna och i syfte att öka effektiviteten i systemet. I ett framtida handelssystem kan man överväga tilldelning eller fastställande av mål på gemenskapsnivå för särskilda näringar som på grundval av benchmarking visar sig vara likvärdiga. Detta bör ske vid sidan av de nationella minskningsmålen, och tilldelningen av utsläppsrätter per produktionsenhet bör vara lika stor för alla marknadsaktörer.

24.

Regionkommittén begär att kommissionen skall överväga om lämpliga medel från t.ex. strukturfonderna bör avsättas för att kompensera unionens yttersta randområden i den mån de kommer att påverkas i högre grad av att luftfarten inkluderas i ETS.

25.

Kommittén välkomnar alla ansträngningar för att samordna ETS med jämförbara system i tredje land. Snedvridning av konkurrensen till förmån för producenter från länder som inte har ett jämförbart system för handel med utsläppsrätter bör förhindras genom lämpliga åtgärder, eventuellt genom utjämningsavgifter.

26.

Regionkommittén välkomnar förslaget att utvidga ETS till att omfatta andra gaser och andra sektorer eftersom detta kommer att öka effektiviteten i systemet.

27.

Regionkommittén uppmanar kommissionen att noga överväga möjligheten att öppna ETS för små, men energiintensiva, utsläppare eftersom detta förmodligen skulle minska deras reduceringskostnader.

28.

Regionkommittén instämmer med kommissionen i att luftfarten bör införas i ETS, eftersom denna industri är en snabbt växande källa till växthusgaser, och uppmanar kommissionen att beakta alla konsekvenser som denna bransch har för klimatförändringen.

29.

Regionkommittén begär att kommissionen skall beakta flygindustrins specifika förutsättningar i samband med fördelning av tillstånd, särskilt med tanke på att flygutsläpp (både koldioxid och kväveoxid) påverkar klimatförändringarna i större grad än verksamheter på marknivå.

30.

Regionkommittén motsätter sig starkt det föreslagna undantaget för regeringschefers och ministrars flygningar, eftersom en regering bör föregå med gott exempel och verka för att öka allmänhetens stöd för politiken.

31.

Regionkommittén instämmer i att avskiljning och lagring av koldioxid (CCS) bör inkluderas i ETS endast på villkor att stränga kontroll- och säkerhetsföreskrifter uppfylls. Därför måste man med hjälp av demonstrationsanläggningar visa i vilken grad och till vilken kostnad denna teknik kan bidra till att minska utsläppen av växthusgaser.

Andra instrument i klimatpolitiken

32.

Regionkommittén uppmanar kommissionen att utveckla system genom vilka medlemsstater och regioner på ett kostnadseffektivt sätt kan uppfylla målen om förnybar energi och energi-effektivitet.

33.

Regionkommittén anser att medlemsstater som endast har begränsade möjligheter att producera energi från förnybara energikällor bör få möjlighet att uppnå sitt mål om förnybar energi genom handel, antingen inom ett EU-täckande certifikatssystem för grön energi, eller genom bilaterala kontakter med andra stater som är bättre försörjda när det gäller förnybar energi. Syftet är här att minska de övergripande kostnader som uppstår för att uppnå målen om förnybar energi.

34.

Regionkommittén uppmanar kommissionen att fastställa energieffektivitetsmålen på en totalnivå (dvs. hela ekonomins energieffektivitet), med hänsyn tagen till regionala skillnader i sektorsstrukturen. Detta skulle ge medlemsstaterna och regionerna flexibilitet att kunna uppnå målet genom att använda ett större antal åtgärder, inklusive åtgärder som handlar om att minska energiförbrukning från apparater och industriell struktur i den (regionala) ekonomin.

35.

Regionkommittén välkomnar kommissionens avsikt att fram till 2012 sänka de genom-snittliga koldioxidutsläppen per kilometer för nya bilar till 120g/km2, och uppmanar kommissionen att göra sitt yttersta, t.ex. genom att främja forskningen på detta område, för att ett gränsvärde på 95g CO2/km kan uppnås 2020.

36.

Regionkommittén uppmanar kommissionen att noga beakta subsidiaritetsprincipen när den tar fram nya policyinstrument. Regionala och lokala myndigheter är väl lämpade att vidta effektiva åtgärder när det gäller allmänna transporter, trafikinfrastruktur, energiinfrastruktur, fysisk planering samt energieffektivitets- och kommunikationsåtgärder som är riktade till allmänheten.

De lokala och regionala myndigheternas roll inom EU:s klimatpolitik

37.

Regionkommittén är övertygad om att åtgärder på regional och lokal nivå är absolut nödvändiga för att skapa en effektiv europeisk klimatpolitik.

38.

Regionkommittén anser att de lokala och regionala myndigheterna även har en viktig roll att spela när det gäller anpassningen till klimatförändringen. Regionkommittén kommer så småningom att utarbeta ett yttrande i detta ärende.

39.

Regionkommittén noterar att regionala och lokala myndigheter redan bidrar till den europeiska klimatpolitiken på en mängd sätt, till exempel genom följande åtgärder:

a.

Informera allmänheten, till exempel i skolor, om att vi måste vidta åtgärder för att förhindra ytterligare klimatförändringar.

b.

Göra klimatpolitiken och energipolitiken till en drivkraft i den fysiska planeringen.

c.

Uppmuntra investeringar i infrastruktur för påfyllningsstationer för biomassa och biobränsle.

d.

Stimulera investeringar i uppvärmnings-infrastruktur, som förenar värmeförsörjning (överskottsvärme, geotermisk värme, marklagring av kyla och värme) med efterfrågan.

e.

Stödja trafikomställningar till exempel genom fysisk planering.

f.

Uppmuntra till regionala allmänna kommunikationer, till exempel spårvägslinjer.

g.

Planera och anlägga gångvägar och andra vägar för icke-motordrivna fordon.

h.

Främja ren teknik inom kollektivtrafiken genom miljövänlig offentlig upphandling.

i.

Förenkla tillståndsgivningen när det gäller projekt för förnybar energi.

j.

Stärka lokala och regionala myndigheters kontroll av energieffektiviteten genom inrättande av expertcentra.

k.

Bygga upp internationellt samarbete i syfte att utvidga koalitionen mot klimat-förändringar och överföra energisnål teknik till mindre utvecklade länder.

l.

Stimulera teknisk forskning och utveckling genom inrättandet av regionala forskningskluster.

m.

Knyta mål för energieffektivitet och förnybar energi till regionala mål som sysselsättning, innovation och socialpolitik.

n.

Sätta upp ambitiösa mål, inbegripet handlingsplaner för lokal och regional utsläppsreducering, t.ex. ”klimatneutrala områden” eller ”klimatneutrala kollektiv-transportmedel och byggnader”.

o.

Använda offentlig upphandling som ett instrument för att minska och effektivisera energianvändning från både varor och tjänster.

p.

Uppmuntra till att hanteringen av organiska ämnen och förnybara råvaror genomförs på lokal och regional nivå, eftersom minskade transporter innebär att koldioxid-balansen förbättras väsentligt.

40.

Regionkommittén kommer att ta sitt ansvar genom att med kraft uppmuntra genomförandet av denna typ av åtgärder på regional och lokal nivå genom tre former av insatser:

a.

Förbättra kunskapsspridningen om kostnadseffektiva klimatinsatser.

b.

Uppmuntra samarbete mellan EU-regionerna.

c.

Uppmuntra samarbete mellan EU-regionerna och regioner i andra delar av världen, till exempel i Förenta staterna, Kina och Indien, delvis genom att utöka redan befintliga förbindelser mellan dessa regioner.

41.

Regionkommittén uppmanar kommissionen att anordna en konferens om regional och lokal klimatpolitik i syfte att sprida bästa metoder bland de europeiska regionerna och för att diskutera hur kommissionen på ett effektivt sätt kan stödja regionala och lokala klimatstrategier.

42.

Regionkommittén kommer att verka för inrättande av ett permanent nätverk för ambitiösa lokala och regionala myndigheter som är redo att öka informationsutbytet och skapa en plattform för utveckling av nya idéer i syfte att minska utsläppen av växthusgaser på ett kostnadseffektivt sätt.

43.

Regionkommittén erbjuder sig att aktivt delta i den framtida processen för att utarbeta den europeiska klimatpolitiken.

Bryssel den 10 oktober 2007.

Regionkommitténs

Ordförande

Michel DELEBARRE