16.2.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 44/120


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till rådets direktiv om ändring av direktiv 2006/112/EG med hänsyn till tillfälliga bestämmelser om mervärdesskattesatser”

KOM(2007) 381 slutlig – {SEK(2007) 910}

(2008/C 44/26)

Den 27 juli 2007 beslutade rådet att i enlighet med artikel 95 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ovannämda yttrande.

Facksektionen för Ekonomiska och monetära unionen, ekonomisk och social sammanhållning, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 8 oktober 2007. Föredragande var Umberto Burani.

Vid sin 439:e plenarsession den 24–25 oktober 2007 (sammanträdet den 24 oktober 2007) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 154 röster för, inga röster emot och 4 nedlagda röster:

Slutsatser och rekommendationer

Bakgrund

1.   Innehållet i förslaget till direktiv

1.1

Kommissionen har lanserat en bred debatt om användningen av reducerade mervärdesskattesatser som inleddes med offentliggörandet av ett meddelande till rådet och Europaparlamentet (1). Huvudsyftet är att bereda väg för ett nytt direktiv för att söka hållbara och varaktiga övergripande lösningar på området reducerade skattesatser. Med ”reducerade skattesatser” menas sådana som är lägre än den normala mervärdesskattesatsen (15 %).

1.2

I meddelandet, som offentliggjordes samma dag som förslaget till direktiv, uppger kommissionen att ”det kommer att ta lång tid att identifiera en lämplig strategi för framtiden”. Fram till dess inställer sig frågan om de tillfälliga undantag som beviljats de medlemsstater som senast blev medlemmar i EU och som löper ut vid olika tidpunkter mellan juni 2007 och den 1 januari 2010 (artiklarna 123–130 i ”mervärdesskattedirektivet” (2)). Den enklaste lösningen, som kommissionen valt i och med offentliggörandet av det förslag till direktiv som behandlas i detta yttrande, är att föreslå en förlängning till slutet av 2010. Förlängningen skulle dock inte bli allmän utan endast begränsas till vissa varor eller tjänster. Dessa undantag skulle således upphöra samtidigt som giltighetstiden för en lägstanivå på 15 % för den normala mervärdesskattesatsen och försöket med reducerade skattesatser på vissa arbetsintensiva tjänster löper ut.

1.3

Undantag beviljas för tillhandahållande av arbetsintensiva varor och tjänster (bostads- och restaurangsektorn, etc.) och, för vissa medlemsstater, för varor som är av särskilt stor betydelse för samhället (livsmedel, böcker och facktidskrifter, apoteksvaror, etc.). Detta val motiveras av att det är högst troligt att den reducerade mervärdesskattesatsen kommer att gälla i samtliga medlemsstater, också sedan de nya bestämmelserna har fastställts. Undantag som motverkar en väl fungerande inre marknad förlängs inte (produkter för jordbruket).

1.4

De varor som undantas från förlängningen är främst kol och värmeenergi, eftersom de undantag som fastställts i de olika anslutningsakterna löper ut 2007 eller 2008 och inga förlängningar medges. Dessutom utgör beskattningen av energikällor ett kapitel för sig som just nu är under behandling. De lösningar man kommer fram till måste passa för alla.

2.   Allmänna kommentarer

2.1

I direktiv 2006/112/EG fastställdes för de medlemsstater som anslöts sig till unionen före 2001 en rad undantag  (3). Dessa undantag har obegränsad giltighet, eller för att vara mer exakt, gäller till dess att det ”slutgiltiga systemet för transaktioner inom gemenskapen träder i kraft”. På det nuvarande stadiet och utifrån de erfarenheter som gjorts kommer ett slutgiltigt system sannolikt inte att införas på kort eller medellång sikt. De undantag som beviljats degamlamedlemsstaterna riskerar såldes att förlängas i det oändliga, medan de ”nya” medlemsstaterna skulle diskrimineras genom att tidsfristerna i anslutningsakterna löper ut. Dessutom har några medlemsstater rätt att använda reducerade skattesatser för tjänster som tillhandahålls lokalt (4) till och med slutet av 2010, samtidigt som denna möjlighet inte finns för de övriga medlemsstaterna. Denna situation är oacceptabel.

2.2

Förslaget till direktiv är en ”övergångslösning” som ger de nya medlemsstaterna en ställning som är likvärdig med de gamla medlemsstaternas, åtminstone fram till den 31 december 2010. Fram till dess hoppas kommissionen att rådet ska ha antagit det nya direktivet som ska bringa ordning bland samtliga undantag, en förhoppning som också uttrycks i meddelandet.

3.   Särskilda kommentarer

3.1

EESK ställer sig positiv till kommissionens arbete, såväl förslaget till direktiv, som kommittén välkomnar utan invändningar, som offentliggörandet av ett meddelande som tillkännager införandet av ett system för ”undantag” som ligger i linje med inre marknadens principer och med Lissabonstrategin. Kommittén återkommer till meddelandet i ett särskilt yttrande för att på ett konstruktivt sätt bidra till debatten.

3.2

Mot bakgrund av tidigare erfarenheter finns dessutom anledning att befara att det allmänna intresset att snabbt uppnå enighet om förslaget till direktiv kan hamna i skuggan av försvaret av särintressen och särskilda politikinsatser, en farhåga som EESK hoppas är ogrundad. Vad gäller teknisk korrekthet är förslaget oklanderligt. Endast de politiska aspekterna kommer att spela en roll under beslutsprocessen. EESK vill göra beslutsfattarna uppmärksamma på att marknaden och medborgarna kräver att lagarna ska vara lättförståeliga, rättvisa och att de ska antas snabbt.

Bryssel den 24 oktober 2007.

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

ordförande

Dimitris DIMITRIADIS


(1)  KOM(2007) 380 slutlig, 5.7.2007.

(2)  Rådets direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006.

(3)  Artiklarna 109–122 i mervärdesskattedirektivet.

(4)  Se bilaga IV i mervärdesskattedirektivet.