52006PC0338

Förslag till Rådets beslut om ingående på Europeiska gemenskapens vägnar av ändringen av konventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor /* KOM/2006/0338 slutlig - CNS 2006/0113 */


[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 26.6.2006

KOM(2006) 338 slutlig

2006/0113 (CNS)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om ingående på Europeiska gemenskapens vägnar av ändringen av konventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor

(framlagt av kommissionen)

MOTIVERING

1. FN/ECE:s konvention om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor (nedan kallad konventionen ) undertecknades av gemenskapen och medlemsstaterna den 25 juni 1998. Konventionen trädde i kraft den 30 oktober 2001, och godkändes av gemenskapen genom rådets beslut 2005/370/EG av den 17 februari 2005[1].

2. Artikel 6.11 i konventionen handlar om allmänhetens deltagande i beslutsprocesser som rör avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade organismer i miljön: parterna skall inom ramen för sin nationella rätt tillämpa – i möjlig och lämplig utsträckning – bestämmelserna i artikel 6.

3. Detta krav genomförs i gemenskapslagstiftningen genom direktiv 2001/18/EG av den 12 mars 2001 om avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade organismer i miljön[2] och förordning (EG) nr 1829/2003 av den 22 september 2003 om genetiskt modifierade livsmedel och foder[3].

4. Konventionens signatärer uppmanade det första partsmötet att ta fram närmare bestämmelser om hur konventionen skall tillämpas i fråga om avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade organismer. Vid mötet (i italienska Lucca, 21–23 oktober 2002) inrättades följaktligen en arbetsgrupp för frågor om genetiskt modifierade organismer med uppgift att utreda hur konventionen kunde skärpas på denna punkt. Gruppens olika förslag diskuterades vid det andra partsmötet (i Alma-Ata i Kazakstan den 27 maj 2005).

5. Europeiska unionens råd bemyndigade kommissionen att på gemenskapens vägnar förhandla om en ändring av konventionens bestämmelser om genetiskt modifierade organismer. Förhandlingsdirektiven utfärdades den 10 mars 2005. I förhandlingsdirektiven ingick uppgiften att verifiera att det andra partsmötets beslut inte skulle strida mot gemenskapslagstiftningen, särskilt inte i fråga om avsiktlig utsättning i miljön och utsläppande på marknaden av genetiskt modifierade organismer.

6. Det andra partsmötet enades om en ändring av konventionen, genom vilken parterna får vissa uttryckliga skyldigheter i fråga om allmänhetens deltagande i beslutsprocesser som rör genetiskt modifierade organismer. Berörd gemenskapslagstiftning om genetiskt modifierade organismer innehåller redan bestämmelser om tillgång till information och allmänhetens deltagande i beslutsprocesser, särskilt genom artiklarna 9 och 24 i direktiv 2001/18/EG[4] och artiklarna 6, 18 och 29 i förordning (EG) nr 1829/2003[5]. Dessa bestämmelser är förenliga med ändringen, och behöver sålunda inte revideras med anledning av ändringen.

7. Gemenskapens samordning av medlemsstaternas ståndpunkter under Århusförhandlingarna var mycket framgångsrik. Man bör arbeta på samma sätt inför antagandet av föreliggande ändringar. Syftet bör vara att gemenskapen och medlemsstaterna skall kunna deponera sina ratifikations-, godkännande-eller godtagandeinstrument samtidigt. De få medlemsstater som ännu inte har ratificerat konventionen bör bemöda sig om att göra det.

8. Gemenskapen bör godkänna denna ändring av Århuskonventionen.

2006/0113 (CNS)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om ingående på Europeiska gemenskapens vägnar av ändringen av konventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 175.1 jämförd med artikel 300.2 första stycket första meningen och artikel 300.3 första stycket,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande, och

av följande skäl:

(1) FN/ECE:s konvention om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor (nedan kallad Århuskonventionen eller konventionen) är avsedd att ge allmänheten vissa rättigheter, och ålägger parter och myndigheter skyldigheter beträffande tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor.

(2) Europeiska gemenskapen är i enlighet med fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 175.1, behörig att ingå internationella avtal och fullgöra de skyldigheter som följer av avtalen när detta bidrar till att de mål som anges i artikel 174 i fördraget uppnås.

(3) Århuskonventionen undertecknades av gemenskapen den 25 juni 1998 och trädde i kraft den 30 oktober 2001. Genom rådets beslut 2005/370/EG av den 17 februari 2005 godkände gemenskapen konventionen[6].

(4) Vid sitt andra möte i maj 2005 enades parterna om en ändring av konventionen, genom vilken parterna får vissa uttryckliga skyldigheter i fråga om allmänhetens deltagande i beslutsprocesser som rör genetiskt modifierade organismer. Berörd gemenskapslagstiftning om genetiskt modifierade organismer, särskilt direktiv 2001/18/EG och förordning (EG) nr 1829/2003, innehåller redan bestämmelser om allmänhetens deltagande i beslutsprocesser som rör sådana organismer. Dessa bestämmelser är förenliga med ändringen.

(5) Ändringen av konventionen är öppen för ratifikation, godkännande eller godtagande av parterna sedan den 27 september 2005. Europeiska gemenskapen och medlemsstaterna bör vidta de åtgärder som behövs för att kunna deponera sina ratifikations-, godkännande-eller godtagandeinstrument samtidigt.

(6) Gemenskapen bör godkänna denna ändring av Århuskonventionen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ändring – om allmänhetens deltagande i beslutsprocesser som rör genetiskt modifierade organismer – av Århuskonventionen som är fogad till detta beslut godkänns härmed på gemenskapens vägnar.

Artikel 2

1. Rådets ordförande bemyndigas att utse den eller de personer som skall ha rätt att i enlighet med artikel 14 i Århuskonventionen deponera godkännandeinstrumentet rörande ändringen hos Förenta nationernas generalsekreterare.

2. Europeiska gemenskapen och de medlemsstater som är parter i Århuskonventionen skall bemöda sig om att deponera sina ratifikations-, godkännande-eller godtagandeinstrument rörande ändringen samtidigt, och i möjligaste mån senast den 31 december 2006.

Artikel 3

Detta beslut skall offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning .

Utfärdat i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande

BILAGA

ÄNDRING AV KONVENTIONEN OM TILLGÅNG TILL INFORMATION, ALLMÄNHETENS DELTAGANDE I BESLUTSPROCESSER OCH TILLGÅNG TILL RÄTTSLIG PRÖVNING I MILJÖFRÅGOR

Artikel 6.1

skall ersättas med följande:

”11. Denna artikel skall inte tillämpas på beslut om huruvida genetiskt modifierade organismer skall få sättas ut avsiktligt i miljön eller släppas ut på marknaden; detta skall dock inte påverka tillämpningen av artikel 3.5.”

En ny artikel 6 bis

med följande lydelse skall införas efter artikel 6:

”Artikel 6 bis

Allmänhetens deltagande i beslut om huruvida genetiskt modifierade organismer skall få sättas ut avsiktligt i miljön eller släppas ut på marknaden

1. Innan en part fattar beslut om huruvida genetiskt modifierade organismer skall få sättas ut avsiktligt i miljön eller släppas ut på marknaden skall parten sörja för att allmänheten informeras om och kan delta i beslutet på ett tidigt stadium och på ett meningsfullt sätt; närmare föreskrifter om detta finns i bilaga I bis.

2. Parternas krav enligt punkt 1 bör komplettera och ömsesidigt stödja parternas nationella biosäkerhetsbestämmelser och stämma med målen för Cartagenaprotokollet om biosäkerhet.”

En ny bilaga I bis

med följande lydelse skall införas efter bilaga I:

”Bilaga I bis

Närmare föreskrifter som avses i artikel 6 bis

1. I syfte att ge allmänheten tillräckligt tillfälle att yttra sig om förslag till beslut som omfattas av artikel 6 bis, skall varje parts lagstiftning innehålla bestämmelser om hur allmänheten på ett meningsfullt sätt skall informeras om och kunna delta i besluten, inbegripet rimliga tidsfrister.

2. En parts lagstiftning får i lämpliga fall innehålla undantag från bestämmelserna om allmänhetens deltagande enligt denna bilaga enligt följande:

a) Undantag får göras i fråga om avsiktlig utsättning av en genetiskt modifierad organism i miljön i andra syften än utsläppande på marknaden om

i) sådan utsättning under jämförbara biogeografiska förhållanden redan är godkänd enligt partens lagstiftning, och

ii) det finns tillräcklig erfarenhet av utsättning av organismen i fråga i jämförbara ekosystem.

b) Undantag får göras i fråga om utsläppande av en genetiskt modifierad organism på marknaden om

i) utsläppandet redan är godkänt enligt partens lagstiftning, eller

ii) utsläppandet är avsett för forskning eller kultursamlingar.

3. Varje part skall i enlighet med sina nationella biosäkerhetsbestämmelser på ett lämpligt stadium och på ett effektivt sätt göra en sammanfattning tillgänglig för allmänheten av den anmälan som lämnas in av den som vill ha tillstånd att avsiktligt sätta ut en genetiskt modifierad organism i miljön eller släppa ut den på marknaden på partens territorium, tillsammans med bedömningrapporten, om en sådan finns tillgänglig; detta skall dock inte påverka tillämpningen av sekretesslagstiftning som är tillämplig enligt artikel 4.

4. Följande information skall inte anses sekretessbelagd:

a) Allmänna beskrivningar av den genetiskt modifierade organismen i fråga, namn och adress till den som ansöker om tillstånd att avsiktligt sätta ut organismen, avsedd användning samt, i lämpliga fall, var utsättningen skall ske.

b) Metoder och planer för övervakning av den genetiskt modifierade organismen i fråga och för nödingripande.

c) Miljöriskbedömningen.

5. Varje part skall säkerställa insynen i beslutsprocesserna och ge allmänheten tillgång till all procedurinformation av betydelse. Denna information kan innehålla uppgifter om t.ex.

i) vilka slags beslut som kan komma att fattas,

ii) vilken myndighet som ansvarar för beslutet,

iii) vilka bestämmelser om allmänhetens deltagande som har införts i enlighet med punkt 1,

iv) till vilken myndighet man kan vända sig för att få relevant information,

v) vilken myndighet som tar emot synpunkter samt inom vilken tid synpunkterna tas emot.

6. De bestämmelser som har införts i enlighet med punkt 1 skall innefatta en möjlighet för allmänheten att på lämpligt sätt lämna alla synpunkter, upplysningar, analyser eller åsikter som den anser vara av betydelse för den föreslagna avsiktliga utsättningen, inbegripet utsläppande på marknaden.

7. Varje part skall bemöda sig om att se till att vederbörlig hänsyn tas till vad som framkommit vid allmänhetens deltagande enligt punkt 1 när beslut fattas om huruvida genetiskt modifierade organismer skall få sättas ut avsiktligt i miljön, inbegripet släppas ut på marknaden.

8. Varje part skall sörja för att texten till myndighetsbeslut som omfattas av denna bilaga görs tillgänglig för allmänheten tillsammans med de skäl och överväganden som beslutet är grundat på.”

[1] Rådets beslut av den 17 februari 2005 om ingående på Europeiska gemenskapens vägnar av konventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor.

[2] EGT L 106, 17.4.2001, s. 1.

[3] EUT L 268, 18.10.2003, s. 1.

[4] Artiklarna 7, 8, 16, 19, 20, 23 och 31 i direktiv 2001/18/EG innehåller särskilda bestämmelser om information som skall göras tillgänglig för allmänheten. Artikel 25 anger vilken information som inte skall betraktas som sekretessbelagd.

[5] Artikel 30 i förordning (EG) nr 1829/2003 anger vilken information som inte skall betraktas som sekretessbelagd.

[6] EUT L 124, 17.5.2005, s. 1.