52006IP0237

Europaparlamentets resolution om den humanitära krisen i de palestinska territorierna och EU:s roll

Europeiska unionens officiella tidning nr 298 E , 08/12/2006 s. 0223 - 0226


P6_TA(2006)0237

Krisen i de palestinska territorierna

Europaparlamentets resolution om den humanitära krisen i de palestinska territorierna och EU:s roll

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

- med beaktande av sina tidigare resolutioner om situationen i Mellanöstern och särskilt de av den 23 oktober 2003 om fred och värdighet i Mellanöstern [1], den 27 januari 2005 om situationen i Mellanöstern [2] och av den 2 februari 2006 om resultaten av de palestinska valen och situationen i östra Jerusalem [3],

- med beaktande av rapporten från EU:s valobservatörsgrupp i Palestina och rapporten från Europaparlamentets valobservatörer,

- med beaktande av FN:s säkerhetsråds resolutioner nr 242, 338, 1373 och 1397,

- med beaktande av kvartettens färdplan för fred av den 30 april 2003,

- med beaktande av resultatet av valet i Israel den 28 mars 2006,

- med beaktande av uttalandet av kvartettens ledare i New York den 9 maj 2006,

- med beaktande av rådets (allmänna frågor och yttre förbindelser) slutsatser om fredsprocessen i Mellanöstern av den 15 maj 2006,

- med beaktande av grannskapsavtalen mellan EU och Israel samt EU och Palestina,

- med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Efter valen i Palestina och Israel är det dags att lägga en ny grund för ett diplomatiskt och politiskt initiativ med ambitiösa mål från EU och kvartetten (EU, Förenta staterna, Ryssland och FN) i syfte att på nytt inleda förhandlingar och en process för en stabil och hållbar fredslösning.

B. Den humanitära och sociala situationen både på Gazaremsan och på Västbanken har försämrats drastiskt och omedelbara åtgärder måste vidtas för att undvika kaos och fortsatt politisk instabilitet.

C. Efter det palestinska valet, som anordnats i enlighet med internationella normer, bildades det en regering som består av medlemmar från Hamas lista "Change and Reform". Det internationella samfundet måste nu respektera det demokratiska valresultatet.

D. Hamas beslut att delta i valet och dess framgång i det ger den också ett ansvar att respektera tidigare överenskommelser som palestinierna undertecknat och som omfattar avståndstagande från terrorism och erkännande av Israels existensberättigande, något som även krävts av det internationella samfundet.

E. Den 9 maj 2006 bekräftade kvartetten att den stödjer bistånd som inriktas på att tillgodose det palestinska folkets grundläggande mänskliga behov och uttryckte sin vilja att ansluta sig till en tillfällig internationell mekanism som begränsas i räckvidd och tid och där det garanteras att biståndet går direkt till palestinierna. EU har fått i uppdrag att utveckla och lägga fram förslag om en sådan mekanism.

F. EU arbetar intensivt på att utveckla denna mekanism, som i första hand skall tillgodose de grundläggande behoven och omfattar samråd med internationella finansinstitut och andra huvudpartner. EU uppmanar övriga givare att aktivt delta i försöken att inrätta en sådan mekanism så snart som möjligt.

G. Den nya israeliska regeringen har lagt fram riktlinjer som omfattar ett åtagande till förhandlingar med palestinierna men som inte utesluter unilaterala åtgärder för genomförandet av "konvergensplanen" i syfte att fastställa de slutgiltiga gränserna.

H. Israel bör påminnas om sina åtaganden enligt Osloavtalen om 1967 års gränser, bosättningarna och Östra Jerusalem och vara medveten om den rådande allvarliga situationen.

1. Europaparlamentet uttalar sin starka oro över de försämrade humanitära, ekonomiska och finansiella förhållandena på Västbanken och i Gazaområdet.

2. Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att intensifiera sina initiativ genom att beakta följande rekommendationer:

- Att inom kvartetten handla i syfte att omedelbart garantera att stöd som är oumbärligt för palestinierna ges genom humanitära organisationer och icke-statliga organisationer, genomföra den ovannämnda tillfälliga internationella mekanismen som kvartetten föreslagit samt garantera direkt stöd till det palestinska folket som bör kanaliseras av Världsbanken eller andra internationella organ.

- Att uppmana regeringen i Förenta staterna och andra givarländers regeringar att se till att denna mekanism har ett brett och flexibelt tillämpningsområde och att underlätta mekanismens funktion genom att direkt involvera presidenten för den palestinska myndigheten samt att säkerställa ekonomisk kontroll och redovisningsskyldighet för utgifterna.

- Att utveckla en sådan mekanism för att undvika en allvarlig humanitär kris i det palestinska området. Samtliga institutioner som är involverade i arbetet med att ta fram en sådan tillfällig finansieringsmekanism uppmanas i detta sammanhang att arbeta så öppet som möjligt för att undvika bedrägerier eller att pengarna hamnar i fel fickor.

- Att uppmana den israeliska regeringen att omedelbart återinföra de direkta överföringarna av innehållna palestinska skatte- och tullinkomster som varit blockerade sedan januari 2006. Delar av dessa medel har överförts för betalning av elektrisk utrustning, i enlighet med 1994 års Parisprotokoll.

- Att återuppliva institutionsbyggandet som upplevt en viktig milstolpe vid anordnandet av valet nyligen.

- Att låta EU vara kvar i Rafah och fortsätta genomförandet av överenskommelsen om förflyttningar och tillträde.

- Att tillsammans med den höge representanten för GUSP göra en omfattande utvärdering av situationen, att garantera samstämmighet både vid stödåtgärder och vid politiska och diplomatiska initiativ i syfte att föra en dialog med den palestinska myndigheten via dess president.

- Att se till att allt framtida stöd kommer att övervägas i ljuset av den palestinska regeringens iakttagande av dessa principer.

- Att till fullo utnyttja handlingsplanen med den palestinska myndigheten inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken. Kommissionen å sin sida måste se till att handlingsplanen för EU och Israel genomförs till fullo vad gäller Israels förpliktelser mot den palestinska myndigheten.

3. Europaparlamentet välkomnar det uttalande som den palestinska myndighetens president, Mahmoud Abbas, gjorde i parlamentetse plenum den 16 maj 2006 och uppmanar rådet och kommissionen att även i fortsättningen stödja presidenten i hans ansträngningar att diskutera med Israel, den palestinska regeringen och det internationella samfundet.

4. Europaparlamentet stöder den palestinska presidentens initiativ om att främja en nationell dialog och hoppas att dessa förslag skall godtas av samtliga parter. Parlamentet anser att presidenten har rätt att föra förhandlingar och ansvara för förvaltningen av det internationella biståndet.

5. Europaparlamentet anser att målsättningen med alla kontakter med den nytillträdda palestinska regeringen bör vara att uppnå ett erkännande av det slutliga fredsavtalet som grundar sig på en lösning med två fungerande stater, samt att regeringen och de grupper som stöder den tar avstånd från våld. Viktiga element i EU:s samarbete med den palestinska regeringen är att regeringen tydligt gör klart att den tar avstånd från våld, erkänner staten Israel och respekterar Palestinas internationella förpliktelser.

6. I detta läge klargör Europaparlamentet än en gång att en lösning på Mellanösternkonflikten kräver att det förutsättningslöst förhandlas fram ett stabilt och slutgiltigt fredsavtal i enlighet med vad som föreskrivs i färdplanen, som bygger på att två demokratiska, självständiga och fungerande stater skall leva sida vid sida i fred inom säkra och erkända gränser

7. Europaparlamentet välkomnar det första möte som sedan valet i Israel har hållits mellan den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas och Israels vice premiärminister Shimon Peres samt vice premiärministern och utrikesministern Tsipi Livni. Mötet, som hölls den 20 maj 2006 i Sharm-el-Sheikh, är ett lovande tecken som banar väg för det planerade mötet mellan Mahmoud Abbas och Israels premiärminister Ehud Olmert. Parlamentet hoppas att dessa kontakter i slutändan kommer att leda till att fredsförhandlingarna återupptas så att nytt liv gjuts i den sedan länge avstannade fredsprocessen.

8. Europaparlamentet påpekar att det inte finns något alternativ till bilaterala förhandlingar och att unilaterala åtgärder kan underminera insatserna för att komma fram till en hållbar och djupgående lösning.

9. Europaparlamentet fördömer på nytt den fortsatta utvidgningen av bosättningarna framför allt i östra Jerusalem och uppmanar till att man omedelbart upphör med detta och förkastar upprättandet av "the wall" bortom 1967 års gränser. Detta strider inte enbart mot folkrätten utan utgör även ett hinder för att skapa ett gynnsamt klimat för en fortsatt dialog.

10. Europaparlamentet uppmanar samtliga parter att till fullo genomföra färdplanen och uppmanar kvartetten att uppmuntra förhandlingar om en rättvis och långsiktigt lösning av Mellanösternkonflikten i syfte att nå ett fast och definitivt fredsavtal i enlighet med färdplanen.

11. Parlamentet stöder kommissionens och rådets konstruktiva roll inom kvartetten när det gäller att fastställa villkoren för framtida förbindelser med den palestinska myndigheten.

12. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, den höga representanten för GUSP, medlemsstaternas regeringar och parlament, den palestinska myndighetens president, det palestinska lagstiftande rådet, Knesset och Israels regering, Förenta staternas och Rysslands regeringar och FN:s generalsekreterare.

[1] EUT C 82 E, 1.4.2004, s. 610.

[2] EUT C 253 E, 13.10.2005, s. 35.

[3] Antagna texter, P6_TA(2006)0041.

--------------------------------------------------