21.3.2006   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 69/22


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk”

KOM(2005) 399 slutlig – 2005/0166 (COD)

(2006/C 69/05)

Den 18 januari 2006 beslutade rådet att i enlighet med artikel 262 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ovannämda yttranda.

Facksektionen för sysselsättning, sociala frågor och medborgarna, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 14 november 2005. Föredragande var Jan Olsson.

Vid sin 423:e plenarsession den 18-19 januari 2006 (sammanträdet den 18 januari 2006) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 33 röster för, inga röster emot och 1 nedlagd röst.

1.   Inledning

1.1

I slutet av oktober 2003 lade kommissionen fram ett förslag för omarbetning av rådets förordning (EEG) nr 302/93 om upprättande av ett europeiskt centrum för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN).

Den rättsliga basen var artikel 308 i fördraget.

1.2

Efter diskussioner i rådet fattades beslut om att ändra förslagets rättsliga grund till artikel 152 vilket innebär medbeslutande från Europaparlamentet. Samtidigt gjordes på grundval av diskussionen i rådet smärre justeringar i förslaget till förordning, vilka lades fram i slutet av augusti 2005.

2.   Allmänna synpunkter

2.1

EESK yttrade sig över det första förslaget i oktober 2004 (1). Samma principiella synpunkter, som då anfördes, ligger till grund för detta yttrande, framför allt att de organisationer i det civila samhället som arbetar med narkotikafrågor skall involveras i ECNN:s arbete.

2.2

EESK ställer sig positiv till den ändrade rättsliga basen för förslaget. Ett verkligt samråd med Europaparlamentet är naturligt i detta fall inte minst för att garantera allmänhetens insyn i myndigheten. Parlamentet får enligt det nya förslaget (2) en utökad roll, bland annat för att utse två oberoende experter med särskild kompetens inom narkotikaområdet i styrelsen. Kommittén rekommenderar kraftigt att de två oberoende experterna skall vara från icke-statliga organisationer med uppgifter på narkotikaområdet.

2.3

EESK hänvisar också till utkastet till interinstitutionellt avtal om rambestämmelser för EU:s tillsynsmyndigheter där det sägs att myndigheterna måste organiseras på ett sådant sätt att det säkerställs att berörda parter deltar och att insynen i verksamheten är god (3). Bland annat skall företrädare för berörda parter utses till styrelseledamöter. I sammanhanget åberopas bland annat vitboken om styrelseformerna i EU.

3.   Särskilda kommentarer till några artiklar i förordningen

3.1   Artikel 5 – europeiskt nätverk för information

Det europeiska nätverket består av nationella kontaktpunkter som är en länk mellan medlemsstaterna och centrumet. Kontaktpunkten skall samla in och analysera information på nationell nivå på grundval av riktlinjer som centrumet har antagit. Kontaktpunkten erhåller också årligen bidrag från EU för sitt arbete vilket regleras genom ett ”grant agreement for action”.

Kommittén rekommenderar att centrumet i sina riktlinjer och överenskommelser med medlemsstaten föreskriver att kontaktpunkten skall samarbeta med nationella organisationer, även icke-statliga, som verkar inom narkotikaområdet.

Detta bör också klart anges i artikel 5 punkt 2 a) genom att ändra tredje meningen till följande: ”Kontaktpunkterna skall på nationell nivå samla in och i samarbete med expertis och organisationer inom området analysera all relevant information om narkotika och narkotikamissbruk och om den politik och de lösningar som valts.”

3.2   Artikel 20 – samarbete med andra nationella och internationella organisationer och organ

Enligt förordningen skall centrumet aktivt söka samarbete med internationella organisationer och andra statliga och icke-statliga instanser med uppgifter på narkotikaområdet i synnerhet inom Europa. Samarbetet skall formaliseras i ett arrangemang mellan berörda myndigheter och organisationer över vilket kommissionen skall yttra sig. De internationella organisationerna kan också bjudas in att delta som observatörer i styrelsen.

I syfte att säkerställa deltagandet från dessa organisationer på ett mera systematiskt och regelmässigt sätt föreslår kommittén att det bildas ett samarbetsorgan med förankring i förordningen. Detta kan anges i artikel 20 genom att tillföra: ”Centrumet tillsätter en kontaktgrupp med företrädare för organisationer med uppgifter inom narkotikaområdet i syfte att samråda om hur samarbetet skall arrangeras.

Bryssel den 18 januari 2006

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

ordförande

Anne-Marie SIGMUND


(1)  Yttrande om ”Förslag till rådets förordning om Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk”, huvudföredragande: Jan Olsson, EUT C 120, 20.5.2005.

(2)  KOM(2005) 399 slutlig, artikel 9.

(3)  KOM(2005) 59 slutlig och KOM(2002) 718 slutlig.