10.3.2007   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 57/39


Resolution från Regionkommittén om europeiska kommissionens lagstiftnings- och arbetsprogram och Regionkommitténs prioriteringar 2007

(2007/C 57/09)

REGIONKOMMITTÉN HAR AVGETT DENNA RESOLUTION

med beaktande av

kommissionens arbetsprogram för 2007 (KOM(2006) 629 slutlig),

de strategiska målen 2005–2009 (KOM(2005) 12 slutlig),

Regionkommitténs resolution om dess politiska mål för perioden 2006–2008 (CdR 11/2006 slutlig),

meddelandet från kommissionen om ”Kommissionens bidrag under och efter perioden av eftertanke: Plan D som i demokrati, dialog och debatt” (KOM(2005) 494 slutlig),

meddelandet om ”En agenda för EU-medborgarna – EU skall visa resultat” (KOM(2006) 211 slutlig),

protokollet om villkoren för samarbetet mellan Europeiska kommissionen och Regionkommittén (DI CdR 197/11 pt 11).

Resolutionen antogs vid Regionkommitténs 67:e plenarsession den 6–7 december 2006 (sammanträdet den 7 december).

Regionkommittén välkomnar

Rumäniens och Bulgariens anslutning till EU den 1 januari 2007 och ser det som ytterligare ett steg mot politisk stabilitet och välstånd i Europa.

1.   Uppföljningen av den konstitutionella processen

1.1

Regionkommittén vill i samband med att kommittén firar Romfördragets 50-årsjubileum i den italienska huvudstaden den 22–23 mars 2007 framhålla att det är nödvändigt att återuppta den konstitutionella processen.

1.2

Regionkommittén förväntar sig att den institutionella förordningen skall upprätthålla de landvinningar som ingår i det konstitutionella fördrag som undertecknades av stats- och regeringscheferna den 29 oktober 2004, framför allt med avseende på EU:s territoriella dimension.

1.3

Kommittén upprepar sin önskan att tillsammans med Europaparlamentet, kommissionen, de nationella parlamenten och det tyska ordförandeskapet medverka vid utarbetandet av Berlindeklarationen från mars 2007, där kommittén vill förespråka ett förnyat engagemang för ett utvidgat, hållbart, öppet och konkurrenskraftigt Europa.

1.4

Regionkommittén är medveten om vilka utmaningarna man står inför under denna avgörande fas och det ansvar som också vilar på de lokalt och regionalt folkvalda. Kommittén bidrar till genomförandet av Plan D som i demokrati, dialog och debatt, särskilt med avseende på decentraliseringsdimensionen, i syfte att i EU:s städer och regioner främja en öppen och direkt dialog med medborgarna om EU:s framtid. Vi vill lyfta fram de ömsesidiga åtaganden som Regionkommittén och Europeiska kommissionen kommer att ingå när det gäller att införa en decentraliserad kommunikationspolitik.

1.5

En analys av de kostnader det innebär att inte ha någon konstitution är viktigt för att föra debatten framåt och visa medborgarna fördelarna med utkastet till fördrag, och vi är villiga att bidra genom att identifiera dessa kostnader ur de lokala och regionala myndigheternas perspektiv.

2.   Styrelseformerna i eu

2.1

Regionkommittén välkomnar Europeiska kommissionens nya strategi för EU-medborgarna. Med stöd av subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna syftar den till att konsolidera gemenskapsmetoden genom att främja ett ”projektens och resultatens EU”, bland annat med sikte på att fullborda genomförandet av en öppen och effektiv inre marknad, stärka solidariteten, genomföra strategin för hållbar utveckling och befästa säkerheten.

2.2

Regionkommittén uppmanar Europeiska kommissionen att fullt ut utöva sin roll som drivande kraft i hjärtat av den europeiska integrationsprocessen och som EU-fördragens väktare och vill påminna om att en konsekvent och långsiktig politisk vision som i praktiken omsätts i konkreta åtgärder är en förutsättning för en ”bättre lagstiftning”

2.3

Vi välkomnar kommissionens åtagande att föra en regelbunden dialog med ungdomarna. EU måste uppmuntra ungdomarna att ta del i utformningen av EU:s framtid. Att främja ett medborgarnas Europa och ungdomarnas integration i samhället tillhör fortfarande Regionkommitténs prioriteringar.

2.4

Regionkommittén efterlyser att det införs europeiska territoriella pakter som i ”partnerskapsprincipens” namn gör det möjligt att tack vare ett strukturerat samarbete mellan de olika styresnivåerna öka den territoriella sammanhållningen och flexibiliteten i de politiska strategier som har ett starkt territoriellt inflytande. Därför vill vi uppmana kommissionen att åta sig att återlansera testfasen för detta instrument.

2.5

Regionkommitténs medverkan i samtliga etapper i gemenskapens beslutsprocess bör stärkas, framför allt med avseende på utvärderingen av hur de viktigaste gemenskapspolitiska besluten återverkar på den lokala och regionala nivån. Vi vill särskilt framhålla den avgörande roll som de lokala och regionala myndigheterna kan spela vid överföringen och genomförandet av lagstiftningen under förutsättning att de på ett lämpligt sätt får delta vid utarbetandet av lagtexter.

2.6

Vi vill framhålla de nya möjligheter som förordningen om europeiska grupperingar för gränsöverskridande samarbete (EGGS) erbjuder i egenskap av ett innovativt lagstiftningsinstrument för utvecklingen av territoriellt samarbete, och vi ser fram emot att kunna bidra till dess genomförande på fältet genom att förverkliga konkreta initiativ, framför allt inom ramen för samarbetsavtalet med Europeiska kommissionen.

2.7

Vi anser att det bör göras en fortlöpande granskning för att se till att EU:s normer och principer genomförs på ett korrekt sätt i kandidatländer och potentiella kandidatländer. Man bör särskilt uppmärksamma decentralisering i praktiken, respekt för kulturell och språklig mångfald samt inrättandet av en modern offentlig förvaltning.

3.   Budgetöversynen

3.1

Regionkommittén bekräftar sitt åtagande att se över EU:s budgetramar. I detta syfte har en arbetsgrupp inrättats inom Regionkommitténs presidium.

4.   Välståndet

4.1

Regionkommittén vill framhålla behovet av en fortlöpande modernisering av den europeiska ekonomin och den europeiska sociala modellen genom den förnyade Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning.

4.2

Vi vill betona att resultaten av övervakningsplattformen för Lissabonstrategin (som Regionkommittén inrättade 2006) visar att Lissabonstrategins förvaltningscykel måste uppmuntra till ett påtagligare ansvarstagande och engagemang för att ge resultat på samtliga nivåer, och att det krävs en större medverkan av de lokala och regionala myndigheterna.

4.3

Kommittén vill följaktligen uppmana medlemsstaterna och Europeiska kommissionen att i högre grad involvera de lokala och regionala myndigheterna. Lissabonstrategin kan endast bli framgångsrik om alla aktörer är helt och fullt engagerade i beslut, genomförande och kontroll. Vidare vill vi uppmuntra Europeiska rådet, Europeiska kommissionen och medlemsstaterna att delta i den territoriella dialogen 2007 som behandlar städernas och regionernas bidrag till ett framgångsrikt genomförande av strategin för tillväxt och sysselsättning.

4.4

Vi vill åter betona den roll som lokalt och regionalt förankrade tjänster i allmänhetens intresse spelar när det gäller att uppfylla Lissabonstrategins målsättningar.

4.5

Mot bakgrund av resultaten av övervakningsplattformen för Lissabonstrategin vill vi betona sammanhållningspolitikens betydelse för stödet till Lissabonrelaterade åtgärder på lokal och regional nivå. Den studie som utarbetades i anslutning till det förberedande yttrandet om ”Strukturfondernas hävstångseffekt i EU:s sammanhållningspolitik” – som ReK planerar att anta under plenarsessionen i februari 2007 – visar att den europeiska sammanhållningspolitiken till följd av sina särdrag (partnerskap, additionalitet, strategisk programplanering och flerårig finansiering) har gett upphov till olika konsekvenser och positiva effekter som varit märkbara på flera sätt på lokal och regional nivå. Den är synlig utåt och uppfattas av de europeiska medborgarna som ett integrationsfrämjande element tack vare att den konkret bidrar till att förbättra livskvaliteten

4.6

Vi välkomnar det planerade initiativet om regioner för ekonomisk förändring och ser det som en möjlighet att få till stånd erfarenhetsutbyte mellan regionerna, förena territoriellt samarbete med regionala utvecklingsprogram och bana vägen för ett närmare samarbete mellan Europeiska kommissionen, medlemsstaterna, städerna och regionerna. Vi vill uppmana kommissionen att aktivt inbegripa de lokala och regionala myndigheterna i processen för att välja ut prioriterade områden när det gäller initiativet, och vi förväntar oss att fullt ut kunna delta i utvecklingen av detta initiativ.

4.7

Vi ställer oss positiva till kommissionens förslag till en inventering av det europeiska samhället liksom till översynen av inre marknaden. Regionkommittén kommer att bidra till detta med ett förberedande yttrande. Vi ställer oss bakom målsättningen att undanröja hindren för de möjligheter som inre marknaden kan erbjuda och se till att medborgarna verkligen kan dra nytta av dessa fördelar. Vi vill dock understryka att solidaritet och social och territoriell sammanhållning samtidigt måste fortsätta att stå i centrum för EU:s politik.

4.8

Vi välkomnar Europeiska kommissionens målsättning att vidta ytterligare åtgärder för att stärka ett europeiskt område för forskningsverksamhet, och vill påpeka att EU:s potential när det gäller forskning och innovation är avhängig varje europeisk regions kapacitet och specialisering. Vi kommer även i fortsättningen att nära följa inrättandet av det europeiska teknikinstitutet och lyfta fram den viktiga roll som de lokala och regionala myndigheterna spelar vid utformningen av verksamhetskluster, vilket främjar samarbetet mellan universitet och företag, framför allt små och medelstora företag. En av förutsättningarna för ett framgångsrikt, innovativt EU är att man inför ett gemenskapspatent.

4.9

Vi vill betona att utbildning och ett livslångt lärande är av avgörande betydelse om globaliseringens utmaningar skall kunna antas. Framför allt främjar det en högkvalificerad arbetsstyrka som kan möta kunskapssamhällets ständigt skiftande arbetsmarknadskrav. Vi vill understryka behovet av att erkänna de lokala och regionala myndigheternas nyckelkompetens på detta område.

4.10

Vi anser att EU behöver en stark företagskultur, och vi kommer att fortsätta att uppmuntra de lokala och regionala myndigheterna att i skolorna föra fram entreprenörskap som ett bra yrkesval som kan bidra till EU:s välstånd. Vi vill uppmuntra Europeiska kommissionen att återlansera sitt program för ungt företagande.

4.11

Vi vill än en gång peka på betydelsen av att främja informations- och kommunikationsteknik som kan stödja ett ur regional och social synvinkel jämlikt informationssamhälle som inbegriper samtliga medborgare och utrustar dem med de färdigheter de behöver för att arbeta och leva i kunskapssamhället. Vi kommer även i fortsättningen att se till att den regionala och lokala dimensionen tas med inom ramen för initiativet i2010.

4.12

ReK ser positivt på Europeiska kommissionens förslag att i anslutning till utarbetandet av en framtida havspolitik för EU fortfölja arbetet på en integrerad metod som beaktar samtliga politikområden med återverkningar på havsmiljön, däribland även de åtgärder som krävs för att säkerställa den europeiska fiskerisektorns hållbarhet, och att fästa särskild uppmärksamhet vid spridningen av information om EU:s hamnpolitik. Kommittén upprepar sitt intresse för att delta i utarbetandet av denna integrerade politik och dess genomförande.

4.13

Halvtidsöversynen av EU:s transportpolitik är viktig. ReK avser att framhäva de åtaganden som EU redan har gjort på detta område för att de skall genomföras fullt ut och önskar bidra till diskussionerna om det initiativ som lagts fram av Europeiska kommissionen om stadstrafik, hamnpolitik, luftfart och transeuropeiska transportnät under perioden 2007–2013.

4.14

ReK anser det vara lämpligt att redan nu inleda en djupgående diskussion om en gemensam jordbrukspolitik av god kvalitet och om en förstärkt politik för landsbygdsutveckling efter 2013. Ett rådfrågningsförfarande med tonvikt på hållbar utveckling, konkurrenskraft och innovation inleds i samarbete med de lokala och regionala myndigheterna från och med början av den nya programperioden som inleds 2007.

4.15

Samordningen på regional och lokal nivå mellan politiken för landsbygdsutveckling och regionalpolitiken är av avgörande betydelser för att de finansiella resurser som anslagits för ändamålen skall kunna användas optimalt. Därför är det viktigt att låta de lokala och regionala myndigheterna delta i alla skeden av utformningen och genomförandet av program för landsbygdsutveckling.

4.16

Kommissionen bör uppmuntra en öppen debatt om samexistensen av genmodifierade grödor å ena sidan samt traditionellt eller biologiskt odlade grödor å den andra. Vidare bör kommissionen med hänsyn till de val som gjorts av de lokala och regionala myndigheterna och med respekt för deras behörighetsområden stödja tydliga lösningar som sammanjämkar konsumenternas och jordbrukarnas intressen, miljöhänsyn, hälsoskydd samt främjande av forskning och konkurrenskraft.

5.   Solidaritet

5.1

Den åldrande befolkningen är en av de största utmaningarna som EU måste bemöta inom de närmaste åren. ReK understryker vikten av att beakta den förändrade åldersstrukturen på alla politikområden och påpekar att det behövs regionalt anpassade metoder eftersom befolkningspyramiden ser helt olika ut i olika regioner.

5.2

Det är positivt att Europeiska kommissionen har tagit initiativ till att utarbeta en europeisk ram för ekonomiska invandrare med särskild hänsyn till att välutbildade inflyttare är ett av svaren på den ökande press som uppstår till följd av en åldrande befolkning, utan att för den skull undergräva utvecklingen i tredje land.

5.3

ReK uppmanar kommissionen att utarbeta ett meddelande med allmänna principer för definition och förklaring av ”flexicurity”, särskilt med hänsyn till hur metoden kunde binda samman flexibilitet på arbetsmarknaden och fortbildning med ett starkt socialskydd och samtidigt beakta särdragen i olika medlemsstater och regioner.

5.4

ReK stöder ”Europeiska året för lika möjligheter för alla (2007)” och Europeiska kommissionens avsikter att kartlägga den sociala situationen i EU med särskild tonvikt på frågor som tillgång och möjligheter. Tanken är att bygga upp ett nytt samförstånd kring de utmaningar som Europa står inför. Som kommittén tidigare har påpekat bör man ta kampen mot diskriminering på grund av ålder, kön, etniskt ursprung, funktionshinder, sexuell inriktning, religion och tro på allvar.

5.5

ReK ser positivt på den kommande fjärde rapporten om ekonomisk och social sammanhållning avseende framstegen mot ekonomisk, social och territoriell sammanhållning samt de sammanhållningsinsatser som gjorts av EU, medlemsstaterna, strukturfonderna, Sammanhållningsfonden, övriga finansieringsinstrument och Europeiska investeringsbanken. Sammanhållningspolitiken har en viktig ställning vid den kommande halvtidsöversynen av EU-budgeten.

6.   Energi och klimatförändringarna

6.1

Regionkommittén förväntar sig att den strategiska översynen av energipolitiken i EU kommer att ge nya impulser till en gemensam metod i fråga om konkurrenskraft, säkerställd energiförsörjning och åtgärder som skall motverka klimatförändringarna. Metoden skall vara nydanande och innehålla nya tekniker, förnybar energi och energieffektivitet i syfte att minska beroendet av energiimport från tredje länder. Den inre marknaden för gas och elektricitet bör fullföljas. Därför vill ReK se en förstärkt dialog mellan Europeiska kommissionen och lokala och regionala myndigheter som till fullo deltar i genomförandet av projekt som gynnar användningen av förnybar energi och energieffektivitet.

6.2

ReK upprepar sitt stöd för Europeiska kommissionens åtagande i fråga om klimatförändringarna och anser det vara oundgängligt att kommissionen förespråkar högt satta målsättningar vid internationella förhandlingar om perioden efter 2012, som inbegriper både de länder som uppvisar den största mängden utsläpp av växthusgaser och de sektorer som huvudsakligen bär ansvaret för klimatförändringarna. Under 2007 avser kommittén bidra med idéer till målsättningarna för perioden efter 2012.

6.3

Det är positivt att Europeiska kommissionen nyligen har fäst större uppmärksamhet vid anpassningar till följd av klimatförändringarna, särskilt som vissa återverkningar av klimatförändringarna inte längre kan undvikas. Det är nödvändigt att se över gemenskapens politik med utgångspunkt i dessa förändringar. ReK bedömer det vara av största vikt att öka forskningen om klimatförändringarnas ekonomiska, ekologiska och sociala återverkningar i olika regioner, och att informera medborgarna om klimatförändringarnas effekter och kostnader. Därför anmodar kommittén Europeiska kommissionen att gynna ett utbyte av goda metoder i syfte att ge lokala och regionala myndigheter möjlighet att ta fram anpassningsmetoder som kan tillämpas i de olika förhållanden som råder i Europas städer och regioner.

7.   Område med frihet, säkerhet och rättvisa

7.1

Regionkommittén förespråkar fastställandet av en gemensam europeisk politik för invandring och asyl med inriktning på fem olika aspekter, av vilka den första är ett utökat samarbete mellan medlemsstaterna och tredje länder. Vidare bör EU:s yttre gränser säkras och människosmuggling bekämpas samt en konsekvent och effektiv politik för skydd av minderåriga utformas. En policy för återvändande och integrering av invandrare i samhället bör utarbetas. Denna politik bör beakta de lokala och regionala myndigheternas ansvar vid genomförandet av prioriteringarna i Haagprogrammet, särskilt i fråga om integrationspolitik som strävar efter att gynna tillträdet på arbetsmarknaden, rätten till utbildning och fortbildning, tillgången till sociala tjänster och hälsovård, invandrares deltagande i samhällslivet, kulturen och politiken samt möjligheterna att studera mottagarlandets officiella språk.

7.2

Regionkommitténs ser positivt på Europeiska kommissionens nya initiativ att anordna en årlig konferens på temat ”Integrating Cities”. Den första konferensen hölls i Rotterdam i oktober 2006. Kommittén upprepar sitt åtagande att även i fortsättningen delta aktivt i kommande konferenser. Nästa konferens anordnas i Milano 2007.

7.3

Därför vill ReK att ett systematiskt och strukturerat institutionellt partnerskap införs och att kommittén rådfrågas då Europeiska kommissionen inleder en remissrunda om invandring i början av 2007 samt involveras i den nya metod för utvärdering av hur Haagprogrammet genomförts som kommissionen lade fram i juni 2006.

7.4

Regionkommittén välkomnar kommissionens initiativ att lägga fram en handbok om invandring och integration under 2007. Vi vill betona att kommittén genom sina ledamöter utgör en rik källa till information och bästa praxis på detta område och uppmanar därför kommissionen att engagera kommittén så mycket som möjligt i utarbetandet av denna handbok

7.5

Regionkommittén vill betona att det finns ett antal regioner och städer som i särskilt hög grad berörs av immigrationsströmmar och saknar resurser för att humanitärt hantera mängden av människor som anländer på ett tillfredställande sätt. Därför begär kommittén att Frontex skall spela en viktigare roll när det gäller att samordna hjälpen till de berörda regionerna.

7.6

Det behövs en noggrann avvägning mellan behovet av säkerhet i en globaliserad värld å ena sidan och grundläggande individuella rättigheter och friheter å den andra.

8.   Utvidgningen

8.1

Regionkommittén uppmanar kommissionen att utvärdera EU:s integrationskapacitet i samarbete med övriga institutioner, inklusive ReK. Kommittén noterar och välkomnar att en offentlig debatt om framtida utvidgningar pågår.

8.2

Kommittén stöder att EU:s utvidgningsprocess utökas med Kroatien, Turkiet och västra Balkan, och åtar sig att skapa en dialog mellan de regionala och lokala myndigheterna i EU, kandidatländerna och de möjliga framtida kandidatländerna. Oberoende av Turkiets framtida ställning inom EU ligger det i Europas intresse att uppmuntra Turkiet till fortsatta reformer. Kommittén avser att fortsätta sina direktkontakter med lokala och regionala myndigheter i Turkiet med målet att inrätta en gemensam rådgivande kommitté så fort tillfälle ges.

9.   Att göra sin röst hörd på det internationella planet

9.1

ReK vill bidra till att demokratin i grannländerna och i länderna på västra Balkan befästs genom att delta i observatörsuppdrag vid regionala och lokala val samt genom att i detta syfte utforma ett lämpligt mellaninstitutionellt samarbete på EU-nivå och alleuropeisk nivå.

9.2

Kommittén understöder varmt att en regional konferens Euromed Barcelona + 10 anordnas, och påminner om vikten av en institutionell dialog mellan de lokala och regionala myndigheterna i EU och tredje parter kring Medelhavet med målet att utbyta goda metoder i fråga om regionalt partnerskap, decentraliserat samarbete, decentraliseringsprocesser och goda styresformer i EU-Medelhavsområdet. I detta syfte vill kommittén se att ett forum för dialog mellan regionala och lokala myndigheter i EU och Medelhavsländerna inrättas.

9.3

Kommittén understryker behovet av att upprätthålla konstruktiva förbindelser med den lokala och regionala nivån i EU:s grannländer, särskilt när det gäller länderna vid EU:s nya östgräns.

9.4

Det är viktigt att förbindelserna utvecklas och förstärks så att ett nytt strategiskt partnerskap med Ryssland kan inrättas och en ny policyram för den nordliga dimensionen kan utarbetas.

9.5

Kommittén understryker vikten av goda styresformer för att uppnå ett europeiskt samförstånd för utveckling, och anser att tillämpningen av subsidiaritetsprincipen inom decentraliserat samarbete utgör en väsentlig del av goda styresformer och av EU:s utvecklingspolitik.

10.

ReK uppdrar åt sin ordförande att överlämna denna resolution till Europeiska kommissionen, Europaparlamentet, rådet och ordförandeländerna i rådet under 2007, det vill säga Tyskland och Portugal.

Bryssel den 7 december 2006.

Regionkommitténs

ordförande

Michel DELEBARRE