20.12.2005   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 323/16


Offentliggörande av en ansökan om registrering i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EEG) nr 2081/92 om skydd för geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar

(2005/C 323/06)

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt till invändningar som fastställs genom artiklarna 7 och 12d i ovan nämnda förordning. Alla invändningar mot ansökan skall göras genom den behöriga myndigheten i medlemsstaten, i ett WTO-land eller i ett tredjeland som godkänts i enlighet med artikel 12.3 inom sex månader efter detta offentliggörande, som sker av de motiv som anges nedan, särskilt punkt 4.6, genom vilka ansökan bedöms kunna godtas enligt förordning (EEG) nr 2081/92.

SAMMANFATTNING

RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 2081/92

”AGNEAU DE SISTERON”

EG-NUMMER: FR/00316/15.10.2003

SUB ( ) SGB ( X )

Denna sammanfattning har tagits fram i informationssyfte. För fullständig information, särskilt för producenter av de produkter som omfattas av den skyddade ursprungsbeteckningen eller den skyddade geografiska beteckningen i fråga, är det bäst att använda den fullständiga versionen av produktspecifikationen som kan erhållas antingen hos nationella myndigheter eller hos Europeiska kommissionen (1).

1.   Behörig myndighet i medlemsstaten:

Namn:

Institut National des Appellations d'Origine (INAO)

Adress:

51, rue d'Anjou — F-75008 Paris

Telefon:

(33-1) 53 89 80 00

Fax:

(33-1) 42 25 57 97

E-post:

info@inao.gouv.fr

2.   Grupp:

2.1.   Namn: Association CESAR (Cabinet d'Etudes pour les Structures Agroalimentaires Régionales)

2.2.   Adress:

Maison Régionale de l'Elevage – Route de la Durance F-04100 Manosque

Telefon: (33-4) 92 72 28 80

Fax: (33-4) 92 72 73 13

E-post: pacabev@wanadoo.fr

2.3.   Sammansättning: Producenter/bearbetningsföretag (X) Annan ( )

3.   Produkttyp

Klass 1.1: Färskt kött (och slaktbiprodukter)

4.   Produktspecifikation

(sammanfattning av kraven i artikel 4.2)

4.1.   Namn: ”Agneau de Sisteron”

4.2.   Beskrivning: Agneau de Sisteron är ett ungt lamm (mellan 70 och 150 dagar) med låg vikt och ljust kött som har en utsökt, fyllig och mjuk smak.

Det färska köttet säljs som slaktkropp, styckningsdelar, färska halva slaktkroppar, styckningsfärdiga delar och konsumentfärdiga produkter.

Lammen föds upp i fårhus och går med modern i minst 60 dagar. Om klimatförhållandena tillåter får lammen gå med modern på bete.

4.3.   Geografiskt område: Lammen föds och föds upp på ett och samma jordbruksföretag, beläget i SGB-området ”Agneau de Sisteron”. De slaktas på ett EG-godkänt slakteri i samma område.

Hela departementet Hautes-Alpes.

Hela departementet Alpes de Haute-Provence.

Departementet Alpes Maritimes, utom distrikten Antibes-Biot, Saint Laurent du Var, Villefranche sur Mer, Vallauris, Mandelieu, Le Cannet, Nice, Vence, Cagnes sur Mer, Carros, Mougins, Menton, Grasse, Antibes och Cannes.

Departementet Var, utom distrikten Fréjus, Grimaud, Ollioules, Saint-tropez, Soliès Port, La Crau, Saint Mandrier sur Mer, Saint Raphaël, Six Four les plages, La Valette du Var, La Garde, La Seyne sur Mer och Toulon.

Departementet Bouches du Rhône, utom distrikten Aix en Provence nord-est, Aix en Provence sud-ouest, Aubagne, La Ciotat, Gardanne, Port Saint Louis du Rhône, Roquevaire, Saintes Maries de la Mer, Allauch, Marignane, Châteauneuf Côte Bleue, Martigues ouest, Les Pennes Mirabeau, Vitrolles, Martigues och Marseille.

Departementet Vaucluse, utom distrikten Bollène, Orange ouest och Avignon nord.

Departementet Drôme, utom distrikten Bourg de Péage, Chabeuil, La Chapelle en Vercors, Le Grand-Serre, Loriol sur Drôme, Montélimar, Pierrelatte, Romans sur Isère, St Donnat sur l'Herbass, St Jean en Royans, Saint Vallier, Tain l'Hermitage, Bourg les Valence, Portes les Valence och Valence.

Detta område svarar mot utbredningsområdet för tackor av tre rustika lokala raser som föds upp i homogena, extensiva system med bruk av betesmarker. Mark- och klimatförhållandena i området kännetecknas framför allt av att Embergers index för torka är lägre än sju (IS<7). Lokala kötthandlare har i alla tider gjort sina inköp i detta område och har därmed lagt grunden till Agneau de Sisterons rykte.

4.4.   Bevis på ursprung: Djuren identifieras genom ett officiellt märke i enlighet med gällande regelverk.

Möjligheten att spåra uppfödningsplats på försäljningsstället garanteras också och kontrolleras av ett oberoende organ. Därmed blir det möjligt att i varje produktionsled återanknyta till lammet och dess födelseanläggning.

4.5.   Framställningsmetod: Avelsdjurshjorden består av tackor och baggar av de rustika lokala raserna Mérinos d'Arles, Préalpes du Sud och Mourérous eller korsningar av dessa raser. Baggar av rasen Ile de France, Charolais, Suffolk och Berrichon får endast användas för köttproduktion.

Uppfödningsmetoden för avelshjorden är specifik för regionen. Det rör sig om extensiv uppfödning med högst 1,4 djurenheter per hektar total foderareal. Vid sådan uppfödning används även betesmarker (i bergen eller inhägnader). Betesmarkerna är delvis naturliga områden som endast används för bete.

Minsta yta för liggplats: 1,5 kvadratmeter för tackor som snart skall lamma eller har diande lamm och 0,5 kvadratmeter för lamm som är mer än två månader gamla.

Längd på ho/foderautomat:

För tackor: 1 längdmeter för 3 tackor om fodret ges i begränsade kvantiteter eller 1 längdmeter för 30 tackor om det är fri fodertilldelning.

För avvanda lamm: 1 längdmeter för 4 lamm om fodret ges i begränsade kvantiteter eller 1 längdmeter för 12 lamm om det är fri fodertilldelning.

Tillsats av antibiotika i förebyggande syfte är förbjudet.

Tackornas basföda består av foderbete minst från vår till höst, eventuellt kompletterat med foder och specificerat komplementfoder.

Under minst 60 dagar får lammen endast modersmjölk samt gräs och/eller foder och eventuellt spannmålsbaserat komplementfoder. Efter naturlig avvänjning utgörs deras basföda av foder och/eller foderbete kompletterat med godkänt komplementfoder. Under sin livstid får lammen foder som till minst 45 % härrör från SGB-området (mjölken och 100 % av gräset och fodret kommer från detta område, utom vid exceptionella väderleksförhållanden).

Lammen får inte ges ensilage.

Efter transport, slakt och kylning väljs slaktkropparna ut av en behörig tjänsteman.

4.6.   Samband med området:

4.6.1

En bestämd kvalitet som kan hänföras till ursprunget:

Särskilda mark- och klimatförhållanden (Medelhavsklimatets inverkan på hela PGI-området, vilket påvisas genom att Embergers index för torka uppgår till <7(a), där faktorer som begränsar torka och kyla samt ojämn växtlighet är utmärkande), vilket kräver en extensiv uppfödning av tackor av rustika lokala raser och uppfödning av lamm främst i fårhus (framför allt för att skydda mot värmen).

Tre rustika lokala raser är typiska för SGB-området: tackor av Mérinos d'Arles, Préalpes du Sud och Mourérous. De återfinns nästan enbart i detta geografiska område.

Typiska uppfödningsmetoder: extensiv uppfödning av hjordar och bruk av betesmarker (i bergen eller inhägnad mark).

En stark lokal koppling: lammen får en basföda bestående av mjölk, foderbete och foder som i huvudsak produceras på anläggningen.

Denna uppfödning ger en produktion av unga lamm med specifika egenskaper när det gäller konformation, ljust kött och fett, mjuk smak och mört kött.

4.6.2

Agneau de Sisteron har en historisk förankring:

 

Den franska fåruppfödningen har sitt ursprung i sydöstra Frankrike.

 

I över sextusen år har tackor betat här. Fast förankrad i denna tusenåriga tradition dök beteckningen ”Agneau de Sisteron” upp på 20- och 30-talen på initiativ av lokala kötthandlare. Dessa gjorde traditionellt sina inköp i SGB-området. Namnet blev allt mer regionalt och nationellt känt, en utveckling som fullkomligt exploderade under 50- och 60-talen. Sisteron är mest känt i detta sammanhang, men denna typ av lamm föds, föds upp och slaktas i hela SGB-området. Man kan således tala om ett lokalt historiskt kunnande som fått en regional spridning.

 

I dag visar en undersökning av hur känt namnet är, utförd av ett oberoende företag, liksom flera andra faktorer (tidningsartiklar etc.) att konsumenternas medvetenhet om Agneau de Sisteron är mycket stark (en av åtta regionala konsumenter anger spontant att det lamm de köpt kommer från Sisteron).

4.6.3

Agneau de Sisteron, frukten av mänskligt kunnande:

 

Produktionen av Agneaux de Sisteron är frukten av ett samlat kunnande som utvecklats under årens lopp av produktionskedjans olika aktörer: uppfödarnas kunnande (anpassning av hjordarnas uppfödning efter omgivningens förutsättningar, historiskt urval av rustika raser, herdarnas kunnande och metoder för lammproduktion), kötthandlarnas kunnande (historiska råd till uppfödarna och urval av levande djur och slaktkroppar), kunnande om slaktredskap samt producentorganisationernas kunnande (insamling i bergsområden, mindre säsongsbunden lamning och genetisk förädling).

4.7.   Kontrollorgan:

Namn:

QUALISUD

Adress:

BP N° 102 — Agropôle — F-47000 Agen

Telefon:

(33-5) 58 06 53 30

Fax:

(33-5) 58 75 13 36

E-post:

qualisud@wanadoo.fr

4.8.   Märkning: Indication Géographique Protégée

”Agneau de Sisteron”

4.9   Nationella krav: —


(1)  Europeiska kommissionen – Generaldirektoratet för Jordbruk – Kvalitetspolitik för jordbruksprodukter – B-1049 Bryssel.