7.6.2005   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 138/7


Offentliggörande av en ansökan om registrering i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EEG) nr 2081/92 om skydd för geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar

(2005/C 138/04)

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt till invändningar som fastställs genom artiklarna 7 och 12d i ovan nämnda förordning. Alla invändningar mot ansökan skall göras genom den behöriga myndigheten i medlemsstaten, i ett WTO-land eller i ett tredjeland som godkänts i enlighet med artikel 12.3 inom sex månader efter detta offentliggörande, som sker av de motiv som anges nedan, särskilt punkt 4.6, genom vilka ansökan bedöms kunna godtas enligt förordning (EEG) nr 2081/92.

SAMMANFATTNING

RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 2081/92

”MELANNURCA CAMPANA”

EG-nr: IT/00193/27.4.2001

SUB ( ) SGB (X)

Denna sammanfattning har tagits fram i informationssyfte. För fullständig information, särskilt till producenter av de produkter som omfattas av den skyddade ursprungsbeteckningen och den skyddade geografiska beteckningen i fråga, är det bäst att använda den fullständiga versionen av produktspecifikationen som kan erhållas antingen hos nationella myndigheter eller hos Europeiska kommissionen (1).

1.   Behörig myndighet i medlemsstaten

Namn:

Ministero delle Politiche Agricole e Forestali

Adress:

Via XX Settembre n. 20 – I-00187 Roma

Tfn.

(39 06) 481 99 68

Fax

(39 06) 42 01 31 26

E-post:

qtc3@politicheagricole.it

2.   Grupp

2.1.

Namn:

a)

Associazione Produttori Ortofrutticoli e Mela Annura (A.P.O.M.A.)

b)

Associazione Produttori Ortofrutticoli Irpino-Sanniti (A.P.O.I.S.)

2.2

Adress:

a)

Via G. Pica 62 – I-80142 Napoli – tfn. (081) 26 62 44

b)

Via XXIV Maggio 22 – I-84100 Benevento – tfn. (0824) 31 65 56

2.3

Sammansättning:

Producenter/bearbetningsföretag (x) Annan ()

3.   Produkttyp

Klass 1.6 – Obearbetade eller bearbetade frukter, grönsaker och spannmål

4.   Produktspecifikation

(sammanfattning av kraven i artikel 4.2)

4.1   Namn: ”Melannurca Campana”

4.2   Beskrivning: De färska äpplena med skyddad beteckning ska vid saluföring ha följande egenskaper

Sorten Annurca

form: frukten ska vara tillplattad och rund eller ha en kort konformad symmetrisk eller något asymmetrisk kropp;

storlek: en diameter på 60 mm och en vikt på 100 g per frukt (minsta tillåtna vikt); i de fall det rör sig om ett äpple som är förädlat från grundstammen Franco är en diameter på 55 mm och en vikt på 80 g per frukt (minsta tillåtna vikt) tillåtet;

skal: medeltjockt till tjockt skal som vid skörd ska vara gulgrönt, täckt till 50–80 % av röda strimmor och som efter mognadsprocessen på marken ska vara rött till 90–100 %; i de fall det rör sig om ett äpple som är förädlat från grundstammen Franco är ett medeltjockt till tjockt skal tillåtet som vid skörd ska vara gulgrönt, täckt till 40–70 % av röda strimmor och som efter mognadsprocessen på marken ska vara rött till 85–95 %;

yta: glatt, vaxartad med många knappt synliga prickar samt något skrovlig speciellt i skafthålan;

fruktkött: vitt, mycket kompakt, knaprigt, lagom sötsurt, rätt saftigt, smakrikt och av en utmärkt kvalitet;

motståndskraft mot mutation: utmärkt;

fasthet: (mätt med en penetrometer med en kolv på 11 mm) vid skörd minst 8,5 kg och vid lagringens slut minst 5 kg; i de fall frukten är förädlat från grundstammen Franco är det tillåtet med en fasthet på 9 kg vid skörd och på 5 kg vid lagringens slut (lägsta tillåtna värden);

refraktometriskt index: vid skörd 11,5o Bx och vid lagringens slut 12o Bx (minimivärden);

surhetsgrad: vid skörd minst 9,0 meq per 100 ml saft; vid lagringens slut minst 5,6 meq per 100 ml saft.

Sorten Rossa del sud:

form: frukten ska vara tillplattad och rund eller ha en kort konformad symmetrisk eller något asymmetrisk kropp;

storlek: minst en diameter på 60 mm och en vikt på 100 g per frukt;

skal: medeltjockt, gult samt ha en röd färg som täcker 90–100 % av ytan;

yta: glatt, vaxartad med många knappt synliga prickar samt förekomst av skrovlighet speciellt i skafthålan;

fruktkött: vitt, kompakt, knaprigt, lagom sötsurt, saftigt, smakrikt och av en utmärkt kvalitet;

motståndskraft mot mutation: utmärkt;

fasthet: (mätt med en penetrometer med en kolv på 11 mm) vid skörd minst 8,5 kg och vid lagringens slut minst 5 kg;

refraktometriskt index: vid skörd 12o Bx och vid lagringens slut 12,5o Bx (minimivärden);

surhetsgrad: vid skörd minst 7,7 meq per 100 ml saft och vid lagringens slut minst 5,0 meq per 100 ml saft.

4.3   Geografiskt område: Det skyddade geografiska området där Melannurca Campana odlas omfattar kommuner som är belägna i provinserna Avellino, Benevento, Caserta, Napoli och Salerno, vilka presenteras i produktspecifikationen.

4.4   Bevis på Ursprungsintyg: Varje led i produktionsprocessen måste övervakas och all input och output skall dokumenteras. På så vis, genom inskrivning i kontrollorganets register av producenterna, jordarna som brukas för odling och företagen som bearbetar och förpackar äpplena, garanteras spårning av produkten (från produktionskedjans slut tillbaka till dess start).

Alla fysiska eller juridiska personer som är inskrivna i dessa register kommer att kontrolleras av kontrollorganet i enlighet med de bestämmelser som finns i produktspecifikationen och den gällande kontrollplanen. Om kontrollorganet finner att bestämmelserna inte efterlevs, om än bara i ett led av produktionskedjan, får produkten inte saluföras under den skyddade ursprungsbeteckningen Melannurca Campana.

4.5   Framställningsmetod: Trots att det finns nya former av beskärning föreskriver produktspecifikationen bland annat att träden endast får förädlas genom beskärning av topparna under själva odlingsfasen för att på så vis förhindra att produktens speciella karaktär förändras. Den vanligaste grundstammen är fortfarande Franco, men även klonade grundstammar anses lämpliga. Planteringstätheten per hektar kan variera men får högst vara 1 200 plantor/h. Den högsta tillåtna produktionsnivån, inräknat det varierande klimatets effekter, är satt till 35 t/ha. Vattnet som används vid bevattning får inte ha en salthalt som överstiger 1,1 Ecw. Äpplena plockas för hand. Sedan urminnes tider har man på traditionellt vis använt sig av en mognadsprocess då frukten får ligga på marken på något som kallas för melai. Äpplena placeras ut på upphöjda lister på marken för att på så vis undvika vattenansamlingar och sen täcks äpplena av ett lager som består av ett mjukt material. Frukterna är upplagda i en till två rader där den del av frukten som har minst färg regelbundet vänds mot solen.

De olika leden i odlingsarbetet, produktion och förpackning, måste äga rum i det område som redan har beskrivits i punkt 4.3 för att på så vis kunna garantera spårning och kontroll av produkten.

4.6   Samband med området: Odling av äppelsorten Annurca har alltid givit landskapet i Kampanien dess speciella karaktär. Tack vare de gynnsamma klimat- och jordförhållandena har sorten haft möjlighet att sprida sig, antingen genom jordsammansättningen eller genom regnmängden (6 000–7 000 m3/ha från vår till höst), till de områden som har ett gynnsamt djup för trädets rötter på över 80 cm, en kalkhalt lägre än 10 och en salthalt lägre än 2 mS/cm. Äppelsorten Annurca blommar och knoppas sent och på så vis undviker den de negativa effekter som låga temperaturer har då de sammanfaller med blomning och knoppning. Det geografiskt skyddade området där produktionen äger rum präglas av god avrinning; marken karaktäriseras av sin blandjord (lersand) samt ett ph-värde på 6,5–7,5. Den mänskliga faktorn som noga följer hela produktionsprocessen av äppelsorten Annurca från odling till skörd och ända fram till mognadsprocessen på de så kallade melai är mycket viktig. Kopplingen mellan äppelsorten Annurca och Kampanien är väldigt gammal. Det hela hade sin början redan under romartiden och på de Flegreiska fälten, och under de följande århundradena rotade sig äppelsorten Annurca och spred sig även med tiden till många andra områden i regionen; områden som har valts ut på grund av deras lämpliga miljöförhållanden, ett arbete som har krävt århundraden av slit och tålamod från de lokala jordbruksarbetarna. Sedan urminnes tider, och i alla de texter som berör ämnet, är äppelsorten Annurca synonymt med Kampanien.

I Kampanien, som kallades för Campania felix av romarna på grund av sitt utmärkta geografiska läge, finns det sedan tusentals år tillbaka en mycket rik och varierad fruktodlingstradition; i denna kontext besitter äppelsorten Annurca en framträdande position och kallas därför även med rätta ”äpplenas drottning”. När man studerar Annurcas ursprung får man gå tillbaka till antikens ärofyllda tidsålder där äpplet är igenkännbart på vissa målningar från Pompeji och speciellt på dem som finns i Casa dei Cervi i Herkulanum. Genom detta fynd kan man anta att dessa äpplen konsumerades under antiken av invånarna som bodde i detta område. Plinius den äldre är först med att beskriva äppelsorten i sin storslagna encyklopedi Naturalis Historia.

4.7   Kontrollorgan:

Namn:

IS.ME.CERT.

Adress:

Via G. Porzio Centro Direzionale Isola G1 scala C – I-80143 Napoli

4.8   Märkning: I märkningen ska följande anges med tydlig och outplånlig text

märkningen ”I.G.P. MELANNURCA CAMPANA”, följt av namnen på de olika sorterna ”ANNURCA” eller ”ROSSA del SUD”;

namn, företagsnamn och produktionsföretagets adress;

uppgift om vilken mängd av den aktuella produkten som förpackningen innehåller;

logotypen för den geografiskt skyddade produkten består av ett äpple mot en vit bakgrund vars nedre och även övre vänstra del är röd, medan den övre högra delen är grön;

Bearbetade produkter som framställts med Melannurca SGB får säljas med hänvisning till den skyddade geografiska beteckningen, dock inte med logotypen, på följande villkor

de frukter som används skall uppfylla villkoren i produktspecifikationen med undantag för storlek och restsockerhalt som får vara lägre än vad som nämns i artikel 6, men aldrig mindre än 50 mm när det gäller storlek och 10,5o Bx när det gäller restsockerhalt;

det ska tydligt anges hur stor del av den färdiga produkten som innehåller äpplen med den skyddade geografiska beteckningen Melannurca Campana;

genom produktionsintyg utfärdade av behöriga organ skall det bevisas att den skyddade geografiska produkten har använts.

Producenter som önskar använda Melannurca Campana i sina produkter skall ha begärt tillstånd från den organisation som på uppdrag av Ministero delle Politiche Agricole e Forestali förvaltar rättigheterna till den skyddade beteckningen. Detta konsortium ombesörjer även inskrivningen av godkända användare i särskilda register och ser till att den skyddade geografiska beteckningen används korrekt. Om det inte finns någon organisation som förvaltar rättigheterna skall dessa uppgifter skötas av MIPAF, dvs, den nationella myndighet som ansvarar för genomförandet av förordning (EEG) nr 2081/92.

4.9   Nationella krav: –


(1)  Europeiska kommissionen – Generaldirektoratet för Jordbruk – Kvalitetspolitik för jordbruksprodukter – B-1049 Bryssel.