31.1.2006   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 24/15


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om information till flygpassagerare om vilket lufttrafikföretag som utför en viss flygning, och om medlemsstaternas utbyte av säkerhetsinformation”

(KOM(2005) 48 slutlig – 08/2005 COD)

(2006/C 24/04)

Den 30 mars 2005 beslutade rådet att i enlighet med artikel 80.2 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ovannämda yttranda.

Facksektionen för transporter, energi, infrastruktur och informationssamhället, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 1 september 2005. Föredragande var Thomas McDonogh.

Vid sin 420:e plenarsession den 28–29 september 2005 (sammanträdet den 28 september 2005) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 161 röster för och 5 nedlagda röster:

1.   Bakgrund

1.1

På det internationella planet regleras säkerhetstillsynen genom 1944 års konvention om internationell civil luftfart (Chicagokonventionen) och grundas på normer utarbetade av Internationella civila luftfartsorganisation (ICAO), som bildades genom konventionen. Detta innebär i huvudsak att lufttrafikföretag övervakas av sitt hemland, och övervakningen avser i synnerhet lufttrafikföretagens efterlevnad av säkerhetsreglerna.

1.2

Säkerhetsnivåerna utanför EU beror på hur effektiva tillsynsförfarandena är i de berörda länderna. För att garantera att alla luftfartyg som flyger till, från eller inom gemenskapen håller en hög flygsäkerhetsnivå har Europaparlamentet och rådet nyligen antagit direktiv 2004/36/EG (1) om säkerheten i fråga om luftfartyg från tredje land som använder flygplatser i gemenskapen (nedan kallat ”SAFA-direktivet”). Där fastställs ett harmoniserat system för inspektioner av luftfartyg från tredje land som använder flygplatser i EU. Enligt detta direktiv skall information utbytas mellan medlemsstaterna, och åtgärder som en medlemsstat vidtagit mot ett luftfartyg eller en operatör från tredje land som inte uppfyller de internationella säkerhetsnormerna skall kunna utvidgas till hela gemenskapen.

1.3

Sammanfattningsvis är medlemsstaterna enligt SAFA-direktivet skyldiga att inrätta en mekanism för insamling av information med vars hjälp de kan identifiera operatörer som utgör en säkerhetsrisk.

1.4

Olyckan i Sharm El-Sheikh och andra olyckor som inträffade under 2005 visar att det behövs strikta regler.

1.5

Rampinspektionerna måste bli obligatoriska, och medlemsstaterna bör vara skyldiga att delta i ett mer omfattande informationsutbyte och vidta de åtgärder som man gemensamt kommit överens om som en följd av dessa inspektioner. Kommissionen bör sammanställa en förteckning över flygbolag med säkerhetsproblem.

1.6

Slumpmässiga kontroller via simulatorer skall göras av besättningar som flyger in i europeiskt luftrum, så att man kan se om de klarar att flyga i överbelastade luftrum.

1.7

Passagerarna måste få veta operatörens namn vid bokning via ett flygbolags webbplats eller en resebyrå, och de bör få information om eventuella ändringar före resan, t.ex. när ett flygbolag hyr ett plan med besättning från ett annat bolag (s.k. wet lease). Passagerarna bör få pengarna tillbaka om de inte är nöjda.

1.8

Om de så önskar bör de få veta vilken typ, modell och ålder luftfartyget har, och även i vilket land det är registrerat.

1.9

Det bör ställas krav på tillräckliga viloperioder för besättningen.

1.10

Det bör ställas krav på att kabinpersonalen skall behärska engelska eller andra europeiska språk, beroende på destinationen, så att den kan handskas med passagerare och hantera nödsituationer.

1.11

Operatörer som avstängts från ett EU-land av säkerhetsskäl bör bli avstängda från samtliga länder.

2.   Slutsatser

Kommittén är till stor del positiv till kommissionens dokument, men detta är inte tillräckligt långtgående. Framtidens ökade flygtrafik och överbelastade luftrum kommer att leda till större flygsäkerhetsproblem under de närmaste åren. Därför skulle perioden för översyn av förordningen kunna vara kortare än fem år. Man behöver också öka säkerheten ombord på EU:s flygbolag, t.ex. när det gäller hur mycket handbagage som skall tillåtas. Man måste också kontrollera flygledarnas engelskkunskaper och fastställa klara riktlinjer för personalens viloperioder etc.

Bryssel den 28 september 2005

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

ordförande

Anne-Marie SIGMUND


(1)  EUT L 143, 30.4.2004, s. 76 – EESK:s yttrande: EGT C 241, 7.10.2002, s. 33.