30.12.2004   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 324/75


RAPPORT

om årsredovisningen för Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor för budgetåret 2003 samt fondens svar

(2003/C 324/11)

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

1

INLEDNING

2–5

REVISIONSRÄTTENS UTTALANDE

6–12

IAKTTAGELSER

Tabell 1–4

Fondens svar

INLEDNING

1.

Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (nedan kallad fonden) inrättades genom rådets förordning (EEG) nr 1365/75 av den 26 maj 1975 (1). Fonden skall bidra till planering och förverkligande av bättre levnads- och arbetsvillkor inom Europeiska unionen genom att öka och sprida kunskap om detta område. I tabell 1 ges en sammanfattning av fondens behörighet och verksamhet som baseras på uppgifter från fonden.

REVISIONSRÄTTENS UTTALANDE

2.

Denna rapport riktas till Europaparlamentet och rådet i enlighet med artikel 185.2 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (2).

3.

Revisionsrätten har granskat årsredovisningen för fonden för det budgetår som slutade den 31 december 2003. I enlighet med artikel 16 i rådets förordning (EEG) nr 1365/75 har budgeten genomförts under den verkställande direktörens ansvar. I detta ansvar ingår att upprätta och lägga fram räkenskaperna (3) i enlighet med de interna finansiella bestämmelser som avses i samma artikel. Enligt artikel 248 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen skall revisionsrätten granska dessa räkenskaper.

4.

Revisionsrätten har utfört granskningen i enlighet med sina riktlinjer och normer för revision. Dessa baseras på internationellt erkänd god revisionssed och har anpassats till de särskilda förhållandena inom gemenskapen. Revisionsrätten har granskat bokföringsmaterialet och vidtagit de granskningsåtgärder som ansetts nödvändiga i sammanhanget.

5.

Genom denna granskning har revisionsrätten uppnått rimlig säkerhet om att årsredovisningen för det budgetår som slutade den 31 december 2003 är tillförlitlig och att de underliggande transaktionerna som helhet är lagliga och korrekta. Innehållet i följande iakttagelser innebär inte att det revisionsuttalande som revisionsrätten gör i denna rapport omprövas.

IAKTTAGELSER

6.

Utnyttjandet av anslagen för budgetåret 2003 och av de anslag som förts över från det föregående budgetåret visas i tabell 2. Fondens inkomst- och utgiftsredovisning och balansräkning för budgetåret 2003 sammanfattas i tabellerna 3 och 4.

7.

Fonden har ingått en överenskommelse med kommissionen inom ramen för Phare-programmet. Därigenom har fonden tilldelats en miljon euro, varav 639 000 euro har tagits emot under 2003. Dessa medel har förvaltats utanför budgeten. En ändringsbudget borde ha upprättats.

8.

Inkomst- och utgiftsredovisningen visar en förlust som har ackumulerats under flera budgetår och som fonden har bett kommissionen att täcka. Kommissionen har betraktat denna utbetalning som en del av bidraget för budgetåret 2003, vilket innebär att förlusten inte har betalats. Enligt de nya bestämmelserna i fondens budgetförordning skall ett negativt resultat i budgetgenomförandet för ett år bli föremål för en ändringsbudget (4) det påföljande året.

9.

Fondens nya budgetförordning och dess genomförandebestämmelser antogs av styrelsen den 28 mars 2003. I dessa bestämmelser (5) fastställs att ett nytt internkontrollsystem (inbegripet internrevision) skall införas, vilket inte stod färdigt förrän i början av 2004.

10.

Enligt artikel 43.1 e i fondens budgetförordning skall räkenskapsföraren godkänna de system som utanordnaren utformar för att leverera eller styrka bokföringsuppgifter. Så har inte skett under budgetåret.

11.

Enligt fondens grundförordning från 1975 är fondens främsta syfte att bidra till förverkligande av bättre levnads- och arbetsvillkor genom att öka och sprida kunskap om detta område. I synnerhet skall fonden analysera villkoren på arbetsplatser, organiseringen av arbetet, problem som är specifika för vissa kategorier av arbetstagare, långsiktiga aspekter på förbättringar på miljöområdet och fördelning i tid och rum av mänsklig verksamhet. I praktiken hanteras vissa av dessa frågor av andra organ som har bildats sedan dess (Europeiska miljöbyrån och Europeiska arbetsmiljöbyrån). I stället har fonden utvecklat sin analys av mer specifika frågor som till exempel arbetsmarknadsrelationer.

12.

Fondens verksamhet ingår i fyraåriga program, varav det senaste omfattar perioden 2001-2004. Även om huvudsyftet med detta senaste program var att ytterligare koncentrera verksamheten på några viktiga områden, lade fonden 2002 ett nytt område till de tre som redan gällde. Utformningen av fondens arbetsprogram bör ses över i samråd med de övriga organ som ägnar sig åt frågor som tangerar fondens behörighetsområde för att se till att de viktigaste frågorna täcks, möjliga synergieffekter utvecklas och dubbelarbete undviks. Den översyn av fondens grundförordning som kommissionen har föreslagit borde vara rätt tillfälle att göra detta.

Denna rapport har antagits av revisionsrätten vid dess sammanträde i Luxemburg den 29 och 30 september 2004.

För revisionsrätten

Juan Manuel FABRA VALLÉS

Ordförande


(1)  EGT L 139, 30.5.1975, s. 1.

(2)  EGT L 248, 16.9.2002, s. 1.

(3)  I enlighet med artikel 83.3 i fondens budgetförordning har de slutliga räkenskaperna för budgetåret 2003 upprättats den 3 september 2004 och därefter överlämnats till revisionsrätten. Revisionsrätten mottog räkenskaperna den 24 september 2004. En sammanfattning av dessa räkenskaper ges i de tabeller som bifogas denna rapport.

(4)  Artikel 16 i den nya budgetförordningen.

(5)  Artikel 38 i fondens nya budgetförordning.


Tabell 1

Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (Dublin)

Gemenskapens behörighetsområde enligt fördraget

Fondens behörighet enligt rådets förordning

(EEG) nr 1365/75 av den 26 maj 1975

Organisation

Medel till fondens förfogande(uppgifter för 2002 inom parentes)

Produkter och tjänster

”Gemenskapens och medlemsstaternas mål skall under beaktande av (…) grundläggande sociala rättigheter (…) vara att (…) förbättra levnads- och arbetsvillkor (…). (…) Gemenskapen (skall) understödja och komplettera medlemsstaternas verksamhet inom följande områden: (…) b) Arbetsvillkor. c) Social trygghet och socialt skydd för arbetstagarna. d) Skydd för arbetstagarna då deras anställningsavtal slutar gälla. e) Information till och samråd med arbetstagarna. f) Företrädande och kollektivt tillvaratagande av arbetstagarnas och arbetsgivarnas intressen, inbegripet medbestämmande (…). g) Anställningsvillkor för medborgare i tredje land (…). h) Integrering av personer som står utanför arbetsmarknaden (…). i) Jämställdhet mellan kvinnor och män (…).”

(Utdrag ur artiklarna 136 och 137 i EG-fördraget)

Syfte

Fondens syfte är att bidra till förverkligande av bättre levnads- och arbetsvillkor genom att öka och sprida kunskap om detta område. Den skall särskilt behandla följande ämnen:

Villkoren på arbetsplatser.

Organisering av arbetet och särskilt arbetsutformning.

Problem som är specifika för vissa kategorier av arbetstagare.

Långsiktiga aspekter på förbättringar på miljöområdet.

Fördelning i tid och rum av mänsklig verksamhet.

Uppgift

Främja utbyte av information och erfarenheter på dessa områden.

Underlätta kontakter mellan universitet, undersöknings- och forskningsinstitut, förvaltningsorgan och ekonomiska och sociala organisationer.

Göra eller låta göra undersökningar och främja pilotprojekt.

Samarbeta så nära som möjligt med befintliga organ.

1

Styrelse

Per medlemsstat: en företrädare för regeringen, en företrädare för arbetsgivarorganisationerna och en företrädare för arbetstagar-organisationerna.

Tre företrädare för kommissionen.

2

Verkställande direktör

Utses av kommissionen på grundval av en kandidatlista som lagts fram av styrelsen. Den verkställande direktören skall genomföra styrelsens beslut och leda fonden.

3

Expertkommittén Består av 15 medlemmar som utses av rådet på förslag från kommissionen och avger yttranden, i synnerhet om arbetsprogrammet.

4

Extern granskning

Revisionsrätten.

5

Beslut om ansvarsfrihet Beviljas av parlamentet på rekommendation av rådet.

Slutlig budget:

16,8 miljoner euro (17,39 miljoner euro) varav bidrag från gemenskapen: 98,2 % (98,3 %):

Personalstyrka den 31 december 2003:

Tjänster enligt tjänsteförteckningen: 88 (88)

varav tillsatta: 76 (77)

+16 (20) andra tjänster (extraanställda, nationella experter, lokalt anställda och korttidsanställda).

Personalstyrka totalt: 92 (97)

varav anställda med uppgifter inom verksamheten:

60 (61)

administrativa uppgifter: 28 (32)

blandade uppgifter: 4 (4)

Levnadsvillkor

Undersökning om livskvaliteten i Europa (28 medverkande länder, 26 000 intervjuer).

Underhåll och utökning av en databas med jämförbara uppgifter (medlemsstater och kandidatländer).

Undersökning av sysselsättningen inom hälsovård- och omsorgssektorn.

Undersökning av tidsanvändningen under hela arbetslivet.

Arbetsvillkor

Rapport om arbetsvillkoren i de framtida nya medlemsstaterna.

Upprättande av ett nätverk av sakkunniga för det nya europeiska övervakningscentret för arbetsvillkor (”European Working Conditions Observatory”, EWCO).

Undersökningar av hotell- och restaurangsektorn och vägtransportsektorn.

Inventering av befintliga studier om levnads- och arbetsvillkor.

Arbetsmarknadsrelationer

Utveckling av indikatorer inom området medfinansiering.

Studier om migration och sysselsättning.

Utvidgning av nätverket för det europeiska övervakningscentret för arbetsmarknadsrelationer (”European Industrial Relation Observatory”, EIRO).

Rapport tillsammans med kommissionen om utveckling av arbetsmarknadsrelationer 2002.

Fallstudier av europeiska företagsråd vid 37 multinationella företag.

Europeiska övervakningscentret för förändringar (EMCC)

Utveckling av elektroniska publikationer.

Anordnande av fyra seminarier och två workshops.

Gränsöverskridande projekt

Rapport om företagens sociala ansvar.

Information

Kommunikationsåtgärder mellan medlemsstater och kandidatländer.

Upprättande av sju nationella kontaktpunkter för samordning.

91 publikationer (översättningar inte medräknade).

Källa:Uppgifter från fonden.


Tabell 2

Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor – Budgetgenomförande för budgetåret 2003

(miljoner euro)

Inkomster

Utgifter

Inkomsternas ursprung

Inkomster i den slutliga budgeten för budgetåret

Faktiska inkomster

Utgiftsfördelning

Anslag i den slutliga budgeten

Anslag som förts över från det föregående budgetåret

Tillgängliga anslag

(anslag för budgetåret och anslag som förts över från det föregående budgetåret)

budgeten

åtaganden

betalda

överförda

förfallna

utestående åtaganden

betalda

förfallna

anslag

åtaganden

betalda

överförda

förfallna

Bidrag från gemenskapen

16,5

17,1

Avdelning I

Personal

9,0

9,0

8,9

0,1

0,0

0,2

0,2

0,0

9,2

9,2

9,1

0,1

0,0

Övriga bidrag

Avdelning II

Administration

1,2

1,2

1,0

0,2

0,0

0,7

0,7

0,0

1,9

1,9

1,7

0,2

0,0

Övriga inkomster

0,3

0,1

Avdelning III

Drift

6,6

6,6

3,8

2,8

0,0

3,1

3,0

0,1

9,7

9,7

6,8

2,8

0,1

Totalt

16,8

17,2

Totalt

16,8

16,8

13,7

3,1

0,0

4,0

3,9

0,1

20,8

20,8

17,6

3,1

0,1

Källa:Uppgifter från fonden. I tabellen sammanfattas de uppgifter som fonden har lagt fram i sina räkenskaper.


Tabell 3

Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor – Inkomst- och utgiftsredovisning för budgetåren 2003 och 2002

(1000 euro)

 

2003

2002

Inkomster

Bidrag från kommissionen

17 090

16 500

Övriga inkomster

47

62

Finansiella inkomster

35

57

Inkomster totalt (a)

17 172

16 619

Utgifter

Personal – avdelning I i budgeten

Betalningar

8 927

9 111

Överförda anslag

109

216

Administration – avdelning II i budgeten

Betalningar

968

938

Överförda anslag

224

683

Drift – avdelning III i budgeten

Betalningar

3 733

3 290

Överförda anslag

2 817

3 105

Utgifter totalt (b)

16 778

17 343

Budgetårets resultat (a – b)

394

– 724

Saldo som förts över från det föregående budgetåret

–1 836

–1 209

Överförda anslag som har förfallit

118

81

Belopp för återanvändning som förts över från det föregående budgetåret och inte utnyttjats

19

13

Erhållna inkomster från Phare

639

0

Ännu ej erhållna inkomster från Phare

361

0

Utgifter Phare

–1 000

0

Kursdifferenser

9

3

Budgetårets saldo

–1 296

–1 836

Källa:Uppgifter från fonden. I tabellen sammanfattas de uppgifter som fonden lagt fram i sina räkenskaper.


Tabell 4

Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor – Balansräkning per den 31 december 2003 och 2002

(1000 euro)

Tillgångar

2003

2002

Skulder och eget kapital

2003

2002

Anläggningstillgångar  (1)

 

 

Långfristigt kapital

 

 

Immateriella anläggningstillgångar

27

31

Eget kapital

4 389

4 294

Fastigheter (2)

15 682

3 826

Uppskrivningsfond

12 094

0

Inventarier och fordon

142

139

Budgetårets saldo

–1 296

–1 836

Datautrustning

107

149

Deltotal

15 187

2 458

Teknisk och annan utrustning

518

105

Kortfristiga skulder

 

 

Anläggningstillgångar under uppförande

0

31

Automatiskt överförda anslag

3 150

3 940

Deltotal

16 476

4 281

Ej automatiskt överförda anslag

0

64

Lager

 

 

Skulder avseende Phare

329

0

Kontorsmateriel

7

13

Löneavdrag

0

139

Deltotal

7

13

Deltotal

3 479

4 143

Kortfristiga fordringar

 

 

Bevakningskonton

 

 

Fordringar på kommissionen för Phare

361

0

Inkomster för återanvändning

22

150

Förskott

2

11

Förutbetalda intäkter

2

1 840

Momsfordran

281

274

Betalningar på väg

0

30

Utestående betalningskrav

5

1 840

Deltotal

24

2 020

Övriga kortfristiga fordringar

41

13

 

 

 

Deltotal

690

2 138

 

 

 

Likvida medel

 

 

 

 

 

Banktillgodohavanden

1 331

1 960

 

 

 

Kassa

3

1

 

 

 

Förskottskonto

183

228

 

 

 

Deltotal

1 517

2 189

 

 

 

Totalt

18 690

8 621

Totalt

18 690

8 621

Källa:Uppgifter från fonden. I tabellen sammanfattas de uppgifter som fonden lagt fram i sina räkenskaper.


(1)  Anläggningstillgångarna presenteras i nettovärde. Uppgifterna för 2002 har räknats om för att de skall vara jämförbara.

(2)  Fonden har beslutat att göra en uppskrivning av sina anläggningstillgångar (12,1 miljoner euro).

Källa:Uppgifter från fonden. I tabellen sammanfattas de uppgifter som fonden lagt fram i sina räkenskaper.


FONDENS SVAR

7.

Eftersom Phare-verksamheten inte tas upp uttryckligen i fondens inrättandeförordning, gjordes bedömningen att den inte skulle tas med i budgeten. Fonden noterar revisionsrättens iakttagelser och kommer i framtiden att ta upp Phare-medlen i budgeten.

8.

Fonden står i kontakt med kommissionens tjänsteavdelningar för att reda ut frågan om det ackumulerade underskottet och hanteringen av kommande under- eller överskott.

9.

Den interna kontrollfunktionen blev klar i och med att en funktion för ekonomisk och operationell kontroll infördes i november 2003. En särskild enhet sköter denna funktion och annat kontrollarbete. Funktionen för internrevision tillhandahålls av kommissionens internrevisionstjänst.

10.

Räkenskapsföraren stöder sig på de godkännanden som getts av kommissionen, eftersom fonden använder kommissionens redovisningssystem.

12.

Fonden samverkar med andra organ, vilket innebär att var och en tar hand om kompletterande aspekter inom de gemensamma temaområdena för att undvika dubbelarbete. Detta har formaliserats i gemensamma deklarationer t.ex. med Europeiska arbetsmiljöbyrån i Bilbao.