30.12.2004   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 324/30


RAPPORT

om årsredovisningen för Europeiska läkemedelsmyndigheten för budgetåret 2003 samt myndighetens svar

(2004/C 324/05)

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

1

INLEDNING

2–5

REVISIONSRÄTTENS UTTALANDE

6–14

IAKTTAGELSER

Tabell 1–5

Myndighetens svar

INLEDNING

1.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (nedan kallad myndigheten) inrättades genom rådets förordning (EEG) nr 2309/93 av den 22 juli 1993 (1). Myndigheten arbetar i ett nätverk och samordnar de vetenskapliga resurser som ställs till dess förfogande av nationella myndigheter för att säkerställa utvärderingen av och tillsynen över humanläkemedel och veterinärmedicinska läkemedel. I tabell 1 ges en sammanfattning av myndighetens behörighet och verksamhet som baseras på uppgifter från myndigheten.

REVISIONSRÄTTENS UTTALANDE

2.

Detta uttalande riktas till Europaparlamentet och rådet, i enlighet med artikel 185.2 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (2).

3.

Revisionsrätten har granskat myndighetens årsredovisning för det budgetår som slutade den 31 december 2003. I enlighet med artikel 57a.1 i rådets förordning (EEG) nr 2309/93 har budgeten genomförts under direktörens ansvar. I detta ansvar ingår att upprätta och lägga fram räkenskaperna (3) i överensstämmelse med de interna finansiella bestämmelser som antagits i enlighet med artikel 57a.11 i samma förordning. Enligt artikel 248 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen skall revisionsrätten granska dessa räkenskaper.

4.

Revisionsrätten har utfört granskningen i enlighet med sina riktlinjer och normer för revision. Dessa baseras på internationellt erkänd god revisionssed och har anpassats till de särskilda förhållandena inom gemenskapen. Revisionsrätten har granskat bokföringsmaterialet och vidtagit de granskningsåtgärder som ansetts nödvändiga i sammanhanget.

5.

Genom denna granskning har revisionsrätten uppnått rimlig säkerhet om att årsredovisningen för det budgetår som slutade den 31 december 2003 är tillförlitlig. Revisionsrätten vill dock rikta uppmärksamheten på de förhållanden som beskrivs i punkt 10. Med reservation för de förhållanden som beskrivs i punkterna 7 och 12 har revisionsrätten uppnått rimlig säkerhet om att de underliggande transaktionerna som helhet är lagliga och korrekta.

IAKTTAGELSER

6.

Utnyttjandet av anslagen för budgetåret 2003 och av de anslag som förts över från det föregående budgetåret visas i tabell 2. Myndighetens resultaträkning och balansräkning för budgetåret 2003 sammanfattas i tabellerna 3 och 4.

7.

Den 5 juni 2003 antog myndighetens styrelse, med förbehåll för godkännande av kommissionen, en ny budgetförordning med tillhörande genomförandebestämmelser som trädde i kraft från och med andra halvåret budgetåret 2003 (4). I sitt yttrande nr 6/2003 av den 17 juli 2003 fäste revisionsrätten uppmärksamheten på avvikelserna mellan myndighetens budgetförordning och rambudgetförordningen för decentraliserade organ. I punkt 7 i yttrandet betonar revisionsrätten särskilt att de genomförandebestämmelser som byrån antar måste överensstämma med den allmänna budgetförordningen och dess genomförandebestämmelser. När de allmänna bestämmelserna föreskriver att det skall bildas en kommitté för anbudsutvärdering vid all upphandling som överstiger 13 800 euro har emellertid myndigheten fastställt denna beloppsgräns till 75 000 euro (i tabell 5 redovisas de konstaterade avvikelserna).

8.

Vid avslutandet av sina räkenskaper för 2003 har myndigheten tillämpat redovisningsprinciperna i sin nya budgetförordning (5). Bokföringsposterna för budgetåret 2002 har inte räknats om enligt de redovisningsprinciper som tillämpats vid upprättandet av räkenskaperna för det budgetår som slutade den 31 december 2003.

9.

Enligt artikel 43.1 e i myndighetens budgetförordning skall räkenskapsföraren godkänna de system som utanordnarna utformar för att leverera eller styrka bokföringsuppgifter. Så har inte skett.

10.

Under 2003 genomförde myndigheten en fysisk inventering av anläggningstillgångar som baserades på typ av inventerat föremål fastän kontona för anläggningstillgångar redovisas efter vilket år föremålet inköptes. Detta gör det svårt att stämma av de fysiska uppgifterna med uppgifterna i räkenskaperna. Dessutom förekommer det att föremål inte finns upptagna vare sig i inventarieförteckningen eller kontona för anläggningstillgångar. Det totala värdet efter avskrivningar har beräknats till 4 188 000 euro (6) och ingår i posten ”Anläggningstillgångar” i balansräkningen. Myndigheten bör utrusta sig med ett system för förvaltning av anläggningstillgångar där det kan säkerställas att uppgifterna i inventarieförteckningen är fullständiga och överensstämmer med uppgifterna i räkenskaperna.

11.

Det är inte säkerställt att tillämpningen av internkontrollåtgärder är kontinuerlig. I några akter bifogas exempelvis inte samtliga de verifierande underlag som är obligatoriska vid upprättandet av ett åtagande eller en betalningsorder.

12.

Vid några förhandlade förfaranden väljs leverantör utifrån ett kriterium som gäller tidigare erfarenhet av avtalsparten, men något sådant kriterium finns inte i genomförandebestämmelserna till budgetförordningen (7).

13.

Vid undersökningen av ansökningshandlingar framkom ett betydande antal brister i utformning och dokumentation: valet av de kandidater som kallas till samtal saknar motivering eller också upprättas checklistor för att kontrollera kandidaternas tillträdeskvalifikationer men listorna innehåller inte samtliga tillträdesvillkor som angavs när tjänsten utlystes.

14.

Myndighetens enhet för kvalitetssäkring fungerar som internrevisionsenhet. Vid två av de granskningar den genomförde 2002 av införandet av ett system för elektronisk dokumentation framkom att kostnaderna ökat betydligt och att tidsfristerna blivit mycket förskjutna på grund av att kontrollen över projektet var otillräcklig. En senare granskning som genomfördes 2003 av en extern konsult bekräftade de brister som konstaterats av internrevisorn. Projektet som inleddes i slutet av 2000 skulle ha börjat användas i början av 2002 och kostnaden beräknades till 1,2 miljoner euro. År 2003 är systemet ännu inte operativt och hittills uppgår kostnaderna till 1,7 miljoner euro.

Denna rapport har antagits av revisionsrätten vid dess sammanträde i Luxemburg den 29 och 30 september 2004.

För revisionsrätten

Juan Manuel FABRA VALLÉS

Ordförande


(1)  EGT L 214, 24.8.1993, s. 18. Som en följd av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 726/2004 av den 31 mars 2004 (EUT L 136, 30.4.2004, s. 1) är myndighetens nya namn Europeiska läkemedelsmyndigheten.

(2)  EGT L 248, 16.9.2002, s. 1.

(3)  I enlighet med artikel 83.3 i myndighetens budgetförordning har de slutliga räkenskaperna för budgetåret 2003 upprättats den 14 maj 2004 och därefter överlämnats till revisionsrätten. Revisionsrätten mottog räkenskaperna den 24 september 2004. En sammanfattning av dessa räkenskaper ges i de tabeller som bifogas denna rapport.

(4)  Kommissionen lämnade sitt yttrande i början av 2004.

(5)  Artikel 78 i myndighetens budgetförordning.

(6)  Beloppet gäller dataprogram och inredning av lokaler.

(7)  Artikel 86 i genomförandebestämmelserna för myndighetens budgetförordning.


Tabell 1

Europeiska läkemedelsmyndigheten (London)

Gemenskapens behörighetsområde enligt fördraget

Myndighetens behörighet enligt definitionen i rådets förordning (EG) nr 2309/93 av den 22 juli 1993

Organisation

Medel till myndighetens förfogande

(uppgifter för 2002 inom parentes)

Produkter och tjänster

(uppgifter för 2002 inom parentes)

En hög hälsoskyddsnivå för människor skall säkerställas vid utformning och genomförande av all gemenskapspolitik och alla gemenskapsåtgärder.

Gemenskapens insatser, som skall komplettera den nationella politiken, skall inriktas på att förbättra folkhälsan, förebygga ohälsa och sjukdomar hos människor och undanröja faror för människor hälsa. (…)

(Artikel 152 i fördraget.)

Mål

Samordnade vetenskapliga resurser som ställs till dess förfogande av medlemsstaterna för prövning av och tillsyn över humanläkemedel och veterinärmedicinska läkemedel.

Ge medlemsstaterna och gemenskapens institutioner vetenskaplig rådgivning om humanläkemedel och veterinärmedicinska läkemedel.

Uppgift

Samordna den vetenskapliga värderingen av läkemedel som omfattas av gemenskapens förfaranden för godkännande för försäljning.

Samordna kontrollen av läkemedel som har godkänts av gemenskapen (säkerhetsövervakning).

Yttra sig om maximalt tillåtna restmängder av veterinärmedicinska läkemedel i livsmedel med animaliskt ursprung.

Samordna kontrollen av överensstämmelse med principerna för god tillverkningssed, god laboratoriesed och god klinisk sed.

Föra register över läkemedel som godkänts för försäljning.

(1)

Kommittén för farmaceutiska specialiteter består av två ledamöter per medlemsstat och utarbetar yttranden i alla frågor som rör utvärdering av humanläkemedel.

(2)

Kommittén för veterinärmedicinska läkemedel till vilkentvå ledamöter per medlemsstat utses och som utarbetar yttranden i alla frågor som rör utvärdering av veterinärmedicinska läkemedel.

(3)

Styrelsen består av två företrädare för varje medlemsstat, två företrädare för kommissionen och två företrädare som utses av Europaparlamentet. Antar arbetsprogrammet och den årliga verksamhetsrapporten.

(4)

Direktören utses av styrelsen efter förslag från kommissionen.

(5)

Extern granskning: Revisionsrätten.

(6)

Ansvarsfrihet beviljas av parlamentet efter rådets rekommendation.

Slutlig budget:

84,2 miljoner euro (61,3 miljoner euro) varav bidrag från gemenskapen (utan bidrag för särläkemedel): 22,9 % (27,9 %)

Personalstyrka den 31 december 2003:

287 (251) tjänster enligt tjänsteförteckningen,

varav tillsatta: 256 (227)

+48 (37) andra tjänster (extraanställda, nationella experter, lokalt anställda, korttidsanställda)

Personalstyrka totalt: 304 (264)

varav anställda med

uppgifter inom verksamheten: 242 (211)

administrativa uppgifter: 62 (53)

Humanläkemedel

Ansökningar om godkännande för försäljning: 39 (31)

Positivt yttrande: 39 (24)

Genomsnittlig tidsåtgång för värdering: 190 dagar (192 dagar)

Yttrande efter godkännande: 941 (746)

Säkerhetsövervakning: 45 538 rapporter (42 608 rapporter)

Återkommande rapporter om säkerhet: 276 (223)

Tillsynsåtgärder: 1 025 (738)

Vetenskapliga yttranden: 65 (75)

Förfaranden för ömsesidigt godkännande: 4 080 (3 501)

Veterinärläkemedel

Nya ansökningar: 10 (3)

Ansökningar om varianter: 64 (33)

Inspektion: 76 (75)

Källa:Uppgifter från myndigheten.


Tabell 2

Europeiska läkemedelsmyndigheten – Budgetgenomförande för budgetåret 2003

(miljoner euro)

Inkomster

Utgifter

Inkomsternas ursprung

Inkomster i den slutliga budgeten för budgetåret

Faktiska inkomster

Utgiftsfördelning

Anslag i den slutliga budgeten

Anslag som förts över från det föregående budgetåret

Tillgängliga anslag

(budgeten 2003 och budgetåret 2002)

budgeten

åtaganden

betalda

överförda

förfallna

utestående åtaganden

betalda

förfallna

anslag

åtaganden

betalda

överförda

förfallna

Bidrag från gemenskapen (1)

23,0

22,5

Avdelning I

Personal

31,5

29,7

29,2

0,5

1,8

0,4

0,3

0,1

31,9

30,1

29,5

0,5

1,9

Egna inkomster

59,0

60,1

Avdelning II

Administration

19,7

19,2

11,9

7,3

0,5

1,9

1,5

0,4

21,6

21,1

13,4

7,3

0,9

Övriga inkomster

2,2

1,8

Avdelning III

Drift

33,0

32,8

24,5

8,3

0,2

4,5

4,2

0,3

37,5

37,3

28,7

8,3

0,5

Totalt

84,2

84,4

Totalt

84,2

81,7

65,6

16,1

2,5

6,8

6,0

0,8

91,0

88,5

71,6

16,1

3,3

Källa:Uppgifter från myndigheten. I tabellen sammanfattas de uppgifter som myndigheten lagt fram i sina räkenskaper.


Tabell 3

Europeiska läkemedelsmyndigheten – Resultaträkning för budgetåren 2003 och 2002

(1000 euro)

 

2003

2002 (2)

Inkomster

Avgifter i anslutning till godkännande för försäljning på marknaden

58 657

38 372

Bidrag från kommissionen, inklusive bidrag från EES

19 786

14 846

Bidrag från gemenskapen för särläkemedel

2 814

2 407

Bidrag för gemenskapsprogram

1 208

9

Inkomster i anslutning till administrativ verksamhet

2 153

1 688

Övriga inkomster

848

54

Totalt (a)

85 466

57 376

Utgifter (3)

Personal

29 663

26 216

Administration

10 905

10 718

Drift

32 838

21 467

Avskrivningar

2 364

0

Totalt (b)

75 770

58 401

Resultat (c = a – b)

9 696

–1 025

Övrigt

Överförda anslag från det föregående budgetåret som förfallit (d)

823

1 377

Kursdifferenser och andra justeringar (e)

413

– 352

Budgetårets resultat (c + d + e)

10 932

0

Källa:Uppgifter från myndigheten. I tabellen sammanfattas de uppgifter som myndigheten lagt fram i sina räkenskaper.


Tabell 4

Europeiska läkemedelsmyndigheten – Balansräkning per den 31 december 2003 och den 31 december 2002 (4)

(1000 euro)

Tillgångar

2003

2002

Skulder och eget kapital

2003

2002

Immateriella anläggningstillgångar

3 401

0

Eget kapital

 

 

 

 

 

Resultat av genomförandet av budgeten (a)

4 037

Materiella anläggningstillgångar

 

 

Korrigeringar (b)

6 895

Anläggning, maskiner och verktyg

1 635

146

Ekonomiskt resultat (a + b)

10 932

Inventarier och fordon

1 011

991

Resultat som förts över från tidigare budgetår (5)

6 872

2 684

Datautrustning

2 548

1 547

Deltotal

17 804

2 684

Deltotal

5 194

2 684

 

 

 

 

 

 

Kortfristiga skulder

 

 

Korsfristiga fordringar

 

 

Skulder till gemenskapsorgan och gemenskapsinstitutioner

479

444

Momsfordran

1 105

571

Betalningsbemyndiganden som skall överföras

11 936

6 811

Fordringar på gemenskapsorgan och gemenskapsinstitutioner

107

3 744

Övriga skulder

127

603

Övriga kortfristiga fordringar

1 034

2 854

Förskott från kunder

8 845

9 293

Övriga fordringar

64

0

Deltotal

21 387

17 151

Deltotal

2 310

7 169

 

 

 

Likvida tillgångar

28 286

9 982

 

 

 

Totalt

39 191

19 835

Totalt

39 191

19 835

Källa:Uppgifter från myndigheten. I tabellen sammanfattas de uppgifter myndigheten framlagt i sina räkenskaper.


Tabell 5

Skillnader mellan de allmänna genomförandebestämmelserna och myndighetens genomförandebestämmelser

Kommitté för anbudsutvärdering (6)

 

Artiklarna 145 och 146 i de allmänna genomförandebestämmelserna

Artikel 107 i myndighetens genomförandebestämmelser

Beloppsgräns för anbud:

13 800 euro

75 000 euro

Tillvägagångssätt vid förhandlade förfaranden om kontrakt på låga belopp

Upphandlat belopp

Artikel 129 i de allmänna genomförandebestämmelserna

Artikel 89 i myndighetens genomförandebestämmelser

Understiger 200 euro

Enkel betalning mot faktura

Anges i artikel 82, men beloppsgränsen preciseras inte

Understiger 1 050 euro: förhandlat förfarande …

1 enda anbud möjligt

Understiger 1 500 euro: 1 enda anbud möjligt

Mellan 1 050 och 13 800 euro: förhandlat förfarande med …

minst 3 anbudssökande

Mellan 1 500 och 13 800 euro: minst 3 anbudssökande

Mellan 13 800 och 50 000 euro: selektivt förfarande utan UI (7) med …

minst 5 anbudssökande

minst 3 anbudssökande

Källa:Revisionsrätten.


(1)  Inklusive bidrag från Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

Källa:Uppgifter från myndigheten. I tabellen sammanfattas de uppgifter som myndigheten lagt fram i sina räkenskaper.

(2)  Uppgifterna för budgetåret 2002 har inte räknats om enligt de redovisningsprinciper som använts för budgetåret 2003 (se punkt 8 i rapporten).

(3)  Värderingen av den andel av överförda anslag som skall betraktas som budgetårets utgifter har utgått från helheten och inte från en undersökning av enskilda transaktioner.

Källa:Uppgifter från myndigheten. I tabellen sammanfattas de uppgifter som myndigheten lagt fram i sina räkenskaper.

(4)  Användningen av den modell kommissionen föreslagit har lett till att saldon omfördelats mellan existerande rubriker.

(5)  För 2002 motsvarar beloppet nettovärdet på totala anläggningstillgångar. För 2003 ingår i beloppet även 4 188 000 euro som motsvarar kapitaliseringen 2003 av tillgångar som har förvärvats under tidigare år (se punkt 10 i rapporten).

Källa:Uppgifter från myndigheten. I tabellen sammanfattas de uppgifter myndigheten framlagt i sina räkenskaper.

(6)  Byråns enda förslag till kommitté för anbudsutvärdering är den rådgivande kommittén för upphandling och avtal, för de kontrakt som överstiger 75 000 euro (artikel 107) fastän beloppsgränsen är 13 800 euro i genomförandebestämmelserna.

(7)  UI: Uppmaning till intresseanmälan.

Källa:Revisionsrätten.


MYNDIGHETEN SVAR

7.

Myndigheten har kontaktat kommissionen för ett slutligt godkännande av budgetförordningen. Ändringar har gjorts för att tillfredsställa kommissionens och revisionsrättens kommentarer. I synnerhet har tröskelvärdena för kontrakt och upphandlingar justerats i genomförandebestämmelserna.

8.

Enligt tredje versionen av den internationella redovisningsstandarden för den offentliga sektorn (International Public Sector Accounting Standard – IPSA) redovisas de justeringar resulterande som en justering av det inledande kapitalet. Jämförande information för år 2002 har inte angivits på nytt eftersom den inte skulle ha tillfört någon ytterligare meningsfull information. Eftersom EU:s institutioner och organ måste redovisa enligt IPSAS för 2005 kommer läkemedelsmyndigheten, i enlighet med den tidsplan som fastställts av Europeiska kommissionens räkenskapsförare, att senast den 1 januari 2005 ha överensstämmande system med jämförbara siffror för 2004.

9.

Revisionsrättens iakttagelse är på ett sätt relevant, men den prioriterades inte av EMEA eftersom läkemedelsmyndigheten visste att de aktuella systemen, innefattande både tillvägagångssätt och programvara, finns sedan 1998 och har tillhandahållit korrekt information som behövts för upprättande av årsredovisningar. Systemen har inte ändrats efter tillämpningen av de nya budgetförordningarna.

De system som valts ut av utanordnaren kommer att godkännas formellt av räkenskapsföraren under 2004.

10.

Under 2003 kapitaliserade myndigheten immateriella tillgångar (främst programvarulicenser och vissa kostnader för utveckling av programvara) enligt standarderna utfärdade av kommittén för redovisningsstandarder. För att upprätta en inventarieförteckning över kostnader för immateriella tillgångar och utrustning under de föregående åren förbreddes en ingående analys av kostnader för immateriella tillgångar och utrustning för 2000 till 2003. Under 2004 förs alla tillgångar, såväl materiella som immateriella tillgångar, in i det nya systemet för förvaltning av tillgångar och bokföringen baseras på typklassificeringen i den harmoniserade bokföringsplanen som fastställts av kommissionens räkenskapsbokförare.

11.

Myndigheten har noterat revisonsrättens kommentarer. Den har tagit åtgärder för att undvika liknande situationer i framtiden.

12.

Myndigheten har noterat revisionsrättens kommentarer om kriterier för val av kontrahenter.

13.

Myndigheten följer urvalsförfarandena noggrant. Sökandes behörighet att delta i urvalsförfarandet kontrolleras konsekvent enlig en checklista i varje enskilt fall. I denna lista finns alla de komponenter som angivits i kungörelsen. Detta anges på varje enskild handling. Utöver den befintliga motiveringen för val av de sökande som valts ut till intervju kommer myndigheten att genomföra åtgärder för att förbättra förfarandet och undvika de problem som revisionsrätten påpekat.

14.

Med hänsyn till de svåra problem myndigheten stött på vid genomförandet av projektet vidtog myndighetens ledning åtgärder och den första åtgärden var att begära en extern granskning början av 2003. Specifikationen har förbättrats och genomförandet av det elektroniska dokumenthanteringssystemet har därefter gjorts med utgångspunkt från den analysen.