52004PC0177

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning och om ändring av rådets direktiv 78/660/EEG och 83/349/EEG /* KOM/2004/0177 slutlig - COD 2004/0065 */


Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning och om ändring av rådets direktiv 78/660/EEG och 83/349/EEG

(framlagd av kommissionen)

MOTIVERING

1. Bakgrund till förslaget

1.1. Skäl och syften

Den ström av skandaler som inträffat i USA och EU på senare tid har understrukit den lagstadgade revisionens betydelse när det gäller att garantera trovärdigheten för och tillförlitligheten i bolagens årsredovisningar. Kapitalmarknaderna och ekonomin har lidit betydande ekonomisk skada av dessa skandaler.

Den senaste tidens skandaler bekräftar också att det finns ett trängande behov av de föreslagna initiativ på EU-nivå om lagstadgad revision som skisserades i kommissionens meddelande "En förstärkt lagstadgad revision i EU" från maj 2003. Förslaget utgör ett av de viktigaste initiativen i detta meddelande. Det breddar avsevärt det tidigare åttonde direktivets tillämpningsområde genom att klargöra lagstadgade revisorers skyldigheter, deras oberoende och etik, genom att ett krav på extern kvalitetssäkring införs, en kraftfull offentlig tillsyn över revisionsyrket säkerställs och samarbetet mellan tillsynsorgan inom EU stärks.

Genom förslaget läggs också grunden för ett effektivt och välavvägt internationellt samarbete i regleringsfrågor med tredje länders tillsynsorgan som exempelvis Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) i Förenta staterna. Detta är avgörande eftersom dagens kapitalmarknader är globalt sammanlänkade.

Detta förslag är inte en reflexartad reaktion på den senaste tidens företagsskandaler. Det är den logiska följden av den omläggning av EU:s politik om lagstadgad revision som inleddes redan 1966. De ursprungliga tankegångarna har emellertid anpassats för att beakta de senaste skandalerna. I förslaget anges exempelvis nu att koncernrevisorn bär det fulla ansvaret för revisionsberättelsen för den sammanställda redovisningen i en företagskoncern och i förslaget ställs krav på en oberoende revisionskommitté i alla verksamheter av allmänt intresse.

1.2. Allmän bakgrund och historik

Enligt rådets fjärde direktiv 78/660/EEG av den 25 juli 1978 [1] om årsbokslut i vissa typer av bolag, rådets sjunde direktiv 83/349/EEG av den 13 juni 1983 om sammanställd redovisning [2], rådets direktiv 86/635/EEG av den 8 december 1986 om årsbokslut och sammanställd redovisning för banker och andra finansiella institut [3] samt rådets direktiv 91/674/EEG av den 19 december 1991 om årsbokslut och sammanställd redovisning för försäkringsföretag [4] krävs att årsbokslut och sammanställd redovisning revideras av en eller flera personer som är berättigade att utföra sådana revisioner.

[1] EGT L 222, 14.8.1978, s. 11.

[2] EGT L 193, 18.7.1983, s. 1.

[3] EGT L 372, 31.12.1986, s. 1.

[4] EGT L 374, 31.12.1991, s. 7.

Rådets åttonde direktiv 84/253/EEG av den 10 april 1984 [5] om godkännande av personer som har ansvar för lagstadgad revision av räkenskaper behandlar främst godkännandet av lagstadgade revisorer i medlemsstaterna. Även om direktivet innehåller vissa krav vad gäller registrering och yrkesintegritet, innehåller det inte krav på hur lagstadgad revision bör bedrivas eller om vilken grad av offentlig tillsyn eller extern kvalitetssäkring som är nödvändig för att säkerställa en hög revisionskvalitet.

[5] EGT L 126, 12.5.1984, s. 20.

Avsaknaden av ett harmoniserat synsätt på lagstadgad revision i EU var huvudskälet till att kommissionen 1996 anordnade en övergripande analys av behovet av och räckvidden för ytterligare åtgärder på EU-nivå om lagstadgad revision. Denna analys inleddes med kommissionens grönbok [6] från 1996 om "Roll, ställning och ansvar för revisorer som utför lagstadgad revision inom Europeiska unionen". Reaktionerna på grönboken vittnade om ett behov av mer genomgripande åtgärder på EU-nivå som går utöver vad som föreskrivs i rådets åttonde direktiv. Kommissionens politiska slutsatser av dessa analyser återfinns i kommissionens meddelande från 1998 benämnt "Lagstadgad revision i Europeiska unionen: vägen framåt" [7].

[6] EGT C 321, 28.10.1996, s. 1.

[7] EGT C 143, 8.5.1998, s. 12.

I meddelandet från 1998 föreslogs att en revisionskommitté skulle inrättas i EU, som skulle utforma ytterligare åtgärder i nära samarbete med revisorskåren och medlemsstaterna. Kommitténs främsta uppgift var att diskutera möjliga sätt att höja den lagstadgade revisionens kvalitet, om möjligt genom att komma överens om frivilliga åtgärder. De viktigaste frågorna på dess dagordning har varit extern kvalitetssäkring, revisionsstandarder och revisorers oberoende.

På grundval av det förberedande arbetet i EU:s revisionskommitté utfärdade kommissionen i november 2000 en rekommendation om "kvalitetssäkring av lagstadgad revision i Europeiska unionen" [8]samt i maj 2002 en rekommendation om "revisorers oberoende i EU" [9]. Förberedande arbete om användningen av internationella revisionsstandarder (ISA) har också utförts.

[8] EGT L 91, 31.3.2001, s. 91.

[9] EGT L 191, 19.7.2002, s. 22.

I detta förslag bibehålls det befintliga direktivets grundläggande villkor vad gäller utbildning och yrkesutbildning. Detta innebär att villkoren för godkännande av lagstadgade revisorer och revisionsbolag i grunden inte förändras. I det nya förslaget breddas emellertid EU-lagstiftningens tillämpningsområde genom att nya krav införs på hur en revision bör utföras och på de strukturer som behövs för att garantera revisionskvalitet och säkerställa förtroendet för revisionsfunktionen.

Lagstadgad revision är förvisso mycket viktig för att säkerställa en korrekt ekonomisk rapportering, men det är naturligtvis inte den enda faktorn som är föremål för granskning efter den senaste tidens redovisningsskandaler. Revision ingår i en större helhet bestående av ekonomiska aktörer och tillsynsorgan som arbetar med öppen och överblickbar ekonomisk rapportering för EU:s kapitalmarknad, som exempelvis ledningen för den rapporterande verksamheten, ansvariga för tillsynen över värdepappersmarknaderna samt övriga särskilda tillsynsorgan. Det föreslagna direktivet om lagstadgad revision bör därför ses inom en vidare ram av EU-åtgärder som ingår i handlingsplanen för finansiella tjänster. Av särskild vikt i detta sammanhang är kommissionens meddelande av den 21 maj 2003 om "modernare bolagsrätt och effektivare företagsstyrning i Europeiska unionen - handlingsplan" [10], övergången till internationella redovisningsstandarder från och med 2005 och direktiven om marknadsmissbruk (2003/6/EG om insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan) respektive prospekt (2003/71/EG om prospekt som skall offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel) som nyligen beslutades inom ramen för ett medbeslutandeförfarande.

[10] KOM(2003) 284 slutl.

2. Genomgång av innehållet i varje kapitel

Kapitel I Ämnesområde och definitioner (artiklarna 1 och 2)

I enlighet med artikel 1 behandlar detta direktiv enbart endast lagstadgad revision i den mån sådan granskning föreskrivs i gemenskapslagstiftningen (exempelvis i rådets fjärde och sjunde direktiv).

Lagstadgad revisor och revisionsbolag definieras separat. Därigenom anges tydligare förordningens exakta tillämpningsområde och beaktas att en rad bestämmelser särskilt behandlar revisionsbolag. Detta avspeglar det faktum att revisionsbolagen ökat i storlek och betydelse sedan rådets åttonde direktiv antogs 1984.

Lagstadgad revision definieras som granskning av årsbokslut och sammanställd redovisning i sådana verksamheter som omfattas av gemenskapsdirektiven. Medlemsstaterna får även kräva lagstadgade revisioner i andra situationer och underställer dem därmed samma krav.

Verksamheter av allmänt intresse är ett begrepp som diskuterades och utvecklades när rekommendationerna om kvalitetssäkring och revisorers oberoende togs fram i EU:s revisionskommitté. Kriterier som användes för att definiera allmänt intresse är huruvida verksamhetens värdepapper är börsnoterade, vilken typ av verksamhet det gäller (exempelvis bank eller försäkringsföretag) och storleken på verksamheten (antal anställda). Den senast tidens skandaler visar hur viktigt det är att ytterligare stärka revisionskraven i verksamheter av allmänt intresse. Det skulle emellertid vara alltför tungrott och oproportionerligt att utsträcka dessa skärpta krav till att omfatta det stora flertalet övriga lagstadgade revisioner. I kapitel XI anges de särskilda kraven på lagstadgad revision i verksamheter av allmänt intresse. Verksamheter av allmänt intresse skall exempelvis ha en oberoende revisionskommitté. Revisionsbolagen för verksamheter av allmänt intresse skall omfattas av striktare krav på oberoende, och deras revisorer bör offentliggöra en årlig öppenhetsrapport.

Definitionsmässigt anses samtliga börsnoterade bolag vars värdepapper har tagits upp till handel på en reglerad marknad, samtliga banker och försäkringsföretag utgöra verksamheter av allmänt intresse. Medlemsstaterna får om de så vill utvidga tillämpningsområdet genom att även inkludera exempelvis sjukhus och pensionsfonder i definitionen.

Kapitel II Godkännande, fortbildning och ömsesidigt erkännande (artiklarna 3 - 14)

I detta avsnitt återupprepas i huvudsak de nuvarande kraven i det åttonde direktivet. För godkännandet av revisionsbolag får enligt artikel 3.3 b och c en medlemsstat inte längre kräva att majoriteten av rösträtterna och majoriteten av medlemmarna i styrelsen eller ledningen uteslutande bör utgöras av lagstadgade revisorer eller revisionsbolag som är godkända i den särskilda medlemsstaten. Genom förslaget undanröjs begränsningar i fråga om ägande och ledning som för närvarande tillåts enligt det åttonde direktivet. I förslaget anges mycket klart att majoritetsägandet i ett revisionsbolag bör innehas av lagstadgade revisorer eller revisionsföretag som godkänts i vilken som helst av medlemsstaterna. Denna förändring främjar förenligheten med reglerna för den inre marknaden och kommer också att möjliggöra skapandet av fler fullt integrerade revisionsbolag i EU.

I detta kapitel föreskrivs ett lämplighetsprov för godkännande av lagstadgade revisorer från andra medlemsstater. Detta avsteg från det nyligen framlagda förslaget till direktiv om tjänster på den inre marknaden (KOM(2004) 2 slutl., av den 13 januari 2004) motiveras av att lagstadgade revisorer måste vara fullt insatta i den medlemsstatens specifika lagstiftning (såsom bolagsrätt, skattelagstiftning och socialförsäkringslagstiftning) som är relevant för den lagstadgade revisionen. Den teoretiska yrkesutbildningen täcker nu särskilt de internationella standarderna inom redovisning (IAS) och revision (ISA).

Kapitel III Registrering (artiklarna 15 - 20)

Berörda parter behöver snabbt kunna fastställa huruvida en lagstadgad revisor eller ett revisionsbolag har godkänts, var revisorn har sin hemvist eller revisionsbolaget sitt säte och hur (i fråga om bolag) det är organiserat. Detta kommer att underlättas genom registrering i ett offentligt elektroniskt register. De uppgifter som avses införas i registret är begränsade till vad som är strikt väsentligt och tillgången till sådana uppgifter underlättas genom kravet på att de måste göras tillgängliga elektroniskt.

Det offentliga registret måste även innehålla namn och adress på de behöriga myndigheter som ansvarar för tillsyn, kvalitetssäkring och utredningar och påföljder för att göra det möjligt för berörda parter att vid behov kontakta dessa.

Enskilda lagstadgade revisorer kan vara anställda av ett revisionsbolag, vara egenföretagare eller på annat sätt ha anknytning till ett revisionsbolag, exempelvis som delägare. I registret måste den lagstadgade revisorns ställning i detta avseende anges.

När det gäller revisionsbolag måste registret även innehålla uppgifter om revisionsbolagets storlek genom att det sammanlagda antalet lagstadgade revisorer som är anställda av, delägare i eller på annat sätt knutna till revisionsbolaget anges. Genom förteckningen över enskilda lagstadgade revisorer förtydligas vem som är knuten till revisionsbolaget och med hjälp av registernumret är ytterligare uppgifter tillgängliga. Registret måste innehålla uppgifter om revisionsbolagets ägare och företagsledning. Registret måste därutöver också innehålla uppgifter om ett eventuellt medlemskap i ett nätverk. Uppgifter om nätverket avser upplysningar om med vilka andra revisionsbolag/anknutna bolag som revisionsbolaget samarbetar, vilket gör att dessa nätverk blir mer öppna och överblickbara för berörda parter.

Registeruppgifterna måste uppdateras utan dröjsmål och måste redigeras på det språk som godtas enligt språkreglerna i den medlemsstat där den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget har sin hemvist respektive sitt säte. Registeruppgifterna får också frivilligt registreras på vilket annat gemenskapsspråk som helst.

Kapitel IV God revisorssed och tystnadsplikt (artiklarna 21 - 22)

Lagstadgade revisorer och revisionsbolag måste omfattas av handfasta regler för god revisorssed. Utgångspunkten kommer att vara de etiska regler som antagits av den etiska kommittén inom den internationella redovisnings- och revisionssammanslutningen "International Federation of Accountants" (IFAC). Det kan emellertid komma att behövas ytterligare specifika regler för att närmare utveckla de principer som fastställs i artikel 21.

Regler om konfidentialitet och tystnadsplikt får inte hindra verkställandet av ekonomiska rapporteringskrav eller utbyte av relevant information mellan behöriga myndigheter i medlemsstaterna.

Kapitel V Revisorers oberoende (artiklarna 23 - 25)

Den grundläggande principen om revisorers oberoende i kommissionens rekommendation om revisorers oberoende har införts i artikel 23. I direktivet fastläggs principen om att en lagstadgad revisor eller ett revisionsbolag måste ha en oberoende ställning i förhållande till den reviderade enheten och inte på något sätt får medverka i den reviderade enhetens ledningsbeslut. Detta betyder att revisorn inte får ta på sig något revisionsuppdrag som skulle kunna äventyra hans eller hennes oberoende. En revisor måste också vägra varje annan tjänst som skulle kunna ifrågasätta hans eller hennes oberoende som revisor. Revisorn måste dokumentera alla västentliga hot mot detta oberoende samt vilka skyddsåtgärder som vidtas för att motverka sådana hot. Den slutgiltiga skyddsåtgärden är naturligtvis att avsäga sig revisionsuppdraget eller att avstå från annan tjänst. Kommissionen avser, såsom den uppgav i sitt meddelande från 2003, att genomföra en studie av behovet av ytterligare åtgärder, vilka skulle kunna utmynna i ett totalförbud för en revisor att erbjuda sin revisionsklient andra tjänster.

Utgående från kommissionens rekommendation från 2003 om revisorers oberoende i EU görs det klart att arvodet för en lagstadgad revision bör vara tillräckligt för att möjliggöra en korrekt revisionskvalitet, att det inte kan grundas på någon form av koppling till resultat och att det inte kan påverkas av tillhandahållandet av andra tjänster än revisionstjänster till den reviderade verksamheten. Iakttagandet av dessa principer, tillsammans med principen om oberoende kommer att bli föremål för kvalitetssäkringskontroller.

Kapitel VI Revisionsstandarder och revisionsberättelse (artiklarna 26 - 28)

Såsom angavs i meddelandet från 2003 föreslår kommissionen att all i gemenskapslagstiftningen föreskriven lagstadgad revision bör utföras i enlighet med de internationella revisionsstandarderna "International Standards on Auditing" (ISA). För närvarande fastställs ISA-standarderna av "International Auditing and Assurance Standards Board" (IAASB), som är en privat organisation. För att kunna godkänna internationella revisionsstandarder behöver kommissionen undersöka huruvida standarderna är internationellt accepterade och huruvida de har tagits fram genom ett förfarande i laga ordning, offentlig tillsyn, öppenhet och insyn. Vidare måste standarderna hålla hög kvalitet och bidra till att årsbokslutet och den sammanställda redovisningen förmedlar en rättvisande bild. Standarderna måste slutligen bidra till det europeiska gemensamma bästa. Kommissionen överväger ett slutligt beslut om huruvida och i vilken utsträckning ISA-standarderna bör godkännas. Detta kommer i stor utsträckning att avhänga av att tillfredsställande styrelseformer för driften av IAASB upprättas.

I syfte att avhålla medlemsstater från att införa nya krav eller införa skärpta revisionskrav som går utöver de förfaranden som föreskrivs i ISA-standarderna anges i artikel 26.d att medlemsstaterna endast får införa ytterligare revisionsförfaranden om de följer av särskilda krav som rör tillämpningsområdet för den lagstadgade revisionen. I enlighet med artikel 28.2 får kommissionen anta en gemensam standardiserad revisionsberättelse för årsbokslut eller sammanställd redovisning som har utarbetats i enlighet med godkända internationella redovisningsstandarder.

I artikel 27 införs principen att koncernrevisorn bär det fulla ansvaret för revisionsberättelsen med avseende på sammanställd redovisning. Denna princip innebär att koncernrevisorn måste se till att bevara tillräcklig dokumentation över den granskning som utförts av en annan revisor eller ett annat revisionsbolag som reviderar delar av koncernen och att utverka kopior av revisionsunderlaget om den revisorn eller det revisionsbolaget inte har godkänts i en medlemsstat.

Kapitel VII Kvalitetssäkring (artikel 29)

Genom artikel 29 införs ett krav på att alla lagstadgade revisorer och revisionsbolag skall omfattas av ett system för kvalitetssäkring. De kriterier som skall tillämpas på ett sådant kvalitetssäkringssystem har beskrivits i kommissionens rekommendation från november 2000 om "kvalitetssäkring för lagstadgad revision i EU". En granskning av hur denna rekommendation har tillämpats som gjordes i slutet av 2003 visade att samtliga medlemsstater antingen redan har infört kvalitetssäkringssystem eller är i färd med att göra det. Genom att rekommendationens principer ges stöd i lagstiftningen säkerställs att medlemsstaterna tillämpar dessa principer. I artikel 29 stärks inslaget av offentlig tillsyn och oberoende finansiering och uppföljning av rekommendationerna från kvalitetsgranskningar.

Kapitel VIII Utredningar och påföljder (artikel 30)

Medlemsstaternas system för utredningar och påföljder skiljer sig fortfarande mycket åt. I artikel 30 fastställs den allmänna principen att medlemstaterna skall upprätta effektiva utredningssystem och effektiva och avskräckande påföljdssystem. Medlemsstaterna skall se till att allmänheten vederbörligen informeras. Påföljder måste inbegripa indragning av godkännandet för revisorer eller revisionsbolag.

Kapitel IX Offentlig tillsyn och regleringen av tillsyn mellan medlemsstater (artiklarna 31 - 34)

En effektiv offentlig tillsyn över revisorskåren är mycket viktig för att bevara och stärka förtroendet för revisionsfunktionen. Den rådande bristen på förtroende grundas delvis på en allmän uppfattning om att det i självreglerande yrken finns en stor risk för intressekonflikter när respektive yrkeskår själv skall rätta till sina brister. En trovärdig offentlig tillsyn över revisorskåren är därför av avgörande betydelse.

I artikel 31 fastställs principerna för offentlig tillsyn. De offentliga tillsynskraven kommer att säkerställa att tillsynen i allmänhetens ögon uppfattas ha tillräcklig integritet och oberoende. Det finns emellertid ingen blåkopia på hur man upprättar ett effektivt offentligt tillsynssystem. De gemensamma föreslagna EU-principerna om offentlig tillsyn utgör ett minimikrav för en adekvat offentlig tillsyn på medlemsstatsnivå.

En trovärdig övervakning av revisionskåren kräver en tydlig majoritet av lekmän vid utövandet av tillsynen av revisorskåren. När det gäller verksamheter av allmänt intresse bör tillsynen över revisorer enbart utövas av lekmän. De som leder det offentliga tillsynssystemet bör inte desto mindre ha tillräckligt goda kunskaper om redovisning och revision. Den senaste tidens företagsskandaler har visat att det är nödvändigt att de offentliga tillsynssystemen kan genomföra snabba och effektiva undersökningar för att säkerställa att kapitalmarknaderna fungerar effektivt. Grundläggande krav på adekvata och öppna korrekta förfaranden måste likväl iakttas.

Mot bakgrund av den framväxande gemensamma kapitalmarknaden i EU finns det ett behov av en samordningsmekanism inom EU för att sammanföra de nationella systemen till ett sammanhängande, effektivt alleuropeiskt nätverk. Detta bör medverka till att principer och praxis närmas varandra. I artikel 33 fastställs principen att medlemsstaterna skall erkänna varandras tillsyns- och regleringssystem. I fråga om revision av sammanställd redovisning och med avseende på börsintroduktion i en annan medlemsstat får inga ytterligare krav utöver dem som gäller i hemmedlemsstaten införas.

I artikel 34 anges reglerna för effektivt samarbete mellan medlemsstater i fråga om utredningar av revisionsbolag.

Kapitel X Utseende och entledigande av revisorer samt kommunikation (artiklarna 35 - 37)

De förfaranden som reglerar hur lagstadgade revisor eller revisionsbolag utses skall säkerställa att dessa är oberoende gentemot dem som utarbetar den reviderade verksamhetens bokslut. I vissa medlemsstater krävs medverkan av tillsynsmyndigheter, domstolar eller andra i lag utsedda organ (t.ex. för ekonomiska föreningar) när lagstadgade revisorer eller revisionsbolag utses. Direktivet påverkar inte detta.

När det gäller revisorers entledigande eller avgång inför direktivet principen att den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget bara kan avsättas om det finns en väsentlig anledning till att revisorn inte kan slutföra revisionen. Skäl för entledigande eller avgång skall meddelas de ansvariga tillsynsmyndigheterna.

Effektiv kommunikation mellan den lagstadgade revisorn/revisionsbolaget och den reviderade verksamheten är av avgörande betydelse för revisioner av hög kvalitet. Det bör leda till att den reviderade verksamheten drar de nödvändiga slutsatserna. På grund av de skiljaktiga företagsstyrningsstrukturerna åligger det medlemsstaterna att upprätta effektiva detaljerade bestämmelser i detta hänseende. Ett minimikrav är att kommunikation skall registreras av den reviderade verksamheten så att oberoende styrelseledamöter i verksamheten skall kunna få en överblick över förhållandet mellan den reviderade verksamheten och den lagstadgade revisorn/revisionsbolaget.

Kapitel XI Särskilda bestämmelser för den lagstadgade revisionen av verksamheter av allmänt intresse (artiklarna 38 - 43)

Det är lämpligt att striktare krav gäller för den lagstadgade revisionen i verksamheter av allmänt intresse. I artikel 38 krävs att de revisionsbolag som utför lagstadgad revision i verksamheter av allmänt intresse tillhandahåller allmänheten en detaljerad rapport som ger insikt i revisionsbolaget och det nätverk det ingår i. Revisionsbolaget skall tillhandahålla en företagsstyrningsberättelse ("governance statement"), en beskrivning av det interna kvalitetskontrollsystemet samt ett uttalande av dess styrelse eller ledning om systemets effektivitet. Rapporten skall inbegripa datum för den senaste kvalitetssäkringskontrollen, policy för fortbildningskrav samt en arvodesspecifikation.

Kravet om upprättande av en revisionskommitté i artikel 39 kommer att stärka övervakningen av den ekonomiska rapporteringsprocessen och den lagstadgade revisionen och medverka till att förhindra eventuell otillbörlig påverkan från den verkställande ledningen på den ekonomiska rapporteringen i den reviderade verksamheten. För att kunna fullgöra sina uppgifter på ett effektivt sätt skall revisionskommittén ha minst en oberoende ledamot med kompetens inom redovisning och/eller revision.

Genom ett effektivt internt kontrollsystem minimeras de finansiella och förvaltningsmässiga riskerna samt riskerna för bristfällig internkontroll och kvaliteten på den ekonomiska rapporteringen höjs. Ett sådant system förutsätter upprätthållandet av en lämplig politik och lämpliga förfaranden som garanterar att tillförlitlig information snabbt sprids och att tillämpliga lagar och förordningar följs, samt säkerställer att företagets tillgångar används korrekt. Revisionskommitténs uppgift är att övervaka att kontrollaktiviteter utförs och att kommunikations- och rapporteringsprocesser har inrättats i händelse av överträdelser mot interna kontrollregler och tillämpliga lagar och förordningar. Detta bör på intet sätt undergräva det faktum att ansvaret för drift, översyn och upplysningar om interna kontrollsystem åvilar styrelsen kollektivt.

För att höja kvaliteten på den ekonomiska rapporteringen bör den lagstadgade revisorn eller revisionbolaget och revisionskommittén samarbeta när det gäller revision och utarbetande av årsredovisningar. I detta hänseende bör den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget regelbundet meddela revisionskommittén om sådana företagsstyrningsfrågor av intresse som uppkommer vid revideringen av årsredovisningshandlingar. Sådana nyckelfrågor kan gälla information om revisionen, betydande förändringar av redovisningspolitik, betydande risker och riskexponeringar som företaget ställs inför, väsentliga revisionsrättelser och osäkerheter, oenighet med företagsledningen, frågor om fortsatt drift, förväntade ändringar i revisionsberättelsen, bedrägerier som ledningen är inblandad i, samt väsentliga brister i internkontrollen med avseende på årsredovisningsarbetet. Eftersom internkontrollen är av avgörande betydelse för kvaliteten på den externa ekonomiska rapporteringen bör denna meddelaruppgift gentemot revisionskommittén betonas genom att i direktivet kräva att en rapport lämnas om dessa väsentliga svagheter.

Genom artikel 40 ges revisionskommittén en central roll när det gäller att skydda revisorers oberoende. I artikel 43 anges att revisionskommittén skall bistå i nomineringsförfarandet för den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget genom att välja ut den lagstadgade revisor eller det revisionsbolag som den reviderade verksamhetens bolagsstämma föreslås utse.

I artikel 41 förkortas kvalitetskontrollperioderna till vart tredje år.

I artikel 42 fastställs striktare krav för offentlig tillsyn genom att utesluta alla yrkesutövande revisorer från de offentliga tillsynssystemens ledning.

Kapitel XII Internationella aspekter (artiklarna 44 till 47)

De åtgärder som föreslås i detta direktiv kommer att medverka till att säkerställa en hög revisionskvalitet inom EU och därigenom förstärka förtroendet för kapitalmarknadernas funktion i EU. Detta bör inte undergrävas av eventuellt bristfällig revisionskvalitet hos revisorer i tredje land som avger revisionsberättelser angående värdepapper som är upptagna till handel i EU. Revisorer och/eller revisionsbolag från tredje land som avger revisionsberättelser angående värdepapper som är upptagna till handel i EU måste vara registrerade i EU på grundval av artikel 45 och omfattas av en medlemsstats system för tillsyn, kvalitetssäkring och utredningar och påföljder. De krav som ställs i artikel 45 borgar för att endast revisorer och revisionsbolag som uppfyller kvalitetskriterier motsvarande detta direktivs kan registreras.

För att undvika onödig internationell regleringsöverlappning medger artikel 46 undantag från registrering, tillsyn, kvalitetssäkring samt utredningar och påföljder om revisionsbolagen från tredje land är underställda motsvarande system för registrering och tillsyn. Undantag från registrerings- och tillsynskraven är endast möjliga om revisionsbolaget i tredje land är underställt ett tillsynssystem motsvarande artiklarna 29, 30 och 31. En annan viktig skyldighet är att ifrågavarande tredje land tillförsäkrar medlemsstaterna motsvarande behandling. För att uppnå en gemensam bedömning i EU, och därigenom säkerställa likvärdig behandling av tredje länder inom hela EU, kommer kommissionen att genomföra denna bedömning på EU-nivå i samarbete med medlemsstaterna.

De europeiska kapitalmarknaderna är nära sammanlänkade med andra kapitalmarknader. Den senaste tidens företagsskandaler har visat att om förtroendet för en marknads sätt att fungera skadas påverkar detta även förtroendet för andra marknaders funktionssätt. Det är därför viktigt att internationella reglerings- och tillsynsorgan samarbetar på grundval av ett genuint partnerskap och förtroende. Flera artiklar i detta direktiv innefattar lämpliga krav för registrering, offentlig tillsyn, kvalitetssäkring, utredningar och påföljder för revisionsbolag och skulle kunna lägga grunden till ömsesidiga samarbetslösningar med reglerings- och tillsynsorgan i tredje länder.

Dessa aktiviteter kommer att inbegripa behovet av tillgång till arbetsdokument, som på grundval av en samverkanssyn, kommer att bli möjlig om de överförs av de nationella behöriga myndigheterna. En sådan överföring erfordrar samarbete på ömsesidig basis från det ifrågavarande tredje landets sida. För att skapa en gemensam bedömning i EU och på så sätt säkerställa en likvärdig behandling av tredje länder inom hela EU kommer kommissionen alltså att utföra denna bedömning på EU-nivå i samarbete med medlemsstaterna. Eftersom utväxling av revisionsarbetsdokument förblir en känslig fråga för samtliga berörda parter införs genom artikel 47 en del ytterligare krav i förhållande till det EU-interna samarbetet i utredningar enligt artikel 34. Dessa avser att syftet med utväxlingen skall motiveras. Begäran skall uppfylla krav på tystnadsplikt och arbetsdokumenten skall enbart användas för tillsynen över revisorer. Allmänt sett får en sådan begäran inte hota en medlemsstats suveränitet, säkerhet, allmänna ordning eller deras rättsliga åtgärder och skall vara förenlig med gemenskapsrätten.

Kapitel XIII Övergångs- och slutbestämmelser (artiklarna 48 - 55)

Genom artikel 49 inrättas en ny föreskrivande revisionskommitté, bestående av företrädare för medlemsstaterna och med en företrädare för kommissionen som ordförande, som kommer att bistå kommissionen med att fastställa genomförandebestämmelser i enlighet med de kommittéförfaranden som avses i denna artikel. Tveklöst behövs revisorskårens fackkunskaper för att säkerställa en högkvalitativ revisionsreglering. Den nya föreskrivande revisionskommittén kommer att behöva ta ställning till hur revisorsskåren kan fortsätta att tillhandahålla teknisk fackkunskap på ett effektivt och ändamålsenligt sätt i syfte att stödja regleringsarbetet i EU.

Genom artikel 50 införs vidare förändringar av de fjärde och sjunde direktiven genom att det krävs att reviderade företag skall redovisa arvoden som betalas till den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget uppdelat på arvoden för revisionstjänster, andra tjänster som avser skriftliga utlåtanden ("assurance services"), skatterådgivningstjänster samt övriga andra tjänster än revisionstjänster.

På grund av att rådets åttonde direktiv i sin nuvarande utformning upphävs i artikel 51, säkerställs i artikel 52 godkännandet av lagstadgade revisorer och revisionsbolag som har godkänts i enlighet med det upphävda direktivet.

2004/0065 (COD)

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning och om ändring av rådets direktiv 78/660/EEG och 83/349/EEG (Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 44.2 g i detta,

med beaktande av kommissionens förslag [11],

[11] EGT C [...], [...], s. [...].

med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande [12],

[12] EGT C [...], [...], s. [...].

i enlighet med de förfaranden som fastställs i artikel 251 i fördraget [13], och

[13] EGT C [...], [...], s. [...].

av följande skäl:

(1) Enligt rådets fjärde direktiv 78/660/EEG av den 25 juli 1978 grundat på artikel 54.3 g i fördraget om årsbokslut i vissa typer av bolag [14], rådets sjunde direktiv 83/349/EEG av den 13 juni 1983 grundat på artikel 54.3 g i fördraget om sammanstäld redovisning [15], rådets direktiv 86/635/EEG av den 8 december 1986 om årsbokslut och sammanställd redovisning för banker och andra finansinstitut [16] och rådets direktiv 91/674/EEG av den 19 december 1991 om årsbokslut och sammanställd redovisning för försäkringsföretag [17] krävs att årsbokslut och sammanställd redovisning skall revideras av en eller flera personer som är behöriga att utföra sådan revision.

[14] EGT L 222, 14.8.1978, s. 11; Direktivet senast ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/51/EG (EGT L 178, 17.7.2003, s. 16).

[15] EGT L 193, 18.7.1983, s. 1. Direktivet senast ändrat genom direktiv 2003/51/EG.

[16] EGT L 372, 31.12.1986, s. 1. Direktivet senast ändrat genom direktiv 2003/51/EG.

[17] EGT L 374, 31.12.1991, s. 7. Som det ändrats genom direktiv 2003/51/EG.

(2) Villkoren för godkännande av personer som har ansvar för att genomföra den lagstadgade revisionen har fastställts i rådets åttonde direktiv 84/253/EEG av den 10 april 1984 grundat på artikel 54.3 g i fördraget om godkännande av personer som har ansvar för lagstadgad revision av räkenskaper [18].

[18] EGT L 126, 12.5.1984, s. 20.

(3) Avsaknaden av ett harmoniserat synsätt på lagstadgad revision i gemenskapen var skälet till att kommissionen i sitt meddelande från 1998 "Lagstadgad revision i Europeiska unionen: vägen framåt" [19] föreslog inrättandet av en revisionskommitté som skulle kunna utarbeta ytterligare åtgärder i nära samarbete mellan revisorskåren och medlemsstaterna.

[19] EGT C 143, 8.5.1998, s. 12.

(4) Grundat på arbetet i denna kommitté har kommissionen utfärdat en rekommendation om "kvalitetssäkring av lagstadgade revision i EU" [20] i november 2000 samt en rekommendation om "revisorers oberoende i EU" i maj 2002 [21]. Båda dessa rekommendationer håller på att genomföras av medlemsstaterna.

[20] EGT L 91 , 31.3.2001, s. 91.

[21] EGT L 191, 19.7.2002, s. 22.

(5) Revisionskvalifikationer som lagstadgade revisorer skaffat sig på grundval av detta direktiv betraktas som likvärdiga. En medlemsstat bör därför inte längre ha möjlighet att kräva att en majoritet av röstetalet i ett revisionsbolag skall tillkomma lokalt godkända revisorer eller att en majoritet av medlemmarna i ett revisionsbolags styrelse eller ledningsorgan skall vara godkända lokalt.

(6) Den lagstadgade revisionen kräver tillräckliga kunskaper inom sådana ämnesområden som bolagsrätt, skattelagstiftning samt lagstiftning om social trygghet och arbetsrätt. Sådana kunskaper bör prövas innan en lagstadgad revisor från en annan medlemsstat kan godkännas.

(7) För att skydda tredje man bör alla godkända revisorer och revisionsbolag upptas i ett offentligt register som skall innehålla grundläggande uppgifter om den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget.

(8) Lagstadgade revisorer bör iaktta striktast möjliga etiska normer. De bör därför omfattas av regler för god revisorssed.

(9) Det är viktigt att lagstadgade revisorer och revisionsbolag respekterar sina klienters privatliv. De bör därför underställas strikta regler om konfidentialitet och tystnadsplikt, vilka dock inte får hindra ett korrekt verkställande av redovisningsstandarder.

(10) Lagstadgade revisorer och revisionsbolag bör vara oberoende när de utför en lagstadgad revision. Om de befinner sig i en situation som skulle kunna hota deras oberoende bör de avsäga sig revisionsuppdraget. De bör också vägra att utföra varje annan tjänst än revision som skulle kunna äventyra deras oberoende.

(11) Det är viktigt att säkerställa en konsekvent hög kvalitet i alla lagstadgade revisioner som krävs enligt gemenskapslagstiftningen. Alla lagstadgade revisioner bör därför utföras på grundval av internationella revisionsstandarder. Medlemsstaterna bör endast tillåtas att införa ytterligare revisionsförfaranden om dessa följer av särskilda krav som hänför sig till den lagstadgade revisionens omfattning.

(12) För att anta en internationell revisionsstandard som skall tillämpas i gemenskapen krävs att den är allmänt accepterad och har utvecklats med fullt deltagande av alla berörda parter enligt ett förfarande med öppenhet och insyn, ökar årsbokslutets eller den sammanställda redovisningens trovärdighet och bidrar till det europeiska gemensamma bästa.

(13) I fråga om sammanställd redovisning är det viktigt att det finns en tydlig definition av ansvarsfördelningen mellan de lagstadgade revisorer som reviderar delar av koncernen. Detta kan bäst säkerställas om koncernrevisorn bär det fulla ansvaret för revisionsberättelsen.

(14) För att öka jämförbarheten mellan bolag som tillämpar samma redovisningsstandarder bör kommissionen kunna anta en gemensam revisionsberättelse för revision av årsbokslut och sammanställd redovisning som upprättats på grundval av godkända internationella redovisningsstandarder.

(15) Regelbundna kontroller är ett bra sätt att uppnå en konsekvent hög kvalitet på lagstadgade revisioner. Lagstadgade revisorer och revisionsbolag bör därför omfattas av ett system för kvalitetssäkring som är organiserat på ett sådant sätt att det är oberoende i förhållande till de granskade lagstadgade revisorerna och revisionsbolagen.

(16) Utredningar och lämpliga påföljder bidrar till att förhindra och korrigera ett bristfälligt utförande av lagstadgad revision.

(17) Medlemsstaterna bör lägga upp ett lämpligt system för offentlig tillsyn av lagstadgade revisorer grundat på hemlandskontroll. Regleringslösningarna för den offentliga tillsynen bör möjliggöra ett effektivt samarbete på gemenskapsnivå mellan medlemsstaternas tillsynsverksamheter. Medlemsstaternas behöriga myndigheter bör samarbeta med varandra närhelst så krävs för att de skall kunna utföra sina skyldigheter att utöva tillsyn över lagstadgade revisorer eller revisionsbolag som godkänts av dem. Ett sådant samarbete kan väsentligt bidra till att säkerställa en konsekvent hög kvalitet på den lagstadgade revisionen i gemenskapen.

(18) Den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget bör utses av den reviderade verksamhetens bolagsstämma. För att skydda revisorns oberoende är det viktigt att det endast är möjligt att skilja en revisor från uppdraget i sådana fall då det föreligger tillbörliga skäl och om dessa skäl meddelas den eller de myndigheter som ansvarar för den offentliga tillsynen.

(19) Verksamheter av allmänt intresse har en mer framträdande plats och större ekonomisk vikt, varför striktare krav bör gälla för lagstadgad revision av deras årsbokslut eller sammanställda redovisning.

(20) Revisionskommittéer och effektiva interna kontrollsystem bidrar till att minimera finansiella och driftsmässiga risker samt risker till följd av bristande internkontroll och till att höja den ekonomiska rapporteringens kvalitet.

(21) Sammanlänkningen av kapitalmarknaderna understryker behovet att också säkerställa hög kvalitet på det arbete som utförs av revisorer från tredje land i förbindelse med gemenskapens kapitalmarknad. De berörda revisorerna bör därför registreras för att se till att de omfattas av kvalitetssäkringskontroller och utrednings- och påföljdssystemet. Det bör vara möjligt att bevilja undantag på grundval av ömsesidighet på villkor att en likvärdighetsbedömning utförs av kommissionen i samarbete med medlemsstaterna.

(22) Komplexiteten i internationella koncernrevisioner kräver ett väl fungerande samarbete mellan medlemsstaternas behöriga myndigheter och motsvarande myndigheter i tredje land. Medlemsstaterna bör därför säkerställa att tillgång till arbetsdokument och andra handlingar över utförd granskning och andra dokument möjliggörs för behöriga myndigheter i tredje land genom de nationella behöriga myndigheternas försorg. För att skydda de berörda parternas rättigheter och samtidigt underlätta tillgången till dessa arbetsdokument och andra handlingar bör medlemsstaterna tillåtas att bevilja de behöriga myndigheterna i tredje land direkt tillträde, med förbehåll för den nationella behöriga myndighetens samtycke.

(23) De åtgärder som krävs för genomförandet av detta direktiv bör antas enligt rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter och med vederbörlig hänsyn till kommissionens uttalande i Europaparlamentet den 5 februari 2002 om genomförandet av lagstiftningen om finansiella tjänster. En kommitté som bistår kommissionen skall inrättas för detta ändamål.

(24) Eftersom de åtgärder som är nödvändiga för genomförandet av detta direktiv är åtgärder med allmän räckvidd i den mening som avses i artikel 2 i rådets beslut 1999/468/EG, bör de antas i enlighet med det föreskrivande förfarande som anges i artikel 5 i beslutet.

(25) I enlighet med de subsidiaritets- och proportionalitetsprinciper som anges i artikel 5 i fördraget är de åtgärder som föreskrivs i detta direktiv, som innebär krav på tillämpningen av en enda uppsättning internationella revisionsstandarder, uppdatering av utbildningskrav, definitionen av god revisorssed, samt det tekniska genomförandet av samarbetet mellan medlemsstaternas behöriga myndigheter och mellan dessa myndigheter och myndigheterna i tredje land, nödvändiga för att uppnå målen att ytterligare stärker och harmonisera den lagstadgade revisionens kvalitet i gemenskapen och underlätta samarbetet mellan medlemsstaterna och tredje land med syftet att stärka förtroendet för den lagstadgade revisionen.

(26) I syfte att skapa ökad öppenhet och insyn i förhållandet mellan den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget och den reviderade enheten bör direktiven 78/660/EEG och 83/349/EEG ändras så att det i noterna till årsbokslutet och den sammanställda redovisningen krävs särredovisning av revisionsarvodet och det arvode som erlagts för andra tjänster än revisionstjänster.

(27) Rådets direktiv 84/253/EEG bör upphävas eftersom det däri saknas en heltäckande uppsättning system i syfte att säkerställa en lämplig revisionsinfrastruktur, såsom offentlig tillsyn, system för disciplinära åtgärder och system för kvalitetssäkring och eftersom det inte innehåller några specifika regler om samarbete på regleringsområdet mellan medlemsstaterna och tredje länder. För att säkerställa rättslig säkerhet är det emellertid nödvändigt att det tydligt anges att lagstadgade revisorer och revisionsbolag som godkänts med stöd av direktiv 84/253/EEG skall anses godkända med stöd av detta direktiv.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Kapitel I Tillämpningsområde och definitioner

Artikel 1 Tillämpningsområde

I detta direktiv fastställs regler för lagstadgad granskning av årsbokslut och sammanställd redovisning i den mån sådan granskning föreskrivs i gemenskapslagstiftningen.

Artikel 2 Definitioner

För detta direktiv skall följande definitioner gälla:

(1) "Lagstadgad revision": granskning av årsbokslut och sammanställd redovisning, i den mån sådan granskning föreskrivs i gemenskapslagstiftningen, och utförd i enlighet med bestämmelserna i detta direktiv.

(2) "Lagstadgad revisor": en fysisk person som en medlemsstats behöriga myndigheter godkänt enligt bestämmelserna i detta direktiv för att utföra lagstadgad revision.

(3) "Revisionsbolag": en verksamhet som oberoende av bolagsform och enligt bestämmelserna i detta direktiv godkänts av en medlemsstats behöriga myndigheter för att utföra lagstadgad revision.

(4) "Koncernrevisor": lagstadgad revisor eller revisionsbolag som utför lagstadgad revision av sammanställd redovisning.

(5) "Nätverk": den större enhet som en lagstadgad revisor eller ett revisionsbolag ingår i och som använder ett gemensamt namn eller genom vilken personalresurser delas.

(6) "Anknutet företag till revisionsbolag": varje företag som oberoende av bolagsform är knutet till ett annat företag genom gemensamt ägande, gemensam kontroll eller ledning.

(7) "Revisionsberättelse": den rapport som föreskrivs i artikel 51 a i direktiv 78/660/EEG och artikel 37 i direktiv 83/349/EEG och som utfärdats av lagstadgad revisor eller revisionsbolag.

(8) "Behöriga myndigheter": genom lagstiftning inrättade myndigheter eller organ som ansvarar för reglering och tillsyn av lagstadgade revisorer och revisionsbolag.

(9) "Internationella revisionsstandarder": International Standards on Auditing (ISA) och motsvarande International Audit Practice Statements, i den mån dessa är relevanta för den lagstadgade revisionen.

(10) "Internationella redovisningsstandarder": International Accounting Standards (IAS), International Financial Reporting Standards (IFRS) och tillhörande tolkningar (SIC/IFRIC-tolkningar), efterföljande ändringar av dessa standarder och tillhörande tolkningar, framtida standarder och tillhörande tolkningar som utfärdats eller antagits av International Accounting Standards Board (IASB).

(11) "Verksamheter av allmänt intresse": verksamheter som är av betydande offentligt intresse på grund av sin affärsverksamhet, storlek eller antal anställda, särskilt företag som omfattas av lagstiftningen i en medlemsstat vars värdepapper har tillträde till andra medlemsstaters reglerade marknader enligt artikel 1.13 i rådets direktiv 93/22/EEG [22], banker och andra finansinstitut samt försäkringsbolag.

[22] EGT L 141, 11.6.1993, s. 27.

Kapitel II Godkännande, fortbildning och ömsesidigt erkännande

Artikel 3 Godkännande av lagstadgade revisorer och revisionsbolag

1. Medlemsstaterna skall utse myndigheter med behörighet att godkänna lagstadgade revisorer och revisionsbolag.

De behöriga myndigheterna kan vara yrkesorganisationer, på villkor att de omfattas av offentlig tillsyn i enlighet med artiklarna 31 och 42.

2. Lagstadgad revision skall bara utföras av lagstadgade revisorer eller revisionsbolag som godkänts av den medlemsstat där den lagstadgade revisionen utförs.

3. Medlemsstaternas behöriga myndigheter skall som lagstadgade revisorer godkänna fysiska personer som minst uppfyller villkoren i artiklarna 4-10.

De skall som revisionsbolag bara godkänna verksamheter som uppfyller följande villkor:

(a) Fysiska personer som utför lagstadgad revision för revisionsbolags räkning skall minst uppfylla villkoren i artiklarna 4-10 och ha godkänts som lagstadgade revisorer i revisionsbolagets medlemsstat.

(b) En majoritet av röstetalet skall tillkomma lagstadgade revisorer eller revisionsbolag som godkänts i en medlemsstat.

(c) I revisionsbolagets styrelse eller ledning skall en majoritet utgöras av lagstadgade revisorer eller revisionsbolag som godkänts i medlemsstaterna. Ingår högst två medlemmar skall en av dessa vara lagstadgad revisor eller revisionsbolag som godkänts i medlemsstaterna.

Artikel 4 Gott anseende

En medlemsstats behöriga myndigheter skall bara godkänna fysiska personer eller bolag med gott anseende som inte ägnar sig åt verksamhet som är oförenlig med det lagstadgade revisionsuppdraget.

Artikel 5 Återkallande av godkännande

1. En lagstadgad revisors eller revisionsbolags godkännande skall återkallas, om personens eller bolagets goda anseende allvarligt har skadats.

2. Ett revisionsbolags godkännande skall återkallas om något av villkoren i artikel 3 inte längre uppfylls. För uppfyllande av kraven i fråga får dock medlemsstaterna bevilja anstånd för högst sex månader.

Artikel 6 Utbildningskrav

En fysisk person får godkännas att utföra lagstadgad revision på villkor att denne uppnått behörighet för universitetsstudier och genomgått teoretisk och praktisk utbildning samt avlagt en statligt organiserad eller godkänd yrkesexamen som är jämförbar med slutexamen från ett universitet.

Artikel 7 Yrkesexamen

Yrkesexamen enligt artikel 6 skall garantera tillräckliga teoretiska kunskaper i för lagstadgad revision relevanta ämnen samt en förmåga att tillämpa sådana kunskaper i praktiken. Examen skall åtminstone delvis vara skriftlig.

Artikel 8 Teoretiskt kunskapsprov

1. Examens teoretiska kunskapsprov skall särskilt omfatta följande ämnesområden:

(a) Allmän redovisningsteori och redovisningsprinciper

(b) Rättsliga krav och standarder rörande upprättande av årsbokslut och sammanställd redovisning

(c) Internationella redovisningsstandarder

(d) Räkenskapsanalys

(e) Kostnads- och internredovisning

(f) Riskhantering och intern kontroll

(g) Räkenskapsrevision

(h) Rättsliga krav och revisionssed rörande lagstadgad revision och lagstadgade revisorer

(i) Internationella revisionsstandarder

(j) Yrkeskunnande

(k) God revisorssed och oberoende.

2. Det skall även omfatta följande ämnesområden i den mån dessa är relevanta för revision:

(a) Associationsrätt och företagsstyrning

(b) Lagstiftning om konkurs och liknande förfaranden

(c) Beskattningsrätt

(d) Civil- och handelsrätt

(e) Arbetsrätt och lagstiftning om social trygghet

(f) Informations- och databehandling

(g) Företagsekonomi nationalekonomi och finansiering

(h) Matematik och statistik

(i) Grundprinciper för företagsfinansiering.

3. Kommissionen kan i enlighet med artikel 49.2 anpassa förteckningen över de ämnesområden som skall ingå i det teoretiska kunskapsprovet enligt punkt 1.

Artikel 9 Undantag

1. Den som har avlagt universitets- eller motsvarande examen, eller har en akademisk grad eller motsvarande kompetens, i ett eller flera av de i artikel 8 nämnda ämnena får en medlemsstat genom undantag från artiklarna 7 och 8 befria från teoretiska kunskapsprov i de ämnen som denna examen eller grad avser.

2. Den som har en akademisk grad eller motsvarande kompetens i ett eller flera av de i artikel 8 nämnda ämnena får en medlemsstat genom undantag från artikel 7 befria från att avlägga prov som avser dennes förmåga att praktiskt tillämpa de teoretiska kunskaperna i dessa ämnen, om denne har fått en praktisk utbildning i dessa som kan styrkas med statligt erkända examen eller betyg.

Artikel 10 Praktisk utbildning

1. För att säkerställa förmågan att praktiskt tillämpa de teoretiska kunskaperna, vilket prövas vid examen, skall en minst treårig praktisk utbildning genomgås som bland annat skall omfatta revision av årsbokslut och sammanställd redovisning eller liknande redovisningshandlingar. Minst två tredjedelar av denna praktiska utbildning skall fullgöras hos lagstadgad revisor eller revisionsbolag som är godkända i en medlemsstat.

2. Medlemsstaterna skall se till att all utbildning genomförs av personer som erbjuder tillräckliga garantier med avseende på utbildningen.

Artikel 11 Kvalifikationer genom lång praktisk erfarenhet

Medlemsstaterna får som lagstadgade revisorer godkänna personer som inte uppfyller villkoren enligt artikel 6, under förutsättning att de kan styrka

(a) att de under 15 år har utövat yrkesmässig verksamhet som har gett dem möjligheter att förvärva tillräcklig erfarenhet på ekonomi-, juridik- och redovisningsområdena samt har godkänts vid en sådan yrkesexamen som avses i artikel 6, eller

(b) att de under sju år har utövat yrkesmässig verksamhet på de angivna områdena och dessutom har erhållit praktisk utbildning enligt artikel 10 samt har godkänts vid en sådan yrkesexamen som avses i artikel 6.

Artikel 12 Kombination av praktisk och teoretisk utbildning

1. Medlemsstaterna får från de i artikel 11 angivna åren av yrkesmässig verksamhet räkna av tid för teoretisk utbildning på de områden som anges i artikel 8, förutsatt att utbildningen har avslutats med en statligt erkänd examen. Utbildningen får inte understiga ett år och får inte heller med mer än fyra år räknas av från tiden för yrkesmässig verksamhet.

2. Tiden för den yrkesmässiga verksamheten och praktiska utbildningen får inte understiga tiden för den teoretiska och praktiska yrkesutbildning som anges i artikel 6.

Artikel 13 Fortbildning

Medlemsstaterna skall se till att lagstadgade revisorer omfattas av lämpliga fortbildningsprogram för bibehållande av tillräckliga teoretiska kunskaper, yrkeskunnande och god revisorssed samt att underlåtenhet beträffande fortbildningskraven blir föremål för påföljder enligt artikel 30.

Artikel 14 Godkännande av lagstadgade revisorer från andra medlemsstater

Medlemsstaternas behöriga myndigheter skall införa godkännandeförfaranden för lagstadgade revisorer som godkänts i andra medlemsstater. I dessa får inte krävas mer än lämplighetsprov enligt artikel 4 i rådets direktiv 89/48/EEG [23]. Lämplighetsprovet skall bara pröva om den lagstadgade revisorns har adekvata kunskaper om den berörda medlemsstatens lagar och andra författningar som är relevanta för den lagstadgade revisionen.

[23] EGT L 19, 24.1.1989, s. 16.

Kapitel III Registrering

Artikel 15 Offentligt register

1. Medlemsstaterna skall se till att lagstadgade revisorer och revisionsbolag som har godkänts registreras i ett offentligt register i enlighet med artiklarna 16 och 17.

2. Medlemsstaterna skall se till att alla lagstadgade revisorer och revisionsbolag unikt kan identifieras med ett nummer i det offentliga registret. I registret skall registeruppgifter föras in och lagras i elektronisk form och allmänheten skall ha tillgång till detta på elektronisk väg.

3. Det offentliga registret skall också innehålla namn och adress till de behöriga myndigheter som svarar för kvalitetssäkring enligt artikel 29, utredningar och påföljder rörande lagstadgade revisorer och revisionsbolag enligt artikel 30 samt offentlig tillsyn enligt artikel 31.

4. Medlemsstaterna skall se till att det offentliga registret enligt punkt 1 i denna artikel är i drift senast ett år efter den tidpunkt som anges i artikel 53.1.

Artikel 16 Registrering av lagstadgade revisorer

För lagstadgade revisorer skall det offentliga registret minst innehålla följande uppgifter:

(a) namn, postadress och registernummer

(b) i tillämpliga fall även namn och postadress till det revisionsbolag där den lagstadgade revisorn är anställd eller är delägare eller motsvarande.

Artikel 17 Registrering av revisionsbolag

För revisionsbolag skall det offentliga registret minst innehålla följande uppgifter:

(a) namn, postadress och registernummer

(b) bolagsform

(c) kontaktuppgifter, kontaktperson och i tillämpliga fall även webbplats

(d) postadress till samtliga kontor i medlemsstaten

(e) namn och registernummer för samtliga lagstadgade revisorer som är anställda eller är delägare eller motsvarande på revisionsbolaget

(f) namn och kontorsadress för alla ägare och aktieägare

(g) namn och kontorsadress för alla ledamöter i styrelse och ledning

(h) i tillämpliga fall även medlemskap i nätverk och en förteckning över namn och adresser till medlemsföretag och anknutna företag eller uppgift om var sådan information finns allmänt tillgänglig.

Artikel 18 Uppdatering av registeruppgifter

Medlemsstaterna skall säkerställa att lagstadgade revisorer och revisionsbolag utan onödigt dröjsmål till de registerförande behöriga myndigheterna anmäler varje förändring av uppgifterna i det offentliga registret. Efter anmälan skall registret uppdateras utan onödigt dröjsmål.

Artikel 19 Ansvar för registeruppgifter

Uppgifter som lagras i det offentliga registret enligt artiklarna 16 och 17 skall ha undertecknats av den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget. Detta kan ske genom elektronisk signatur enligt artikel 2.2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/93/EG [24].

[24] EGT L 13, 19.1.2000, s. 12.

Artikel 20 Språk

1. Uppgifter som lagras i det offentliga registret skall vara formulerade på ett språk som är tillåtet enligt medlemsstatens språkregler.

2. Medlemsstaterna får tillåta att det offentliga registrets uppgifter lagras på andra officiella EU-språk. Medlemsstaterna får kräva att översättningen av uppgifterna skall vara auktoriserad.

Medlemsstaten skall se till att det i registret alltid anges om översättningen är auktoriserad eller ej.

Kapitel IV God revisorssed och tystnadsplikt

Artikel 21 God revisorssed

1. Medlemsstaterna skall se till att alla lagstadgade revisorer och revisionsbolag omfattas av principer för god revisorssed som minst avser den lagstadgade revisorns eller revisionsbolagets allmänna samhällsansvar, integritet och objektivitet samt yrkeskompetens och tillbörlig omsorg.

2. Kommissionen kan anta tillämpningsföreskrifter om god revisorssed i enlighet med artikel 49.2.

Artikel 22 Sekretess och tystnadsplikt

1. Medlemsstaterna skall se till att alla uppgifter och handlingar som den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget har tillgång till när de utför lagstadgad revision skyddas av lämpliga regler om sekretess och tystnadsplikt.

2. Vid revision av internationella koncerner får sekretess- och tystnadspliktsregler för lagstadgade revisorer eller revisionsbolag inte hindra de nationella behöriga myndigheterna att genomdriva tillämpandet av redovisningsstandarder eller hindra utbyte av relevanta uppgifter med andra revisorer eller behöriga myndigheter i andra medlemsstater enligt artikel 34.

Kapitel V Oberoende

Artikel 23 Oberoende och objektivitet

1. Medlemsstaterna skall se till att lagstadgade revisorer eller revisionsbolag som utför lagstadgad revision är oberoende av den reviderade verksamheten och inte på något sätt medverkar i den reviderade verksamhetens ledningsbeslut. En lagstadgad revisor eller ett revisionsbolag får inte utföra lagstadgad revision om vederbörande är ekonomiskt, affärsmässigt, anställningsmässigt eller på annat sätt knuten till den reviderade verksamheten, inbegripet erbjudande av extra tjänster som kan äventyra den lagstadgade revisorns eller revisionsbolagets oberoende.

2. Medlemsstaterna skall se till att den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget i revisionens arbetsdokument dokumenterar alla hot mot deras oberoende samt vidtagna skyddsåtgärder mot dessa hot.

Artikel 24 Lagstadgade revisorers oberoende och objektivitet vid lagstadgad revision för revisionsbolags räkning

Medlemsstaterna skall se till att ett revisionsbolags delägare eller aktieägare, eller ledamöter i bolagets eller anknutet företags förvaltnings-, lednings- och kontrollorgan, inte ingriper i revisionsarbetet på sätt som kan äventyra den lagstadgade revisorns oberoende och objektivitet när denne på revisionsbolagets vägnar utför revision.

Artikel 25 Revisionsarvoden

Medlemsstaterna skall se till att gällande bestämmelser säkerställer att arvodena för lagstadgad revision

(a) är tillräckliga för rätt revisionskvalitet,

(b) inte påverkas eller styrs av att extra tjänster erbjuds den reviderade verksamheten,

(c) inte baseras på någon form av ansvarsförbindelse.

Kapitel VI Revisionsstandarder och revisionsrapportering

Artikel 26 Revisionsstandarder

1. Medlemsstaterna skall kräva att lagstadgade revisorers och revisionsbolags lagstadgade revision följer internationella revisionsstandarder som kommissionen antagit i enlighet med artikel 49.2.

2. Kommissionen skall endast anta internationella revisionsstandarder för tillämpning i gemenskapen om dessa

(a) är allmänt accepterade internationellt och har tagits fram i laga ordning, under vederbörlig offentlig tillsyn och öppenhet,

(b) ger årsboksluten eller den sammanställda redovisningen hög trovärdighet enligt principerna i artikel 2.3 i direktiv 78/660/EEG och i artikel 16.3 i direktiv 83/349/EEG, och

(c) bidrar till det europeiska gemensamma bästa.

3. Medlemsstaterna kan bara införa ytterligare revisionsregler om dessa motiveras av särskilda krav på den lagstadgade revisionens omfattning. Medlemsstaterna skall meddela kommissionen sådana ytterligare revisionsregler.

Artikel 27 Lagstadgad revision av sammanställd redovisning

Medlemsstaterna skall vid lagstadgad revision av koncerners sammanställda redovisning se till

(a) att koncernrevisorn bär hela ansvaret för revisionsberättelsen rörande den sammanställda redovisningen,

(b) att koncernrevisorn bevarar dokumentation om sin granskning av revisionsarbete som utförts av annan lagstadgad revisor eller revisionsbolag, när dessa reviderar en del av koncernen och är godkända i annan medlemsstat än koncernrevisorn,

(c) att, när en del av koncernen revideras av lagstadgad revisor eller revisionsbolag som inte är godkända i en medlemsstat, koncernrevisorn sparar en kopia av dokumentationen om det revisionsarbete som utförts av den andre lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget, inklusive en kopia av revisionens arbetsdokument, endast för koncernrevisionens ändamål.

Artikel 28 Revisionsberättelse

1. Om ett revisionsbolag utför den lagstadgade revisionen, skall revisionsberättelsen undertecknas av den eller de lagstadgade revisorer som utför den lagstadgade revisionen för revisionsbolagets räkning.

2. Kommissionen kan i enlighet med artikel 49.2 anta en gemensam standard för revisionsberättelser för årsbokslut eller sammanställd redovisning som upprättats enligt internationellt erkända redovisningsstandarder.

Kapitel VII Kvalitetssäkring

Artikel 29 System för kvalitetssäkring

1. Medlemsstaterna skall se till att alla lagstadgade revisorer och revisionsbolag omfattas av ett system för kvalitetssäkring som minst uppfyller följande kriterier:

a) Systemet för kvalitetssäkring skall organiseras så att det är oberoende av de granskade lagstadgade revisorerna och revisionsbolagen och omfattas av offentlig tillsyn enligt kapitel IX.

(b) Systemet för kvalitetssäkring skall finansieras så att det är säkert och fritt från otillbörlig påverkan från lagstadgade revisorer eller revisionsbolag.

(c) Systemet för kvalitetssäkring skall ha tillräckliga resurser.

(d) De personer som utför kvalitetssäkringskontrollen skall ha lämplig yrkesutbildning och relevanta erfarenheter av lagstadgad revision och ekonomisk rapportering samt särskild utbildning i kvalitetssäkringskontroll.

(e) De som utför särskild kvalitetssäkringskontroll skall väljas ut genom ett objektivt förfarande för att säkerställa att det inte finns någon intressekonflikt mellan dem och den granskade lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget.

(f) Kvalitetssäkringskontroll skall omfatta en utvärdering av revisionsbolagets interna system för kvalitetskontroll och även lämplig kontroll av om viss dokumentation följer tillämpliga revisionsstandarder och kraven på oberoende.

(g) Kvalitetssäkringskontrollen skall utmynna i en rapport som innehåller de huvudsakliga slutsatserna från kvalitetssäkringskontrollen.

(h) Kvalitetssäkringskontroller skall utföras minst vart sjätte år.

(i) De övergripande resultaten av systemet för kvalitetssäkring skall offentliggöras varje år.

(j) Rekommendationer från kvalitetskontroller skall inom rimlig tid följas upp av den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget.

Om rekommendationerna enligt punkt 1 j inte följs upp, skall den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget bli föremål för disciplinära åtgärder eller påföljder enligt artikel 30.

2 Kommissionen kan i enlighet med artikel 49.2 anta tillämpningsföreskrifter för systemen för kvalitetssäkring.

Kapitel VIII Utredningar och påföljder

Artikel 30 System för utredningar och påföljder

1. Medlemsstaterna skall säkerställa att det finns effektiva system för utredningar och påföljder så att bristfällig lagstadgad revision kan upptäckas, åtgärdas och undvikas.

2. Utan att det påverkar medlemsstaternas system för civilrättsligt ansvar skall medlemsstaterna fastställa effektiva, proportionerliga och avskräckande civilrättsliga, administrativa eller straffrättsliga påföljder mot lagstadgade revisorer och revisionsbolag, om lagstadgad revision inte utförs i enlighet med detta direktiv.

3. Medlemsstaterna skall se till att alla vidtagna åtgärder eller utdömda påföljder mot lagstadgade revisorer och revisionsbolag på lämpligt sätt offentliggörs. Bland påföljderna skall även möjligheten finnas att återkalla godkännandet av lagstadgade revisorer och revisionsbolag.

Kapitel IX Offentlig tillsyn och reglering medlemsstaterna emellan

Artikel 31 Principer för offentlig tillsyn

1. Medlemsstaterna skall inrätta ett effektivt system för offentlig tillsyn av lagstadgade revisorer och revisionsbolag grundat på principerna i punkterna 2-7.

2. Alla lagstadgade revisorer och revisionsbolag skall underställas offentlig tillsyn.

3. Den offentliga tillsynen skall ledas av personer som inte är yrkesrevisorer men som har kunskaper på områden av relevans för lagstadgad revision. Medlemsstaterna får dock tillåta att en minoritet yrkesrevisorer deltar i ledningen av det offentliga tillsynssystemet. De som utövar den offentliga tillsynen skall tillsättas genom ett oberoende och öppet förfarande.

4. Den offentliga tillsynen skall ytterst ansvara för tillsynen av

(a) godkännandet och registreringen av lagstadgade revisorer och revisionsbolag,

(b) hur standarder för etik, intern kvalitetskontroll av revisionsbolag och revisioner antas, och

(c) fortbildning, kvalitetssäkring samt utrednings- och sanktionssystem.

5. Offentlig tillsynsmyndighet skall vid behov kunna göra utredningar om lagstadgade revisorer och revisionsbolag och vidta lämpliga åtgärder.

6. För den offentliga tillsynen skall öppenhet och insyn gälla. Offentliggörande av årliga arbetsprogram och verksamhetsrapporter skall även ingå.

7. Den offentliga tillsynen skall ha tillräckliga medel. Den skall finansieras så att den är säker och fri från otillbörlig påverkan från lagstadgade revisorer eller revisionsbolag.

Artikel 32 Samverkan mellan offentliga tillsynsorgan i gemenskapen

Medlemsstaterna skall se till att den offentliga tillsynen regleras så att medlemsstaternas tillsynsverksamheter kan samverka effektivt inom gemenskapen. I detta syfte skall medlemsstaterna ge ett organ särskilt samverkansansvar. Inom ramen för samverkan skall varje medlemsstats offentliga tillsyn kunna granskas av övriga medlemsstater.

Artikel 33 Medlemsstaternas ömsesidiga erkännande av regleringar

1. Medlemsstaternas regleringar skall följa principen om hemlandskontroll och att tillsynen skall utövas av den medlemsstat där den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget godkänts och den reviderade verksamheten har sitt säte.

2. Vid lagstadgad revision av sammanställd redovisning får den medlemsstat som kräver sådan inte införa ytterligare krav på den lagstadgade revisionen när det gäller registrering, kvalitetssäkringskontroll, revisionsstandarder, etik och oberoende som avser den lagstadgade revisor eller det revisionsbolag som utför lagstadgad revision av ett dotterbolag etablerat i annan medlemsstat.

3. För ett företag vars värdepapper handlas på en reglerad marknad i en annan medlemsstat än där företaget har sitt säte får medlemsstaten där värdepappren handlas inte införa ytterligare krav på den lagstadgade revisionen när det gäller registrering, kvalitetssäkringskontroll, revisionsstandarder, etik och oberoende som avser den lagstadgade revisor eller det revisionsbolag vilka utför den lagstadgade revisionen av företagets årsbokslut eller sammanställda redovisning.

Artikel 34 Medlemsstaternas samverkan beträffande utredningar

1. Medlemsstaternas behöriga myndigheter skall samverka när så är nödvändigt för att utöva tillsyn över lagstadgade revisorer eller revisionsbolag som de godkänt. Behöriga myndigheter skall bistå andra medlemsstaters behöriga myndigheter. De skall särskilt utbyta uppgifter och samverka vid utredningar om lagstadgad revision.

2. Behöriga myndigheter skall på begäran utan dröjsmål lämna uppgifter för det syfte som anges i punkt 1. När så är nödvändigt skall de behöriga myndigheter som får en sådan begäran utan dröjsmål vidta åtgärder för att ta fram de begärda uppgifterna. Om den behöriga myndighet som fått begäran inte utan dröjsmål kan lämna de begärda uppgifterna, skall den meddela den begärande behöriga myndigheten om orsaken. Sålunda lämnade uppgifter skall omfattas av tystnadsplikt som binder anställda eller tidigare anställda vid de behöriga myndigheter som erhållit uppgifterna.

De behöriga myndigheterna får vägra att tillmötesgå sådan begäran om uppgifter

(a) om uppgiftslämnandet kan inverka på den berörda statens suveränitet, säkerhet eller allmänna ordning,

(b) om vid den berörda statens myndigheter domstolsförfaranden redan har inletts rörande samma handlingar och mot samma lagstadgade revisorer och revisionsbolag, eller

(c) om den berörda statens behöriga myndigheter redan har meddelat slutlig dom mot dessa personer rörande samma handlingar.

Utan att det påverkar deras förpliktelser i straffrättsliga förfaranden, skall de myndigheter som erhåller uppgifter enligt punkt 1 endast använda dem för att fullgöra sitt uppdrag enligt detta direktiv och i samband med administrativa eller rättsliga förfaranden som avser uppdraget.

3. När en behörig myndighet finner att verksamhet som strider mot bestämmelserna i detta direktiv pågår eller har pågått i en annan medlemsstat, skall den så noggrant som möjligt underrätta den behöriga myndigheten i den medlemsstaten om detta. Den behöriga myndigheten i den senare medlemsstaten skall vidta lämpliga åtgärder. Den skall meddela den underrättande behöriga myndigheten resultatet och så långt det är möjligt också viktiga händelser under ärendets gång.

4. Den behöriga myndigheten i en medlemsstat får begära att en utredning görs av den behöriga myndigheten i en annan medlemsstat och på dennas territorium.

Den får också begära att tjänstemän från den egna myndigheten tillåts att under utredningen åtfölja tjänstemännen från den andra medlemsstatens behöriga myndighet.

Det övergripande ansvaret för utredningen skall dock ligga på den medlemsstat där den äger rum.

Den behöriga myndigheten får vägra att efterkomma en begäran om utredning enligt första stycket, eller en begäran om att tjänstemän från behörig myndighet i en annan medlemsstat tillåts följa med de egna tjänstemännen enligt andra stycket, om detta kan inverka på den berörda statens suveränitet, säkerhet eller allmänna ordning, eller om vid den berörda statens myndigheter domstolsförfaranden redan har inletts rörande samma handlingar och mot samma personer eller om den berörda statens behöriga myndigheter redan har meddelat slutlig dom mot samma personer rörande samma handlingar.

5. Kommissionen kan i enlighet med artikel 49.2 anta tillämpningsföreskrifter om förfarandena för utbyte av information och utredningar över gränserna enligt punkterna 2-4.

Kapitel X Val, entledigande och kommunikation

Artikel 35 Val av lagstadgade revisorer eller revisionsbolag

Lagstadgad revisor eller revisionsbolag skall utses av aktieägarna på den reviderade verksamhetens stämma. I enlighet med nationell lagstiftning får medlemsstaterna föreskriva att valet på förhand skall godkännas av behörigt tillsynsorgan eller att domstol eller annan organisation som anges i nationell lagstiftning skall förordna den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget.

Artikel 36 Lagstadgade revisorers eller revisionsbolags entledigande och avgång

1. Medlemsstaterna skall se till att lagstadgade revisorer eller revisionsbolag bara får entledigas på skälig grund. Skilda åsikter om redovisning eller revisionsförfaranden skall inte anses vara skälig grund för entledigande.

2. Både den reviderade verksamheten och den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget skall underrätta den offentliga tillsynsmyndigheten eller tillsynsmyndigheterna om entledigande eller avgång och lämna en relevant förklaring till orsakerna.

Artikel 37 Kommunikation mellan den reviderade verksamheten och den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget

Medlemsstaterna skall se till att lämpliga regler säkerställer en effektiv kommunikation mellan den reviderade verksamheten och den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget och att den reviderade verksamheten vederbörligen dokumenterar kommunikationen.

Kapitel XI Särskilda bestämmelser för lagstadgad revision av verksamheter av allmänt intresse

Artikel 38 Rapport om öppenhet och insyn

1. Medlemsstaterna skall se till att revisionsbolag som utför lagstadgad revision av verksamheter av allmänt intresse på sin webbplats offentliggör en årlig rapport om öppenhet och insyn som minst innehåller

(a) en beskrivning av juridisk form och ägande,

(b) en beskrivning av nätverk och dettas juridiska och organisatoriska struktur om revisionsbolaget tillhör ett sådant,

(c) en redovisning av revisionsbolagets ledningsstruktur,

(d) en beskrivning av revisionsbolagets interna system för kvalitetskontroll och styrelsens eller ledningens uttalande om dess effektivitet,

(e) uppgift om när den senaste kvalitetssäkringskontrollen utfördes,

(f) en förteckning över verksamheter av allmänt intresse där revisionsbolaget det senaste året utfört lagstadgad revision,

(g) en redovisning av revisionsbolagets praxis vad gäller oberoende, med bekräftelse av att en intern kontroll genomförts av hur oberoendet efterlevs,

(h) en redovisning av revisionsbolagets policy beträffande lagstadgade revisorers fortbildning enligt artikel 13,

(i) ekonomiska uppgifter om revisionsbolagets ställning i form av total omsättning uppdelad på arvoden från lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning, arvoden för andra utlåtanden, skatterådgivning samt andra tjänster än revisionstjänster,

(j) uppgifter om principerna för ersättning till parterna.

2. Rapporten om öppenhet och insyn skall vara undertecknad av revisionsbolaget. Detta kan ske genom elektronisk signatur enligt artikel 2.2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/93/EG.

Artikel 39 Revisionskommitté

1. Verksamheter av allmänt intresse skall ha en revisionskommitté bestående av icke arbetande ledningspersoner eller medlemmar av den reviderade verksamhetens kontrollorgan, varvid minst en oberoende ledamot skall ha redovisnings- eller revisionskompetens.

2. Revisionskommittén skall bland annat

(a) övervaka den finansiella rapporteringen,

(b) övervaka effektiviteten hos företagets interna kontroll, eventuella internrevision samt riskhanteringssystem,

(c) utöva tillsyn över den lagstadgade revisionen av årsbokslut och sammanställd redovisning,

(d) granska och övervaka den lagstadgade revisorns eller revisionsbolagets oberoende, särskilt erbjudande av extra tjänster till den reviderade verksamheten,

(e) utföra det uppdrag som anges i artikel 43.

3. Den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget skall rapportera till revisionskommittén om viktiga punkter i den lagstadgade revisionen, särskilt om faktiska brister i den interna kontrollen av den finansiella rapporteringen, och skall bistå revisionskommittén i dess arbete.

Artikel 40 Oberoende

Utöver bestämmelserna i artiklarna 23 och 24 skall medlemsstaterna se till

(a) att den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget i förhållande till revisionskommittén årligen redovisar och diskuterar om den reviderade verksamheten äventyrar deras oberoende och vilka skyddsåtgärder som tillämpas, samt vilka extra tjänster som erbjuds,

(b) att den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget varje år skriftligen intygar sitt oberoende för den reviderade verksamhetens revisionskommitté,

(c) att den lagstadgade revisorn, eller nyckelpartnern som för revisionsbolagets räkning ansvarar för den lagstadgade revisionen, byts ut senast efter fem år, alternativt att revisionsbolaget byts ut senast efter sju år,

(d) att den lagstadgade revisorn, eller nyckelpartnern som för revisionsbolagets räkning ansvarar för den lagstadgade revisionen, inte får en ledningspost i den reviderade verksamheten innan två år har förflutit sedan denne lämnat uppdraget som lagstadgad revisor eller nyckelrevisionspartner.

Artikel 41 Kvalitetssäkring

Lagstadgade revisorer eller revisionsbolag som utför lagstadgad revision av verksamheter av allmänt intresse skall minst vart tredje år bli föremål för kvalitetssäkringskontroll enligt artikel 29.

Artikel 42 Offentlig tillsyn

Möjligheten enligt artikel 31.3, att en minoritet yrkesrevisorer deltar i ledningen av det offentliga tillsynssystemet, får inte avse utövandet av den offentliga tillsynen av lagstadgade revisorer och revisionsbolag som utför lagstadgad revision av verksamheter av allmänt intresse.

Artikel 43 Val av lagstadgad revisor eller revisionsbolag

I verksamheter av allmänt intresse skall ledningens eller styrelsens förslag på lagstadgad revisor eller revisionsbolag utgå från revisionskommitténs val.

Kapitel XII Internationella aspekter

Artikel 44 Godkännande av revisorer från tredje land

Under förutsättning att det tillämpas ömsesidigt får en medlemsstats behöriga myndigheter godkänna revisorer från tredje land som lagstadgade revisorer, om dessa kan styrka

(a) att de är godkända revisorer,

(b) att deras teoretiska och praktiska kunskaper samt integritet motsvarar bestämmelserna i det här direktivet,

(c) att de har de juridiska kunskaper som krävs för lagstadgad revision i den medlemsstaten.

Artikel 45 Registrering av revisorer och revisionsbolag från tredje land

1. De behöriga myndigheterna i en medlemsstat skall i enlighet med artiklarna 15-17 registrera alla revisorer och revisionsbolag från tredje land som kan avge en revisionsberättelse beträffande

(a) årsbokslut eller sammanställd redovisning för företag etablerade utanför gemenskapen vars värdepapper handlas på en reglerad marknad i den medlemsstaten i den mening som avses i artikel 1.13 i direktiv 93/22/EEG,

(b) en större företagsgrupperings sammanställda redovisning som ett moderbolag tar fram som inte lyder under någon medlemsstats lagstiftning, vilket det moderbolag som lyder under medlemsstatens lagstiftning tillhör, om det senare är undantaget från skyldigheten att upprätta sammanställd redovisning enligt artikel 11 i direktiv 83/349/EEG.

2. Artikel 18 skall tillämpas.

3. Registrerade revisionsbolag från tredje land skall omfattas av medlemsstaternas tillsynssystem, system för kvalitetssäkring samt utrednings- och påföljdssystem.

4. Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 46 skall revisionsberättelser beträffande årsbokslut eller sammanställd redovisning enligt punkt 1 som avges av revisionsbolag från tredje land som inte är registrerade i viss medlemsstat inte ha rättslig verkan i den medlemsstaten.

5. Medlemsstaterna får endast registrera revisionsbolag från tredje land om

(a) de uppfyller krav motsvarande artikel 3.3 andra stycket,

(b) majoriteten av ledamöterna i revisionsbolagets styrelse eller ledning uppfyller krav motsvarande artiklarna 4-10,

(c) revisorn som reviderar för revisionsbolagets räkning uppfyller krav motsvarande artiklarna 4-10,

(d) revision av årsbokslut eller sammanställd redovisning enligt punkt 1 utförs i enlighet med internationella revisionsstandarder enligt artikel 26 och i enlighet med kraven i kapitel V,

(e) revisionsbolagen på sin webbplats offentliggör en årlig rapport om öppenhet och insyn som innehåller de uppgifter som anges i artikel 38.

Artikel 46 Undantag vid likvärdighet

Medlemsstaterna får bortse från eller ändra kraven i artikel 45.1 och 45.3 på grundval av likvärdighet endast om revisionsbolagen omfattas av system för offentlig tillsyn, kvalitetssäkring och utredningar och påföljder i det tredje land som uppfyller krav motsvarande artiklarna 29, 30 och 31. Likvärdigheten skall bedömas av kommissionen i samarbete med medlemsstaterna och beslutas av kommissionen i enlighet med artikel 49.2.

Artikel 47 Samarbete med behöriga myndigheter i tredje land

1. Medlemsstaterna kan tillåta att revisionens arbetsdokument eller andra handlingar hos lagstadgade revisorer eller revisionsbolag som de godkänt överlämnas till behöriga myndigheter i tredje land, på villkor

(a) att dessa revisionens arbetsdokument eller andra handlingar är relaterade till revision av företag som har emitterat värdepapper i tredjelandet i fråga,

(b) att överlämnandet sker via hemmedlemsstatens behöriga myndigheter till de behöriga myndigheterna i tredjelandet och på dessas begäran,

(c ) att de behöriga myndigheter i tredjelandet i fråga uppfyller krav som fastställts som tillräckliga enligt punkt 3,

(d) att samarbetsformer grundat på likvärdighet etablerats mellan berörda behöriga myndigheter.

2. De i punkt 1 d angivna samarbetsformerna skall säkerställa

(a) att de behöriga myndigheterna lämnar en motivering till ändamålet med begäran om revisionens arbetsdokument och andra handlingar,

(b) att de anställda eller tidigare anställda vid tredjelandets behöriga myndigheter som erhållit uppgifterna omfattas av tystnadsplikt,

(c) att behöriga myndigheter i tredje land får uttnyttja revisionens arbetsdokument och handlingar endast om syftet avser offentlig tillsyn, kvalitetssäkring och utredningar som uppfyller krav motsvarande artiklarna 29, 30 och 31,

(d) att en begäran från en behörig myndighet i tredje land om revisionens arbetsdokument eller andra handlingar hos den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget får avvisas, om utlämnandet av dessa kan inverka på gemenskapens eller den berörda medlemsstatens suveränitet, säkerhet eller allmänna ordning, eller om vid den berörda medlemsstatens myndigheter domstolsförfaranden redan har inletts rörande samma handlingar och mot samma personer.

3. Kommissionen skall i enlighet med artikel 49.2 besluta om tillräcklighet enligt punkt 1 c. Bedömningen av tillräcklighet skall ske i samråd med medlemsstaterna och baseras på kraven i artikel 34 eller på vad som i grunden är funktionellt likvärdigt. Medlemsstaterna skall vidta de åtgärder som är nödvändiga för att följa kommissionens beslut.

4. I särskilda fall och som undantag från punkt 1 får medlemsstaterna tillåta lagstadgade revisorer eller revisionsbolag som de godkänt att överlämna revisionens arbetsdokument och andra handlingar direkt till de behöriga myndigheterna i tredje land, på villkor

(a) att de behöriga myndigheterna i tredje land har inlett utredningar,

(b) att överlämnandet inte strider mot lagstadgade revisorers och revisionsbolags förpliktelser när det gäller att överlämna revisionens arbetsdokument och andra handlingar till hemmedlemsstatens behöriga myndigheter,

(c) att samarbetsformerna med de behöriga myndigheterna i tredje land även medger att medlemsstatens behöriga myndigheter ges motsvarande direkta tillgång till revisionens arbetsdokument och andra handlingar hos revisionsbolag,

(d) att de begärande behöriga myndigheterna i tredje land på förhand underrättar den lagstadgade revisorns och revisionsbolagets behöriga myndigheter om varje direkt begäran om uppgifter och anger motiven till denna,

(e) att villkoren i punkt 2 uppfylls.

5. Kommissionen kan i enlighet med artikel 49.2 definiera de särskilda fall som anges i punkt 4.

6. Medlemsstaterna skall underrätta kommissionen om samarbetsformerna enligt punkterna 1 och 4.

Kapitel XIII Övergångs- och slutbestämmelser

Artikel 48 Tillämpningsföreskrifter

Utöver andra tillämpningsföreskrifter i detta direktiv och i syfte att beakta utvecklingen inom lagstadgad revision och berörda områden samt säkerställa direktivets enhetliga tillämpning i gemenskapen kan kommissionen anta tillämpningsföreskrifter i enlighet med artikel 49.2.

Artikel 49 Kommitté

1. Kommissionen skall biträdas av en föreskrivande kommitté för revision (nedan kallad kommittén) som är sammansatt av företrädare för medlemsstaterna och som har kommissionens företrädare som ordförande.

2. Vid hänvisning till denna punkt skall förfarandet enligt artiklarna 5 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av artikel 8 i detta.

Den period som avses i artikel 5.6 i beslut 1999/468/EG skall vara tre månader.

3. Kommittén skall själv fastställa sin arbetsordning.

Artikel 50 Ändringar av direktiven 78/660/EEG och 83/349/EEG

1. Direktiv 78/660/EEG skall ändras på följande sätt:

(a) I artikel 43 skall följande punkt läggas till:

"(15) Arvoden under räkenskapsåret till den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget för den lagstadgade revisionen av årsbokslutet samt arvoden för andra utlåtanden, skatterådgivning samt andra tjänster än revisionstjänster."

(b) Artikel 44.1 skall ersättas med följande:

"1. Medlemsstaterna får tillåta de företag som avses i artikel 11 att upprätta noter i förkortad form utan de uppgifter som krävs enligt artikel 43.1.5-12, 43.14 a och 43.15. Noterna skall dock sammanfattningsvis för alla berörda poster lämna de i artikel 43.1.6 angivna uppgifterna."

2. I artikel 34 i direktiv 83/349/EEG skall följande punkt läggas till:

"(16) Arvoden under räkenskapsåret till den lagstadgade revisorn eller revisionsbolaget för den lagstadgade revisionen av sammanställd redovisning samt arvoden för andra utlåtanden, skatterådgivning samt andra tjänster än revisionstjänster."

Artikel 51 Upphävande av direktiv 84/253/EEG

Direktiv 84/253/EEG skall upphöra att gälla från och med det datum som anges i artikel 54.1. Hänvisningar till det upphävda direktivet skall tolkas som hänvisningar till det här direktivet.

Artikel 52 Övergångsbestämmelse

Lagstadgade revisorer eller revisionsbolag som medlemsstaternas behöriga myndigheter godkänt i enlighet med bestämmelserna i direktiv 84/253/EEG innan bestämmelserna som föreskrivs i artikel 53.1 trädde i kraft skall anses vara godkända enligt bestämmelserna i det här direktivet.

Artikel 53 Införlivande

1. Medlemsstaterna skall före den 1 januari 2006 anta och offentliggöra de bestämmelser som är nödvändiga för att följa detta direktiv. De skall genast underrätta kommissionen om detta.

2. När en medlemsstat antar dessa bestämmelser skall de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen skall göras skall varje medlemsstat själv utfärda.

3. Medlemsstaterna skall till kommissionen överlämna texterna till centrala bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar på det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 54 Ikraftträdande

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 55

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den [...]

På Europaparlamentets vägar På rådets vägar

Ordförande Ordförande

[...] [...]

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

Politikområde(n): INRE MARKNADEN

Verksamhet(er): REVISION OCH REDOVISNING

Åtgärdens beteckning: "Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning och om ändring av rådets direktiv 78/660/EEG och 83/349/EEG"

1. BERÖRDA BUDGETPOSTER (nummer och beteckning)

A0-7031, ABB 12.010211.01.03, "Utgifter för möten i syfte att höra kommittéer" (Kommittéer vars hörande är obligatoriskt).

2. ALLMÄNNA UPPGIFTER

2.1. Sammanlagda anslag för åtgärden (driftsanslag): miljoner euro i åtagandebemyndiganden

0 EUR

2.2. Tillämpningsperiod:

Ej tillämpligt

2.3. Flerårig total utgiftsberäkning

(a) Förfalloplan för åtagandebemyndiganden/betalningsbemyndiganden (finansiellt stöd) (se punkt 6.1.1)

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

>Plats för tabell>

(b) Tekniskt och administrativt stöd och stödutgifter (se punkt 6.1.2)

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

c) Total budgetkonsekvens i form av personalutgifter och övriga administrativa utgifter (se punkterna 7.2 och 7.3)

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

2.4. Förenlighet med den ekonomiska planeringen och budgetplanen

[X] Förslaget är förenligt med gällande ekonomisk planering.

2.5. Påverkan på inkomsterna

[X] Inkomsterna påverkas inte (gäller tekniska aspekter på genomförandet av en åtgärd)

Miljoner euro (avrundat till en decimal)

>Plats för tabell>

3. BUDGETTEKNISKA UPPGIFTER

>Plats för tabell>

4. RÄTTSLIG GRUND

Åtgärderna omfattas av kommissionens institutionella befogenheter.

5. BESKRIVNING AV ÅTGÄRDEN OCH SKÄL FÖR ÅTGÄRDEN

5.1. Behovet av gemenskapsåtgärder [25]

[25] Ytterligare upplysningar finns i den separata vägledningen.

De nyligen uppmärksammade skandalerna, t.ex. Parmalataffären, visar tydligt att det är brådskande och nödvändigt att införa de planerade EU-initiativen om lagstadgad revision som presenterades i kommissionens meddelande "En förstärkt lagstadgad revision i EU" från i maj 2003. Förslaget till nytt direktiv om lagstadgad revision är ett av de viktigaste initiativen i kommissionens meddelande. Det föreslagna direktivet kommer avsevärt att bredda räckvidden för rådets tidigare åttonde direktiv genom att klargöra lagstadgade revisorers skyldigheter, deras oberoende och etik, genom att ett krav på extern kvalitetssäkring införs, en kraftfull offentlig tillsyn över revisionsyrket säkerställs och samarbetet mellan tillsynsorgan inom EU förbättras.

Det nya direktivet är inte någon reflexmässig reaktion på de nyligen avslöjade företagsskandalerna. Det är den logiska följden av en omorientering av EU:s politik i fråga om lagstadgad revision som inleddes år 1996. Det inledande tänkandet har dock anpassats för att ta hänsyn till de senaste skandalerna.

5.2. Planerad verksamhet och villkor för finansiering via budgeten

5.3. Genomförandebestämmelser

Förslaget stärker det lagstadgade revisionsuppdraget i EU. Direktivet lagfäster på ett heltäckande sätt hur lagstadgade revisioner skall utföras och vilken revisions infrastruktur medlemsstaterna skall ha för att garantera revisions kvaliteten. En ny beslutsstruktur tillsammans med en föreskrivande revisions kommitté kommer att möjliggöra snabba och mer ingående genomförande bestämmelser för vissa delar av direktivet. Ordförandeposten i föreskrivande revisionskommittén skall innehas av kommissionen och kommittén skall sammanträda tre gånger per år.

6. BUDGETKONSEKVENSER

6.1. Totala budgetkonsekvenser för del B - (för hela programperioden)

(Den beräkning som ligger till grund för beloppen anges i uppdelningen i tabell 6.2.)

6.1.1 Finansiellt stöd

Åtagandebemyndiganden, miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

>Plats för tabell>

6.1.2 Tekniskt och administrativt stöd, stödutgifter och IT-utgifter (åtagandebemyndiganden)

>Plats för tabell>

6.2. Kostnadsberäkning per åtgärd för del B (för hela programperioden) [26]

[26] Ytterligare upplysningar finns i den separata vägledningen.

Åtagandebemyndiganden, miljoner euro i (avrundat till tre decimaler)

>Plats för tabell>

7. EFFEKTER PÅ PERSONALRESURSER OCH ADMINISTRATIVA UTGIFTER

7.1. Personalbehov för åtgärden

>Plats för tabell>

Behovet av personalresurser och administrativa resurser skall täckas inom ramen för de anslag som beviljats det generaldirektorat som ansvarar för åtgärden i samband med den årliga anslagstilldelningen.

7.2. Total budgetkonsekvens av ytterligare personalbehov

>Plats för tabell>

Beloppen avser totala utgifter för 12 månader.

7.3. Övriga administrativa utgifter till följd av åtgärden

>Plats för tabell>

Beloppen avser totala utgifter för 12 månader.

1Ange vilken typ av kommitté samt vilken av de två kategorierna den tillhör.

I. Totalbelopp/år (tabell 7.2 + 7.3) // 46 800 EUR

II. Varaktighet // 6 år

III. Totalkostnad för åtgärden (I x II) // 280 800 EUR

8. UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING

8.1. Metod för uppföljning

Ej tillämpligt

8.2. Planerad form och tidsplan för utvärderingar

Ej tillämpligt

9. BESTÄMMELSER OM BEDRÄGERIBEKÄMPNING

Ej tillämpligt