52003PC0751

Förslag till rådets beslut om undertecknande, på Europeiska gemenskapens vägnar, av Förenta nationernas konvention mot korruption /* KOM/2003/0751 slutlig */


Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande, på Europeiska gemenskapens vägnar, av Förenta nationernas konvention mot korruption

(framlagt av kommissionen)

MOTIVERING

1. Bakgrund

I sin resolution nr 55/61 av den 4 december 2000 beslutade FN:s generalförsamling att inrätta en kommitté, öppen för alla stater, med uppgift att utarbeta ett internationellt juridiskt instrument mot korruption. Generalsekreteraren anmodades att sammankalla en mellanstatlig öppen expertgrupp med uppdrag att utreda och utarbeta förslag till riktlinjer för förhandlingarna om detta instrument.

I sin resolution nr 55/188 av den 20 december 2000 upprepade generalförsamlingen sin anmodan till generalsekreteraren i resolution nr 55/61 och uppmanade expertgruppen att utreda frågan om olagligt överförda medel och återlämnandet av sådana medel till ursprungsländerna.

Kommittén för utarbetandet av konventionen mot korruption sammanträdde sju gånger mellan januari 2002 och oktober 2003. Kommittén uppfyllde mandatet från generalförsamlingen att utarbeta ett konventionsutkast före slutet av 2003.

2. Resultatet av förhandlingarna om FN:s konvention mot korruption

Den 31 oktober 2003 antog FN:s 58:e generalförsamling en resolution med antagande av FN:s konvention mot korruption. Konventionen kommer att stå öppen för undertecknande vid den politiska högnivåkonferensen i Merida, Mexiko, från den 9 till den 11 december 2003.

Före den tillfälliga kommitténs tredje sammanträde bemyndigade rådet kommissionen att förhandla om de bestämmelser i konventionen som omfattas av gemenskapens behörighet. Rådet utfärdade förhandlingsdirektiv.

Kommissionen deltog aktivt i den tillfälliga kommitténs förhandlingar på grundval av dessa förhandlingsdirektiv och i nära samarbete med EU:s medlemsstater, anslutande länder, kandidatländer och länder utanför G8-gruppen.

Kommissionen anser att de mål som rådet fastställde i förhandlingsdirektiven i stor utsträckning har uppnåtts. Konventionen innehåller bestämmelser av hög kvalitet inom de områden där gemenskapen är behörig, i synnerhet EG-fördragets bestämmelser om den inre marknaden, bland annat i konventionens kapitel om förebyggande åtgärder och tekniskt bistånd.

Bestämmelserna innefattar åtgärder för att förebygga och bekämpa penningtvätt, redovisningsstandarder för den privata sektorn och standarder avseende öppenhet och tillträde på lika villkor för alla potentiella anbudsgivare till offentlig upphandling av varor och tjänster, vilket bidrar till att förebygga korruption. Gemenskapens politik i fråga om tekniskt bistånd och utvecklingssamarbete kompletterar medlemsstaternas politik i dessa frågor och innefattar bestämmelser för att bekämpa korruption.

Om gemenskapen blir part i konventionen, kommer den att betraktas som "fördragsslutande stat" inom sitt behörighetsområde. Bestämmelserna om inrättande av organ för förebyggande av korruption (artikel 6), personal- och rekryteringsregler (artikel 7), etiska regler för offentliganställda (artikel 8), offentlig upphandling (artikel 9) och offentlig redovisning och öppenhet (artikel 10) kan komma att gälla gemenskapen. Godtagandet av sådana förpliktelser för gemenskapens egen förvaltning, som skulle påverka interna EG-rättsakter, omfattas av gemenskapens exklusiva behörighet.

Kommissionen anser, med tanke på att så lite tid återstår till konferensen där konventionen kommer att undertecknas, att den exakta omfattningen av gemenskapens åtaganden inte behöver fastställas i samband med undertecknandet. Detta förslag påverkar dock inte gemenskapens befogenheter på grundval av vilka konventionen kommer att ingås.

3. Slutsats

Enligt artikel 67 i konventionen får en regional organisation för ekonomisk integration, och därmed Europeiska gemenskapen, bli part i konventionen, om åtminstone en av organisationens medlemsstater har blivit det.

I sin resolution nr 58/4 av den 31 oktober 2003 uppmanade generalförsamlingen alla stater och behöriga regionala organisationer för ekonomisk integration att underteckna och ratificera konventionen så snart som möjligt, så att den kan träda i kraft snarast.

Eftersom medlemsstaterna har angivit att de kommer att underteckna konventionen så snart den har öppnats för undertecknande i Merida, Mexiko, torde Europeiska gemenskapen också kunna underteckna den. Därför måste rådets ordförandeskap utse de personer som är bemyndigade att underteckna Förenta nationernas konvention mot korruption på Europeiska gemenskapens vägnar.

Kommissionens förslag till rådsbeslut innehåller en enda artikel som bemyndigar rådets ordförande att utse de personer som har befogenhet att underteckna Förenta nationernas konvention mot korruption på Europeiska gemenskapens vägnar.

Mot bakgrund av ovanstående föreslår kommissionen att rådet skall anta bifogade förslag till beslut.

Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande, på Europeiska gemenskapens vägnar, av Förenta nationernas konvention mot korruption

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artiklarna 47.2 och 57.2 samt artiklarna 95, 179 och 181 jämförda med artikel 300.2 första stycket i detta,

med beaktande av kommissionens förslag [1], och

[1] EUT C ..., ..., s. ...

av följande skäl:

(1) Rådet bemyndigade kommissionen att förhandla om de bestämmelser i Förenta nationernas konvention mot korruption vilka omfattas av gemenskapens behörighet; kommissionen förhandlade om dessa.

(2) Förhandlingarna slutfördes framgångsrikt och konventionen kommer att hållas öppen för undertecknande av stater i Merida, Mexiko, från den 9 till den 11 december 2003 och därefter vid Förenta nationernas högkvarter i New York till och med den 9 december 2005.

(3) I enlighet med artikel 67.2 i konventionen får den även undertecknas av regionala organisationer för ekonomisk integration, inom deras behörighetsområde, under förutsättning att minst en av deras medlemsstater har undertecknat den.

(4) Medlemsstaterna har angivit att de kommer att underteckna konventionen så fort den har öppnats för undertecknande i Merida och därför bör Europeiska gemenskapen också kunna underteckna den.

(5) Den exakta omfattningen av gemenskapens åtaganden enligt konventionen kommer att fastställas i rådsbeslutet om ingående av konventionen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Enda artikel

Rådets ordförande bemyndigas härmed att utse de personer som har befogenhet att på gemenskapens vägnar underteckna Förenta nationernas konvention mot korruption, med förbehåll för ett eventuellt ingående vid en senare tidpunkt.

Utfärdat i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande