52003PC0361

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av rådets direktiv 74/408/EEG om motorfordon vad avser säten, fästanordningarna för dessa och huvudstöd /* KOM/2003/0361 slutlig - COD 2003/0128 */


Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av rådets direktiv 74/408/EEG om motorfordon vad avser säten, fästanordningarna för dessa och huvudstöd

(framlagt av kommissionen)

MOTIVERING

1. Förslagets syfte

Syftet med detta förslag till direktiv är att ändra rådets direktiv 74/408/EEG av den 22 juli 1974, senast ändrat genom kommissionens direktiv 96/37/EG, om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om motorfordons säten, för att införa krav på att andra motorfordon än personbilar skall utrustas med bilbälten [1] från och med den 1 juli 2004.

[1] Detta gäller minibussar (kategori M2), bussar (kategori M3), lätta lastbilar (kategori N1) samt medeltunga och tunga lastbilar (kategorierna N2 och N3).

I dagsläget är det endast personbilar [2] som måste vara utrustade med bilbälten enligt gemenskapslagstiftningen.

[2] Kategori M1.

Följande direktiv avser montering av bilbälten i fordon:

- Rådets direktiv 77/541/EEG av den 28 juni 1977 [3], senast ändrat genom kommissionens direktiv 2000/3/EG, om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om bilbälten och fasthållningsanordningar i motorfordon.

[3] EGT L 220, 29.8.1977, s. 95.

- Rådets direktiv 76/115/EEG av den 18 december 1975 [4], senast ändrat genom kommissionens direktiv 96/38/EG, om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om förankring av bilbälten i motorfordon.

[4] EGT L 24, 30.1.1976, s. 6.

- Rådets direktiv 74/408/EEG av den 22 juli 1974 [5], senast ändrat genom kommissionens direktiv 96/37/EG [6], om motorfordon vad avser säten, fästanordningarna för dessa och huvudstöd.

[5] EGT L 221, 12.8.1974, s. 1.

[6] EGT L 186, 25.7.1996, s. 28.

Kommissionen föreslår att dessa tre direktiv ändras samtidigt för att göra det obligatoriskt att montera bilbälten i alla fordon. Eftersom det slutliga målet med den föreslagna åtgärden är att förbättra vägtrafiksäkerheten, bör ändringarna antas samtidigt och genomföras samma datum.

2. Rättslig grund

De föreslagna direktiven grundas på artikel 95 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen. De bygger på principen om fullständig harmonisering som innebär att nationella lagar och förfaranden som kan skapa hinder för den fria rörligheten för varor bör ersättas med enhetliga och tvingande gemenskapsbestämmelser och ett gemensamt förfarande för godkännande.

I detta fall innebär kravet på montering av bilbälten i andra fordon än personbilar att tillverkarna måste utveckla lämplig teknik för att ge användarna bästa skydd. I gemenskapslagstiftningen finns redan bestämmelser som antagits i detta syfte.

För att den inre marknaden skall fungera väl måste tillämpningen av dessa direktiv vara obligatorisk i gemenskapen och direktiven genomföras vid samma tidpunkt. Endast en sådan samordnad åtgärd kan bidra till en väl fungerande inre marknad.

3. Bakgrund

En förbättrad vägtrafiksäkerhet är en mycket viktig fråga som rör alla medborgare i EU. I ett betänkande av den 9 december 2002 uttrycker Europaparlamentet åsikten att trafiksäkerheten i Europa bör ges högsta prioritet och att man bör fastställa sådana åtgärder som sannolikt kan bidra till att minska antalet döda och allvarligt skadade i vägtrafiken [7].

[7] Slutbetänkande A5-0444/2002, 9.12.2002, s. 14.

I vitboken "Den gemensamma transportpolitiken fram till 2010: Vägval inför framtiden" konstaterar kommissionen följande:

"Unionens medborgare betalar ett alltför högt pris för sin ökade rörlighet. Sedan 1970 har 1,64 miljoner personer omkommit i trafikolyckor. [- - -] Över 40 000 personer omkom och över 1,7 miljoner personer skadades i trafikolyckor inom Europeiska unionen förra året. [- - -] Var tredje person kommer någon gång under sitt liv att skadas i en trafikolycka." [8]

[8] Den gemensamma transportpolitiken fram till 2010: Vägval inför framtiden, KOM(2001)370, s. 65 - http://europa.eu.int/comm/ energy_transport.

Kommissionen planerar bland annat en utvidgad användning av bilbälten som monterats i fordon. Hittills har det varit obligatoriskt att använda fasthållningsanordningar i lätta fordon, där sådana finns, enligt rådets direktiv 91/671/EEG [9]. Detta gäller fram- och baksäten i fordon i kategori M1, framsäten i fordon i kategori N1 samt vissa fordon i kategori M2, men inte några tunga fordon.

[9] EGT L 376, 31.12.1991, s. 26.

Europaparlamentet och rådet håller på att anta en ändring av direktiv 91/671/EEG, som skulle göra det obligatoriskt att använda bilbälten i alla fordon som utrustats med sådana.

För att dessa åtgärder skall ge ett mycket effektivare skydd, bör det antas bestämmelser om att tillverkare skall förse säten med bilbälten i alla motorfordon, i synnerhet i bussar.

4. tekniska aspekter

Av tekniska skäl kan inte bilbältesförankringar för tunga fordon, bland annat bussar, fästas i karossen, vilket vanligtvis är fallet med personbilar, utan de monteras vid sätet. Kraven i alla tre direktiven måste således uppfyllas eftersom bilbälten och/eller fasthållningsanordningar på ett säkert sätt måste vara fästa i förstärkta eller standardiserade förankringar som monterats i fordonet på ett sådant sätt att det går att använda bältena på ett korrekt sätt. De krafter som människokroppen utsätter bältet för vid en kollision överförs dessutom till sätenas fästanordningar. Därför bör deras stabilitet kontrolleras under kombinerad belastning.

Hittills har det inte krävts bilbälten vid säten som är vända åt sidan. Kommissionen har tagit tillfället i akt att bedöma möjligheterna att göra det obligatoriskt att förse säten som är vända åt sidan med bilbälten. När direktiv 2001/85/EG [10] om säkerhet i bussar diskuterades, inledde kommissionen en undersökning för att fastställa vilken typ av bilbälte som kan ge passagerarna effektivast skydd. På grundval av de resultat som konsulten presenterade drogs slutsatsen att det lämpligaste är att förbjuda säten som är vända åt sidan i sådana fordon, med undantag av stadsbussar [11].

[10] Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/85/EG av den 20 november 2001 (EGT L 42, 13.2.2002, s. 1).

[11] Safety Consideration of Longitudinal Seating Arrangements in Buses and Coaches - Results of an investigation research conducted by Cranfield Impact Centre (juli 2001) - http://europa.eu.int/comm/enterprise/ automotive/index.htm.

5. Subsidiaritet

Hänsyn har tagits till subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna, som fastställs i artikel 5 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen. På grund av åtgärdens omfattning och konsekvenser kan inte medlemsstaterna på lämpligt sätt uppnå direktivets syfte, dvs. att förbättra vägtrafiksäkerheten och undvika att det skapas handelshinder inom gemenskapen. Syftet uppnås därför enklast genom åtgärder på gemenskapsnivå. Detta direktiv går inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå målet.

6. Berörda parters deltagande

6.1. Medlemsstaternas ståndpunkt

Medlemsstaterna har informerats om detta förslags innehåll via arbetsgruppen för motorfordon, som är kommissionens rådgivande grupp och som består av företrädare för medlemsstaterna, branschen och icke-statliga organisationer. Majoriteten av medlemsstaterna stöder detta förslag.

Då kommissionen utarbetade förslaget togs hänsyn till de undersökningar som konsulten genomfört när det gäller säten som är vända åt sidan i bussar. Det fastställdes att längsgående säten inte bör tillåtas i de fordonsklasser där stående passagerare inte tillåts och att sådana säten bör tillåtas i de fordonsklasser där stående passagerare tillåts, förutsatt att vissa konstruktionskrav uppfylls och med beaktande av vilken typ av trafik som fordonet bedriver, t.ex. om det rör sig om lokaltrafik, stadsbussar osv. [12]

[12] Safety Consideration of Longitudinal Seating Arrangements in Buses and Coaches, Executive Summary s. 4.

Medlemsstaterna har inte ifrågasatt dessa slutsatser.

6.2. Icke-statliga organisationers ståndpunkt

Det har inte inkommit några negativa yttranden från de icke-statliga organisationernas representanter. Internationella vägtransportunionen beklagar dock förbudet mot säten som är vända åt sidan i bussar, vilket innebär att sitthörnor i lyxbussar måste försvinna.

6.3. Branschens ståndpunkt

I den utsträckning som direktiven 74/408/EEG, 77/541/EEG och 76/115/EEG innehåller tekniska bestämmelser om montering av bilbälten i alla fordonskategorier har dessa bestämmelser införlivats i medlemsstaternas nationella lagstiftning från och med den 1 januari 1997. Alla tillverkare har därför tagit fram lämpliga tekniska lösningar för att uppfylla kraven i dessa direktiv.

ACEA (European Automobile Manufacturers Association) har inte gjort några invändningar mot kommissionens förslag. Den begär dock tillräckligt med tid för att hänsyn skall kunna tas till de tekniska förändringarna genom lämplig validering och för att de skall kunna integreras i produktionsplanerna. Den begär också att det skall vara möjligt att göra undantag från vissa av bestämmelserna i direktiven 74/408/EEG, 76/115/EEG och 77/541/EEG när det gäller små produktionsserier.

7. förslagets innehåll

Förslaget utgörs huvudsakligen av två artiklar.

7.1. Artikel 1: Ändring av direktiv 74/408/EEG

I artikel 1 definieras fordon i kategorierna M2 och M3 med hänsyn till direktiv 2001/85/EG om bussar. På så vis görs det på lämpligt sätt en åtskillnad mellan stadsbussar, linjetrafikbussar och turistbussar.

En ny artikel förs in i direktivet för att förbjuda att det monteras säten som är vända åt sidan i nya fordonstyper från och med 1 juli 2004 och i nya fordon av existerande typer från och med den 1 januari 2006.

Vissa undantag tillåts dock med hänsyn till specialanvändning av fordon avsedda för särskilda ändamål, som kan kräva säten som är vända åt sidan. Detta gäller till exempel ambulanser.

7.2. Artikel 2: Genomförande

I artikel 2 fastställs tre datum:

- Den 1 januari 2004 måste medlemsstaterna godta fordon som godkänts i enlighet med ändringsdirektivet.

- Den 1 juli 2004 måste nya fordonstyper i de berörda kategorierna uppfylla direktivets krav.

- Den 1 januari 2006 måste alla nya fordon av befintliga typer uppfylla direktivets krav.

8. Ekonomiska aspekter: kostnads-nyttoanalys

8.1. Allmänt

Det är inte lätt att på ett korrekt sätt räkna ut de kostnader som åtgärderna i den förslagna ändringen av direktiv 74/408/EEG kommer att medföra för fordonstillverkningen. Flera olika faktorer måste beaktas och det är komplicerat att analysera deras konsekvenser.

För det första bör det framhållas att sedan 1999 har många nyare fordon förutom personbilar utrustats med bilbälten på frivillig grund, vilket innebär att det krävs mindre insatser från branschens sida. Inom ramen för den bedömning som gjorts har det antagits att lastbilar och dragfordon för påhängsvagnar är utrustade med bilbälten, medan bussar endast är utrustade med bilbälten när detta krävs enligt nationell lagstiftning.

De planerade åtgärderna kommer att få bäst effekt när det gäller sådana bussar som är avsedda för upp till sextio sittpassagerare.

Det är viktigt att passagerarna skyddas på ett effektivt sätt vid en eventuell olycka [13]. Monteringen av bilbälten kräver inte bara att säten och fästanordningar förstärks på lämpligt sätt, utan att hela karossen förstärks för att, om fordonet slår runt, kunna tåla den ökade kraft som uppstår på grund av att passagerarna använder bilbälten.

[13] Frontalkollision eller vältning.

I många fall kommer det att bli nödvändigt att konstruera om hela fordonet för att energin bättre skall kunna fördelas över karossen så att det undviks att deformeringen gör att passagerarna kläms ihjäl.

Vad gäller de väntade fördelarna kan man med hjälp av data från undersökningar av olyckor bedöma åtgärdernas konsekvenser för antalet dödsolyckor då passagerare slungas ut. Det är dock svårt att avgöra om de skador som drabbar passagerare med bilbälten när de slår emot konstruktioner inne i fordonet kommer att minska i någon större omfattning. Det bör också påminnas om att ett krav på att utrusta fordon med bilbälten inte garanterar att passagerarna alltid kommer att använda dem.

Dessa antaganden gör att kostnads-nyttoanalysen endast bör betraktas som en preliminär bedömning.

8.2. Kostnader för att montera bilbälten i bussar

Att montera bilbälten i en modern tvåvåningsbuss med 60 passagerarplatser kräver att golv och kaross förstärks.

Förutsatt att nästan 3 500 nya fordon skulle behöva utrustas med bilbälten och om man räknar med en ekonomisk livstid på 10 år, uppskattas de totala kostnaderna till omkring 3,6 miljoner euro per år.

8.3. Nytta

Om man antar att 80 % av passagerarna i bussar i praktiken kommer att använda bilbälte, är det rimligt att räkna med att 120 passagerare färre kommer att mista livet i trafikolyckor.

Med tanke på att den ekonomiska samhällsnyttan av att rädda ett liv beräknas uppgå till 1 miljon euro [14], kommer de potentiella fördelarna för samhället att uppgå till 120 miljoner euro per år när det finns bilbälten i alla bussar.

[14] Källa: Generaldirektoratet för energi och transport - Prioriteringar när det gäller vägtrafiksäkerheten inom EU - Lägesrapport och klassificering av åtgärder, KOM(2000) 125 slutlig.

Det måste undersökas hur många allvarligt skadade personer som skulle ha skyddats bättre om de använt bilbälte. Det är rimligt att tro att de föreslagna åtgärderna kommer att leda till en kraftig minskning av antalet skadade personer, av skadornas omfattning och av lidandet i samhället.

9. Slutsats

Att se till att passagerarna hålls kvar i en buss som slår runt kan vara mycket viktigt för att de skall kunna överleva. I allmänhet är det så att de flesta av dem som kastas ut dör av sina skador, medan de personer som blir kvar i fordonet kan överleva.

Allt fler tunga och lätta lastbilar är också inbegripna i trafikolyckor och många personer dödas på grund av att de varit utan bilbälte då det saknats fasthållningsansordningar i fordonen.

Även om samhällskostnaden kan verka vara ganska hög måste den jämföras med fördelarna sett till det minskade antalet skadade och omkomna.

2003/0128 (COD)

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av rådets direktiv 74/408/EEG om motorfordon vad avser säten, fästanordningarna för dessa och huvudstöd

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 95 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag [15],

[15] EUT C [......],[......], s.[......].

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande [16],

[16] EUT C [......],[......], s.[......].

med beaktande av Regionkommitténs yttrande [17],

[17] EUT C [......],[......], s.[......].

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget [18], och

[18] EGT.

av följande skäl:

(1) Undersökningar har visat att användningen av bilbälten och fasthållningsanordningar kan bidra till att kraftigt minska antalet dödsolyckor och skadornas omfattning vid olyckor, även då fordon slår runt. Att sådan utrustning monteras i alla fordonskategorier kommer att utgöra ett viktigt steg i riktning mot att förbättra vägtrafiksäkerheten och således till att rädda liv.

(2) Fördelarna för samhället kommer att öka kraftigt om alla fordon utrustas med bilbälten.

(3) I sin resolution av den 18 februari 1986 om gemensamma åtgärder för att minska vägtrafikolyckorna som ett led i gemenskapens program för vägtrafiksäkerhet [19], framhöll Europaparlamentet att det är nödvändigt att göra det obligatoriskt för alla passagerare, även barn, att använda bilbälten, förutom i kollektivtrafikfordon. Det måste därför göras en åtskillnad mellan kollektivtrafikbussar och andra fordon när det gäller kravet på montering av bilbälten och/eller fasthållningsanordningar.

[19] EGT C 68, 24.3.1986, s. 35.

(4) I enlighet med rådets direktiv 70/156/EEG av den 6 februari 1970 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om typgodkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa fordon [20], senast ändrat genom kommissionens direktiv 2001/116/EG [21], har gemenskapens system för typgodkännande genomförts för alla nya fordon i kategori M1 först från och med den 1 januari 1998. Således är det endast dessa fordon som måste vara utrustade med säten, fästanordningar för dessa och huvudstöd som uppfyller kraven i rådets direktiv 74/408/EEG av den 22 juli 1974 om motorfordon vad avser säten, fästanordningarna för dessa och huvudstöd [22], senast ändrat genom kommissionens direktiv 96/37/EG [23].

[20] EGT L 42, 23.2.1970, s. 1.

[21] EGT L 18, 21.1.2002, s. 1.

[22] EGT L 221, 12.8.1974, p. 1.

[23] EGT L 186, 25.7.1996, s. 28.

(5) Till dess att gemenskapens system för typgodkännande har utvidgats till att omfatta alla fordonskategorier, bör det av hänsyn till vägtrafiksäkerheten, krävas att det, i fordon i andra kategorier än kategori M1, monteras säten och fästanordningar för dessa som möjliggör montering av bilbältesförankringar.

(6) Direktiv 74/408/EEG innehåller redan alla de tekniska och administrativa bestämmelser som möjliggör typgodkännande av fordon i andra kategorier än kategori M1. Medlemsstaterna behöver därför inte införa ytterligare bestämmelser.

(7) Sedan direktiv 96/37/EG trädde i kraft har flera medlemsstater sett till att bestämmelserna i det direktivet blivit tvingande för vissa andra kategorier av fordon än fordon i kategori M1. Tillverkare och leverantörer har således utvecklat lämplig teknik.

(8) Undersökningar har visat att det inte är möjligt att förse säten som är vända åt sidan med bilbälten som är lika säkra för användarna som bilbälten vid framåtvända säten. Av säkerhetsskäl måste sådana säten i vissa fordonskategorier förbjudas.

(9) Direktiv 74/408/EEG bör ändras i enlighet med detta.

(10) Eftersom syftet med den föreslagna åtgärden, dvs. att förbättra vägtrafiksäkerheten, genom att göra det obligatoriskt att montera bilbälten i vissa fordonskategorier, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och således, på grund av åtgärdens omfattning, bättre kan uppnås på gemenskapsnivå, får gemenskapen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen, som fastställs i artikel 5 i fördraget. I enlighet med proportionalitetsprincipen, som fastställs i samma artikel, går inte detta direktiv utöver vad som är nödvändigt för det ändamålet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1 Ändring av direktiv 74/408/EEG

Direktiv 74/408/EEG ändras på följande sätt:

1. Artikel 1 skall ändras på följande sätt:

a) I punkt 1 skall följande stycke läggas till:

// "Fordon i kategorierna M2 och M3 indelas i klasser enligt definitionen i avsnitt 2 i bilaga I till Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/85/EG*

* EGT L 42, 13.2.2002, s. 1"

b) Punkt 2 skall ersättas med följande:

>Plats för tabell>

2. Följande skall föras in som artikel 3a:

"Artikel 3a

1. Från och med den [1 juli 2004] skall medlemsstaterna förbjuda montering av säten som är vända åt sidan i nya typer av fordon av klass III eller B i kategorierna M1, N1, M2 och M3.

2. Från och med den [1 januari 2006] skall medlemsstaterna förbjuda montering av säten som är vända åt sidan i nya fordon av klass III eller B i kategorierna M1, N1, M2 och M3.

3. Punkterna 1 och 2 skall inte gälla ambulanser, de fordon som anges i artikel 8.1 första strecksatsen i direktiv 70/156/EEG och säten i campingbilar som endast är avsedda att användas när fordonet står still."

3. I bilaga IV skall punkt 1.1. ersättas med följande:

"1.1. De krav som anges i denna bilaga gäller fordon i kategorierna N1, N2 eller N3 och sådana fordon i kategorierna M2 och M3 som inte omfattas av bilaga III. De gäller också säten som är vända åt sidan i alla fordonskategorier, med undantag av punkt 2.5."

Artikel 2 Genomförande

1. Från och med den [1 januari 2004] får inte medlemsstaterna, av skäl som avser säten, fästanordningarna för dessa och huvudstöd som uppfyller kraven i direktiv 74/408/EEG, ändrat genom detta direktiv,

a) vägra att bevilja EG-typgodkännande eller nationellt typgodkännande för en fordonstyp,

b) förbjuda registrering, saluföring och ibruktagande av nya fordon.

2. Från och med den [1 juli 2004] skall medlemsstaterna, av skäl som avser säten, fästanordningarna för dessa och huvudstöd som inte uppfyller kraven i direktiv 74/408/EEG, ändrat genom detta direktiv, för nya typer av fordon,

a) upphöra att bevilja EG-typgodkännande,

b) vägra att bevilja nationellt typgodkännande.

3. Från och med den [1 januari 2006] skall medlemsstaterna, av skäl som avser säten, fästanordningarna för dessa och huvudstöd som inte uppfyller kraven i direktiv 74/408/EEG, ändrat genom detta direktiv,

a) anse att de intyg om överensstämmelse som åtföljer nya fordon inte längre skall gälla vid tillämpningen av artikel 7.1 i direktiv 70/156/EEG,

b) neka registrering, saluföring och ibruktagande av nya fordon, utom när bestämmelserna i artikel 8.2 i direktiv 70/156/EEG åberopas.

Artikel 3 Införlivande

1. Medlemsstaterna skall sätta i kraft de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv före den [......sex månader efter dess antagande] och skall genast underrätta kommissionen om detta.

2. De skall tillämpa dessa bestämmelser från och med den [......sex månader efter antagandet].

3. När en medlemsstat antar dessa bestämmelser skall de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen skall göras skall varje medlemsstat själv utfärda.

4. Medlemsstaterna skall till kommissionen överlämna texterna till de centrala bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 4 Ikraftträdande

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 5 Adressater

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande