52003AE0753

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EEG) nr 218/92 om administrativt samarbete inom området för indirekt beskattning (mervärdesskatt) när det gäller ytterligare åtgärder rörande leveranser av resetjänster" (KOM(2003) 78 slutlig/2 – 2003/0057 (COD))

Europeiska unionens officiella tidning nr C 220 , 16/09/2003 s. 0068 - 0070


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EEG) nr 218/92 om administrativt samarbete inom området för indirekt beskattning (mervärdesskatt) när det gäller ytterligare åtgärder rörande leveranser av resetjänster"

(KOM(2003) 78 slutlig/2 - 2003/0057 (COD))

(2003/C 220/13)

Den 12 mars 2003 beslutade rådet att i enlighet med artikel 262 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ovannämnda förslag.

Med hänsyn till ärendets brådskande karaktär utsåg Europeiska ekonomiska och sociala kommittén vid sin 400:e plenarsession den 18 och 19 juni 2003 (sammanträdet den 18 juni) Rafael Barbadillo López till huvudföredragande och antog följande yttrande med 65 röster för och en nedlagd röst.

1. Inledning

1.1. Kommissionen offentliggjorde den 8 februari 2002 ett förslag om ändring av direktiv 77/388/EEG när det gäller de särskilda reglerna för resebyråer(1).

1.2. Europeiska ekonomiska och sociala kommittén antog sitt yttrande om detta förslag den 17 och 18 juli 2002(2).

1.3. Den 24 september 2002 antog Europaparlamentet sitt betänkande(3) om detta förslag till rådets direktiv och föreslog två ändringar. Kommissionen antog ett av förslagen, som införde principen "one stop shop" för icke-etablerade leverantörer av resetjänster som utför tjänster för kunder som är etablerade i gemenskapen, och beslutade att ändra det ursprungliga direktivet och därefter lägga fram det ändrade direktivet för antagande.

1.4. Principen "one stop shop" för tjänster när dessa tillhandahålls av inom EU icke-etablerade leverantörer till inom EU etablerade kunder bygger på rådets direktiv 2002/38/EG av den 7 maj 2002 om ändring och ändring för begränsad tid av direktiv 77/388/EEG vad gäller mervärdesskatteordningen för radio- och televisionssändningar samt vissa tjänster som tillhandahålls på elektronisk väg(4) samt på rådets förordning (EG) nr 792/2002 av den 7 maj 2002 om ändring för en begränsad tid av förordning (EEG) nr 218/92 om administrativt samarbete inom området för indirekt beskattning (mervärdesskatt) när det gäller ytterligare åtgärder för elektronisk handel(5).

1.5. Europeiska ekonomiska och sociala kommittén antog sitt yttrande(6) om direktiv 2002/38/EG respektive förordning (EG) nr 792/2002 den 29 och 30 november 2000.

1.6. De nyheter som införs genom det ändrade förslaget till rådets direktiv om ändring av direktiv 77/388/EEG när det gäller de särskilda reglerna för resebyråer(7) kräver att man ändrar förordning (EEG) nr 218/92 om administrativt samarbete inom området för indirekt beskattning (mervärdesskatt)(8) för att reglera förfarandet för utbyte av information mellan den medlemsstat där den icke-etablerade aktören är registrerad och de övriga medlemsstaterna.

1.7. Kommissionen har därför lagt fram ett nytt förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EEG) nr 218/92 om administrativt samarbete inom området för indirekt beskattning (mervärdesskatt) när det gäller ytterligare åtgärder rörande leveranser av resetjänster(9), som översänts till Europeiska ekonomiska och sociala kommittén för yttrande.

2. Kommissionens förslag

2.1. Genom det ändrade förslaget till rådets direktiv om ändring av direktiv 77/388/EEG när det gäller de särskilda reglerna för resebyråer(10) införs bestämmelser för beskattning av mervärdesskattepliktiga personer som vare sig är etablerade i gemenskapen eller skyldiga att vara registrerade för skatt i medlemsstaterna. Kommissionens förslag om ändring av förordning (EEG) nr 218/92 om administrativt samarbete inom området för indirekt beskattning (mervärdesskatt)(11) syftar till att säkerställa att de icke-etablerade leverantörerna uppfyller sina skyldigheter och att konsumtionsmedlemsstaten förmedlar den information som krävs till de övriga medlemsstaterna.

2.2. Konkret föreslår kommissionen två ändringar av förordning (EEG) nr. 218/92, dels att man skall föra in en ny avdelning III B som tillfogar sex nya artiklar, dels att man skall ändra första meningen i förordningens artikel 13.1.

2.3. Den icke-etablerade skattskyldiga personen skall på elektronisk väg vidarebefordra den information som behövs till registreringsmedlemsstaten om nyregistrering, upphörande eller ändring av sin verksamhet. Registreringsmedlemsstaten skall å sin sida på elektronisk väg vidarebefordra informationen till de övriga medlemsstaternas myndigheter tillsammans med registreringsnumret inom tio dagar efter den sista dagen i den månad under vilken informationen inkom. Registreringsmedlemsstaten skall också på elektronisk väg informera de behöriga myndigheterna om en icke-etablerad skattskyldig person stryks ur registret.

2.4. Den icke-etablerade skattskyldiga personen skall på elektronisk väg översända deklarationen av mervärdesskatten till registreringsmedlemsstaten. Medlemsstaten skall på elektronisk väg vidarebefordra denna deklaration till myndigheten i den berörda medlemsstaten inom tio dagar efter den sista dagen i den månad under vilken informationen inkom. Om en medlemsstat begär att skattedeklarationen skall redovisas i annan valuta än euro skall den omräkna beloppen till euro enligt den växlingskurs som Europeiska centralbanken har offentliggjort.

2.5. Myndigheterna i medlemsstaterna skall upprätta en elektronisk databas för lagring av uppgifter om icke-etablerade leverantörer av resetjänster.

2.6. Registreringsmedlemsstaten skall inom tio dagar efter den sista dagen i den månad under vilken beloppet mottogs se till att det belopp som den icke-etablerade skattskyldiga personen har betalat in överförs i euro till det bankkonto som angivits av den konsumtionsmedlemsstat som skall uppbära beloppet. Om den icke-etablerade skattskyldiga personen inte betalar in hela skattebeloppet skall registreringsmedlemsstaten se till att betalningen överförs i proportion till den skatt som skall betalas i var och en av de berörda medlemsstaterna och meddela dem på elektronisk väg. Medlemsstaterna skall underrätta de behöriga myndigheterna i de övriga medlemsstaterna om de bankkontonummer som skall användas för mottagande av betalningar och om ändringar av den gängse skattesatsen. Ändringar av skattesatsen skall också meddelas kommissionen.

3. Kommentarer

3.1. Kommittén välkomnar förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EEG) nr 218/92 om administrativt samarbete inom området för indirekt beskattning (mervärdesskatt) när det gäller ytterligare åtgärder rörande leveranser av resetjänster.

3.2. Kommittén vill dock betona att den ändrade förordningen (EEG) nr 218/92 bara kan antas om man också antar det ändrade förslaget till rådets direktiv om ändring av direktiv 77/388/EEG när det gäller de särskilda reglerna för resebyråer(12) eftersom den ändrade förordningen bara är giltig om man inför principen "one stop shop" för tjänster när dessa tillhandahålls av inom EU icke-etablerade leverantörer till inom EU etablerade kunder i enlighet med det ändrade förslaget till direktiv.

3.3. Kommittén stöder förslaget att icke-etablerade leverantörer av resetjänster skall kunna uppfylla sina skyldigheter och deklarera mervärdesskatt på elektronisk väg i enlighet med det ändrade förslaget till rådets direktiv om ändring av direktiv 77/388/EEG när det gäller de särskilda reglerna för resebyråer. Det vore att föredra om dessa tjänsteleverantör hade möjlighet att också registrera sig på andra sätt än på elektronisk väg eftersom en sådan begränsning skulle utgöra ett ytterligare hinder för att dessa icke-etablerade aktörer skall registrera sig och deklarera sin skatt. Kommittén är dock medveten om att medlemsstaterna på grund av de högre kostnaderna sannolikt inte accepterar andra informationsvägar än elektroniska.

3.4. Det som framför allt oroar kommittén är att det inte finns någon garanti för att icke-etablerade leverantörer av resetjänster som utför tjänster för kunder som är etablerade i gemenskapen uppfyller sin skyldighet att lämna uppgifter och betala skatt i enlighet med förordningsförslaget. Det skulle kunna leda till illojal konkurrens mellan tjänsteleverantörer i och utanför gemenskapen och att målsättningarna med direktivet inte uppnås.

3.5. EESK välkomnar det administrativa samarbete mellan registreringsmedlemsstaten och de övriga medlemsstaterna som föreslås i förordningen. Kommittén anser dock att kommissionen i artikel 9.2 j bör förtydliga till "vilka" medlemsstater som registreringsmedlemsstaten på elektronisk väg skall vidarebefordra skattedeklarationer av icke-etablerade leverantörer av resetjänster. Det framgår inte klart om det gäller alla medlemsstater eller bara dem där konsumtionen har skett.

3.6. Kommittén vill påpeka att man i hänvisningen i artikel 9 j till artikel 26.3 b 4 i den spanska versionen av direktiv 77/388/EEG bör ändra "parte B" till "parte b)", i enlighet med artikel 26 i förslaget till rådets direktiv om ändring av direktiv 77/388/EEG när det gäller de särskilda reglerna för resebyråer.

4. Slutsatser

4.1. EESK stöder kommissionens strävan att genom ändringen av direktiv 77/388/EEG införa bestämmelser för samarbete mellan medlemsstaterna för en korrekt tillämpning av de särskilda regler för resebyråer som kommissionen har föreslagit.

4.2. Kommittén är överens med kommissionen om att man måste undanröja de konkurrensnackdelar som kan drabba tjänsteleverantörer i gemenskapen i förhållande till leverantörer i tredje land.

4.3. Kommittén anser att förordningsförslaget utgör ett steg i rätt riktning för att undanröja konkurrensnackdelar mellan tjänsteleverantörer i och utanför gemenskapen. Kommittén tvivlar dock på att man i realiteten kan förhindra illojal konkurrens mellan leverantörer i och utanför gemenskapen, eftersom det förutsätter att icke-etablerade leverantörer av resetjänster är beredda att registrera sig och betala mervärdesskatt. Det kan innebära att målet med kommissionens ändrade förslag inte uppnås.

4.4. EESK stöder förordningens bestämmelser om informationsutbyte och överföringar mellan medlemsstaterna i enlighet med de särskilda reglerna för resebyråer som kommissionen har föreslagit i det ändrade direktivet 77/388/EEG.

4.5. För att klargöra förordningen anser dock kommittén att kommissionen bör komplettera och tydliggöra artikel 9.2 j beträffande vilka medlemsstater som registreringsmedlemsstaten på elektronisk väg skall vidarebefordra skattedeklarationer av icke-etablerade leverantörer av resetjänster. Kommissionen bör också korrigera hänvisningen i artikel 9 j till artikel 26.3 b 4 i direktiv 77/388/EEG (ändra "parte B" i den spanska versionen till "parte b)"), i enlighet med artikel 26 i det ändrade förslaget till rådets direktiv om ändring av direktiv 77/388/EEG.

Bryssel den 18 juni 2003.

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

ordförande

Roger Briesch

(1) KOM(2002) 64 slutlig.

(2) EGT C 241, 7.10.2002, s. 83.

(3) Europaparlamentets betänkande om rådets direktiv om ändring av direktiv 77/388/EEG när det gäller de särskilda reglerna för resebyråer [KOM(2002) 64 - C5 - 0112/2002 - 2002/0041 (CNS)], PE 307.532, A5-0274/2002.

(4) EGT L 128, 15.5.2002, s. 41.

(5) EGT L 128, 15.5.2002, s. 1.

(6) EGT C 116, 20.4.2001, s. 59.

(7) KOM(2003) 78 slutlig.

(8) EGT L 24, 1.2.1992, s. 1.

(9) KOM(2003) 78 slutlig/2.

(10) KOM(2003) 78 slutlig.

(11) EGT L 24, 1.2.1992, s.1.

(12) KOM(2003) 78 slutlig.