52002PC0516

Förslag till rådets beslut förslag till rådets beslut om de ståndpunkter som gemenskapen skall anta beträffande vissa förslag som har lämnats in till det 12:e mötet i konferensen för de parter som undertecknat Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (CITES) i Santiago, Chile, den 3 - 15 november 2002 /* KOM/2002/0516 slutlig - ACC 2002/0225 */

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 331 E , 31/12/2002 s. 0319 - 0346


Förslag till RÅDETS BESLUT Förslag till rådets beslut om de ståndpunkter som gemenskapen skall anta beträffande vissa förslag som har lämnats in till det 12:e mötet i konferensen för de parter som undertecknat Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (CITES) i Santiago, Chile, den 3 - 15 november 2002

(framlagt av kommissionen)

MOTIVERING

1. Det 12:e mötet i konferensen för parterna till CITES kommer att hållas i Santiago, Chile, den 3 - 15 november 2002.

2. Konventionens text ändrades under 1983 för att göra det möjligt för regionala organisationer för ekonomisk samordning, som t.ex. EG, att ansluta sig (den s.k. Gaborone-ändringen). Hittills har dock inte tillräckligt många avtalsparter ratificerat denna ändring för att den skall kunna träda i kraft.

3. Med tanke på vilka effekter de beslut som fattats av partskonferensen har på genomförandet av rådets förordning (EG) nr 338/97 av den 9 december 1996 om skydd av vilda djur och växter genom reglerad handel med dessa [1], är det nödvändigt att anta gemensamma ståndpunkter i fråga om de förslag som lämnas till partskonferensen.

[1] EGT L 61, 3.3.1997, s. 1.

4. Den kommitté bestående av medlemsstaternas företrädare som upprättats i enlighet med rådets förordning 338/97 tog vid ett möte den 17 maj 2002 upp de utkast till resolutioner om tolkning och genomförande av konventionen och de förslag till ändring av bilagorna som medlemsstaterna eller kommissionen utarbetat. De berörda medlemsstaterna eller ordförandeskapet på samtliga medlemsstaters vägnar lämnade sedan in alla förslag och arbetsdokument som godtogs till CITES sekretariat.

5. Ett av de arbetsdokument som ordförandeskapet lämnat in syftar till att upphäva två tidigare konferensresolutioner om gemenskapens genomförande av CITES. Det hävdas att dessa resolutioner nu är överflödiga och bör upphävas, med tanke på att rådets förordning 338/97 trätt i kraft och att alla femton medlemsstater nu är parter till konventionen (Irland ratificerade konventionen tidigare i år). Ordförandeskapet lade också fram ett utkast till ett beslut i vilket alla parter som ännu inte ratificerat Gaborone-ändringen uppmanas att göra det senast i samband med den trettonde partskonferensen (2005).

6. Den 30 juli höll kommissionen ett informellt möte med experter från medlemsstaterna för att diskutera de frågor som skall tas upp under partskonferensens möte.

7. För punkterna 2-7, 15, 18, 20-24, 26, 28, 32-34, 36, 39, 42, 43, 46, 52, 53-55, 59, 60 och 64 på dagordningen hade vissa dokument för konferensen inte blivit färdiga i tid för att kommissionen skulle ha hunnit föreslå en gemensam ståndpunkt ännu. Kommissionen föreslår därför att man under mötets gång skall fastställa ståndpunkter i dessa frågor, på grundval av ytterligare förslag från kommissionen.

8. Konferensens uppgifter kan indelas i tre olika delar: strategiska och administrativa frågor, tolkning och genomförande av konventionen samt förslag till ändringar av bilagorna. Eftersom gemenskapen inte är part till konventionen har den första delen i princip ingen inverkan på rådets förordning 338/97. Andra delen speglar konventionens utveckling och har omfattande tekniska konsekvenser, men kommer förmodligen inte att röna någon större offentlig uppmärksamhet. Ändringarna av bilagorna däremot (vilken skyddsnivå som olika arter skall åtnjuta) kommer säkerligen att medföra kontroverser.

9. Följande frågor, som berör ändringar av bilagorna, kommer att vara viktigast:

- Valar.

- Elefanter.

- Asiatiska sötvattensköldpaddor och landsköldpaddor.

- Kommersiella fiskarter, inbegripet hajar och tandnoting.

- Trä.

10. Förslaget till rådets beslut har två bilagor. I bilaga I beskrivs gemenskapens ståndpunkt i de viktiga frågor som anges ovan. I bilaga II ingår förslag till gemenskapens ståndpunkter i fråga om de punkter på konferensdagordningen för vilka dokumenten var tillgängliga den 31 juli 2002.

2002/0225 (ACC)

Förslag till RÅDETS BESLUT Förslag till rådets beslut om de ståndpunkter som gemenskapen skall anta beträffande vissa förslag som har lämnats in till det 12:e mötet i konferensen för de parter som undertecknat Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (CITES) i Santiago, Chile, den 3 - 15 november 2002

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 133 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag [2], och

[2] EGT C [...]

av följande skäl:

(1) Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter genomförs inom gemenskapen genom rådets förordning (EG) nr 338/97 av den 9 december 1996. [3];

[3] EGT L 61, 3.3.1997, s. 1.

(2) Förslag till partskonferensens resolutioner och ändringar av bilagorna till konventionen påverkar vanligtvis den aktuella gemenskapslagstiftningen.

(3) I sådana fall där gemenskapsbestämmelser fastställts för att uppnå fördragets mål, kan medlemsstaterna inte göra åtaganden som faller utanför ramen för gemenskapsinstitutionerna och som kan påverka gemenskapsbestämmelserna eller ändra deras räckvidd.

(4) Gemenskapen har ännu inte kunnat bli en avtalsslutande part till konventionen.

(5) Under dessa omständigheter måste gemenskapens ståndpunkter företrädas av medlemsstaterna, som agerar gemensamt i gemenskapens intresse, inom ramen för de gemensamma ståndpunkter som antagits av rådet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Gemenskapens ståndpunkt, företrädd av medlemsstaterna som agerar gemensamt och i gemenskapens intresse, skall - vid det 12:e mötet i konferensen för de parter som har undertecknat Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter - stämma överens med ståndpunkterna i bilagorna till detta beslut.

Artikel 2

Om den ståndpunkt som avses i artikel 1 kan förväntas påverkas av nya vetenskapliga eller tekniska rön som läggs fram före eller under partskonferensens möte, eller om förslag läggs fram i frågor till vilka gemenskapen ännu inte har tagit ställning, skall en ståndpunkt beträffande det berörda förslaget antas innan partskonferensen skall rösta om det.

Utfärdat i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande

BILAGA I

till rådets beslut av den ...............2002 avseende de ståndpunkter som gemenskapen skall anta beträffande viktiga frågor som skall tas upp vid det 12:e mötet i konferensen för de parter som undertecknat Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (CITES) i Santiago, Chile, den 3 - 15 november 2002

1. Avseende kommersiell valfångst bör inga beslut fattas som ifrågasätter Internationella valfångstkommitténs företräde i denna fråga. Därför bör kommersiell valfångst inte återupptas innan IWC anser att lämpliga förvaltningsplaner föreligger.

2. Vad beträffar elefanter är gemenskapen obenägen att gå med på återupptagande av kommersiell elfenbenshandel så länge den inte genom samråd med de länder som ingår i elefanternas utbredningsområde har blivit övertygad om att handeln inte kommer att leda till någon ökning av olagligt dödande av elefanter. Gemenskapen kommer i detta syfte även fortsättningsvis att stödja samarbetet mellan de länder som ingår i elefanternas utbredningsområde.

3. När det gäller asiatiska sötvattensköldpaddor och landsköldpaddor bör gemenskapen stödja de förslag om att ta upp ett antal av de mest hotade arterna i bilaga II till CITES som lagts fram efter en workshop som hölls i Kina tidigare i år.

4. Vad gäller kommersiella fiskarter kan gemenskapen stödja införandet av dessa i CITES-bilagorna om de uppfyller gällande kriterier, som ett komplement till åtgärder som vidtas av behöriga fiskeförvaltningsorgan, till exempel FAO och regionala fiskeriorganisationer. Med detta i åtanke bör gemenskapen stödja förslagen till strängare regler för internationell handel med valhaj och brugd, eftersom fångst och skydd av dessa styrs av ett mycket svagt regelverk på internationell nivå. I fråga om tandnoting skulle gemenskapen föredra att tillämpa de befintliga rättsliga mekanismer som kommissionen infört inom ramen för konventionen om bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR). Reglering avseende dessa arter inom ramen för CITES kan endast stödjas om den är förenlig med tillämpningen av de dokumentationsplaner för fångster som föreskrivs i CCAMLR eller de insatser som leds av CCAMLR för att uppmuntra länder och instanser som inte är parter till CCAMLR att anta och genomföra planerna.

5. Vad gäller äkta mahogny stöder gemenskapen införandet av denna art i bilaga II.

BILAGA II

till rådets beslut av den .............. .2002 om de ståndpunkter som gemenskapen skall anta beträffande vissa förslag som har lämnats in till det 12:e mötet i konferensen för de parter som har undertecknat Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (CITES). Santiago, Chile, 3 - 15 november 2002

Strategiska och administrativa frågor

1. Arbetsordning

1.1. Arbetsordning CoP12 Dok. 1.1

1.2. Översyn av arbetsordningen (Chile) CoP12 Dok. 1.2

Sammanfattning: De dokument som lagts fram här är sekretariatets utkast till arbetsordningen och värdlandets föreslagna ändringar. Hit hör ett förslag att omröstningen bara skall vara hemlig om 1/3 av parterna röstar för detta i en inledande omröstning.

Kommentar: Chiles förslag om hemlig omröstning välkomnas, även om avskaffandet av hemliga val eller, om det är ogenomförbart, kravet att de endast kan äga rum om en enkel majoritet röstar för hemligt val i en inledande valomgång skulle vara att föredra.

Slutsats: gemenskapen bör stödja åtgärder som syftar till att undvika hemliga val.

2. Val av ordförande och vice ordförande för mötet och av ordförande för kommittéerna I och II (inget dokument)

3. Godkännande av dagordning CoP12 Dok. 3

4. Godkännande av arbetsprogram CoP12 Dok. 4

5. Upprättande av fullmaktskommittén CoP12 Dok. 5

6. Fullmaktskommitténs rapport CoP12 Dok. 6

7. Observatörers närvaro CoP12 Dok. 7

8. Frågor som rör den ständiga kommittén

8.1. Ordförandens rapport CoP12 Dok. 8

8.2. Val av nya regionala ledamöter och suppleanter (inget dokument)

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer: Den europeiska regionen företräds för närvarande av följande personer:

i) Italien, vars mandattid löper ut då partskonferensens 12:e möte avslutas (suppleant: Tjeckien).

ii) Norge, vars mandattid löper ut då partskonferensens 13:e möte avslutas (suppleant: Turkiet).

iii) Frankrike, vars mandattid löper ut då partskonferensens 13:e möte avslutas (suppleant: Portugal).

Följande länder har redan förklarats som kandidater till de lediga uppdragen:

Ledamot: Tyskland

Suppleant: Förenade kungariket

Slutsats: Gemenskapen bör stödja medlemsstaternas kandidaturer och försöka undvika en situation där medlemsstaterna konkurrerar med varandra om platser i den ständiga kommittén.

9. Finansiering och budgetering av sekretariatet och partskonferensens möten

9.1. Budget för 2003-2005 CoP12 Dok. 9.1

Sammanfattning: Sekretariatet begär en ökning av bidragen med 10 % under den kommande treårsperioden.

Kommentar: Sekretariatet har varit tvunget att använda förvaltningsfonden för att finansiera pågående verksamhet under de senaste åren, men denna fond är nu uttömd.

Slutsats: Frågan om en eventuell ökning av bidragen bör lämnas öppen fram till konferensen.

9.2. Förfarande för godkännande av projekt som finansieras utifrån CoP12 Dok. 9.2

Sammanfattning: Detta dokument bygger på ett beslut som fattats i den ständiga kommittén om att delegera godkännandet av nya givare av externa medel och nya externt finansierade projekt till sekretariatet.

Kommentar: Ständiga kommittén anser att det nuvarande systemet för godkännande av givare och projekt är omständligt och ineffektivt.

Slutsats: Gemenskapen bör godta utkastet till den reviderade resolutionen.

10. Kommittéernas rapporter och rekommendationer

10.1. Djurkommittén

10.1.1. Ordförandens rapport CoP12 Dok. 10.1

10.1.2. Val av nya regionala ledamöter och suppleanter (inget dokument)

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer: Den europeiska regionen företräds för närvarande av följande personer:

i) Dr Marinus HOOGMOED (NL), vars mandattid löper ut då partskonferensens 12:e möte avslutas (suppleant: Dr Vincent FLEMING - UK).

ii) Dr Katalin RODICS (HU), vars mandattid löper ut då partskonferensens 12:e möte avslutas (suppleant: Dr Thomas ALTHAUS - CH).

Följande personer har redan förklarats som kandidater:

Ledamot: Dr Vincent FLEMING (UK),

Suppleant: Dr Carlos IBERO (ES).

Slutsats: Gemenskapen bör stödja kandiderande experter från medlemsstaterna och försöka undvika en situation där personer från medlemsstaterna konkurrerar med varandra om platser i djurkommittén.

10.2. Växtkommittén

10.2.1. Ordförandens rapport CoP12 Dok. 10.2

10.2.2. Val av nya regionala ledamöter och suppleanter (inget dokument)

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer: Den europeiska regionen företräds för närvarande av följande personer:

i) Dr. Margarita CLEMENTE (ES) (suppleant: Dieter SUPTHUT - CH)

ii) Dr Jan de KONING (NL) - vars mandattid löper ut då partskonferensens 12:e möte avslutas (suppleant: Mrs Hanna WERBLAN-JAKUBIEC - PL)

Följande personer har redan förklarats som kandidater:

Ledamot: Prof. Guiseppe FRENGUELLI (IT)

Suppleant: Ännu inga kandidater.

Slutsats: Gemenskapen bör stödja kandiderande experter från medlemsstaterna och försöka undvika en situation där personer från medlemsstaterna konkurrerar med varandra om platser i växtkommittén.

10.3. Nomenklaturkommitténs rapport CoP12 Dok. 10.3

11. Identifieringsmanualen CoP12 Dok. 11

Sammanfattning: I denna rapport redogörs det för utarbetandet av identifieringsblad för CITES-arter.

Kommentarer:

Slutsats: Gemenskapen bör notera de framgångar som gjorts med detta ärende och i synnerhet de bidrag som flera medlemsstater har gjort.

12. Översyn av konventionens handlingsplan CoP12 Dok. 12

Sammanfattning: Denna består av en rapport från ständiga kommitténs arbetsgrupp för handlingsplanen.

Kommentar: I rapporten rekommenderas ett antal omformuleringar i planen. De flesta är endast mindre förtydliganden. Ett antal ändringar syftar också till ökad effektivitet vid bland annat tilldelningen av kontrakt.

Slutsats: Gemenskapen bör notera denna rapport och försöka bidra till eventuella ytterligare ändringar av handlingsplanen.

13. Upprättandet av kommittéer

13.1. Översyn av resolution Conf. 11.1 om upprättandet av kommittéer (Chile) CoP12 Dok. 13.1

13.2. Förbättrat genomförande av konventionen (USA) CoP12 Dok. 13.2

13.3. Översyn av kommittéstrukturen CoP12.Dok. 13.3

Sammanfattning: Dokument 13.1 är ett utkast till en resolution från Chile med syfte att anpassa antalet företrädare i djur- och växtkommittéerna till den ständiga kommittén, varigenom flera regioner skulle få en mer omfattande representation. Dokument 13.2 från USA innehåller förslag till olika möjligheter att behandla "genomförandefrågor" som enligt förslagen inte hanteras adekvat i den befintliga kommittéstrukturen. Dokument 13.3 från sekretariatet går ut på att i praktiken slå ihop djur- och växtkommittéerna (och nomenklaturkommittén) till en enda vetenskaplig kommitté med samma regler för representation som ständiga kommittén, inbegripet bestämmelsen att det är länderna snarare än individerna som utses.

Kommentar: Förslaget att öka djur- och växtkommittéernas storlek är inte övertygande motiverat. Sekretariatets förslag att slå ihop de vetenskapliga kommittéerna är också olämpligt. Gemenskapen håller inte med om att de flesta frågor som behandlas i djur- och växtkommittéerna är gemensamma frågor för båda kommittéer. Den nuvarande situationen, där ledamöterna i djur- och växtkommittéerna utses personligen, snarare än per land, speglar dessa kommittéers expertkaraktär på ett korrekt sätt. Genomförandefrågor kan bäst behandlas i ständiga kommittén, och vid behov i en grupp som sammanställs av den kommittén.

Slutsats: Gemenskapen bör föredra den nuvarande situationen.

14. Konventionens titel CoP12.Dok. 14

Sammanfattning: I detta dokument från sekretariatet föreslås det att titeln ändras till "CITES - konventionen om handel med vilda djur och växter" (CITES - The Convention on Trade in Wild Fauna and Flora).

Kommentar: Även om de funderingar som lett till detta förslag är berättigade räcker det förmodligen inte med en ändring av titeln. Den nuvarande titeln är välkänd, den nya titeln skulle inte passa till förkortningen och ändringen skulle medföra rättsliga problem. I stället skulle man kunna utarbeta ett utkast till en resolution med olika typer av handel med vilda djur och växter som omfattas av CITES.

Slutsats: Gemenskapen bör inte stödja någon ändring av konventionens titel.

15. Resultaten av toppmötet om hållbar utveckling och diskussionen om internationell miljöförvaltning: följder för CITES CoP 12 Dok. 15

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

16. Samarbete med andra organisationer

16.1. Samarbete mellan CITES och konventionen om bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCRVMA/CCAMLR) i fråga om handeln med tandnoting (Chile) CoP12 Dok. 16.1

Sammanfattning: I detta utkast till resolution efterlyses frivilligt samarbete mellan CITES och CCAMLR, och CITES parter som ännu inte antagit CCAMLR:s dokumentationsplaner för fångster uppmanas att göra det.

Kommentar: Oberoende av hur punkt 44 och listförslaget avlöper är de åtgärder som föreslås i detta dokument intressanta, men kunde förbättras.

Slutsats: Gemenskapen kan stödja förslaget till resolution med vissa ändringar.

16.2. CITES och FAO

16.2.1. Synergier och samarbete mellan CITES och FAO (Japan) CoP12 Dok. 16.2.1

16.2.2. FAO:s samarbete med CITES på grundval av ett avtalsmemorandum (USA) CoP12 Dok. 16.2.2

Sammanfattning: I båda dessa resolutionsutkast förespråkas ytterligare samarbete mallen CITES och FAO.

Kommentar: Av de båda utkasten är det andra att föredra, eftersom det innehåller konkretare åtgärder och ett fastare tidsschema. I det första förslaget undervärderas CITES roll. Det skulle kunna användas som förevändning för att skjuta upp behandlingen av frågor rörande kommersiellt fiske i CITES på obestämd tid.

Slutsats: Gemenskapen bör stödja det andra av dessa båda resolutionsutkast.

16.3. Samarbete och synergier med den interamerikanska konventionen för skydd och bevarande av havssköldpaddor (Ecuador ) CoP12 Dok. 16.3

Sammanfattning: Detta resolutionsutkast syftar till att införa samarbete mellan CITES och ovan nämnda konvention.

Kommentarer:

Slutsats: Gemenskapen bör stödja detta resolutionsutkast.

16.4. CITES och Internationella valfångstkonventionen

16.4.1. Samarbete mellan CITES och Internationella valfångstkonventionen (Mexico) CoP12 Dok. 16.4.1

Sammanfattning: Detta resolutionsutkast bekräftar den nuvarande ståndpunkten så som den återges i resolution Conf. 11.4, men i kraftigare ordalag.

Kommentarer: Detta bör granskas i kombination med punkt 38 på dagordningen (ett resolutionsutkast som syftar till att upphäva resolution Conf. 11.4). Tvister kring huruvida Internationella valfångstkonventionen är effektiv bör inte lösas inom CITES. Situationen har inte ändrats nämnvärt sedan resolution 11.4 antogs. Det är tvivelaktigt huruvida ytterligare resolutioner behövs i detta skede.

Slutsats: Gemenskapen bör sträva efter att detta resolutionsutkast dras tillbaka, liksom även det som lagts fram under dagordningspunkt 38.

16.4.2. Frågor rörande Internationella valfångstkommittén (USA) CoP12 Dok. 16.4.2

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

16.5. Uttalanden från företrädare för andra konventioner och avtal (inget dokument)

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentar: Gemenskapen bör uttala sig om förhållandet mellan CBD och CITES, och i synnerhet ta upp frågan om klausuler i CITES-tillstånd som rör användning av genetiska resurser.

Slutsats:

17. Hållbar användning av och handel med CITES-arter (Norge) CoP12 Dok. 17

Sammanfattning: Detta utkast bekräftar principerna om hållbar användning och omfattar hänvisningar till FAO:s roll i fråga om hållbar användning av kommersiella fiskarter.

Kommentar: Texten är vag och skulle kunna citeras för att stödja motsatta åsikter i bevarandedebatten. Den bidrar i sin nuvarande form inte till CITES verksamhet.

Slutsats: Gemenskapen bör inte stödja förslaget till resolution.

18. Ekonomiska styrmedel och handelspolitik CoP12 Dok. 18

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

19. Finansiering av bevarandet av vilda djur- och växtarter CoP12 Dok. 19

Sammanfattning: Detta är en rapport om ständiga kommitténs verksamhet efter beslut i CoP11. Den innehåller ett utkast till ett beslut om att parterna skall meddela sekretariatet om effektiva metoder inom detta område, och om att sekretariatet bör granska dessa inför CoP13.

Kommentarer:

Slutsats: Gemenskapen bör stödja detta beslutsutkast.

20. Rapporter från dialogmöten

20.1. Resultat från dialogmötet om afrikanska elefanter CoP12 Dok. 20.1

20.2. Resultat från dialogmötet om karettsköldpaddor CoP12 Dok. 20.2

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

Tolkning och genomförande av konventionen

Översikt över resolutioner och beslut

21. Översyn av resolutioner och beslut

21.1. Översikt över resolutioner

21.1.1. Resolutioner som skall upphävas CoP12 Dok. 21.1.1

21.1.2. Resolutioner som skall ses över CoP12 Dok. 21.1.2

21.2. Översikt över beslut CoP12 Dok. 21.2

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

Reguljära och särskilda rapporter

22. Rapport om de nationella rapporter som krävs enligt artikel VIII.7 i konventionen

22.1. Årsrapporter CoP12 Dok. 22.1

22.2. Tvåårsrapporter CoP12 Dok. 22.2

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

23. Bilaga I arter som omfattas av exportkvoter

23.1. Leopard

23.1.1. Rapport om genomförandet av resolution Conf. 10.14 om kvoter för jakttroféer och skinn från leopard för personligt bruk CoP12 Dok. 23.1.1

Sammanfattning: Detta är sekretariatets rapport om genomförandet av denna resolution, som innehåller ytterligare krav avseende märkning och rapportering för staterna inom leopardens utbredningsområde.

Kommentar: Sekretariatets ståndpunkt att de ytterligare kraven är onödiga och betungande sedda mot den sammanlagda exportmängden har ett visst berättigande. Men leoparddelar och -derivat används som ersättning för tiger i traditionell kinesisk medicin, och därför vore det olämpligt att helt upphäva resolutionen.

Slutsats: Gemenskapen bör förespråka en ändring av resolutionen i syfte att lätta på vissa rapporteringskrav.

23.1.2. Ändring av Republiken Tanzanias kvot CoP12 Dok. 23.1.2

Sammanfattning: Det rör sig om en fördubbling av kvoten för jakttroféer och skinn för personligt bruk, från 250 till 500.

Kommentar: Föreliggande uppgifter tyder på att leoparden inte är hotad i de flesta delarna av Afrika söder om Sahara, och arten har främst fått stå kvar i bilaga I eftersom parterna inte vill återuppta kommersiell handel. Den nuvarande kvoten fastställdes vid CoP 5.

Slutsats: Gemenskapen bör stödja detta förslag.

23.2. Markhor (skruvget) CoP12 Dok. 23.2

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

24. Export av ull från vikunja och tyg av vikunjaull CoP12 Dok. 24

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

25. Transport av levande djur CoP12 Dok. 25

Sammanfattning: Detta är sekretariatets rapport om verksamheten hittills inom djurkommitténs transportarbetsgrupp. Den innehåller ett utkast till ett beslut om att djurkommittén skall utföra ytterligare arbeten för att komplettera IATA-riktlinjerna och rapportera inför CoP13.

Kommentarer:

Slutsats: Gemenskapen bör stödja detta beslutsutkast.

Allmänna frågor om efterlevnad

26. Efterlevnad av konventionen CoP12 Dok. 26

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

27. Tillämpning CoP12 Dok. 27

Sammanfattning: Detta är sekretariatets rapport om tillämpningsfrågor. Den innehåller ett utkast till ett beslut om att kalla till ett särskilt möte för tillämpningsexperter som skall rapportera till CoP13.

Kommentarer:

Slutsats: Gemenskapen bör notera denna rapport och stödja detta beslutsutkast i princip.

28. Nationella lagar för konventionens genomförande CoP12 Dok. 28

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

29. Kontroll av CITES-tillstånds och -certifikats äkthet och tillförlitlighet (Chile) CoP12 Dok. 29

Sammanfattning: Detta förslag går ut på att använda Internet för kontroll av tillstånd och certifikat.

Kommentar: Syftet är att minska de bedrägerier som uppkommer i samband med pappersdokumentation, men man måste undersöka riskerna med förslaget och se om det är genomförbart.

Slutsats: Gemenskapen bör stödja resolutionsutkastet om det formuleras om för ett mer stegvist tillvägagångssätt, dvs. att den ständiga kommittén vidareutvecklar frågan.

30. Genomförande av CITES i Europeiska gemenskapen (Danmark) CoP12 Dok. 30

Sammanfattning: Detta förslag har lagts fram av ordförandeskapet på gemenskapens vägnar för upphävande av resolutionerna Conf. 6.5 (rev.) och 8.2 (rev.) om genomförande av CITES i Europeiska gemenskapen. Förslaget utgår ifrån att gemenskapen sedan resolutionerna antogs har infört omfattande förordningar om genomförandet av CITES, och att alla medlemsstater har ratificerat konventionen. Förslaget innehåller också ett utkast till ett beslut som uppmanar alla parter som ännu inte har ratificerat Gaborone-ändringen att göra så före CoP13.

Kommentarer:

Slutsats: Gemenskapen bör stödja detta förslag.

Frågor rörande handel med och skydd av arter

31. Handel med exemplar av björnar CoP12 Dok. 31

Sammanfattning: Detta är en rapport om beslut som antagits vid CoP11 avseende handel med exemplar av björnar.

Kommentar: De flesta frågor som tas upp rör inte uteslutande björnar, och speglar vad som borde vara korrekt bevarandesed på en mer allmän nivå.

Slutsats: Gemenskapen bör notera denna rapport och gå med på att de berörda besluten upphävs.

32. Bevarande av leopard, snöleopard och trädleopard (Indien) CoP12 Dok. 32

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

33. Bevarande av och handel med tigrar CoP12 Dok. 33

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

34. Bevarande av och handel med elefanter

34.1. Olaglig handel med elfenben och andra elefantexemplar CoP12 Dok. 34.1

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

34.2. Olaglig elefantjakt CoP12 Dok. 34.2

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

34.3. Översyn av resolution Conf. 10.10 (rev.) om handel med elefantexemplar (Indien, Kenya) CoP12 Dok. 34.3

Sammanfattning: Detta utkast till översyn går ut på att informationssystem inrättas för att göra turister uppmärksamma på de rättsliga bestämmelserna om köp av elfenben i staterna inom elefantens utbredningsområde. Det går också ut på att den ständiga kommittén vid varje möte skall hållas informerad om utvecklingen i fråga om ETIS.

Kommentarer:

Slutsats: Gemenskapen kan stödja detta förslag till översyn.

35. Bevarande av och handel med noshörningar CoP12 Dok. 35

Sammanfattning: Detta är en rapport om det pågående genomförandet av resolution Conf. 9.14 (rev.) om denna fråga.

Kommentar: Rapporteringen från de stater som omfattas av noshörningarnas utbredningsområde är bristfällig, och många av de åtgärder som efterlyses är inte mer än god bevarandesed. Sekretariatet ifrågasätter resolutionens nytta.

Slutsats. Gemenskapen bör notera denna rapport och stödja upphävandet av denna resolution förutsatt att det klargörs att upphävandet inte medför några risker för bevarandet av dessa arter.

36. Bevarande av och handel med myskhjortar CoP12 Dok. 36

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

37. Bevarande av och handel med tibetansk antilop CoP12 Dok. 37

Sammanfattning: Detta är en rapport om genomförandet av resolution Conf. 11.8 om denna fråga.

Kommentar: Stora framsteg har gjorts i denna fråga. Sekretariatet rekommenderar en smärre översyn av resolutionen för att utesluta allmänna CITES-krav och begränsa innehållet till frågor som är specifika för denna art.

Slutsats: Gemenskapen bör notera denna rapport och stödja ändringarna.

38. Kontrollerad HANDEL med exemplar av talrika valbestånd(Japan) CoP12 Dok. 38

Sammanfattning: Detta resolutionsutkast syftar till upphävande av resolution Conf. 11.4.

Kommentar: Denna punkt på dagordningen bör behandlas i samband med punkt 16 d i. Tvister kring huruvida Internationella valfångstkonventionen är effektiv bör inte lösas inom CITES. Situationen har inte ändrats nämnvärt sedan resolution 11.4 antogs.

Slutsats: Gemenskapen bör sträva efter att detta resolutionsutkast dras tillbaka, liksom även det som lagts fram under dagordningspunkt 16 d i.

39. Bevarande av och handel med sötvattensköldpaddor och landsköldpaddor CoP12 Dok. 39

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

40. Bevarande av och handel med pannkakssköldpadda Malacochersus tornieri (Kenya) CoP12 Dok. 40

Sammanfattning: I detta resolutionsutkast fastställs strängare regler för odling av denna art.

Kommentar: Det behövs ingen konferensresolution i denna fråga, och det utkast som lagts fram grundas på gamla uppgifter.

Slutsats: Gemenskapen bör förespråka andra metoder för att ta itu med denna fråga, exempelvis förfarandet för en avsevärd handel.

41. Bevarande av hajar:

41.1. Bevarande och förvaltning av hajar (Australien) CoP12 Dok. 41.1

41.2. Bevarande av och handel med hajar (Ecuador) CoP12 Dok. 41.2

Sammanfattning: Båda resolutionsutkast berör bristen på framsteg i genomförandet av FAO IPOA-hajar.

Kommentar: Det australiensiska dokumentet är mer detaljerat, men innehåller en del meningar som kan verka provokativa. Ecuadors dokument är mer balanserat i sin presentation av ärendet.

Slutsats: Gemenskapen bör stödja Ecuadors dokument, i förekommande fall med ändringar.

42. Bevarande av stören och märkning av kaviar:

42.1. Genomförande av resolution Conf. 10.12 (rev.) om bevarande av stören CoP12 Dok. 42.1

42.2. Konsolidering av resolutioner om stören och handel medkaviar CoP12 Dok. 42.2

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

43. Bevarande av sjöhästar och andra arter inom familjen Syngnathidae CoP12 Dok. 43

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

44. Bevarande av och handel med Dissostichus-arter (Australien) CoP12 Dok. 44

Sammanfattning: Detta resolutionsutkast skall komplettera listförslaget för dessa arter genom att garantera att CCAMLR-dokumentation kan anses uppfylla de rättsliga krav som följer av införandet av arterna i listan, och genom att uppmana parterna att samråda med CCAMLR:s sekretariat innan de utfärdar intyg för införande från havet.

Kommentar: Detta resolutionsutkast bör behandlas i slutet av gemenskapens syn på förslaget om införande i listan. Införande i CITES-listan är endast effektivt om det (med annotationer och tillhörande resolutioner) kan förknippas med villkoret att de CITES-parter som handlar med Dissostichus måste genomföra CCAMLR:s dokumentationsplaner för fångster så att de kan göra det yttrande beträffande ej negativa konsekvenser som krävs enligt CITES. Annars är det resolutionsutkast som ingår i dokument 16.1 (i förekommande fall med ändringar) det alternativ som bör föredras.

Slutsats: Gemenskapen kan inte stödja detta resolutionsutkast eller listförslagen, så länge de inte ändras så att ovanstående villkor uppfylls.

45. Handel med sjögurkor av familjerna Holothuridae och Stichopodidae (USA) CoP12 Dok. 45

Sammanfattning: I detta dokument behandlas frågor som rör bevarande och hållbar förvaltning av dessa grupper.

Kommentarer:

Slutsats: Gemenskapen bör notera detta dokument.

46. Biologisk status och handelsstatus för Harpagophytum CoP12 Dok. 46

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

47. Bevarande av Swietenia macrophylla: rapport från arbetsgruppen för mahogny CoP12 Dok. 47

Sammanfattning: I denna rapport läggs en rad rekommendationer fram, främst till staterna inom artens utbredningsområde.

Kommentar: Rekommendationerna har smärre följder för tillämpningen i importerande länder. Men problemen med mahognyhandeln kan bäst behandlas genom att arten tas upp i förteckningen i bilaga II.

Slutsats: Gemenskapen bör notera denna rapport, stödja rekommendationerna och verka för införande i bilaga II.

48. Genomförande av resolution Conf. 8.9 (rev.) om handel med exemplar av arter som ingår i bilaga II och som tagits från sin naturliga miljö

48.1. Översyn av Resolution Conf. 8.9 (Rev.) CoP12 Dok. 48.1

Sammanfattning: Dokumentationen för denna punkt på dagordningen förelåg inte den 31 juli, men den förväntas bestå av ett nytt resolutionsutkast som skall göra förfarandet för en avsevärd handel mer flexibelt och öppet.

Kommentarer:

Slutsats: Gemenskapen bör stödja åtgärder som syftar till bättre insyn och ökad öppenhet för förfarandet för en avsevärd handel.

48.2. Saiga tatarica: Sammanfattning av den CITES-finansierade workshoppen i maj 2002 i Kalmykien och presentation av utkastet till en handlingsplan för bevarande (USA) CoP12 Dok. 48.2

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats

49. Nationellt fastställda exportkvoter för arter i bilaga II: den vetenskapliga grunden för fastställandet av kvoter och tillämpning (USA) CoP12 Dok. 49

Sammanfattning: Detta är ett diskussionsdokument om de problem som framkommit i samband med kvotsystemet.

Kommentarer:

Slutsats: Gemenskapen bör välkomna detta dokument och komma med ytterligare kommentarer.

Frågor avseende handelskontroller och märkning

50. Förvaltning av exportkvoter

50.1. Förbättrad förvaltning av de årliga exportkvoterna samt ändring av resolution Conf. 10.2 (rev.) bilaga 1 om tillstånd och certifikat (Tyskland) CoP12 Dok. 50.1

Sammanfattning: detta resolutionsutkast, som lämnats in av Tyskland på Europeiska gemenskapens vägnar, syftar till att öka insynen och öppenheten i bestämmelserna om exportkvoter.

Kommentarer: Detta resolutionsutkast löser en rad problem med de befintliga bestämmelserna, bland annat sen anmälan av kvoter, överförandet av icke använda portioner av kvoterna från föregående år osv.

Slutsats: Gemenskapen bör stödja detta resolutionsutkast.

50.2. Tillämpning och övervakning av nationellt fastställda exportkvoter för arter som ingår i bilaga II till konventionen (USA) CoP12 Dok. 50.2

Sammanfattning: Detta beslutsutkast syftar till införandet av en arbetsgrupp som skall ägna sig åt frågan mellan partskonferensens möten.

Kommentar: Det utkast till resolution som ingår i dokument 50.1 berör detta problem, och gör en arbetsgrupp överflödig.

Slutsats: Gemenskapen bör uppmuntra parterna att dra tillbaka detta beslutsutkast.

51. Handel med biologiska prover som är tidskänsliga CoP12 Dok. 51

Sammanfattning: Dokumentationen för denna punkt är ännu inte färdigställd. Det verkar dock som om den kommer att omfatta förslag till snabb behandling av sådana prover i fall där inga bevarandeaspekter föreligger.

Kommentar: Medlemsstaterna har behandlat denna fråga i samband med förberedelserna av partkonferensen, men man kom överens om att invänta sekretariatets förslag.

Slutsats: Gemenskapen bör stödja åtgärder som syftar till att minska den administrativa bördan i samband med sådana prover.

52. Förflyttning av provsamlingar

52.1. Förflyttning av reptilskinnsprover och andra härtill relaterade produkter CoP12 Dok. 52.1

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

52.2. Användning av certifikat för förflyttning av provsamlingar som omfattas av ATA- eller TIR-carnet och som består av delar eller derivat av arter som ingår i bilagorna II och III (Italien, Schweiz) CoP12 Dok. 52.2

Sammanfattning: Detta resolutionsutkast, som lagts fram av Italien på gemenskapens vägar, samt av Schweiz, berör exemplar som ingår i vandringsutställningar.

Kommentar: Användning av ATA eller TIR kan förenkla förfarandet för sådana exemplar och minska risken för bedrägeri. Bestämmelserna i de berörda konventionerna måste dock ändras.

Slutsats: Gemenskapen bör stödja detta resolutionsutkast.

53. Handelsbestämmelser för träslag CoP12 Dok. 53

Sammanfattning: Detta är en rapport om ett beslut som fattades vid CoP11 om att sekretariatet skulle undersöka hur lämpliga olika skogsbruksmetoder är i förhållande till CITES-bestämmelserna om odling, artificiell förökning och kvoter för träslag.

Kommentar: Till följd av sekretariatets arbete håller växtkommittén för närvarande på att se över användningen av käll- eller ursprungskoder för träslag.

Slutsats: Gemenskapen bör notera denna rapport och gå med på att beslutet upphävs.

Undantag och särskilda handelsbestämmelser

54. Personliga tillhörigheter

54.1. Handel med personliga tillhörigheter CoP12 Dok. 54.1

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

54.2. Personliga tillhörigheter av krokodilskinn (Venezuela) CoP12 Dok. 54.2

Sammanfattning: Detta resolutionsutkast syftar till att införa undantag så att upp till 8 föremål av krokodilskinn från arter i bilaga II eller arter i bilaga I som uppfötts i fångenskap kan räknas som personliga tillhörigheter.

Kommentar: Man måste undersöka tänkbara kryphål, men i princip finns det inget att invända. Liknande förslag för andra artgrupper bör i framtiden granskas från fall till fall.

Slutsats: Gemenskapen kan stödja ett ändrat utkast.

55. Företag som odlar arter som anges i bilaga I i fångenskap för kommersiella ändamål

55.1. Översyn av resolution Conf. 8.15 och Conf. 11.14 om riktlinjer för ett förfarande för registrering och övervakning av företag som odlar arter som anges i bilaga I i fångenskap för kommersiella ändamål CoP12 Dok. 55.1

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

55.2. Ansökningar om registrering av företag som odlar arter som anges i bilaga I i fångenskap för kommersiella ändamål CoP12 Dok. 55.2

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

56. Icke-kommersiell utlåning, donation eller utbyte av musei- och herbarieexemplar (USA) CoP12 Dok. 56

Sammanfattning: Detta är ett diskussionsdokument om de problem som framkommit i fråga om en smidig hantering av denna undantagsregel.

Kommentar: Många vetenskapliga institutioner i gemenskapen drar nytta av detta undantag, men andra parter har haft problem på grund av att reglerna inte tillämpas lika överallt.

Slutsats: Gemenskapen bör notera detta dokument och utbyta information med andra parter om de problem som upptäckts.

57. Vandringsutställningar med levande djur (Ryska federationen) CoP12 Dok. 57

Sammanfattning: Detta resolutionsutkast syftar till utvidgning av de gällande bestämmelserna (i Conf. res. 8.16) till alla levande djur i vandringsutställningar, snarare än att de som nu bara gäller exemplar som fångats innan konventionen trädde i kraft eller som fötts upp i fångenskap.

Kommentar: Kärnfrågan här är användningen av första generationen exemplar från bilaga I som är uppfödda i fångenskap (särskilt indiska elefanter) för kommersiella ändamål. I utkastet saknas en mekanism för att förhindra att bestämmelserna om uppfödning i fångenskap och kommersiella transaktioner med sådana arter undergrävs.

Slutsats: Gemenskapen bör inte stödja detta resolutionsutkast.

Ändring av bilagorna

58. Kriterier för ändringar av bilagorna I och II CoP12 Dok. 58

Sammanfattning: Det förefaller som om parterna kommer att tillfrågas om huruvida de kan godta en text som utarbetats av en majoritet i arbetsgruppen, eller vill ansluta sig till den synpunkt som ordföranden i växtkommittén framhåller, nämligen att frågan behöver diskuteras ytterligare.

Kommentar: Det utkast som arbetsgruppen lagt fram utgör visserligen en betydande insats, men denna fråga är ytterst känslig och förtjänar ytterligare arbete om detta kan leda till ett bredare stöd.

Slutsats: Gemenskapen bör stödja ett konferensbeslut om att utvidga och förtydliga arbetsgruppens mandat och att fortsätta arbetet i ljuset av det befintliga utkastet.

59. Ändring av bilagorna avseende populationer CoP12 Dok. 59

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

60. Annotationer för medicinalväxter i bilagorna CoP12 Dok. 60

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

Andra teman och ärenden

61. Inrättande av en arbetsgrupp för bedömning av relevanta aspekter av tillämpningen av CITES på marina arter (Chile) CoP12 Dok. 61

Sammanfattning: Detta resolutionsutkast syftar till inrättandet av en arbetsgrupp om frågor rörande marina arter.

Kommentar: Det som föreslås här överlappar i mångt och mycket mandatet för kriteriearbetsgruppen.

Slutsats: Gemenskapen bör föredra att kriteriearbetsgruppen uppmanas att ta sig an dessa frågor.

62. Viltkött CoP12 Dok. 62

Sammanfattning: Detta är en rapport om verksamheten i arbetsgruppen för viltkött.

Kommentar: I rapporten kommer man fram till att gruppen varit av stor vikt för förbättringen av kommunikationen och samordningen mellan de länder som berörs av handeln. Det rekommenderas att gruppens verksamhet skall fortsätta fram till CoP13, med extern finansiering.

Slutsats: Gemenskapen bör notera denna rapport och stödja en förlängning av gruppens mandat, men också se till att gruppen samarbetar intensivt med CDB:s förbindelsegrupp i denna fråga.

63. Räddning av människoapor som är beroende av människor från krigsområden (Kenya) CoP12 Dok. 63

Sammanfattning: Detta resolutionsutkast syftar till att upphäva tillståndskraven i vissa situationer.

Kommentar: Den fråga som här tas upp gäller inte bara människoapor, och man bör även beakta lidande hos andra djur som är beroende av människor.

Slutsats: Gemenskapen är positiv till resolutionsutkastets syfte men anser att principen bakom resolutionen behöver klargöras.

64. Handel med traditionella läkemedel CoP12 Dok. 64

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats:

65. PR-material CoP12 Dok. 65

Sammanfattning: Detta är en rapport om sekretariatets genomförande av beslut 11.131 om denna fråga.

Kommentarer:

Slutsats: Gemenskapen bör notera denna rapport.

Förslag på ändringar av bilagorna I och II som skall övervägas

66. Förslag på ändringar av bilagorna I och II CoP12 Dok. 66

>Plats för tabell>

Avslutning av mötet

67. Fastställande av tid och plats för partskonferensens nästa ordinarie möte (inget dokument)

Sammanfattning: Inga dokument tillgängliga den 31 juli 2002.

Kommentarer:

Slutsats: Gemenskapen skall stödja varje medlemsstat som ställer upp som kandidat för att stå som värd för partskonferensens nästa möte och sträva efter att undvika en situation där två eller flera medlemsstater konkurrerar om detta uppdrag.

68. Avslutande kommentarer (inget dokument)