52002DC0483

Rapport från kommissionen till rådet och Europaparlamentet om resultatet av de fleråriga utvecklingsprogrammen för fiskeflottorna den 30 juni 2002 /* KOM/2002/0483 slutlig */


RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET om resultatet av de fleråriga utvecklingsprogrammen för fiskeflottorna den 30 juni 2002

Innehåll

Sammanfattning

Inledning

Fastställande av mellanliggande mål

Omräkning av tonnage

Flottregistret

Sammanfattning av resultaten

Resultat för varje medlemsstat

Belgien

Tyskland

Danmark

Spanien

Finland

Frankrike

Förenade kungariket

Grekland

Irland

Italien

Nederländerna

Portugal

Sverige

Slutsatser

Sammanfattning

Denna rapport syftar till att ge information om situationen den 30 juni 2002 för de olika segmenten av medlemsstaternas fiskeflottor [1] som styrs av den fjärde generationens fleråriga utvecklingsprogram (FUP IV) med de mellanliggande mål som har fastställts för dessa segment för detta datum.

[1] Med tillämpning av artikel 6a och 6b i beslut 2002/652/EG (EGT L 215, 10.8.2002, s. 23) som med ett år förlänger fjärde generationens fleråriga utvecklingsprogram till och med den 31 december 2002.

Denna information gör det möjligt att korrekt och öppet tillämpa de offentliga stödordningarna för fiskeflottan. Det förhåller sig faktiskt så att från den 1 juli 2002 är stöd inte längre möjligt för att bygga fiskefartyg i de segment av FUP IV som inte uppfyller sina mål vid detta datum.

I denna rapport utreder kommissionen hur de mellanliggande målen för den 30 juni 2002 har beräknats per flottsegment och sedan jämförts med det faktiska läget i samma segment vid samma datum enligt gemenskapens fiskefartygsregister. Dessa beräkningar har endast tillämpats på mål uttryckta i kapacitetsmått (BT eller kW), eftersom volymsmålen för fiskeansträngningen (BT x dagar och kW x dagar) bara kan anges helårsvis på grund av fiskets säsongkaraktär.

Resultaten är som följer:

* Alla länder har den 30 juni 2002 uppnått sitt totala mellanliggande mål i kW [2]

[2] Utvärderingen av resultaten för FUP IV i BT är otillförlitliga i så måtto att ommätningen av flottan som skall vara färdig 2003 ännu inte är klar. Därför är angivelsen i kW det enda som är möjligt.

* Endast Danmark, Spanien, Portugal, Irland och Finland har uppnått alla sina mål i kW i alla flottsegment.

Som en följd av detta är Belgien, Tyskland, Frankrike, Förenade kungariket, Grekland, Italien, Nederländerna och Sverige skyldiga att från och med den 1 juli 2002 upphöra med att tillämpa sina stödordningar för nybyggnad och modernisering av fiskeflottan för ett eller flera av sina flottsegment.

Inledning

För varje medlemsstat i gemenskapen har ett flerårigt utvecklingsprogram för fiskeflottan (FUP) fastställts i vilket målen för minskningen av fiskeflottans storlek anges i syfte att föra fiskeansträngningen till en nivå som överensstämmer med tillgängliga resurser. I den fjärde generationens fleråriga utvecklingsprogram som antogs i december 1997 [3] fastställs målen för perioden 1997-2001. Denna period förlängdes genom ett rådsbeslut [4] till slutet av 2002.

[3] Komissionens beslut 98/119/EG (EGT L 39, 12.2.1998, s. 1-84).

[4] EGT L 31, 1.2.2002, s. 77.

Fastställande av mellanliggande mål

I artikel 6a i kommissionens beslut 2002/652/EG [5] som förlänger de fleråriga utvecklingsprogrammen till den 31 december 2002 anges: På grundval av den information som finns tillgänglig den 30 juni 2002 i gemenskapens register över fiskefartyg skall kommissionen upprätta ett dokument som för varje segment i varje medlemsstats fiskeflotta anger skillnaden mellan kapaciteten i bruttotonnage (BT) och kilowatt ( kW) vid denna tidpunkt och de mellanliggande målen beräknade per segment som det aritmetiska medelvärdet av målen för det femte och det sjätte året i programmen. Följande figur illustrerar beräkningarna som utförts för varje flottsegment och för totalmålet:

[5] EGT L 215, 10.8.2002, s. 23.

>Hänvisning till>

Enligt artikel 6b i kommissionens beslut 2002/652/EG begränsas den jämförelse som skall göras till kapacitetsmått avseende situationen och målen för flottorna.

För de fleråriga utvecklingsprogrammen anges ett fartygs kapacitet som dess tonnage i bruttoton (BT) och dess framdrivningseffekt i kW.

Omräkning av tonnage

I FUP III (1992-1996) uttrycktes målen i bruttoregisterton (BRT), trots att det i nästan samtliga medlemsstater användes olika mått på tonnage för att mäta kapacitet, vilket innebar att en del fartyg mättes i BRT, andra i BT och åter andra i tonnageenheter som hade fastställts på nationell nivå.

Rådets förordning (EG) nr 3259/94 [6] och kommissionens beslut nr 95/84/EG [7] antogs i syfte att harmonisera mätningarna av tonnage. I dessa rättsakter fastställs att tonnaget för samtliga fiskefartyg skall mätas i BT. Rättsakterna innehåller också en förenklad definition av BT för fartyg med en längd av mindre än 15 meter samt formler enligt vilka en skattning i BT för fartyg med en längd av mellan 15 och 24 meter kan göras i avvaktan på en ny och fullständig mätning.

[6] EGT L 339, 29.12.1994, s. 11.

[7] EGT L 67, 25.3.1995, s. 33.

Som överenskommet med medlemsländerna omräknades tonnagemålen till bruttoton BT när FUP IV antogs. Men eftersom vissa medlemsländer inte kommit särskilt långt i ommätningen av sin flotta när programmet antogs, förblev de officiellt fastställda målen i praktiken uttryckta i en blandning av bruttoton BT, bruttoregisterton BRT och i nationella måttenheter.

Medlemsstaterna har tid på sig till slutet av 2003 att avsluta omräkningen av sina flottor till BT-enheter. Vartefter omräkningen fortskrider ersätts uppskattningen i BT av riktiga värden i flottregistret, vilket oundvikligen påverkar jämförbarheten av den verkliga situationen och de fastställda tonnagemålen. Strängt taget bör tonnagemålen beräknas på nytt varje gång ett fartyg mäts om. Av praktiska skäl görs det endast periodvis en formell översyn av målen. Under tiden kommer jämförelser mellan situationen för flottan och tonnagemålen alltid att vara förenade med ett visst mått av osäkerhet.

I den här rapporten har effekterna av omräkningarna redan beaktats som definitiva för alla segment för Belgien och Finland.

Flottregistret

De fleråriga utvecklingsprogrammen övervakas med hjälp av deklarationer som sänds in till gemenskapens register över fiskefartyg. Registret utgör en sammanställning av de fysiska egenskaperna hos samtliga cirka 100 000 fiskefartyg för yrkesmässigt havsfiske som ingår i gemenskapens flottor, tillsammans med uppgifter om till vilket FUP-segment som varje fartyg hör. Registret innehåller referensuppgifter om flottan för alla aspekter av den gemensamma fiskeripolitiken.

I tidigare rapporter om resultaten av FUP konstaterades ibland stora skillnader mellan de uppgifter som flottregistret innehöll och de som medlemsstaterna lämnat i sina nationella årsrapporter. En av orsakerna till dessa skillnader var att medlemsstaternas deklarationer kontrollerades innan uppgifterna fördes in i databasen. En deklaration som avvisats eller ifrågasatts återsändes till medlemsstaten för rättelse eller kontroll. Syftet med detta vara att se till att registret blev helt tillförlitligt, men i praktiken ledde det ofta till en skillnad mellan uppgifterna i de nationella registren och i gemenskapens register.

Dessa förfaranden har nu ändrats. Medlemsstaterna har nu med hjälp av programmet FRONT (Fleet Register On the NeT) direkt tillträde till sina egna uppgifter i gemenskapens flottregister via Internet. Detta innebär att de nationella myndigheterna kan göra omedelbara rättelser av uppgifterna i gemenskapens register varigenom man undviker att dessa skiljer sig från de uppgifter som redovisas i den nationella databasen. Hädanefter baseras de kapacitetsuppgifter som används i denna rapport på uppgifterna i gemenskapens flottregister. Vissa inkonsekvenser kvarstår emellertid i uppgifterna i flottregistret. Den viktigaste av dessa är det faktum att det finns fartyg som saknar giltig kod för FUP-segment. I de tabeller som följer har dessa fartyg kodats som oklassificerade. Kommissionen samarbetar med de berörda medlemsstaterna för att rätta till detta.

Sammanfattning av resultaten

I tabellen Jämförelse per medlemsstat mellan situationen och det mellanliggande totalmålet den 30 juni 2002

anges den procentuella utvecklingen beträffande tonnage och maskinstyrka mellan den 1 januari 1997 och den 30 juni 2002.

Asterisken bredvid tonnagerubriken (BT) anger att summorna därunder har beräknats med en blandning av BT- och BRT-värden. Vid beräkningen av summan tas i första hand BT-värdet, vare sig detta är det uppmätta värdet eller en uppskattning. Om BT-värdet inte finns att tillgå används BRT-värdet.

Överensstämmelse med kapacitetsmålen

Tabellen här nedan sammanfattar utvecklingen av gemenskapens hela fiskeflotta på basis av data från gemenskapens flottregister sedan FUP IV infördes. De skuggade raderna anger att medlemsstaterna inte nått de fastställda målen den 30 juni 2002.

Sedan den 1 januari 1997 har flottan minskat med cirka 7,6 % i maskinstyrka. I tonnage tycks minskningen vara 3,5 % men detta värde är otillförlitligt så länge ommätningen av flottan inte är klar.

Jämförelse per medlemsstat mellan situationen och det mellanliggande totalmålet den 30 juni 2002

>Plats för tabell>

Fetstil anger att målen inte har uppnåtts. Det bör noteras att tonnagemålen inte har reviderats för att ta hänsyn till effekterna av omräkningen till BT-enheter, vilket gör jämförelser mellan situationen och målen osäkra utom för Belgien och Finland för vilka omräkningarna har beaktats som definitiva.

De skuggade raderna anger att medlemsstaterna inte har uppnått målen.

(*) Fartyg som är baserade i de franska utomeuropeiska departementen (motsvarande cirka 17 000 BT och 100 000 kW) har inte medräknats i denna tabell eftersom det inte finns några exakta siffror att tillgå när det gäller situationen för denna del av den franska flottan per den 1 januari 1997.

Segment för vilka de mellanliggande målen den 30 juni 2002 har uppnåtts

>Plats för tabell>

Resultat för varje medlemsstat

De följande tabellerna sammanfatter de mellanliggande resultaten för FUP IV den 30 juni 2002 för varje medlemsstat.

De återger kapacitetsmålen för den 30 juni 2002 jämförd med situationen för flottan enligt gemenskapens register över fiskeflottan detta datum.

>Plats för tabell>

Siffror med kursiverad, fet stil anger att målen inte har uppnåtts.

Målen för tonnage uttryckta i BT för segmenten 4A1 och 4A2 är definitiva. Det kommer inte att göras några ytterligare justeringar för att ta hänsyn till ommätning av flottan.

>Plats för tabell>

Siffror med kursiverad, fet stil anger att målen inte har uppnåtts. Det bör noteras att tonnagemålen inte har reviderats för att ta hänsyn till effekterna av omräkningen till BT-enheter, vilket gör jämförelser mellan situationen och målen osäkra.

För segmenten 4C4, 4C6 och 4C7 är tonnagemålen uttryckta i BT definitiva. Det kommer inte att göras några ytterligare justeringar för att ta hänsyn till ommätning av flottan.

>Plats för tabell>

Det bör noteras att tonnagemålen inte har reviderats för att ta hänsyn till effekterna av omräkningen till BT-enheter, vilket gör jämförelser mellan situationen och målen osäkra.

Tonnagemålet uttryckt i BT för segmentet 4B4 är dfinitivt. Det kommer inte att göras några ytterligare justeringar för att ta hänsyn till ommätning av flottan.

>Plats för tabell>

Det bör noteras att tonnagemålen inte har reviderats för att ta hänsyn till effekterna av omräkningen till BT-enheter, vilket gör jämförelser mellan situationen och målen osäkra.

Tonnagemålet uttryckt i BT för segmentet 4E7 är dfinitivt. Det kommer inte att göras några ytterligare justeringar för att ta hänsyn till ommätning av flottan.

>Plats för tabell>

För segmenten 4L1, 4L2, 4L3 och 4L4 är tonnagemålen uttryckta i BT definitiva. Det kommer inte att göras några ytterligare justeringar för att ta hänsyn till ommätning av flottan.

>Plats för tabell>

Siffror med kursiverad, fet stil anger att målen inte har uppnåtts. Det bör noteras att tonnagemålen inte har reviderats för att ta hänsyn till effekterna av omräkningen till BT-enheter, vilket gör jämförelser mellan situationen och målen osäkra.

För segmenten 4F5 och 4F6 är tonnagemålen uttryckta i BT definitiva. Det kommer inte att göras några ytterligare justeringar för att ta hänsyn till ommätning av flottan.

>Plats för tabell>

Siffror med kursiverad, fet stil anger att målen inte har uppnåtts. Det bör noteras att tonnagemålen inte har reviderats för att ta hänsyn till effekterna av omräkningen till BT-enheter, vilket gör jämförelser mellan situationen och målen osäkra.

Tonnagemålet uttryckt i BT för segmentet 4N8 är definitivt. Det kommer inte att göras några ytterligare justeringar för att ta hänsyn till ommätning av flottan.

>Plats för tabell>

Siffror med kursiverad, fet stil anger att målen inte har uppnåtts. Det bör noteras att tonnagemålen inte har reviderats för att ta hänsyn till effekterna av omräkningen till BT-enheter, vilket gör jämförelser mellan situationen och målen osäkra.

Tonnagemålet uttryckt i BT för segmentet 4D4 är definitivt. Det kommer inte att göras några ytterligare justeringar för att ta hänsyn till ommätning av flottan.

>Plats för tabell>

Siffror med kursiverad, fet stil anger att målen inte har uppnåtts. Det bör noteras att tonnagemålen inte har reviderats för att ta hänsyn till effekterna av omräkningen till BT-enheter, vilket gör jämförelser mellan situationen och målen osäkra.

>Plats för tabell>

Siffror med kursiverad, fet stil anger att målen inte har uppnåtts. Det bör noteras att tonnagemålen inte har reviderats för att ta hänsyn till effekterna av omräkningen till BT-enheter, vilket gör jämförelser mellan situationen och målen osäkra.

>Plats för tabell>

Siffror med kursiverad, fet stil anger att målen inte har uppnåtts. Det bör noteras att tonnagemålen inte har reviderats för att ta hänsyn till effekterna av omräkningen till BT-enheter, vilket gör jämförelser mellan situationen och målen osäkra.

För segmenten 4J2, 4J3 och 4J4 är tonnagemålen uttryckta i BT definitiva. Det kommer inte att göras några ytterligare justeringar för att ta hänsyn till ommätning av flottan.

>Plats för tabell>

Det bör noteras att tonnagemålen inte har reviderats för att ta hänsyn till effekterna av omräkningen till BT-enheter, vilket gör jämförelser mellan situationen och målen osäkra.

>Plats för tabell>

Det bör noteras att tonnagemålen inte har reviderats för att ta hänsyn till effekterna av omräkningen till BT-enheter, vilket gör jämförelser mellan situationen och målen osäkra.

Slutsatser

Under tiden mellan den 1 januari 1997 och den 30 juni 2002, minskade gemenskapsflottan med 71.141 BT och 599.634 kW, vilket motsvarar en minskning av flottkapaciteten på cirka 3,5 % i tonnage respektive 7,6 % motorstyrka. Minskningen i tonnage är osäker eftersom det inte tagits någon hänsyn till den pågående omräkningen av flottan i BT-enheter. Den 30 jun 2002 låg gemenskapsflottan 19 % över de slutliga målen i FUP IV uttryckta i tonnage och 13 % över de slutliga målen i FUP IV uttryckta i maskinstyrka.

Åtskilliga medlemsstater har fortfarande inte uppnått sina mål i vissa segment.

Den här rapporten har som syfte att förmå medlemsstaterna att vidta åtgärder för att korrigera situationen när så är nödvändigt och att upphöra med att tillämpa sina stödordningar för de segment som inte uppfyller målen enligt artiklarna 9 och 10 i kommissionens förordning (EG) 2792/99 [8] och artikel 6b i kommissionens beslut 2002/652/EG [9] som med ett år förlänger fjärde generationens fleråriga utvecklingsprogram till och med den 31 december 2002.

[8] EGT L 337, 30.12.1999, s.14.

[9] EGT L 215, 10.8.2002, s. 23