52001SC1655

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget om Gemensam ståndpunkt antagen av rådet inför antagandet av Europaparlamentets och rådets beslut om ett regelverk för radiospektrumpolitiken inom Europeiska gemenskapen /* SEK/2001/1655 slutlig - COD 2000/0187 */


MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget om Gemensam ståndpunkt antagen av rådet inför antagandet av Europaparlamentets och rådets beslut om ett regelverk för radiospektrumpolitiken inom Europeiska gemenskapen

1. BAKGRUND

Förslag till Europaparlamentet och rådet [dokument KOM(2000) 407 slutlig; 2000/0187 (COD)] överlämnades: // 29.8.2000

Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén: // 24.1.2001

Yttrande från Europaparlamentet, första behandlingen: // 5.7.2001

Det ändrade förslaget överlämnas: // 18.9.2001

Den gemensamma ståndpunkten antas: // 16.10.2001

2. SYFTET MED KOMMISSIONENS FÖRSLAG

Syftet är att fastlägga en politisk inriktning och en ramlagstiftning för användningen av radiospektrum i Europeiska gemenskapen. På så sätt skapas förutsättningar för samordning av politiska åtgärder och vid behov för fastställande av harmoniserade villkor för tillgång till och effektiv användning av radiospektrum. Detta är nödvändigt för genomförandet av en fungerande inre marknad i gemenskapen för politikområden som elektronisk kommunikation, transporter samt forskning och utveckling (FoU).

3. KOMMENTARER OM DEN GEMENSAMMA STÅNDPUNKTEN

3.1. Sammanfattning av kommissionens ståndpunkt

Kommissionen godtar den gemensamma ståndpunkt som rådet antagit.

I den gemensamma ståndpunkten har de viktigaste målen i kommissionens förslag behållits, och de redovisas dessutom mer ingående. Vidare innehåller den gemensamma ståndpunkten en närmare beskrivning av de förfaranden man skall använda för att uppnå målen och det ansvar som därvid åligger EU-institutionerna.

Rådet stöder den grundprincip som förslaget till beslut vilar på. Enligt den skall - i de fall Europaparlamentet och rådet har enats om en gemenskapspolitisk åtgärd som rör radiospektrum - kommittéförfaranden tillämpas för antagandet av de tekniska bestämmelser om harmonisering vilka krävs för genomförandet av den aktuella åtgärden. I de fall man måste anta sådana bestämmelser om harmonisering som inte kan betraktas som tekniska, skall kommissionen på grundval av fördraget lägga fram ett lagstiftningsförslag inför Europaparlamentet och rådet.

3.2. Ändringsförslag som Europaparlamentet antagit vid sin första behandling

3.2.1. Europaparlamentets ändringsförslag

Vid sin första behandling antog Europaparlamentet 21 förslag till ändringar av kommissionens ursprungliga förslag.

Europaparlamentets yttrande ledde till att kommissionen förde in ett flertal ändringar i sitt förslag.

I sitt ändrade förslag har kommissionen inkluderat följande ändringar från Europaparlamentets yttrande, antingen i deras helhet, till vissa delar, eller med avseende på deras väsentliga innebörder: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 17, 20, 23 [1], 24 och 25.

[1] Kommissionen godtar ändringsförslagen 20 och 23 i deras ursprungliga form, men inte det ändringsförslag som erhålls genom att ändringsförslagen 19, 20 och 23 bakas ihop till ett förslag.

3.2.2. Ändringsförslag från Europaparlamentet som godtagits av kommissionen och förts in i rådets gemensamma ståndpunkt

Av de ändringsförslag, som kommissionen godtagit och inkluderat i sitt ändrade förslag - antingen i deras helhet, till vissa delar, eller med avseende på deras väsentliga innebörder - har rådet behållit följande i sin gemensamma ståndpunkt: 1, 2, 7, 11, 12, 13 och 25.

I några av dessa bibehållna ändringsförslag har man gjort mycket små eller partiella justeringar. Andra ändringsförslag täcktes redan in av de ändringsförslag som rådet antagit, men det grundläggande målet med Europaparlamentets ändringsförslag har behållits.

3.2.3. Ändringsförslag från Europaparlamentet som godtagits av kommissionen men som inte förts in i rådets gemensamma ståndpunkt

Av de ändringsförslag, som kommissionen godtagit och inkluderat i sitt ändrade förslag - antingen i deras helhet, till vissa delar, eller med avseende på deras väsentliga innebörder - har rådet strukit följande i sin gemensamma ståndpunkt: 3, 4, 8 och 20.

Rådet godtog inte ändringsförslagen 5, 6, 9, 17 och 24, eftersom de delar av den texten som de rörde redan hade strukits i den gemensamma ståndpunkten, eller så täckte den gemensamma ståndpunkten redan in de punkter som var upptagna i ändringsförslagen (se avsnitt 3.2.4).

Ändringsförslag 4 (förvaltning av radiospektrum)

I förslagen till ett ramdirektiv respektive ett tillståndsdirektiv tillgodoses huvudsyftet med parlamentets ändringsförslag redan i tillräcklig utsträckning, men kommissionen ansåg att det inte skadade om man upprepade att radiospektrum måste förvaltas på ett effektivt sätt. Rådet menade dock att denna aspekt redan fanns medtagen i annan lagstiftning.

Ändringsförslag 8 (tilldelning och tillstånd)

Kommissionen godtar parlamentets ändringsförslag enligt vilket man måste diskutera, samordna och vid behov harmonisera medlemsstaternas system för tilldelning och tillståndsgivning i fråga om radiospektrum. Men rådet godtar inte detta ändringsförslag, eftersom rådet motsätter sig att förslag till lagstiftning om harmonisering inom de här områdena läggs fram inom ramen för det aktuella beslutet.

Ändringsförslag 20 (uppdrag till CEPT)

Kommissionen skulle ha kunnat godta ändringsförslaget i dess ursprungliga form, eftersom CEPT enligt det förslaget skulle vara skyldigt att samråda med berörda spektrumförvaltande organ, och kommittén skulle ha rätt att godkänna uppdrag till CEPT i enlighet med det rådgivande förfarandet. Men ändringsförslag 20 har slagits ihop med ändringsförslagen 19 och 23, och det rådgivande förfarandet har ersatts med ett föreskrivande förfarande. Rådet kunde därför inte godta ändringsförslaget.

3.2.4 Skillnader mellan kommissionens ändrade förslag och rådets gemensamma ståndpunkt

Ingressen

Rådet har strukit en del skäl i ingressen, lagt till nya samt ändrat lydelsen av en rad övriga skäl. Syftet har varit att göra texten tydligare, åstadkomma överensstämmelse med förslagen till ändringar av artiklarna i beslutet samt betona vissa centrala bestämmelser.

Rådet har infört en rad nya inslag i ingressen till sin gemensamma ståndpunkt:

Ø Radiospektrumpolitiken bör vara utformad så att den bidrar positivt till yttrandefriheten (skäl 2a i den gemensamma ståndpunkten).

Ø För antagandet av tekniska genomförandeåtgärder kommer att kommittéförfarande tillämpas (skäl 2b i den gemensamma ståndpunkten).

Ø Radiospektrumkommitténs sammansättning och uppgifter (skäl 2c i den gemensamma ståndpunkten).

Ø Lagstiftningsförslag som sträcker sig längre än tekniska genomförandeåtgärder, skall läggas fram inför parlamentet och rådet (skäl 2d i den gemensamma ståndpunkten).

Ø Övergångsperioder för införandet av tekniska genomförandeåtgärder, i de fall där frekvenser för upprätthållandet av den allmänna ordningen och säkerheten och för försvaret berörs (skäl 3a i den gemensamma ståndpunkten).

Ø Kommissionen äger rätt att hålla samråd som ligger utanför tillämpningsområdet för detta beslut (skäl 4 i den gemensamma ståndpunkten).

Ø I begreppet teknisk förvaltning av radiospektrum ingår inte förfaranden för tilldelning och tillståndsgivning (skäl 6 i den gemensamma ståndpunkten).

Artikel 1 - syfte och tillämpningsområde

I den gemensamma ståndpunkten anges att huvudsyftet med beslutet är att samordna politiska åtgärder och harmonisera villkoren i fråga om radiospektrum inom överenskomna områden av gemenskapens politik. Det görs klart att man för att uppnå detta mål bör inrätta förfaranden för att underlätta utformningen av gemenskapens politik och förenkla dess beslutsfattande, sörja för att information av betydelse i sammanhanget finns allmänt tillgänglig samt samordna gemenskapens intressen i de internationella forum där radiospektrum behandlas.

Radiospektrum som används för upprätthållande av den allmänna ordningen och säkerheten samt inom försvaret är ett specialfall, något som också fastslås i den gemensamma ståndpunkten. Det beror på att harmoniseringsåtgärder inom de nämnda områdena inte får grundas på skäl som har med den inre marknaden att göra. De åtgärder som vidtas i enlighet med beslutet kan emellertid påverka radiofrekvensintervall som är ockuperade för upprätthållandet av den allmänna ordningen och säkerheten samt för försvaret. Man bör därför ta hänsyn till dessa intressen vid utformningen av politik och lagstiftning. Genom den gemensamma ståndpunkten får medlemsstaterna möjlighet att begära övergångsperioder för att genomföra tekniska åtgärder i de fall dessa får effekter för radiospektrum som är ockuperade för upprätthållandet av den allmänna ordningen och säkerheten samt för försvaret.

Rådet anser att denna bestämmelse täcker parlamentets avsikt med ändringsförslag 9. Kommissionen anser emellertid att skäl 4 i den gemensamma ståndpunkten skulle kunna stramas upp med den text som föreslås i kommissionens ändrade förslag.

Artikel 2 - definitioner

Definitionerna av allokering och tilldelning har strukits i den gemensamma ståndpunkten, eftersom de inte längre förekommer i rådets text (parlamentets ändringsförslag 14 och 15 har därför spelat ut sin roll).

Artiklarna 3 och 4 - högnivågruppen för radiospektrumpolitik

Rådet har avvisat förslaget om att inom ramen för ett beslut av Europaparlamentet och rådet inrätta ett rådgivande eller politiskt organ, som skulle bistå med råd till kommissionen. Rådet stöder dock förslaget att man inom ramen för beslutet skall inrätta ett gemenskapspolitiskt forum, vars uppgift är att delta i utformningen, det närmare utarbetandet och genomförandet av gemenskapens politik inom radiospektrumområdet. Enligt den gemensamma ståndpunkten är det radiospektrumkommitten som skall ha denna politiska funktion (se nedan).

Vidare innebär den gemensamma ståndpunkten att kommissionen uppmuntras att organisera samråd utanför ramen för det föreliggande beslutet. Syftet med samråden är att inhämta och beakta synpunkter från alla berörda parter, däribland gemenskapens institutioner, branschen samt kommersiella och icke-vinstdrivande användare av radiospektrum (skäl 4 i den gemensamma ståndpunkten). Det sägs emellertid inget om sådana samråd skall anordnas av kommissionen vid behov från fall till fall, eller om ett särskilt samrådsorgan eller rådgivande organ - liknande det som kommissionen avsåg med högnivågruppen för spektrumpolitik - skall inrättas inom ramen för ett kommissionsbeslut. Under alla omständigheter konstaterar både parlamentet och rådet att det behövs ett vittomfattande samråd om radiospektrumfrågor i gemenskapen.

Artiklarna 5 och 6 (i det ursprungliga förslaget) respektive 3 och 4 (i den gemensamma ståndpunkten) - radiospektrumkommittén

Kommissionen stöder den gemensamma ståndpunkten när det gäller användandet av kommittéförfaranden för att uppnå syftet med beslutet.

I den gemensamma ståndpunkten görs klart att radiospektrumkommittén kommer att anta tekniska genomförandeåtgärder inom överenskomna områden av gemenskapens politik. Syftet skall vara att sörja för att det skapas harmoniserade villkor för tillgång till och effektivt utnyttjande av radiospektrum, liksom tillgång till spektruminformation. Kommittén skall också rådfrågas och anordna diskussioner i fråga om inriktningen av radiospektrumpolitiken i gemenskapen.

I de fall åtgärder för genomförandet av politiken kommer in på områdena frekvensallokering och tillgång till information, har kommissionen rätt att begära teknisk hjälp från Europeiska post- och telesammanslutningen (CEPT) för att utforma sådana åtgärder. Inom övriga områden åligger det radiospektrumkommittén att utarbeta förslag till tekniska genomförandeåtgärder.

När radiospektrumkommittén antar åtgärder skall den tillämpa ett föreskrivande förfarande. I berättigade fall får kommissionen bevilja medlemsstater övergångsperioder. Kommissionen får också godkänna system med gemensamt utnyttjande av frekvensband i det fall en åtgärd skulle påverka frekvensband, som utnyttjas enbart för ändamål som rör upprätthållandet av den allmänna ordningen och säkerheten samt försvaret, såvida detta inte på ett otillbörligt sätt skulle fördröja genomförandet av den aktuella åtgärden eller ge upphov till orimliga skillnader mellan medlemsstater i fråga om konkurrensläget eller bestämmelser.

Artikel 7 (i det ursprungliga förslaget) respektive 5 (i den gemensamma ståndpunkten) - tillgång till information

Kommissionen stöder den gemensamma ståndpunktens bestämmelser om tillgång till information, vilka är nästan identiska med dem i parlamentets ändringsförslag 25. Medlemsstaterna kommer att vara skyldiga att hålla information av betydelse i sammanhanget allmänt tillgänglig, även i elektronisk form. Vidare får kommittéförfaranden tillämpas för att ytterligare harmonisera den offentliga informationens innehåll och utformning.

Artikel 8 (i det ursprungliga förslaget) respektive 6 (i den gemensamma ståndpunkten) - förhållande till tredje land och internationella organisationer

Bestämmelserna i artikeln har inte ändrats i någon väsentlig grad. Dock talar man i den gemensamma ståndpunkten om behovet av att uppnå enighet om gemensamma politiska mål i stället för gemensamma ståndpunkter när det gäller förhandlingar med länder utanför EU eller i internationella organisationer. Eftersom den ändringen bättre återspeglar det nuvarande fruktbärande arbetssättet, godtas den.

Övriga artiklar

Bestämmelserna i de övriga artiklarna har inte ändrats alls, eller så är de oförändrade i fråga om sina väsentliga innebörder.

4. SLUTSATS

I rådets gemensamma ståndpunkt har man inlemmat eller på annat sätt tagit fasta på många av de önskemål som Europaparlamentet framfört vid sin första behandling. Ståndpunkten följer nära de principer som kommissionens ursprungliga förslag vilar på. Kommissionen stöder därför den gemensamma ståndpunkten.