52001PC0083

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om skapandet av en gemensam nomenklatur för statistiska territoriella enheter (NUTS) /* KOM/2001/0083 slutlig - COD 2001/0046 */

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 180 E , 26/06/2001 s. 0108 - 0145


Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om skapandet av en gemensam nomenklatur för statistiska territoriella enheter (NUTS

(framlagt av kommissionen)

MOTIVERING

Regionalstatistiken är en av grunderna i det europeiska statistiska systemet. Den används för en lång rad ändamål och av många olika användare. De regionala uppgifterna om EU:s medlemsstater ligger bl.a. till grund för en rationell och konsekvent fördelning av strukturfondernas medel. Regionalstatistiken utgör således den objektiva statistiska grunden för viktiga politiska beslut.

All regionalstatistik måste utgå från en geografisk indelning av det undersökta området. I början av 1970-talet tog Eurostat i samarbete med andra direktorat inom kommissionen fram nomenklaturen för statistiska territoriella enheter (NUTS) som ett enkelt, sammanhängande system till indelning av EU:s territorium med målsättningen att producera regionalstatistik för gemenskapen.

NUTS-nomenklaturen har under de senaste åren fått allt större betydelse som grund för harmoniserade och därmed jämförbara regionala statistiska uppgifter. NUTS används som referensram i samband med insamling, bearbetning, harmonisering och spridning av gemenskapens regionalstatistik.

Hittills har NUTS-nomenklaturen inte haft någon egen rättslig grund, dvs. det finns ingen förordning där närmare regler för sammanställning och uppdatering av systemet fastställs. Dessa frågor har hittills lösts genom "gentlemen's agreements" mellan medlemsstaterna och Eurostat, ibland efter långa och komplicerade förhandlingar. NUTS publiceras sedan av Eurostat.

NUTS skapades och vidareutvecklades enligt följande principer:

NUTS-regioner är för det första normativa regioner som är uttryck för en politisk vilja, och deras gränser bestäms av de lokala myndigheternas mandat och storleken på befolkning i regionen, dvs. den befolkningsmängd som anses motsvara ett ekonomiskt optimalt utnyttjande av de resurser som är nödvändiga för att myndigheterna skall kunna utföra sina uppgifter. I allmänhet har de en av lagen bestämd funktion i det berörda landets förvaltningspraxis. De är klart avgränsade, allmänt erkända och relativt stabila. De ansvarar för en viss del av den offentliga förvaltningen, särskilt på det regionalpolitiska planet. Normativa eller administrativa regioner är därför i allmänhet erkända i de nationella statistiksystemen som nivåer för insamling, behandling och förmedling av uppgifter.

NUTS är en hierarkisk klassifikation på tre nivåer. Varje medlemsstat är uppdelad i ett antal regioner på NUTS 1-nivå. Varje av dessa regioner delas sedan in i regioner på NUTS 2-nivå, som återigen delas upp i regioner på NUTS 3-nivå. Medlemsstaternas administrativa struktur är normalt baserad på två stora regionala nivåer (Länder och Kreise i Tyskland, régions och départements i Frankrike, Comunidades autonomas och provincias i Spanien, regioni och provincie i Italien osv.).

Beroende på land kan dessa nivåer vara NUTS 1 och NUTS 2, NUTS 1 och NUTS 3 eller NUTS 2 och NUTS 3. För att uppnå en struktur med tre nivåer för varje land konstruerar man den nivå som "saknas" genom att samla in ett passande antal enheter på den omedelbart lägre nivån. På detta sätt konstrueras de "icke-administrativa" regionerna för statistiska ändamål.

Den regionala klassificeringen av ett givet land sker i flera etapper. Först undersöks den administrativa strukturen och sedan kontrolleras om regionala uppgifter samlas in och förmedlas enligt denna regionala indelning, vilket i allmänhet är fallet. Därefter undersöks enheternas genomsnittliga storlek (vad gäller invånarantalet) på de olika existerande administrativa nivåerna för att avgöra om dessa nivåer ingår i den regionala klassifikationens hierarki. Det finns två möjligheter:

- den genomsnittliga storleken motsvarar i stort sett den existerande nivån i NUTS-nomenklaturen. I detta fall antas den administrativa strukturen i sin helhet utan ändringar som den regionala indelningen på denna nivå. Detta innebär att storleken på vissa enheter kan avvika starkt från den genomsnittliga storleken på enheterna på denna nivå.

- den genomsnittliga storleken uppfyller inte ovannämnda krav. I detta fall sammanställs, i enlighet med den praxis som antagits för medlemsstater, en ad hoc-uppdelning i s.k. "icke-administrativa enheter" i samarbete med det berörda landet genom att mindre administrativa enheter slås samman.

De ändringar i NUTS-nomenklaturen som nyligen genomfördes gav upphov till spänningar mellan kommissionen och de berörda nationella statistikkontoren. Inom en snar framtid kommer flera nya medlemsstater att bli medlemmar i Europeiska unionen, och deras territorium skall också på ett passande och konsekvent sätt delas in för statistiska ändamål. Kommissionen har, mot bakgrund av den politiska utvecklingen och de uppgifter som väntar, kommit fram till att det är nödvändigt att skapa en rättslig grund för NUTS-nomenklaturen.

I enlighet med subsidiaritetsprincipen och proportionalitetsprincipen kan målet att skapa en harmoniserad regional klassifikation för all europeisk regionalstatistik endast nås på gemenskapsplanet.

Denna rättsakt har flera mål:

1. Den skall konsolidera den nuvarande NUTS-indelningen av medlemsstaternas regioner som är resultatet av utvecklingen under de senaste 20 åren. Denna målsättning stöds av det stora flertalet nationella statistikkontor. Den nuvarande regionala indelningen har visat sig vara ett användbart verktyg för insamling, beräkning och spridning av regionalstatistik.

2. Den skall fastställa objektiva kriterier för avgränsningen av regioner så att kandidatländerna får riktlinjer för att skapa regionala klassifikationer för sina länder. Detta mål är särskilt viktigt för de pågående medlemskapsförhandlingarna.

3. Den skall säkerställa jämförbarhet och objektivitet vid sammanställningen och användningen av regionalstatistik för olika politiska ändamål. Detta är särskilt viktigt som grund för framtidens regionfonder.

4. Den skall uppställa klara regler för framtida ändringar i NUTS-indelningen så att konflikter av det slag som tidigare förekommit kan undvikas. Ändringar är oundvikliga när ett lands administrativa struktur förändras. Men även de icke-administrativa enheterna måste vid behov anpassas. Tidigare diskuterade kommissionen och det berörda landet dessa ändringar utan någon klar rättslig grund. Den föreslagna förordningen skall råda bot på denna otillfredsställande situation.

5. Den skall garantera att NUTS-nomenklaturen inte ändras för ofta så att användarna av regionalstatistiken får den stabilitet som behövs för att analysera uppgifterna.

Eftersom den föreslagna förordningen leder till en avsevärt förbättrad situation när det gäller regionalstatistik uppmanas Europaparlamentet och rådet att anta den.

2001/0046 (COD)

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om skapandet av en gemensam nomenklatur för statistiska territoriella enheter (NUTS)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 285 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag [1],

[1] EGT C

med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande [2],

[2] EGT C

med beaktande av Regionkommitténs yttrande [3],

[3] EGT C

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget [4], och

[4] EGT C

av följande skäl:

(1) Statistikanvändarna har ett stigande behov av harmonisering för att få tillgång till jämförbara uppgifter för hela Europeiska unionen. Den inre marknaden kan bara fungera om det finns statistiska standarder som gäller för insamling, överföring och offentliggörande av statistik på nationell nivå och på gemenskapsnivå så att alla aktörer på den inre marknaden får tillgång till jämförbara statistiska uppgifter. I detta sammanhang är nomenklaturer viktiga verktyg för insamling, sammanställning och spridning av jämförbara statistiska uppgifter.

(2) Regionalstatistiken är en av grunderna för det europeiska statistiska systemet. Den används för en lång rad ändamål. Under många år har europeisk regionalstatistik varit baserad på en gemensam regional klassifikation benämnd Nomenklaturen för statistiska territoriella enheter (nedan kallad NUTS). Det är nu ändamålsenligt att ge denna regionala klassifikation en rättslig grund och uppställa klara regler för framtida ändringar i den.

(3) NUTS-nomenklaturen skall därför, när så är ändamålsenligt, användas på alla statistiska uppgifter som är uppdelade på territoriella enheter och som medlemsstaterna skickar in till kommissionen.

(4) Kommissionen skall, när så är ändamålsenligt, använda NUTS-nomenklaturen för analys och spridning av alla statistiska uppgifter som är uppdelade på territoriella enheter.

(5) Beroende av de statistiska uppgifternas användningsområde behövs det olika nivåer inom regionalstatistiken. Det är ändamålsenligt med tre nivåer i den europeiska regionala NUTS-nomenklaturen.

(6) Det behövs information om den territoriella sammansättningen av regioner på NUTS 3-nivå för att kunna förvalta NUTS-nomenklaturen, och sådan information skall därför regelbundet skickas till kommissionen.

(7) Det krävs objektiva kriterier för en avgränsning av regionerna och för att säkerställa objektivitet i samband med att regionalstatistik tas fram och används för olika politiska ändamål.

(8) Användarna av regionalstatistiken har behov av uppgifter som är stabila över en längre tidsperiod. NUTS-nomenklaturen bör därför inte ändras oftare än högst vart tredje år. Själva existensen av en förordning kommer att garantera stabilare regler över längre tid.

(9) För att regionalstatistiska uppgifter skall vara jämförbara, krävs att regionernas storlek vad gäller invånarantal är jämförbart. För att uppnå detta bör ändringar i NUTS-nomenklaturen göra den regionala strukturen mer enhetlig avseende invånarantalet.

(10) Ändringar i NUTS-nomenklaturen bör ske i nära samarbete med medlemsstaterna.

(11) Med beaktande av subsidiaritetsprincipen och proportionalitetsprincipen som framgår av fördragets artikel 5, konstateras att målen för denna rättsakt inte på ett adekvat sätt kan uppnås av medlemsstaterna. Harmoniseringen av regionalstatistiken kan bättre genomföras på gemenskapsplanet. Denna rättsakt går inte utanför det som krävs för att uppnå dessa mål.

(12) NUTS-nomenklaturen som fastställs i denna förordning skall ersätta "nomenklaturen för statistiska territoriella enheter (NUTS)" som skapats av Europeiska gemenskapernas statistikkontor i samarbete med de nationella statistikkontoren. En följd av detta är att alla hänvisningar till "nomenklaturen för statistiska territoriella enheter (NUTS)" i gemenskapens rättsakter i framtiden skall förstås som hänvisningar till den i denna förordning fastställda NUTS-nomenklaturen.

(13) De åtgärder som behövs för genomförandet av denna förordning utgör åtgärder med allmän räckvidd enligt artikel 2 i rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenhete*r [5] och de bör antas enligt förvaltningsförfarandet i artikel 5 i nämnda beslut.

[5] EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

(14) Kommittén för det statistiska programmet som inrättats genom rådets beslut 89/382/EEG, Euratom [6] har hörts i enlighet med artikel 3 i det beslutet.

[6] EGT L 181, 28.6.1989, s. 47.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1 Målet

1. Målet med denna förordning är att skapa en gemensam statistisk klassifikation för territoriella enheter, nedan kallad NUTS, för att säkerställa produktionen och spridningen av jämförbar regionalstatistik inom gemenskapen.

2. NUTS-nomenklaturen som fastställs i bilaga I skall ersätta "Nomenklaturen för statistiska territoriella enheter (NUTS)" som skapats av Europeiska gemenskapernas statistikkontor i samarbete med de nationella statistikkontoren i medlemsstaterna.

Artikel 2 Struktur

1. NUTS-nomenklaturen består av en specifik kod och ett namn för varje region. Gemenskapens ekonomiska område är, såsom definierats i kommissionens beslut 91/450/EEG av den 26 juli 1991 [7], uppdelat i territoriella enheter, nedan benämnda "regioner".

[7] EGT L 240, 29.8.1991.

2. NUTS-nomenklaturen är en hierarkisk klassifikation. Varje medlemsstat är indelad i regioner på NUTS 1-nivå, som alla är indelade i regioner på NUTS 2-nivå, som i sin tur är indelade i regioner på NUTS 3-nivå.

3. En viss region kan dock representera flera NUTS-nivåer.

4. Två olika regioner i samma medlemsstat får inte ha samma namn. Om två regioner i olika medlemsstater har samma namn, skall landskoden läggas till namnet på regionen.

Artikel 3 Klassificeringskriterier

1. De existerande administrativa enheterna i medlemsstaterna är det första kriteriet för att avgränsa regioner.

I detta sammanhang avses med "administrativ enhet" ett geografiskt område med en förvaltningsmyndigheter som har befogenhet att fatta administrativa eller politiska beslut för detta område enligt medlemsstatens rättsliga och institutionella regler.

2. 2.För att kunna ange den NUTS-nivå på vilken en viss kategori administrativa enheter i en medlemsstat skall klassificeras, skall den genomsnittliga storleken på denna kategori administrativa enheter i medlemsstaten ligga inom följande befolkningsgränser:

>Plats för tabell>

3. De existerande administrativa enheterna som används i NUTS-nomenklaturen framgår av bilaga II. Ändringar av bilaga II kan antas av kommissionen enligt det förfarande som anges i artikel 7.2.

4. Om det i en medlemsstat saknas administrativa enheter av passande storlek för en given NUTS-nivå som motsvarar kriterierna i punkt 2, skall denna NUTS-nivå skapas genom aggregering av ett passande antal existerande mindre administrativa enheter. Vid denna aggregering skall hänsyn tas till geografiska, socioekonomiska, historiska, kulturella och/eller andra relevanta kriterier.

De enheter som aggregerats på detta vis benämns nedan "icke-administrativa enheter". Storleken på en medlemsstats icke-administrativa enheter för en given NUTS-nivå skall ligga inom de i punkt 2 angivna befolkningsgränserna.

Under särskilda administrativa och geografiska omständigheter, som fastställs av kommissionen, får en enskild icke-administrativ enhet dock avvika från dessa gränser.

5. Om en hel medlemsstats befolkning ligger under maximigränsen för en given NUTS-nivå, är hela medlemsstaten en NUTS-region på denna nivå.

Artikel 4 Enheter i NUTS

1. Senast sex månader efter denna förordnings ikraftträdande skall kommissionen, efter samråd med medlemsstaterna, offentliggöra de lokala administrativa enheter som ingår i varje enskild region på NUTS 3-nivå.

De existerande lokala administrativa enheterna framgår av bilaga III. Ändringar av bilaga III kan antas av kommissionen enligt det förfarande som anges i artikel 7.2.

2. Varje år, före utgången av första kalenderhalvåret, skall medlemsstaterna meddela alla ändringar i enheterna för föregående år och översända uppgifterna i det elektroniska format som kommissionen angett.

3. Om ändringar i de lokala administrativa enheterna gör det nödvändigt att ändra NUTS 3-gränserna, skall de bestämmelser som anges i artikel 5 tillämpas.

Artikel 5 Ändringar av NUTS

1. Medlemsstaterna skall underrätta kommissionen om alla ändringar i existerande administrativa enheter samt om alla andra ändringar på nationellt plan som kan få betydelse för de i artikel 3 fastställda klassificeringskriterierna.

2. Kommissionen kan, enligt kriterierna i artikel 3 och i enlighet med det förfarande som anges i artikel 7.2, anta ändringar i NUTS-nomenklaturen som fastställs bilaga I, dock högst vart tredje år.

3. Kommissionen skall endast ändra en medlemsstats icke-administrativa enheter, som avses i artikel 3.4, om ändringen på den berörda NUTS-nivån minskar standardavvikelsen för storleken (vad gäller invånarantalet) av alla EU:s regioner.

4. Ändringar i NUTS-nomenklaturen träder i kraft den första dagen i ett kvartal två år efter antagandet i enlighet med det i artikel 7.2 angivna förfarandet.

5. När en ändring av NUTS antagits, skall den berörda medlemsstaten inom två år ta fram historiska tidsserier för den nya regionala indelningen för de senaste fem åren.

Artikel 6 Förvaltning

Kommissionen skall vidta nödvändiga åtgärder för att säkra en konsekvent förvaltning av NUTS-nomenklaturen. Detta kan bl.a. vara:

(a) framtagande och uppdatering av förklarande anmärkningar till NUTS

(b) undersökning av problem i samband med genomförandet av NUTS i medlemsstaternas regionala klassificeringar.

Artikel 7 Förfarande

1. Kommissionen skall biträdas av Kommittén för det statistiska programmet, vilken inrättades genom artikel 1 i rådets beslut 89/382/EEG, Euratom [8].

[8] EGT L 181, 28.6.1989, s. 47.

2. När hänvisning sker till denna punkt skall det föreskrivande förfarandet i artikel 5 i beslut 1999/468/EG tillämpas, varvid bestämmelserna i artikel 7 och i artikel 8 i det beslutet skall iakttas.

3. Den tid som avses i artikel 5.6 i beslut 1999/468/EG skall fastställas till tre månader.

Artikel 8

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

BILAGA I NUTS-nomenklaturen (kod-namn)

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

BILAGA II Existerande administrativa enheter

På NUTS 1-nivå: för Belgien "regio/régions" och för Tyskland "Länder".

På NUTS 2-nivå: för Belgien "provincie/provinces", för Tyskland "Regierungsbezirke", för Spanien "comundidades autonomas", för Frankrike "régions", för Irland "regions", för Italien "regioni", för Nederländerna "provincies" och för Österrike "Bundesländer".

På NUTS 3-nivå: för Belgien "arrondissements", för Danmark "Amter", för Tyskland "Kreise/kreisfreie Städte", för Grekland "nomoi", för Spanien "provincias", för Frankrike "départements", för Irland "regional authority regions", för Italien "provincie" och för Sverige "län".

BILAGA III Existerande lokala administrativa enheter

För Belgien "Gemeenten/Communes", för Danmark "Kommuner", för Tyskland "Gemeinden", för Grekland "Demoi/Koinotites", för Spanien "Municipios", för Frankrike "Communes", för Irland "administrative counties", för Italien "Comuni", för Luxemburg "Communes", för Nederländerna "Gemeenten", för Österrike "Gemeinden", för Portugal "Freguesias", för Finland "Kunnat", för Sverige "Kommuner" och för Storbritannien "Wards".