52000SC2077

Förslag till avtal mellan Europaparlamentet, rådet, kommissionen, domstolen, revisionsrätten, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om bildande av en rådgivande grupp för normer i offentliga förvaltning /* SEK/2000/2077 slutlig */


Förslag till avtal mellan Europaparlamentet, rådet, kommissionen, domstolen, revisionsrätten, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om bildande av en rådgivande grupp för normer i offentliga förvaltning

(framlagt av kommissionen)

Motivering

I sin vitbok om den administrativa reformen [1], som antogs den 1 mars 2000, betonar kommissionen huvudprinciperna för en serviceinriktad offentlig förvaltning i EU: oberoende, ansvar, redovisningsskyldighet, effektivitet och öppenhet.

[1] KOM (2000) 200 slutlig.

I punkt 1 i vitbokens handlingsplan lovade kommissionen att lägga fram ett förslag till ett avtal mellan EU:s institutioner och organ om en rådgivande grupp för normer i det offentliga livet.

Detta föranleddes av en begäran från Europaparlamentet, inspirerad av rekommendationerna i den andra rapporten från den oberoende expertkommittén (10.9.1999). Rekommendationerna i sin tur byggde på OECD:s omfattande undersökningar av etik i offentliga förvaltning.

För att genomföra denna punkt i vitboken har kommissionen godkänt detta förslag till avtal mellan EU:s institutioner och organ, som kommer att överlämnas till Europaparlamentet, rådet, domstolen, revisionsrätten, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén.

Förslag till avtal mellan Europaparlamentet, rådet, kommissionen, domstolen, revisionsrätten, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om bildande av en rådgivande grupp för normer i offentliga förvaltning

Artikel 1

Syfte

Europaparlamentet, rådet, kommissionen, domstolen, revisionsrätten, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén, nedan kallade "parterna", bildar härmed en rådgivande grupp för normer i det offentliga livet, nedan kallad "gruppen".

Artikel 2

Remiss och begäran om yttrande

Gruppen skall ha som uppgift att yttra sig om de regler för tjänsteutövning som skall styra parternas verksamhet. Yttrandena skall gälla de allmänna principerna för tjänsteutövning och skall lämnas på begäran av någon av parterna.

Varje part har rätt att begära yttrande från gruppen om allmänna regler för tjänsteutövning i samband med dess egen verksamhet. Gruppen skall inte lämna synpunkter i frågor som berör namngivna eller identifierbara personer.

När en part begär synpunkter från gruppen skall den ange en tidsfrist inom vilken de skall lämnas.

Artikel 3

Samarbetet mellan parterna och gruppen

Parterna skall till fullo samarbeta med gruppen, i synnerhet genom att ge nödvändiga bakgrundsupplysningar.

Artikel 4

Sammansättning

1. Gruppen skall bestå av fem medlemmar, utnämnda på grundval av kvalifikationer och egenskaper i tjänsten.

2. De personer som utnämns som medlemmar av gruppen skall i synnerhet vara oberoende, ha ett fläckfritt uppträdande i tjänsten och äga god kännedom om gällande rättsliga bestämmelser och om parternas arbetsmetoder.

Artikel 5

Utnämning

Gruppens medlemmar skall utnämnas enhälligt av parterna. Geografisk och könsmässig balans skall eftersträvas.

Artikel 6

Mandatperiod

Gruppens medlemmar skall utnämnas för en period av tre år. Mandatet kan förnyas en gång.

Artikel 7

Ordförande

Gruppen skall inom sig välja en ordförande.

Artikel 8

Sammanträden

1. Gruppen skall sammankallas av ordföranden.

2. Gruppen får inhämta åsikter utifrån genom att inbjuda företrädare för parterna eller andra vilkas synpunkter kan visa sig behövliga.

Artikel 9

Yttranden

1. I de fall då ett yttrande inte antas enhälligt skall avvikande synpunkter redovisas.

2. Alla yttranden skall offentliggöras omedelbart efter antagandet.

Artikel 10

Arbetsordning

Gruppen skall anta sin egen arbetsordning.

Artikel 11

Ersättning för utlägg

Utgifter för resor och uppehälle i samband med sammanträdena skall ersättas av parterna gemensamt i enlighet med gällande regler.

Artikel 12

Sekretariat

Parterna skall inrätta ett sekretariat för gruppen.

Antaget i Bryssel den

På kommissionens vägnar

[...]

FINANSIERINGSÖVERSIKT

1. Åtgärdens beteckning

Förslag till avtal mellan Europaparlamentet, rådet, kommissionen, domstolen, revisionsrätten, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om bildande av en rådgivande grupp för normer i det offentliga livet.

2. Berörd budgetpost

A-7030.

3. Rättslig grund

Kommissionens självständiga behörighet att fastställa sina egna arbetsmetoder och sluta avtal om EU-institutionernas och EU-organens arbetssätt.

4. Beskrivning av åtgärden

4.1 Allmänt mål

Den rådgivande gruppen kommer att yttra sig om etiska normer för parternas verksamhet. Yttrandena kommer att gälla de allmänna etiska principerna för förvaltningssed.

4.2 Period som omfattas av åtgärden och bestämmelser om förlängning

Avtalet i sig gäller tills vidare. Den rådgivande gruppen kommer att inleda sitt arbete så snart avtalet har undertecknats och medlemmarna har utnämnts. Deras mandatperiod är begränsad till tre år, men mandatet kan förnyas en gång.

5. Klassificering av utgifter och inkomster

5.1 Obligatoriska/icke-obligatoriska utgifter

5.2 Differentierade/icke-differentierade anslag

5.3 Typ av inkomster som avses

Ej tillämpligt.

6. Typ av utgifter och inkomster

- Administrativa utgifter. Observera att kommissionen ämnar föreslå att alla kostnader täcks av de undertecknande EU-organen gemensamt. Fördelningen kommer att göras utifrån hur många institutioner och organ som deltar och vilka medel dessa ställer till förfogande.

7. Budgetkonsekvenser

7.1 Metod för att beräkna åtgärdens totala kostnad (samband mellan enskilda och totala kostnader)

7.2 Kostnadernas fördelning på budgetår

Åtagandebemyndiganden, miljoner euro (löpande priser)

>Plats för tabell>

7.3 Driftskostnader för undersökningar, expertmöten m.m. som ingår i budgetens del B

Åtagandebemyndiganden, miljoner euro (löpande priser)

>Plats för tabell>

7.4 Fördelning, åtagande- och betalningsbemyndiganden

Miljoner euro

>Plats för tabell>

8. Åtgärder för förebyggande av bedrägerier

- Särskilda kontrollåtgärder planeras.

9. Analys av kostnadseffektivitet

9.1 Särskilda och kvantifierbara mål, målgrupp

- Särskilda mål: den rådgivande gruppen kommer på parternas begäran att avge yttranden om normerna för förvaltningspraxis inom EU-institutionerna. Om så visar sig lämpligt kommer dessa att lämnas i form av rekommendationer till förbättringar av de nuvarande reglerna (t.ex. reglerna för förvaltningssed).

- Målgrupp: åtgärden avser förtroendevalda och tjänstemän i EU:s institutioner och organ. Ytterst kommer också allmänheten att dra nytta av den.

9.2 Skäl för åtgärden

I den vitbok om den administrativa reformen som antogs den 1 mars 2000 betonar kommissionen huvudprinciperna för en serviceinriktad offentlig förvaltning i EU: oberoende, ansvar, redovisningsskyldighet, effektivitet, öppenhet och insyn.

Enligt åtgärd nr 1 i vitbokens handlingsplan åtog sig kommissionen att föreslå ett avtal mellan EU:s institutioner och organ om en rådgivande grupp för normer i det offentliga livet.

Det löftet var ett positivt svar på en begäran från Europaparlamentet (resolution av den 19 januari 2000), som byggde på de rekommendationer som den oberoende expertkommittén lade fram i sin andra rapport av den 10 september 1999. Kommittén hade i sin tur grundat rekommendationen på det omfattande arbete kring etik i det offentliga livet som utförts inom OECD.

9.3 Uppföljning och utvärdering av åtgärden

- Följande måttstockar kommer att användas:

-- Resultat (i förhållande till de resurser som använts): De yttranden som den rådgivande gruppen lämnar.

-- Påverkan (resultaten i förhållande till målen): Förändringar och förbättringar av de nuvarande reglerna för tjänsteutövning (reglerna för förvaltningssed) efter rekommendationer från den rådgivande gruppen. Resultaten (yttrandenas kvalitet, hur de nuvarande reglerna har påverkats) kommer att bedömas efter tre års arbete (motsvarande medlemmarnas mandatperiod).

10. Administrativa utgifter (Avdelning III, budgetens del A)

Behov i form av personal och administrativa resurser måste inrymmas inom det förvaltande generaldirektoratets årsanslag. Som sagt (se punkt 6) ämnar kommissionen föreslå att alla kostnader, inklusive dem för personal till gruppens sekretariat, skall täckas av de undertecknande institutionerna och organen gemensamt. Fördelningen kommer att bero på hur många institutioner och organ som deltar och vilka medel dessa kan ställa till förfogande inom ramen för gemenskapernas allmänna budget. En definitiv finansieringsöversikt kommer att föreläggas kommissionen för nytt godkännande tillsammans med det slutliga interinstitutionella avtalet när förhandlingarna om det med de övriga EU-organen har slutförts (början av 2001).

Det följande utvisar bara de resurser kommissionen kommer att få ställa till förfogande.

10.1 Konsekvenser för antalet tjänster

>Plats för tabell>

10.2 Total budgetkonsekvens för ytterligare personal

Ingen. En A-tjänsteman kommer att tas på halvtid från annan verksamhet.

Euro

>Plats för tabell>

10.3 Ökning av andra administrativa utgifter till följd av åtgärden

Euro

>Plats för tabell>

Beloppet motsvarar kostnaden för tolv månader, då åtgärden gäller tills vidare.

OBS. Detta är en första beräkning (se punkt 10).