52000PC0788



Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 120 E , 24/04/2001 s. 0140 - 0145


Förslag till RÅDETS FÖRORDNING med instruktion för genomförandekontor med vissa förvaltningsuppgifter inom gemenskapsprogrammen

(framlagt av kommissionen)

MOTIVERING

Inledning

Det är kommissionens uppgift att genomföra gemenskapens politik. Den har därmed fått ansvaret för att genomföra och förvalta allt fler och allt mer komplexa program. Genomförandet av dessa uppgifter kräver stora personalresurser.

För att klara detta har kommissionen i stor utsträckning tvingats anlita externa krafter. Då detta inte reglerats juridiskt har det blivit så att privata företag allt mer anlitats som underleverantörer (kontor för tekniskt stöd).

Systemet med underleverantörer har med årens lopp gett upphov till allt fler problem: svårigheter att sätta gränser för utläggningen, praktiska förvaltningsproblem, bristande insyn för kommissionen, förlorad kontroll över genomförandet.

nya former av utläggning

I samband med den administrativa reform som kommissionen inledde i början av år 2000 har den därför funnit det nödvändigt att närmare behandla den allmänna frågan om hur gemenskapsprogrammen skall förvaltas.

Samtidigt som den hävdar att villkoren för programgenomförandet måste förbättras, betonar kommissionen också att den måste koncentrera sig på sitt institutionella uppdrag. Den avser därför att införa ett mer specialiserat förvaltningssystem som är både effektivt och öppet.

I meddelandet om att lägga ut gemenskapsprogrammens förvaltning, som är vägledande för detta förslag till förordning, redovisar kommissionen utläggningens för- och nackdelar. Den redovisar också vilka förvaltningsformer som den planerar och sambandet mellan de uppgifter som skall läggas ut och medlen för att nå syftet.

genomförandekontor

3.1. Ett juridiskt nytänkande bland de utläggningformer som kommissionen planerar är det genomförandekontor som är föremålet för denna förordning. Denna typ av gemenskapsorgan är en juridisk person som kommissionen, under sitt överinseende och ansvar, ålägger att delta i förvaltningen av de gemenskapsprogram som lagstiftaren inrättat.

3.2. Kommissionen föreslår inte att kontoren skall inrättas genom denna förordning utan vill här närmare ange dess befogenheter. Den kan senare besluta att från fall till fall utnyttja genomförandekontor med denna instruktion för att förvalta vissa gemenskapsprogram, så snart den rättsakt som inrättar sådana program medger anlitande av externt tekniskt stöd.

3.3. Fördelen med att utnyttja ett gemenskapsrättsligt organ, som det föreslagna genomförandekontoret, är möjligheten att vid behov kunna delegera en större del av programförvaltningen till detta, inbegripet offentliga förvaltningsuppdrag och budgetgenomförande.

3.4. Används ett gemenskapsrättsligt genomförandekontor, med tillfälligt anställda specialister med hög kompetens, blir det lättare att nå programmålen och kan det i vissa fall säkerställas att gemenskapsinsatserna uppmärksammas mer.

3.5. Kommissionen föreslår att instruktionen för genomförandekontoret fastställs genom denna förordning. Detta gäller särskilt struktur, ledningsorgan och personal, ansvar och delegering av ansvar, arbetssätt och relationer till kommissionen, budget och ekonomi, kontroll av kontoret samt dess juridiska och ekonomiska ansvar.

Uppgifter

3.6. Genomförandekontoret kan få ansvar för delar av eller hela gemenskapsprogram. Undantag skall gälla för verksamhet med frihet för egna bedömningar, särskilt om det gäller politiska beslut i samband med programgenomförandet. Sådan verksamhet måste de behöriga institutionerna även i fortsättningen ha ensamt ansvar för.

Genomförandekontoret skall ansvara för gemenskapsprogrammens konkreta förvaltning, inom de ramar som fastlagts av lagstiftaren och inom ramarna för kommissionens fastställda programplanering samt disponibla anslag. Organet kan alltså för enskilda projekt, från utformandet av projektet till genomförandekontrollerna, förvalta alla dess etapper eller vissa av dem. Detta förutsätter att genomförandekontoret ges befogenhet att fatta enskilda beslut. Dessutom bör det i samband med budgetgenomförandet kunna anta sådana dokument som krävs för att genomföra de enskilda projekten och till dessa relaterade insatser (offentlig upphandling, slutande av avtal och överenskommelser osv.).

Genomförandekontoret bör också kunna ansvara för att samla in och bearbeta uppgifter om det aktuella programgenomförandet. Dess speciella kompetens gör att genomförandekontoret på kommissionens initiativ kan utarbeta rekommendationer om programmens fortsatta utveckling. Det åligger sedan kommissionen att granska dessa rekommendationer och vid behov lägga fram lämpliga förslag för lagstiftande myndigheter och budgetmyndigheter.

Referensram och kontroller

3.7. Ansvarsutövningen måste naturligtvis noga regleras, så att man både respekterar gemenskapsrättens institutionella jämvikt och skyddar tredje part som berörs av genomförandekontorets beslut. Detta skall i första hand den lagstiftande myndigheten reglera genom de bestämmelser som föreskrivs i den här förordningen, vid behov också genom de förordningar som inrättar de gemenskapsprogram som genomförandekontoret bidrar till att förvalta. I andra hand skall villkor, kriterier, parametrar och föreskrifter fastställas av kommissionen i den rättsakt genom vilken den delegerar förvaltningsuppgifter till genomförandekontoret (delegeringsbeslutet). För att säkerställa att genomförandekontoret fungerar väl föreskrivs i denna rättsakt också kontrollmöjligheter för de av kommissionens tjänsteenheter som ansvarar för programmen ifråga. I tredje hand bör kontorets årliga arbetsprogram överensstämma med den programplanering som kommissionen fastställt, i enlighet med förordningarna om inrättadet av programmen.

3.8. Förutom detta föreslås ett kontrollsystem för genomförandekontoret: politiska kontroller genom Europaparlamentet, som skall bevilja ansvarsfrihet för verkställandet av driftsbudgeten, och även genom kommissionen som representerar övriga institutioner. Det skall vidare kontrolleras att kontorets interna kontrollsystem fungerar korrekt och väl, vilket både skall ske genom kommissionens internrevisor och revisionsrätten. Tillkommer bedrägerikontroller genom Europeiska organet för bedrägeribekämpning (OLAF) och slutligen EG-domstolens kontroll av att de rättsakter som antas av kontoret är lagenliga.

Budget- och ekonomisystem

3.9. I bestämmelserna om budget och finansiering föreskrivs att genomförandekontorets budget enbart skall omfatta driftsutgifter. Budgetintäkterna skall i huvudsak bestå av ett årligt bidrag som budgetmyndigheten fastställer på förslag av kommissionen. Detta bidrag bör motsvara en viss andel av årsanslaget för de program som genomförandekontoret bidrar till att förvalta och bör vara proportionerligt mot de uppgifter det har ålagts. Budgeten skall förvaltas enligt tillfälliga budgetbestämmelser, med den allmänna budgetförordningen som modell, och fastställas av kommissionen efter yttrande från revisionsrätten.

3.10. Driftsanslagen för de program som genomförandekontoret bidrar till att förvalta bör även i fortsättningen tas upp i den allmänna budgeten och förvaltas enligt de bestämmelser som gäller för budgeten i fråga. Det är uppenbart att detta gentemot budgetmyndigheten ger kommissionen hela ansvaret för anslagens utnyttjande och för att de används enligt artikel 274 i fördraget.

Ledning, personal och säte

3.11. Beträffande ansvarsfördelningen mellan genomförandekontorets ledningsorgan föreskrivs att direktören skall ansvara för kontorets drift och den löpande förvaltningen av gemenskapsprogrammen.

3.12. Styrelsen bör fastställa årliga arbetsprogram och övervaka kontorets verksamhet.

3.13. Genomförandekontorets personal bör omfattas av samma tjänsteföreskrifter som "övrig personal". Från kommissionen utstationerade tjänstemän bör ansvara för personalfrågorna. Då genomförandekontorets uppgift är att delta i förvaltningen av tidsbegränsade program, bör det föreskrivas att de anställda blir tillfälligt anställda och personalens anställningsavtal tidsbegränsade.

3.14. Beträffande kontorets säte bör det beaktas att kommissionen och genomförandekontoret bör ha ett nära och kontinuerligt samarbete, så att gemenskapsprogrammen får en effektiv förvaltning. Det är därför klokt att föreskriva att kontoret får sitt säte där kommissionens tjänsteenheter har sin verksamhet.

Program som inte finansieras genom den allmänna budgeten

3.15. Förvaltningen av program som inte finansieras genom den allmänna budgeten kräver särskilda bestämmelser. Regelverket för sådana program skiljer sig visserligen från gemenskapsprogram i egentlig mening, men genomförandet av de två olika programtyperna uppvisar betydande likheter, särskilt beträffande kommissionens roll. Det föreslås därför att kommissionen i tillämpliga delar kan anlita genomförandekontor enligt den här förordningen, samtidigt som de särskilda reglerna och förfarandena beaktas för program som inte finansieras genom den allmänna budgeten.

Kommissionens roll

3.16. Genomförandekontoret i det här förslaget skiljer sig på några punkter från befintliga gemenskapsorgan.

Institutionellt utgörs den största skillnaden av den mycket stora roll som kommissionen ges för genomförandekontorets organisation och verksamhet.

3.17. Det bör således vara kommissionen som beslutar om att inrätta dessa kontor för förvaltningen av ett eller flera gemenskapsprogram, vid behov med stöd av en kommitté med företrädare för medlemsstaterna. Det bör också vara kommissionen som genom särskilda delegeringsbeslut preciserar kontorets arbetsuppgifter, samtidigt som den för att styra uppgifternas genomförande fastställer villkor, kriterier, parametrar och föreskrifter.

Samtidigt som genomförandekontoret är en självständig enhet bör det noga kontrolleras av kommissionen, som dels bör utse direktör och styrelseledamöter, dels påverka arbetsprogrammets innehåll.

3.18. Kommissionens roll motiveras av de särskilda uppgifter som man avser att ålägga genomförandekontoret.

Kontorets enda uppgift är att delta i förvaltningen av gemenskapsprogram. Detta hör emellertid till kommissionens egentliga ansvarsområde: enligt de rättsakter varigenom programmen inrättas är det för det första kommissionens uppgift att besluta om tillämpliga genomförandeåtgärder. För det andra finansieras programgenomförandet genom anslag som kommissionen enligt artikel 274 i fördraget direkt ansvarar för inför budgetmyndigheten.

3.19. Följaktligen bör genomförandekontoret egentligen uppfattas som ett verktyg för kommissionen när den skall genomföra sina förvaltningsuppgifter. Detta innebär att beslutsprocessen inte bör blir mer komplicerad. Å andra sidan måste kommissionen, för att kunna fullgöra sina åligganden gentemot övriga institutioner, ha en viss kontroll över genomförandekontorets verksamhet. Ett större avstånd än vad som planeras mellan kommissionen och dessa kontor, t.ex. i form av olika lednings- och kontrollföreskrifter, skulle skapa en obalans i det system som presenteras i detta förslag.

3.20. Likväl bör det påpekas att kommissionens befogenheter och de uppgifter som åläggs genomförandekontoret enligt detta förslag inte i något avseende inkräktar på övriga institutioners befogenhet och behörighet.

Att utnyttja ett genomförandekontor bör inte innebära att lagstiftarens krav på kommissionens utövande av genomförandebefogenheter ifrågasätts, t.ex. beträffande kommittésystemet.

val av juridisk grund

Genomförandet av gemenskapsprogrammen motsvarar syftena enligt artiklarna 2 och 3 i fördraget. Fördraget föreskriver inte andra befogenheter för att anta denna förordning än dem i artikel 308, som således är den nödvändiga rättsliga grunden för detta förslag.

Subsidiaritet och proportionalitet

I vissa fall bör gemenskapsprogrammen helt eller delvis förvaltas på gemenskapsnivå. Antingen beror detta på dessas karaktär, eller på att de önskade målen inte skulle nås på ett tillfredsställande och effektivt sätt om nationella organ utnyttjades. Instruktionen för kontoret har en gemenskapsdimension som gör att den bör utformas som en allmän och bindande förordning, utan att därför sträcka sig längre än vad som krävs för att nå de önskade målen.

Kommentarer till artiklarna

I den första artikeln anges förslagets huvudsyfte, nämligen att fastställa genomförandekontorens instruktion.

Syftet med artikel 2 är att definiera två av förslagets grundläggande begrepp, nämligen genomförandekontor och gemenskapsprogram.

I artikel 3 föreskrivs att kommissionen, biträdd av en tillsynskommitté, skall ges befogenhet att fatta beslut om att inrätta eller avveckla de enskilda genomförandekontoren. Det anges i denna bestämmelse uttryckligen att alla kontor som inrättas på detta sätt skall uppfylla kraven i den allmänna instruktion som fastställs i förslaget. I bestämmelsen anges också möjligheten att tidsmässigt begränsa ett genomförandekontors verksamhet i samband med att det inrättas. Likaså anges att ett eventuellt beslut om att avveckla ett kontor också måste innehålla villkoren för dess avveckling.

I artikel 4 anges att genomförandekontoret är ett gemenskapsorgan med offentligt förvaltningsuppdrag. Här anges också att kontoret är en juridisk person med rättskapacitet.

För att möjliggöra ett nära och kontinuerligt samarbete föreslås i artikel 5 att de enskilda genomförandekontoren skall ha sitt säte där kommissionens tjänsteenheter har sin verksamhet. Det föreskrivs också att genomförandekontoret skall kunna inrätta lokalkontor i andra länder, för att bättre kunna genomföra sina uppgifter.

I artikel 6 anges de uppgifter som genomförandekontoret kan åläggas i samband med förvaltningen av gemenskapsprogram. På förhand uteslutna är uppgifter som ger utrymme för bedömning av politiska beslut. Å andra sidan kan ett genomförandekontor åläggas att samla in, analysera och till kommissionen överlämna uppgifter som kan användas för att styra programgenomförandet. Vidare kan det åläggas förvaltningen av olika etapper av enskilda projekt inom ramen för ett program, vilket får innebära att kommissionen delegerar relevanta befogenheter. Slutligen kan det åläggas att genomföra budget och insatser i samband med genomförandet av de enskilda projekten. I artikeln preciseras att kommissionen måste fatta ett delegeringsbeslut för att kunna ålägga genomförandekontoret att utföra uppgifterna i fråga. I beslutet fastställs villkor, kriterier, parametrar och föreskrifter som genomförandekontoret måste följa vid genomförandet av sina uppgifter. Här föreskrivs också vilka kontroller som kommissionens berörda enheter måste utföra för att säkerställa att genomförandekontoret fungerar väl.

I artikel 7 föreskrivs att kontoret skall ledas av en styrelse och en direktör och att denne är chef för genomförandekontorets personal.

I artikel 8 fastställs hur styrelsen utses och hur länge dess förordnande varar. Denna bestämmelse anger också hur styrelseordföranden utses, hur styrelsens möten sammankallas och hur röstningsförfarandet fungerar.

I artikel 9 anges styrelsens arbetsuppgifter, till vilka bland annat hör antagandet av genomförandekontorets årliga arbetsprogram, som måste överensstämma med kommissionens programplanering. Den antar också kontorets driftsbudget och fattar beslut om kontorets allmänna organisation och tillsyn.

I artikel 10 föreskrivs hur direktören förordnas och för hur lång tid. Det anges också att kommissionen till direktör bör förordna en tjänsteman enligt de förordningar och regler som gäller för tjänstemän och övriga anställda i Europeiska gemenskaperna.

I artikel 11 anges direktörens arbetsuppgifter, främst uppgiften att företräda genomförandekontoret. Denne deltar också utan rösträtt i styrelsens möten och förbereder dess beslut. Vidare genomför direktören kontorets årliga arbetsprogram och förvaltar konkret de gemenskapsprogram som delegerats till kontoret. Direktören förbereder och genomför också kontorets driftsbudget. Slutligen ansvarar denne för kontorets alla personalfrågor.

I artikel 12 fastställs principerna för genomförandekontorets driftsbudget. Vidare föreskrivs bidraget ur Europeiska unionens allmänna budget, typen av tjänsteförteckning och de anställdas tillfälliga anställning.

I artikel 13 anges hur driftsbudgeten upprättas: direktören förbereder ett utkast, styrelsen godkänner detta, det tillställs kommissionen som efter kontroll av överensstämmelsen med årets programplanering bifogar ett förslag på bidrag ur det preliminära budgetförslaget, budgetmyndigheten godkänner bidraget, styrelsen godkänner den slutliga driftsbudgeten som beror av budgetmyndighetens slutliga bidrag. Kommissionen föreslår att det årliga bidraget utgör en viss andel av årsanslaget för de gemenskapsprogram som genomförandekontoret bidrar till att förvalta.

I artikel 14 föreskrivs att genomförandekontorets direktör får ansvaret för driftsbudgetens genomförande och skall redovisa sin förvaltning inför Europaparlamentet, kommissionen och styrelsen. Parlamentet beviljar genomförandekontoret ansvarsfrihet för budgetgenomförandet, vilket skall ske senast två år efter respektive budgetår.

I artikel 15 fastställs att kommissionen, med bistånd av en tillsynskommitté och efter yttrande från revisionsrätten, skall anta budgetbestämmelser som genomförandekontoren skall tillämpa vid genomförandet av sin driftsbudget. Budgetbestämmelserna skall i möjligaste mån följa Europeiska gemenskapernas allmänna budgetförordning.

I artikel 16 anges att driftsanslagen för program som genomförandekontoret bidrar till att förvalta även i fortsättningen skall tas upp i den allmänna budgeten och inte ingå i genomförandekontorets driftsbudget, inte ens när kommissionen till kontoret har delegerat uppgifter som är kopplade till budgetgenomförandet. I detta fall skall genomförandekontorets direktör vara delegerad utanordnare och följa de budgetbestämmelser som är tillämpliga på den allmänna budgeten.

I artikel 17 föreskrivs att den här förordningen även omfattar delegering till genomförandekontor av förvaltningsuppgifter inom program som inte finansieras genom Europeiska unionens allmänna budget. I detta fall skall man utgå från det särskilda regelverk som gäller för dessa program, bland annat om hur kontorets driftsbudget skall upprättas och vilka budgetbestämmelser som omfattar de driftsanslag som det skall förvalta.

I artikel 18 behandlas genomförandekontorets personal. Här anges att den skall bestå av utstationerade tjänstemän från gemenskapsinstitutionerna och tillfälligt anställda som kontoret anställt. Tillämpligt regelverk är tjänsteföreskrifterna och andra regler som skall tillämpas på tjänstemän i Europeiska gemenskaperna. Tillämpningsföreskrifter skall antas av styrelsen i samförstånd med kommissionen. Protokollet om Europeiska gemenskapernas immunitet och privilegier är tillämpliga både på genomförandekontoret och på dess personal.

I artikel 19 anges vilka kontroller som genomförandekontoret skall omfattas av: kommissionens internrevisor gör kontroller och rapporterar både till kommissionen och kontoret. Vidare genomför OLAF kontroller enligt det interinstitutionella avtalet om OLAF:s interna utredningar. Tillkommer revisionsrättens kontroller enligt artikel 248 i fördraget.

I artikel 20 påminns om kontorets avtalsrättsliga och utomobligatoriska ansvar, vidare att EG-domstolen är behörig att handlägga tvister avseende det utomobligatoriska ansvaret.

I artikel 21 utvidgas EG-domstolens lagenlighetskontroll av kommissionens rättsakter enligt artikel 230 i fördraget till att avse även de av genomförandekontorets handlingar som är avsedda att vara juridiskt bindande.

I artikel 22 anges principerna för tillgången till genomförandekontorets handlingar, med hänvisning till analoga bestämmelser som skall antas för genomförandet av artikel 255 i fördraget. Styrelsen skall fastställa de tillämpningsföreskrifter som behövs under genomförandekontorets första verksamhetsår. Genom bestämmelsen i fråga föreskrivs också att uppgifter som omfattas av tystnadsplikt inte får spridas. Denna förpliktelse gäller för styrelsens ledamöter, direktören, genomförandekontorets personal och alla andra som deltar i kontorets verksamhet.

I artikel 23 inrättas "kommittén för genomförandekontoren", som utgörs av den tillsynskommitté som skall bistå kommissionen vid antagandet av det här förslagets genomförandeåtgärder. För tillämpligt förfarande hänvisas till artikel 5 i beslut 1999/468/EG.

Artikel 24 är en standardformulering om när förordningen träder i kraft och där datumet fastställs till den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts.

2000/0337 (CNS)

Förslag

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr .../..

med instruktion för genomförandekontor med vissa förvaltningsuppgifter inom gemenskapsprogrammen

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 308 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag [1],

[1] EGT C

med beaktande av Europaparlamentets yttrande [2], och

[2] EGT C

av följande skäl:

(1) Lagstiftaren inrättar allt fler program, på de mest skilda områden och med olika typer av mottagare, vilket sker inom ramen för insatserna enligt artikel 3 i fördraget (gemenskapsprogram). Normalt ansvarar kommissionen för att anta dessa programs genomförandeåtgärder.

(2) Genomförandet av gemenskapsprogrammen finansieras åtminstone delvis genom anslag ur Europeiska unionens allmänna budget. Enligt artikel 274 i fördraget är kommissionen ansvarig för genomförandet av denna budget.

(3) För att kommissionen skall kunna ta sitt fulla ansvar inför övriga institutioner och medborgarna bör den prioritera sina institutionella uppgifter. Följaktligen bör den kunna delegera förvaltningen av gemenskapsprogram till tredje part. Att vissa förvaltningsuppgifter läggs ut kan bli ett mer effektivt och verkningsfullt medel för att uppnå gemenskapsprogrammens mål.

(4) Utläggningen av förvaltningsuppgifter bör följa begränsningarna i det genom fördraget inrättade institutionella systemet. Detta innebär att det inte är tillåtet att lägga ut sådana uppgifter som genom fördraget åläggs institutionerna och som ger utrymme för bedömning av politiska beslut.

(5) Utläggning bör bli föremål för en analys där flera faktorer beaktas (bedömning av kostnader och intäkter där även kontroll och samordning beaktas, effektivitet och flexibilitet vid genomförandet av de utlagda uppgifterna, förenkling av förfaranden, den utlagda verksamhetens närhet till slutmottagarna, uppmärksamhet på gemenskapen som programmens främjare, bevarandet av tillräcklig know-how inom kommissionen).

(6) En typ av utläggning innebär anlitande av gemenskapsrättsliga organ som är juridiska personer (genomförandekontor).

(7) För att åstadkomma institutionellt enhetliga genomförandekontor är det nödvändigt att ge instruktionen en juridiskt bindande form, särskilt beträffande vissa betydelsefulla aspekter som organisation, uppgifter, arbetssätt, budgetering, kontroller och ansvar.

(8) Som institution med ansvar för att genomföra olika gemenskapsprogram kan kommissionen bedöma om och hur ett genomförandekontor skall tilldelas förvaltningsuppgifter inom ett eller flera gemenskapsprogram. Att ett genomförandekontor anlitas befriar inte kommissionen från dess ansvar enligt fördraget, bland annat enligt artikel 274. Den bör alltså noga kunna reglera genomförandekontorets insats och ha en effektiv kontroll över hur det fungerar, särskilt dess ledningsorgan.

(9) Detta innebär att kommissionen är behörig att besluta om att inrätta (respektive avveckla) genomförandekontor i enlighet med den av lagstiftaren fastställda instruktionen. Beslut om att inrätta genomförandekontor utgör åtgärder av allmän räckvidd enligt artikel 2 i rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter [3]. Det är därför nödvändigt att detta beslut fattas enligt artikel 5 i det beslutet.

[3] EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

(10) Kommissionen bör också kunna utse både genomförandekontorets styrelsemedlemmar och direktör, så att den inte förlorar kontrollen när den till genomförandekontoret delegerar uppgifter som tillhör dess egna befogenheter.

(11) Slutligen bör genomförandekontorets verksamhet också helt och fullt överensstämma med kommissionens programplanering för de gemenskapsprogram som kontoret bidrar till att förvalta. Genomförandekontorets årliga arbetsprogram bör alltså tillställas kommissionen för godkännande.

(12) För effektiv utläggning och för att i full utsträckning kunna utnyttja den expertkunskap som genomförandekontoret kan erbjuda, bör kommissionen till kontoret helt eller delvis kunna delegera genomförandet av ett eller flera gemenskapsprogram, med undantag av uppgifter som ger utrymme för bedömning av politiska beslut. Till delegerbara uppgifter hör förvaltningen av alla eller vissa etapper av ett enskilt projekt, antagande av nödvändiga dokument för budgetgenomförandet, insamling och bearbetning av uppgifter för kommissionen och utarbetande av rekommendationer som är avsedda för kommissionen.

(13) Då genomförandekontorets budget endast avser att täcka kontorets driftskostnader, bör dess intäkter i princip bestå av en av budgetmyndigheten fastställd andel av anslaget till de gemenskapsprogram som genomförandekontoret bidrar till att förvalta.

(14) Av hänsyn till artikel 274 i fördraget bör driftsanslagen för de gemenskapsprogram som genomförandekontoret bidrar till att förvalta även i fortsättningen tas upp i den allmänna budgeten och bör vid utnyttjandet direkt belasta denna. Transaktioner som avser dessa anslag bör alltså verkställas enligt den budgetförordning som är tillämplig på Europeiska gemenskapernas allmänna budget.

(15) Genomförandekontoret bör kunna åläggas förvaltningsuppgifter inom program som inte finansieras genom Europeiska unionens allmänna budget. I sådana fall skall bestämmelserna i den här förordningen tillämpas, samtidigt som den särskilda rättsliga grunden för dessa program beaktas.

(16) Att genomförandekontorets förvaltning skall vara öppen och tillförlitlig förutsätter interna och externa kontroller av dess verksamhet, att kontoret görs ansvarigt för sin verksamhet och att allmänheten får tillgång till handlingar det förfogar över, på samma villkor och med samma begränsningar som enligt artikel 255 i fördraget.

(17) Genomförandekontoret bör ha ett kontinuerligt och nära samarbete med de av kommissionens tjänsteenheter som ansvarar för de gemenskapsprogram som det bidrar till att förvalta. Av praktiska skäl bör därför genomförandekontoren ha sitt säte där kommissionens tjänsteenheter har sin verksamhet.

(18) Fördraget föreskriver inte andra befogenheter för antagande av denna förordning än dem i artikel 308.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

Syftet med denna förordning är att fastställa instruktionen för genomförandekontor som kommissionen, under sin kontroll och på sitt ansvar, får ålägga att utföra vissa uppgifter i samband med förvaltningen av gemenskapsprogram.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning avses med

a) "genomförandekontor": juridisk enhet som inrättats enligt denna förordning,

b) "gemenskapsprogram": alla med utgifter förknippade insatser, samlade insatser eller andra initiativ som kommissionen, enligt den rättsliga grunden eller det berörda budgetbemyndigandet, skall genomföra för en eller flera mottagarkategorier.

Artikel 3

Inrättande och avveckling

1. Kommissionen får besluta om att inrätta genomförandekontor för att ålägga dem uppgifter i samband med förvaltningen av ett eller flera gemenskapsprogram. I beslutet får det fastställas att kontoret skall finnas under en begränsad tid.

2. Om kommissionen inte längre anser sig behöva utnyttja ett genomförandekontor som det inrättat, får den besluta om att avveckla detta. Den skall då utse två administratörer som ansvarar för avvecklingen. Genom samma beslut skall kommissionen fastställa villkoren för kontorets avveckling. Överskott skall tillfalla Europeiska unionens allmänna budget.

3. Kommissionens beslut enligt punkt 1 och 2 skall följa förfarandet i artikel 23.2.

4. Alla genomförandekontor som inrättas enligt punkt 1 skall följa bestämmelserna i den här förordningen.

Artikel 4

Rättslig status

1. Genomförandekontoret är ett gemenskapsorgan med offentligt förvaltningsuppdrag.

2. Genomförandekontoret är en juridisk person. Det skall i samtliga medlemsstater ha den mest vittgående rättskapacitet som tillerkänns juridiska personer enligt den nationella lagstiftningen. Det skall bland annat ha rätt att förvärva eller avyttra lös och fast egendom samt föra talan inför domstol.

Artikel 5

Säte

Genomförandekontoret skall ha sitt säte på någon plats där kommissionens tjänsteenheter har sin verksamhet. Det får besluta om att på eller utanför medlemsstaternas territorium upprätta lokalkontor för att bättre kunna sköta den ålagda förvaltningen av gemenskapsprogram.

Artikel 6

Uppgifter

För genomförandet av artikel 3.1 får kommissionen ålägga genomförandekontoret alla typer av uppgifter i samband med förvaltningen av gemenskapsprogram, med undantag av uppgifter som ger utrymme för bedömning av politiska beslut.

Till uppgifter som genomförandekontoret får åläggas hör

a) att för kommissionen utarbeta rekommendationer om genomförandet av gemenskapsprogram,

b) att inom ramen för gemenskapsprogrammets genomförande förvalta alla eller vissa etapper av särskilda enskilda projekt samt att genomföra nödvändiga kontroller, och för detta syfte fatta relevanta beslut på grundval av kommissionens delegering,

c) att anta budgetdokument om inkomster och utgifter som krävs för att genomföra gemenskapsprogrammet och att besluta om övriga insatser på grundval av kommissionens delegering,

d) att samla in, analysera och till kommissionen överlämna uppgifter som kan användas för att styra programgenomförandet.

Kommissionen skall i delegeringsbeslutet ange de villkor, kriterier, parametrar och föreskrifter som genomförandekontoret måste följa vid genomförandet av sina uppgifter enligt ovan, och även kontrollmöjligheterna för kommissionens tjänsteenheter som ansvarar för de gemenskapsprogram som kontoret bidrar till att förvalta.

Artikel 7

Organisation

1. Genomförandekontoret skall ledas av en styrelse och en direktör.

2. Direktören skall vara chef för genomförandekontorets personal.

Artikel 8

Styrelsen

1. Styrelsen skall ha fem ledamöter som kommissionen utser.

2. Styrelseledamöterna skall förordnas för minst två år. Förordnandet får förnyas. Då ledamöternas förordnande går ut eller om de avgår, skall de kvarstå tills deras förordnande har förnyats eller de har ersatts.

3. Styrelsen skall inom sig utse en ordförande och en vice ordförande.

4. Styrelsen skall sammanträda minst två gånger per år och sammankallas av ordföranden. Den får också sammankallas på begäran av minst hälften av dess ledamöter eller på begäran av direktören.

5. En styrelseledamot som är förhindrad att delta i ett möte får för mötet i fråga låta sig företrädas av annan ledamot som bemyndigats särskilt. En ledamot får bara företräda en annan ledamot. Om ordföranden är förhindrad att delta, skall styrelsen ledas av dess vice ordförande.

6. Styrelsens beslut skall fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal skall ordföranden ha utslagsröst.

Artikel 9

Styrelsens uppgifter

1. Styrelsen skall själv fastställa sin arbetsordning.

2. På förslag av direktören och efter kommissionens godkännande skall styrelsen senast i början av varje år anta genomförandekontorets årliga arbetsprogram. Denna plan skall följa kommissionens programplanering i enlighet med rättsakterna om inrättandet av de gemenskapsprogram som kontoret bidrar till att förvalta.

Under ett budgetår får det årliga arbetsprogrammet anpassas enligt samma förfarande, för att bland annat ta hänsyn till kommissionens beslut om ifrågavarande gemenskapsprogram. Aktiviteterna i det årliga arbetsprogrammet skall åtföljas av en beräkning av nödvändiga utgifter.

3. Styrelsen skall anta genomförandekontorets driftsbudget enligt förfarandet i artikel 13.

4. Styrelsen skall efter godkännande av kommissionen besluta om olika donationer, gåvor och bidrag från andra källor i gemenskapen.

5. Beslut enligt artikel 5 om att inrätta lokalkontor för genomförandekontoret skall fattas av styrelsen.

6. Styrelsen skall i enlighet med artikel 22.1 anta särskilda bestämmelser för att praktiskt säkra rätten till tillgång till genomförandekontorets handlingar.

7. Senast den 31 mars varje år skall styrelsen anta och förelägga kommissionen genomförandekontorets årsrapport om föregående års verksamhet samt finansieringen av denna.

8. Styrelsen skall utföra övriga uppgifter som åläggs den genom den här förordningen.

Artikel 10

Direktören

1. Genomförandekontorets direktör skall utses av kommissionen och skall vara en tjänsteman i den mening som avses i de förordningar och regler som gäller för tjänstemän och övriga anställda i Europeiska gemenskaperna. I artikel 10 anges hur direktören utses och hur länge dennes förordnande varar.

2. Direktören skall förordnas för fyra år. Förordnandet får förnyas. Efter yttrande av styrelsen får kommissionen skilja en direktör från dennes uppdrag innan förordnandet gått ut.

Artikel 11

Direktörens uppgifter

1. Direktören skall företräda genomförandekontoret. Han skall ansvara för dess ledning.

2. Direktören skall förbereda styrelsens arbete, bland annat förslaget till genomförandekontorets årliga arbetsprogram. Han skall delta i styrelsens arbete utan att ha rösträtt.

3. Direktören skall verkställa genomförandekontorets årliga arbetsprogram. Han skall särskilt ansvara för genomförandet av de uppgifter som avses i artikel 6 och fatta motsvarande lämpliga beslut. Som genomförandekontorets delegerade utanordnare skall han utnyttja driftsanslagen för de program som kontoret bidrar till att förvalta, förutsatt att kommissionen fattat beslut om att delegera genomförandet av budgeten.

4. Direktören skall utarbeta ett beräkningsunderlag för inkomster och utgifter och som utanordnare genomföra genomförandekontorets driftsbudget i enlighet med den budgetförordning som avses i artikel 15.

5. Direktören skall ansvara för att förbereda och offentliggöra rapporter som genomförandekontorets skall framlägga för kommissionen. Detta gäller den årsrapport om genomförandekontorets verksamhet som avses i artikel 9.7 men även andra rapporter, allmänna eller särskilda, som kommissionen begär från genomförandekontoret.

6. Direktören skall vara behörig att sluta anställningsavtal för genomförandekontorets personal, enligt de befogenheter som följer av anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska gemenskapen. Han skall ansvara för alla frågor som rör personalen vid genomförandekontoret.

Artikel 12

Driftsbudget

1. För varje budgetår, som skall motsvara kalenderåret, skall en prognos göras för genomförandekontorets samtliga inkomster och utgifter som skall tas upp i kontorets driftsbudget, som också skall innehålla den tjänsteförteckning som skall tillställas budgetmyndigheten. I tjänsteförteckningen, som enbart skall omfatta tillfälligt anställda, skall anges antal, lönegrad och kategori för den personal som under det aktuella budgetåret är anställd på genomförandekontoret.

2. Inkomster och utgifter i genomförandekontorets driftsbudget skall balansera varandra.

3. Genomförandekontorets inkomster skall, utöver andra inkomster, bestå av ett bidrag ur Europeiska unionens allmänna budget.

Artikel 13

Upprättandet av driftsbudgeten

1. Direktören skall varje år utarbeta ett förslag till driftsbudget för genomförandekontoret som omfattar driftskostnaderna för följande budgetår. Förslaget skall föreläggas styrelsen.

2. Styrelsen skall senast den 1 mars varje år anta förslaget till följande års driftsbudget och lägga fram detta för kommissionen.

3. Inom budgetförfarandets ram skall kommissionen föreslå att årsbidraget för genomförandekontorets driftsbudget fastställs som en fast andel av årsanslaget för gemenskapsprogrammen i fråga, samtidigt som den utgår från nämnda budgetförslag och kommissionens programplanering för de gemenskapsprogram som kontoret bidrar till att förvalta.

4. På grundval av den behöriga budgetmyndighetens beslutade årsbidrag skall styrelsen i början av varje budgetår fastställa genomförandekontorets driftsbudget och arbetsprogram, med hänsyn till olika bidrag till genomförandekontoret och till medel från andra källor.

Artikel 14

Genomförandet av driftsbudgeten samt ansvarsfrihet

1. Direktören skall genomföra genomförandekontorets driftsbudget.

2. Senast den 31 mars varje år skall direktören för Europaparlamentet, revisionsrätten, kommissionen och styrelsen lägga fram en detaljerad redovisning av föregående budgetårs inkomster och utgifter.

3. Europaparlamentet skall före den 30 april år n+2 bevilja genomförandekontoret ansvarsfrihet för genomförandet av driftsbudgeten.

Artikel 15

På driftsbudgeten tillämplig budgetförordning

Kommissionen skall efter yttrande från revisionsrätten besluta vilken budgetförordning som skall tillämpas på genomförandekontorets driftsbudget, med hänsyn tagen till artikel 142 i den budgetförordning som tillämpas på Europeiska gemenskapernas allmänna budget [4].

[4] EGT L 356, 31.12.77, s. 1. Förordningen ändrades senast genom rådets förordning (EG, EKSG, Euratom) nr 2673/1999.

Artikel 16

På driftsanslag tillämplig budgetförordning

1. Om enligt artikel 6 c kommissionen till genomförandekontoret har delegerat genomförandet av budgeten för gemenskapsprograms driftsanslag, skall dessa anslag tas upp i den allmänna budgeten och vid utnyttjandet direkt belasta denna.

2. Beträffande driftsanslagens utnyttjande skall direktören vara genomförandekontorets delegerade utanordnare och därför följa kraven i budgetförordningen för Europeiska gemenskapernas allmänna budget.

Artikel 17

Program som inte finansieras genom den allmänna budgeten

Artiklarna 13 och 16 skall ej påverka tillämpningen av särskilda bestämmelser i den rättsliga grunden för program som inte finansieras genom den allmänna budgeten.

Artikel 18

Personal

1. Genomförandekontorets personal skall omfattas av anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska gemenskapen. Styrelsen skall med kommissionens godkännande anta nödvändiga tillämpningsbestämmelser.

2. Genomförandekontorets personal skall dels bestå av från institutionerna utstationerade gemenskapstjänstemän, som tjänstgör som tillfälligt anställda vid genomförandekontoret, dels av övriga anställda som anställts direkt av kontoret.

3. Protokollet om Europeiska gemenskapernas immunitet och privilegier är tillämpliga på genomförandekontoret och på den personal som avses i punkt 2.

Artikel 19

Kontroller

1. Gentemot genomförandekontoret skall kommissionens internrevisor och styrekonom ha samma befogenheter och uppgifter som gentemot kommissionens tjänsteenheter.

Revisorn skall rapportera sina iakttagelser och rekommendationer till såväl kommissionen som genomförandekontoret. I enlighet med sina respektive befogenheter skall dessa se till att rekommendationerna följs upp.

2. Sedan det inrättats omfattas genomförandekontoret av det interinstitutionella avtalet om interna utredningar som utförs av Europeiska organet för bedrägeribekämpning (OLAF) [5]. Styrelsen skall formalisera detta förhållande och anta nödvändiga bestämmelser för att underlätta OLAF:s interna utredningar.

[5] EGT L 136, 31.5.1999, s. 15.

3. Revisionsrätten skall granska räkenskaperna i enlighet med artikel 248 i fördraget.

4. I alla genomförandekontorets rättsliga handlingar, särskilt alla beslut som fattas och avtal som ingås, skall det uttryckligen anges att kommissionens internrevisor, OLAF och revisionsrätten får genomföra kontroller i ärendet, vid behov på platsen, inbegripet hos medlens slutmottagare samt i tillämpliga fall hos de förmedlande organen.

Artikel 20

Ansvar

1. Organets avtalsrättsliga ansvar skall regleras av den lagstiftning som är tillämplig på avtalet i fråga.

2. Beträffande utomobligatoriskt ansvar skall kontoret ersätta skada, som orsakats av kontoret eller av dess anställda vid tjänsteutövning, i enlighet med de allmänna principer som är gemensamma för medlemsstaternas rättsordningar. Tvister som rör ersättningen av sådana skador skall avgöras av EG-domstolen.

Artikel 21

Legalitetskontroll

Domstolen skall kontrollera lagenligheten hos genomförandekontorets handlingar som är avsedda att vara juridiskt bindande, på samma villkor som enligt artikel 230 i fördraget i fråga om kommissionens rättsakters lagenlighet.

Artikel 22

Tillgång till dokument samt sekretess

1. Varje unionsmedborgare och varje fysisk eller juridisk person som är bosatt eller har sitt säte i en medlemsstat har rätt att få tillgång till genomförandekontorets handlingar, på villkor och med begränsningar som motsvarar föreskrifterna i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr --/200- av den -- ------ 200- om tillgång till handlingar [6].

[6] Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (KOM(2000) 30 slutlig/2, 21.2.2000).

Senast under det första året efter genomförandekontorets inrättande skall styrelsen anta de särskilda bestämmelser som krävs för att tillämpa denna rätt att få tillgång till handlingar.

2. Styrelseledamöterna, direktören, de anställda och alla som deltar i genomförandekontorets verksamhet är, även sedan deras arbete upphört, förpliktigade att inte sprida uppgifter som omfattas av tystnadsplikt.

Artikel 23

Kommittéförfarande

1. Kommissionen skall biträdas av en kommitté, kallad "kommittén för genomförandekontoren", som skall bestå av företrädare för medlemsstaterna och ha kommissionens företrädare som ordförande.

2. När hänvisning görs till denna punkt skall förvaltningsförfarandet i artikel 5 i beslut 1999/468/EG tillämpas, varvid bestämmelserna i artikel 7 i det beslutet skall iakttas.

3. Den tid som avses i artikel 5.6 i beslut 1999/468/EG skall vara tre månader.

Artikel 24

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande