52000PC0496

Kommissionens yttrande enligt artikel 251.2 c i EG-fördraget om Europaparlamentets ändringar av rådets gemensamma ståndpunkt om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 95/53/EG om fastställande av principerna för organisationen av officiell kontroll på djurfoderområdet, med ändring av kommissionens förslag enligt artikel 250.2 i EG-fördraget /* KOM/2000/0496 slutlig - COD 98/0301 */


KOMMISSIONENS YTTRANDE enligt artikel 251.2 c i EG-fördraget om Europaparlamentets ändringar av rådets gemensamma ståndpunkt om förslaget till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 95/53/EG om fastställande av principerna för organisationen av officiell kontroll på djurfoderområdet MED ÄNDRING AV KOMMISSIONENS FÖRSLAG enligt artikel 250.2 i EG-fördraget

MOTIVERING

Enligt artikel 251.2 c i EG-fördraget skall kommissionen yttra sig över de ändringar som Europaparlamentet föreslår vid den andra behandlingen.

I punkt 3 nedan presenteras kommissionens synpunkter på de fyra ändringar som parlamentet föreslagit.

1. Bakgrund

a) Den 4 november 1998 överlämnade kommissionen till rådet och till Europaparlamentet sitt förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv KOM (1998) 602 slutlig - COD 1998/0301 av den 3 november 1998.

b) Den 24 mars 1999 avgav Ekonomiska och sociala kommittén ett positivt yttrande.

c) Europaparlamentet antog förslaget utan ändringar eller betänkande vid första behandlingen den 6 december 1998.

d) Den 15 november 1999 antog rådet enhälligt sin gemensamma ståndpunkt vilken innefattade en ändring av bestämmelserna rörande skyddsklausulen, vilket kommissionen inte godtog.

e) Den 11 april 2000 antog Europaparlamentet vid den andra behandlingen en lagstiftningsresolution om rådets gemensamma ståndpunkt som omfattade fyra ändringsförslag till denna gemensamma ståndpunkt.

2. Syftet med förslaget

I direktiv 95/53/EG fastställs principerna för medlemsstaternas officiella kontroller på djurfoderområdet. Det omfattar både produkter med ursprung i gemenskapen och produkter från tredje land. Direktivet trädde i kraft i maj 1998.

Syftet med ändringarna av direktiv 95/53/EG är följande:

1. Att skapa en rättslig grund för ett framtida antagande av harmoniserade tillämpningsföreskrifter för såväl dokument- och identitetskontroller som fysiska kontroller av relevanta importerade produkter.

2. Att införa ett system med skyddsåtgärder för sådana produkter då det föreligger risk för folkhälsan, bland annat bestämmelser för att vid behov genomföra kontroller på plats i tredje länder och i gemenskapen.

3. Att ge underlag för ett system som gör det möjligt att vid behov inrätta särskilda kontrollprogram som komplement till de allmänna program som redan föreskrivs i direktivet.

Den rättsliga grunden för förslaget var ursprungligen artikel 100a. I och med att Amsterdamfördraget trädde i kraft enades rådet och kommissionen om att förslaget skulle grundas på artikel 152.4 i Fördraget.

3. Kommissionens synpunkter på Europaparlamentets ändringsförslag

3.1. Ändringsförslag som godtagits av kommissionen

*Ändringsförslag nr 1

Att i skälen införa en hänvisning till rådets beslut 1999/468/EG om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter. Kommissionen anser att när ett beslut om skyddsåtgärder måste fattas, skall detta göras enligt artikel 6 i ovan nämnda beslut om förfaranden i fråga om skyddsåtgärder.

*Ändringsförslag nr 2

Att återinföra den ursprungliga texten i kommissionens förslag och stryka hänvisningarna till den nya artikel 23a. Genom den nya artikel 23a infördes ett föreskrivande förfarande enligt artikel 5 i beslut 1999/468/EG. Kommissionen anser att denna ändring innebär att förfarandet för att anta nödåtgärder blir snabbare.

*Ändringsförslag nr 4

Att stryka den nya artikel 23a eftersom denna inte längre är relevant mot bakgrund av ändringsförslag nr 1 och 2.

*Ändringsförslag nr 3

Att återinföra det mesta av den ursprungliga texten i kommissionens förslag om kontroller på plats. Kommissionen hade inget att invända mot de ändringar som rådet gjort i denna artikel eftersom de inte ansågs ändra syftet med förslaget.

Samtidigt som kommissionen värdesätter Europaparlamentets stöd för sitt ursprungliga förslag vill den noggrant förklara sin ståndpunkt.

Ändringsförslag nr 3 "Ny artikel 17a.1"

Europaparlamentet återinförde den ursprungliga texten i kommissionens förslag rörande tillämpningsområdet för kontroller av djurfoder i vilken samarbetet med nationella, behöriga myndigheter särskilt betonas.

Enligt kommission är det rådsbeslut som syftar till att begränsa kommissionens kontroller till "den utsträckning som det är nödvändigt för en enhetlig tillämpning av kraven i detta direktiv" inte nödvändigt eftersom kontrollerna genomförs framför allt för att kontrollera att lagstiftningen följs.

Ändringsförslag nr 3 "Ny artikel 17a.2"

Europaparlamentet beslutade i motsats till rådet att medlemsstaterna fullt ut skall bistå inspektörerna i samband med att de utför sina uppgifter. Kommissionen anser att det ligger i den berörda medlemsstatens intresse att i möjligaste mån vara tillgänglig och öppen för alla former av samarbete med kommissionens inspektörer för att förtroendet mellan de två myndigheterna skall stärkas.

Europaparlamentet beslutade också att införa en möjlighet för kommissionen att göra oanmälda kontroller i medlemsstaterna. Enligt kommissionen sker detta redan i praktiken men alltid i samarbete med de behöriga myndigheterna i medlemsstaten. En förutsättning för en oanmäld kontroll på platsen i fråga är att den behöriga myndigheten i medlemsstaten underrättats i förväg.

Införandet av oanmälda kontroller måste även beaktas mot bakgrund av behovet att säkerställa en stämning av ömsesidigt förtroende och samarbete mellan kommissionen och medlemsstaterna.

Ändringsförslag nr 3 "Ny artikel 17a.3"

Europaparlamentet beslutade att stryka avsnittet om att kommissionen är skyldig att diskutera resultatet av kontrollerna med den behöriga myndigheten i medlemsstaten innan slutrapporten distribueras. Enligt kommissionen finns det inget behov av någon sådan rättslig skyldighet eftersom sådana diskussioner ändå kan genomföras. Erfarenheten har visat att oklarheter vid kontrollerna kan redas ut vid ett avslutande möte med de behöriga myndigheterna.

Europaparlamentet kräver dessutom att få information om resultaten av kommissionens kontroller på samma villkor som medlemsstaterna och att kontrollrapporten skall distribueras. Kommissionen kan i detta avseende inte annat än instämma då så redan sker inom andra områden, till exempel inom veterinärområdet. Kommissionen ger för närvarande medlemsstaterna möjlighet att kommentera innehållet i utkasten till kontrollrapporterna som sammanställts av Kontoret för livsmedels- och veterinärfrågor. Dessa kommentarer bifogas som en bilaga till slutrapporten.

3.2. Ändringsförslag som inte godtagits av kommissionen

Inga.

4. Slutsatser

Kommissionen bifaller alla de ändringsförslag till den gemensamma ståndpunkten som röstats fram av Europaparlamentet men betonar att de viktigaste ändringarna är de som berör förfarandet för antagande av en skyddsåtgärd.

Däremot är ändringsförslag nr 3 inte avgörande för förbättrade kontroller på djurfoderområdet.

Med beaktande av artikel 250.2 i EG-fördraget ändrar kommissionen sitt förslag såsom nämnts ovan.