52000DC0692




Finansiella tjänster Prioriteringar och framsteg TREDJE RAPPORTEN

(framlagt av kommissionen)

Sammanfattning

Denna tredje rapport om framstegen när det gäller att genomföra handlingsplanen för finansiella tjänster bekräftar den allmänna situationen fortfarande är tillfredsställande, men att det finns viktiga förändringar. Det återstår ännu ett stort steg när det gäller att genomföra handlingsplanen inom den tidsfrist - som fastställdes av stats- och regeringscheferna vid Europeiska rådets möte i Lissabon - som löper ut år 2005. Kommissionen kan inte acceptera några större förseningar när det gäller att lägga fram de många lagstiftningsinitiativ och andra initiativ som utlovas i handlingsplanen. Framsteg när det gäller att besluta om och genomföra dessa förslag måste vara snabba, särskilt med hänsyn till de lagförslag som nyligen har lagts fram eller kommer att läggas fram.

På begäran av Ekofinrådet har kommissionen sett över handlingsplanen för finansiella tjänster för att förbättra dess prioriteringar och lagt fram en plan för varje prioritering som måste fullföljas om tidsfristen år 2005 skall kunna hållas. Kommissionen föreslår ett antal centrala prioriteringar för de närmaste sex månaderna för varje institution. Dessa prioriteringar kan ses över och utvidgas i kommande lägesrapporter för att inte förlora farten när det gäller att hålla tidsfristen år 2005. Samtidigt betonar kommissionen dock att alla åtgärder i handlingsplanen kräver parallella framsteg för att säkerställa att unionen inte ställs inför en situation som inte är optimal när det gäller politiken för kapitalmarknaderna och finansiella tjänster.

I rapporten framhålls också att en visemannakommitté, med baron Alexandre Lamfalussy som ordförande, har inrättats och vars interimsrapport kommer att tas upp vid Ekofinrådets möte den 27 november (där även denna rapport kommer att diskuteras). För att förbättra samordningen mellan institutionerna har den så kallade 2005-gruppen inrättats. En försök har också gjorts att införa benchmarking. Kommissionen anser att detta kommer att göra det lättare att ta itu med handlingsplanens utmaningar.

Inledning

I mars tog Europeiska rådet i Lissabon ett viktigt steg mot en integrerad marknad för finansiella tjänster och kapital inom EU. Stats- och regeringscheferna betonade den centrala roll som effektiva finansiella marknader har för den långfristiga europeiska konkurrenskraften och för utvecklingen av den nya ekonomin, särskilt med tanke på att unionens strategiska målsättning under detta decennium är att bli "...världens mest konkurrenskraftiga och dynamiska kunskapsbaserade ekonomi, med möjlighet till hållbar ekonomisk tillväxt med fler och bättre arbetstillfällen och en högre grad av social sammanhållning." Därför begärde Europeiska rådet i Lissabon att handlingsplanen för finansiella tjänster skulle vara genomförd år 2005. Vid mötet framhölls också prioriterade åtgärder i samband med institutionella finansiella marknader och det uppmanades till att påskynda deras genomförande vilket avspeglar hur viktiga dessa är för den ekonomiska tillväxten och kravet på att hålla jämna steg med marknadsutvecklingen. Införandet av euron gör att en viktig orsak till marknadssegmenteringen avlägsnas - det vill säga de olika valutorna - och har därmed ökat de potentiella fördelarna med en enda marknad för finansiella tjänster. Detta är också en viktig katalysator för att integrera EU:s finansiella marknader.

Finansiella tjänster är en av de sektorer där Europa har störst potential att stimulera till ekonomisk tillväxt, förbättra den ekonomiska produktiviteten och skapa arbetstillfällen. Integrationen av de finansiella marknaderna kommer att leda till omfattande fördelar för alla ekonomiska sektorer samtidigt som konsumenterna får ökade valmöjligheter, mer valuta för pengarna och högre avkastning på sina investeringar. Effektiva och öppna finansiella marknader underlättar även när det gäller att optimera kapitalfördelningen. Förbättrad tillgång till aktie- och riskkapital kommer att underlätta för små och medelstora företag samt nystartade företag att dra nytta av sin tillväxt- och sysselsättningsskapande potential. Avsevärda framsteg har gjorts, även om Europa fortfarande har en bit kvar innan alla fördelarna med en inre marknad för finansiella tjänster har uppnåtts. I handlingsplanen för finansiella tjänster [1] anges vad som skall genomföras för att kunna skörda frukterna av en fullt integrerad europeisk marknad för finansiella tjänster och kapital. Rådet har uppmanat kommissionen att lämna regelbundna lägesrapporter. Denna tredje rapport presenteras under en period av snabba förändringar när det gäller infrastrukturerna för EU:s värdepappersmarknader. En visemannakommitté har inrättats med baron Alexandre Lumfalussy som ordförande. Denna kommitté, som granskar de aktuella villkoren för att reglera unionens värdepappersmarknader, kommer att presentera sin första rapport den 9 november (och den slutliga rapporten kommer att läggas fram i mitten av februari).

[1] Att genomföra handlingsramen för finansmarknaderna: en handlingsplan. Kommissionens meddelande av den 11 maj 1999, KOM(1999) 232.

Med tanke på hur angelägen handlingsplanen är har kommissionen, på begäran från Ekofinrådet vid dess möte den 27 juli, sett över och förbättrat prioriteringarna och utvecklat en plan för stegvis genomförande för varje prioritet som måste vara fullbordad om tidsfristen år 2005 skall kunna hållas. De tio prioriterade åtgärderna för en integrerad institutionell marknad kommer att leda till stora förbättringar av investeringsklimatet och underlätta kapitalanskaffning på EU-nivå samt skapa en öppen miljö för gränsöverskridande omstruktureringar. För att konsumenterna skall få tillgång till nödvändig information och säkerhetsgarantier krävs en prioriterad rättslig ram som tillåter att nya distributionskanaler och marknadsföringsmetoder introduceras på alleuropeisk nivå. Det föreslås att aktuella tillsynsregler skall prioriteras för att svara mot utmaningarna när det gäller att stärka utvecklingen inom branschen och på de finansiella marknaderna samt för att upprätthålla finansiell stabilitet inom unionen. För att förbättra den institutionella samordningen mellan kommissionen, rådet och Europaparlamentet har en högnivågrupp (2005-gruppen) inrättats. De närmaste månaderna är avgörande. Många regelverk kommer att läggas fram av kommissionen. Nu är det dags att uppbåda politisk vilja för att göra tillräckliga framsteg.

I Lägesrapport för handlingsplanen för finansiella tjänster [2]

[2] Första rapporten se Finansiella tjänster: lägesrapport, november 1999. Andra rapporten se Finansiella tjänster: andra lägesrapporten, juni 2000. Finns tillgängliga på följande webbplats: http://europa.eu.int/comm/internal_market

Denna tredje rapport har också förberetts med hjälp av Ekofin-ministrarnas personliga företrädare som möts i policygruppen för finansiella tjänster. På det hela taget är läget tillfredsställande, även om det finns ett antal allvarliga problem och oro över att arbetet med att genomföra handlingsplanen inte kommer att gå tillräckligt snabbt, utan ytterligare ansträngningar krävs under de närmaste månaderna för att den optimistiska tidsfristen år 2005 skall kunna hållas. I bilagan finns en analys av åtgärderna var för sig och en lägesbedömning. Sju områden har fullbordats framgångsrikt. När det gäller 29 av de 42 åtgärderna har det gjorts framsteg vad gäller att uppnå handlingsplanens målsättningar. Kommissionen anser att otillräckliga (eller inga) framsteg har noterats när det gäller 6 åtgärder.

Områden som kräver omedelbara åtgärder

Trots upprepade politiska löften på högsta nivå har få framsteg gjorts när det gäller Europabolagsordningen. Detta har fått följdeffekter på två andra åtgärder på det bolagsrättsliga området (tionde bolagsrättsdirektivet och fjortonde bolagsrättsdirektivet). Själva förordningen utgör inga problem när det gäller de väsentliga punkterna. Däremot blockeras direktivet genom en vägran från en medlemsstat att vid en företagssammanslagning låta de anställda delta i företagets olika organ om medbestämmande begärs av mer än 25 % av de anställda. Den blockerande medlemsstaten accepterar enbart att anställda deltar i medbestämmandeförfaranden om en majoritet av de anställda kräver det. Bristande framsteg noteras även när det gäller kommissionens meddelande om bedrägerier och förfalskning i betalningssystemet. Detta meddelande kommer att läggas fram av kommissionen före årets slut. Tre medlemsstater (FR, IT och LUX) har ännu inte genomfört direktivet om slutgiltig avveckling. Kommissionen har inlett överträdelseförfaranden mot dessa medlemsstater.

Kontinuerliga framsteg

När det gäller konsumentfrågor påskyndar kommissionen sitt arbete för att stärka konsumenternas förtroende för en marknad inom EU för icke-institutionella finansiella tjänster. Lagförslaget om försäkringsintermediärer presenterades i september. Diskussionerna i rådet och Europaparlamentet om distansförsäljning av finansiella tjänster prioriteras även i fortsättningen av ordförandeskapet. Kommissionens meddelande om e-handel med finansiella tjänster väntas vara klart vid årets slut.

Dessutom håller konkreta ansträngningar snabbt på att utvecklas mellan kommissionen och nationella organ när det gäller de förfaranden som förstärker effektiva gränsöverskridande skiljeförfaranden utanför domstol inom hela EU. Ett nätverk med nationella organ som handhar reklamationer från konsumenter vad gäller finansiella tjänster skall samarbeta när det gäller att komma med stöd och hjälp vid gränsöverskridande problem. De nationella organen utarbetar för närvarande ett samförståndsavtal som är en nödvändig grund för samarbete när det gäller sådana system. Gränsöverskridande betalningar är fortfarande föremål för mycket uppmärksamhet efter införandet av euron. Kommissionen och Europeiska centralbanken (ECB) riktar kraftiga uppmaningar till banksektorn att förbättra systemen för gränsöverskridande betalningar inom detta område. Stora framsteg har gjorts när det gäller att standardisera de uppgifter som måste lämnas vad gäller direkta och billiga regleringar av gränsöverskridande betalningar. Kommissionen och ECB har även föreslagit att bankernas rapporteringskrav vad gäller gränsöverskridande betalningar skall avskaffas av penningpolitiska skäl.

När det gäller de institutionella finansmarknaderna har det gjorts rimliga framsteg. Den 17 juni träffades en politisk överenskommelse om förslaget till direktiv om övertagandebud, även om Europaparlamentets förfaranden ännu inte har slutförts. Ett meddelande från kommissionen om EU:s framtida redovisningsstrategi fick starkt stöd vid Ekofinrådets möte i juli. Kommissionen kommer snart att lägga fram ett lagförslag om att börsnoterade företag skall utarbeta sina årsredovisningar enligt de internationella redovisningsstandarderna (IAS). Den 11 oktober presenterade kommissionen sitt förslag till direktiv om tillsyn över kompletterande pensionsfonder. Ett meddelande från kommissionen om tillämpningen av uppföranderegler enligt artikel 11 i direktivet om investeringstjänster och ett meddelande om direktivet om investeringstjänster (ISD) kommer att offentliggöras under de närmaste månaderna tillsammans med förslag till direktiv om otillbörlig marknadspåverkan och om gränsöverskridande säkerheter. Vid Ekofin-rådets möte den 17 oktober träffades en politisk överenskommelse om det första förslaget som rör fondföretag .

När det gäller tillsynsregler har rådet och Europaparlamentet antagit direktivet om e-pengar, direktivet om ändring av försäkringsdirektiven och investeringstjänstedirektivet för att underlätta informationsutbyte med tredje land. Politisk enighet har nåtts om förslagen till direktiv om likvidation och omstrukturering av kreditinstitut och försäkringsföretag. Politisk enighet har också nåtts om förslaget till ändring av direktivet om penningtvätt. Kommissionen har lagt fram ett förslag till direktiv om nya kapitalkrav för försäkringsföretag och antagit en rekommendation om redovisning av finansiella instrument. Översynen av kapitalkravsreglerna för banker fortsätter (parallellt med arbetet i G-10 Baselkommittén om banktillsyn). När det gäller arbetet med att ta fram tillsynsregler för finansiella konglomerat planeras ett förslag till direktiv i början av nästa år. Kommissionen undersöker möjligheterna att utveckla ett regelverk för återförsäkring, som ännu inte omfattas av något regelverk.

Beskattning - läget efter rådets möte i Feira

En överenskommelse träffades vid Europeiska rådet i Feira om stegvis utveckling mot informationsutbyte som skall ligga till grund för beskattning av utländska medborgares ränteinkomster. Arbetet i rådet går stadigt framåt för att eventuellt nå en överenskommelse före årets slut om direktivets huvudsakliga innehåll. Arbetet i den rådsgrupp som ansvarar för genomförandet av uppförandekodexen för företagsbeskattning fortsätter också. Vid diskussionerna i skattepolitiska gruppen prioriteras även i fortsättningen frågan om beskattning av kompletterande pensionsskydd.

Framsteg görs även med handlingsplanen för riskkapital

Vid Europeiska rådets möte i Lissabon prioriterades utvecklingen av en alleuropeisk marknad för riskkapital. Rådet betonade i synnerhet att handlingsplanen för riskkapital skulle vara genomförd 2003. Den 18 oktober antog kommissionen två meddelanden. Det första meddelandet innehåller en översyn av strategin för att utveckla riskkapital inom EU med avseende på slutsatserna från Europeiska rådets möte i Lissabon och rapporterar om läget när det gäller handlingsplanen för riskkapital. I bilagan till meddelandet beskrivs en mekanism för övervakning och benchmarking som skall ligga till grund för en förväntad rapport om genomförandet av handlingsplanen för riskkapital. Det andra meddelandet är en rapport om den pågående översynen av Europeiska investeringsbankens och Europeiska investeringsfondens finansiella instrument och om samordningen mellan gemenskapens finansiella instrument. De finansiella åtgärderna i handlingsplanen för riskkapital har införlivats i handlingsplanen för finansiella tjänster och således skall dessa åtgärder också sörja för de snabbväxande små och medelstora företagens behov. Antagande av följande direktiv kommer att ha särskild betydelse för utvecklingen av riskkapitalmarknaden inom EU: i) direktivet om tillsyn över kompletterande pensionsfonder, ii) de två direktiven om fondföretag, iii) ändringen av de två direktiven om prospekt och iv) den rättsliga uppföljningen av EU:s rekommendation om redovisningsstrategi.

II Att prioritera rätt

I handlingsplanen för finansiella tjänster föreskrivs redan en vägledande tidtabell och prioriteringar. Ministrarna i Ekofinrådet uppmanade dock kommissionen att förbättra och begränsa antalet särskilda prioriteringar och att presentera en plan för stegvis genomförande för varje prioritering. Kommissionen har gjort detta, men ett antal viktiga överväganden återstår. Handlingsplanen för finansiella tjänster måste, enligt kommissionens åsikt, även fortsättningsvis ligga till grund för vårt arbete för att tidsfristen år 2005 skall kunna iakttas. Att ett antal centrala frågor (som markerats med ( i bilagan) betonas får inte leda till att detta övergripande krav blir mindre viktigt. För det andra anser kommissionen, även om prioriteringarna är ganska många, att det är omöjligt att korta ner listan utan att centrala prioriteringar utesluts. För det tredje kommer naturligtvis det stora ansvar som för närvarande vilar på kommissionen när det gäller att lägga fram tio förslag - varav sju lagstiftningsförslag - under det närmaste halvåret då att flyttas över till rådet och parlamentet. Dessa institutioner måste göra allt som står i deras makt för att undanröja flaskhalsar och undvika förseningar.

Nya utvecklingstendenser

Inrättandet av 2005-gruppen skall underlätta arbetet i detta avseende. I denna informella grupp ingår ordföranden i utskottet för ekonomi och valutafrågor, företrädare för det nuvarande och kommande ordförandeskapen samt kommissionsledamoten med ansvar för finansiella tjänster. Sedan handlingsplanen antogs har kommissionen förutsett nya prioriteringar som avspeglar utvecklingen när det gäller finansiella tjänster. Behovet av lagstiftning om finansiella tjänster som kan anpassas efter de snabba förändringarna på de finansiella marknaderna är en mycket viktig fråga för branschen och EU:s lagstiftare. Många röster har höjts för att påskynda arbetet med handlingsplanen för finansiella tjänster och att tidigarelägga tidsfristen till år 2004. Om de tre institutionerna kan komma överens i vissa särskilda frågor kan ansträngningar göras för att påskynda datumet för överenskommelsen.

Visemannakommittén med baron Alexandre Lamfalussy som ordförande kan bidra till detta. Denna kommitté inrättades vid Ekofinrådets möte den 17 juli på ett gemensamt initiativ från det franska ordförandeskapet och kommissionen. Denna kommitté skall lägga fram sin inledande rapport den 9 november och sin slutliga rapport i mitten av februari 2001. Gruppen fick i uppdrag att granska de befintliga villkoren för att reglera värdepappersmarknaderna inom EU, den europeiska förmågan att lagstiftningsmässigt hantera utvecklingen på värdepappersmarknaderna samt möjligheterna att anpassa befintliga förfaranden för att säkerställa ökad samstämmighet och samarbete i det dagliga genomförandet.

Godkännande

Kommissionen uppmanar institutionerna att godkänna dessa prioriteringar och att vidta alla de åtgärder som krävs för att se till att de ges högsta prioritet utan att det får negativa effekter på andra åtgärder inom handlingsplanen.

Kommissionens 10 prioriteringar för det närmaste halvåret

En enda institutionell marknad

i EU: ( Uppdatering av de två direktiven om prospekt

( Rättslig uppföljning av EU:s rekommendation om redovisningsstrategi.

( Direktiv om gränsöverskridande säkerheter.

( Kommissionens meddelande om uppdatering av direktivet om investeringstjänster

( Kommissionens meddelande om tillämpningen av uppföranderegler enligt

artikel 11 i direktivet om investeringstjänster

( Direktiv om otillbörlig marknadspåverkan

Öppna och säkra icke-

institutionella marknader: ( Kommissionens meddelande om en strategi för e-handel med finansiella tjänster

Moderna tillsynsregler: ( Inrättande av en rådgivande värdepapperskommitté

(; Direktiv om tillsynsregler för finansiella konglomerat

( Direktiv om kapitalkrav för banker och värdepappersföretag

Kommissionens 10 föreslagna prioriteringar för rådet och europaparlamentet för det närmaste halvåret

En enda institutionell

marknad i EU: ( Direktiv om tillsyn över kompletterande pensionsfonder

( De två direktiven om fondföretag

( Europabolagsordningen (väntad sedan länge)

( Direktiv om övertagandebud (väntat sedan länge)

Öppna och säkra icke-

institutionella marknader: ( Direktiv om distansförsäljning av finansiella tjänster

Moderna tillsynsregler: ( Direktiv om likvidation och omstrukturering av försäkringsföretag (väntat sedan länge)

( Direktiv om likvidation och omstrukturering av banker (väntat sedan länge)

( Ändring av direktivet om penningtvätt

Ökade förutsättningar : ( Direktiv om skatt på sparande

( Genomförande av uppförandekodexen för företagsbeskattning från december 1997 (rådet)

Stora ekonomiska fördelar kan erhållas genom en integrerad institutionell marknad. De tio prioriterade åtgärderna kommer att förbättra investeringsklimatet och underlätta kapitalanskaffning på EU-nivå avsevärt (direktiven om prospekt, pensionsfonder, fondföretag, otillbörlig marknadspåverkan, Europabolagsordningen, övertagandebud, värdepapperskommitté och uppföljningen av meddelandet om redovisningsstrategi samt meddelanden om modernisering och klargörande av investeringstjänstedirektivet). Dessa åtgärder skulle utgöra ett stort steg mot att inrätta en gemensam rättslig ram för värdepappersmarknaderna och att införa enhetlig ekonomisk rapportering för börsnoterade företag inom EU. Samtidigt skulle konsumenterna inom EU kunna dra nytta av den gränsöverskridande konkurrensen. Detta kommer dock endast att ske om de är tillräckligt skyddade och har förtroende för EU:s finansiella marknad i och utanför webbmiljö.

Öppna och säkra icke-institutionella marknader krävs för att konsumenterna skall få tillgång till nödvändig information och säkerhetsgarantier. Det krävs en rättslig ram som tillåter att nya distributionskanaler och marknadsföringsmetoder introduceras på alleuropeisk nivå. Vi behöver en klar och konsekvent politik som beaktar befintliga regler och tekniska framsteg. (Direktivet om distansförsäljning av finansiella tjänster och grönboken om e-handel med finansiella tjänster).

Aktuella tillsynsregler och övervakning för att svara mot utmaningarna när det gäller konsolideringen inom branschen och utvecklingen på de finansiella marknaderna är nödvändiga för att upprätthålla finansiell stabilitet inom unionen. Att behålla den finansiella integriteten är också ett prioriterat område (direktiven om kapitalkrav för banker och värdepappersföretag, tillsynsregler för finansiella konglomerat och ändring av direktivet om penningtvätt). Slutligen är skydd av försäkringstagare och kontohavare samt välfungerande avveckling av verksamheten viktiga hörnstenar när det gäller finansiell stabilitet (direktiven om omstrukturering och likvidering av försäkringsföretag samt likvidering och omstrukturering av banker).

Fastställande av en plan för gradvis genomförande av de prioriterade åtgärderna

Ekofinrådet uppmanade kommissionen att utveckla en plan för gradvis genomförande när det gäller antagande och genomförande av alla de föreslagna prioriteringarna. Dessa prioriteringar presenteras i tabellen på nästa sida och ger en rapport om läget samt anger tidsgränserna för kommissionen, Europaparlamentet, rådet och medlemsstaterna när det gäller åtgärdernas antagande. De tidsfrister som fastställts för institutionerna och medlemsstaterna är de tidsfrister som gäller för handlingsplanen. Tidsfristerna avspeglar det tre EU-institutionernas och medlemsstaternas gemensamma ansvar. Ett framgångsrikt genomförande av åtgärderna i planen för gradvis genomförande kommer att säkerställa att de finansiella marknaderna bidrar till att öka den ekonomiska tillväxten och skapa sysselsättning.

>Hänvisning till>

>Hänvisning till>

Framstegsindikatorer

Ekofinrådet uppmanade kommissionen att föreslå möjliga framstegsindikatorer när det gäller att förverkliga de ekonomiska fördelarna med en integrerad marknad för finansiella tjänster inom EU. Tillgång till en ständig ström av tillförlitlig information och utveckling av tillförlitliga ekonometriska modeller är centrala faktorer. Några sådana uppgifter eller modeller finns dock ännu inte tillgängliga för sektorn för finansiella tjänster. Inom kommissionen arbetar man med att utveckla indikatorer på ekonomiska fördelar. Samtidigt anser finansministrarnas personliga representanter i policygruppen för finansiella tjänster (FSPG) att det är möjligt att övervaka de viktigaste tendenserna i riktning mot ökad integration av de finansiella marknaderna inom EU och i vissa fall jämföra dem med den amerikanska marknaden och således tillföra ökade kunskaper om utvecklingen inom viktiga områden. Följande icke-uttömmande förteckning över indikatorer skulle kunna utnyttjas under övervakningsprocessen [3]:

[3] Dessa indikatorer skall ses som ett tillägg till de referenspunkter som avser riskkapital som kommissionen föreslår i bilagan till meddelandet av den 18 oktober 2000 (KOM...) om lägesrapporten om handlingsplanen för riskkapital som presenterades vid Ekofinrådets möte den 7 november 2000.

( Tendenser när det gäller nya företags tillträde till fondbörser inom EU och deras börsvärde.

( Tendenser när det gäller utländska investeringar inom EU.

( Utvecklingen när det gäller användning av gränsöverskridande säkerheter på de finansiella marknaderna inom EU.

( Fusioner och förvärv inom EU:s sektor för finansiella tjänster och tendenser i riktning mot konsolidering av marknaden.

( Utveckling av fondbaserade pensionssystem i medlemsstaterna.

( De börsnoterade EU-företagens användning av de internationella redovisningsstandarderna (IAS) och US-GAAP-redovisningsprinciper.

( Jämförelse bland medlemsstaterna när det gäller finansieringskostnader (skulder och eget kapital) kostnader för portföljförvaltning (förvärv, aktieförsäljningar) och kostnader för grundläggande finansiella produkter.

( Kostnader för tillhandahållande av tjänster via webben, marknadspenetration och transaktioner som rör finansiella tjänster inom EU, särskilt inom den icke-institutionella sektorn.

Om rådet samtycker kommer kommissionen att föreslå ett antal centrala indikatorer som baserar sig på ovanstående uppgifter.

III Andra centrala frågor

Globala frågor

På en integrerad finansiell världsmarknad är tillsynsregler av avgörande betydelse. EU måste ta sitt ansvar när det gäller att uppmuntra hög lagstiftningsstandard över hela världen. EU kommer att fortsätta att ha en stark och aktiv roll när det gäller att verka för internationellt samförstånd och utbrett genomförande av bästa praxis i fråga om reglering av den finansiella sektorn. Ett bra exempel är EU:s stöd till IASC:s (International Accounting Standards Committee) arbete för att säkerställa en enda uppsättning globalt accepterade finansiella rapporteringsstandarder som kommer att förbättra öppenheten inom den finansiella sektorn och underlätta de finansiella tillsynsmyndigheternas uppgifter.

Hörnstenarna i EU:s befintliga kapitalkrav för banker ses nu över på nytt för att de skall överensstämma med tillsynspraxis och tendenser inom banksektorn. Denna process äger rum parallellt med liknande diskussioner inom Baselkommittén [4] för banktillsyn där tillsynsmyndigheterna för EU:s främsta konkurrenter inom banksektorn deltar. EU fortsätter sina ansträngningar för att ha en ledande roll när det gäller att ta itu med olika frågor för att upprätthålla likvärdiga konkurrensvillkor (med hänsyn till att EU:s banksektor har en heterogen struktur).

[4] Följande 8 medlemsstater är medlemmar i Baselkommittén: Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Sverige och Storbritannien. Kommissionen och Europeiska centralbanken har observatörsstatus.

Utvidgningen

EU:s politik inför anslutningen får fortsatt stor uppmärksamhet, särskilt med tanke på den stundande utvidgningen till de central- och östeuropeiska länderna, Cypern, Malta och Turkiet. Klara regler när det gäller tillsyn - i linje med EU:s standard - bör ligga till grund för en inre marknad för finansiella tjänster efter utvidgningen. Vid förberedelserna inför anslutningen läggs större betoning på uppbyggnad av institutioner och tillsynsbistånd. I samarbete med nationella experter håller kommissionen därför på att ta fram förslag till en process för kollegial granskning (s.k. "peer review"). Dessa förslag planeras läggas fram före utgången av 2000.

Oron inom branschen ökar

Efter hand som EU närmar sig sin målsättning med en fullständigt integrerad marknad för finansiella tjänster är det mycket viktigt att de europeiska finansiella organisationerna har obegränsat tillträde till de viktigaste konkurrenternas hemmamarknader på samma sätt som de har tillträde till EU:s marknader. Omfattande tillträdeshinder kvarstår dock på många marknader, bland annat i Förenta staterna. Det finns en ökad oro för att aktuella försök att skapa regler för e-handel har de oavsiktliga bieffekterna att de amerikanska marknaderna för finansiella tjänster stängs för europeisk konkurrens. Regler som förhindrar utländska investeringar via datorskärmar och för fondföretag fortsätter att snedvrida kapitalflödena. Fondbörser inom EU som handlar med aktier kan inte sätta upp datorskärmar i Förenta staterna, även om de grundläggande principerna som skyddar investerare och säkerställer öppenhet och insyn liknar varandra inom båda jurisdiktionerna. Även om amerikanska investeringsfonder kan marknadsföras fritt inom EU krävs det att EU-fonderna etablerar motsvarande fonder i Förenta staterna innan de kan marknadsföra sina produkter till amerikanska investerare, trots att lagstiftningen i EU och Förenta staterna är i stort sett likvärdig. Liknande problem finns när det gäller regler inom banksektorn (Gramm-Leach Bliley Act) som kan hindra EU:s finansiella institut från att dra lika stor nytta av aktuella förändringar i den amerikanska banklagstiftningen som amerikanska företag. Kommissionen har inlett bilaterala diskussioner med de amerikanska myndigheterna för att komma vidare när det gäller dessa frågor. De relevanta kommittéerna (BAC (rådgivande bankrörelsekommittén), IC (försäkringskommittén) och HLSS (högnivåkommittén för värdepapperstillsyn)) hålls underättade om utvecklingen.

Sedan länge är man oroad över vissa faktorer i den amerikanska lagstiftningen på försäkringsmarknaderna som i själva verket fungerar som hinder för tillträde till viktiga delar av dessa marknader (företagsförsäkring och fonderingskrav för återförsäkringsföretag). Inom det transatlantiska ekonomiska partnerskapet (TEP) görs ansträngningar för att komma vidare inom dessa försäkringsrelaterade områden.

EU måste nu samordna sina ansträngningar för att fastställa en väl underbyggd förteckning över externa handelshinder som EU skall försöka avlägsna under nästa frihandelsrunda.

BILAGA

Lägesrapport för handlingsplanen för finansiella tjänster

I denna bilaga ges en tredje översikt över hur genomförandet av åtgärderna i handlingsplanen för finansiella tjänster (KOM(1999) 232) fortskrider. Dessutom redogörs det för framstegen under de första 18 månaderna sedan handlingsplanen antogs. Rapporteringsdatum är oktober-november år 2000. I tabellerna sammanfattas den aktuella situationen och där ges också kommissionens bedömning av i vilken utsträckning gemenskapens institutioner och medlemsstaterna är på väg att uppnå de mål som angavs i handlingsplanen (observera att tidsfristerna i tabellen i vissa fall kan avvika från tidsfristerna i handlingsplanen. Detta avspeglar bilagans dynamiska utveckling och kommissionens beslut - ofta efter diskussioner i policygruppen för finansiella tjänster (FSPG) - att påskynda vissa åtgärder eller att senarelägga deras antagande för att kunna beakta den senaste utvecklingen. Den optimala tidsfristen för åtgärdernas genomförande är dock oförändrad.) Där så krävs har en kommentar lagts till i slutkolumnen, speciellt för att ange vilka steg som skall vidtas i framtiden. Den fjärde lägesrapporten kommer att läggas fram inför Ekofinrådet och Europaparlamentet vid halvårsskiftet år 2001.

( En stjärna anger att åtgärden har genomförts framgångsrikt.

( Ett kors anger att vissa framsteg har gjorts för att nå de mål som fastställts i handlingsplanen.

- Ett minustecken anger att inga framsteg har gjorts

( En klocka anger föreslagna prioriterade åtgärder i handlingsplanen som representerar centrala regleringsområden när det gäller en integrerad marknad för finansiella tjänster och där en plan för gradvis genomförande har inrättats.

Mekanismer och processer för genomförande

Mekanismerna för att genomföra handlingsplanen har avgörande betydelse för resultatet. Under de senaste sex månaderna, och i linje med förslagen i handlingsplanen, har kommissionen fått följande strukturer på plats:

* Policygruppen för finansiella tjänster (FSPG), som består av företrädare för ekonomi- och finansministrarna, skall även i fortsättningen vara ett forum för att uppnå samstämmighet mellan nationella ministerier som arbetar med att reglera finansiella tjänster. FSPG har träffats fyra gånger sedan handlingsplanen antogs och har bistått kommissionen med att övervaka framsteg och förbereda denna rapport.

* Informella diskussioner äger rum mellan representanter för Europaparlamentet, det aktuella (franska) och det kommande (svenska) ordförandeskapet i rådet samt kommissionen. Målsättningarna med den informella så kallade 2005-gruppen är att anpassa arbetsplanerna för att undvika att handlingsplanens åtgärder försenas och att utbyta åsikter om centrala politiska frågor som rör handlingsplanens åtgärder samt att uppdateras om vilka framsteg som gjorts.

* Sex så kallade Forumgrupper, bestående av marknadsexperter, skall även fortsättningsvis överväga de praktiska och tekniska aspekterna på handlingsplanens åtgärder. Ett antal Forumgrupper har slutfört sitt uppdrag (det vill säga de grupper som varit inriktade på otillbörlig marknadspåverkan, investeringstjänstedirektivet, säkerheter och marknadshinder) och har avvecklats. Arbetet fortsätter inom de Forumgrupper som rör konsumentinformation och gränsöverskridande likviditetspooling.

strategiskt mål 1: EN ENDA INSTITUTIONELL MARKNAD i EU

Att anskaffa kapital på EU-nivå:

>Plats för tabell>

Att upprätta en gemensam rättslig ram för integrerade värdepappers- och derivatmarknader:

>Plats för tabell>

Mot en enhetlig ekonomisk rapportering för börsnoterade företag:

>Plats för tabell>

Att begränsa systemrisken vid värdepapperstransaktioner:

>Plats för tabell>

Mot ett säkert och öppet klimat för gränsöverskridande omstrukturering:

>Plats för tabell>

En inre marknad som fungerar för investerare:

>Plats för tabell>

STRATEGISKT MÅL 2: ÖPPNA OCH SÄKRA ICKE-INSTITUTIONELLA MARKNADER

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

STRATEGISKT MÅL 3: MODERNA SUNDHETSREGLER OCH TILLSYN

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

ALLMÄNT MÅL: RAMBETINGELSER FÖR EN OPTIMAL GEMENSAM FINANSMARKNAD

>Plats för tabell>