52000AR0086

Yttrande från Regionkommittén om "Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén — Principer och riktlinjer för gemenskapens audiovisuella politik i den digitala eran"

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 317 , 06/11/2000 s. 0025 - 0027


Yttrande från Regionkommittén om "Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén - Principer och riktlinjer för gemenskapens audiovisuella politik i den digitala eran"

(2000/C 317/08)

BAKGRUND

"Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén - Principer och riktlinjer för gemenskapens audiovisuella politik i den digitala eran" (KOM(1999) 657 slutlig).

Kommissionens beslut av den 20 december 1999 att i enlighet med artikel 265 första stycket i EG-fördraget begära kommitténs yttrande.

Presidiets beslut av den 2 juni 1999 att ge utskott 3 - transeuropeiska nät, transporter, informationssamhället - i uppdrag att bereda ärendet.

"Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén - Konvergens av telekommunikation, media och informationsteknik och dess följder för lagstiftningen. Resultat från det offentliga samrådet om grönboken" (KOM(1999) 108 slutlig) samt Regionkommitténs yttrande om detta meddelande (CdR 191/99 fin)(1).

"Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén - Femte rapporten om genomförandet av EU:s lagstiftning på telekommunikationsområdet" (KOM(1999) 537 slutlig), "Mot ett nytt regelverk för infrastruktur för elektronisk kommunikation och tillhörande tjänster" (KOM(1999) 539 slutlig; CdR 520/99 fin).

Det utkast till yttrande som antogs av utskott 3 den 4 maj 2000 (CdR 86/2000 rév 1), föredragande: Dieter Schiffmann, ledamot av delstatsparlamentet i Rheinland-Pfalz (D-PSE).

Mot bakgrund av ovanstående antog Regionkommittén följande yttrande vid sin 34:e plenarsession den 14-15 juni 2000 (sammanträdet den 14 juni).

1. Mot bakgrund av kommitténs tidigare yttranden anser vi att kommissionens meddelande är en lämplig utgångspunkt för Europeiska unionens politik i fråga om audiovisuella media under de närmaste årens övergång till den digitala eran.

2. Det är välkommet att kommissionen inte bara betonar att den audiovisuella sektorn har utomordentlig betydelse för tillväxten och sysselsättningen i Europa; man konstaterar också att den har stor samhällelig och kulturell betydelse och att audiovisuella massmedia är värdefulla ur bildningssynpunkt och därmed också med avseende på de gemensamma värderingarna, allmänintresset och de allmänna tillgångar som på alla villkor måste värnas i den fortsatta utvecklingen.

3. Just värnandet av de samhällspolitiska och kulturella aspekterna (yttrandefrihet, pluralism, upphovsrättsskydd, främjande av språklig och kulturell mångfald, skydd för ungdom, människovärde och konsumentskydd), och den audiovisuella sektorns ökande mångfald, är särskilt en nationell och regional uppgift som måste bibehållas för att motverka tendenser till ett rent ekonomiskt tänkande på gemenskapsnivån.

4. Regionkommittén understryker i detta sammanhang audiovisuella medias centrala roll när det gäller att förmedla sociala och kulturella värderingar, särskilt till ungdomar, och ser positivt på att kommissionen gör samma bedömning.

5. Kommittén betonar sin uppfattning att man inte skall skapa nya offentliga ramvillkor för audiovisuellt material i den digitala eran. Förändringarna skall ske genom anpassning och vidareutveckling av befintliga instrument och gällande principer.

6. Det är mycket välkommet att kommissionen förordar separat reglering av tjänster och programmaterial, vilket ligger i linje med Regionkommitténs rekommendation i yttrandet om kommissionens meddelande "Konvergens av telekommunikation, media och informationsteknik och dess följder för lagstiftningen - Resultat från det offentliga samrådet om grönboken".

7. Det är positivt och förtjänar att understrykas att kommissionen gör bedömningen att ramvillkoren för programinnehållet måste säkerställa ett effektivt skydd för allmänintresset.

8. Kommittén förespråkar ett regelverk med flera stringensnivåer för att kunna väga in de olika aspekter av allmänintresset som enskilda tjänstetyper berör. Detta blir också tydligt i den etappmodell som kommissionen anser nödvändig.

9. ReK ställer sig bakom de principer som också lagts fast i 1999 års kommunikationsöversyn om infrastruktur för elektronisk kommunikation och tillhörande tjänster, nämligen att framtida regleringsåtgärder är avhängiga av klart definierade politiska mål, att de skall inskränkas till ett nödvändigt minimum, att rättssäkerheten måste förbättras ytterligare och att åtgärderna skall vara teknikneutrala.

10. Vi betraktar principerna om nödvändighet och proportionalitet som tongivande regleringsverktyg för den audiovisuella sektorn, speciellt under övergången till den digitala eran.

11. Regionkommittén betonar än en gång i detta sammanhang hur betydelsefull självregleringen är för den politiska bevakningen av den audiovisuella sektorn. Vi förordar att större vikt läggs vid branschens självkontroll och att man inte överskattar eventuella risker med detta.

12. Inom det tidsutrymme som anges fram till kommissionens förslag om ändring av TV-direktivet bör det finnas möjligheter att integrera de förändringar till följd av digital TV som delvis redan skett och som delvis inte kan överblickas ännu.

13. Det är positivt att kommissionen också befattar sig med frågan om tillträde till audiovisuellt material, men också att man är restriktiv med regleringsförslag och begränsar dem till noggrann bevakning av hela området.

14. Kommittén välkomnar principiellt det erkännande av offentliga etermedias oumbärliga roll som är utgångspunkten för kommissionens resonemang. I de flesta länder finns det ett tudelat radio- och TV-system, och det är positivt att man erkänner medlemsstaternas befogenhet i enlighet med tilläggsprotokollet till Amsterdamfördraget, nämligen att besluta om de offentliga etermediaföretagens uppdrag och finansiering.

15. Med avseende på de offentliga radio- och TV-företagens roll vill kommittén emellertid ta avstånd från kommissionens eventuella försök att med hänvisning till gemenskapens intresse inkräkta på medlemsstaternas ansvarsområde; enligt tilläggsprotokollet är det deras - och därmed också regionernas, beroende på den nationella traditionen - kompetens att besluta om offentliga etermedias uppdrag och finansiering.

16. Med tanke på audiovisuella medias politiska betydelse i det demokratiska samhällslivet förespråkar ReK "must-carry"-regler inom ramen för bestämmelserna om material för digitala sändningar av program och tjänster, så att en mångfald av värderingar och uppfattningar kan garanteras.

17. Kommissionen har med rätta tagit upp risken att samhällena spaltas upp i "informationsrika" och "informationsfattiga"; vi uppmanar kommissionen att lägga fram konkreta slutsatser och åtgärder för att avvärja detta hot.

18. Regionkommittén har med intresse tagit del av diskussionen om regleringsorgan, men understryker att vi betraktar regleringsorganens verksamhet som en nationell och regional uppgift. Följaktligen avvisar vi alla resonemang om organisationsformer på gemenskapsnivå.

19. Kommittén betonar upphovsrättsskyddets särskilda betydelse på det audiovisuella området och uppmanar kommissionen att med ännu kraftfullare insatser inrätta ett fungerande europeiskt ramverk till skydd för immateriell äganderätt.

20. Det är beklagligt att den amerikanska audiovisuella produktionen har en sådan övervikt i förhållande till den europeiska audiovisuella sektorn. Regionkommittén menar att det föreslagna fortsatta stödet till europeisk produktion är ett viktigt bidrag till att slå vakt om Europas kulturella mångfald. Detta skydd av den europeiska kulturmångfalden är särskilt en uppgift för de lokala och regionala myndigheterna.

21. I detta sammanhang vill ReK betona vikten av stödåtgärder till förstärkning av de europeiska audiovisuella produktionerna. Vi välkomnar också kommissionens förslag om ett nytt Media-plus-program med särskild inriktning på den digitala miljöns behov. En utvidgning av det föreslagna programmet krävs emellertid, så att särskilt stöd kan ges åt audiovisuella produkter och tjänster med koppling till regionerna och deras speciella kultur och samhällsliv.

22. Kommittén uppmanar kommissionen att avstå från att skaffa sig inflytande över andras befogenheter via kontrollen av stödinsatserna; man planerar detta på området för stöd till film- och TV-produktion.

23. Vi uppmanar kommissionen att verkar för att Europa kan fortsätta att vara en stark ekonomisk och kulturell faktor inom den audiovisuella sektorn. Detta kan bidra till att stärka den audiovisuella branschen och därmed befordra tillväxt och sysselsättning i Europa.

24. Regionkommittén vill att regionerna skall ges ökad betydelse inom den audiovisuella politiken i den digitala eran.

Bryssel den 14 juni 2000.

Regionkommitténs

ordförande

Jos Chabert

(1) EGT C 57, 29.2.2000, s. 5.