52000AR0080

Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till rådets beslut om bildande av en europeisk flyktingfond"

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 317 , 06/11/2000 s. 0004 - 0006


Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till rådets beslut om bildande av en europeisk flyktingfond"

(2000/C 317/02)

BAKGRUND

Kommissionens förslag till rådets beslut om bildandet av en europeisk flyktingfond (KOM(1999) 686 slutlig - 1999/0274 CNS).

Rådets beslut av den 6 mars 2000 att i enlighet med artikel 265 första stycket i EG-fördraget rådfråga Regionkommittén i ärendet.

Regionkommitténs ordförandes beslut av den 30 mars 2000 att i enlighet med artikel 39 i arbetsordningen ge utskott 5 (socialpolitik, folkhälsa, konsumentskydd, forskning, turism) i uppdrag att utarbeta ett yttrande i frågan.

Regionkommitténs yttrande av den 18 november 1999 om "Förslag till rådets beslut om ett handlingsprogram för gemenskapen för att främja integreringen av flyktingar" (CdR 347/99 fin)(1).

Regionkommitténs yttrande av den 18 november 1999 om "Migrationsströmmar i Europa" (CdR 227/99 fin)(2).

Uppmaningen från Europeiska rådet i Tammerfors den 15 och 16 oktober 1999 om att fastställa bestämmelser för krissituationer som kan uppstå på grund av en omfattande tillströmning av flyktingar, fördrivna personer eller asylsökande.

Det utkast till yttrande (CdR 80/2000 rév.) som antogs av utskott 5 den 18 april 2000 [Föredragande: Anthony Vesey (IRL-AE)].

Sedan Amsterdamfördragets ikraftträdande faller asyl- och invandringsfrågor inom gemenskapens behörighetsområden (avdelning IV i det ändrade Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen).

Artikel 63 i fördraget fastställer att åtgärder skall vidtas vad beträffar asyl, i enlighet med Genèvekonventionen och andra relevanta fördrag, vad beträffar flyktingar, fördrivna personer och invandringspolitiken samt vad beträffar rättigheter och villkor enligt vilka medborgare i tredje land som är lagligen bosatta i en medlemsstat får bosätta sig i andra medlemsstater.

Den börda som de olika medlemsstaterna och de lokala och regionala myndigheterna får bära skiljer sig mycket åt.

Mot bakgrund av ovanstående antog Regionkommittén följande yttrande vid sin 34:e plenarsession den 14-15 juni 2000 (sammanträdet den 14 juni).

1. Regionkommitténs synpunkt beträffande det föreslagna beslutet

1.1. Regionkommittén välkomnar upprättandet av en europeisk flyktingfond som syftar till att främja balansen mellan medlemsstaternas insatser vad beträffar mottagandet och integrationen av personer i behov av skydd.

1.2. Kommittén välkomnar även att flyktingfonden skall gälla i fem år eftersom gemenskapspolitiken i och med detta kan genomföras på ett mer sammanhängande sätt, både vad gäller valet av finansiering, möjligheten att planera finansieringen av olika projekt samt flexibiliteten i samband med fördelningen av resurser.

1.3. Kommittén anser dock att de avsatta anslagen på 26 miljoner euro inte räcker med tanke på medlemsstaternas behov. För att åtgärdsprogrammen för mottagning, integrering och frivilligt återvändande skall vara hållbara förordar Regionkommittén ökade anslag för den gällande femårsperioden.

1.4. Kommittén beklagar att kommissionens förslag inte beaktar den centrala roll som de lokala och regionala myndigheterna spelar i genomförandet av programmen för att ta emot och integrera flyktingar.

Erfarenheterna av de åtgärder som vidtas på lokal nivå kan utgöra en viktig inspirationskälla till projekt i andra delar av EU. Det är därför viktigt att kommissionen beaktar dessa initiativ i sitt förslag.

1.5. Kommittén anser att de lokala och regionala myndigheterna bör få en framträdande roll i förvaltningen av en flyktingfond, eftersom de vanligtvis är de första som tar konsekvenserna av de sociala och ekonomiska effekter som flyktingar tveklöst orsakar. Deras insatser är avgörande för programmens administration och framgång både för flyktingarna och de fördrivna personerna och för befolkningen som tar emot dem. Kommittén uppmanar därför kommissionen att i förslaget tydligt hänvisa till dessa myndigheter.

1.6. ReK stöder förslaget att uppmuntra de medlemsstater som har den minst utvecklade infrastrukturen och hjälpen för asylsökande att komma i kapp de övriga. Kommittén betonar dock vikten av ett extra stöd för att utveckla infrastrukturen och hjälpen på lokal och regional nivå. ReK anser att kommissionen genom att uppmuntra utvecklingen av lokala och regionala infrastrukturer och tjänster skulle kunna visa att man är medveten om och stöder de utmaningar som dessa myndigheter möter varje dag.

1.7. Kommittén stöder även idén om en flerårig programplanering i enlighet med det system som tillämpas på strukturfonderna. I detta hänseende uppmanar ReK dock medlemsstaterna att samarbeta med de lokala och regionala myndigheterna och göra dem fullt delaktiga i utformningen av dessa program samt i urvalet och förvaltningen av åtgärder.

1.8. Regionkommittén ställer sig bakom kommissionens förslag att fördela resurserna i förhållande till den börda som respektive medlemsstat bär. Kommittén anser dock att man i ett sådant system även bör beakta de olika insatserna på lokal och regional nivå inom medlemsstaterna och inte endast mellan medlemsstaterna, eftersom det ofta är de lokala och regionala myndigheterna som måste rycka in i nödsituationer och stå för de stora kostnader som sådana inledande insatser ger upphov till.

Kommittén anser även att man vid resursfördelningen inom den europeiska flyktingfonden skall beakta mindre medlemsstater som för tillfället anstränger sig för att utveckla förfaranden beträffande flyktingar. Dessa medlemsstater anses inte ha gjort en tillräckligt stor insats med avseende på antalet mottagna flyktingar. Kommittén framhåller dock att även dessa medlemsstater bör ges tillräckliga anslag som stöd för deras insatser.

1.9. Regionkommittén ställer sig även bakom upprättandet av en särskild budgetpost för akuta åtgärder i situationer med massiv tillströmning av flyktingar eller fördrivna personer. Kommittén konstaterar dock ännu en gång att de lokala och regionala myndigheternas roll i sådana situationer inte beaktas i tillräcklig utsträckning i förslaget och därför bör behandlas mer ingående.

1.10. ReK uppmanar Europeiska kommissionen och medlemsstaterna att använda fonden för att informera och vidta åtgärder för att medvetandegöra allmänheten om medlemsstaternas politik och förfaranden avseende flyktingar och asylsökande. Tillräckliga medel bör anslås för att säkerställa att åtgärder som finansieras av fonden syftar till att informera om framtida politik och åtgärder på området för mottagande och integrering av flyktingar. Exempel på bästa metoder, utbildning och modeller för samarbete och välfungerande förfaranden bör belysas för att gemenskapen skall kunna behandla dessa frågor på ett mer övergripande sätt.

2. Regionkommitténs rekommendationer för beslutet

2.1. Regionkommittén hoppas att ett beslut i denna ytterst viktiga fråga kan fattas så fort som möjligt, men föreslår samtidigt nedanstående ändringar och tillägg.

2.2. Med hänsyn till subsidiaritetsprincipen anser ReK att artikel 3 - Uppgifter - bör ändras så att de lokala och regionala myndigheternas roll vid genomförandet beaktas.

Kommittén anser att artikeln bör ändras enligt följande:

"1. För att förverkliga det mål som beskrivs i artikel 1 skall Europeiska flyktingfonden stödja insatser där medlemsstaterna samarbetar med de lokala och regionala myndigheterna i fråga om:

(a) förhållandena avseende mottagande av flyktingar och fördrivna personer,

(b) integration av flyktingar och fördrivna personer, vilket innefattar de lokala och regionala organens åtgärder för att förmedla arbetstillfällen samt program för att öka medvetenheten ..."

2.3. Beträffande artikel 4 - Gemenskapsinsatser - uppmanar ReK kommissionen att beakta åtgärder som stöder och stärker förslagets praktiska genomförande på det lokala och regionala planet. För att förslaget skall kunna genomföras fullt ut behöver personalen inom lokala och regionala organ utveckla sin kompetens, t.ex. genom ökade språkkunskaper och multikulturell förståelse.

2.4. Artikel 5 - Akuta åtgärder - bör beakta de myndigheter och organ som i många fall är de som måste ta itu med stora flyktingströmmar, dvs. de lokala och regionala organen.

Kommittén föreslår följande ändring:

"1. Fonden får även användas för att vid sidan av de insatser som avses i artikel 3 och på ett sätt som kompletterar dessa, finansiera akuta åtgärder till förmån för en eller flera medlemsstater eller en eller flera lokala eller regionala myndigheters områden, i fall av plötslig och massiv tillströmning av flyktingar eller fördrivna personer."

2.5. I artikel 7 - Ansökan om medfinansiering - bör det ställas krav på medlemsstaterna att genomföra en samrådsprocess med de lokala och regionala myndigheterna innan sådana ansökningar behandlas av kommissionen.

2.6. Beträffande artikel 8 - Urvalskriterier - instämmer Regionkommittén i att det är medlemsstaterna som skall ha ansvaret för att välja ut de enskilda åtgärderna samt för ekonomisk och administrativ förvaltning av åtgärder som får stöd från fonden. Kommittén anser dock också att medlemsstaterna bör uppmanas att uppmuntra åtgärder inom ramen för olika partnerskap och att de, när förslag lämnats in, skall försöka förena aktörer eller förslag som är lämpade för partnerskap.

2.7. Artikel 9 - Resursfördelning - måste revideras helt. Den nuvarande lydelsen innebär att mest resurser skulle ges till de länder som har tagit emot ett stort antal flyktingar i det förflutna. Det är dessa länder som ofta har de mest utvecklade strukturerna för mottagning och integrering.

Kommittén anser att det vore bäst att besluta om fördelningen av fondens resurser efter det att man sett antalet förslag som lämnats in från medlemsstaterna och bedömt deras kvalitet. Kommittén anser också att man måste ge stöd till effektiva strukturer för asylmottagning och integrering i medlemsstater där dessa har varit mindre utvecklade i det förflutna.

Bryssel den 14 juni 2000.

Regionkommitténs

ordförande

Jos Chabert

(1) EGT C 57, 29.2.2000, s. 71.

(2) EGT C 57, 29.2.2000, s. 67.