51998PC0073

Förslag till rådets förordning (EG) om tillämpningsföreskrifter för artikel 93 i EG-fördraget /* KOM/98/0073 slutlig - CNS 98/0060 */

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 116 , 16/04/1998 s. 0013


Förslag till rådets förordning (EG) om tillämpningsföreskrifter för artikel 93 i EG-fördraget (98/C 116/10) (Text av betydelse för EES) KOM(98) 73 slutlig - 98/0060(CNS)

(Framlagt av kommissionen den 24 februari 1998)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 94 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande,

med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande, och

med beaktande av följande:

(1) För tillämpningen av artiklarna 77 och 92 i fördraget har kommissionen en särskild befogenhet enligt artikel 93 i fördraget att fatta beslut om huruvida statligt stöd är förenligt med den gemensamma marknaden när den granskar befintligt stöd, när den fattar beslut om nytt eller ändrat stöd och när den vidtar åtgärder i de fall där dess beslut inte följs eller anmälningskravet inte uppfylls.

(2) Kommissionen har i enlighet med rättspraxis från Europeiska gemenskapernas domstol utvecklat och etablerat en vedertagen praxis för tillämpningen av artikel 93 i fördraget och fastställt vissa procedurregler och principer i ett antal tillkännagivanden. För att säkerställa effektiva förfaranden enligt artikel 93 i fördraget är det motiverat att kodifiera och förstärka denna praxis genom en förordning.

(3) En procedurförordning om tillämpningen av artikel 93 i fördraget kommer att öka öppenheten och rättssäkerheten.

(4) Enligt artikel 93.3 i fördraget skall alla planer på att bevilja nytt stöd anmälas till kommissionen och de bör inte genomföras förrän kommissionen har godkänt stödet.

(5) Enligt artikel 5 i fördraget är medlemsstaterna skyldiga att samarbeta med kommissionen och att förse den med alla upplysningar som behövs för att göra det möjligt för kommissionen att fullgöra sina skyldigheter enligt denna förordning.

(6) Den tid inom vilken kommissionen skall slutföra sin förhandsgranskning av anmält stöd bör fastställas till två månader. Av rättssäkerhetsskäl bör denna granskning avslutas genom ett beslut.

(7) I alla de fall där kommissionen, till följd av förhandsgranskningen, inte kan anse att stödet är förenligt med den gemensamma marknaden bör det formella granskningsförfarandet inledas för att kommissionen skall kunna samla in alla de upplysningar den behöver för att fastställa stödets förenlighet och ge de berörda parterna tillfälle att inkomma med sina synpunkter. De berörda parternas rättigheter säkras bäst inom ramen för det formella granskningsförfarandet enligt artikel 93.2 i fördraget.

(8) Efter att ha beaktat de synpunkter som lämnats av de berörda parterna bör kommissionen avsluta sin undersökning genom ett slutligt beslut så snart tveksamheten har upphört.

(9) För att säkerställa att reglerna om statligt stöd tillämpas riktigt och effektivt, bör kommissionen ha möjlighet att upphäva ett beslut som grundat sig på oriktiga upplysningar.

(10) För att säkerställa efterlevnaden av artikel 93 i fördraget, i synnerhet anmälningsskyldigheten och bestämmelsen om genomförandeförbud i artikel 93.3, bör kommissionen undersöka alla fall av olagligt stöd. Med tanke på öppenheten och rättssäkerheten bör de förfaranden som skall följas i sådana ärenden fastställas. Kommissionen bör inte vara bunden av tidsfrister om en medlemsstat har underlåtit att iaktta anmälningsskyldigheten eller bestämmelsen om genomförandeförbud.

(11) I fall av olagligt stöd bör kommissionen ha rätt att få all nödvändig information som gör det möjligt för den att fatta ett beslut och att, om det är lämpligt, omedelbart återställa en konkurrens som inte är snedvriden. Det är därför lämpligt att kommissionen får möjlighet att vidta interimistiska åtgärder som gäller den berörda medlemsstaten. Dessa interimistiska åtgärder kan bestå av föreläggande om att lämna upplysningar, föreläggande om att avbryta utbetalningen av ett stöd och föreläggande om att återkräva ett stöd. Såvida ett föreläggande om att lämna upplysningar inte efterlevs, bör kommissionen ha möjlighet att fatta ett beslut på grundval av de tillgängliga upplysningarna och, såvida förelägganden om att avbryta utbetalningen av ett stöd och om att återkräva ett stöd inte efterlevs, att hänskjuta ärendet direkt till EG-domstolen enligt artikel 93.2, andra stycket i fördraget.

(12) I fall av olagligt stöd som inte är förenligt med den gemensamma marknaden bör en effektiv konkurrens återställas. Därför är det nödvändigt att stödet jämte ränta återkrävs utan dröjsmål. Det är lämpligt att återkravet verkställs enligt förfaranden i nationell lagstiftning. Tillämpningen av dessa förfaranden bör inte försvåra återställandet av en effektiv konkurrens genom att hindra att kommissionens beslut genomförs omedelbart och effektivt. Omedelbart verkställande av beslutet omöjliggörs om åtgärder som vidtas enligt nationell lagstiftning har uppskjutande verkan. Dessutom kan mottagaren fortsätta att dra fördelar av det olagliga stödet. Av likabehandlingsskäl bör ett beslut om återkrav ha samma effekt i alla medlemsstater. För att hela systemet med förhandsanmälan skall fungera effektivt på det sätt som avses i fördraget, samt för att ge kommissionens beslut nödvändig effekt, är det nödvändigt att åtgärder som vidtas enligt nationell lagstiftning inte har en uppskjutande verkan. Detta påverkar inte EG-domstolens möjlighet att, i enlighet med artikel 185 i fördraget, förordna om uppskov med verkställigheten av kommissionens beslut.

(13) Missbruk av stöd kan ha liknande effekter på den inre marknadens funktion som olagligt stöd och bör därför behandlas enligt likadana förfaranden. Till skillnad från olagligt stöd är stöd som eventuellt missbrukats sådant stöd som har godkänts tidigare av kommissionen. Därför bör inledandet av det formella granskningsförfarandet inte ha någon automatiskt uppskjutande verkan och det bör inte vara möjligt för kommissionen att använda ett föreläggande om att återkräva stöd i fall av missbruk av stöd.

(14) Enligt artikel 93.1 i EG-fördraget skall kommissionen i samarbete med medlemsstaterna fortlöpande granska alla befintliga stödprogram. Med tanke på öppenheten och rättssäkerheten finns det skäl att närmare fastställa räckvidden för det samarbete som avses i den artikeln.

(15) För att säkerställa att befintliga stödordningar är förenliga med den gemensamma marknaden bör kommissionen i enlighet med artikel 93.1 i fördraget föreslå lämpliga åtgärder om en befintlig stödordning inte är eller inte längre är förenlig med den gemensamma marknaden och inleda ett förfarande enligt artikel 93.2 i EG-fördraget om den berörda medlemsstaten vägrar att genomföra förslaget.

(16) För att göra det möjligt för kommissionen att på ett effektivt sätt övervaka att kommissionens beslut efterlevs och för att underlätta samarbetet mellan kommissionen och medlemsstaterna i syfte att fortlöpande granska alla stödordningar som förekommer i medlemsstaterna i enlighet med artikel 93.1 i fördraget, är det nödvändigt att införa en allmän rapporteringsskyldighet beträffande alla befintliga stödordningar.

(17) Om kommissionen hyser allvarliga tvivel om huruvida dess beslut efterlevs, bör den ha tillgång till ytterligare medel som gör det möjligt att få den information som är nödvändig för att fastställa om kommissionens beslut efterlevs. För detta ändamål är kontrollbesök på ort och ställe ett lämpligt medel med tanke på villkorliga beslut. I samma syfte samt i enlighet med artikel 5 i fördraget och subsidiaritetsprincipen enligt artikel 3b i fördraget är det lämpligt att tillåta kommissionen att begära hjälp från behöriga nationella oberoende tillsynsorgan, vilket gör det möjligt för kommissionen att fastställa om villkorliga beslut, negativa beslut, förelägganden om att avbryta utbetalningen av ett stöd och förelägganden om att återkräva ett stöd efterlevs.

(18) Med tanke på öppenheten och rättssäkerheten bör kommissionens beslut ges offentlighet medan man samtidigt vidhåller principen om att beslut i stödärenden riktas till den berörda medlemsstaten. Därför är det motiverat att offentliggöra sammandrag av alla beslut som kan påverka de berörda parternas intressen och att göra kopior av sådana beslut tillgängliga för berörda parter. När kommissionen ger sina beslut offentlighet bör den iaktta reglerna om tystnadsplikt enligt artikel 214 i fördraget.

(19) Kommissionen bör, i nära samarbete med medlemsstaterna, kunna anta tillämpningsföreskrifter med närmare bestämmelser om förfarandena enligt denna förordning. För att möjliggöra samarbete mellan kommissionen och de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna bör det skapas en rådgivande kommitté för statligt stöd, som skall höras innan kommissionen antar tillämpningsföreskrifter enligt denna förordning.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I ALLMÄNNA FRÅGOR

Artikel 1

Definitioner

I denna förordning avses med

a) stöd: en åtgärd som uppfyller alla de villkor som fastställs i artikel 92.1 i EG-fördraget,

b) befintligt stöd:

i) allt stöd som fanns innan EG-fördraget trädde i kraft i respektive medlemsstat, utan att det påverkar tillämpningen av artiklarna 144 och 172 i Anslutningsakten för Österrike, Finland och Sverige, det vill säga stödordningar och individuella stöd som genomfördes tidigare och som innebär utbetalningar efter det att EG-fördraget trätt i kraft,

ii) godkänt stöd, det vill säga stödordningar och individuella stöd som har godkänts av kommissionen eller av rådet, och

iii) stöd som anses ha godkänts enligt artikel 4.6 i denna förordning,

c) nytt stöd: allt stöd, det vill säga stödordningar och individuella stöd som inte är befintligt stöd, inbegripet ändringar av befintligt stöd,

d) stödordning: ett instrument på grundval av vilket individuella stöd kan beviljas företag som definieras inom ramen för instrumentet på ett allmänt och abstrakt sätt, utan att några ytterligare genomförandeåtgärder krävs,

e) individuellt stöd: stöd som inte beviljas på grundval av en stödordning samt anmälningspliktiga utbetalningar av stöd på grundval av en stödordning,

f) olagligt stöd: nytt stöd som genomförs i strid med artikel 93.3 i EG-fördraget,

g) missbruk av stöd: stöd som genomförs, beviljas eller används i strid med ett beslut enligt artiklarna 4.3, 7.3 eller 7.4 i denna förordning och som inte utgör olagligt stöd,

h) berörd part: en medlemsstat eller en person, ett företag eller en företagssammanslutning vars intressen kan påverkas av att stöd beviljas, framför allt stödmottagaren, konkurrerande företag och branschorganisationer.

i) fullständig anmälan: en anmälan som uppfyller kraven i artikel 2.2 i denna förordning.

KAPITEL II FÖRFARANDE VID ANMÄLT STÖD

Artikel 2

Anmälan av nytt stöd

1. Om inte annat föreskrivs i förordningar som antagits enligt artikel 94 i fördraget eller andra relevanta bestämmelser i detta, skall alla planer på att bevilja nytt stöd anmälas i god tid till kommissionen av den berörda medlemsstaten.

2. I en anmälan skall den berörda medlemsstaten lämna alla nödvändiga upplysningar för att kommissionen skall kunna fatta ett beslut enligt artiklarna 4 och 7.

Artikel 3

Bestämmelse om genomförandeförbud

Stöd som skall anmälas enligt artikel 2.1 får inte genomföras förrän kommissionen har fattat eller anses ha fattat ett beslut om att godkänna sådant stöd.

Artikel 4

Preliminär granskning av anmälan samt kommissionens beslut

1. Kommissionen skall pröva anmälan så snart den har mottagits. Kommissionen skall fatta ett beslut i enlighet med punkt 2, 3 eller 4 i denna artikel, utan att det påverkar tillämpningen av artikel 8.

2. Om kommissionen efter en preliminär granskning finner att den anmälda åtgärden inte utgör stöd skall den fastställa detta genom ett beslut.

3. Om kommissionen efter en preliminär granskning finner att en anmäld åtgärd, i den mån den omfattas av artikel 92.1 i fördraget, inte föranleder tveksamhet i fråga om dess förenlighet med den gemensamma marknaden, skall den besluta att åtgärden är förenlig med den gemensamma marknaden (beslut om att inte göra invändningar). I beslutet skall närmare anges vilket undantag i fördraget som har tillämpats.

4. Om kommissionen efter en preliminär granskning finner att en anmäld åtgärd föranleder tveksamhet i fråga om dess förenlighet med den gemensamma marknaden, skall den besluta att inleda ett förfarande enligt artikel 93.2 i fördraget (beslut om att inleda formellt granskningsförfarande).

5. De beslut som avses i punkterna 2, 3 och 4 skall fattas inom två månader. Denna tidsfrist skall börja löpa dagen efter det att en fullständig anmälan har mottagits. Tidsfristen kan förlängas, om såväl kommissionen som den berörda medlemsstaten samtycker till det.

6. Om kommissionen inte har fattat ett beslut enligt punkt 2, 3 eller 4 inom den tidsfrist som fastställs i punkt 5, skall stödet anses ha godkänts av kommissionen. Den berörda medlemsstaten får därefter genomföra åtgärderna ifråga efter att i förväg ha anmält detta till kommissionen, om inte kommissionen fattar ett beslut enligt punkt 4 inom 15 arbetsdagar från mottagandet av anmälan.

Artikel 5

Begäran om upplysningar

1. Om kommissionen anser att de upplysningar som lämnas av den berörda medlemsstaten beträffande en åtgärd som anmälts enligt artikel 2 är ofullständiga, skall den begära alla nödvändiga ytterligare upplysningar.

2. Om den berörda medlemsstaten inte lämnar de begärda upplysningarna inom den tidsfrist som har fastställts av kommissionen eller lämnar ofullständiga upplysningar, skall kommissionen sända en påminnelse, i vilken det anges en lämplig förlängd tidsfrist inom vilken upplysningarna skall lämnas.

3. Anmälan skall anses återkallad om de begärda upplysningarna inte har lämnats inom den föreskrivna tidsfristen, om inte före utgången av denna tidsfrist, tidsfristen antingen har förlängts med såväl kommissionens som den berörda medlemsstatens samtycke, eller om den berörda medlemsstaten riktar en vederbörligen motiverad begäran till kommissionen om att denna skall betrakta anmälan som fullständig därför att de ytterligare upplysningar som begärts inte existerar eller redan har översänts. Om kommissionen, efter att ha mottagit en sådan begäran, betraktar anmälan som fullständig, skall den upplysa medlemsstaten i fråga om detta. I det fallet skall tidsfristen enligt artikel 4.5 börja löpa dagen efter det att begäran har mottagits.

Artikel 6

Formellt granskningsförfarande

1. I ett beslut om att inleda ett förfarande enligt artikel 4.4 skall relevanta sak- och rättsfrågor sammanfattas, kommissionens preliminära bedömning beträffande den föreslagna åtgärdens karaktär av stöd inbegripas och tvivlen beträffande åtgärdens förenlighet med den gemensamma marknaden anges. I beslutet skall den berörda medlemsstaten och berörda parter uppmanas att lämna sina synpunkter inom en föreskriven tidsfrist som normalt inte skall överskrida en månad. I berättigade fall får kommissionen förlänga den föreskrivna tidsfristen.

2. Inkomna synpunkter skall överlämnas till den berörda medlemsstaten. En berörd parts identitet skall på dennes begäran inte avslöjas för den berörda medlemsstaten. Den berörda medlemsstaten får yttra sig över de inkomna synpunkterna inom en föreskriven tidsfrist som normalt inte skall överskrida en månad. I berättigade fall får kommissionen förlänga den föreskrivna tidsfristen.

Artikel 7

Kommissionens beslut om att avsluta det formella granskningsförfarandet

1. Det formella granskningsförfarandet skall avslutas genom ett beslut i enlighet med punkterna 2-5 i denna artikel, utan att det påverkar tillämpningen av artikel 8.

2. Om kommissionen finner att den anmälda åtgärden inte utgör stöd, efter det att den berörda medlemsstaten har gjort eventuella ändringar, skall den fastställa detta genom ett beslut.

3. Om kommissionen anser att tveksamhet inte längre föreligger, efter det att den berörda medlemsstaten har gjort eventuella ändringar, i fråga om den anmälda åtgärdens förenlighet med den gemensamma marknaden, skall den besluta att stödet är förenligt med den gemensamma marknaden (positivt beslut). I beslutet skall närmare anges vilket undantag i fördraget som tillämpats.

4. Kommissionen får förena ett positivt beslut dels med villkor enligt vilka ett stöd kan anses förenligt med den gemensamma marknaden, dels med skyldigheter för att göra det möjligt att övervaka att beslutet efterlevs (villkorligt beslut).

5. Om kommissionen finner att den anmälda åtgärden inte är förenlig med den gemensamma marknaden, skall den besluta att åtgärden inte får genomföras (negativt beslut).

6. Beslut enligt punkterna 2, 3, 4 och 5 skall fattas så snart den tveksamhet som avses i artikel 4.4 har upphört.

Artikel 8

Återkallelse av anmälan

1. Den berörda medlemsstaten får återkalla en anmälan enligt artikel 2, om det sker i god tid innan kommissionen har fattat ett beslut enligt artiklarna 4.2, 4.3 eller 7.

2. I de fall där kommissionen har inlett ett formellt granskningsförfarande, skall den avsluta detta.

Artikel 9

Upphävande av ett beslut

Kommissionen får upphäva ett beslut som fattats enligt artiklarna 4.2, 4.3, 7.2, 7.3, 7.4 eller 7.5, om beslutet grundat sig på oriktiga upplysningar som tillhandahållits under förfarandet och som varit avgörande för beslutet Kommissionen får inleda det formella granskningsförfarandet enligt artikel 4.4. Artiklarna 6, 7, 10, 11.1 och 14 skall gälla i tillämpliga delar.

KAPITEL III FÖRFARANDE VID OLAGLIGT STÖD

Artikel 10

Undersökning, begäran om upplysningar och föreläggande om upplysningar

1. Om kommissionen har upplysningar som gäller stöd som kan vara olagligt skall den undersöka dessa upplysningar utan dröjsmål, oavsett källan för dessa.

2. Om det är nödvändigt skall kommissionen begära upplysningar från den berörda medlemsstaten. Artiklarna 2.2, 5.1 och 5.2 skall gälla i tillämpliga delar.

3. Om den berörda medlemsstaten, trots en påminnelse enligt artikel 5.2, inte tillhandahåller de begärda upplysningarna inom den av kommissionen fastställda tidsfristen eller om den tillhandahåller ofullständiga upplysningar, skall kommissionen genom ett beslut begära att upplysningarna skall lämnas (föreläggande om att lämna upplysningar). I beslutet skall närmare anges vilka upplysningar som begärs och fastställas en lämplig tidsfrist inom vilken upplysningarna skall lämnas.

Artikel 11

Föreläggande om att avbryta utbetalningen av eller tills vidare återkräva stöd

1. Kommissionen får, efter att ha berett den berörda medlemsstaten tillfälle att lämna synpunkter, fatta ett beslut om att medlemsstaten skall avbryta utbetalningen av allt olagligt stöd till dess att kommissionen har fattat ett beslut om stödets förenlighet med den gemensamma marknaden (föreläggande om att avbryta utbetalningen av ett stöd).

2. Kommissionen får, efter att ha berett den berörda medlemsstaten tillfälle att lämna synpunkter, fatta ett beslut om att medlemsstaten skall återkräva allt olagligt stöd till dess att kommissionen har fattat ett beslut om stödets förenlighet med den gemensamma marknaden (föreläggande om att återkräva ett stöd). Återkrav skall ske enligt förfarandet i artikel 14.2 och 14.3.

Artikel 12

Underlåtelse att följa ett beslut om föreläggande

Om medlemsstaten underlåter att följa ett beslut om föreläggande enligt artikel 11 skall kommissionen, medan den undersöker ärendet mot bakgrund av tillgängliga upplysningar, ha rätt att hänskjuta ärendet direkt till EG-domstolen och ansöka om en förklaring om att underlåtelsen att följa beslutet innebär ett brott mot fördraget.

Artikel 13

Kommissionens beslutsbefogenheter

1. Undersökningen av eventuellt olagligt stöd skall leda till ett beslut enligt artikel 4.2, 4.3 eller 4.4. Vid beslut enligt artikel 4.4 skall förfarandet avslutas genom ett beslut enligt artikel 7. Om en medlemsstat underlåter att följa ett föreläggande att lämna upplysningar, skall beslutet fattas på grundval av tillgängliga upplysningar.

2. Kommissionen skall inte vara bunden av den tidsfrist som föreskrivs i artikel 4.5 i fall av stöd som eventuellt är olagligt.

3. Artikel 9 skall gälla i tillämpliga delar.

Artikel 14

Återkrävande av stöd

1. Vid negativa beslut i fall av olagligt stöd skall kommissionen besluta att den berörda medlemsstaten skall vidta alla nödvändiga åtgärder för att återkräva stödet från stödmottagaren (beslut om återkrav).

2. Det stöd som skall återkrävas enligt ett beslut om återkrav skall innefatta ränta som baseras på en lämplig räntesats som fastställs av kommissionen. Räntan skall betalas från det datum då det olagliga stödet stod till stödmottagarens förfogande till det datum då det har återbetalats.

3. Utan att förordnanden av EG-domstolen enligt artikel 185 i fördraget påverkas, skall återkravet genomföras utan dröjsmål och enligt förfaranden i den berörda medlemsstatens nationella lagstiftning förutsatt att dessa förfaranden gör det möjligt att omedelbart och effektivt genomföra kommissionens beslut. Rättsmedel enligt nationell lagstiftning får inte ha uppskjutande verkan.

KAPITEL IV FÖRFARANDE VID MISSBRUK AV STÖD

Artikel 15

Missbruk av stöd

Kommissionen får inleda ett formellt granskningsförfarande enligt artikel 4.4 i fall av missbruk av stöd, utan att detta påverkar tillämpningen av artikel 22. Artiklarna 6, 7, 9, 10, 11.1 och 14 skall gälla i tillämpliga delar.

KAPITEL V FÖRFARANDE VID BEFINTLIGA STÖDORDNINGAR

Artikel 16

Samarbete enligt artikel 93.1 i EG-fördraget

1. Vid granskningen av befintliga stödordningar enligt artikel 93.1 i fördraget skall kommissionen få alla nödvändiga upplysningar av den berörda medlemsstaten.

2. Om kommissionen anser att en befintlig stödordning inte är eller inte längre är förenlig med den gemensamma marknaden, skall den underrätta den berörda medlemsstaten om sin preliminära uppfattning och ge den berörda medlemsstaten tillfälle att inkomma med sina synpunkter inom en tidsfrist på en månad. I berättigade fall får kommissionen förlänga denna tidsfrist.

Artikel 17

Förslag till lämpliga åtgärder

Om kommissionen mot bakgrund av de upplysningar som medlemsstaten lämnat enligt artikel 16 drar slutsatsen att den befintliga stödordningen inte är eller inte längre är förenlig med den gemensamma marknaden, skall den utfärda en rekommendation med förslag till lämpliga åtgärder för den berörda medlemsstaten. I rekommendationen kan särskilt föreslås

a) att stödordningens innehåll ändras i väsentliga delar,

b) att krav som gäller förfaranden införs, eller

c) att stödordningen avskaffas.

Artikel 18

Rättsliga följder av ett förslag om lämpliga åtgärder

1. Om den berörda medlemsstaten godtar de föreslagna åtgärderna och underrättar kommissionen om detta, skall kommissionen fastställa detta. Genom sitt godtagande skall medlemsstaten vara bunden att genomföra lämpliga åtgärder.

2. Om den berörda medlemsstaten inte godtar de föreslagna åtgärderna och kommissionen med beaktande av den berörda medlemsstatens synpunkter fortfarande anser att de åtgärderna är nödvändiga, skall den inleda ett förfarande enligt artikel 4.4. Artiklarna 6, 7 och 9 skall gälla i tillämpliga delar.

KAPITEL VI KONTROLL

Artikel 19

Årliga rapporter

1. Medlemsstaterna skall ge in årliga rapporter till kommissionen om alla befintliga stödordningar för vilka ingen särskild rapporteringsskyldighet har föreskrivits i ett villkorligt beslut enligt artikel 7.4.

2. Om den berörda medlemsstaten trots påminnelse underlåter att överlämna en årlig rapport, får kommissionen inleda ett förfarande enligt artikel 17 vad gäller den berörda stödordningen.

Artikel 20

Kontroll på ort och ställe

1. I de fall där kommissionen hyser allvarliga tvivel om huruvida villkorliga beslut enligt artikel 7.4 iakttas, skall den berörda medlemsstaten tillåta kommissionen att avlägga kontrollbesök på ort och ställe.

2. De tjänstemän som bemyndigats av kommissionen skall beroende på villkoren i det villkorliga beslutet ges befogenhet att

a) gå in i vilka lokaler och på vilken mark som helst som används av det berörda företaget,

b) begära muntliga förklaringar på ort och ställe, och

c) granska räkenskaperna och andra affärshandlingar och göra eller begära kopior.

Om det är nödvändigt får kommissionen bistås av oberoende experter.

3. Kommissionen skall skriftligen i god tid underrätta den berörda medlemsstaten om kontrollbesöket på ort och ställe och om de behöriga tjänstemännens och experternas identitet. Om medlemsstaten i fråga har berättigade invändningar mot kommissionens val av experter, skall experterna utses i samförstånd med medlemsstaten. De tjänstemän från kommissionen och de experter som bemyndigats att utföra kontroll på ort och ställe skall uppvisa en skriftlig fullmakt i vilken närmare anges föremålet för och syftet med besöket.

4. Tjänstemän som bemyndigats av den medlemsstat inom vars territorium kontrollbesöket skall göras får, på begäran av medlemsstaten eller kommissionen, vara närvarande vid kontrollbesöket.

5. Om ett företag motsätter sig ett kontrollbesök som har beslutats med stöd av denna artikel, skall den berörda medlemsstaten ge den hjälp som behövs till de tjänstemän och experter som bemyndigats av kommissionen för att de skall kunna utföra kontrollbesöket. För detta ändamål skall medlemsstaterna, efter samråd med kommissionen, vidta nödvändiga åtgärder inom ett år efter det att denna förordning har trätt i kraft.

Artikel 21

Samarbete med nationella oberoende tillsynsorgan

1. I fall där kommissionen hyser allvarliga tvivel om huruvida villkorliga beslut enligt artikel 7.4, negativa beslut enligt artikel 7.5 eller enligt artikel 7.5 i förening med artikel 14.1, förelägganden enligt artikel 11.1 om att avbryta ett stöd och förelägganden enligt artikel 11.2 om att återkräva ett stöd följs, får den uppmana det behöriga nationella oberoende tillsynsorganet att förse kommissionen med en rapport om genomförandet av det berörda beslutet.

2. Medlemsstaten skall underrätta kommissionen om vilket nationellt oberoende tillsynsorgan den har utsett för detta samarbetsförfarande. För att göra det möjligt för tillsynsorganet att få alla nödvändiga upplysningar och att rapportera till kommissionen, skall medlemsstaten efter samråd med kommissionen vidta de nödvändiga åtgärderna inom ett år efter det att denna förordning har trätt i kraft.

Artikel 22

Underlåtelse att följa beslut

1. Om den berörda medlemsstaten inte iakttar villkorliga eller negativa beslut, särskilt i fall som avses i artikel 14, får kommissionen hänskjuta ärendet direkt till EG-domstolen i enlighet med artikel 93.2 i fördraget.

2. Om kommissionen anser att den berörda medlemsstaten inte har följt en dom i EG-domstolen, får kommissionen fullfölja ärendet enligt bestämmelserna i artikel 171 i fördraget.

KAPITEL VII ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 23

Sekretess

Kommissionen och medlemsstaterna, deras tjänstemän och övriga anställda, inbegripet oberoende experter som utnämnts av kommissionen, får inte röja upplysningar som de har inhämtat med stöd av denna förordning och som är av sådant slag att de omfattas av sekretess.

Artikel 24

Adressater till beslut

Beslut som fattats enligt kapitlen II, III, IV, V och VI skall riktas till den berörda medlemsstaten. Kommissionen skall delge den berörda medlemsstaten dessa beslut utan dröjsmål.

Artikel 25

Information till berörda parter och offentliggörande av beslut

1. Kommissionen skall sända en kopia av ett beslut enligt artikel 7 till alla berörda parter som har lämnat synpunkter enligt artikel 6 och till alla mottagare av individuellt stöd.

2. Kommissionen skall i Europeiska gemenskapernas officiella tidning offentliggöra en sammanfattning av de beslut som den har fattat enligt artikel 4.2 och 4.3, artikel 7.2-7.5 samt artikel 17 i förening med artikel 18.1. I sammanfattningen skall anges att det är möjligt att få en kopia av beslutet i dess giltiga språkversion eller språkversioner.

3. Kommissionen skall i Europeiska gemenskapernas officiella tidning offentliggöra beslut fattade enligt artikel 4.4 i de giltiga språkversionerna. Kommissionen skall dessutom på gemenskapens övriga officiella språk offentliggöra en sammanfattning av dessa beslut. Med tanke på inlämnande av synpunkter enligt artikel 6 kan en kopia av beslutet på något av de officiella gemenskapsspråken begäras inom 15 arbetsdagar efter det att sammanfattningen har offentliggjorts.

4. När artikel 4.6 eller artikel 8.2 är tillämpliga skall ett kort tillkännagivande offentliggöras i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

5. Rådet skall offentliggöra beslut enligt artikel 93.2 tredje stycket i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Artikel 26

Tillämpningsföreskrifter

När kommissionen handlar enligt det förfarande som fastställs i artikel 27 skall den ha befogenhet att utfärda tillämpningsföreskrifter särskilt om utformningen av och innehållet i samt övriga detaljer i anmälningar, om utformningen av och innehållet i samt övriga detaljer i årliga rapporter, om tidsfrister och om beräkningen av tidsfrister och om den räntesats som avses i artikel 14.2.

Artikel 27

Rådgivande kommittén

1. Kommissionen skall biträdas av en rådgivande kommitté för statligt stöd, nedan kallad kommittén, som skall bestå av företrädare för medlemsstaterna och ha kommissionens företrädare som ordförande.

2. Kommissionens företrädare skall förelägga kommittén ett förslag till åtgärder som skall vidtas enligt artikel 26. Kommittén skall yttra sig över förslaget inom den tid som ordföranden bestämmer med hänsyn till hur brådskande frågan är, om nödvändigt genom omröstning.

Yttrandet skall protokollföras och dessutom har varje medlemsstat rätt att begära att få sin uppfattning tagen till protokollet.

Kommissionen skall ta största hänsyn till det yttrande som kommittén avgett. Den skall underrätta kommittén om det sätt på vilket dennas yttrande har beaktats.

Artikel 28

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.