51997AR0448

Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om inrättandet av ett gemenskapsinitiativ till förmån för evenemanget 'Europeisk kulturhuvudstad'" CdR 448/97 fin

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 180 , 11/06/1998 s. 0070


Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om inrättandet av ett gemenskapsinitiativ till förmån för evenemanget 'Europeisk kulturhuvudstad'"

(98/C 180/12)

BAKGRUND

- Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om inrättandet av ett gemenskapsinitiativ till förmån för evenemanget "Europeisk kulturhuvudstad" ().

- Rådets beslut av den 5 december 1997 i enlighet med artikel 128 och artikel 198c.1 i EG-fördraget att rådfråga Regionkommittén i denna fråga.

- Presidiets beslut av den 8 mars 1996 att ge utskott 7 i uppdrag att utarbeta yttrandet i fråga.

- Utkast till yttrande (CdR 448/97 rév.) som antogs av utskott 7 den 23 januari 1998 (föredragande: Dimitrios Efstathiadis).

Med beaktande av ovanstående antog Regionkommittén följande yttrande vid sin 22:a plenarsession den 12-13 mars (sammanträdet den 13 mars).

1. Inledning

1.1. Det är den allmänna uppfattningen att kulturen utgör det bästa sättet att överbrygga olikheter mellan olika samhällen. Kulturen är en förutsättning för förståelse och följaktligen för ett fungerande samarbete mellan olika nationer.

1.2. Samarbete och ömsesidig förståelse på det kulturella planet, som grundar sig på en respekt för varje folks och etnisk grupps identitet, kommer att förbättra möjligheterna att få till stånd en fungerande ekonomi och social rättvisa och utgöra ett värdefullt bidrag även på de politiska områden där man har svårigheter att nå samförstånd i Europa.

1.3. Ett europeiskt styrinstrument på det kulturella området är evenemanget "Europeisk kulturhuvudstad". Regionkommittén välkomnar kommissionens förslag att införliva evenemanget i gemenskapens ram och att inrätta ett gemenskapsinitiativ till förmån för evenemanget.

2. Allmänna kommentarer

2.1. Varje stad som utsetts till europeisk kulturhuvudstad har på sitt sätt och med sina specifika möjligheter visat hur man kan framhäva betydelsen av stödet till kulturellt skapande och mångfalden i ett enat Europa.

2.2. Vissa värdefulla iakttagelser kan göras med hjälp av erfarenheterna från den första grupp av städer som tilldelats det europeiska kulturhuvudstadsevenemanget mellan 1985 och 1999.

2.3. Detta evenemang utgör ett bevis på kulturens internationella karaktär och är en avgörande och tongivande komponent i processen att skapa en europeisk identitet.

2.4. Genom att stödja lokala kulturella värderingar och särdrag framhävs Europas kulturella mångfald, som är en avgörande faktor för att man skall kunna utveckla den sociala sammanhållningen, bekämpa rasism och främlingsfientlighet samt främja samarbete.

2.5. ReK föreslår att initiativet öppnas för alla medlemsländer i det europeiska ekonomiska samarbetsområdet och för kandidatländerna och Schweiz.

3. Särskilda kommentarer

3.1. Urvalsprocedur

3.1.1. Kommissionen föreslår att en rådgivande jury inrättas. Juryn skall bestå av sju oberoende personer, varav två skall utses av Europaparlamentet, två av rådet, två av kommissionen och en av Regionkommittén. Denna jury skall granska kandidaturerna och rapportera till kommissionen, som utarbetar det officiella förslaget till kulturhuvudstad. Regionkommittén välkomnar denna sammansättning av juryn, som tilldelar de lokala och regionala representationsnivåerna en aktiv roll.

3.2. Urvalskriterier

3.2.1. I syfte att fastställa lämpliga kriterier som garanterar evenemangets originalitet, lödighet och trovärdighet bör man slå vakt om behovet av att bevara kulturhuvudstädernas prestige samt se till de konkreta möjligheter som bildar underlag för varje ansökan och till de behov som finns.

3.2.2. År 2000, då nio städer står som värd för evenemanget samtidigt, bör betraktas som en engångsföreteelse med hänsyn till att detta år har en symbolisk betydelse. Gemenskapsprogrammen bör normalt ge de kandidatstäder som inte valts ut möjlighet att organisera kulturella aktiviteter på olika teman i ett europeiskt sammanhang.

3.2.3. Det bör också betonas att det inte enbart är huvudstäder som kan ta del i den europeiska kulturrörelsen och på så sätt bli en referenspunkt för framtida arrangemang - Thessaloniki utgör ett utmärkt exempel på detta.

3.2.4. Med hänsyn till evenemangets betydelse när det gäller att föra fram den europeiska samarbetstanken på det intellektuella planet - där Europa kan göra sitt fantastiska kulturarv gällande och peka på en positiv nutid och en lovande framtid - är det viktigt att understryka att kulturen i form av det europeiska kulturhuvudstadsevenemanget utgör en viktig del i en fredlig och fruktbar dialog mellan både Europas stater och hela världens folk.

Regionkommittén ser därför mycket positivt på kommissionens förslag att kandidaturerna skall presentera ett europeiskt kulturprojekt som fokuserar ett specifikt europeiskt tema och som grundar sig på kulturellt samarbete.

3.2.5. Kommissionen föreslår att det i ansökan skall framgå på vilket sätt staden avser att:

- framhäva gemensamma kulturströmningar som staden gett upphov till eller gett ett betydande bidrag till,

- främja kulturevenemang där aktiva på kulturområdet från andra städer i unionens medlemsstater deltar,

- ta emot medborgare från unionen och sprida de planerade aktiviteterna via multimedia och genom att satsa på mångspråkighet,

- främja en dialog mellan europeisk kultur och andra kulturer i världen.

Regionkommittén samtycker till dessa kriterier men vill föreslå att medborgarnas direkta engagemang och minoritetskulturernas roll och betydelse uttryckligen inkluderas bland kriterierna.

3.2.6. Regionkommittén kräver att Weimar skall få det sedvanliga EU-stödet som europeisk kulturhuvudstad under 1999 oberoende av om Kaleidoskop-programmet kommer att fortsätta och oberoende av om pilotprojekten om förberedelser av ramprogrammet om kultur genomförs.

ReK föreslår att man för kommande europeiska kulturhuvudstäder eftersträvar ett punktligt och i tiden näraliggande stöd.

4. Slutsatser

4.1. Regionkommittén stöder kommissionens initiativ att inrätta ett gemenskapsinitiativ till förmån för ett årligt europeiskt kulturhuvudstadsevenemang.

4.2. Regionkommittén vill betona den europeiska kulturens regionala och lokala mångfald och uppmuntra kommissionen i dess strävan att inom en nära framtid lägga fram ett förslag till samlat kulturprogram, i vilket även detta initiativ bör ingå.

Bryssel den 13 mars 1998.

Regionkommitténs ordförande

Manfred DAMMEYER

() KOM (97) 549 slutlig - 97/0290 COD - EGT C 362, 28.11.1997, s. 12.