51996PC0717

Förslag till rådets förordning (Euratom, EKSG, EG) om fastställelse av befogenheter och skyldigheter för kommissionens bemyndigade företrädare enligt artikel 18.2 och 18.3 i förordning (EEG, Euratom) nr 1552/89 /* KOM/96/0717 slutlig - CNS 97/0016 */

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 095 , 24/03/1997 s. 0033


Förslag till rådets förordning (Euratom, EKSG, EG) om fastställelse av befogenheter och skyldigheter för kommissionens bemyndigade företrädare enligt artikel 18.2 och 18.3 i förordning (EEG, Euratom) nr 1552/89 (97/C 95/06) KOM(96) 717 slutlig - 96/0016 (CNS)

(Framlagt av Kommissionen den 10 januari 1997)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska kol- och stålgemenskapen, särskilt artikel 78h i detta,

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 209 i detta,

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen, särskilt artikel 183 i detta,

med beaktande av rådets beslut 94/728/EG, Euratom, av den 31 oktober 1994 om systemet för gemenskapernas egna medel (1), särskilt artikel 8.2 i detta,

med beaktande av rådets förordning (EEG, Euratom) nr 1552/89 av den 29 maj 1989 om genomförande av beslut 88/376/EEG, Euratom om systemet för gemenskapernas egna medel (2), ändrad genom rådets förordning (Euratom, EG) nr 1355/96 (3), särskilt artikel 18 i denna,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande,

med beaktande av revisionsrättens yttrande, och

med beaktande av följande:

I artikel 18.1 i förordning (EEG, Euratom) nr 1552/89 föreskrivs att medlemsstaterna skall genomföra kontrollerna och undersökningarna avseende fastställande och tillhandahållande av egna medel enligt artikel 2.1 a och b i beslut 94/728/EG, Euratom.

Enligt artikel 18.2 i samma förordning skall medlemsstaterna på kommissionens begäran låta kommissionen medverka vid dessa kontroller. Denna bestämmelse gäller såväl kontroller på medlemsstaternas initiativ som de ytterligare kontroller som genomförs på kommissionens motiverade begäran. Enligt artikel 18.3 kan kommissionen själv utföra kontroller på platsen.

I bestämmelserna i rådets förordning (EEG, Euratom, EKSG) nr 165/74 av den 21 januari 1974 (4) fastställs befogenheter och skyldigheter för av kommissionen bemyndigade företrädare inom ramen för kontrollerna. Eftersom denna förordning utfärdades före förordning (EEG, Euratom) nr 1552/89 gäller den endast de kontroller som utförs tillsammans med medlemsstaterna. I artikel 18.3 i den senare förordningen fastställs en ny kontrollbestämmelse där kommissionen ges befogenhet att utföra kontroller på platsen på eget initiativ.

Följaktligen bör räckvidden för förordning (EEG, Euratom, EKSG) nr 165/74 utvidgas, så att man skall kunna ta hänsyn till denna nya kontrollbestämmelse vid fastställandet av bestämmelser för genomförande av kontroller och avstämningar på platsen, samt de regler kommissionens bemyndigade företrädare skall respektera när de utför sitt arbete.

De kontroller som avses i artikel 18.2 och 18.3 i förordning (EEG, Euratom) nr 1552/89 hindrar inte de kontroller som utförs av medlemsstaterna i enlighet med deras egna lagar och andra författningar.

Vissa av förordningens bestämmelser gäller även för de kontroller som utförs av kommissionen på området för egna momsmedel och för kontroller som gäller BNI.

Med tanke på de omfattande ändringar som krävs, bör förordning (EEG, Euratom, EKSG) nr 165/74 ersättas med den här förordningen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVES FÖLJANDE.

Artikel 1

1. Kommissionen skall

a) delta i de kontroller som avses i artikel 18.2 andra strecksatsen i förordning (EEG, Euratom) nr 1552/89,

b) utföra de kontroller på platsen som avses i artikel 18.3 i förordning (EEG, Euratom) nr 1552/89,

och i dessa fall skall kommissionen företrädas av tjänstemän eller andra anställda, nedan kallade "bemyndigade företrädare", som den särskilt har bemyndigat.

Utsända nationella experter som medlemsstaterna ställt till kommissionens förfogande får delta i kontrollerna.

2. Med godkännande från den berörda medlemsstaten kan kommissionen låta personer från andra medlemsstater bistå som observatörer, samt för tekniskt stöd anlita utomstående organ som står under kommissionens ansvar.

Kommissionen skall se till att de personer och organ som avses ovan kan säkerställa garanterad teknisk kompetens, oberoende och tystnadsplikt.

Artikel 2

1. Medlemsstaterna och kommissionen skall regelbundet ha kontakt i syfte att underlätta genomförandet av de bestämmelser som anges i artikel 1.

2. Före varje kontrolluppdrag eller avstämning på platsen skall den berörda medlemsstaten och kommissionen ha kontakter som syftar till att närmare fastställa hur kontrollen skall genomföras.

3. De "bemyndigade företrädarna" skall vid varje uppdrag inneha en skriven fullmakt som utfärdats av kommissionen och som anger identitet och befogenheter.

Artikel 3

1. De bemyndigade företrädarna

a) skall då de utför kontroller och avstämningar på platsen uppträda i enlighet med de regler och bruk som gäller för tjänstemän i den berörda medlemsstaten,

b) skall ha tystnadsplikt i enlighet med de villkor som anges i artikel 5,

c) skall inte ha behörighet att ha kontakter med de betalningsskyldiga, annat än genom de ansvariga tjänstemännen i den medlemsstat där kontrollerna eller avstämningarna på platsen äger rum.

2. Den enhet som utses av medlemsstaten enligt artikel 4.1 skall leda kontrollen både vad gäller hur arbetet organiseras och mer allmänt vad gäller kontakterna med de avdelningar som berörs av kontrollen.

3. Kontroller på platsen skall ledas av bemyndigade företrädare. Vad gäller hur arbetet organiseras och kontakter med avdelningarna och i eventuella kontakter med de betalningsskyldiga skall företrädarna i enlighet med artikel 4.2 ta dessa kontakter genom de företrädare som utsetts av den berörda medlemsstaten.

Artikel 4

1. Medlemsstaterna skall tillse att de enheter och organ som ansvarar för att fastställa, uppbära och tillhandahålla gemenskapens medel samt de myndigheter som de utsett för att utöva kontroll i detta avseende ger de bemyndigade företrädarna det stöd de behöver för att de skall kunna fullfölja sitt uppdrag.

2. Vid kontroll på platsen skall den berörda medlemsstaten i god tid meddela kommissionen namn och befattning på de personer som utsetts att delta och ge de bemyndigade företrädarna det stöd de behöver för att de skall kunna fullfölja sitt uppdrag.

Artikel 5

1. Alla upplysningar som erhålls i samband med de kontroller och avstämningar på platsen som anges i denna förordning omfattas av tystnadsplikt. De får endast lämnas ut till sådana personer inom gemenskapens institutioner och i medlemsstaterna som har rätt till dem i tjänsten och de får inte heller användas för andra ändamål än dem som anges i förordning (EEG, Euratom) nr 1552/89 utom om den medlemsstat som lämnat ut dem på förhand har godkänt detta.

2. Denna förordning är tillämplig på alla tjänstemän och anställda i gemenskapen.

Artikel 6

Utan att det påverkar artikel 5 skall följande gälla:

1) Den berörda medlemsstaten skall inom tre månader meddelas utfallet av kontrollerna och avstämningarna på platsen och den skall lämna sina synpunkter inom tre månader efter det att den tagit emot detta sistnämnda meddelande.

Emellertid kan kommissionen inkomma med en motiverad begäran att den berörda medlemsstaten lämnar synpunkter rörande särskilda punkter inom en månad efter den dag utfallet av kontrollen togs emot. Medlemsstaten har rätt att avstå från detta, av skäl som skall anges i ett meddelande till kommissionen.

2) När det förfarande som avses i punkt 1 har avslutats skall resultaten och anmärkningarna meddelas de andra medlemsstaterna inom Rådgivande kommittén för egna medel.

Artikel 7

De bestämmelser som avses i artiklarna 2.2 och 2.3, 3.1 a och 3.1 b, 3.3, 4.1, 5 och 6 skall även gälla för de kontroller som utförs av kommissionen, genom dess tjänstemän eller andra anställda, genom tillämpning av artikel 11.1 i förordning (EEG, Euratom) nr 1553/89 och artikel 19 i förordning (EEG, Euratom) nr 1552/89.

Artikel 8

Förordning (EEG, Euratom, EKSG) nr 165/74 skall upphävas.

Hänvisningar till den upphävda förordningen skall läsas som hänvisningar till den här förordningen.

Artikel 9

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

(1) EGT nr L 293, 12.11.1994, s. 9.

(2) EGT nr L 155, 7.6.1989, s. 1.

(3) EGT nr L 175, 13.7.1996, s. 3.

(4) EGT nr L 20, 24.1.1974, s. 1.