51996PC0496(01)

Förslag till rådets förordning (EG) om förstärkning av övervakningen och samordningen av den offentliga sektorns finanser /* KOM/96/0496 slutlig - SYN 96/0247 */

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 368 , 06/12/1996 s. 0009


Förslag till rådets förordning (EG) om förstärkning av övervakningen och samordningen av den offentliga sektorns finanser (96/C 368/06) KOM(96) 496 slutlig - 96/0247(SYN)

(Framlagt av kommissionen den 18 oktober 1996)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 103.5 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag,

i samarbete med Europaparlamentet, och

med beaktande av följande:

1. Upprätthållandet av sunda finanser inom den offentliga sektorn i medlemsstaterna skapar de rätta förutsättningarna för hållbar tillväxt av produktion och sysselsättning. För att tillförsäkra monetär stabilitet kommer budgetdisciplin att krävas i etapp tre av den ekonomiska och monetära unionen.

2. Nationell budgetpolitik behöver utformas för att bereda tillräcklig plats för åtgärder för anpassning till exceptionella och konjunkturmässiga störningar och för att undvika alltför stora underskott.

3. I samband med den gemensamma valutan får den närmare samordningen av budgetpolitik och annan ekonomisk politik större betydelse.

4. Det referensvärde för underskottet i den offentliga sektorn på 3 % av BNP som anges i artikel 1 i protokoll nr 5 om förfarandet vid alltför stora underskott, skall betraktas som ett tak under normala omständigheter. Därför bör medlemsstaterna på medellång sikt sträva efter offentliga finanser som är balanserade eller uppvisar överskott, med hänsyn tagen till nationella särdrag.

5. Det förfarande för multilateral övervakning som anges i artikel 103.3 och 103.4 i EG-fördraget bör utvecklas till att utgöra ett förvarningssystem, genom vilket rådet kan göra en medlemsstat uppmärksam på behovet av att vidta korrigerande åtgärder för att förhindra att ett offentligt underskott blir alltför stort. Detta multilaterala övervakningsförfarande bör fortsätta att övervaka såväl alla områden inom den ekonomiska utvecklingen i varje medlemsstat och inom gemenskapen som den ekonomiska politikens överensstämmelse med de allmänna riktlinjer som anges i artikel 103.2.

6. Denna förordning utgör en del av stabilitetspakten för att säkerställa budgetdisciplin under den tredje etappen av den ekonomiska och monetära unionen. Pakten innehåller två huvudsakliga inslag, nämligen i) en förstärkning av övervakningen och samordningen av de offentliga finanserna, och ii) påskyndning och förtydligande av genomförandet av förfarandet vid alltför stora underskott. Det sistnämnda inslaget fastställer tidsfrister för genomförandet av förfarandet vid alltför stora underskott och specificerar användandet av sanktioner.

7. Reglerna för påskyndning och klarläggning av förfarandet vid alltför stora underskott har fastställts i rådets förordning [. . .].

8. De medlemsstater som inför den gemensamma valutan skall i enlighet med artikel 109 j i EG-fördraget befunnits ha uppnått en hög grad av varaktig konvergens och särskilt en hållbar finansiell ställning för den offentliga sektorn. Upprätthållandet av sunda offentliga finanser i dessa medlemsstater kommer att krävas för att tillförsäkra en monetär stabilitet och för att skapa de rätta tillväxtförutsättningarna för produktion och sysselsättning. Dessa medlemsstater skall betecknas som medlemsstater utan undantag enligt artikel 109k i nämnda fördrag.

9. Det är nödvändigt att bygga på de nyttiga erfarenheter som erhållits under de första två etapperna av den ekonomiska och monetära unionen med konvergensprogram som redskap för att sätta upp mål och få en grund för övervakning. Det är viktigt att ställa krav på medlemsstaterna utan undantag att de lägger fram budgetprogram på medellång sikt (vilka skall kallas stabilitetsprogram) och det är viktigt att definiera det huvudsakliga innehållet i sådana program. Det är nödvändigt att fastställa tidsfrister för framläggande och uppdatering av stabilitetsprogram.

10. I öppenhetens och den allmänna debattens intresse bör det krävas att medlemsstater utan undantag offentliggör sina stabilitetsprogram.

11. Det är nödvändigt att fastställa regler för rådets granskning av stabilitetsprogrammen.

12. Övervakningen av stabilitetsprogrammen bör ske inom ramen för den multilaterala övervakningen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas avvikelser från de planerade målen för det offentliga överskottet/underskottet. För att förebygga en allvarlig, ej tillåten, försämring av underskottet i en medlemsstat skulle det vara lämpligt att rådet rekommenderade medlemsstaten att vidta korrigerande åtgärder. I händelse av bestående budgetavvikelser bör rådet överväga om det är lämpligt att skärpa och offentliggöra sin rekommendation.

13. Det kommer också att vara nödvändigt att skapa motsvarande regler för övervakningen av de andra medlemsstaternas program.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

AVSNITT 1 Stabilitetsprogram

Artikel 1

1. Varje medlemsstat utan undantag skall lägga fram ett "stabilitetsprogram" för rådet och kommissionen.

2. Ett stabilitetsprogram skall innehålla följande:

a) Ett mål och en plan för anpassning på medellång sikt för det offentliga överskottet/underskottet i förhållande till BNP; en förväntad plan för den offentliga skuldkvoten.

b) De huvudsakliga antagandena om den förväntade ekonomiska utvecklingen vad gäller real BNP-tillväxt, sysselsättning/arbetslöshet, inflation och andra viktiga ekonomiska variabler.

c) En beskrivning av de budgetåtgärder som vidtagits för att uppnå programmets mål.

d) Ett åtagande att vid behov vidta ytterligare åtgärder för att förebygga avvikelser från målen.

3. Informationen om planer för den offentliga överskotts-/underskottskvoten, skuldkvoten och de huvudsakliga ekonomiska antaganden som anges i punkt 2 a och 2 b skall ske på årsbasis och skall omfatta såväl innevarande och föregående år som minst tre kommande år.

Artikel 2

1. Stabilitetsprogrammen skall läggas fram före den 1 januari 1999. Därefter skall uppdaterade program läggas fram varje år, senast två månader efter det att en medlemsstats regering har presenterat sitt årliga budgetförslag för det nationella parlamentet. En medlemsstat för vilken ett tidigare beviljat undantag upphävs enligt artikel 109k.2 i EG-fördraget, skall lägga fram ett stabilitetsprogram inom sex månader från beslutet om upphävande.

2. Medlemsstaterna skall offentliggöra sina stabilitetsprogram och uppdaterade program.

AVSNITT 2 Övervakning av den offentliga sektorns finanser och förvarningssystem

Artikel 3

1. På grundval av de bedömningar som gjorts av kommissionen och av den kommitté som anges i artikel 109c i EG-fördraget, skall rådet granska huruvida målet på medellång sikt i stabilitetsprogrammet, med beaktande av särskilda nationella särdrag, är en balanserad budget eller en budget som uppvisar överskott, huruvida de ekonomiska antaganden som ligger till grund för programmet är realistiska och huruvida de åtgärder som vidtagits eller föreslagits är tillräckliga för att uppnå planen för anpassning till målet på medellång sikt.

2. Rådet skall utföra den granskning av stabilitetsprogrammen som anges i punkt 1 inom två månader från det att programmen har lagts fram. Rådet får på rekommendation av kommissionen och efter samråd med den kommitté som anges i artikel 109c i EG-fördraget, godkänna stabilitetsprogrammen. När rådet anser att ett programs mål och innehåll bör skärpas skall rådet, som anges i artikel 103.4 i nämnda fördrag, vanligtvis lämna den berörda medlemsstaten en rekommendation att anpassa sitt program.

3. Uppdaterade stabilitetsprogram skall granskas av den kommitté som anges i artikel 109c i EG-fördraget, på grundval av kommissionens bedömningar. Om det är nödvändigt skall uppdaterade program också granskas av rådet i enlighet med det förfarande som anges i punkterna 1 och 2.

Artikel 4

1. Som en del i den multilaterala övervakningen enligt artikel 103.3 i EG-fördraget skall rådet övervaka genomförandet av stabilitetsprogrammen på grundval av den information som medlemsstaterna tillhandahåller och de bedömningar som görs av kommissionen och den kommitté som anges i artikel 109c i nämnda fördrag, särskilt med sikte på att fastställa faktiska eller förväntade avvikelser från målet på medellång sikt (eller planen för anpassning till detta) som uppställts för det offentliga överskottet/underskottet i stabilitetsprogrammet.

2. I händelse av en konstaterad avvikelse från målet på medellång sikt (eller planen för anpassning till detta) skall rådet vanligtvis enligt artikel 103.4 i EG-fördraget lämna den berörda medlemsstaten en rekommendation att vidta åtgärder för att anpassa budgeten.

3. Om avvikelsen från målet på medellång sikt (eller planen för anpassning till detta) vid en senare övervakning visar sig bestå eller förvärras, skall rådet vanligtvis lämna den berörda medlemsstaten en rekommendation att vidta särskilda korrigerande åtgärder och får enligt artikel 103.4 i EG-fördraget offentliggöra sin rekommendation.

4. Som en del i den multilaterala övervakningen enligt artikel 103.3 i EG-fördraget skall rådet också bedöma de samlade aktuella och planerade offentliga finanserna inom den monetära unionen som helhet, så som de framgår av de nationella stabilitetsprogrammen och av de uppdaterade programmen.

Artikel 5

I de rapporter som rådets ordförande och kommissionen skall lämna till Europaparlamentet enligt artikel 103.4 andra stycket i EG-fördraget, skall resultaten av den övervakning som utförs inom ramen för denna förordning ingå.

Artikel 6

Denna förordning träder i kraft den 1 juli 1998.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.