51996PC0431

Förslag till rådets beslut om organisationen av samarbetet kring överenskomna energimål för gemenskapen /* KOM/96/0431 slutlig - CNS 96/0218 */

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 027 , 28/01/1997 s. 0009


Förslag till rådets beslut om organisationen av samarbetet kring överenskomna energimål för gemenskapen (97/C 27/11) KOM(96) 431 slutlig - 96/0218(CNS)

(Framlagt av kommissionen den 4 oktober 1996)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR FATTAT DETTA BESLUT -

med beaktande av fördragen, särskilt artikel 130.3 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande,

med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande, och med beaktande av följande:

Vid rådsmötet för energi den 7 maj 1996 uppmanade rådet i sin resolution om vitboken "Energipolitik inom Europeiska unionen" kommissionen att initiera en samarbetsprocess mellan gemenskapen och medlemsstaterna för att säkerställa att gemenskapens och medlemsstaternas energipolitik är förenlig med överenskomna gemensamma energimål.

Denna process måste sättas inom ramen för en gemensam analys av energisituationen och framtida trender genom samarbete om energistudier mellan medlemsstaterna på gemenskapsnivå.

Främjandet av den inre energimarknaden är en uppgift med hög prioritet för gemenskapen och dess medlemsstater, och därför är det viktigt för den inre energimarknaden att tendenser och frågor inom energiområdet analyseras på gemenskapsnivå i samarbete med energisektorn och genom att alla berörda aktörer på lokal, regional och nationell nivå samt på gemenskapsnivå fås med i verksamheten.

Denna samarbetsprocess måste, med vederbörlig hänsyn till subsidiaritetsprincipen, karakteriseras av ett maximum av sammanhållning och konvergens i förhållande till överenskomna energimål, om gemenskapens mål för ekonomisk politik och miljöpolitik skall kunna uppnås.

Gemenskapen har inom ramen för de befintliga fördragen en bred behörighet inom energisektorn, men det finns ännu inga övergripande ramar för energipolitiken.

Ramprogrammen för FTU baserade på Maastrichtfördraget och Euratom-fördraget säkerställer utvecklingen av ny energiteknik som hänför sig till kärnkraftsbaserad och icke-kärnkraftsbaserad energi.

Utan att påverka medlemsstaternas ansvar inom ländernas egna energisektorer föreslår vitboken en ny modell för samarbete inom energipolitiken kring överenskomna energipolitiska mål och ett nytt tillvägagångssätt för att följa utvecklingen inom energiområdet i samarbete med medlemsstaterna, vilket skulle medföra ett mervärde genom att inringa och uppmuntra de bästa metoderna, främja samarbete inom områdena energistudier och energianalys samt genom att utbyta värdefulla erfarenheter.

Om medlemsstaterna på allvar skall kunna anta gemenskapens energimål kräver detta ett effektivt samarbete på gemenskapsnivå, så att man kan säkerställa att medlemsstaternas och gemenskapens energipolitik samverkar till att uppnå de uppsatta målen.

Inom ramen för detta samarbete måste kommissionen ha regelbunden och korrekt information från medlemsstaterna så att den kan upprätta regelbundet återkommande rapporter över i vilken utsträckning medlemsstaternas energipolitik och gemenskapens verksamhet samverkar för att uppnå gemenskapens energimål.

Dessa rapporter, i vilka det görs en heltäckande utvärdering av energiutvecklingen, kommer sedan att utgöra underlag för en undersökning i rådet av aktuella tendenser på energiområdet.

För att ta hänsyn till den växlande energisituationen måste gemenskapen, enligt ett förslag från kommissionen, med jämna mellanrum studera och eventuellt uppdatera de överenskomna gemensamma målen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ramar för energisamarbete mellan gemenskapen och medlemsstaterna upprättas härmed kring de överenskomna energimål för gemenskapen som beskrivs i bilagan och som, på samma gång som de utgör särskilda åtgärder till stöd för insatser i medlemsstaterna, skall medverka till

- att uppnå en hög nivå av konkurrenskraft i gemenskapen,

- att öka försörjningssäkerheten,

- att skydda miljön,

- att främja en rationell och effektiv användning av energiresurserna samt ny och förnybar energi,

- att främja ett internationellt energisamarbete och liberalisering,

- att säkerställa öppenhet i energipolitiska åtgärder på nationell nivå och gemenskapsnivå,

- att utveckla analys och övervakning av energimarknaden.

Artikel 2

1. För att uppnå de överenskomna energimål som beskrivs i artikel 1 skall kommissionen säkerställa följande:

1. Övervakning av effekten av de överenskomna gemensamma målen för utvecklingen av energipolitiken i medlemsstaterna och utvecklingen av den globala energisituationen för att vid behov anpassa de gemensamma energimål som beskrivs i bilagan.

2. Granskning av åtgärder som vidtagits av gemenskapen och medlemsstaterna på energiområdet och utbyte av de bästa metoderna.

3. Övervakning, utvärdering och utbyte av energirelaterad information rörande alla aspekter av all verksamhet på energiområdet.

4. Utveckling av olika samarbetsformer på energiområdet.

5. Främjande av en bred spridning av resultaten av åtgärderna i 3 och 4.

2. Kommissionen kommer att undersöka behovet av speciella gemenskapsinsatser till stöd för åtgärder i medlemsstaterna.

Artikel 3

1. Kommissionen skall årligen informeras om de åtgärder som medlemsstaterna vidtar för att uppnå de överenskomna energimål som avses i bilagan och om varje annan åtgärd av betydelse för dessa mål.

2. Kommissionen skall, på grundval av den erhållna informationen, vid behov sammanställa en rapport i form av ett meddelande om huruvida medlemsstaternas energipolitik och gemenskapens åtgärder på energiområdet är förenliga med de överenskomna energimålen. Rapporten skall sändas till Europaparlamentet, rådet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén.

Artikel 4

Detta beslut träder i kraft den . . .

Artikel 5

Detta beslut skall offentliggöras i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

BILAGA

ÖVERENSKOMNA GEMENSAMMA ENERGIMÅL

1. Energipolitiken på gemenskapsnivå bör bidra till uppfyllelsen av de olika energimål som fastställs i fördragen, nämligen marknadsintegrering, hållbar utveckling, miljöskydd och säkrad energiförsörjning.

2. Integreringen av gemenskapens energimarknad, som stöder sig på principen om öppna och konkurrerande marknader är nödvändig för att uppnå flexibilitet, effektivitet och långsiktig säkerhet inom energisektorn. Integreringen bör ta hänsyn till medlemsstaternas olikartade bränslesammansättningar, både fossila och icke-fossila, och öka den ekonomiska och sociala sammanhållningen, särskilt genom att utveckla transeuropeiska nätverk.

3. En öppen och icke snedvriden prissättning med syfte att säkerställa att marknader för alla bränslen inom gemenskapen fungerar effektivt och konkurrerar på samma villkor.

4. För att uppnå fördragens mål om hållbar utveckling måste energimålen och miljömålen integreras. Närhelst så är möjligt skall hela kostnaden för energiproduktion och energiförbrukning ge utslag i priset. Ekonomiska icke-fossila bränslen, såsom förnybara energikällor och kärnkraft med mycket höga säkerhetsnormer kan vara viktiga bidrag för att uppfylla detta mål.

5. En ökning av försörjningssäkerheten genom bättre diverisifiering och flexibilitet vad gäller inhemsk och importerad energi genom utvecklandet av miljömässigt sunda, inhemska energiresurser och energiformer som har förmågan att reagera snabbt och flexibelt på plötsliga störningar i energileveransen, t.ex. av olja och gas.

6. En samordnad hållning till externa energisamband för att säkerställa en fri och öppen handel och säkra ramar för energiinvesteringar. Samarbetet med tredje länder bör utvecklas för att öka försörjningssäkerheten, uppnå miljömålen och att stimulera utvecklingen och spridningen av lämplig energiteknik till länder utanför gemenskapen.

7. Främjande av förnybara energikällor genom stödåtgärder, både på gemenskaps- och nationell nivå, med målet att denna energiform senast år 2010 skall stå för en betydande andel av den primära energiproduktionen i gemenskapen.

8. En betydande förbättring av energieffektiviteten i gemenskapen fram till år 2010 genom bättre samordning av energiåtgärder, både på nationell och gemenskapsnivå.

För att bidra till uppfyllelse av de ovan nämnda målen kommer gemenskapen att använda sig av en lång rad olika tillgängliga instrument inom energisektorn, nämligen följande:

- Forskning och utveckling och spridning av ny och förbättrad energiteknik.

- Harmonisering av skattestrukturen för energiprodukter för att förhindra en snedvridning av prissättningen.

- Tillämpning av fördragens konkurrensregler med största möjliga öppenhet och konsekvens.

- Standardisering inom energisektorn.

- Övervakning av den interna marknaden.

- Instrument för samarbete och bistånd med tredje länder.

- Utveckling av kostnadseffektiva instrument för att begränsa de negativa biverkningarna på miljön av tillverkning, transport och energiförbrukning.