51996PC0369

Förslag till rådets beslut om ändring av beslut 93/389/EEG om en övervakningsmekanism för utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser i gemenskapen /* KOM/96/0369 slutlig - SYN 96/0192 */

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 314 , 24/10/1996 s. 0011


Förslag till rådets beslut om ändring av beslut 93/389/EEG om en övervakningsmekanism för utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser i gemenskapen (96/C 314/07) (Text av betydelse för EES) KOM(96) 369 slutlig - 96/0192(SYN)

(Framlagt av kommissionen den 4 september 1996)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS RÅD HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 130s.1 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag,

i enlighet med förfarandet i artikel 189c i fördraget,

i samarbete med Europaparlamentet,

med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande, och

med beaktande av följande:

Alla medlemsstater och gemenskapen har tillträtt Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar, som har godkänts genom rådets beslut 94/69/EG (1), i vilken samtliga parter sedan ikraftträdandet den 21 mars 1994 förbinder sig att utveckla, regelbundet uppdatera, offentliggöra och rapportera till partskonferensen nationella förteckningar av antropogena utsläpp från källor och reduktion genom upptag i sänkor av alla växthusgaser som inte omfattas av Montrealprotokollet, och att använda jämförbara metoder som konferensen kommit överens om.

Alla parter förbinder sig genom denna konvention att utarbeta, genomföra, offentliggöra och regelbundet uppdatera nationella och, i förekommande fall, regionala program som omfattar åtgärder för att minska klimatförändringarna genom att motverka antropogena utsläpp från källan och reduktion genom upptag i sänkor av alla växthusgaser som inte omfattas av Montrealprotokollet.

På mötet den 9 mars 1995 upprepade rådet - på grundval av slutsatserna av den 15 och 16 december 1994, och med avseende på den första konferensen mellan parterna i FN:s konvention om klimatförändringar i Berlin (28 mars - 7 april 1995) - ståndpunkten att åtaganden som medför att utsläppen av växthusgas år 2000 minskat till 1990 års nivå är otillräckliga om man vill uppnå slutmålet enligt artikel 2 i konventionen. Förhandlingar om ett protokoll som skall täcka minskningen av alla utsläpp av växthusgaser, deras källor och ökning av upptag i sänkor och alla berörda sektorer bör inriktas på en samordnad ansats som omfattar såväl politik och åtgärder som mål och tidsplaner för t.ex. år 2005 och 2010.

Den första konferensen mellan parterna i FN:s konvention om klimatförändringar erkände att det är nödvändigt att förstärka parternas åtaganden enligt bilaga I till konventionen och beslutade att påbörja en process för att göra det möjligt att agera med hjälp av politik och åtgärder samt att kvantifiera begränsningarna och sätta upp mål för en minskning av växthusgaser inom en fastlagd tidsram, t.ex. år 2005, 2010 och 2020.

Denna partskonferens beslutade att parterna enligt bilaga I till konventionen årligen till sekretariatet skall lämna nationella förteckningar över utsläpp från källor och reduktion genom upptag i sänkor och att de riktlinjer för nationella förteckningar över utsläpp av växthusgaser och de tekniska riktlinjer för att bedöma effekt och anpassning till klimatförändringar som antagits av den mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC) skall användas då rapporterna sammanställs enligt konventionen.

De bestämmelser för övervakningsmekanismen som fastställts genom rådets beslut 93/389/EEG (2) måste tillämpas enhetligt på antropogena utsläpp från källor och reduktion genom upptag i sänkor av alla växthusgaser som inte omfattas av Montrealprotokollet, och sådan övervakning skall tillåta uppdatering av processen, särskilt för övervakningen av begränsningarna och minskningarna av växthusgasutsläppen för tiden efter år 2000.

Man har insett att det är omöjligt för alla medlemsstater att rapportera förteckningar inom den tidsfrist som fastställs i beslut 93/389 EEG, dvs. den 31 juli.

Rådet bekräftade återigen vid mötet den 22 och 23 juni 1995 gemenskapens beslutsamhet att fullfölja sitt åtagande enligt konventionen och bekräftade sina slutsatser av den 29 oktober 1990 och den 9 maj 1995. Beslut 93/389/EEG bör ändras i enlighet härmed så att övervakning av utsläpp av växthusgaser kan ske efter år 2000.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Rådets beslut 93/389 ändras på följande sätt:

1. Artikel 1 skall ersättas med följande:

"Artikel 1

En övervakningsmekanism inrättas för alla antropogena utsläpp av växthusgaser som inte omfattas av Montrealprotokollet i medlemsstaterna."

2. Artikel 2 ändras på följande sätt:

a) Punkt 1 ändras på följande sätt:

i) Inledningen skall ersättas med följande:

"1. Medlemsstaterna skall utarbeta, offentliggöra och genomföra nationella program för att begränsa antropogena utsläpp från källor och för ökning genom upptag i sänkor av alla växthusgaser som inte omfattas av Montrealprotokollet för att bidra till att"

ii) Den andra strecksatsen skall ersättas med följande:

"- fullgöra åtagandet att begränsa utsläppen av alla växthusgaser som inte omfattas av Montrealprotokollet i FN:s ramkonvention om klimatförändringar, eller andra protokoll till denna konvention, genom åtgärder som gemenskapen och dess medlemsstater vidtar inom sina respektive kompetensområden."

b) Punkt 2 skall ersättas med följande:

"2. Varje medlemsstats nationella program skall senast från och med den första uppdateringen innehålla

a) som ett minimum för de tre viktigaste växthusgaserna koldioxid (CO2), metan (CH4) och dikväveoxid (N2O),

- uppgifter om dess antropogena utsläpp för referensåret 1990, bestämda enligt artikel 3.1,

- förteckningar av dess antropogena utsläpp från källor och genom reduktion genom upptag i sänkor, bestämda enligt artikel 3.1,

- utförliga uppgifter om nationella åtgärder och politik som genomförts eller som man åtagit sig att genomföra sedan referensåret och som väsentligt bidragit till ansträngningarna att minska utsläppen och öka upptaget i sänkor av växthusgaser. Uppgifterna skall delas upp på gas och på sektor, med målet för åtgärden angivet, på typ av instrument för politiken, på situationen för genomförandet av åtgärden eller politiken och på indikatorer på hur åtgärderna och politiken framskrider,

- åtgärder som vidtagits eller skall vidtas för att genomföra tillämplig gemenskapslagstiftning och gemenskapspolitik.

- uppskattning av effekterna av politik och åtgärder mot utsläpp och hur dessa påverkar prognoserna för tiden mellan referensåret och år 2000, samt efter detta år, för tiden mellan referensåret och regelbundna tidpunkter enligt överenskommelsen enligt förfarandet i artikel 8, inklusive information för en kvantitativ förståelse av de grundläggande antaganden som används för att utveckla dessa prognoser och den metod som används för att göra uppskattningarna.

- beräkning av de ekonomiska effekterna av ovan nämnda åtgärder.

b) vad gäller information om ozonprekursorer, dvs. koloxid (CO), kväveoxider (NOx) och flyktiga organiska föreningar (VOC), och även om utsläpp av andra växthusgaser, inklusive bl.a. perfluorkarboner (PFC), flourvätekarboner (HFC) och svavelhexafluorid (SF6) enligt de rapporteringskrav som anges i FN:s ramkonvention om klimatförändringar, inbegripet

- utsläppsdata,

- en beskrivning av politik och åtgärder som vidtagits eller skall vidtas för begränsning av utsläpp av dessa gaser,

- bästa möjliga prognoser för utsläppen som lämnas regelbundet i framtiden, och enligt överenskommelsen enligt förfarandet i artikel 8, inklusive information för en kvantitativ förståelse av de grundläggande antaganden och den metod som används för att göra uppskattningarna."

3. Artikel 3 ändras på följande sätt:

a) Första stycket i punkt 1 skall ersättas med följande:

"1. Medlemsstaterna skall beräkna sina antropogena utsläpp från källor och reduktion genom upptag i sänkor av alla växthusgaser som inte omfattas av Montrealprotokollet, på det sätt som anges i artikel 2.2 i enlighet med bästa tillgängliga metod som skall fastställas i enlighet med förfarandet i artikel 8. Denna metod skall antingen vara den som utvecklas av den mellanstatliga panelen för klimatförändringar eller förenlig med denna."

b) Punkt 2 ändras på följande sätt:

i) Datumet den 31 juli skall ersättas med den 30 september.

ii) Följande mening skall läggas till:

"Medlemsstaterna skall varje år även lämna nationella förteckningar över utsläpp från källor och reduktion genom upptag i sänkor av de andra växthusgaser som anges i artikel 2.2."

4. Artikel 5 skall utgå.

5. Artikel 6 skall ersättas med följande:

"Artikel 6

Kommissionen skall årligen i samråd med medlemsstaterna bedöma om framstegen i gemenskapen som helhet är tillräckliga för att säkerställa att gemenskapen följer planen för att upfylla de åtaganden som avses i artikel 2.1 och till Europaparlamentet och rådet lämna en rapport på grundval av de uppgifter som mottagits i enlighet med artiklarna 2 och 3, och i förekommande fall även de uppdaterade nationella programmen."

6. Artikel 7 skall utgå.

Artikel 2

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

(1) EGT nr L 33, 7.2.1994, s. 11.

(2) EGT nr L 167, 9.7.1993, s. 31.