41957D0831(01)

Beslut om direktiv och arbetsordning för Ständiga kommittén för driftssäkerhet i stenkolsgruvor

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 028 , 31/08/1957 s. 0487 - 0490
Finsk specialutgåva Område 5 Volym 1 s. 0003
Svensk specialutgåva Område 5 Volym 1 s. 0003
Dansk specialutgåva: Serie I Område 1952-1958 s. 0050
Engelsk specialutgåva: Serie I Område 1952-1958 s. 0050
"Grekisk specialutgåva
" Område 05 Volym 1 s. 0003
Spansk specialutgåva: Område 05 Volym 1 s. 0003
Portugisisk specialutgåva: Område 05 Volym 1 s. 0003


BESLUT om direktiv och arbetsordning för Ständiga kommittén för driftssäkerhet i stenkolsgruvor

Med kännedom om rekommendationerna från konferensen om driftssäkerhet i stenkolsgruvor och Höga myndighetens förslag på grundval av slutrapporten från denna konferens, vilka utgör en lämplig grundval för förbättring av driftssäkerheten vid stenkolsbrytning, och

med beaktande av sina beslut om upprättandet av Ständiga kommittén för driftssäkerhet i stenkolsgruvor, fattade vid rådets 36:e och 42:a möte den 6 september 1956 och den 9 och 10 maj 1957,

- ger företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i det särskilda ministerrådet, denna kommitté följande direktiv:

1. Kommittén skall följa utvecklingen av driftssäkerheten och de statliga säkerhetsföreskrifterna och skall inhämta de nödvändiga upplysningarna om de framsteg och praktiska resultat som uppnåtts, särskilt vad gäller förebyggande av olycksfall på arbetsplatsen.

För att få de nödvändiga upplysningarna skall kommittén vända sig till de berörda regeringarna.

Kommittén skall utvärdera det erhållna materialet och lämna förslag till de berörda regeringarna om förbättringar av driftssäkerheten vid stenkolsbrytning.

2. Kommittén skall understödja Höga myndigheten i dess ansträngningar att finna en metod för upprättandet av jämförbar olycksfallsstatistik.

3. Kommittén skall se till att de insamlade uppgifterna i mån av lämplighet översänds till de intresserade organen (särskilt myndigheter samt arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer).

4. Kommittén skall genom löpande kontakter med regeringarna hålla sig underrättad om vilka åtgärder som har vidtagits för att genomföra de av konferensen om driftssäkerhet i stenkolsgruvor framlagda förslagen liksom sådana förslag som den själv har upprättat.

5. Kommittén skall föreslå de undersökningar och den forskning som kommittén anser vara lämpligast för att förbättra driftssäkerheten, samt hur de med framgång skall kunna genomföras.

6. Kommittén skall underlätta utbyte av upplysningar och erfarenheter mellan de personer som är ansvariga för driftssäkerheten och skall föreslå lämpliga åtgärder (t.ex. organisation av studiebesök och upprättande av dokumentationsställen).

7. Kommittén skall föreslå ändamålsenliga åtgärder för att skapa de nödvändiga kontakterna mellan räddningstjänsterna i gemenskapens medlemsstater.

8. Kommittén skall varje år avlägga rapport inför de i rådet församlade regeringarna och den Höga myndigheten om sin verksamhet och om utvecklingen på området driftssäkerhet vid stenkolsbrytning i de enskilda medlemsstaterna. Vid detta tillfälle skall särskilt statistiken om olycksfall och tillbud vid stenkolsbrytning utvärderas.

- De i rådet församlade regeringarna fastställer vidare den arbetsordning för kommittén som återfinns i bilagan till detta beslut, och

- hemställer att Höga myndigheten skall säkerställa att kommitténs arbete kan påbörjas så snart som möjligt.

Detta beslut har antagits vid 44:e rådsmötet den 9 juli 1957.

På rådets vägnar

J. REY

Ordförande

BILAGA

ARBETSORDNING för Ständiga kommittén för driftssäkerhet i stenkolsgruvor

Ordförande

Artikel 1

Ordförande för "Ständiga kommittén för driftssäkerhet i stenkolsgruvor" skall vara en ledamot av Höga myndigheten i Europeiska kol- och stålgemenskapen.

Artikel 2

Ordföranden skall leda kommitténs arbete i enlighet med bestämmelserna i denna arbetsordning.

Sammansättning

Artikel 3

Kommittén skall ha 24 ledamöter - fyra ledamöter från varje land, varav två företrädare för de nationella regeringarna och en företrädare vardera för arbetsgivarna och arbetstagarna - som skall utses av regeringarna.

Varje regering skall till ordföranden överlämna en skriftlig förteckning över de ledamöter som den har utsett och skall vid eventuella ändringar underrätta ordföranden om dessa.

Varje regering får till de enskilda sammanträdena i kommittén sända en eller två rådgivare, vars namn skall meddelas ordföranden.

Medverkan av Internationella arbetsorganisationen

Artikel 4

Företrädare för Internationella arbetsorganisationen inbjuds att som rådgivare delta i kommitténs arbete.

Medverkan av Storbritannien

Artikel 5

Storbritanniens regering får sända delegater som observatörer till kommitténs sammanträden.

Organisation a) SÄRSKILT UTSKOTT

Artikel 6

Ett särskilt utskott skall upprättas som skall bestå av regeringsföreträdarna inom kommittén.

Artikel 7

Ordförande i det särskilda utskottet skall vara ordföranden i kommittén.

Artikel 8

Det särskilda utskottets syfte skall vara att säkerställa en varaktig kontakt mellan medlemsstaternas regeringar sinsemellan och med kommittén, och särskilt att upprätta ett ändamålsenligt utbyte av upplysningar. Det åligger det särskilda utskottet att förbereda kommitténs arbete.

Artikel 9

Det särskilda utskottet skall sammankallas av ordföranden.

Ordföranden skall alltid sammankalla det särskilda utskottet om företrädare för minst tre regeringar begär detta.

b) ARBETSGRUPPER

Artikel 10

Kommittén eller det särskilda utskottet får bilda arbetsgrupper bestående av experter för att behandla frågor inom särskilda fackområden.

Artikel 11

Arbetsgrupperna bestämmer själva sin arbetsordning.

Artikel 12

Resultaten av arbetsgruppernas arbete skall framläggas i form av rapporter för det särskilda utskottet, som framlägger dessa för ledamöterna i kommittén, åtföljda av sina ledamöters ställningstaganden.

Vid meningsskiljaktigheter inom arbetsgrupperna skall de olika åsikterna samt namnen på de experter som företräder dessa åsikter anges.

Sekretariat

Artikel 13

Sekretariatsverksamheten för kommittén, det särskilda utskottet och arbetsgrupperna skall bedrivas av Höga myndigheten.

Sekretariatet skall ledas av en tjänsteman i Höga myndigheten som utnämns till sekreterare.

Samtliga underlag skall upprättas på de fyra officiella språken.

Verksamhet

Artikel 14

Förslag till dagordning och tidpunkt för sammanträdena skall fastställas av ordföranden i samråd med det särskilda utskottets ledamöter.

Artikel 15

Ordföranden skall på begäran låta ledamöterna i kommittén, företrädarna för Internationella arbetsorganisationen samt observatörerna från Storbritannien yttra sig.

Ordföranden får låta rådgivarna yttra sig.

Artikel 16

Höga myndighetens ledamöter skall vara berättigade att delta i kommitténs och det särskilda utskottets sammanträden och att yttra sig.

Ordföranden får åtföljas av rådgivare. Han får låta dessa rådgivare yttra sig.

Artikel 17

Om kommittén eller det särskilda utskottet anser det önskvärt att inhämta upplysningar om olika aspekter av driftssäkerheten skall de hemställa om detta hos medlemsstaternas regeringar.

Artikel 18

Kommittén är beslutsmässig om minst sexton ledamöter är närvarande. Besluten skall fattas med en majoritet av de närvarande ledamöterna.

Förslag från kommittén enligt punkt 1 tredje stycket i direktiven skall emellertid godkännas av minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna, varvid förslagen skall vinna åtminstone tretton röster.

Avvikande meningar skall på begäran av de berörda ledamöterna tillkännages regeringarna.