14.2.2023   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 44/1


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2023/330

av den 22 november 2022

om ändring och rättelse av delegerad förordning (EU) 2022/126 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 med ytterligare krav för vissa interventionstyper som anges av medlemsstaterna i deras strategiska GJP-planer för perioden 2023–2027 enligt den förordningen samt om andelen för norm 1 för god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden (GAEC)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 av den 2 december 2021 om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (strategiska GJP-planer) och som finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) samt om upphävande av förordningarna (EU) nr 1305/2013 och (EU) nr 1307/2013 (1), särskilt artikel 45 a–e, och

av följande skäl:

(1)

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2022/126 (2) föreskriver ytterligare krav för utformningen av de interventioner som ska anges i medlemsstaternas strategiska GJP-planer. Vissa av dessa krav behöver förtydligas och rättas för att ge medlemsstaterna och stödmottagarna rättslig förutsebarhet när det gäller utformningen och genomförandet av de strategiska GJP-planerna och interventionstyperna.

(2)

I enlighet med artikel 12.3 i delegerad förordning (EU) 2022/126 ska medlemsstaterna vid fastställandet av de utgifter som ska omfattas beakta de kostnader och det inkomstbortfall som de genomförda interventionerna rörande målen för miljö- och klimatvänligt jordbruk gett upphov till. Med tanke på att den totala kostnaden för utgifter omfattas när det gäller investeringar i materiella och immateriella tillgångar, och att inga särkostnader därmed föreligger, bör dessa investeringar inte beaktas vid fastställandet av de utgifter i samband med målen för miljö- och klimatvänligt jordbruk som ska omfattas.

(3)

I artikel 14 i delegerad förordning (EU) 2022/126 förtecknas mål för interventionerna avseende främjande, kommunikation och marknadsföring, som bl.a. handlar om att öka konsumenternas medvetenhet om märken eller varumärken som tillhör producentorganisationer, sammanslutningar av producentorganisationer, gränsöverskridande producentorganisationer, eller gränsöverskridande sammanslutningar av producentorganisationer. Dessa interventioner bör utvidgas till att omfatta dessa organisationers dotterbolag i enlighet med det tidigare systemet enligt kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/891 (3).

(4)

Dessutom bör ett nytt mål läggas till i förteckningen över mål i artikel 14 i delegerad förordning (EU) 2022/126 så att de specifika och sektorsspecifika mål som fastställs i artikel 6.1 i respektive artikel 46 i i förordning (EU) 2021/2115 omfattas.

(5)

Vidare bör det i en separat punkt i artikel 14 i delegerad förordning (EU) 2022/126 klargöras att skyldigheten att visa unionens emblem och finansieringsförklaringen gäller generisk marknadsföring och marknadsföring av kvalitetsordningar. Därför bör hela artikel 14 ersättas med ny text.

(6)

När det gäller interventionen för grön skörd enligt artikel 17 i delegerad förordning (EU) 2022/126 måste medlemsstaterna, i motsats till vad som föreskrivs i punkt 8 b i den artikeln, säkerställa att de skördade produkterna denatureras för att undvika att de kommer in i saluföringskedjan igen. Den bestämmelsen bör därför rättas i enlighet med detta.

(7)

För att garantera säker och sund förvaltning av unionens medel är det lämpligt att föreskriva att utbetalningen av stöd bör baseras på rimliga faktiska kostnader som stödmottagaren ådragit sig. Artikel 21.1 i delegerad förordning (EU) 2022/126 bör ändras i enlighet med detta.

(8)

Med tanke på att vissa interventioner kan bidra till målen för miljö- och klimatvänligt jordbruk eller till målen för forskning, utveckling och hållbara produktionsmetoder, men även till andra mål, måste det klargöras hur medlemsstaterna ska betrakta dessa interventioner som uteslutande kopplade till dessa mål och hur de ska räkna dessa interventioner som bidragande till de 15 % och 2 % av utgifterna som är kopplade till målen för miljö- och klimatvänligt jordbruk eller till målen för forskning, utveckling och hållbara produktionsmetoder. Av förenklingsskäl bör utgifter kopplade till interventioner som väsentligt och direkt bidrar till målen för miljö- och klimatvänligt jordbruk anses bidra uteslutande till dessa mål. Artikel 22.4 i delegerad förordning (EU) 2022/126 bör ändras i enlighet med detta.

(9)

För att klargöra hur medlemsstaterna ska räkna interventionernas bidrag till målen i artiklarna 46 a–k och 57 a–k i förordning (EU) 2021/2115 bör särskilda regler fastställas för den tidsperiod som ska beaktas. Därför bör en ny punkt läggas till i artikel 22 i delegerad förordning (EU) 2022/126.

(10)

Vad gäller utgifter som betalats för administrativa kostnader och personalkostnader föreskriver artikel 23.1 femte stycket i delegerad förordning (EU) 2022/126 felaktigt en gräns på 50 % av den totala kostnaden för marknadsföringsåtgärder och marknadsföringsverksamhet. Den bestämmelsen bör därför rättas i enlighet med detta.

(11)

Artikel 26.1 och artikel 27.2 tredje stycket i delegerad förordning (EU) 2022/126 innehåller bestämmelser om den högsta nivån för unionens ekonomiska stöd för tillbakadraganden från marknaden, särskilt vad gäller tillbakadraganden för gratisutdelning av bearbetade frukter och grönsaker som förtecknas i bilaga V till den delegerade förordningen och som görs från tillbakadragna produkter. Till följd av medlemsstaternas frågor om genomförandet av dessa regler bör dessa bestämmelser klargöras. För att undvika eventuell överkompensation bör det ekonomiska stödet bland annat baseras på det genomsnittliga marknadspriset ”fritt producentorganisationen” för de berörda produkterna när de är färska, och inte vid bearbetningsskedet. Betalning in natura för gratisutdelning av tillbakadragna produkter under bearbetning bör dessutom endast kompensera för bearbetningskostnaderna. Transportkostnader bör i detta skede undantas från beräkningen av nivån på unionens ekonomiska stöd för tillbakadraganden från marknaden.

(12)

I artikel 31 i delegerad förordning (EU) 2022/126 fastställs regler om beräkningen av värdet av den saluförda produktionen vad gäller de sektorer som anges i artikel 42 a, e och f i förordning (EU) 2021/2115. Den skyldighet som anges i artikel 31.2 första stycket i delegerad förordning (EU) 2022/126, enligt vilken medlemsstaterna ska ange i sina strategiska GJP-planer hur värdet av den saluförda produktionen beräknas för varje sektor, bör dock inte gälla frukt- och grönsakssektorn. Dessutom bör det i artikel 31.7 i delegerad förordning (EU) 2022/126 föreskrivas en möjlighet att beräkna värdet av den saluförda produktionen om ett dotterbolag ägs gemensamt av mer än en organisation.

(13)

För att undvika snedvridning av konkurrensen på den inre marknaden mellan medlemmar i gränsöverskridande producentorganisationer eller gränsöverskridande sammanslutningar av producentorganisationer bör likadana villkor och regler gälla för alla medlemmar i dessa organisationer, oavsett geografiskt läge. Det är därför lämpligt att föreskriva att de villkor och regler som fastställts av den medlemsstat där organisationen har sitt huvudkontor bör tillämpas. Därför bör en ny bestämmelse införas i delegerad förordning (EU) 2022/126.

(14)

Belopp som fastställs för kostnader för iordningställande av tillbakadragna produkter för gratisutdelning inom frukt- och grönsakssektorn bör inte betraktas som klumpsummor utan som maximibelopp. Artikel 33 i delegerad förordning (EU) 2022/126 bör därför ändras i enlighet med detta.

(15)

För att offentliga vinodlingsskolor som också är vinodlare ska kunna omfattas av interventionerna inom vinsektorn bör artikel 40.3 ändras i enlighet med detta.

(16)

I bilaga II till delegerad förordning (EU) 2022/126 förtecknas icke stödberättigande typer av utgifter för de sektorsspecifika interventioner som avses i artikel 42 i förordning (EU) 2021/2115. Villkoren för när vissa typer av utgifter inte är stödberättigande bör förtydligas för att avgränsa tillämpningsområdet för den bilagan. Bilaga II bör därför ändras.

(17)

Eftersom det i denna förordning fastställs regler om sektorsspecifika interventioner bör den tillämpas från och med den 1 januari 2023 för att säkerställa lika villkor och rättssäkerhet för de medlemsstater och stödmottagare som berörs av dessa sektorsspecifika interventioner.

(18)

Delegerad förordning (EU) 2022/126 bör därför ändras och rättas i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar av delegerad förordning (EU) 2022/126

Delegerad förordning (EU) 2022/126 ska ändras på följande sätt:

1.

Artikel 12.3 ska ersättas med följande:

”3.   Vid fastställandet av de utgifter som ska omfattas, med undantag för investeringar i materiella och immateriella tillgångar, ska medlemsstaterna beakta de merkostnader och det inkomstbortfall som interventioner kopplade till målen för miljö- och klimatvänligt jordbruk gett upphov till samt de mål som satts upp.”

2.

Artikel 14 ska ersättas med följande:

”Artikel 14

Främjande, kommunikation och marknadsföring

1.   Om medlemsstaterna i sina strategiska GJP-planer innefattar interventioner avseende främjande, kommunikation och marknadsföring inom sektorn för frukt och grönsaker, vinsektorn, humlesektorn, sektorn för olivolja och bordsoliver eller inom de övriga sektorer som avses i artikel 42 f i förordning (EU) 2021/2115 ska de i sina strategiska GJP-planer föreskriva att de interventioner som omfattas syftar till något av följande mål:

a)

Att öka medvetenheten om fördelarna med unionens jordbruksprodukter och om de höga standarder som är tillämpliga på produktionsmetoderna i unionen.

b)

Att öka konkurrenskraften för och konsumtionen av unionens jordbruksprodukter och vissa bearbetade produkter som produceras i unionen och stärka deras profil både inom och utanför unionen för andra sektorer än vinsektorn.

c)

Att öka medvetenheten om unionens kvalitetssystem både inom och utanför unionen.

d)

Att öka marknadsandelen för unionens jordbruksprodukter och vissa bearbetade produkter som produceras i unionen, med särskild inriktning på de marknader i tredjeländer som har störst tillväxtpotential.

e)

Att, i förekommande fall, bidra till att återställa normala marknadsvillkor på unionens marknad vid allvarliga marknadsstörningar, förlorat konsumentförtroende eller andra specifika problem.

f)

Att öka medvetenheten om hållbar produktion.

g)

Att öka konsumenternas medvetenhet om märken eller varumärken som tillhör producentorganisationer, sammanslutningar av producentorganisationer, gränsöverskridande producentorganisationer, gränsöverskridande sammanslutningar av producentorganisationer eller deras dotterbolag, i den mening som avses i artikel 31.7 i denna förordning, inom sektorn för frukt och grönsaker.

h)

Att diversifiera, öppna och konsolidera marknaderna för unionens viner i tredjeländer och öka medvetenheten om de inneboende egenskaperna hos unionens viner på dessa marknader. Hänvisningar till viners ursprung och märken får endast användas om de kompletterar främjandet av, kommunikationen om och marknadsföringen av unionens viner i tredjeländer.

i)

Att informera konsumenterna om ansvarsfull vinkonsumtion.

j)

Att öka konsumtionen av färska eller bearbetade frukter och grönsaker genom att öka konsumenternas medvetenhet om hälsosamma kostvanor samt om produktens näringsmässiga egenskaper, höga kvalitet och säkerhet.

2.   Medlemsstaterna ska säkerställa att marknadsföringsmaterial för generisk marknadsföring och marknadsföring av kvalitetsmärken bär unionens emblem och innehåller följande text om finansiering: ’Finansierat av Europeiska unionen’. Unionens emblem och texten om finansieringen ska återges i enlighet med de tekniska krav som fastställs i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 821/2014 (*1).

(*1)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 821/2014 av den 28 juli 2014 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 vad gäller närmare bestämmelser för överföring och förvaltning av programbidrag, rapportering om finansieringsinstrument, tekniska krav på informations- kommunikations- och synlighetsåtgärder gällande verksamheter och systemet för registrering och lagring av uppgifter (EUT L 223, 29.7.2014, s. 7).” "

3.

I artikel 21.1 ska första stycket ersättas med följande:

”Inom de sektorer som avses i artikel 42 i förordning (EU) 2021/2115 ska medlemsstaterna föreskriva utbetalning av stöd på grundval av de rimliga faktiska kostnader som uppstått för stödmottagaren, styrkta med handlingar, t.ex. fakturor, som stödmottagarna lämnar in för genomförandet av en intervention som anges i deras strategiska GJP-planer.”

4.

Artikel 22 ska ändras på följande sätt:

a)

I punkt 4 ska följande stycke läggas till:

”Utgifter som är kopplade till de interventioner som avses i artiklarna 11 och 12 i denna förordning och som syftar till att uppnå målen för miljö- och klimatvänligt jordbruk, men inte enbart dessa mål, ska anses vara uteslutande kopplade till dessa mål under förutsättning att interventionerna bidrar direkt och väsentligt till målen. De sammanlagda utgifterna ska medräknas i de 15 % och de 2 % av utgifterna inom operativa program som avses i artikel 50.7 a respektive c i förordning (EU) 2021/2115 och de 5 % av utgifterna inom inventioner som avses i artikel 60.4 i den förordningen.”

b)

Följande punkt 5 ska läggas till:

”5.   Utgifter som är kopplade till de interventioner som avses i avdelning III kapitel III i förordning (EU) 2021/2115 och som bidrar till de mål som fastställs antingen i artikel 46 a–k eller i artikel 57 a–k i den förordningen ska medräknas med beaktande av de operativa programmens hela löptid när det gäller de interventionstyper som avses i artikel 42 a, d, e och f i den förordningen eller varje budgetår när det gäller de interventionstyper som avses i artikel 42 c i den förordningen.”

5.

Artikel 26.1 ska ersättas med följande:

”1.   För interventionstypen tillbakadragande från marknaden för gratisutdelning eller annat ändamål enligt artikel 47.2 f i förordning (EU) 2021/2115 i samband med den frukt och de grönsaker som förtecknas i bilaga V får de kostnader för iordningställande av produkter som dragits tillbaka för gratisutdelning som avses i artikel 33 i den här förordningen, utöver stödbeloppet för tillbakadraganden från marknaden, inte överstiga 80 % av det genomsnittliga marknadspriset ’fritt producentorganisation’ för den berörda produkten i färskt tillstånd under de föregående tre åren.”

6.

I artikel 27.2 ska tredje stycket ersättas med följande:

”Medlemsstaterna får tillåta betalning in natura från mottagarna av gratisutdelning som återtagits från marknaden och som genomgår bearbetning, om betalningen endast kompenserar för kostnaderna för bearbetning och om den medlemsstat i vilken betalningen erläggs har fastställt regler som säkerställer att de bearbetade produkterna är avsedda att konsumeras av de slutmottagare som avses i första stycket i denna punkt. Den gräns som fastställs i artikel 26.1 ska tillämpas.”

7.

Artikel 31 ska ändras på följande sätt:

a)

I punkt 2 ska första stycket ersättas med följande:

”Värdet av saluförd produktion ska beräknas när produkten är färsk eller vid det första bearbetningsskede i vilket produkten normalt saluförs, i bulk om produkterna får saluföras i bulk, och får inte omfatta kostnaden för ytterligare bearbetning eller iordningställande, eller värdet av färdigbearbetade produkter. När det gäller de sektorer som avses i artikel 42 e och f i förordning (EU) 2021/2115 ska medlemsstaterna ange i sina strategiska GJP-planer hur värdet av den saluförda produktionen beräknas för varje sektor.”

b)

I punkt 7 ska led a ersättas med följande:

”a)

av en eller flera producentorganisationer, sammanslutningar av producentorganisationer, gränsöverskridande producentorganisationer, gränsöverskridande sammanslutningar av producentorganisationer eller producentgrupper, eller”

8.

I avdelning III kapitel II ska följande avsnitt läggas till:

”Avsnitt 4

Interventionstyper som genomförs av gränsöverskridande producentorganisationer och gränsöverskridande sammanslutningar av producentorganisationer

Artikel 32a

Regler för interventionstyper som genomförs av gränsöverskridande producentorganisationer och gränsöverskridande sammanslutningar av producentorganisationer

Interventionstyper inom operativa program som genomförs av gränsöverskridande producentorganisationer och gränsöverskridande sammanslutningar av producentorganisationer ska överensstämma med den nationella strategiska planen och de nationella reglerna i den medlemsstat där den gränsöverskridande producentorganisationen eller den gränsöverskridande sammanslutningen av producentorganisationer har sitt huvudkontor i enlighet med artikel 14 eller 21 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/891 (*2).

(*2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/891 av den 13 mars 2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller sektorn för frukt och grönsaker och sektorn för bearbetad frukt och bearbetade grönsaker och komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller påföljder som ska tillämpas på dessa sektorer och om ändring av kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 (EUT L 138, 25.5.2017, s. 4).” "

9.

Artikel 33 ska ersättas med följande:

”Artikel 33

Kostnader för iordningställande för gratisutdelning

Betalningar av utgifter till producentorganisationen, sammanslutningen av producentorganisationer, den gränsöverskridande producentorganisationen, den gränsöverskridande sammanslutningen av producentorganisationer eller producentgruppen kopplade till kostnader för iordningställande av frukt och grönsaker som dragits tillbaka från marknaden för gratisutdelning inom operativa program får inte överskrida de kostnadsbelopp som anges i bilaga VII.

Första stycket ska inte tillämpas på frukt och grönsaker som dragits tillbaka från marknaden om gratisutdelningen sker efter bearbetningen.”

10.

I artikel 40.3 ska följande led läggas till som led c:

”c)

för interventioner enligt artikel 58.1 i förordning (EU) 2021/2115 som genomförs av offentliga vinodlingsskolor som också är vinodlare.”

11.

Del I i bilaga II ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 2 ska ersättas med följande:

”2.

Återbetalning av lån som tagits för en intervention som började genomföras innan det operativa programmet inleddes.”

b)

Punkt 12 ska ersättas med följande:

”12.

Interventioner enligt artikel 11 som inte äger rum på företag och/eller i lokaler som tillhör producentorganisationen, sammanslutningen av producentorganisationer eller deras producentmedlemmar, eller ett dotterbolag eller en enhet i en kedja av dotterbolag i den mening som avses i artikel 31.7 eller, under förutsättning av medlemsstatens godkännande, ett kooperativ som är medlem i en producentorganisation.”

Artikel 2

Rättelser av delegerad förordning (EU) 2022/126

Delegerad förordning (EU) 2022/126 ska rättas på följande sätt:

1.

I artikel 17.8 ska led b ersättas med följande:

”b)

Att de skördade produkterna har denaturerats.”

2.

I artikel 23.1 ska femte stycket ersättas med följande:

”När det gäller interventionerna avseende främjande och kommunikation samt kommunikationsåtgärder enligt artikel 47.1 f och 47.2 l i förordning (EU) 2021/2115 och de åtgärder som vidtas av branschorganisationer samt främjande åtgärder och kommunikationsåtgärder som utförs i tredjeländer enligt artikel 58.1 första stycket i, j och k i den förordningen, får utgifterna som betalats för de administrativa kostnader och personalkostnader som direkt uppstått för stödmottagarna inte överstiga 50 % av den totala kostnaden för interventionen.”

Artikel 3

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den sjunde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2023.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 22 november 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)   EUT L 435, 6.12.2021, s. 1.

(2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2022/126 av den 7 december 2021 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 med ytterligare krav för vissa interventionstyper som anges av medlemsstaterna i deras strategiska GJP-planer för perioden 2023–2027 enligt den förordningen samt om andelen för norm 1 för god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden (GAEC) (EUT L 20, 31.1.2022, s. 52).

(3)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/891 av den 13 mars 2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller sektorn för frukt och grönsaker och sektorn för bearbetad frukt och bearbetade grönsaker och komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller påföljder som ska tillämpas på dessa sektorer och om ändring av kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 (EUT L 138, 25.5.2017, s. 4).