20.3.2023   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 103/1


KOMMISSIONENS REKOMMENDATION

av den 14 mars 2023

om energilagring – Att främja ett koldioxidsnålt och säkert energisystem i EU

(2023/C 103/01)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA REKOMMENDATION

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 292, och

av följande skäl:

(1)

Kommissionen har lagt fram den europeiska gröna given; en strategi som bland annat syftar till att uppnå klimatneutralitet senast 2050 (1). I detta sammanhang syftar 55 % -paketet (2) till att senast 2030 minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 %. Dessutom, och mot bakgrund av Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina och användningen av dess energiförsörjning som vapen, föreslås i REPowerEU-meddelandet (3) och -planen (4) åtgärder för att snabbt få ett slut på beroendet av ryska fossila bränslen, och hantera energikrisen genom att påskynda omställningen till ren energi och samarbeta för att uppnå ett mer motståndskraftigt energisystem.

(2)

Med tanke på att produktionen och användningen av energi står för mer än 75 % av unionens växthusgasutsläpp är utfasningen av fossila bränslen i energisystemet avgörande för att uppnå dessa mål. För att uppnå unionens klimat- och energimål genomgår energisystemet en djupgående omvandling som kännetecknas av förbättrad energieffektivitet, massiv och snabb utbyggnad av variabel produktion av förnybar energi, fler aktörer, mer decentraliserade, digitaliserade och sammanlänkade system och ökad elektrifiering av ekonomin. En sådan systemomvandling kräver mer flexibilitet, dvs. energisystemets förmåga att anpassa sig till ändrade behov i nätet och hantera variationer och osäkerhet i fråga om tillgång och efterfrågan inom alla relevanta tidsramar. Modeller (5) visar ett direkt, ibland exponentiellt, samband mellan behovet av flexibilitet (daglig, veckovis och månatlig) och utbyggnaden av förnybar produktion. Till följd av detta kommer behovet av flexibilitet att vara särskilt relevant under de kommande åren, eftersom andelen förnybar energi i elsystemet förväntas uppgå till 69 % 2030.

(3)

Nya operativa utmaningar kräver också ytterligare tjänster i det framtida elsystemet (t.ex. för balanseringstjänster och icke-frekvensrelaterade stödtjänster (6)) för att säkerställa stabilitet och tillförlitlighet och i slutändan en trygg elförsörjning.

(4)

Olika tekniker kan göra energisystemet såflexibelt som krävs, t..ex i form av energilagring, efterfrågeflexibilitet, flexibilitet på utbudssidan och sammanlänkningar. I synnerhet kan olika energilagringstekniker (t.ex. mekanisk, termisk, elektrisk, elektrokemisk och kemisk) tillhandahålla olika tjänster på olika nivåer och inom olika tidsramar. Till exempel kan värmelagring, särskilt storskalig värmelagring i fjärrvärmesystem, tillhandahålla flexibilitets- och balanseringstjänster till elnätet och ger därför en lösning för kostnadsbesparande systemintegration genom att absorbera intermittent förnybar elproduktion (t.ex. vind- och solenergi). Dessutom kan energilagringsteknik vara en teknisk lösning för att skapa stabilitet och tillförlitlighet.

(5)

Energilagring i elsystemet definieras i artikel 2.59 i direktiv (EU) 2019/944 Europaparlamentets och rådets (7) som omfattar olika tekniker. Direktiv (EU) 2019/944 behandlar energilagringens deltagande på elmarknaden, inbegripet tillhandahållande av flexibilitetstjänster på lika villkor som andra energiresurser.

(6)

Utöver elsystemet kan lagring av energi, såsom värmelagring, bidra till energisystemet på flera sätt. Energilagring som kompletterar producenter av förnybar värme och kyla som en del av individuella värmesystem och fjärrvärmesystem gör det till exempel möjligt att täcka en större andel av uppvärmningsbehovet med intermittenta och förnybara källor som fungerar vid låga temperaturer, såsom ytnära geotermisk energi, solvärme och omgivningsenergi. Att främja dessa värmesystem som drivs med förnybar energi är avgörande för att övergå från värmesystem baserade på fossila bränslen, särskilt i byggnader.

(7)

Energilagring kan spela en avgörande roll för utfasningen av fossila bränslen i energisystemet och bidra till integrering av energisystem och försörjningstrygghet. Ett koldioxidsnålt energisystem kommer att kräva betydande investeringar i alla former av lagringskapacitet. Energilagringsteknik kan underlätta elektrifieringen av olika ekonomiska sektorer, särskilt byggnader och transporter. Till exempel genom användning av elfordon och deras deltagande i balanseringen av elnätet genom efterfrågeflexibilitet (t.ex. genom att absorbera överskottsel i tider av hög förnybar produktion och låg efterfrågan). Den energi som lagras i elfordonsbatterier kan också användas effektivt för att försörja bostäder med el och bidra till att stabilisera nätet.

(8)

Energilagring, särskilt bakom mätaren, kan hjälpa konsumenter, både hushåll och industrier, att maximera egenförbrukningen av egenproducerad förnybar energi och göra det möjligt för dem att sänka sina energiräkningar.

(9)

För energisystem som är mindre sammanlänkade eller inte alls sammanlänkade, såsom öar, avlägsna områden eller EU:s yttersta randområden, kan flexibilitetsresurser, särskilt energilagring, i hög grad bidra till en övergång från importerade fossila bränslen och hantera stora kortsiktiga variationer och säsongsvariationer i försörjningen av förnybar energi.

(10)

Energilagring står inför ett antal utmaningar som kan påverka dess användning till de nivåer som krävs för att avsevärt stödja energiomställningen. Vissa av dessa utmaningar hänger samman med behovet av långsiktig synlighet och förutsägbarhet i fråga om intäkterna för att underlätta tillgången till finansiering.

(11)

Unionens elmarknad är utformad för att redan nu göra det möjligt för energilagring att användas på alla elmarknader. Detta ger en grund för att kombinera olika intäktsflöden (intäktsstapling) för att stödja bärkraften i modellen för lagringsverksamhet och möjliggöra största möjliga mervärde från energilagring för energisystemet.

(12)

I riktlinjerna för statligt stöd till klimat, miljöskydd och energi (8) uppmanas medlemsstaterna att införa ytterligare kriterier eller inslag i sina åtgärder för försörjningstrygghet för att främja användning av miljövänligare teknik (eller minska användningen av förorenande teknik) som krävs för att stödja uppnåendet av EU:s miljöskyddsmål. Sådana kriterier eller egenskaper förväntas öka den andel lagring som omfattas av åtgärder för försörjningstrygghet.

(13)

Systemansvariga för överföringssystem är skyldiga att ta hänsyn till potentialen för användning av energilagringsanläggningar i sin tioåriga nätutvecklingsplan (9). Det typiska driftsmönstret för energilagring – som matar in el i nätet när produktionsnivåerna är låga och förbrukar el när de är höga – kan dock utnyttjas ytterligare vid planeringen av näten. Förbrukningen från nätet när efterfrågan är som högst kan minskas genom väl utformade nätavgifter och avgiftssystem som stärker användningen av flexibilitetsverktyg såsom energilagring.

(14)

Delning av lagrad el har potential att skapa bredare fördelar för systemet genom efterfrågeflexibilitet, när slutförbrukarna får lämpliga prissignaler eller tillåts delta i flexibilitetssystem. I enlighet med direktiv (EU) 2019/944 bör samverkande slutförbrukare inte drabbas av dubbla avgifter när de tillhandahåller flexibilitetstjänster till systemansvariga som använder lagringsanläggningar framför mätaren.

(15)

Uppdateringen av de nationella energi- och klimatplanerna för 2021–2030 i enlighet med artikel 14 i förordning (EU) 2018/1999 om styrningen av energiunionen och av klimatåtgärder (10) bör omfatta en högre ambition att påskynda den gröna omställningen och öka energitryggheten i linje med paketet om den europeiska gröna given (11) och REPowerEU. Uppdateringen av de nationella energi- och klimatplanerna bör också innehålla nationella mål för att öka systemflexibiliteten i enlighet med artikel 4.d.3 i den förordningen. Dessa uppdaterade nationella planer bör också innehålla relevanta politiska strategier och åtgärder för att stödja de investeringsbehov som identifierats inom ramen för REPowerEU samt den viktigaste prioriteringen att skydda EU:s konkurrenskraft och attraktionskraft i förhållande till globala partner, samtidigt som man tar hänsyn till miljöpåverkan, särskilt på livsmiljöer och ekosystem (12). De nationella energi- och klimatplanerna ger möjlighet att utforska synergier mellan energiunionens fem dimensioner (13), särskilt när det gäller fördelarna med ellagring.

HÄRIGENOM REKOMMENDERAS FÖLJANDE.

(1)

Medlemsstaterna ska ta hänsyn till energilagringens dubbla roll (elproducent-konsument) när de fastställer tillämpliga regelverk och förfaranden, särskilt vid genomförandet av unionslagstiftningen om elmarknaden, i syfte att undanröja befintliga hinder. Detta inbegriper förebyggande av dubbelbeskattning och underlättande av tillståndsförfaranden (14). De nationella regleringsmyndigheterna bör också beakta en sådan roll när de fastställer nätavgifter och avgiftssystem, i enlighet med unionslagstiftningen.

(2)

Medlemsstaterna ska identifiera flexibilitetsbehoven i sina energisystem på kort, medellång och lång sikt, och i sina uppdateringar av de nationella energi- och klimatplanerna stärka de mål och relaterade politiska strategier och åtgärder som syftar till att kostnadseffektivt främja utbyggnaden av energilagring, både storskalig lagring i elnätet och lagring bakom mätaren, efterfrågeflexibilitet och flexibilitet. Medlemsstaterna bör också bedöma behovet av tillverkningskapacitet för relevant energilagringsteknik.

(3)

Medlemsstaterna, särskilt deras nationella tillsynsmyndigheter, ska se till att de systemansvariga för energisystemen ytterligare bedömer behoven av flexibilitet i sina energisystem när de planerar överförings- och distributionsnät, inbegripet potentialen för energilagring (på kort och lång sikt) och huruvida energilagring kan vara ett mer kostnadseffektivt alternativ till nätinvesteringar. De bör också beakta flexibilitetskällornas fulla potential, särskilt energilagring, när de bedömer sin anslutningskapacitet (t.ex. genom att överväga flexibla anslutningsavtal) och sköter systemet.

(4)

Medlemsstaterna ska identifiera potentiella finansieringsluckor för energilagring på kort, medellång och lång sikt, inbegripet bakom mätaren (värme och el) och andra flexibilitetsinstrument, och om behov av ytterligare flexibla resurser för att uppnå försörjningstrygghet och miljömål identifieras, överväga det potentiella behovet av finansieringsinstrument som ger synlighet och förutsägbarhet i fråga om intäkterna.

(5)

Medlemsstaterna undersöker om energilagringstjänster – särskilt användningen av flexibilitet i distributionsnäten och tillhandahållandet av icke-frekvensrelaterade stödtjänster – får tillräcklig ersättning och om operatörerna kan slå ihop ersättningen för flera tjänster.

(6)

Medlemsstaterna ska överväga konkurrensutsatta anbudsförfaranden om det är nödvändigt för att uppnå en tillräcklig nivå av användning av flexibilitetskällor för att uppnå transparenta mål för försörjningstrygghet och miljömål, i enlighet med reglerna för statligt stöd. Potentiella förbättringar bör undersökas i utformningen av kapacitetsmekanismer för att underlätta användningen av flexibilitetskällor, inbegripet energilagring, t.ex. genom att säkerställa att reduktionsfaktorer är lämpliga mot bakgrund av det eftersträvade målet om försörjningstrygghet, minska minsta tillåtna kapacitet och minsta anbudsstorlek, underlätta aggregering, sänka gränsvärdena för koldioxidutsläpp eller prioritera miljövänligare teknik, i linje med riktlinjerna för statligt stöd till klimat, miljöskydd och energi.

(7)

Medlemsstaterna ska identifiera eventuella särskilda åtgärder, både lagstadgade och icke-lagstadgade, som är nödvändiga för att undanröja hinder för införandet av efterfrågeflexibilitet och lagring bakom mätaren, t.ex. sådana som är kopplade till användningen av elektrifiering av slutanvändningssektorer baserade på förnybara energikällor, utbyggnad av individuell eller kollektiv egenförbrukning och dubbelriktad laddning genom användning av elfordonsbatterier.

(8)

Medlemsstaterna ska påskynda utbyggnaden av lagringsanläggningar och andra flexibilitetsverktyg på öar, avlägsna områden och EU:s yttersta randområden med otillräcklig nätkapacitet och instabila eller långdistansanslutningar till huvudnätet, till exempel genom stödsystem för flexibla koldioxidsnåla resurser, inbegripet lagring, och ska se över kriterierna för nätanslutning för att främja hybridenergiprojekt (dvs. produktion och lagring av förnybar energi).

(9)

Medlemsstaterna och de nationella tillsynsmyndigheterna ska offentliggöra detaljerade uppgifter om nätöverbelastning, inskränkning av förnybar energi, marknadspriser, information om förnybar energi och växthusgasutsläpp i realtid samt installerade energilagringsanläggningar, för att underlätta investeringsbeslut om nya energilagringsanläggningar.

(10)

Medlemsstaterna ska fortsätta stödja forskning och innovation inom energilagring, särskilt långsiktiga lösningar för energilagring och energilagring som kopplar el till andra energibärare, och optimera befintliga lösningar (t.ex. effektivitet, kapacitet, varaktighet, minimalt klimat- och miljöavtryck). Man bör överväga riskreducerande instrument, såsom program för att påskynda teknikutvecklingen och särskilda stödsystem som bidrar till att innovativ energilagringsteknik når kommersialiseringsfasen.

Utfärdad i Bryssel den 14 mars 2023.

På kommissionens vägnar

Kadri SIMSON

Ledamot av kommissionen


(1)  COM(2019) 640 final. Den europeiska gröna given innehåller också mål utöver klimatneutralitet, såsom att hejda förlusten av biologisk mångfald, minska och eliminera föroreningar och bryta sambandet mellan ekonomisk tillväxt och resursanvändning genom strategier för cirkulär ekonomi.

(2)  COM(2021) 550 final.

(3)  COM(2022) 108 final.

(4)  COM(2022) 230 final.

(5)  Se avsnitt 2.2 i SWD(2023) 57

(6)  Enligt definitionen i artikel 2.45 och 2.49 i direktiv (EU) 2019/944 (EUT L 158, 14.6.2019, s. 125).

(7)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/944 av den 5 juni 2019 om gemensamma regler för den inre marknaden för el och om ändring av direktiv 2012/27/EU (EUT L158, 14.6.2019, s.125).

(8)  Meddelande från kommissionen – Riktlinjer för statligt stöd till klimat, miljöskydd och energi 2022 C/2022/481 (EUT C 80, 18.2.2022, s. 1).

(9)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 347/2013 av den 17 april 2013 om riktlinjer för transeuropeiska energiinfrastrukturer (EUT L 115, 25.4.2013, s. 39).

(10)  EUT L 328, 21.12.2018, s. 1.

(11)  https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal/delivering-european-green-deal_en#documents

(12)  För att uppnå målen i den europeiska gröna given och respektera principen om att inte vålla skada är det också nödvändigt att ta hänsyn till bredare miljömässiga kompromisser för energilagring och tillhandahålla lösningar för att begränsa eller neutralisera dem.

(13)  COM(2015) 80.

(14)  Se även kommissionens rekommendation (EU) 2022/822 av den 18 maj 2022 om påskyndande av tillståndsförfaranden för projekt för förnybar energi och underlättande av energiköpsavtal (EUT L 146, 25.5.2022, s. 132), och rådets förordning (EU) 2022/2577 av den 22 december 2022 om en ram för att påskynda utbyggnaden av förnybar energi (EUT L 335, 29.12.2022, s. 36).