29.9.2023   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 241/125


RÅDETS BESLUT (EU) 2023/2096

av den 28 september 2023

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i associeringskommittén i dess konstellation för handelsfrågor, vilken inrättades genom associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Moldavien, å andra sidan, vad gäller ändring av bilaga XXVIII-B (Tillämpliga regler för teletjänster) och av bilaga XXVIII-C (Tillämpliga regler för post- och budtjänster) till det avtalet

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 207.4 första stycket jämfört med artikel 218.9,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)

Associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Moldavien, å andra sidan (1) (avtalet) trädde i kraft den 1 juli 2016.

(2)

I artikel 436.3 i avtalet föreskrivs att associeringsrådet EU–Republiken Moldavien (associeringsrådet) har befogenhet att uppdatera eller ändra bilagorna till avtalet.

(3)

Enligt artikel 438.2 i avtalet får associeringsrådet delegera vilken som helst av sina befogenheter till associeringskommittén, inklusive befogenheten att fatta bindande beslut.

(4)

Genom associeringsrådets beslut nr 3/2014 (2) delegerades befogenheten att uppdatera eller ändra de bilagor till avtalet som hänför sig bland annat till kapitel 6 (Etablering, handel med tjänster och elektronisk handel) i avdelning V (Handel och handelsrelaterade frågor) i avtalet till associeringskommittén i dess konstellation för handelsfrågor, i den mån det inte finns några särskilda bestämmelser i kapitel 6 som rör uppdatering eller ändring av dessa bilagor. Det finns inga särskilda bestämmelser i kapitel 6 om uppdatering eller ändring av dessa bilagor.

(5)

Associeringskommittén i dess konstellation för handelsfrågor bör anta ett beslut om ändring av bilaga XXVIII-B (Tillämpliga regler för teletjänster) och bilaga XXVIII-C (Tillämpliga regler för post- och budtjänster) under 2023.

(6)

Såsom anges i ingressen till avtalet och i enlighet med artiklarna 230 och 240 i avtalet erkänner unionen och Republiken Moldavien (Moldavien) vikten av att Moldaviens befintliga lagstiftning tillnärmas unionens lagstiftning, vilket innebär att Moldavien måste säkerställa att dess befintliga och framtida lagstiftning gradvis görs förenlig med unionens regelverk. I artikel 102 i avtalet föreskrivs dessutom att Moldavien ska närma sin lagstiftning till de EU-rättsakter och internationella instrument som anges i bilaga XXVIII-B till avtalet i enlighet med bestämmelserna i den bilagan.

(7)

Moldavien har begärt ytterligare integration vad gäller roamingsektorn i unionen och en uppdatering av avtalet så att det även omfattar nyare rättsakter i unionens regelverk om teletjänster och post- och budtjänster.

(8)

Mot bakgrund av att bilaga XXVIII-B (Tillämpliga regler för teletjänster) till avtalet bör kompletteras med relevanta EU-rättsakter avseende roaming i allmänna mobilnät och andra nyligen antagna rättsakter i unionens regelverk avseende teletjänster, är det nödvändigt att lägga till de relevanta akterna i den bilagan. Det är också nödvändigt att låta vissa rättsakter i den bilagan utgå, då dessa har ersatts eller ändrats genom senare rättsakter.

(9)

Mot bakgrund av att bilaga XXVIII-C (Tillämpliga regler för post- och budtjänster) bör kompletteras med nyare rättsakter i unionens regelverk avseende post- och budtjänster är det nödvändigt att lägga till de relevanta akterna i den bilagan.

(10)

Det är därför lämpligt att fastställa den ståndpunkt som bör intas på unionens vägnar i associeringskommittén i dess konstellation för handelsfrågor, eftersom beslutet om ändring av bilaga XXVIII-B (Tillämpliga regler för teletjänster) och bilaga XXVIII-C (Tillämpliga regler för post- och budtjänster) till avtalet kommer att vara bindande för unionen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i associeringskommittén i dess konstellation för handelsfrågor, vilken inrättades genom associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Moldavien, å andra sidan, vad gäller ändring av bilaga XXVIII-B (Tillämpliga regler för teletjänster) och bilaga XXVIII-C (Tillämpliga regler för post- och budtjänster) till det avtalet ska grundas på utkastet till associeringskommitténs beslut som åtföljer detta beslut.

Artikel 2

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Utfärdat i Bryssel den 28 september 2023.

På rådets vägnar

F. GRANDE-MARLASKA GÓMEZ

Ordförande


(1)   EUT L 260, 30.8.2014, s. 4.

(2)  Beslut nr 3/2014 av associeringsrådet EU–Republiken Moldavien av den 16 december 2014 om associeringsrådets delegering av vissa befogenheter till associeringskommittén i dess konstellation för handelsfrågor (EUT L 110, 29.4.2015, s. 40).


UTKAST

BESLUT nr …/2023 AV ASSOCIERINGSKOMMITTÉN EU-REPUBLIKEN MOLDAVIEN I DESS KONSTELLATION FÖR HANDELSFRÅGOR

av den …

om ändring av bilaga XXVIII-B (Tillämpliga regler för teletjänster) och bilaga XXVIII-C (Tillämpliga regler för post- och budtjänster) till associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Moldavien, å andra sidan

ASSOCIERINGSKOMMITTÉN I DESS KONSTELLATION FÖR HANDELSFRÅGOR HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Moldavien, å andra sidan, särskilt artiklarna 102, 230 och 240, och

Beslut nr 3/2014 av associeringsrådet EU-Republiken Moldavien av den 16 december 2014 om associeringsrådets delegering av vissa befogenheter till associeringskommittén i dess konstellation för handelsfrågor (1).

av följande skäl:

(1)

Associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Moldavien, å andra sidan (avtalet) trädde i kraft den 1 juli 2016.

(2)

I artikel 1.2 g i avtalet föreskrivs att syftet med avtalet bland annat är att skapa förutsättningar för stärkta ekonomiska förbindelser och handelsförbindelser med sikte på Republiken Moldaviens (Moldavien) gradvisa integration i EU:s inre marknad, bland annat genom att det inrättas ett djupgående och omfattande frihandelsområde, som kommer att leda till en omfattande tillnärmning av lagstiftningen och av marknadstillträdet, i enlighet med de rättigheter och skyldigheter som följer av medlemskapet i Världshandelsorganisationen och en öppen tillämpning av dessa rättigheter och skyldigheter.

(3)

I artikel 102 i avtalet föreskrivs att Moldavien ska närma sin lagstiftning till de EU-rättsakter och internationella instrument som anges i bilaga XXVIII-B till avtalet i enlighet med bestämmelserna i den bilagan.

(4)

I artikel 230 i avtalet föreskrivs att Moldavien ska närma sin lagstiftning till de EU-rättsakter och internationella instrument som anges i bilaga XXVIII-C till avtalet i enlighet med bestämmelserna i den bilagan.

(5)

Moldavien har begärt utökat marknadstillträde vad gäller roaming.

(6)

Regler om roaming är en del av EU:s regelverk för telekommunikationer, men de togs inte med i bilaga XXVIII-B (Tillämpliga regler för teletjänster) när avtalet ingicks. Bilaga XXVIII-B bör därför kompletteras med relevanta EU-rättsakter rörande roaming.

(7)

I det nuvarande skedet av den ekonomiska och rättsliga utvecklingen av EU:s inre marknad för teletjänster är de relevanta unionsakterna rörande roaming följande: Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/2286 (2), Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1971 (3) och Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/1972 (4), kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/654 (5) och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/612 (6).

(8)

I artikel 1.4 i förordning (EU) 2022/612 och i artikel 3.2 och 3.3 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/654 hänvisas till de referensväxelkurser som offentliggörs av Europeiska centralbanken i Europeiska unionens officiella tidning. För närvarande offentliggör Europeiska centralbanken inte växelkurser för moldovansk leu. Det krävs därför en anpassning av dessa bestämmelser för att föreskriva användning av de växelkurser mellan euro och moldovansk leu som offentliggjorts av Moldaviens centralbank så länge som Europeiska centralbanken inte offentliggör växelkurser för moldovansk leu.

(9)

Dessutom har unionens regelverk som avses i bilaga XXVIII-B utvecklats sedan den senaste uppdateringen av bilagan av den 4 oktober 2019, och unionens regelverk som avses i bilaga XXVIII-C har utvecklats sedan avtalet trädde i kraft.

(10)

Det är därför nödvändigt att uppdatera och ändra bilagorna XXVIII-B och XXVIII-C till avtalet genom att de relevanta EU-rättsakterna läggs till i bilagorna XXVIII-B och XXVIII-C och genom att de rättsakter som de ersätter utgår.

(11)

Den 16 december 2014 delegerade associeringsrådet, genom beslut nr 3/2014, befogenheten att uppdatera eller ändra vissa handelsrelaterade bilagor till avtalet till associeringskommittén i den konstellation för handelsfrågor som avses i artikel 438.3 i avtalet.

(12)

När Moldavien anser att en viss EU-rättsakt har antagits och införlivats korrekt bör Moldavien till EU:s medsekreterare i associeringskommittén i dess konstellation för handelsfrågor överlämna de relevanta införlivandetabellerna tillsammans med en officiell engelsk översättning av den införlivande moldaviska rättsakten.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Bilaga XXVIII-B (Tillämpliga regler för teletjänster) till avtalet ska ändras i enlighet med bilaga I till detta beslut.

Artikel 2

Bilaga XXVIII-C (Tillämpliga regler för post- och budtjänster) till avtalet ska ändras i enlighet med bilaga II till detta beslut.

Artikel 3

Detta beslut har upprättats på bulgariska, danska, engelska, estniska, finska, franska, grekiska, iriska, italienska, kroatiska, lettiska, litauiska, maltesiska, nederländska, polska, portugisiska, rumänska, slovakiska, slovenska, spanska, svenska, tjeckiska, tyska och ungerska språken, vilka alla texter är lika giltiga.

Artikel 4

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Utfärdat i … den …

För associeringskommittén i dess konstellation för handelsfrågor

Ordförandena

Sekreterarna


(1)   EUT L 110, 29.4.2015, s. 40.

(2)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/2286 av den 15 december 2016 om tillämpningsföreskrifter för policyer för normal användning och metodik för bedömning av hållbarheten vad gäller avskaffande av tilläggsavgifter för roaming i slutkundsledet och ansökan som inlämnas av roamingleverantörer för denna bedömning (EUT L 344, 17.12.2016, s. 46).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1971 av den 11 december 2018 om inrättande av Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation (Berec) och Byrån för stöd till Berec (Berecbyrån), om ändring av förordning (EU) 2015/2120 och om upphävande av förordning (EG) nr 1211/2009 (EUT L 321, 17.12.2018, s. 1).

(4)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/1972 av den 11 december 2018 om inrättande av en europeisk kodex för elektronisk kommunikation (EUT L 321, 17.12.2018, s. 36).

(5)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/654 av den 18 december 2020om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/1972 genom fastställande av en enda unionsomfattande högsta termineringstaxa för röstsamtal i mobila nät och en enda unionsomfattande högsta termineringstaxa för röstsamtal i fasta nät (EUT L 137, 22.4.2021, s. 1).

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/612 av den 6 april 2022 om roaming i allmänna mobilnät i unionen (EUT L 115, 13.4.2022, s. 1).


BILAGA I

1.   

Bilaga XXVIII-B (Tillämpliga regler för teletjänster) ska ändras genom att följande EU-rättsakter läggs till:

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/1972 av den 11 december 2018 om inrättande av en europeisk kodex för elektronisk kommunikation (omarbetning).

Tidsplan: Bestämmelserna i direktiv (EU) 2018/1972 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/612 av den 6 april 2022 om roaming i allmänna mobilnät i unionen (omarbetning).

Bestämmelserna i förordning (EU) nr 2022/612 ska, inom ramen för detta avtal, tillämpas med följande anpassning: I artikel 1.4 hänvisas till referensväxelkurser som offentliggörs av Europeiska centralbanken i Europeiska unionens officiella tidning. Så länge som Europeiska centralbanken inte offentliggör växelkurser för moldovansk leu ska de växelkurser mellan euron och moldovansk leu som offentliggörs av Moldaviens centralbank användas vid tillämpningen av artikel 1.4. De referensperioder och villkor som fastställs i artikel 1.4 förblir oförändrade.

Tidsplan: Bestämmelserna i förordning (EU) 2022/612 ska införlivas inom två år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/2286 av den 15 december 2016 om tillämpningsföreskrifter för policyer för normal användning och metodik för bedömning av hållbarheten vad gäller avskaffande av tilläggsavgifter för roaming i slutkundsledet och ansökan som inlämnas av roamingleverantörer för denna bedömning.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/2286 ska införlivas inom två år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/654 av den 18 december 2020 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/1972 genom fastställande av en enda unionsomfattande högsta termineringstaxa för röstsamtal i mobila nät och en enda unionsomfattande högsta termineringstaxa för röstsamtal i fasta nät.

Bestämmelserna i kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/654 ska, inom ramen för detta avtal, tillämpas med följande anpassning: I artikel 3.2 och 3.3 hänvisas till de referensväxelkurser som offentliggörs av Europeiska centralbanken i Europeiska unionens officiella tidning. Så länge som Europeiska centralbanken inte offentliggör växelkurser för moldovansk leu ska de växelkurser mellan euron och moldovansk leu som offentliggörs av Moldaviens centralbank användas vid tillämpningen av artikel 3.2 och 3.3. De referensperioder och villkor som fastställs i artikel 3.2 och 3.3 förblir oförändrade.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/654 ska införlivas före roamingförordningen och inom två år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1971 av den 11 december 2018 om inrättande av Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation (Berec) och Byrån för stöd till Berec (Berecbyrån), om ändring av förordning (EU) 2015/2120 och om upphävande av förordning (EG) nr 1211/2009.

Moldaviens nationella regleringsmyndigheter med huvudansvar för tillsynen över den dagliga verksamheten på marknaderna för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster ska till fullo delta i det arbete som bedrivs av Berecs nämnd för regleringsmyndigheterna, Berecs arbetsgrupper och Berecbyråns styrelse. Moldaviens nationella regleringsmyndighet ska ha samma rättigheter och skyldigheter som de nationella tillsynsmyndigheterna i EU:s medlemsstater, med undantag för rösträtt och för ordförandeskapet i tillsynsnämnden och styrelsen.

Mot bakgrund av detta ska Moldaviens nationella regleringsmyndighet företrädas på lämplig nivå i enlighet med bestämmelserna i Berecförordningen. I enlighet med de relevanta bestämmelserna i de EU-förordningar som nämns ovan ska Berec och Berecbyrån, allt efter omständigheterna, bistå Moldaviens nationella regleringsmyndighet i utförandet av dess uppgifter.

Moldaviens nationella regleringsmyndighet ska ta största möjliga hänsyn till alla riktlinjer, yttranden, rekommendationer, gemensamma ståndpunkter och bästa praxis som antas av Berec i syfte att säkerställa en konsekvent tillämpning av regelverket för elektronisk kommunikation.

Tidsplan: Bestämmelserna i förordning (EU) 2018/1971 ska införlivas inom två år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/2243 av den 17 december 2019 om fastställande av en mall för avtalssammanfattning som ska användas av tillhandahållare av allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/1972.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/2243 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/61/EU av den 15 maj 2014 om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation.

Tidsplan: Bestämmelserna i direktiv 2014/61/EU ska införlivas före roamingförordningen och inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2120 av den 25 november 2015 om åtgärder rörande en öppen internetanslutning och om ändring av direktiv 2002/22/EG om samhällsomfattande tjänster och användares rättigheter avseende elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster och förordning (EU) nr 531/2012 om roaming i allmänna mobilnät i unionen (EUT L 310, 26.11.2015, s. 1), i dess ändrade lydelse enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1971 av den 11 december 2018 (EUT L 321, 17.12.2018, s. 1).

Tidsplan: Bestämmelserna i förordning (EU) 2015/2120 ska införlivas före roamingförordningen och inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens beslut 2007/176/EG av den 11 december 2006 om en förteckning över standarder och/eller specifikationer för elektroniska kommunikationsnät, kommunikationstjänster och tillhörande faciliteter och tjänster, som ersätter alla tidigare versioner (EUT L 86, 27.3.2007, s. 11), i dess ändrade lydelse enligt kommissionens beslut 2008/286/EG av den 17 mars 2008 (EUT L 93, 4.4.2008, s. 24).

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens beslut 2007/176/EG ska införlivas inom två år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2015/296 av den 24 februari 2015 om inrättande av förfaranden för samarbete mellan medlemsstaterna om elektronisk identifiering i enlighet med artikel 12.7 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 910/2014 om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2015/296 ska införlivas inom tre år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1501 av den 8 september 2015 om interoperabilitetsramverket enligt artikel 12.8 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 910/2014 om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1501 ska införlivas inom tre år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1502 av den 8 september 2015 om fastställande av tekniska minimispecifikationer och förfaranden för tillitsnivåer för medel för elektronisk identifiering i enlighet med artikel 8.3 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 910/2014 om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1502 ska införlivas inom tre år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2015/1984 av den 3 november 2015 om förutsättningar, format och förfaranden för anmälan enligt artikel 9.5 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 910/2014 om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2015/1984 ska införlivas inom tre år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1024 av den 20 juni 2019 om öppna data och vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn (omarbetning).

Tidsplan: Bestämmelserna i direktiv (EU) 2019/1024 ska införlivas inom två år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2023/138 av den 21 december 2022 om fastställande av en förteckning över särskilda värdefulla dataset och arrangemangen för offentliggörande och vidareutnyttjande av dessa.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2023/138 ska införlivas inom två år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/2065 av den 19 oktober 2022 om en inre marknad för digitala tjänster och om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/31/EG (förordningen om digitala tjänster).

Tidsplan: Bestämmelserna i förordning (EU) 2022/2065 ska införlivas inom tre år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens rekommendation (EU) 2018/334 av den 1 mars 2018 om åtgärder för att effektivt bekämpa olagligt innehåll online.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens rekommendation (EU) 2018/334 ska införlivas inom två år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/1925 av den 14 september 2022 om öppna och rättvisa marknader inom den digitala sektorn och om ändring av direktiv (EU) 2019/1937 och (EU) 2020/1828 (Förordningen om digitala marknader).

Tidsplan: Bestämmelserna i förordning (EU) 2022/1925 ska införlivas inom tre år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1150 av den 20 juni 2019 om främjande av rättvisa villkor och transparens för företagsanvändare av onlinebaserade förmedlingstjänster (förordningen om förbindelserna mellan plattformar och företag).

Tidsplan: Bestämmelserna i förordning (EU) 2019/1150 ska införlivas inom två år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/302 av den 28 februari 2018 om åtgärder mot omotiverad geoblockering och andra former av diskriminering på grund av kunders nationalitet, bosättningsort eller etableringsort på den inre marknaden och om ändring av förordningarna (EG) nr 2006/2004 och (EU) 2017/2394 samt direktiv 2009/22/EG (förordningen om geoblockering).

Tidsplan: Bestämmelserna i förordning (EU) 2018/302 ska införlivas inom två år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/58/EG av den 12 juli 2002 om behandling av personuppgifter och integritetsskydd inom sektorn för elektronisk kommunikation (direktiv om integritet och elektronisk kommunikation), i dess lydelse enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/136/EG.

Tidsplan: Bestämmelserna i direktiv 2002/58/EG ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

RADIOSPEKTRUMLAGSTIFTNING

Europaparlamentets och rådets beslut nr 243/2012/EU av den 14 mars 2012 om inrättande av ett flerårigt program för radiospektrumpolitik.

Tidsplan: Bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets beslut nr 243/2012/EU ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut 2013/195/EU av den 23 april 2013 om definition av praktiska modaliteter, enhetliga format och metoder för den radiospektruminventering som fastställts i Europaparlamentets och rådets beslut nr 243/2012/EU om inrättande av ett flerårigt program för radiospektrumpolitik.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut 2013/195/EU ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2016/687 av den 28 april 2016 om harmonisering av frekvensbandet 694–790 MHz för markbundna system som kan tillhandahålla trådlösa bredbandstjänster och för flexibel nationell användning i unionen.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2016/687 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2016/2317 av den 16 december 2016 om ändring av kommissionens beslut 2008/294/EG och kommissionens genomförandebeslut 2013/654/EU, för att förenkla användning av mobilkommunikation ombord på luftfartyg (mobilkommunikationstjänster) i unionen.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2016/2317 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/191 av den 1 februari 2017 om ändring av beslut 2010/166/EU för att införa ny teknik och nya frekvensband för mobila kommunikationstjänster på fartyg i Europeiska unionen.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/191 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Europaparlamentets och rådets beslut (EU) 2017/899 av den 17 maj 2017 om användningen av frekvensbandet 470–790 MHz i unionen.

Tidsplan: Bestämmelserna i beslut (EU) 2017/899 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/1483 av den 8 augusti 2017 om ändring av beslut 2006/771/EG om harmonisering av radiospektrum för användning av kortdistansutrustning och om upphävande av beslut 2006/804/EG.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/1483 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/2077 av den 10 november 2017 om ändring av beslut 2005/50/EG om harmonisering av radiospektrumet i frekvensbandet 24 GHz för den tidsbegränsade användningen av kortdistansradarutrustning för bilar i gemenskapen.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/2077 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2018/661 av den 26 april 2018 om ändring av genomförandebeslut (EU) 2015/750 om harmonisering av frekvensbandet 1 452–1 492 MHz för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i unionen vad gäller dess utvidgning i de harmoniserade frekvensbanden 1 427–1 452 MHz och 1 492–1 517 MHz.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2018/661 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2018/1538 av den 11 oktober 2018 om harmonisering av radiospektrum för användning av kortdistansutrustning inom frekvensbanden 874–876 och 915–921 MHz.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2018/1538 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2019/235 av den 24 januari 2019 om ändring av beslut 2008/411/EG vad gäller en uppdatering av de tekniska villkor som är tillämpliga på frekvensbandet 3 400–3 800 MHz.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2019/235 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2019/785 av den 14 maj 2019 om harmonisering av radiospektrumet för utrustning som använder ultrabredbandsteknik i unionen och om upphävande av beslut 2007/131/EG.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2019/785 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2019/1345 av den 2 augusti 2019 om ändring av beslut 2006/771/EG vad gäller uppdatering av harmoniserade tekniska villkor på området radiospektrumanvändning för kortdistansutrustning.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2019/1345 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2019/784 av den 14 maj 2019 om harmonisering av frekvensbandet 24,25–27,5 GHz för markbundna system som kan användas för trådlösa bredbandiga elektroniska kommunikationstjänster i unionen.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2019/784 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2020/590 av den 24 april 2020 om ändring av beslut (EU) 2019/784 vad gäller en uppdatering av de tekniska villkor som är tillämpliga på frekvensbandet 24,25–27,5 GHz.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2020/590 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2020/636 av den 8 maj 2020 om ändring av beslut 2008/477/EG vad gäller en uppdatering av de tekniska villkor som är tillämpliga på frekvensbandet 2 500–2 690 MHz.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2020/636 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2020/667 av den 6 maj 2020 om ändring av beslut 2012/688/EU vad gäller en uppdatering av de tekniska villkor som är tillämpliga på frekvensbanden 1 920–1 980 MHz och 2 110–2 170 MHz.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2020/667 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/1070 av den 20 juli 2020 om fastställande av egenskaper för trådlösa accesspunkter med kort räckvidd enligt artikel 57.2 i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/1972 om inrättande av en europeisk kodex för elektronisk kommunikation.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/1070 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2020/1426 av den 7 oktober 2020 om harmoniserad användning av radiospektrum i frekvensbandet 5 875–5 935 MHz för säkerhetsrelaterade tillämpningar i intelligenta transportsystem (ITS) och om upphävande av beslut 2008/671/EG.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2020/1426 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2021/1067 av den 17 juni 2021 om harmoniserad användning av radiospektrum i frekvensbandet 5 945–6 425 MHz för införande av Wireless Access System med Radio Local Area Network (WAS/RLAN).

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2021/1067 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2021/1730 av den 28 september 2021 om harmoniserad användning av de parade frekvensbanden 874,4–880,0 MHz och 919,4–925,0 MHz och av det oparade frekvensbandet 1 900–1 910 MHz för mobil radio för järnväg.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2021/1730 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2022/172 av den 7 februari 2022 om ändring av kommissionens genomförandebeslut (EU) 2018/1538 om harmonisering av radiospektrum för användning av kortdistansutrustning inom frekvensbanden 874–876 MHz och 915–921 MHz.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2022/172 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2022/173 av den 7 februari 2022 om harmonisering av frekvensbanden 900 MHz och 1 800 MHz för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i unionen och om upphävande av beslut 2009/766/EG.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2022/173 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2022/179 av den 8 februari 2022 om harmoniserad användning av radiospektrum i frekvensbandet 5 GHz för införande av Wireless Access Systems med Radio Local Area Networks (WAS/RLANs) och om upphävande av beslut 2005/513/EG.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2022/179 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2022/180 av den 8 februari 2022 om ändring av beslut 2006/771/EG vad gäller uppdatering av harmoniserade tekniska villkor på området radiospektrumanvändning för kortdistansutrustning.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2022/180 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2022/2307 av den 23 november 2022 om ändring av genomförandebeslut (EU) 2022/179 vad gäller att anvisa frekvensbanden 5 150–5 250 MHz, 5 250–5 350 MHz och 5 470–5 725 MHz och göra dem tillgängliga i enlighet med de tekniska villkor som anges i bilagan.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2022/2307 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2022/2324 av den 23 november 2022 om ändring av beslut 2008/294/EG i syfte att inbegripa ytterligare åtkomstteknik och åtgärder för drift av mobilkommunikationstjänster i luftfartyg i unionen.

Tidsplan: Bestämmelserna i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2022/2324 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.

2   

Bilaga XXVIII-B (Tillämpliga regler för teletjänster) ska ändras genom att följande EU-rättsakter utgår:

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/21/EG av den 7 mars 2002 om ett gemensamt regelverk för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (ramdirektiv), i dess lydelse enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/140/EG av den 25 november 2009.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/20/EG av den 7 mars 2002 om auktorisation för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (auktorisationsdirektiv), i dess lydelse enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/140/EG av den 25 november 2009.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/19/EG av den 7 mars 2002 om tillträde till och samtrafik mellan elektroniska kommunikationsnät och tillhörande faciliteter (tillträdesdirektiv), i dess lydelse enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/140/EG.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/22/EG av den 7 mars 2002 om samhällsomfattande tjänster och användares rättigheter avseende elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (direktiv om samhällsomfattande tjänster), i dess lydelse enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/136/EG av den 25 november 2009 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2120.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/98/EG av den 17 november 2003 om vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn, ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/37/EU.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/37/EU av den 26 juni 2013 om ändring av direktiv 2003/98/EG om vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn.

Kommissionens beslut 2005/513/EG av den 11 juli 2005 om harmoniserad användning av radiospektrum i frekvensbandet 5 GHz för införande av Wireless Access Systems med Radio Local Area Networks (WAS/RLANs).

Kommissionens beslut 2007/90/EG av den 12 februari 2007 om ändring av beslut 2005/513/EG om harmoniserad användning av radiospektrum i frekvensbandet 5 GHz för införande av Wireless Access Systems med Radio Local Area Networks (WAS/RLANs).

Kommissionens beslut 2006/804/EG av den 23 november 2006 om harmonisering av radiospektrum för utrustning för radiofrekvensidentifiering (RFID) som används i UHF-bandet.

Kommissionens beslut 2007/131/EG av den 21 februari 2007 om harmoniserad användning av radiospektrumet för utrustning som använder ultrabredbandsteknik i gemenskapen.

Kommissionens beslut 2009/343/EG av den 21 april 2009 om ändring av beslut 2007/131/EG om harmoniserad användning av radiospektrumet för utrustning som använder ultrabredbandsteknik i gemenskapen.

Kommissionens genomförandebeslut 2014/702/EU av den 7 oktober 2014 om ändring av beslut 2007/131/EG om harmoniserad användning av radiospektrumet för utrustning som använder ultrabredbandsteknik i gemenskapen.

Kommissionens beslut 2008/671/EG av den 5 augusti 2008 om harmoniserad användning av radiospektrum i frekvensbandet 5 875–5 905 MHz för säkerhetsrelaterade tillämpningar i intelligenta transportsystem (ITS).


BILAGA II

Bilaga XXVIII-C (Tillämpliga regler för post- och budtjänster) ska ändras genom att följande EU-rättsakter läggs till:

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/644 av den 18 april 2018 om gränsöverskridande paketleveranstjänster.

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/1263 av den 20 september 2018 om fastställande av formulär för inlämnande av information från tillhandahållare av paketleveranstjänster enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/644.

Tidsplan: Bestämmelserna i förordning (EU) 2018/644 och i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/1263 ska införlivas inom ett år efter ikraftträdandet av detta beslut.