21.12.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 327/82


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2022/2473

av den 14 december 2022

genom vilken vissa kategorier av stöd till företag som är verksamma inom produktion, beredning och saluföring av fiskeri- och vattenbruksprodukter förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 108.4,

med beaktande av rådets förordning (EU) 2015/1588 av den 13 juli 2015 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (förordning (EU) 2015/1588) på vissa slag av övergripande statligt stöd (1), särskilt artikel 1.1 a i, ii, vi, vii och x,

efter att ha offentliggjort ett utkast till denna förordning (2),

efter att ha rådfrågat den rådgivande kommittén för statligt stöd, och

av följande skäl:

(1)

Statlig finansiering som uppfyller kriterierna i artikel 107.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) utgör statligt stöd och ska anmälas till kommissionen i enlighet med artikel 108.3 i detta. Enligt artikel 109 i EUF-fördraget får dock rådet fastställa vilka kategorier av stödåtgärder som är undantagna från denna anmälningsskyldighet. Enligt artikel 108.4 i EUF-fördraget får kommissionen anta förordningar avseende dessa kategorier av stöd.

(2)

Förordning (EU) 2015/1588 ger kommissionen befogenhet att i enlighet med artikel 109 i EUF-fördraget förklara att vissa kategorier av stöd på vissa villkor får undantas från anmälningsskyldigheten. Kommissionen har i ett flertal beslut tillämpat artiklarna 107 och 108 i EUF-fördraget på företag som är verksamma inom produktion, beredning och saluföring av fiskeri- och vattenbruksprodukter. Kommissionen har också redogjort för sin politik på området i riktlinjer för denna sektor. Mot bakgrund av kommissionens erfarenheter av att tillämpa dessa bestämmelser är det lämpligt att kommissionen fortsätter att utnyttja de befogenheter den tilldelats genom förordning (EU) 2015/1588. Därför bör, på vissa villkor, stöd till mikroföretag samt små och medelstora företag som är verksamma inom produktion, beredning och saluföring av fiskeri- och vattenbruksprodukter samt stöd som ges till företag som är verksamma på dessa områden, oberoende av det stödmottagande företagets storlek, för att avhjälpa skador som orsakats av naturkatastrofer, stöd för att avhjälpa skador som orsakats av en allvarlig klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof, stöd för innovation och stöd för bevarandet av biologiska resurser från hav och sötvatten förklaras förenliga med den inre marknaden och inte omfattas av anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i EUF-fördraget. Undantaget från anmälningsskyldigheten bör också gälla stöd för att avhjälpa skador som orsakats av skyddade djurs beteende, oberoende av stödmottagarens storlek, som en åtgärd för bevarande av biologiska resurser från hav och sötvatten. Förordning (EU) 2015/1588 ger inte kommissionen befogenhet att, i enlighet med artikel 109 i EUF-fördraget, förklara att statligt stöd till offentligrättsliga organ, offentliga myndigheter eller offentliga eller halvoffentliga organisationer ska vara undantagna från anmälningsskyldigheten.

(3)

Det är lämpligt att fortsätta att utnyttja de befogenheter som ges genom förordning (EU) 2015/1588 för att undanta stöd för att avhjälpa skador som orsakats av naturkatastrofer som beviljas företag oberoende av stödmottagarens storlek.

(4)

Förordning (EU) 2015/1588 ger kommissionen befogenhet att undanta stöd för att avhjälpa skador som orsakats av vissa ogynnsamma väderförhållanden inom fisket från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i EUF-fördraget. På grundval av denna befogenhet fastställs i denna förordning tydliga förenlighetsvillkor för denna kategori av stöd, och dess tillämpningsområde definieras så att det omfattar stöd som beviljas företag oberoende av stödmottagarens storlek.

(5)

Förenligheten av statligt stöd inom fiskeri- och vattenbrukssektorn bedöms av kommissionen på grundval av målen för den gemensamma fiskeripolitiken enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013 (3). För att uppnå samstämmighet med unionsfinansierade stödåtgärder bör den högsta stödnivå för offentligt stöd som tillåts enligt denna förordning vara lika med den som fastställs för samma slags stöd i artikel 41 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1139 (4).

(6)

Det är viktigt att stöd inte beviljas i de fall där unionsrätten, och i synnerhet reglerna i förordning (EU) nr 1380/2013, inte följs. En medlemsstat kan således endast bevilja stöd inom fiskeri- och vattenbrukssektorn om de åtgärder som finansieras och deras effekter är förenliga med unionsrätten.

(7)

Denna förordning bör möjliggöra en bättre prioritering av tillämpningen av reglerna om statligt stöd och ökad förenkling, och bör leda till ökad insyn, effektiv utvärdering och kontroll av efterlevnaden av reglerna för statligt stöd på nationell nivå och unionsnivå, samtidigt som man bevarar kommissionens och medlemsstaternas institutionella befogenheter. I enlighet med proportionalitetsprincipen går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå dessa mål.

(8)

De allmänna villkoren för tillämpningen av denna förordning bör fastställas på grundval av ett antal gemensamma principer som garanterar att stödet underlättar utvecklingen av en ekonomisk verksamhet, har en tydlig stimulanseffekt, är nödvändigt, lämpligt och proportionellt, beviljas med full insyn, och omfattas av en kontrollmekanism och regelbunden utvärdering och inte påverkar handeln i negativ riktning i en omfattning som strider mot det gemensamma intresset.

(9)

Stöd som uppfyller samtliga villkor i denna förordning, både allmänna och särskilda för respektive stödkategori, bör anses förenliga med den inre marknaden och vara undantagna från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i EUF-fördraget.

(10)

Statligt stöd i den mening som avses i artikel 107.1 i EUF-fördraget som inte omfattas av denna förordning eller av andra förordningar antagna enligt artikel 1 i förordning (EU) 2015/1588 omfattas fortfarande av anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i EUF-fördraget. Denna förordning bör inte påverka medlemsstaternas rätt att anmäla stöd som eventuellt kan omfattas av denna förordning. Sådant stöd bör bedömas mot bakgrund av riktlinjerna för granskning av statligt stöd inom fiskeri- och vattenbrukssektorn (5).

(11)

Denna förordning bör inte gälla stöd som är avhängigt av att inhemska produkter används framför importerade eller stöd till exportrelaterade verksamheter. Förordningen bör framför allt inte gälla stöd för att finansiera upprättande och drift av distributionsnät i andra medlemsstater eller tredjeländer. Stöd som avser att täcka kostnaderna för att delta i handelsmässor eller för undersökningar eller konsulttjänster som krävs för att lansera en ny eller befintlig produkt på en ny marknad i en annan medlemsstat eller ett tredjeland bör normalt inte utgöra stöd till exportrelaterade verksamheter.

(12)

Kommissionen bör se till att godkänt stöd inte påverkar handeln i negativ riktning i en utsträckning som strider mot det gemensamma intresset. Därför bör denna förordning inte omfatta stöd till ett företag som är föremål för ett oreglerat återbetalningskrav till följd av ett tidigare kommissionsbeslut som förklarar stöd olagligt och oförenligt med den inre marknaden, med undantag för stödordningar för att avhjälpa skador som orsakats av naturkatastrofer eller av allvarliga klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof. Eftersom det skulle medföra en onödig administrativ börda att identifiera enskilda stödmottagare som deltar i projekt för lokalt ledd utveckling (LLU), bör ett sådant undantag också tillämpas på stöd till ett begränsat belopp för mikroföretag samt små och medelstora företag som deltar i LLU-projekt.

(13)

Stöd som beviljas företag i svårigheter bör i princip uteslutas från tillämpningsområdet för denna förordning eftersom sådant stöd bör bedömas enligt riktlinjerna för statligt stöd för undsättning och omstrukturering av icke-finansiella företag i svårigheter (6). Det är dock nödvändigt att, där så är lämpligt, fastställa vissa undantag från denna regel. I undantagsfall kan sådant stöd beviljas enligt denna förordning för att kompensera för kostnader för förebyggande, kontroll och utrotning av djursjukdomar och avhjälpa skador som orsakats av naturkatastrofer eller av vissa klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof. Dessutom bör denna förordning tillämpas på företag i svårigheter när det gäller stöd till mikroföretag samt små och medelstora företag som deltar i eller drar nytta av LLU-projekt, där det är svårt att identifiera enskilda stödmottagande företag inom sådana stödordningar. För att skapa rättslig säkerhet bör det fastställas tydliga kriterier för att avgöra huruvida företaget kan anses vara i svårigheter vid tillämpning av denna förordning.

(14)

Tillämpningen av reglerna om statligt stöd är i hög grad beroende av att medlemsstaterna samarbetar. Medlemsstaterna bör därför vidta alla åtgärder som krävs för att säkerställa att denna förordning följs, även när det gäller individuella stöd som beviljas enligt stödordningar som omfattas av denna förordning.

(15)

För att finna rätt balans mellan behovet att minimera snedvridningen av konkurrensen i den sektor där stödet beviljas och målen för denna förordning, bör individuellt stöd som överskrider ett fastställt högsta belopp inte medges undantag, oavsett om det betalas ut enligt stödordningar som undantas enligt denna förordning eller inte.

(16)

Med hänsyn till behovet av insyn, likabehandling och effektiv kontroll bör denna förordning endast tillämpas på stöd för vilket det är möjligt att i förväg räkna ut den exakta bruttobidragsekvivalenten utan att en riskbedömning behöver göras (”överblickbart stöd”).

(17)

Denna förordning bör definiera de villkor enligt vilka vissa särskilda stödinstrument, t.ex. lån, garantier, skatteåtgärder och, i synnerhet, förskott med återbetalningsskyldighet kan anses överblickbara. Stöd som ingår i garantier bör anses överblickbart om bruttobidragsekvivalenten har beräknats på grundval av de säkerhetsavgifter som föreskrivs för respektive typ av företag. När det gäller mikroföretag samt små och medelstora företag anges i kommissionens tillkännagivande om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget på statligt stöd i form av garantier (7) de årliga avgiftsnivåer över vilka en statlig garanti inte anses utgöra stöd. Vid tillämpning av denna förordning bör kapitaltillskott och riskkapitalåtgärder inte betraktas som överblickbart stöd.

(18)

För att säkerställa att stödet är nödvändigt och fungerar som stimulans till ytterligare utveckling av verksamheter eller projekt bör denna förordning inte gälla stöd till verksamheter som det stödmottagande företaget skulle bedriva även utan stöd. Stöd bör endast undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i EUF-fördraget i enlighet med denna förordning om verksamheten eller arbetet med det understödda projektet inleds efter det att det stödmottagande företaget har lämnat in en skriftlig ansökan om stödet.

(19)

Med avseende på stöd för särskilda ändamål som omfattas av denna förordning och som beviljas en stödmottagare som är ett stort företag bör medlemsstaten, utöver de villkor om stimulanseffekt som gäller för mikroföretag samt små och medelstora företag, även se till att stödmottagaren i ett internt dokument har analyserat lönsamheten hos det understödda projektet eller den understödda verksamheten, med stöd och utan stöd. Medlemsstaten bör kontrollera att detta interna dokument bekräftar en väsentlig ökning av projektets eller verksamhetens omfattning, en väsentlig ökning av det totala belopp som stödmottagaren investerar i det understödda projektet eller den understödda verksamheten eller en väsentlig ökning av hur snabbt det projekt eller den verksamhet som berörs slutförs. Det bör också vara möjligt att fastställa stimulanseffekten på grundval av det faktum att investeringsprojektet eller verksamheten i sig inte skulle ha genomförts i det berörda landsbygdsområdet om stödet inte hade beviljats.

(20)

Automatiska stödordningar i form av skatteförmåner bör fortsätta att omfattas av ett särskilt villkor som gäller stimulanseffekt, eftersom denna typ av stöd beviljas genom andra förfaranden än andra stödkategorier. Sådana stödordningar bör antas redan innan arbetet med det understödda projektet eller den understödda verksamheten inleds. Detta villkor bör dock inte vara tillämpligt i fråga om efterföljande ordningar på skatteområdet förutsatt att verksamheten redan omfattades av de tidigare skatteordningarna i form av skatteförmåner. För bedömning av stimulanseffekten i sådana stödordningar är den avgörande tidpunkten den tidpunkt då skatteåtgärden fastställdes för första gången i den ursprungliga stödordningen, som sedan ersätts av den efterföljande stödordningen.

(21)

Vid beräkningen av stödnivån bör endast stödberättigande kostnader beaktas. Denna förordning bör inte undanta stöd som överskrider den relevanta stödnivån därför att icke stödberättigande kostnader tas med. Fastställandet av de stödberättigande kostnaderna bör bestyrkas med tydlig, specifik och aktuell dokumentation. Alla siffror bör avse situationen före skatt eller avdrag för andra avgifter. Stöd som betalas ut i flera delbetalningar bör diskonteras till sitt värde den dag då stödet beviljades. De stödberättigande kostnaderna bör också diskonteras till sitt värde på dagen för beviljandet. Den ränta som bör användas för diskontering och för beräkning av stödbeloppet i fråga om stöd som inte beviljas i form av bidrag bör vara den gällande diskonteringsräntan respektive referensräntan vid den tidpunkt då stödet beviljades, fastställd i enlighet med meddelandet från kommissionen om en översyn av metoden för att fastställa referens- och diskonteringsräntor (8). Om stöd beviljas i form av skatteförmåner bör de olika delarna av stödet diskonteras på grundval av den diskonteringsränta som gäller vid de olika datum då skatteförmånerna får verkan. Användningen av stöd i form av förskott med återbetalningsskyldighet bör främjas, eftersom sådana riskdelningsinstrument förstärker ett stöds stimulanseffekt. Det bör därför slås fast att i de fall stöd beviljas i form av förskott med återbetalningsskyldighet kan de tillämpliga stödnivåer som avses i denna förordning komma att höjas.

(22)

Om det är fråga om skatteförmåner gällande framtida skatter är det eventuellt inte känt på förhand vilken diskonteringsränta som gäller och hur stora de olika delarna av stödet är. I sådana fall bör medlemsstaterna på förhand sätta ett tak för det diskonterade värdet på stödet som respekterar den tillämpliga stödnivån. När det blir känt hur stort stödbelopp som beviljas vid en viss tidpunkt kan diskonteringen därefter ske på grundval av den gällande diskonteringsräntan vid den tidpunkten. Det diskonterade värdet på varje del av stödet bör dras av från det sammanlagda takbeloppet.

(23)

Vid fastställandet av om de tröskelvärden för anmälan och de högsta tillåtna stödnivåer som avses i denna förordning har följts bör hänsyn tas till det sammanlagda belopp statligt stöd som beviljats för det understödda projektet eller den understödda verksamheten. Vidare bör det i denna förordning anges under vilka omständigheter olika stödkategorier får kumuleras. Stöd som är undantaget enligt denna förordning och allt annat förenligt stöd som är undantaget enligt någon annan förordning eller som godkänts av kommissionen får kumuleras, om åtgärderna i fråga avser olika identifierbara stödberättigande kostnader. Om olika stödkällor avser samma – helt eller delvis överlappande – identifierbara stödberättigande kostnader, bör kumulering tillåtas upp till den högsta tillåtna stödnivå eller det högsta tillåtna stödbelopp som gäller för sådant stöd enligt denna förordning. Denna förordning bör också innehålla särskilda regler om kumulering av stödåtgärder med stöd av mindre betydelse. Stöd av mindre betydelse beviljas sällan för eller kan sällan hänföras till särskilda identifierbara stödberättigande kostnader. I ett sådant fall bör det vara möjligt att fritt kumulera stöd av mindre betydelse med statligt stöd som undantas enligt denna förordning. Om stöd av mindre betydelse beviljas för samma identifierbara stödberättigande kostnader som statligt stöd som undantas enligt denna förordning bör dock kumulering tillåtas endast upp till den högsta tillåtna stödnivå som avses i kapitel III i denna förordning.

(24)

Eftersom statligt stöd i den mening som avses i artikel 107.1 i EUF-fördraget i princip är förbjudet är det viktigt att det finns en möjlighet att kontrollera om ett stöd beviljas enligt gällande regler. Insyn i statligt stöd är därför av avgörande betydelse för en korrekt tillämpning av EUF-fördragets regler och leder till bättre efterlevnad, ökad ansvarighet, kollegial granskning och på sikt till effektivare offentliga finanser. För att säkerställa öppenhet bör medlemsstaterna åläggas att inrätta övergripande webbplatser för statligt stöd på regional eller nationell nivå med sammanfattande information om varje stödåtgärd som undantas genom denna förordning. Denna skyldighet bör utgöra ett villkor för det individuella stödets förenlighet med den inre marknaden. Enligt den standardpraxis för offentliggörande av information som anges i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1024 (9) bör ett standardformat användas som gör det möjligt att söka, ladda ner och lätt offentliggöra information på internet. Länkarna till alla medlemsstaters webbplatser för statligt stöd bör offentliggöras på kommissionens webbplats. I enlighet med artikel 3 i förordning (EU) 2015/1588 bör den sammanfattande informationen om varje åtgärd som beviljats undantag enligt denna förordning offentliggöras på kommissionens webbplats.

(25)

För att garantera en effektiv övervakning av stödåtgärderna i enlighet med förordning (EU) 2015/1588 bör man utarbeta krav som gäller medlemsstaternas rapportering av stödåtgärder som har undantagits i enlighet med denna förordning. Det bör också fastställas regler om de register som medlemsstaterna bör föra över det stöd som undantas genom denna förordning, med hänsyn till den preskriptionsfrist som fastställs i artikel 17 i rådets förordning (EU) 2015/1589 (10). Slutligen bör varje individuellt stöd innehålla en uttrycklig hänvisning till denna förordning.

(26)

För att underbygga de villkor för förenlighet med den inre marknaden som anges i denna förordning bör det vara möjligt för kommissionen att återkalla rätten att omfattas av gruppundantaget för framtida stödåtgärder om dessa krav inte uppfylls. Kommissionen bör kunna begränsa återkallelsen av gruppundantaget till vissa typer av stöd, vissa stödmottagande företag eller stödåtgärder som antagits av vissa myndigheter om endast en begränsad grupp åtgärder eller vissa myndigheter påverkas av att denna förordning inte följs. En sådan riktad återkallelse bör vara en proportionell åtgärd med direkt koppling till en konstaterad underlåtenhet att följa denna förordning.

(27)

För att undanröja olikheter som kan medföra snedvridning av konkurrensen och för att underlätta samordningen mellan olika unionsinitiativ och nationella initiativ som rör mikroföretag samt små och medelstora företag samt av hänsyn till administrativ klarhet och rättslig säkerhet, bör definitionen av mikroföretag samt små och medelstora företag i denna förordning bygga på definitionen i kommissionens rekommendation 2003/361/EG (11).

(28)

Denna förordning bör omfatta den typ av stöd inom fiskeri- och vattenbrukssektorn som förr systematiskt har godkänts av kommissionen. Detta stöd bör inte kräva någon bedömning från fall till fall av förenligheten med den inre marknaden från kommissionens sida, förutsatt att det är förenligt med de villkor som fastställs i förordningarna (EU) nr 1380/2013 och (EU) 2021/1139, i tillämpliga fall.

(29)

Enligt artikel 107.2 b i EUF-fördraget är stöd för att avhjälpa skador som orsakats av naturkatastrofer eller exceptionella händelser förenligt med den inre marknaden. För att skapa rättslig säkerhet är det nödvändigt att fastställa vilken typ av händelser som kan utgöra en naturkatastrof för vilken undantag beviljas enligt denna förordning.

(30)

Fiskeri och vattenbruk är sektorer som är särskilt utsatta för allvarliga klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof och för djursjukdomar. Erfarenheten visar att dessa sektorer drabbas ovanligt hårt av sådana händelser och att fiskare lider betydande skada av dem. Åtgärder för att på lämpligt sätt försäkra och kompensera för sådana skador anses vara ett lämpligt verktyg för att hjälpa företag att återhämta sig från sådana skador och därmed överleva och på så sätt säkerställa att den ekonomiska verksamheten inom dessa sektorer utvecklas.

(31)

Skador till följd av allvarliga klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof såsom stormar, frost, hagel, is, regn eller allvarlig torka som inträffar mer regelbundet bör inte anses vara en naturkatastrof i den mening som avses i artikel 107.2 b i EUF-fördraget. I den mån de påverkar den ekonomiska verksamheten på ett sådant sätt att de kan likställas med en naturkatastrof, bör dock stöd för att avhjälpa skador som orsakats av allvarliga klimathändelser anses vara förenligt med den inre marknaden enligt artikel 107.3 c i EUF-fördraget.

(32)

För att säkerställa att stöd för att avhjälpa skador som orsakats av naturkatastrofer och allvarliga klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof omfattas av undantaget, bör de villkor på vilka sådant stöd kan omfattas av gruppundantag fastställas i denna förordning, i enlighet med vedertagen praxis. Dessa villkor bör särskilt avse den formella bekräftelsen från medlemsstaternas behöriga myndigheter att händelsen har karaktären av naturkatastrof eller allvarlig klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof samt att det finns ett direkt orsakssamband mellan naturkatastrofen eller den allvarliga klimathändelsen och de skador som det stödmottagande företaget lidit, vilket kan omfatta företag i svårigheter, och bör säkerställa att överkompensation undviks. Ersättningen bör inte överstiga vad som krävs för att det stödmottagande företaget ska kunna återgå till den situation som rådde innan händelsen inträffade.

(33)

Fiskeri och vattenbruk är sektorer där det saknas tillräckliga incitament för enskilda åtgärder, trots att resultatet av enskilda åtgärder sammantaget skulle gynna samtliga användare. Därför bör stöd för att skydda och återställa marin biologisk mångfald och tillhörande ekosystem samt för ersättningssystem inom ramen för hållbart fiske, inbegripet insamling av avfall från havet, anses vara förenligt med den inre marknaden i enligt artikel 107.3 c i EUF-fördraget.

(34)

Denna förordning tar hänsyn till den särskilda situationen i unionens yttersta randområden i enlighet med artikel 349 i EUF-fördraget, som föreskriver särskilda åtgärder.

(35)

Stöd som beviljas mikroföretag samt små och medelstora företag som deltar i LLU-projekt har liten inverkan på konkurrensen, särskilt med tanke på den positiva roll som stödet spelar för kunskapsutbyte, särskilt för lokalsamhällen, samt stödets ofta kollektiva karaktär och dess relativt ringa omfattning. Dessa projekt är integrerade samt omfattar flera aktörer och sektorer, vilket kan leda till vissa svårigheter när det gäller att klassificera dem enligt reglerna om statligt stöd. Kommuner omfattas till sin natur inte av definitionen av mikroföretag samt små och medelstora företag (12). De spelar dock ofta en viktig roll i organisationen och genomförandet av LLU-projekt. Om ett LLU-projekt genomförs till förmån för ett av de mål som anges i artikel 1 i rådets förordning (EU) 2015/1588 bör det därför vara möjligt att gruppundanta även stöd till kommuner inom ramen för ett sådant projekt. Eftersom LLU-projekten är lokala, utvalda enligt en flerårig lokal utvecklingsstrategi som fastställs och genomförs inom ramen för offentlig-privata partnerskap och utgår från samhälleliga och sociala samt miljö- och klimatrelaterade intressen, bör denna förordning inriktas på vissa svårigheter som LLU-projekt ställs inför, så att reglerna om statligt stöd lättare kan efterlevas. Detta bör också gälla kommuner som direkt eller indirekt drar nytta av LLU-projekt som eftersträvar ett av de mål som anges i artikel 1 i förordning (EU) 2015/1588.

(36)

Enligt artikel 15.1 f och 15.3 i rådets direktiv 2003/96/EG (13) kan medlemsstaterna införa skattebefrielse eller skattenedsättning i fråga om inlandsfiske och fiskodling. Det är därför lämpligt att fortsätta att undanta dessa åtgärder från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i fördraget om de villkor som föreskrivs i det direktivet är uppfyllda. Skattebefrielser som är tillämpliga på fiske inom EU:s vatten och som medlemsstaterna kan införa enligt artikel 14.1 c i det direktivet kan inte tillskrivas staten och bör därför inte utgöra statligt stöd.

(37)

Mot bakgrund av kommissionens erfarenhet på detta område bör reglerna på området statligt stöd ses över regelbundet. Därför bör tillämpningsperioden för denna förordning begränsas och övergångsbestämmelser bör fastställas. Med tanke på att villkoren för beviljande av stöd enligt denna förordning är nära kopplade till de villkor som fastställts för tillämpningen av förordning (EU) 2021/1139, genom vilken Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (EHFVF) inrättas för perioden mellan den 1 januari 2021 och den 31 december 2027, är det lämpligt att anpassa tillämpningsperioden för denna förordning till EHFVF:s. I syfte att säkerställa kontinuitet och rättssäkerhet under en övergångsperiod bör denna förordning tillämpas till och med den 31 december 2029.

(38)

Om denna förordnings giltighetstid skulle löpa ut utan att förlängas bör, i syfte att säkerställa kontinuitet och rättssäkerhet, stödordningar som redan undantagits enligt denna förordning fortsätta att vara undantagna i sex månader.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

Gemensamma bestämmelser

Artikel 1

Tillämpningsområde

1.   Denna förordning ska tillämpas på stöd som beviljas

a)

mikroföretag samt små och medelstora företag som är verksamma inom produktion, beredning eller saluföring av fiskeri- och vattenbruksprodukter,

b)

kommuner enligt artiklarna 54 och 55,

c)

fiskehamnar, landningsplatser, auktionshallar och skyddshamnar enligt artikel 29.

2.   Denna förordning ska också tillämpas på stöd som beviljas företag som är verksamma inom produktion, beredning eller saluföring av fiskeri- och vattenbruksprodukter för något av följande ändamål, oberoende av det stödmottagande företagets storlek:

a)

Avhjälpande av skador som orsakats av naturkatastrofer.

b)

Avhjälpande av skador som orsakats av en allvarlig klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof.

c)

Avhjälpande av skador som orsakats av skyddade djur.

d)

Innovation inom fiske och vattenbruk.

3.   Denna förordning ska inte tillämpas på följande:

a)

Stöd vars storlek fastställs på grundval av priset på eller mängden av de produkter som släpps ut på marknaden.

b)

Stöd till exportrelaterad verksamhet riktad mot tredjeländer eller medlemsstater, det vill säga stöd som är direkt knutet till exporterade kvantiteter, till upprättandet och driften av ett distributionsnät eller till andra löpande kostnader som har samband med exportverksamheten.

c)

Stöd som är avhängigt av att inhemska produkter används framför importerade.

d)

Stöd för särskilda ändamål till ett företag som avses i punkt 5.

e)

Stöd till insatser eller utgifter

i)

som ökar ett fiskefartygs fiskekapacitet,

ii)

för förvärv av utrustning som ökar ett fiskefartygs förmåga att lokalisera fisk,

iii)

för byggande, förvärv eller import av fiskefartyg, om inte annat föreskrivs i artikel 20,

iv)

för överföring till tredjeländer eller omflaggning till tredjelands flagg av fiskefartyg, inbegripet genom bildande av samriskföretag med partner i tredjeländer,

v)

för tillfälligt eller definitivt upphörande av fiskeverksamhet,

vi)

för undersökande fiske,

vii)

för överlåtelse av äganderätten till ett företag, om inte annat föreskrivs i artikel 20,

viii)

för direkt utsättning, utom utsättning i undersökande syfte,

ix)

för anläggande av nya hamnar eller nya auktionshallar,

x)

för marknadsinterventionsmekanismer som har till syfte att tillfälligt eller definitivt återta fiskeri- eller vattenbruksprodukter från marknaden i avsikt att minska tillgången för att förhindra prisfall eller driva upp priserna,

xi)

för investeringar ombord på fiskefartyg som är nödvändiga för att uppfylla kraven i unionsrätt som är i kraft vid tiden för inlämnandet av ansökan om stöd, inbegripet krav som följer av unionens skyldigheter inom ramen för regionala fiskeriförvaltningsorganisationer,

xii)

för investeringar ombord på fiskefartyg som har bedrivit fiskeverksamhet under mindre än 60 dagar under de två kalenderår som föregår det år då ansökan om stöd lämnas in,

xiii)

för ersättning eller modernisering av ett fiskefartygs huvud- eller hjälpmotor.

f)

Stöd som beviljas ett företag som

i)

har begått en allvarlig överträdelse enligt artikel 42 i rådets förordning (EG) nr 1005/2008 (14) eller enligt artikel 90 i förordning (EG) nr 1224/2009 (15),

ii)

har varit delaktigt i drift, förvaltning eller ägande av ett fiskefartyg som är upptaget i unionens förteckning över IUU-fartyg enligt artikel 40.3 i förordning (EG) nr 1005/2008 eller av ett fartyg som för ett sådant lands flagg som identifierats som ett icke-samarbetande tredjeland i enlighet med artikel 33 i den förordningen,

iii)

har begått något av de miljöbrott som anges i artiklarna 3 och 4 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/99/EG (16), när ansökan om stöd lämnas in enligt artiklarna 32–39 i den här förordningen.

4.   Denna förordning ska inte tillämpas på stöd till företag i svårigheter, dock med undantag av stöd som beviljats

a)

företag som deltar i eller drar nytta av LLU-projekt,

b)

för att kompensera för kostnaderna för förebyggande, kontroll och utrotning av djursjukdomar,

c)

stödordningar för att avhjälpa skador som orsakats av naturkatastrofer,

d)

i följande fall, under förutsättning att företaget blev ett företag i svårigheter på grund av förluster eller skador som orsakats av händelsen i fråga, för att

i)

avhjälpa skador som orsakats av allvarliga klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof,

ii)

avhjälpa skador som orsakats av skyddade djur.

5.   Denna förordning ska inte tillämpas på stödordningar som inte uttryckligen utesluter utbetalning av individuellt stöd till ett företag som är föremål för ett oreglerat återbetalningskrav till följd av ett tidigare kommissionsbeslut som förklarar ett stöd olagligt och oförenligt med den inre marknaden, med undantag för något av följande:

a)

Stödordningar för att avhjälpa skador som orsakats av naturkatastrofer eller allvarliga klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof.

b)

Stödordningar för kostnader som uppstår för mikroföretag samt små och medelstora företag som deltar i LLU-projekt och stöd till företag som deltar i eller drar nytta av LLU-projekt i enlighet med artiklarna 54 och 55.

6.   Denna förordning ska inte tillämpas på statliga stödåtgärder som i sig, på grund av de villkor som är förbundna med dem eller metoden för att finansiera dem, medför en icke särskiljbar överträdelse av unionsrätten, särskilt i fråga om följande:

a)

Stöd som innebär att beviljandet är förenat med en skyldighet för det stödmottagande företaget att ha sitt huvudkontor i den berörda medlemsstaten eller till övervägande del vara etablerad i denna. Kravet på att det ska finnas ett driftställe eller en filial i den stödbeviljande medlemsstaten vid tidpunkten för utbetalning av stöd är dock tillåtet.

b)

Stöd som innebär att beviljandet är förenat med en skyldighet för det stödmottagande företaget att använda nationellt producerade varor eller nationella tjänster.

c)

Stöd som begränsar det stödmottagande företagets möjligheter att utnyttja resultaten från forskning, utveckling och innovation i andra medlemsstater.

d)

Habitatdirektivet, fågeldirektivet, direktivet om föroreningar förorsakade av fartyg och bestämmelser om avfallshantering.

7.   Denna förordning ska inte tillämpas på följande:

a)

Stöd inom ramen för statliga stödordningar enligt artiklarna 20, 21, 24, 26–30, 33, 43, 46, 48, 50 och 52, om det uppfyller villkoren i artikel 12, från den 1 juli 2023.

b)

Ändringar av de stödordningar som avses i led a, utom ändringar som inte kan påverka stödordningens förenlighet med den inre marknaden enligt denna förordning eller inte väsentligt kan påverka innehållet i den godkända utvärderingsplanen.

Kommissionen får besluta att denna förordning ska fortsätta att gälla under en längre period för någon av de typer av stöd som avses i led a efter att ha bedömt den relevanta utvärderingsplan som medlemsstaten anmält till kommissionen.

Artikel 2

Definitioner

1.   I denna förordning gäller följande definitioner:

1.

stöd för särskilda ändamål: stöd som inte beviljas på grundval av en stödordning.

2.

allvarlig klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof: ogynnsamma väderförhållanden såsom frost, stormar och hagel, is, kraftiga eller ihållande regn eller allvarliga torrperioder som leder till en minskning på mer än 30 % av den genomsnittliga produktionen beräknat på grundval av något av följande:

a)

Den föregående treårsperioden.

b)

Genomsnittet under tre år grundat på föregående femårsperiod, där den högsta och den lägsta noteringen inte medräknas.

3.

stöd: varje åtgärd som uppfyller alla de kriterier som fastställs i artikel 107.1 i EUF-fördraget.

4.

stödnivå: stödbeloppet brutto uttryckt som en procentandel av de stödberättigande kostnaderna, före eventuella avdrag för skatter eller andra avgifter.

5.

stödordning: varje rättsakt på grundval av vilken individuellt stöd kan beviljas företag som i rättsakten definieras på ett allmänt och abstrakt sätt, utan att några ytterligare genomförandeåtgärder krävs, samt varje rättsakt på grundval av vilken stöd som inte är hänförbart till ett visst projekt kan beviljas ett eller flera företag för obestämd tid och/eller med obestämt belopp.

6.

biosäkerhet: hanteringsåtgärder och fysiska åtgärder för att minska risken för att sjukdomar introduceras, utvecklas och sprids till, från och inom a) en djurpopulation eller b) en anläggning, zon, anläggningskrets, transportmedel eller andra anläggningar, lokaler eller platser.

7.

bekämpnings- och utrotningsåtgärder: åtgärder avseende djursjukdomar för vilka en behörig myndighet formellt har erkänt ett utbrott, eller när det gäller växtskadegörare eller invasiva främmande arter för vars förekomst en behörig myndighet formellt har bekräftat.

8.

dag då stödet beviljas: den dag då det stödmottagande företaget får laglig rätt till stödet enligt tillämplig nationell lagstiftning.

9.

predation: skyddade djurs, såsom sälars, havsuttrars och havsfåglars, angrepp på fisk som fångats i nät eller som hålls i dammar.

10.

utvärderingsplan: ett dokument som avser en eller flera stödordningar och som åtminstone omfattar följande aspekter: de mål som ska utvärderas, utvärderingsfrågorna, resultatindikatorerna, den planerade metoden för att genomföra utvärderingen, datainsamlingskraven, den föreslagna tidpunkten för utvärderingen inklusive datum för inlämnande av interimsrapporten och den slutliga utvärderingsrapporten, en beskrivning av det oberoende organ som kommer att genomföra utvärderingen eller de kriterier som kommer att användas för att välja detta organ samt förfarandet för att göra utvärderingen offentligt tillgänglig.

11.

efterföljande ordning på skatteområdet: en ordning i form av skatteförmåner som utgör en ändrad version av en tidigare befintlig ordning i form av skatteförmåner och som ersätter denna.

12.

fiskare: varje fysisk person som bedriver kommersiell fiskeverksamhet, av det slag som erkänns av den berörda medlemsstaten.

13.

fiskeri- och vattenbruksprodukter: de produkter som förtecknas i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1379/2013 (17).

14.

fiskeri- och vattenbrukssektor: den sektor av ekonomin som omfattar all verksamhet inom produktion, beredning och saluföring av fiskeri- eller vattenbruksprodukter.

15.

fiskekapacitet: ett fartygs dräktighet i bruttoton och dess maskinstyrka i kW enligt artiklarna 4 och 5 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1130 (18).

16.

fiskehamn: ett land- och vattenområde vid havet eller inne i landet som är officiellt erkänt av en medlemsstat och som består av sådan infrastruktur och utrustning som möjliggör, som huvudsaklig verksamhet, mottagande av fiskefartyg, lastning och landning av deras fångster, lagring, mottagande och leverans av fångsterna samt ombordstigning och landstigning av fiskare.

17.

bruttobidragsekvivalent: stödbeloppet om stödet hade getts i form av ett bidrag till det stödmottagande företaget, före eventuella avdrag för skatt eller andra avgifter.

18.

individuellt stöd: stöd för särskilda ändamål och stöd till enskilda stödmottagare som beviljas på grundval av en stödordning.

19.

inlandsfiske: fiskeverksamhet som bedrivs i kommersiellt syfte i inlandsvatten av fartyg eller med hjälp av andra anordningar, inklusive sådana som används vid isfiske.

20.

invasiv främmande art: invasiv främmande art av unionsbetydelse och invasiv främmande art av medlemsstatsbetydelse enligt definitionerna i artikel 3.3 respektive 3.4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 (19) (förordning (EU) nr 1143/2014).

21.

naturkatastrofer: jordbävningar, laviner, jordskred, översvämningar, tromber, orkaner, vulkanutbrott och naturligt uppkomna skogsbränder.

22.

yttersta randområden: de områden som avses i artikel 349 i EUF-fördraget.

23.

skyddat djur: djur, utom fisk, som är skyddat genom antingen unionslagstiftning eller nationell lagstiftning.

24.

förskott med återbetalningsskyldighet: ett lån för ett projekt som betalas ut i en eller flera delbetalningar och där villkoren för återbetalning beror på projektets resultat.

25.

mikroföretag samt små och medelstora företag: företag som uppfyller kriterierna i bilaga I.

26.

småskaligt kustfiske: fiskeverksamhet som bedrivs av a) marina fiskefartyg och inlandsfiskefartyg vars totallängd understiger tolv meter och som inte använder släpredskap enligt definitionen i artikel 2.1 i rådets förordning (EG) nr 1967/2006 (20), eller b) fiskare som fiskar utan fartyg, däribland skaldjurssamlare.

27.

inledande av arbeten: det som inträffar först av antingen inledandet av byggnadsarbeten i samband med investeringen eller det första rättsligt bindande åtagandet att beställa utrustning eller varje annat åtagande som gör investeringen oåterkallelig. Markförvärv och förberedande arbeten såsom att erhålla tillstånd och utföra genomförbarhetsstudier anses inte som inledande av arbeten. Vid företagsförvärv avses med inledande av arbeten tidpunkten för förvärv av tillgångar som direkt hänför sig till den förvärvade anläggningen.

28.

subventionerade tjänster: en form av stöd där stödet beviljas det slutliga stödmottagande företaget indirekt, in natura, och betalas ut till den som tillhandahåller tjänsten eller verksamheten i fråga.

29.

företag i svårigheter: ett företag som uppfyller kriterierna i artikel 2.18 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 (21).

2.   Utöver definitionerna i punkt 1 gäller definitionerna i artikel 4 i förordning (EU) nr 1380/2013, artikel 2 i förordning (EU) 2021/1139 och artikel 5 i förordning (EU) 1379/2013.

Artikel 3

Tröskelvärde för anmälan

1.   Denna förordning ska inte tillämpas på individuellt stöd till projekt vars stödberättigande kostnader överstiger 2,5 miljoner euro, eller där stödets bruttobidragsekvivalent överstiger 1,25 miljon euro per företag per år.

2.   De tröskelvärden som anges i punkt 1 får inte kringgås genom en konstgjord uppdelning av stödordningar eller stödprojekt.

Artikel 4

Villkor för undantag

1.   Stödordningar, individuellt stöd som beviljas enligt stödordningar och stöd för särskilda ändamål ska anses vara förenliga med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.2 eller 107.3 i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i EUF-fördraget under förutsättning att sådana stöd uppfyller samtliga villkor i kapitel I i denna förordning och de särskilda villkor för den relevanta stödkategorin som anges i kapitel III i denna förordning.

2.   Stödåtgärder får undantas enligt denna förordning endast om det i stödåtgärden uttryckligen anges att stödmottagarna under den period stöd beviljas ska följa den gemensamma fiskeripolitikens regler och att, om det under den perioden visar sig att stödmottagaren inte följer dessa regler, stödet ska återbetalas i proportion till överträdelsens allvar.

Artikel 5

Stödets överblickbarhet

1.   Denna förordning ska endast tillämpas på stöd för vilket det är möjligt att i förväg beräkna den exakta bruttobidragsekvivalenten utan att göra en riskbedömning (”överblickbart stöd”).

2.   Följande kategorier av stöd ska anses vara överblickbara:

a)

Stöd i form av bidrag, räntesubventioner och subventionerade tjänster.

b)

Stöd som ingår i lån, om bruttobidragsekvivalenten har beräknats på grundval av den referensränta som gällde när stödet beviljades.

c)

Stöd i form av garantier

i)

om bruttobidragsekvivalenten har beräknats på grundval av de säkerhetsavgifter som föreskrivs i ett tillkännagivande från kommissionen, eller

ii)

om metoden för att beräkna bruttobidragsekvivalenten för garantin före genomförandet av åtgärden har godkänts på grundval av kommissionens tillkännagivande om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget på statligt stöd i form av garantier, eller ett senare tillkännagivande som ersätter detta, efter att ha anmälts till kommissionen enligt en förordning som kommissionen antagit på området statligt stöd som gällde vid den aktuella tidpunkten, och om den godkända metoden uttryckligen avser den typ av garantier och den typ av underliggande transaktioner som det är fråga om vid tillämpningen av denna förordning.

d)

Stöd i form av skatteförmåner, om det i åtgärden föreskrivs ett tak som garanterar att det tillämpliga tröskelvärdet inte överskrids.

e)

Stöd i form av förskott med återbetalningsskyldighet, om det totala nominella beloppet av förskottet med återbetalningsskyldighet inte överstiger de tröskelvärden som är tillämpliga enligt denna förordning eller om metoden för att beräkna bruttobidragsekvivalenten för förskottet med återbetalningsskyldighet, innan åtgärden genomförs, har godkänts efter att ha anmälts till kommissionen.

3.   Vid tillämpning av denna förordning ska följande kategorier av stöd inte anses vara överblickbart stöd:

a)

Stöd som ingår i kapitaltillskott.

b)

Stöd som ingår i riskfinansieringsåtgärder.

Artikel 6

Stimulanseffekt

1.   Denna förordning ska endast vara tillämplig på stöd som har en stimulanseffekt.

2.   Stöd ska anses ha en stimulanseffekt om det stödmottagande företaget har lämnat in en skriftlig ansökan om stöd till den berörda medlemsstaten innan arbetet med projektet eller verksamheten inleds. Ansökan om stöd ska innehålla åtminstone följande uppgifter:

a)

Företagets namn och storlek.

b)

Beskrivning av projektet eller verksamheten, inklusive start- och slutdatum.

c)

Plats för projektet eller verksamheten.

d)

Förteckning över stödberättigande kostnader.

e)

Typ av stöd (bidrag, lån, garanti, förskott med återbetalningsskyldighet eller annat) och det offentliga finansieringsbelopp som behövs för projektet/verksamheten.

3.   Stöd för särskilda ändamål som beviljas stora företag ska anses ha en stimulanseffekt om medlemsstaten, utöver att se till att det villkor som föreskrivs i punkt 2 är uppfyllt, innan den beviljar det berörda stödet för särskilda ändamål har kontrollerat att den dokumentation som det stödmottagande företaget har utarbetat visar att stödet kommer att få ett eller flera av följande resultat:

a)

En väsentlig ökning av projektets eller verksamhetens omfattning till följd av stödet.

b)

En väsentlig ökning av det sammanlagda belopp som det stödmottagande företaget investerat i projektet eller verksamheten till följd av stödet.

c)

En väsentlig ökning i hur snabbt projektet eller verksamheten slutförs.

d)

I fall av investeringsstöd för särskilda ändamål, att projektet eller verksamheten i sig inte skulle ha utförts i det berörda området eller inte skulle ha varit tillräckligt lönsamt för det stödmottagande företaget i det berörda området i avsaknad av stöd.

4.   Åtgärder i form av skatteförmåner ska anses ha en stimulanseffekt om

a)

det genom åtgärden fastställs en rätt till stöd i enlighet med objektiva kriterier och utan vidare bedömningsutrymme för medlemsstaten, och

b)

åtgärden har antagits och trätt i kraft innan arbetet med det projekt eller den verksamhet som får stöd har inletts. Detta krav ska dock inte gälla för efterföljande ordningar på skatteområdet, under förutsättning att verksamheten redan omfattades av de tidigare ordningarna i form av skatteförmåner.

5.   Genom undantag från punkterna 1 och 2 gäller att följande kategorier av stöd inte behöver ha en stimulanseffekt eller ska anses ha en stimulanseffekt:

a)

Stöd för att kompensera för kostnaderna för förebyggande, kontroll och utrotning av djursjukdomar, om villkoren i artiklarna 42, 49, 51 och 53 är uppfyllda.

b)

Stöd för att avhjälpa skador som orsakats av naturkatastrofer, om villkoren i artiklarna 42, 49, 51 och 53 är uppfyllda.

c)

Stöd för att avhjälpa skador som orsakats av allvarliga klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof.

d)

Stöd för att avhjälpa skador som orsakats av skyddade djur, om villkoren i artiklarna 42, 49, 51 och 53 är uppfyllda.

e)

Stöd i form av skattebefrielser eller skattenedsättningar som antas av medlemsstaterna i enlighet med artikel 15.1 f och 15.3 i rådets direktiv 2003/96/EG, om villkoren i artikel 56 i denna förordning är uppfyllda.

f)

Stöd till mikroföretag samt små och medelstora företag som deltar i eller drar nytta av LLU-projekt, om de relevanta villkoren i artiklarna 54 och 55 är uppfyllda.

g)

Stöd för saluföringsåtgärder som avses i artikel 45.1 b vii, om de relevanta villkoren i artikel 45 är uppfyllda.

h)

Stöd för partnerskap mellan forskare och fiskare, om de relevanta villkoren i artikel 17 är uppfyllda.

i)

Stöd för att främja humankapital, skapande av arbetstillfällen och social dialog, om de relevanta villkoren i artikel 18 är uppfyllda.

Artikel 7

Stödnivå och stödberättigande kostnader

1.   Vid beräkningen av stödnivå och stödberättigande kostnader ska alla siffror som används avse belopp före eventuella avdrag för skatter eller andra avgifter. De stödberättigande kostnaderna ska bestyrkas med tydliga, specifika och aktuella skriftliga underlag. Mervärdesskatt (moms) ska inte berättiga till stöd, förutom när den inte kan återkrävas enligt nationell lagstiftning.

2.   Om stöd beviljas i någon annan form än som bidrag ska stödbeloppet vara lika med stödets bruttobidragsekvivalent.

3.   Stöd som betalas ut i flera delbetalningar ska diskonteras till sitt värde den dag då stödet beviljades. De stödberättigande kostnaderna ska diskonteras till sitt värde den dag då stödet beviljades. Den räntesats som ska användas för diskonteringen ska vara den gällande diskonteringsräntan den dag då stödet beviljades.

4.   Om stöd beviljas genom skatteförmåner ska diskonteringen av respektive del av stödet ske på grundval av den gällande diskonteringsräntan vid de olika datum då skatteförmånerna får verkan.

5.   Om stöd beviljas för att avhjälpa skador eller inkomstbortfall ska det minskas med eventuella kostnader som inte uppstår direkt på grund av händelsen.

6.   Om stöd beviljas i form av förskott med återbetalningsskyldighet som, i avsaknad av en vedertagen metod för att beräkna bruttobidragsekvivalenten, uttrycks som en procentandel av de stödberättigande kostnaderna och åtgärden föreskriver att förskotten, om projektet blir en framgång, definierat på grundval av en rimlig och försiktig hypotes, ska betalas tillbaka med en räntesats som minst motsvarar den gällande diskonteringsräntan den dag då stödet beviljades, får de högsta stödnivåer som anges i kapitel III höjas med 10 procentenheter utan att överstiga en högsta stödnivå på 100 % av de stödberättigande kostnaderna.

7.   De stödberättigande kostnaderna ska uppfylla kraven i artiklarna 53–57 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1060 (22).

Artikel 8

Kumulering

1.   Vid fastställandet av huruvida tröskelvärdena för anmälan i artikel 3 och de högsta stödnivåerna i kapitel III iakttas, ska det samlade stödbeloppet för den understödda verksamheten eller det understödda projektet eller det understödda företaget beaktas, oavsett om stödet finansieras från lokala, regionala eller statliga källor eller från unionen.

2.   Stöd som undantas enligt denna förordning får kumuleras med något av följande:

a)

Annat stöd, så länge dessa åtgärder avser olika identifierbara stödberättigande kostnader.

b)

Annat stöd, med avseende på samma – helt eller delvis överlappande – stödberättigande kostnader, endast om kumuleringen inte leder till att den högsta stödnivå eller det högsta stödbelopp som gäller för detta stöd enligt denna förordning överskrids.

3.   Stöd som undantas enligt denna förordning får inte kumuleras med något stöd av mindre betydelse som avser samma stödberättigande kostnader om en sådan kumulering skulle leda till en stödnivå som överstiger de stödnivåer som avses i kapitel III.

Artikel 9

Offentliggörande och information

1.   Den berörda medlemsstaten ska se till att följande information offentliggörs i kommissionens modul för stödtransparens eller på en övergripande webbplats avseende statligt stöd på nationell eller regional nivå:

a)

Den sammanfattande information som avses i artikel 11 i det standardiserade format som anges i bilaga II eller en länk som ger tillgång till denna.

b)

Den fullständiga texten till varje stödåtgärd som avses i artikel 11 eller en länk som ger tillgång till den fullständiga texten.

c)

Information om varje beviljat individuellt stöd som överstiger 10 000 euro.

Den information som avses i leden a, b och c ska offentliggöras i enlighet med bilaga III.

2.   För stödordningar i form av skatteförmåner ska de villkor som anges i punkt 1 c anses vara uppfyllda om medlemsstaterna offentliggör den begärda informationen om individuella stödbelopp inom följande intervaller (i miljoner euro):

a)

0,01–0,2

b)

0,2–0,4

c)

0,4–0,6

d)

0,6–0,8

e)

0,8–1.

3.   Den information som avses i punkt 1 c ska presenteras och hållas tillgänglig på ett standardiserat sätt, enligt vad som anges i bilaga III, och ska möjliggöra effektiva sök- och nedladdningsfunktioner. Den information som avses i punkt 1 ska offentliggöras inom sex månader från den dag då stödet beviljades eller, i fråga om stöd i form av skatteförmåner, inom ett år från den dag då skattedeklarationen ska lämnas in, och ska finnas tillgänglig i minst tio år från den dag då stödet beviljades.

4.   Varje stödordning och individuellt stöd ska innehålla en uttrycklig hänvisning till denna förordning, med angivande av förordningens titel och en hänvisning till dess publikationsreferens i Europeiska unionens officiella tidning och till de särskilda bestämmelser i kapitel III som avser detta stöd eller, i tillämpliga fall, till den nationella lagstiftning som säkerställer att de relevanta bestämmelserna i denna förordning iakttas. Även dess genomförandebestämmelser och ändringar ska anges.

5.   De krav på offentliggörande som fastställs i punkt 1 ska inte tillämpas på stöd som beviljas LLU-projekt enligt artiklarna 54 och 55.

6.   Kommissionen ska på sin webbplats offentliggöra följande:

a)

Länkarna till de webbplatser för statligt stöd som avses i punkt 1 i denna artikel.

b)

Den sammanfattande information som avses i artikel 11.2.

KAPITEL II

Förfarandekrav

Artikel 10

Återkallelse av gruppundantaget

Om en medlemsstat beviljar stöd som enligt dess uppfattning är undantaget från anmälningsskyldigheten enligt denna förordning utan att de villkor som anges i kapitlen I–III är uppfyllda, får kommissionen, efter att ha gett den berörda medlemsstaten tillfälle att lämna sina synpunkter, anta ett beslut om att alla eller en del av de framtida stödåtgärder som i övrigt uppfyller kraven i denna förordning och som antas av den berörda medlemsstaten ska anmälas till kommissionen i enlighet med artikel 108.3 i EUF-fördraget. De åtgärder som ska anmälas får begränsas till åtgärder som beviljar vissa typer av stöd, till åtgärder till förmån för vissa stödmottagare eller till åtgärder som antas av vissa myndigheter i den berörda medlemsstaten.

Artikel 11

Rapportering

1.   Medlemsstaterna ska i elektronisk form till kommissionen översända en årlig rapport, som avses i kapitel III i kommissionens förordning (EG) nr 794/2004 (23), om tillämpningen av denna förordning med avseende på varje helt år eller del av ett år då denna förordning varit tillämplig.

2.   Medlemsstaterna ska också, via kommissionens elektroniska anmälningssystem, förse kommissionen med sammanfattande information om varje stödåtgärd som undantas enligt denna förordning i det standardiserade format som anges i bilaga II, tillsammans med en länk som ger tillgång till den fullständiga texten till stödåtgärden inklusive ändringar inom 20 arbetsdagar från det att den har trätt i kraft.

3.   Punkt 1 ska inte tillämpas på stöd som beviljas LLU-projekt enligt vad som avses i artiklarna 54 och 55.

Artikel 12

Utvärdering

1.   En utvärdering i efterhand ska göras för stödordningar som har en budget för statligt stöd eller redovisade utgifter på mer än 150 miljoner euro under ett givet år eller 750 miljoner euro under deras totala varaktighet, dvs. den sammanlagda varaktigheten för stödordningen och eventuella tidigare stödordningar som omfattar ett liknande mål och geografiskt område, från och med den 1 januari 2023. Utvärderingar i efterhand krävs endast för stödordningar vars sammanlagda varaktighet överstiger tre år, från och med den 1 januari 2023.

2.   Kravet på efterhandsutvärdering kan åsidosättas för stödordningar som är en direkt efterföljande ordning till en stödordning som omfattar ett liknande mål och geografiskt område som redan har utvärderats, för vilken en slutlig utvärderingsrapport har lämnats in i enlighet med den utvärderingsplan som kommissionen godkänt, och som inte föranlett några negativa slutsatser. Om den slutliga utvärderingsrapporten för en stödordning inte överensstämmer med den godkända utvärderingsplanen ska den stödordningen upphävas med omedelbar verkan. En efterföljande ordning till en sådan upphävd stödordning ska inte omfattas av gruppundantag.

3.   Syftet med utvärderingen ska vara att kontrollera om de antaganden och villkor som ligger till grund för stödordningens förenlighet med den inre marknaden har uppnåtts, i synnerhet stödåtgärdens nödvändighet och effektivitet mot bakgrund av dess allmänna och specifika mål. Den ska också omfatta en bedömning av stödordningens inverkan på konkurrens och handel.

4.   För stödordningar som omfattas av utvärderingskravet enligt punkt 1 ska medlemsstaterna till kommissionen anmäla ett utkast till utvärderingsplan enligt följande:

a)

Inom 20 arbetsdagar från det att stödordningen har trätt i kraft, om stödordningens budget överstiger 150 miljoner euro under ett givet år eller 750 miljoner euro under stödordningens totala varaktighet.

b)

Inom 30 arbetsdagar från en betydande ändring som ökar stödordningens budget till mer än 150 miljoner euro under ett givet år, eller 750 miljoner euro under stödordningens totala varaktighet.

c)

Inom 30 arbetsdagar från registrering i den officiella bokföringen av utgifter inom ramen för stödordningen som överskrider 150 miljoner euro under ett år.

5.   Utkastet till utvärderingsplan ska överensstämma med de gemensamma metodologiska principer som kommissionen anger (24). Medlemsstaterna ska offentliggöra den utvärderingsplan som godkänts av kommissionen.

6.   Efterhandsutvärderingen ska utföras av en expert som är oberoende i förhållande till den myndighet som beviljar stöd på grundval av en utvärderingsplan. Varje utvärdering ska åtminstone inkludera en interimsrapport och en slutlig utvärderingsrapport. Medlemsstaterna ska offentliggöra båda rapporterna.

7.   Den slutliga utvärderingsrapporten ska lämnas till kommissionen senast nio månader innan den undantagna stödordningen upphör att gälla. Denna frist kan förkortas för stödordningar som utlöser utvärderingskravet under stödordningens två sista genomförandeår. Den exakta omfattningen av och formerna för varje utvärdering ska anges i kommissionens beslut om godkännande av utvärderingsplanen. I anmälan av alla eventuella efterföljande stödåtgärder som omfattar ett liknande mål ska det anges hur utvärderingsresultaten har beaktats.

Artikel 13

Övervakning

Medlemsstaterna ska föra detaljerade register med den information och de styrkande handlingar som behövs för att fastställa att alla villkor i denna förordning är uppfyllda. Dessa register ska bevaras i tio år från den dag då stödet för särskilda ändamål beviljades eller det sista stödet beviljades enligt stödordningen. En berörd medlemsstat ska på begäran inom 20 arbetsdagar, eller inom en längre tidsfrist som får anges i begäran, förse kommissionen med all information och alla styrkande handlingar som kommissionen anser nödvändiga för att kunna övervaka tillämpningen av denna förordning.

KAPITEL III

Särskilda bestämmelser för olika stödkategorier

Avsnitt 1

Främjande av hållbart fiske och återställande och bevarande av akvatiska biologiska resurser

Artikel 14

Allmänna villkor

Stöd enligt detta avsnitt ska uppfylla samtliga följande allmänna villkor:

a)

Unionsfiskefartyg som beviljas stöd får inte överföras eller omflaggas utanför unionen under de närmaste fem åren från och med slutbetalningen för den insats som får stöd. Om ett fartyg överförs eller omflaggas inom denna tidsfrist, ska de belopp som felaktigt har utbetalats för insatsen återkrävas av medlemsstaten med ett belopp som står i proportion till den period för vilken det villkor som anges i första meningen i detta led inte har uppfyllts.

b)

Driftskostnader ska inte vara stödberättigande utom i de fall där så uttryckligen anges i detta avsnitt.

Artikel 15

Stöd för innovation inom fisket

1.   Stöd för innovation inom fisket ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att stödet syftar till att utveckla eller introducera nya eller avsevärt förbättrade produkter och utrustningar, nya eller förbättrade processer och tekniker samt nya eller förbättrade förvaltnings- och organisationssystem, också inom beredning och saluföring.

2.   Subventionerade tjänster som finansieras med stödet ska genomföras av eller i samarbete med ett av medlemsstaten eller unionen erkänt vetenskapligt eller tekniskt organ. Det vetenskapliga eller tekniska organet ska validera insatsernas resultat. Stödet ska betalas ut direkt till organisationen för forskning och/eller kunskapsspridning.

3.   Resultaten av de insatser som får stöd enligt denna artikel ska på lämpligt sätt ges offentlighet av medlemsstaten.

4.   Följande kostnader får vara stödberättigande:

a)

Direkta personalkostnader för forskare, tekniker och annan stödpersonal i den omfattning som de arbetar med projektet.

b)

Kostnader för instrument och utrustning i den utsträckning och under den tid de tas i anspråk för insatserna. Om instrumenten och utrustningen inte används för insatserna under hela sin livscykel anses endast de avskrivningskostnader som motsvarar insatsernas varaktighet, beräknade på grundval av god redovisningssed, vara stödberättigande.

c)

Kostnader för byggnader och mark, i den utsträckning och under den tid som de används för insatserna, och på följande villkor:

i)

När det gäller byggnader anses endast de avskrivningskostnader som motsvarar projektets varaktighet, beräknade på grundval av god redovisningssed, vara stödberättigande.

ii)

När det gäller mark är kostnader för överlåtelse på affärsmässiga villkor eller faktiska kapitalkostnader stödberättigande.

d)

Kostnader för kontraktsforskning, kunnande och patent, som har köpts eller hyrts in från utomstående källor på marknadsvillkor samt kostnader för konsulttjänster och motsvarande tjänster som används uteslutande för insatserna.

e)

Andra allmänna omkostnader och andra driftskostnader, inklusive kostnader för materiel, insatsvaror och liknande produkter, som uppkommit som en direkt följd av insatserna.

5.   Stödbeloppet enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 16

Stöd för rådgivningstjänster

1.   Stöd för rådgivningstjänster ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

stödet förbättrar företagens övergripande resultat och konkurrenskraft samt främjar ett hållbart fiske,

b)

stödet är tillgängligt för alla stödberättigade företag i det berörda området enligt objektivt utformade villkor och

c)

rådgivningstjänsten antar någon av följande former:

i)

Genomförbarhetsstudier och rådgivningstjänster för att bedöma bärkraften i åtgärder som potentiellt kan komma i fråga för stöd enligt avdelning II kapitel II i förordning (EU) 2021/1139.

ii)

Yrkesmässig rådgivning om miljömässig hållbarhet, med inriktning på att begränsa och om möjligt eliminera dessa fiskeverksamheters negativa påverkan på såväl havs- och kustekosystem som land- och sötvattensekosystem.

iii)

Yrkesmässig rådgivning om affärs- och saluföringsstrategier.

2.   De genomförbarhetsstudier, rådgivningstjänster och den rådgivning som avses i punkt 1 b ska tillhandahållas av vetenskapliga, akademiska, yrkesrelaterade eller tekniska organ eller enheter som tillhandahåller ekonomisk rådgivning och har nödvändig kompetens enligt nationell lag.

3.   Detta stöd ska anta formen av en subventionerad tjänst eller ett direkt bidrag.

4.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 17

Stöd för partnerskap mellan forskare och fiskare

1.   Stöd för partnerskap mellan forskare och fiskare ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

stödet syftar till att främja kunskapsutbyte mellan forskare och fiskare,

b)

stödet går till följande:

i)

Skapandet av nätverk, partnerskapsavtal eller sammanslutningar mellan ett eller flera oberoende vetenskapliga organ och fiskare, eller en eller flera yrkesfiskeorganisationer, i vilka tekniska organ får delta.

ii)

Den verksamhet som bedrivs inom ramen för de nätverk, partnerskapsavtal eller sammanslutningar som avses i led i. Dessa typer av verksamhet får omfatta datainsamling och datahantering, undersökningar, pilotprojekt, kunskapsspridning och spridning av forskningsrön, seminarier och bästa praxis.

2.   Detta stöd ska anta formen av en subventionerad tjänst eller ett direkt bidrag.

3.   Stödet får endast täcka följande stödberättigande kostnader som uppkommit som en direkt följd av det understödda projektet:

a)

Direkta lönekostnader.

b)

Deltagaravgifter.

c)

Resekostnader.

d)

Kostnader för publikationer.

e)

Köpta datainsamlingstjänster, studier och pilotprojekt.

f)

Hyra för utställningslokaler och montrar och kostnader för att montera och nedmontera dem.

g)

Kostnader för att sprida vetenskaplig kunskap och faktauppgifter.

4.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 18

Stöd för att främja humankapital och social dialog

1.   Stöd för att främja humankapital och social dialog inom vattenbruket ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att det berörda stödet går till följande:

a)

Yrkesutbildning, livslångt lärande, gemensamma projekt, spridning av kunskaper av ekonomisk, teknisk, regleringsmässig eller vetenskaplig art och innovativa förfaranden samt förvärv av nya yrkeskunskaper, särskilt med koppling till hållbar förvaltning av de marina ekosystemen, hygien, hälsa, säkerhet, verksamhet inom havsnäringen, innovation och entreprenörskap.

b)

Nätverksbyggande och utbyte av erfarenheter och bästa praxis mellan olika intressenter, inbegripet mellan organisationer som främjar jämställdhet mellan män och kvinnor, som främjar den roll som kvinnor har i fiskesamhällen och som främjar underrepresenterade grupper inom småskaligt kustfiske eller i fiske bedrivet utan fartyg.

c)

Social dialog på unionsnivå samt på nationell, regional och lokal nivå, i vilken fiskare, arbetsmarknadens parter och andra berörda intressenter deltar.

2.   Det stöd för de typer av verksamhet som förtecknas i punkt 1 får också beviljas egenföretagande yrkesfiskares make/maka eller livspartner som erkänns i nationell lagstiftning, som inte är anställda eller delägare och som i enlighet med villkoren i nationell lagstiftning regelmässigt deltar i den egenföretagande yrkesfiskarens verksamhet och utför samma arbetsuppgifter eller är medhjälpare.

3.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna, utom när det gäller yrkesmässig sjöfartsutbildning och säkerhetsutbildning där en högsta stödnivå på 100 % tillämpas. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 19

Stöd för att underlätta diversifiering och nya former av inkomst

1.   Stöd för att underlätta diversifiering och nya former av inkomst ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under följande förutsättningar:

a)

Stödet syftar till att främja investeringar som bidrar till diversifiering av fiskarnas inkomster genom utveckling av kompletterande verksamheter, inbegripet investeringar ombord, sportfisketurism, restauranger, fiskerelaterade miljötjänster och utbildningsverksamhet rörande fiske.

b)

Stödet går till fiskare som

i)

lämnar in en affärsplan för hur de vill utveckla sin nya verksamhet, och

ii)

har de nödvändiga yrkeskunskaperna eller förvärvar dem genom insatser som kan finansieras enligt artikel 18.1 a.

2.   Det stöd som avses i punkt 1 a får beviljas endast om den kompletterande verksamheten har koppling till fiskarens huvudsakliga fiskeverksamhet.

3.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överskrida 50 % av den budget som förutses i affärsplanen för insatsen i fråga och får inte uppgå till mer än 75 000 euro per stödmottagande företag.

Artikel 20

Stöd till det första förvärvet av ett fiskefartyg

1.   Stöd till det första förvärvet av ett fiskefartyg eller det första förvärvet av ett delägarskap i ett fiskefartyg ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

stödet bidrar till att stärka fiskeverksamhet som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar och det stödmottagande företaget har lämnat verifierbara uppgifter och en affärsplan som styrker detta,

b)

stödet avser det första förvärvet av ett fiskefartyg av en fysisk person som inte är äldre än 40 år den dag då ansökan om stöd lämnas in och som har arbetat minst fem år som fiskare eller har förvärvat lämpliga kvalifikationer.

2.   Stöd enligt punkt 1 får även beviljas rättsliga enheter som är helägda av en eller flera fysiska personer som var och en uppfyller de villkor som anges i punkt 1.

3.   Stöd enligt denna artikel får beviljas för det gemensamma första förvärvet av ett fiskefartyg av flera fysiska personer som var och en uppfyller de villkor som anges i punkt 1.

4.   Stöd enligt denna artikel får också beviljas för det första förvärvet av ett delägarskap i ett fiskefartyg av en fysisk person som uppfyller villkoren i punkt 1 och som anses ha kontrollrättigheter i det fartyget genom att äga minst 33 % av fiskefartyget eller av andelarna i fiskefartyget, eller av en rättslig enhet som uppfyller villkoren i punkt 2 och som anses ha kontrollrättigheter i det fartyget genom att äga minst 33 % av fiskefartyget eller av andelarna i fiskefartyget.

5.   Stöd får endast beviljas för fiskefartyg som uppfyller samtliga följande krav:

a)

Det tillhör ett flottsegment för vilket den senaste rapport om fiskekapacitet som avses i artikel 22.2 i förordning (EU) nr 1380/2013 har visat att det råder balans med de fiskemöjligheter som är tillgängliga för det segmentet.

b)

Det är utrustat för fiskeverksamhet.

c)

Det har en största längd som inte överstiger 24 meter.

d)

Det har varit registrerat i registret över unionens fiskeflotta under minst tre kalenderår som föregår det år då ansökan om stöd lämnas in när det gäller ett fartyg för småskaligt kustfiske och under minst fem kalenderår när det gäller en annan fartygstyp.

e)

Det har varit registrerat i registret över unionens fiskeflotta under högst 30 kalenderår som föregår det år då ansökan om stöd lämnas in.

6.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 40 % av de stödberättigande kostnaderna och får under inga omständigheter överstiga 75 000 euro per fiskare och fiskefartyg.

Artikel 21

Stöd för att förbättra hälsa, säkerhet och arbetsvillkor för fiskare

1.   Stöd för att förbättra hälsa, säkerhet och arbetsvillkor för fiskare ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

stödet beviljas endast för investeringar ombord eller i individuell utrustning och dessa investeringar går utöver kraven i unionsrätten eller nationell lagstiftning,

b)

stödet inte går till insatser som ökar ett fiskefartygs bruttodräktighet.

2.   För insatser som syftar till att förbättra säkerheten för fiskare, är inköp och, i tillämpliga fall, installation av följande artiklar, stödberättigande:

a)

Livflottar.

b)

Hydrostatiska frigörningsanordningar för livflottar.

c)

Personliga nödradiosändare, t.ex. radiofyrar för lokalisering av nödställda (EPIRB) som kan integreras i räddningsvästar och arbetskläder för fiskare.

d)

Flythjälpmedel, särskilt räddnings- eller överlevnadsdräkter, livbojar och räddningsvästar.

e)

Nödbloss.

f)

Linkastare.

g)

System för räddning vid man över bord.

h)

Utrustning för brandbekämpning, t.ex. brandsläckare, brandfiltar, brand- och rökdetektorer, andningsapparater.

i)

Brandskyddsdörrar.

j)

Avstängningsventiler för bränsletankar.

k)

Gasdetektorer och gaslarmsystem.

l)

Länspumpar och larm.

m)

Utrustning för radio- och satellitkommunikation.

n)

Vattentäta luckor och dörrar.

o)

Skyddsanordningar på maskiner som vinschar eller nättrummor.

p)

Landgångar och lotslejdare.

q)

Sökljus, däcksbelysning eller nödbelysning.

r)

Säkerhetsmekanismer för att koppla loss fiskeredskap som fastnat i undervattenshinder.

s)

Säkerhetskameror och monitorer.

t)

Utrustning och komponenter som är nödvändiga för att förbättra säkerheten på däck.

3.   För insatser eller tillhandahållande av utrustning som syftar till att förbättra hälsoförhållandena för fiskare är följande åtgärder stödberättigande:

a)

Inköp och installation av första hjälpen-utrustning.

b)

Inköp av läkemedel och utrustning för akut behandling.

c)

Tillhandahållande av telemedicin, inklusive e-teknik, utrustning och medicinsk bildteknik för konsultationer på distans från fartygen.

d)

Tillhandahållande av riktlinjer och handböcker för förbättrad hälsa.

e)

Informationskampanjer för förbättrad hälsa.

4.   För insatser eller tillhandahållande av utrustning som syftar till att förbättra hygienförhållandena för fiskare, är inköp och, i tillämpliga fall, installation av följande artiklar stödberättigande:

a)

Sanitära anläggningar, t.ex. toaletter och tvättanordningar.

b)

Köksanläggningar och utrustning för lagring av livsmedel.

c)

Reningsanläggningar för dricksvatten.

d)

Utrustning eller system för ventilation, rengöring eller desinfektion för att upprätthålla tillfredsställande sanitära förhållanden ombord.

e)

Riktlinjer och handböcker för förbättrad hygien ombord, inklusive it-verktyg.

5.   För insatser eller tillhandahållande av utrustning som syftar till att förbättra arbetsvillkoren ombord på fiskefartyg, är inköp och, i tillämpliga fall, installation av följande artiklar stödberättigande:

a)

Skyddsräcken på däck.

b)

Skyddande strukturer på däck och modernisering av hytter för att skydda mot allvarliga klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof.

c)

Utrustning för att förbättra säkerheten i hytterna och skapa gemensamma utrymmen för besättningen.

d)

Utrustning för att minska tunga manuella lyft, utom maskiner som har direkt koppling till fisket, som t.ex. vinschar.

e)

Halkskyddsfärg och gummimattor.

f)

Isolering mot buller, värme eller kyla samt utrustning för att förbättra ventilationen.

g)

Arbetskläder och säkerhetsutrustning, t.ex. vattentäta skyddsstövlar, ögon- och andningsskydd, skyddshandskar, skyddshjälmar eller skyddsutrustning mot fall.

h)

Utrymnings- och varningsskyltar.

i)

Analys och bedömningar för att kartlägga riskerna för fiskare, både i hamn och till havs, i syfte att vidta åtgärder som förebygger eller minskar riskerna.

j)

Riktlinjer och handböcker för förbättrade arbetsvillkor ombord.

k)

Kollektiva fordon för transport från skaldjursområden till platser för första försäljning.

l)

Anläggningar på land som förbättrar arbetsvillkoren för fiskare som fiskar utan fartyg, såsom omklädningsrum, badrum och andra sanitära anläggningar, särskilt sådana som uppmuntrar och främjar kvinnors inträde på arbetsmarknaden.

6.   Stödet ska beviljas fiskare, i tillämpliga fall även fiskare som fiskar utan fartyg, eller ägare av fiskefartyg.

7.   Vid investeringar ombord får stöd inte beviljas mer än en gång under perioden mellan den 1 januari 2023 och den 31 december 2029 för samma typ av investering och samma fiskefartyg. Vid investeringar i individuell utrustning får stöd inte beviljas mer än en gång under perioden mellan den 1 januari 2023 och den 31 december 2029 för samma typ av utrustning och samma stödmottagande företag.

8.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 22

Stöd för betalning av försäkringspremier och för ekonomiska bidrag till gemensamma fonder

1.   Stöd för betalning av försäkringspremier och för ekonomiska bidrag till gemensamma fonder ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

syftet med stödet är att bidra till premier för försäkringar eller gemensamma fonder som betalar ut ekonomisk ersättning till fiskare för ekonomiska förluster som orsakats av skyddade djurs beteende, folkhälsokriser, allvarliga klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof eller miljöolyckor eller för räddningskostnader för fiskare eller fiskefartyg i händelse av olyckor till havs under fiskeverksamhet,

b)

kombinationen av ekonomisk ersättning från gemensamma fonder enligt denna artikel och andra unionsinstrument eller nationella instrument eller försäkringssystem inte leder till överkompensation som överstiger den ekonomiska förlusten,

c)

försäkringen inte är kopplad till krav på eller specificering av typ eller volym av framtida produktion och stödet inte är begränsat till försäkringar som tillhandahålls av ett specifikt försäkringsföretag eller en viss grupp av försäkringsföretag,

d)

den gemensamma fonden har ackrediterats av den behöriga myndigheten i en medlemsstat i enlighet med nationell lagstiftning.

2.   Vid tillämpningen av denna artikel ska

a)

folkhälsokriser, allvarliga klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof, miljöolyckor eller olyckor till sjöss som avses i punkt 1 a vara sådana som formellt erkänns av medlemsstatens behöriga myndighet såsom inträffade,

b)

begreppet gemensam fond betyda ett system som ackrediteras av medlemsstaten, i enlighet med dess nationella rätt, som gör det möjligt för anslutna fiskare att försäkra sig, varvid fonden betalar ut ersättning till dem för ekonomiska förluster till följd av sådana händelser som förtecknas i punkt 1 a. Den gemensamma fonden ska ha en transparent strategi för inbetalningar till och uttag ur fonden samt ha tydliga regler för ansvarsfördelningen i fråga om eventuella skulder.

3.   Den högsta stödnivån ska vara begränsad till

a)

50 % av de belopp som betalas ut från den gemensamma fonden som ekonomisk ersättning till fiskare,

b)

100 % av de administrativa kostnaderna för att inrätta den gemensamma fonden,

c)

70 % av kostnaderna för försäkringspremien,

d)

50 % av den inledande kapitaliseringen av fonden.

4.   De bidrag som avses i punkt 1 a får endast beviljas för att täcka förluster som orsakats av folkhälsokriser, allvarliga klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof, miljöolyckor eller olyckor till sjöss.

Artikel 23

Stöd till system för tilldelning av fiskemöjligheter

1.   Stöd till system för tilldelning av fiskemöjligheter ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

stödet syftar till att främja utformning, utveckling, övervakning, utvärdering och förvaltning av system för tilldelning av fiskemöjligheter mellan medlemsstater, i enlighet med artikel 16.8 i förordning (EU) nr 1380/2013, så att fiskeverksamheten anpassas till fiskemöjligheterna, och

b)

stödet beviljas juridiska eller fysiska personer eller yrkesfiskeorganisationer som är erkända av medlemsstaten, inbegripet erkända producentorganisationer som deltar i den kollektiva förvaltningen av de system inom vilka fiskemöjligheterna tilldelas.

2.   Detta stöd ska anta formen av en subventionerad tjänst eller ett direkt bidrag.

3.   Stödet får endast täcka följande stödberättigande kostnader:

a)

Direkta lönekostnader.

b)

Inköp eller leasing av materiella och immateriella tillgångar upp till tillgångens marknadsvärde.

c)

Kostnader för publikationer.

d)

Inköp av projekterings- och utvecklingstjänster eller studier.

4.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 100 % av de stödberättigande kostnaderna.

Artikel 24

Stöd för att begränsa fiskets inverkan på miljön och anpassa fisket efter artskyddet

1.   Stöd för att begränsa fiskets inverkan på miljön och anpassa fisket efter artskyddet ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att stödet syftar till att minska fiskets inverkan på havsmiljön, bidra till en gradvis eliminering av utkast och förenkla övergången till hållbart nyttjande av levande marina biologiska resurser i enlighet med artikel 2.2 i förordning (EU) nr 1380/2013.

2.   Stödet ska gå till följande:

a)

Investeringar i utrustning som förbättrar fiskeredskapens storleks- eller artselektivitet.

b)

Investeringar ombord eller i utrustning som eliminerar utkast genom att man undviker och minskar oönskade fångster av fiskbestånd av kommersiellt värde eller för hantering av oönskade fångster som ska landas i enlighet med artikel 15 i förordning (EU) nr 1380/2013.

c)

Investeringar i utrustning som minskar och om möjligt eliminerar fiskets fysiska och biologiska inverkan på ekosystemet eller havsbotten.

d)

Investeringar i utrustning för att skydda fiskeredskap och fångster från däggdjur och fåglar som skyddas av rådets direktiv 92/43/EEG (25) eller Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/147/EG (26), under förutsättning att det inte undergräver fiskeredskapens selektivitet och att alla lämpliga åtgärder införs för att förhindra fysiska skador på rovdjur.

3.   Stödet får inte beviljas mer än en gång under perioden mellan den 1 januari 2023 och den 31 december 2029 för samma typ av utrustning och på samma unionsfiskefartyg.

4.   Stödet får beviljas endast för fiskeredskap och annan utrustning som avses i punkt 2 och som bevisligen har bättre storleksselektivitet eller mindre inverkan på ekosystemen och icke-målarter än de standardredskap och annan utrustning som tillåts enligt unionsrätten eller relevant nationell rätt som antagits inom ramen för regionalisering enligt förordning (EU) nr 1380/2013.

5.   Stödet ska beviljas

a)

ägarna av unionsfiskefartyg, vilka är registrerade som aktiva och med vilka de har bedrivit fiske till havs under minst 60 dagar under de två kalenderår som föregår dagen då ansökan om stöd lämnas in,

b)

de fiskare som äger de redskap som ska ersättas och som har arbetat ombord på ett unionsfiskefartyg under minst 60 dagar under de två kalenderår som föregår dagen då ansökan om stöd lämnas in,

c)

yrkesfiskeorganisationer erkända av medlemsstaten.

6.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 100 % av de stödberättigande kostnaderna.

Artikel 25

Stöd för innovation kopplad till bevarandet av de marina biologiska resurserna

1.   Stöd för innovation kopplad till bevarandet av de marina biologiska resurserna ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

syftet med stödet är att bidra till ett gradvis avskaffande av utkast och bifångster, att underlätta övergången till nyttjande av levande marina biologiska resurser i enlighet med artikel 2.2 i förordning (EU) nr 1380/2013 och att minska fiskets inverkan på den marina miljön och skyddade djur,

b)

stödet går till insatser som syftar till att utveckla eller införa ny teknisk eller organisatorisk kunskap som minskar fiskeverksamhetens inverkan på miljön, inbegripet förbättrade fiskemetoder och fiskeredskapens selektivitet, eller som syftar till att uppnå hållbarare användning av marina biologiska resurser och samexistens med skyddade djur,

c)

de insatser som fått stöd genomförs av eller i samarbete med ett av medlemsstaten erkänt vetenskapligt eller tekniskt organ, som ska validera insatsernas resultat,

d)

resultaten av de insatser som fått stöd på lämpligt sätt ges offentlighet av medlemsstaten.

2.   Detta stöd ska anta formen av en subventionerad tjänst.

3.   De fiskefartyg som deltar i de projekt som finansieras enligt denna artikel får inte utgöra mer än 5 % av den nationella fiskeflottan eller 5 % av den nationella flottans bruttotonnage, beräknat vid den tidpunkt då stödinstrumentet antas.

4.   Endast följande kostnader får vara stödberättigande:

a)

Direkta personalkostnader för forskare, tekniker och annan stödpersonal i den omfattning som de arbetar med projektet.

b)

Kostnader för instrument och utrustning i den utsträckning och under den tid de tas i anspråk för projektet. Om instrumenten och utrustningen inte används för projektet under hela sin livscykel anses endast de avskrivningskostnader som motsvarar projektets varaktighet, beräknade på grundval av god redovisningssed, vara stödberättigande.

c)

Kostnader för byggnader och mark, i den utsträckning och under den tid som de används för projektet, och på följande villkor:

i)

När det gäller byggnader anses endast de avskrivningskostnader som motsvarar projektets varaktighet, beräknade på grundval av god redovisningssed, vara stödberättigande.

ii)

När det gäller mark är endast kostnader för överlåtelse på affärsmässiga villkor eller faktiska kapitalkostnader stödberättigande.

d)

Kostnader för kontraktsforskning, kunnande och patent, som har köpts eller hyrts in från utomstående källor på marknadsvillkor samt kostnader för konsulttjänster och motsvarande tjänster som används uteslutande för projektet.

e)

Andra allmänna omkostnader och andra driftskostnader, inklusive kostnader för material, insatsvaror och liknande produkter, som uppkommit som en direkt följd av projektet.

5.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 26

Stöd för skydd och återställande av den marina biologiska mångfalden och av ekosystemen och för ordningar inom ramen för hållbart fiske

1.   Stöd för skydd och återställande av den marina biologiska mångfalden och av ekosystemen och för ordningar inom ramen för hållbart fiske ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning.

2.   Stöd enligt denna artikel ska gå till följande insatser:

a)

Insamling av avfall från havet, såsom passiv insamling av förlorade fiskeredskap och marint skräp, utförd av fiskare. Endast följande verksamheter är stödberättigande:

i)

Avlägsnande av förlorade fiskeredskap från havet, särskilt för att förhindra spökfiske.

ii)

Inköp och, om tillämpligt, installation av utrustning ombord för insamling och lagring av skräp.

iii)

Inrättande av avfallsinsamlingssystem för deltagande fiskare, inklusive ekonomiska incitament.

iv)

Inköp och, om tillämpligt, installation av utrustning för lagring och återvinning av skräp vid anläggningar i fiskehamnar.

v)

Kommunikation, information och medvetandehöjande kampanjer för att uppmuntra fiskare och andra berörda att delta i projekt för att avlägsna förlorade fiskeredskap.

vi)

Utbildning för fiskare och hamnanställda.

b)

Konstruktion, utplacering eller modernisering av fasta eller flyttbara anläggningar för att skydda och främja havets fauna och flora, inklusive vetenskaplig utformning och utvärdering av dessa. Endast följande verksamheter är stödberättigande:

i)

Inköp och, om tillämpligt, utplacering av anläggningar för att skydda havsområden från trålning.

ii)

Inköp och, om tillämpligt, utplacering av anläggningar för att återställa skadade marina ekosystem.

iii)

Kostnader för förberedande arbete, t.ex. prospektering, vetenskapliga studier eller utvärderingar.

Förvärv av fartyg som ska sänkas och användas som konstgjorda rev ska inte vara stödberättigande.

c)

Bidrag till en bättre förvaltning eller bevarande av marina biologiska resurser genom installation av följande artiklar eller genom vidtagande av följande åtgärder och projekt:

i)

Cirkelkrokar.

ii)

Ljudskrämmare.

iii)

Flyktanordningar för sköldpaddor.

iv)

Torilinor (anordningar för att skrämma bort fåglar vid långrevsfiske).

v)

Andra redskap eller anordningar som visat sig vara effektiva för att förhindra oavsiktlig fångst av skyddade djur.

vi)

Utbildning för fiskare i bättre förvaltning och bevarande av marina biologiska resurser.

vii)

Projekt med inriktning på kusthabitat av betydelse för fiskar, fåglar och andra organismer.

viii)

Projekt med inriktning på områden som är viktiga för fiskens fortplantning, såsom kustvåtmarker.

ix)

Ersättning av befintliga fiskeredskap med fiskeredskap med låg påverkan, kostnader för tinor och fällor, pilkar och handlinor.

d)

Deltagande i andra åtgärder som syftar till att bevara och främja den biologiska mångfalden och ekosystemtjänsterna, såsom åtgärder för att återställa specifika havs- och kustlivsmiljöer till stöd för hållbara fiskbestånd, inklusive vetenskapligt utarbetande och utvärdering av dessa. Kostnader med koppling till följande områden är stödberättigande:

i)

System för test av ny övervakningsteknik, i synnerhet

elektroniska fjärrövervakningssystem, t.ex. övervakningskameror (CCTV) eller videoövervakning, för övervakning och registrering av oavsiktliga fångster av skyddade djur,

registrering av oceanografiska data som temperatur, salthalt, plankton, algblomningar eller grumlighet,

kartläggning av invasiva främmande arter,

åtgärder, inbegripet studier, för att förebygga och begränsa spridningen av invasiva främmande arter.

ii)

Ekonomiska incitament för installation ombord av anordningar för automatisk registrering för övervakning och registrering av oceanografiska data som temperatur, salthalt, plankton, algblomningar eller grumlighet.

iii)

Åtgärder som minskar fysisk och kemisk förorening.

iv)

Åtgärder som minskar andra fysiska påfrestningar, bland annat antropogent undervattensbuller som inverkar negativt på den biologiska mångfalden.

v)

Positiva bevarandeåtgärder för att skydda och bevara växt- och djurliv, inklusive återinförande eller stödutsättning av inhemska arter, och tillämpning av principerna för grön infrastruktur som anges i kommissionens meddelande om grön infrastruktur (27).

vi)

Åtgärder för att förhindra, begränsa eller eliminera invasiva främmande arter.

3.   Stöd enligt punkt 2 d ska vara föremål för formellt erkännande av sådana system eller åtgärder av medlemsstaternas behöriga myndigheter. Medlemsstaterna ska även se till att det inte sker någon överkompensation till följd av en kombination av unionens, nationella och privata system.

4.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 100 % av de stödberättigande kostnaderna.

Artikel 27

Stöd för att förbättra energieffektivitet och för att lindra effekterna av klimatförändringarna

1.   Stöd för att förbättra energieffektiviteten och för att lindra effekterna av klimatförändringarna, med undantag för stöd för att ersätta eller modernisera motorer, ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning.

2.   Stöd som beviljas enligt denna artikel får endast omfatta följande åtgärder:

a)

Investeringar i utrustning eller ombord som syftar till att minska utsläppen av föroreningar och växthusgaser och att förbättra fiskefartygens energieffektivitet. Investeringar i fiskeredskap ska också berättiga till stöd, under förutsättning att de inte undergräver fiskeredskapens selektivitet.

b)

Energieffektivitetsbesiktningar och energieffektivitetsordningar.

c)

Studier för att utvärdera alternativa framdrivningssystems och alternativa skrovutformningars bidrag till fiskefartygens energieffektivitet.

3.   Stöd enligt punkt 2 får endast beviljas ägare av fiskefartyg och bara en gång för samma slag av investering under perioden mellan den 1 januari 2023 och den 31 december 2029 för ett fiskefartyg.

4.   De stödberättigande kostnaderna är de direkta extrakostnader som uppstår till följd av de berörda insatserna. Vid tillämpning av punkt 2 a får stödberättigande kostnader avseende

i)

åtgärder som syftar till att förbättra hydrodynamiken i fartygets skrov endast täcka följande:

Investeringar i stabilitetsmekanismer som t.ex. sidokölar och bulbstäv, som bidrar till bättre sjöegenskaper och stabilitet.

Kostnader förknippade med användningen av giftfria bottenfärger, t.ex. kopparbeläggning, för att minska friktionen.

Kostnader avseende rodermaskinen, t.ex. rodermaskinens kontrollsystem och flera roder för att minska roderaktiviteten beroende på väder- och sjöförhållanden.

Provning i tank för att få underlag för att förbättra hydrodynamiken.

ii)

åtgärder för förbättring av fartygets framdrivningssystem endast täcka kostnader för inköp och, i nödvändiga fall, installation av följande:

Energieffektiva propellrar, inklusive drivaxlar.

Katalysatorer.

Energieffektiva generatorer, t.ex. sådana som använder väte eller naturgas.

Komponenter för framdrivning med hjälp av förnybar energi, t.ex. segel, drakar, vindturbiner, turbiner eller solpaneler.

Bogpropellrar.

Ekonometrar, system för bränslestyrning och kontrollsystem.

Investeringar i munstycken som förbättrar framdrivningssystemet.

iii)

investeringar i fiskeredskap och fiskeutrustning endast täcka kostnader för följande åtgärder:

Omställning från släpredskap till alternativa redskap.

Modifieringar av släpredskap.

Investeringar i utrustning för övervakning av släpredskap.

iv)

investeringar som syftar till att minska användningen av elektricitet eller värmeenergi endast omfatta följande:

Investeringar för förbättring av system för kylning, frysning eller isolering för fartyg.

Investeringar för att främja återvinning av värme i fartyget, där värmen bl.a. återvinns och återanvänds för andra funktioner inom fartyget.

Kostnader för grundläggande skrovunderhåll får inte berättiga till stöd enligt punkt 2 a.

5.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 28

Stöd för mervärde, produktkvalitet och användning av oönskade fångster

1.   Stöd för mervärde, produktkvalitet och användning av oönskade fångster ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

stödet syftar till att förbättra mervärdet eller kvaliteten på den fisk som fångas,

b)

stödet endast täcker följande stödberättigande kostnader:

i)

Investeringar som ger fiskeriprodukter ett mervärde, särskilt genom att fiskarna ges möjlighet att själva stå för beredning, saluföring och direktförsäljning av sina egna fångster.

ii)

Innovativa investeringar ombord för att höja fiskeriprodukternas kvalitet.

2.   Stöd enligt punkt 1 b ii ska villkoras av användningen av selektiva redskap för att minimera oönskade fångster och får endast beviljas ägare av unionsfiskefartyg som har bedrivit fiske till havs under minst 60 dagar under de två kalenderår som föregår dagen då ansökan om stöd lämnas in.

3.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 29

Stöd till fiskehamnar, landningsplatser, auktionshallar och skyddshamnar

1.   Stöd till fiskehamnar, landningsplatser, auktionshallar och skyddshamnar ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

stödet syftar till att förbättra de landade produkternas kvalitet, kontroll och spårbarhet, öka energieffektiviteten, bidra till miljöskydd och förbättra säkerheten och arbetsvillkoren,

b)

stödet täcker följande stödberättigande kostnader för investeringar som

i)

förbättrar infrastrukturen i fiskehamnar, auktionshallar, landningsplatser och skyddshamnar, inbegripet investeringar i lämpliga mottagningsanordningar för förlorade fiskeredskap och marint skräp som samlats in från havet,

ii)

underlättar iakttagande av skyldigheten att landa alla fångster i enlighet med artikel 15 i förordning (EU) nr 1380/2013 och artikel 8.2 b i förordning (EU) nr 1379/2013 eller ökar mervärdet för underutnyttjade delar av fångsten,

iii)

förbättrar säkerheten för fiskare genom att skyddshamnar byggs eller moderniseras.

2.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 30

Stöd för inlandsfiske och den akvatiska faunan och floran i inlandet

1.   Stöd för inlandsfiske och den akvatiska faunan och floran i inlandet ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att stödet syftar till att

a)

minska inlandsfiskets inverkan på miljön,

b)

öka energieffektiviteten,

c)

öka värdet eller kvaliteten på landad fisk,

d)

förbättra hälsa, säkerhet, arbetsvillkor, humankapital och utbildning.

2.   Stöd enligt denna artikel får endast gå till följande stödberättigande kostnader:

a)

Investeringar i främjande av humankapital, skapande av arbetstillfällen och social dialog som avses i artikel 18 och på de villkor som anges i den artikeln.

b)

Investeringar ombord eller i individuell utrustning som avses i artikel 21 på de villkor som anges i den artikeln.

c)

Investeringar i utrustning som avses i artikel 24 på de villkor som anges i den artikeln.

d)

Investeringar som förbättrar energieffektivitet och som lindrar effekterna av klimatförändringar enligt artikel 27 på de villkor som anges i den artikeln.

e)

Investeringar som ökar den fångade fiskens mervärde eller förbättrar dess kvalitet enligt artikel 28 på de villkor som anges i den artikeln.

f)

Investeringar i fiskehamnar, skyddshamnar och landningsplatser som avses i artikel 29 på de villkor som anges i den artikeln.

g)

Investeringar i nätredskap eller andra fiskeredskap som utsätts för ökat slitage på grund av skador som orsakats av andra djur än fisk, inklusive invasiva arter, och i tillhörande utrustning.

3.   Stödet får beviljas för innovation i enlighet med artikel 15, rådgivningstjänster i enlighet med artikel 16 och partnerskap mellan vetenskapsmän och fiskare i enlighet med artikel 17.

4.   För att främja diversifiering bland fiskare som bedriver inlandsfiske får stöd beviljas för diversifiering av inlandsfisket till kompletterande verksamhet på de villkor som anges i artikel 19.

5.   Vid tillämpning av punkt 2 ska

a)

hänvisningarna till fiskefartyg i artiklarna 21, 24, 27 och 28 läsas som hänvisningar uteslutande till fartyg som fiskar i inlandsvatten,

b)

hänvisningarna i artikel 24 till havsmiljön läsas som hänvisningar till den miljö i vilken inlandsfiskefartygen fiskar,

c)

de villkor som anges i artiklarna 21, 24 och 27 och som är specifika för havsfiskefartyg inte omfatta inlandsfiske.

6.   För att skydda och utveckla den akvatiska faunan och floran får stöd endast beviljas för följande:

a)

Förvaltning, återställande och övervakning av de Natura 2000-områden som påverkas av fiskeverksamheten samt rehabilitering av inlandsvatten i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG (28), inbegripet lekområden och vandringsvägar för vandrande arter, utan att detta påverkar tillämpningen av artikel 26.2 d i denna förordning och vid behov med medverkan av fiskare som bedriver inlandsfiske.

b)

Konstruktion, modernisering eller utplacering av fasta eller flyttbara anläggningar för att skydda och utveckla den akvatiska faunan och floran, inklusive vetenskaplig utformning, övervakning och utvärdering av dessa.

7.   Medlemsstaterna ska se till att de fiskefartyg som beviljas stöd enligt denna artikel fortsätter att endast fiska i inlandsvatten.

8.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna, med undantag för åtgärden i punkt 2 g, för vilken en stödnivå på 40 % ska tillämpas. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Avsnitt 2

Främjande av hållbar vattenbruksverksamhet

Artikel 31

Allmänna villkor

1.   Stöd som beviljas enligt detta avsnitt ska uppfylla följande allmänna villkor:

a)

Det ska, om inte annat anges i denna förordning, begränsas till vattenbruksföretag.

b)

Om insatserna består av investeringar i utrustning eller infrastruktur i syfte att säkerställa överensstämmelse med unionsrättens framtida krav för miljö, folk- eller djurhälsa, hygien eller djurskydd, får stöd beviljas fram till den dag då dessa krav blir obligatoriska för företagen.

c)

Det får inte beviljas för odling av genetiskt modifierade organismer.

d)

Det får inte beviljas till vattenbruksinsatser i marina skyddsområden, om den behöriga myndigheten i medlemsstaten på grundval av en miljökonsekvensbedömning har fastställt att insatsen skulle få en betydande negativ miljöpåverkan som inte på ett tillfredsställande sätt kan lindras.

2.   Stöd enligt detta avsnitt för investeringar som syftar till att utnyttja nya marknader ska endast beviljas om det stödmottagande företaget tillhandahåller dokumentation för att det finns goda och hållbara marknadsutsikter för projektet.

3.   När det gäller en investering som kräver en miljökonsekvensbedömning enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/92/EU (29), ska stödet vara förenat med villkor om att en sådan bedömning har genomförts och tillståndet ska ha beviljats för det berörda investeringsprojektet före den dag då det individuella stödet beviljas.

Artikel 32

Stöd för innovation inom vattenbruket

1.   Stöd för innovation inom vattenbruket ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

stödet främjar innovation inom vattenbruket,

b)

stödet syftar till att uppnå följande:

i)

Utveckla teknisk, vetenskaplig eller organisatorisk kunskap inom vattenbruken som särskilt minskar miljöpåverkan, minskar beroendet av fiskmjöl och fiskolja, främjar ett hållbart utnyttjande av resurserna inom vattenbruket, förbättrar djurens välbefinnande eller underlättar nya hållbara produktionsmetoder.

ii)

Utveckla eller införa nya vattenbruksarter med marknadspotential, nya eller avsevärt förbättrade produkter, nya eller förbättrade processer eller nya eller förbättrade förvaltnings- och organisationssystem.

iii)

Undersöka innovativa produkters eller processers tekniska eller ekonomiska genomförbarhet.

2.   Subventionerade tjänster enligt denna artikel ska genomföras av eller i samarbete med offentliga eller privata vetenskapliga eller tekniska organ, som är erkända av medlemsstaten och som ska validera de subventionerade tjänsternas resultat.

3.   Resultaten av de projekt som får stöd ska på lämpligt sätt ges offentlighet av medlemsstaten.

4.   Följande kostnader får vara stödberättigande:

a)

Direkta personalkostnader för forskare, tekniker och annan stödpersonal i den omfattning som de arbetar med projektet.

b)

Kostnader för instrument och utrustning i den utsträckning och under den tid de tas i anspråk för projektet.

c)

Kostnader för byggnader, i den utsträckning och under den tid som de används för projektet, och på följande villkor:

i)

När det gäller byggnader anses endast de avskrivningskostnader som motsvarar projektets varaktighet, beräknade på grundval av god redovisningssed, vara stödberättigande.

ii)

När det gäller mark är kostnader för överlåtelse på affärsmässiga villkor eller faktiska kapitalkostnader stödberättigande.

d)

Kostnader för kontraktsforskning, kunnande och patent, som har köpts eller hyrts in från utomstående källor på marknadsvillkor samt kostnader för konsulttjänster och motsvarande tjänster som används uteslutande för projektet.

e)

Andra allmänna omkostnader och andra driftskostnader, inklusive kostnader för material, insatsvaror och liknande produkter, som uppkommit som en direkt följd av projektet.

Vid tillämpning av led b anses, om instrumenten och utrustningen inte används för projektet under hela sin livscykel, endast de avskrivningskostnader som motsvarar projektets varaktighet, beräknade på grundval av god redovisningssed, vara stödberättigande.

5.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 33

Stöd till investeringar som ökar produktiviteten eller har en positiv inverkan på miljön inom vattenbruket

1.   Stöd för investeringar som ökar produktiviteten eller har en positiv inverkan på miljön inom vattenbruket ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att stödet avser

a)

produktiva investeringar i vattenbruk,

b)

diversifiering av vattenbruksproduktionen och de arter som produceras,

c)

modernisering av vattenbruksenheterna, inklusive förbättringar av arbets- och säkerhetsvillkoren för arbetstagare inom vattenbruket,

d)

förbättringar och modernisering avseende djurens hälsa och välbefinnande, inklusive inköp av utrustning vars syfte är att skydda odlingarna mot rovdjur,

e)

investeringar för minskning av den negativa inverkan eller ökning av de positiva effekterna på miljön och ökning av resurseffektiviteten,

f)

investeringar för att höja vattenbruksprodukternas kvalitet eller för att höja värdet på dem,

g)

återställning av befintliga vattenbruksdammar och vattenbrukslaguner genom att slam avlägsnas eller investeringar för att motverka slamavlagringar,

h)

diversifiering av vattenbruksföretagens inkomster genom utveckling av kompletterande verksamhet,

i)

investeringar som medför en väsentlig minskning av vattenbruksföretagens inverkan på vattenanvändning och vattenkvalitet, särskilt genom minskning av mängden vatten eller kemikalier, antibiotika eller andra mediciner som används, eller förbättring av kvaliteten på spillvattnet, inbegripet genom användning av multitrofiska vattenbrukssystem,

j)

främjande av slutna vattenbrukssystem, där vattenbruksprodukter odlas i slutna recirkulerande system, som därigenom minimerar vattenanvändningen,

k)

investeringar för att öka energieffektiviteten och främja vattenbruksföretagens övergång till förnybara energikällor.

2.   Stöd som avses i punkt 1 h får endast beviljas vattenbruksföretag om den kompletterande verksamheten har en koppling till företagets huvudsakliga vattenbruksaktivitet, t.ex. sportfisketurism, vattenbruksrelaterade miljötjänster och utbildningsverksamhet med inriktning på vattenbruk.

3.   Stöd som avses i punkt 1 i denna artikel får beviljas för investeringar som ökar produktionen och/eller moderniserar befintliga vattenbruksföretag eller för uppbyggnad av ny produktionskapacitet, under förutsättning att utvecklingen överensstämmer med den plan för utveckling av vattenbruket som avses i artikel 34 i förordning (EU) nr 1380/2013.

4.   De investeringar som avses i punkt 1 e omfattar sådana som rör användning av mer hållbart foder, minskning och hantering av frigörande och utsläpp av näringsämnen, minskning av antalet rymda djur, användning av kemikalier och läkemedel med mindre miljöpåverkan, antagande av en cirkulär strategi för avfallshantering, bortskaffande av vattenbruksredskap eller användning av biologiskt nedbrytbara vattenbruksredskap för att undvika marint skräp, hantering av rovdjur och sådana investeringar som på ett mätbart sätt bidrar till återställandet av biologisk mångfald eller ekologisk kontinuitet.

5.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas. För insatser som har en positiv inverkan på miljön ska den högsta stödnivån vara 80 %, såvida inte en högre stödnivå skulle vara tillämplig med avseende på bilaga IV.

Artikel 34

Stöd för förvaltnings-, avbytar- och rådgivningstjänster för vattenbruk

1.   Stöd för förvaltnings-, avbytar- och rådgivningstjänster för vattenbruk ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

stödet förbättrar vattenbrukens övergripande resultat och konkurrenskraft,

b)

stödet minskar vattenbrukens negativa miljöpåverkan,

c)

stödet används till inköp av rådgivningstjänster av teknisk, vetenskaplig, juridisk, ekologisk eller ekonomisk art.

Vid tillämpning av led c får stöd endast beviljas mikroföretag, små eller medelstora företag som bedriver vattenbruk eller vattenbruksorganisationer, inklusive producentorganisationer inom vattenbruket och sammanslutningar av sådana producentorganisationer.

2.   De rådgivningstjänster som avses i punkt 1 c ska omfatta följande:

a)

Den förvaltning som vattenbruken behöver för att kunna efterleva miljölagstiftningen i unionen och på nationell nivå och kraven på havsplanering.

b)

Miljökonsekvensbedömning som avses i direktiv 2011/92/EU och direktiv 92/43/EEG.

c)

Den förvaltning som vattenbruken behöver för att kunna efterleva unionslagstiftningen och den nationella lagstiftningen på områdena djurhälsa och djurskydd för vattenlevande djur och folkhälsa.

d)

Krav i enlighet med unionslagstiftningen och nationell lagstiftning.

e)

Saluförings- och affärsstrategier.

f)

Genomförbarhetsstudier och rådgivningstjänster för att bedöma bärkraften i åtgärder som potentiellt kan komma i fråga för stöd enligt avdelning II kapitel III i förordning (EU) 2021/1139.

3.   De rådgivningstjänster som avses i punkt 1 ska tillhandahållas av i de enskilda medlemsstaterna erkända vetenskapliga eller tekniska organ och enheter som tillhandahåller juridisk eller ekonomisk rådgivning och har nödvändig kompetens. Detta stöd ska anta formen av en subventionerad tjänst eller ett direkt bidrag.

4.   Stödmottagande företag får endast erhålla stöd en gång per år för varje kategori av rådgivningstjänster som förtecknas i punkt 2.

5.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 35

Stöd för att främja humankapital och nätverksbyggande inom vattenbruket

1.   Stöd för främjande av humankapital och nätverksbyggande inom vattenbruket ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att stödet går till

a)

yrkesutbildning, livslångt lärande, spridning av vetenskaplig och teknisk kunskap och innovativa metoder, förvärv av nya yrkeskunskaper inom vattenbruket samt med avseende på minskning av vattenbruksinsatsernas miljöpåverkan,

b)

förbättring av arbetsförhållanden och främjande av säkerhet på arbetsplatsen,

c)

nätverksbyggande och utbyte av erfarenheter och bästa praxis mellan vattenbruksföretag och yrkesorganisationer och andra berörda aktörer, inbegripet vetenskapliga och tekniska organ och organ som främjar lika möjligheter mellan kvinnor och män.

2.   Detta stöd ska anta formen av en subventionerad tjänst eller ett direkt bidrag.

3.   Stödet får endast täcka följande stödberättigande kostnader som uppkommit som en direkt följd av det stödda projektet:

a)

Direkta lönekostnader.

b)

Deltagaravgifter.

c)

Resekostnader.

d)

Kostnader för publikationer.

e)

Köpta datainsamlingstjänster, studier och pilotprojekt.

f)

Hyra för utställningslokaler och montrar och kostnader för att montera och nedmontera dem.

g)

Kostnader för att sprida vetenskaplig kunskap och faktauppgifter.

4.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 36

Stöd för att förbättra potentialen för vattenbruksanläggningar

1.   Stöd för att förbättra potentialen för vattenbruksanläggningar ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

stödet bidrar till utvecklingen av vattenbruksanläggningar och infrastruktur för vattenbruk och minskar insatsernas negativa miljöpåverkan,

b)

stödet går till följande:

i)

Identifiering och kartläggning av områden som är lämpliga för vattenbruk, i förekommande fall med hänsyn tagen till eventuella förfaranden för fysisk planering samt identifiering och kartläggning av områden där vattenbruk inte bör förekomma i syfte att bevara sådana områdens roll för ett fungerande ekosystem.

ii)

Förbättring och utveckling av stödfaciliteter och infrastruktur som krävs för att öka vattenbruksanläggningarnas potential och minska vattenbrukets negativa miljöpåverkan, inbegripet investeringar i arrondering och energiförsörjning eller vattenförvaltning.

iii)

Åtgärder som vidtas och genomförs av behöriga myndigheter enligt artikel 9.1 i direktiv 2009/147/EG och artikel 16.1 i direktiv 92/43/EEG i syfte att förebygga allvarliga skador på vattenbruk.

iv)

Åtgärder som vidtas och genomförs av de behöriga myndigheterna efter påvisande av ökad dödlighet eller sjukdomar i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 (30) och kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/689 (31).

Vid tillämpning av led b iv får stöd endast beviljas för att täcka antagandet av handlingsplaner för skaldjur som syftar till skydd, återställande och förvaltning, inbegripet stöd till skaldjursproducenter för bevarande av naturliga skaldjursbankar och avrinningsområden.

2.   Följande kostnader får vara stödberättigande om de uppkommit som en direkt följd av projektet:

a)

Kostnaderna för investeringar i materiella och immateriella tillgångar.

b)

Direkta lönekostnader.

c)

Kostnader för konsulttjänster, kontraktsforskning och stödtjänster som tillhandahålls av externa konsulter.

3.   Stödmottagande företag enligt denna artikel får endast vara de företag som medlemsstaten har tilldelat de uppgifter som avses i punkt 1 b.

4.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 37

Stöd för att främja nya vattenbruksföretagare som bedriver hållbart vattenbruk

1.   Stöd för att främja nya vattenbruksföretagare som bedriver hållbart vattenbruk ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

stödet främjar entreprenörskap inom vattenbruket,

b)

stödet går till etablering av hållbara vattenbruksföretag som startas av nya företagare.

2.   Stöd ska beviljas vattenbruksföretagare som etablerar sig i sektorn, under förutsättning att

a)

de har tillräcklig yrkeskunskap och yrkesskicklighet,

b)

det är första gången som de, i egenskap av företagsledare, etablerar ett mikroföretag eller ett litet eller medelstort företag inom vattenbrukssektorn,

c)

de lämnar in en affärsplan för hur de vill utveckla sitt vattenbruk.

3.   Vattenbruksföretagare som etablerar sig inom sektorn får, för att förvärva de nödvändiga yrkeskunskaperna, beviljas stöd som avses i artikel 35.1.

4.   Följande kostnader får vara stödberättigande om de uppkommit som en direkt följd av projektet:

a)

Lönekostnader.

b)

Andra allmänna omkostnader och andra kostnader, inklusive kostnader för material och insatsvaror.

c)

Kostnader för utrustning.

d)

Kostnader för investeringar i materiella och immateriella tillgångar.

5.   Stödbeloppet enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 38

Stöd för omställning till miljöledningsordning, miljörevisionsordning och ekologiskt vattenbruk

1.   Stöd för omställning till miljöledningsordning, miljörevisionsordning och ekologiskt vattenbruk ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

stödet främjar utvecklingen av ekologiskt eller energieffektivt vattenbruk,

b)

stödet går till ett av följande:

i)

Omställning av konventionellt vattenbruk till ekologiskt vattenbruk i den mening som avses i förordning (EU) 2018/848 (32) och i enlighet med kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/1165 (33).

ii)

Deltagande i unionens miljölednings- och revisionsordningar i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) 1221/2009 (34).

2.   Stödet ska beviljas endast med avseende på omställning av stödmottagande företag som åtar sig att delta i Emas under minst tre år eller att uppfylla kriterierna för ekologisk produktion under minst fem år. En översynsklausul ska införas för åtaganden som görs i enlighet med denna punkt för att säkerställa att de anpassas i händelse av ändringar av tillämpliga bindande krav, normer och villkor som avses i denna artikel.

3.   Stödet ska beviljas i form av ersättning under högst tre år under den period under vilken företaget ställs om till ekologisk produktion eller under den period då företaget förbereder sitt deltagande i Emas. Medlemsstaterna ska beräkna ersättningen på grundval av

a)

det inkomstbortfall eller de extrakostnader för stödberättigande insatser enligt punkt 1 b i i denna artikel som drabbar vattenbruket under den period då det övergår från konventionell produktion till ekologisk produktion, eller

b)

de extrakostnader för stödberättigande insatser enligt punkt 1 b ii som uppstår på grund av ansökan om deltagande i Emas och förberedelserna för detta.

4.   Om det stödmottagande företaget inte kan fullgöra åtagandena enligt punkt 2 på grund av exceptionella och externa omständigheter ska det stödbelopp som beräknats enligt punkt 3 dras av och återkrävas proportionellt på grundval av det ursprungliga åtagandenas varaktighet och den tid då åtagandena inte fullgjordes.

5.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 39

Stöd för miljötjänster

1.   Stöd till företag verksamma inom vattenbrukssektorn som tillhandahåller miljötjänster ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

stödet främjar utvecklingen av den del av vattenbrukssektorn som tillhandahåller miljötjänster, och

b)

stödet går till en av följande åtgärder:

i)

Vattenbruksmetoder som är förenliga med specifika miljöbehov och som omfattas av de specifika förvaltningskrav som följer av att Natura 2000-områden har fastställts i enlighet med direktiv 92/43/EEG och direktiv 2009/147/EG.

ii)

Kostnader som är direkt kopplade till deltagande i ex situ-bevarandeåtgärder och ex situ-reproduktionsåtgärder för vattenlevande djur inom ramen för de program för bevarande och återställande av den biologiska mångfalden som har utarbetats av de offentliga myndigheterna eller som står under dessas överinsyn.

iii)

Vattenbruksinsatser, inbegripet bevarande och förbättring av miljön, den biologiska mångfalden och förvaltningen av landskapet och traditionella inslag i vattenbruksområden.

2.   Det stöd som avses i punkt 1 b i ska beviljas i form av årlig ersättning. Stödberättigande kostnader är extrakostnader som uppstår och/eller inkomstbortfall på grund av verksamhetskraven på de berörda områdena i samband med tillämpningen av direktiv 92/43/EEG eller direktiv 2009/147/EG.

3.   Vid tillämpning av punkt 1 b ii är de stödberättigande kostnaderna de direkta extrakostnader som uppstår till följd av de berörda insatserna.

4.   Stöd som avses i punkt 1 b iii får endast beviljas stödmottagande företag som åtar sig att under en period av minst fem år efterleva miljöåtaganden inom vattenbruket som går utöver vad som krävs enligt unionsrätten och nationell rätt. Insatsernas miljövinster ska påvisas genom en förhandsbedömning, som ska göras av de behöriga organ som medlemsstaten utser, utom i de fall då en viss insats ger redan erkända miljövinster.

5.   Det stöd som avses i punkt 1 b iii ska beviljas i form av årlig ersättning. De stödberättigande kostnaderna är de direkta extrakostnader som uppstår och/eller inkomstbortfall.

6.   Resultaten av de insatser som får stöd enligt denna artikel ska på lämpligt sätt ges offentlighet av medlemsstaten.

7.   För åtaganden som görs enligt denna artikel ska en översynsklausul införas för att säkerställa att de anpassas i händelse av ändringar av tillämpliga bindande krav, normer och villkor som avses i denna artikel.

8.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 100 % av de stödberättigande kostnaderna.

Artikel 40

Stöd för folkhälsoåtgärder

1.   Stöd för folkhälsoåtgärder ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att stödet går till en ersättningsordning som kompenserar blötdjursodlare för tillfälligt upphörande med skörden av odlade blötdjur, om detta uteslutande sker av folkhälsoskäl.

2.   Stöd som avses i punkt 1 får endast beviljas om stängningen av det klassificerade produktions- eller återutläggningsområdet, i enlighet med artikel 62 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/627 (35), beror på spridning av toxinproducerande plankton eller förekomst av plankton som innehåller biotoxiner som överskrider de gränsvärden som fastställs i avsnitt VII kapitel V i bilaga III till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 (36), och under förutsättning att

a)

föroreningen pågår i mer än fyra månader i följd, eller

b)

förlusten till följd av skördeavbrottet uppgår till mer än 25 % av det berörda företagets årsomsättning, beräknad utifrån företagets genomsnittliga omsättning under de tre kalenderår som föregår det år under vilket skörden avbröts.

Med avseende på tillämpningen av första stycket b, får medlemsstaterna fastställa särskilda beräkningsregler för företag med kortare verksamhetstid än tre år.

3.   Ersättningen får betalas ut i högst tolv månader mellan den 1 januari 2023 och den 31 december 2029. I vederbörligen motiverade fall får den förlängas en gång med högst ytterligare tolv månader upp till sammanlagt högst 24 månader.

4.   De stödberättigande kostnaderna är de direkta extrakostnader som uppstår och/eller inkomstbortfall till följd av de berörda insatserna. Den kompensation som beräknas ska minskas med eventuella kostnader som inte uppstår för stödmottagaren direkt till följd av händelsen och vilka stödmottagaren annars skulle ha ådragit sig.

5.   Stödet och andra betalningar som erhållits för att kompensera för skadan, inbegripet ersättningar från försäkringar, ska begränsas till 100 % av de stödberättigande kostnaderna.

Artikel 41

Stöd för åtgärder för djurs hälsa och välbefinnande

1.   Stöd för djurs hälsa och välbefinnande inom vattenbruksföretag ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

stödet syftar till att främja djurs hälsa och välbefinnande i vattenbruksföretag, bland annat i fråga om förebyggande åtgärder och biosäkerhet,

b)

stödet går endast till en av följande åtgärder:

i)

Utveckling av allmän och artspecifik bästa praxis eller uppförandekoder för biosäkerhet och för djurens hälsa och välfärd inom vattenbruket.

ii)

Initiativ som syftar till att minska vattenbrukets beroende av veterinärmedicinska läkemedel.

iii)

Veterinära eller farmaceutiska undersökningar och spridning och utbyte av information och bästa praxis om veterinära sjukdomar inom vattenbruket i syfte att främja en lämplig användning av veterinärmedicinska läkemedel.

iv)

Inrättande och drift av hälsoskyddsgrupper som erkänts av medlemsstaterna inom vattenbrukssektorn.

v)

Kompensation till blötdjursodlare för tillfälligt inställande av verksamheten på grund av exceptionell massdödlighet, om den årliga dödligheten överstiger 20 % eller om förlusten på grund av inställandet av verksamheten uppgår till mer än 30 % av det berörda företagets årsomsättning, beräknad utifrån företagets genomsnittliga omsättning under de tre kalenderår som föregår det år under vilket verksamheten inställdes tillfälligt.

Med avseende på tillämpningen av led b får medlemsstaterna fastställa särskilda beräkningsregler för företag med kortare verksamhetstid än tre år.

Det stöd som avses i led b iii får inte omfatta inköp av veterinärmedicinska läkemedel.

Resultaten av de undersökningar som finansieras enligt led b iii ska på lämpligt sätt rapporteras och ges offentlighet av medlemsstaten.

2.   Detta stöd ska anta formen av en subventionerad tjänst eller ett direkt bidrag.

3.   Vid tillämpning av punkt 1 b i–iv är de stödberättigande kostnaderna de direkta extrakostnader som uppstår till följd av de berörda åtgärderna. Vid tillämpning av punkt 1 b v är de stödberättigande kostnaderna de direkta extrakostnader som uppstår och/eller inkomstbortfall till följd av de berörda åtgärderna.

4.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 100 % av de stödberättigande kostnaderna.

Artikel 42

Stöd för förebyggande, kontroll och utrotning av sjukdomar

1.   Stöd för förebyggande, kontroll och utrotning av sjukdomar inom vattenbruksföretag ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att stödet går till kostnaderna för att förebygga, kontrollera och utrota

a)

sjukdomar inom vattenbruket förtecknade i artikel 5.1 i förordning (EU) 2016/429 eller som ingår i förteckningen över djursjukdomar i Aquatic Animal Health Code från Världsorganisationen för djurhälsa, inklusive de driftskostnader som är nödvändiga för att fullgöra skyldigheterna inom ramen för en utrotningsplan,

b)

nya sjukdomar som uppfyller kriterierna i artikel 6.2 i förordning (EU) 2016/429,

c)

zoonoser hos vattenlevande djur som förtecknas i punkt 2 i bilaga III till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/690 (37),

d)

andra sjukdomar än en förtecknad sjukdom som avses i artikel 9.1 d i förordning (EU) 2016/429 och som uppfyller kriterierna i artikel 226 i den förordningen.

2.   Stödet får utbetalas enbart i samband med sjukdomar hos vattenlevande djur för vilka det finns unionsregler eller nationella regler, oavsett om de är fastställda i lagar eller i andra författningar.

3.   Stödet får endast täcka följande stödberättigande kostnader för förebyggande, kontroll och utrotning:

a)

Hälsokontroller, analyser, tester och andra undersökningsåtgärder.

b)

Förbättring av biosäkerhetsåtgärder.

c)

Inköp, lagring, insättande eller distribution av vaccin, mediciner, ämnen för behandling av djur.

d)

Slakt, utslaktning och destruktion av djur.

e)

Destruktion av animaliska produkter och produkter som är kopplade till djur.

f)

Rengöring och desinfektion eller sanering av anläggningen och utrustningen.

g)

Skador till följd av slakt, utslaktning eller destruktion av djur, animaliska produkter och produkter med anknytning till dem.

4.   Stödet får inte avse åtgärder vars kostnader enligt unionslagstiftning ska bäras av stödmottagaren, såvida inte kostnaden för sådana åtgärder helt och hållet täcks av obligatoriska avgifter för stödmottagarna.

5.   Stödordningar som avser en djursjukdom ska inrättas inom tre år och stödet betalas ut inom fyra år från den dag då kostnaden eller skadorna som orsakats av djursjukdomen inträffade.

6.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 100 % av de stödberättigande kostnaderna.

Artikel 43

Stöd till investeringar för att förebygga och lindra skador orsakade av djursjukdomar

1.   Stöd för investeringar för att förebygga och lindra skador orsakade av djursjukdomar ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att investeringen i första hand syftar till att förebygga eller lindra skador orsakade av djursjukdomar enligt artikel 42.1 a.

2.   Stödet får endast täcka de stödberättigande kostnader som är direkta och specifika för förebyggande åtgärder. Kostnaderna får endast omfatta kostnader för följande:

a)

Uppförande, förvärv, inklusive leasing, eller upprustning av fast egendom.

b)

Inköp eller hyrköp av maskiner och utrustning upp till tillgångens marknadsvärde.

3.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 65 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 44

Stöd för försäkring för vattenbruksbestånd

1.   Stöd för försäkringen för vattenbruksbestånd ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

stödet främjar bevarandet av vattenbruksproducenternas inkomster,

b)

stödet bidrar till en försäkring för vattenbruksbestånd som täcker ekonomiska förluster på grund av minst ett av följande:

i)

Naturkatastrofer.

ii)

Allvarliga klimathändelser.

iii)

Plötsliga förändringar av vattenkvaliteten och vattenmängden som aktören inte är ansvarig för.

iv)

Vattenbrukssjukdomar, produktionsstopp eller förstörda produktionsanläggningar som aktören inte är ansvarig för.

v)

Folkhälsokriser.

vi)

Produktionsbortfall till följd av angrepp av skyddade djur eller rovdjur.

vii)

Försäkringen ska inte vara kopplad till krav på eller specificering av typ eller volym av framtida produktion och stödet är inte begränsat till försäkringar som tillhandahålls av ett specifikt försäkringsföretag eller en viss grupp av försäkringsföretag.

2.   Förekomsten av de omständigheter som avses i punkt 1 b i, ii och v inom vattenbruket ska ha erkänts formellt av den berörda medlemsstaten.

3.   Medlemsstaterna får vid behov på förhand fastställa kriterier som ska ligga till grund för det formella erkännande som avses i punkt 2.

4.   De bidrag som avses i punkt 1 b ska avse täckandet av kostnaderna för upp till 70 % av en premie för ett avtal som täcker upp till 100 % av den potentiella ekonomiska förlusten.

Avsnitt 3

Saluförings- och beredningsrelaterade åtgärder

Artikel 45

Stöd för saluföringsåtgärder

1.   Stöd för saluföringsåtgärder ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

stödet främjar saluföringsåtgärder för fiskeri- och vattenbruksprodukter,

b)

stödet syftar till att

i)

skapa producentorganisationer, sammanslutningar av producentorganisationer eller branschorganisationer som ska erkännas enligt avsnitt II kapitel II i förordning (EU) nr 1379/2013,

ii)

hitta nya marknader och förbättra villkoren för utsläppandet på marknaden av fiskeri- och vattenbruksprodukter, inbegripet

arter med marknadspotential,

oönskade fångster som landats av kommersiella bestånd i enlighet med tekniska åtgärder, artikel 15 i förordning (EU) nr 1380/2013 och artikel 8.2 b i förordning (EU) nr 1379/2013,

fiskeri- och vattenbruksprodukter som erhållits med metoder med liten miljöpåverkan eller ekologiska vattenbruksprodukter enligt definitionen i förordning (EU) 2018/848,

iii)

främja kvaliteten och mervärdet genom att underlätta

ansökan om registrering av en viss produkt och anpassning av berörda aktörer till relevanta efterlevnads- och certifieringskrav i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 (38),

certifiering och marknadsföring av produkter som erhållits genom hållbart fiske och vattenbruk, inbegripet produkter från småskaligt kustfiske, och genom miljövänliga beredningsmetoder,

saluföring av fiskeriprodukter direkt av fiskare som bedriver småskaligt kustfiske, migrerande fiskare, fiskare som fiskar utan fartyg eller vattenbruksproducenter,

presentation och förpackning av produkter,

iv)

bidra till öppenhet och insyn i fråga om produktion och marknader och genomförande av marknadsundersökningar samt studier av unionens importberoende,

v)

bidra till spårbarhet för fiskeri- eller vattenbruksprodukter och i tillämpliga fall framtagandet av ett EU-miljömärke för fiskeri- och vattenbruksprodukter i enlighet med förordning (EU) nr 1379/2013,

vi)

utarbeta standardkontrakt för mikroföretag samt små och medelstora företag som är förenliga med unionsrätten,

vii)

genomföra regionala, nationella eller transnationella kommunikations- och marknadsföringskampanjer för att öka allmänhetens medvetenhet om hållbara fiskeri- och vattenbruksprodukter.

2.   Detta stöd ska anta formen av en subventionerad tjänst eller ett direkt bidrag.

3.   Stödet får endast täcka följande stödberättigande kostnader:

a)

Direkta lönekostnader.

b)

Deltagaravgifter.

c)

Resekostnader.

d)

Kostnader för publikationer.

e)

Köpta studier.

f)

Hyra för utställningslokaler och montrar och kostnader för att montera och nedmontera dem.

g)

Kostnader för spridning av vetenskaplig kunskap och faktauppgifter om generiska fiskeriprodukter, deras näringsmässiga fördelar och föreslagna användningsområden för dessa.

4.   De insatser som avses i punkt 1 b får omfatta produktions-, berednings- och saluföringsverksamhet längs hela distributionskedjan. De insatser som avses i punkt 1 b vii får inte hänvisa till något visst företag, varumärke eller ursprung.

5.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 46

Stöd för beredning av fiskeri- och vattenbruksprodukter

1.   Stöd för beredning av fiskeri- och vattenbruksprodukter ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att stödet går till beredning av fiskeri- och vattenbruksprodukter och stödet syftar till att främja åtgärder som

a)

bidrar till energibesparingar eller minskar miljöpåverkan, bland annat avfallshantering,

b)

förbättrar säkerhet, hygien, hälsa och arbetsförhållanden,

c)

stödjer beredning av fångster från bestånd av kommersiell fisk som inte får vara avsedd som livsmedel,

d)

avser beredningen av biprodukter från den huvudsakliga beredningsverksamheten,

e)

avser beredning av ekologiska vattenbruksprodukter i enlighet med artiklarna 7 och 8 i förordning (EU) 2018/848,

f)

leder till nya eller förbättrade produkter, nya eller förbättrade processer eller nya eller förbättrade system för förvaltning och organisation,

g)

uppfyller villkoren för kostnaderna för förebyggande, kontroll och utrotning av de sjukdomar som avses i artikel 42.1 a,

h)

uppfyller villkoren för investeringar för förebyggande och skadelindring under de förutsättningar som anges i artikel 43.

2.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 50 % av de stödberättigande kostnaderna. Det stödbelopp som beviljas för förebyggande, kontroll utrotning av sjukdomar enligt punkt 1 g får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 100 % av de stödberättigande kostnaderna. Stöd för investeringar för att förebygga och lindra skador enligt punkt 1 h får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 65 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Avsnitt 4

Övriga stödkategorier

Artikel 47

Stöd för insamling, förvaltning, användning och bearbetning av data inom fiskerisektorn

1.   Stöd för insamling, förvaltning, användning och bearbetning av biologiska, miljörelaterade, tekniska och socioekonomiska uppgifter inom fiskerisektorn ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att stödet går till insamling, förvaltning och användning av uppgifter, i enlighet med artikel 25.1 och 25.2 i förordning (EU) nr 1380/2013 och närmare specificerat i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1004 (39).

2.   Stödet får endast omfatta en av följande åtgärder:

a)

Insamling, förvaltning och utnyttjande av data för vetenskaplig analys och genomförande av den gemensamma fiskeripolitiken.

b)

Nationella, transnationella och subnationella fleråriga provtagningsprogram förutsatt att de avser bestånd som omfattas av den gemensamma fiskeripolitiken.

c)

Övervakning till havs av kommersiellt fiske och fritidsfiske, inklusive övervakning av bifångster av marina organismer såsom marina däggdjur och fåglar.

d)

Forskningsstudier till havs.

e)

Förbättring av systemen för datainsamling och datahantering samt genomförande av pilotstudier för att förbättra befintliga system för datainsamling och datahantering.

3.   Stödet får endast täcka följande stödberättigande kostnader som uppkommit som en direkt följd av de stödda åtgärderna:

a)

Direkta lönekostnader.

b)

Deltagaravgifter.

c)

Resekostnader.

d)

Kostnader för publikationer.

e)

Investeringar i system för datainsamling och datahantering.

f)

Köpta datainsamlingstjänster.

4.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 100 % av de stödberättigande kostnaderna.

Artikel 48

Stöd för att förebygga och lindra skador orsakade av naturkatastrofer

1.   Stöd för att förebygga och lindra skador orsakade av naturkatastrofer ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller villkoren i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att investeringen i första hand syftar till att förebygga eller lindra skador orsakade av naturkatastrofer.

2.   För investeringar som kräver en miljökonsekvensbedömning enligt direktiv 2011/92/EU ska stödet vara förenat med villkor om att en sådan bedömning har genomförts och tillståndet har beviljats för det berörda investeringsprojektet före den dag då det individuella stödet beviljas.

3.   Stödet får endast täcka de stödberättigande kostnader som är direkta och specifika för förebyggande åtgärder. Kostnaderna får endast omfatta kostnader för följande:

a)

Uppförande, förvärv, inklusive leasing, eller upprustning av fast egendom.

b)

Inköp eller hyrköp av maskiner och utrustning upp till tillgångens marknadsvärde.

4.   Det stödbelopp som beviljas får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 65 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 49

Stöd för att avhjälpa skador som orsakats av naturkatastrofer

1.   Stöd för att avhjälpa skador som orsakats av naturkatastrofer ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.2 b i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller villkoren i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

de behöriga myndigheterna i medlemsstaten formellt har bekräftat att det rör sig om en naturkatastrof, och

b)

det finns ett direkt orsakssamband mellan naturkatastrofen och den skada som företaget lidit.

2.   Medlemsstaterna får vid behov på förhand fastställa kriterier som ska ligga till grund för det formella erkännande som avses i punkt 1 a.

3.   Stödet ska betalas direkt till det berörda företaget eller till en producentgrupp eller producentorganisation som det företaget är medlem i. Om stödet betalas till en producentgrupp och producentorganisation får stödbeloppet inte överstiga det stödbelopp som det företaget är berättigat till.

4.   Stödordningar som avser en viss naturkatastrof ska inrättas inom tre år från den dag då naturkatastrofen inträffade. Stödet ska betalas ut inom fyra år från den dagen.

5.   De stödberättigande kostnaderna får vara kostnaderna för de skador som uppstått som en direkt följd av naturkatastrofen, såsom de bedömts av antingen en behörig offentlig myndighet, en oberoende expert erkänd av den beviljande myndigheten eller ett försäkringsföretag. Skadorna kan omfatta följande:

a)

Materiell skada på tillgångar, såsom byggnader, utrustning, maskiner, lager och produktionsmedel.

b)

Inkomstbortfall till följd av förstörelse, helt eller delvis, av fiskeri- eller vattenbruksproduktion eller medlen för sådan produktion som inte ligger längre tillbaka i tiden än sex månader från det att katastrofen inträffade.

6.   Beräkningen av den materiella skadan ska baseras på den berörda tillgångens reparationskostnad eller ekonomiska värde före katastrofen. Den får inte överstiga de reparationskostnader eller den minskning av det skäliga marknadsvärdet som naturkatastrofen orsakat, det vill säga skillnaden mellan tillgångens värde omedelbart före och omedelbart efter katastrofen.

7.   Inkomstbortfallet ska beräknas genom att

a)

mängden fiskeri- och vattenbruksprodukter som framställts under det år då naturkatastrofen inträffade, eller under varje påföljande år som påverkas av förstörelse, helt eller delvis, av produktionsmedel, multiplicerad med det genomsnittliga försäljningspriset under det året, subtraheras från

b)

den genomsnittliga årliga producerade mängden fiskeri- och vattenbruksprodukter under den treårsperiod som föregår naturkatastrofen eller under en genomsnittlig treårsperiod baserad på de fem år som föregår naturkatastrofen, varvid de högsta och de lägsta värdena inte ska medräknas, multiplicerad med det genomsnittliga försäljningspriset.

8.   Skadorna ska beräknas för varje enskilt företag. Om ett mikroföretag eller litet eller medelstort företag grundats inom tre år från händelsen, ska hänvisningen till treårsperioderna i punkt 7 b förstås som en hänvisning till den omsättning som genererats eller den mängd fiske- och vattenbruksprodukter som producerats och sålts av ett genomsnittligt företag av samma storlek som det sökande, dvs. ett mikroföretag eller litet eller medelstort företag inom den nationella eller regionala sektor som drabbats av den allvarliga klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof.

9.   Stöd som beviljas och andra betalningar som erhålls för att kompensera för skadorna, inbegripet ersättningar från försäkringar, ska begränsas till 100 % av de stödberättigande kostnaderna.

Artikel 50

Stöd för att förebygga och lindra skador orsakade av allvarliga klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof

1.   Stöd för investeringar för att förebygga och lindra skador orsakade av allvarliga klimathändelser som kan likställas med naturkatastrofer ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och de villkor som anges i den här artikeln.

2.   För investeringar som kräver en miljökonsekvensbedömning enligt direktiv 2011/92/EU ska stödet vara förenat med villkor om att en sådan bedömning har genomförts och tillståndet har beviljats för det berörda investeringsprojektet före den dag då det individuella stödet beviljas.

3.   Stödet får endast täcka de stödberättigande kostnader som är direkta och specifika för förebyggande åtgärder. Kostnaderna får omfatta kostnaderna för något av följande:

a)

Uppförande, förvärv, inklusive leasing, eller upprustning av fast egendom.

b)

Inköp eller hyrköp av maskiner och utrustning upp till tillgångens marknadsvärde.

4.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 65 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 51

Stöd för att avhjälpa skador som orsakats av allvarliga klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof

1.   Stöd för att förebygga och lindra skador orsakade av allvarliga klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och de villkor som anges i den här artikeln.

2.   Stödet ska uppfylla följande villkor:

a)

Medlemsstatens behöriga myndighet har formellt erkänt händelsens karaktär av allvarlig klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof.

b)

Det finns ett direkt orsakssamband mellan den allvarliga klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof och den skada som företaget lidit.

3.   Medlemsstaterna får vid behov på förhand fastställa kriterier som ska ligga till grund för det formella erkännande som avses i punkt 2 a.

4.   Stödet ska betalas direkt till det berörda företaget.

5.   Stödordningar ska inrättas inom tre år från den dag då den allvarliga klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof inträffade. Stödet ska betalas ut inom fyra år från den dagen.

6.   De stödberättigande kostnaderna får vara kostnaderna för de skador som uppstått som en direkt följd av den allvarliga klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof, såsom de bedömts antingen av en offentlig myndighet, av en oberoende expert som är erkänd av den beviljande myndigheten eller av ett försäkringsföretag. Skadorna kan omfatta följande:

a)

Materiell skada på tillgångar, såsom byggnader, utrustning, maskiner, lager och produktionsmedel.

b)

Inkomstbortfall till följd av förstörelse, helt eller delvis, av fiskeri- eller vattenbruksproduktion eller medlen för sådan produktion som inte ligger längre tillbaka i tiden än sex månader från det att den allvarliga klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof inträffade.

7.   Beräkningen av de materiella skadorna ska baseras på kostnaderna för reparationen av de berörda tillgångarna eller deras ekonomiska värde före den allvarliga klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof. Den får inte överstiga de reparationskostnader eller den minskning av det skäliga marknadsvärdet som den allvarliga klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof orsakat, nämligen skillnaden mellan tillgångens värde omedelbart före och omedelbart efter den allvarliga klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof.

8.   Inkomstbortfallet ska beräknas genom att

a)

resultatet av multiplikationen av den producerade mängden fiskeri- och vattenbruksprodukter under det år då den allvarliga klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof inträffade, eller under varje påföljande år som påverkas av förstörelsen, helt eller delvis, av produktionsmedlen, med det genomsnittliga försäljningspriset under det året, subtraheras från

b)

resultatet av multiplikationen av den genomsnittliga årliga producerade mängden fiskeri- och vattenbruksprodukter under den treårsperiod som närmast föregick den allvarliga klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof, eller genomsnittet under tre år inom den femårsperiod som närmast föregick den allvarliga klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof, varvid de högsta och de lägsta värdena inte medräknas, med det genomsnittliga försäljningspriset.

9.   Skadorna ska beräknas för varje enskilt företag. Om ett mikroföretag eller litet eller medelstort företag grundats inom tre år från händelsen, ska hänvisningen till treårsperioderna i punkt 7 b förstås som en hänvisning till den omsättning som genererats eller den mängd fiske- och vattenbruksprodukter som producerats och sålts av ett genomsnittligt företag av samma storlek som det sökande, dvs. ett mikroföretag eller litet eller medelstort företag inom den nationella eller regionala sektor som drabbats av den allvarliga klimathändelse som kan likställas med en naturkatastrof.

10.   Stöd som beviljas och andra betalningar som erhålls för att kompensera för skadorna, inbegripet ersättningar från försäkringar, ska begränsas till 100 % av de stödberättigande kostnaderna.

Artikel 52

Stöd för att förebygga och lindra skador orsakade av skyddade djur

1.   Stöd för investeringar för att förebygga och lindra skador orsakade av skyddade djurs beteende i fiskeri- och vattenbrukssektorn ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

investeringen i första hand syftar till att förebygga eller lindra skador orsakade av skyddade djurs beteende,

b)

när det gäller fiske är syftet med investeringen att förebygga och begränsa predation eller att förebygga och lindra skador på fiskeredskap eller annat material för verksamheten som orsakas av ett skyddat djurs beteende.

2.   För investeringar som kräver en miljökonsekvensbedömning enligt direktiv 2011/92/EU ska stödet vara förenat med villkor om att en sådan bedömning har genomförts och tillståndet har beviljats för det berörda investeringsprojektet före den dag då det individuella stödet beviljas.

3.   Stödet får endast täcka de stödberättigande kostnader som är direkta och specifika för förebyggande åtgärder. Kostnaderna får omfatta kostnaderna för något av följande:

a)

Uppförande, förvärv, inklusive leasing, eller upprustning av fast egendom.

b)

Inköp eller hyrköp av maskiner och utrustning upp till tillgångens marknadsvärde.

4.   Det stödbelopp som beviljas enligt denna artikel får inte överstiga, i bruttobidragsekvivalent, en högsta stödnivå på 100 % av de stödberättigande kostnaderna. Särskilda högsta stödnivåer ska följa nivåerna i bilaga IV. Om en insats faller inom ramen för flera av raderna 1–11 i bilaga IV, ska den högsta maximala stödnivån tillämpas.

Artikel 53

Stöd för att avhjälpa skador som orsakats av skyddade djur

1.   Stöd för att avhjälpa skador i fiskeri- och vattenbrukssektorn som orsakats av skyddade djur ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i kapitel I i denna förordning och under förutsättning att

a)

det föreligger ett direkt orsakssamband mellan de skador som har uppstått och de skyddade djurens beteende,

b)

de stödberättigande kostnaderna utgörs av kostnaderna för de skador som uppstått som en direkt följd av den händelse som orsakade skadan, såsom denna bedömts antingen av en offentlig myndighet, av en oberoende expert som är erkänd av den beviljande myndigheten eller av ett försäkringsföretag.

c)

när det gäller fiske är stödet för skador på djur begränsat till skador på fångster.

2.   De skador som ska avhjälpas får omfatta följande:

a)

Skador på vattenbruksdjur: de stödberättigande kostnaderna baseras på marknadsvärdet av det djur som skadats eller dödats av de skyddade djuren.

b)

Skador på fångster inom fiskerisektorn som orsakats av skyddade djur.

c)

Materiell skada på följande tillgångar: utrustning, maskiner och egendom.

3.   Det marknadsvärde som avses i punkt 2 ska fastställas på grundval av djurens värde omedelbart före uppkomsten av den skada som orsakats av de skyddade djurens beteende, och som om de inte hade påverkats av de skyddade djurens beteende.

4.   Beräkningen av den materiella skadan ska baseras på den berörda tillgångens reparationskostnad eller ekonomiska värde innan skadan inträffade. Värdet får inte överstiga den reparationskostnad eller den minskning av det skäliga marknadsvärde som de skyddade djuren orsakat, det vill säga skillnaden mellan tillgångens värde omedelbart före och omedelbart efter det att skadan uppkom.

5.   Beloppet för de skador som ska avhjälpas får ökas med andra kostnader som det stödmottagande företaget ådrar sig på grund av de skyddade djurens beteende, och det ska minskas med eventuella kostnader som inte uppstår direkt på grund av de skyddade djurens beteende vilka stödmottagande företaget annars skulle ha ådragit sig, och med eventuella intäkter från försäljning av produkter som är kopplade till de skadade eller dödade djuren.

6.   Utom i fall av ett första angrepp från skyddade djur krävs det en rimlig ansträngning från det stödmottagande företaget, för att minska risken för snedvridning av konkurrensen och ge incitament att minimera risken. Denna ansträngning ska ha formen av förebyggande åtgärder, såsom säkerhetsstängsel, som står i proportion till risken för skada orsakad av skyddade djurs beteende i det berörda området, såvida sådana åtgärder inte är orimliga.

7.   Stödet ska betalas direkt till det berörda företaget eller till en producentgrupp eller producentorganisation som det företaget är medlem i. Om stödet betalas till en producentgrupp eller producentorganisation får stödbeloppet inte överstiga det stödbelopp som det företaget är berättigat till.

8.   Stödordningar ska inrättas inom tre år från den dag då den händelse som orsakat skadorna inträffade. Stödet ska betalas ut inom fyra år från den dagen.

9.   Stöd som beviljas och andra betalningar som erhålls för att kompensera för skadorna, inbegripet ersättningar från försäkringar, ska begränsas till 100 % av de stödberättigande kostnaderna.

Artikel 54

Stöd för LLU-projekt

1.   Stöd för kostnader som uppstår för mikroföretag samt små och medelstora företag som deltar i LLU-projekt inom ramen för förordning (EU) 2021/1139 ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om det uppfyller de villkor som anges i denna artikel och i kapitel I.

2.   Stöd för kostnader som uppstår för kommuner som deltar i LLU-projekt i den mening som avses i artikel 31 i förordning (EU) 2021/1060, med beteckningen ”Leader lokal utveckling” inom ramen för Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden, till förmån för projekt som avses i punkt 3, ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om villkoren i denna artikel och i kapitel I är uppfyllda.

3.   Följande kostnader ska vara stödberättigande för LLU-projekt:

a)

Kostnader för förberedande stöd, kapacitetsuppbyggnad, utbildning och nätverksbyggande i syfte att utarbeta och genomföra en lokalt ledd utvecklingsstrategi som avses i artikel 33 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 (40).

b)

Genomförande av godkända insatser.

c)

Förberedelser inför och genomförande av gruppens samarbetsverksamhet.

d)

Driftskostnader som är kopplade till förvaltningen av genomförandet av den lokalt ledda utvecklingsstrategin.

e)

Ledningsfunktioner inom ramen för den lokalt ledda utvecklingsstrategin för att underlätta utbyte mellan berörda parter för att ge information, främja strategin och projekten samt bistå potentiella stödmottagare i syfte att utveckla insatser och utarbeta ansökningar.

4.   De kostnader som uppstår för kommuner som deltar i LLU-projekt som avses i punkt 1 får endast vara stödberättigande inom ramen för denna artikel under förutsättning att de bedrivs inom något av följande områden:

a)

Forskning, utveckling och innovation.

b)

Miljö.

c)

Sysselsättning och utbildning.

d)

Kultur och bevarande av kulturarvet.

e)

Bevarande av biologiska resurser från hav och sötvatten.

f)

Främjande av livsmedelsprodukter som inte är upptagna i förteckningen i bilaga I till EUF-fördraget.

g)

Idrott.

5.   Stödnivån får inte överskrida de högsta stödnivåer som anges för varje typ av insats i förordning (EU) 2021/1139.

Artikel 55

Begränsade stödbelopp till LLU-projekt

1.   Stöd till företag som deltar i eller drar nytta av LLU-projekt enligt vad som avses i artikel 54.1 ska anses vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, om villkoren i denna artikel och i kapitel I är uppfyllda.

2.   Stöd till kommuner som deltar i eller drar nytta av LLU-projekt enligt vad som avses i artikel 54.1 ska vara förenligt med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i fördraget, om villkoren i denna artikel och i kapitel I är uppfyllda.

3.   De kostnader som uppstår för kommuner som deltar i LLU-projekt som avses i punkt 1 får endast vara stödberättigande inom ramen för denna artikel under förutsättning att de bedrivs inom något av följande områden:

a)

Forskning, utveckling och innovation.

b)

Miljö.

c)

Sysselsättning och utbildning.

d)

Kultur och bevarande av kulturarvet.

e)

Bevarande av biologiska resurser från hav och sötvatten.

f)

Främjande av livsmedelsprodukter som inte är upptagna i förteckningen i bilaga I till EUF-fördraget.

g)

Idrott.

4.   Det totala stödbelopp som beviljas enligt denna artikel per projekt får inte överstiga 200 000 euro.

Artikel 56

Skattebefrielser och skattenedsättningar i enlighet med direktiv 2003/96/EG

1.   Stöd i form av skattebefrielser eller skattenedsättningar som antas av medlemsstater i enlighet med artikel 15.1 f och 15.3 i direktiv 2003/96/EG ska vara förenliga med den inre marknaden i den mening som avses i artikel 107.3 c i EUF-fördraget och undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i detta, under förutsättning att det uppfyller de villkor som föreskrivs i direktiv 2003/96/EG och i kapitel I i denna förordning.

2.   Det stödmottagande företag som beviljas skattebefrielse eller skattenedsättning ska väljas ut på grundval av transparenta och objektiva kriterier. I tillämpliga fall ska de betala åtminstone den respektive minimiskattenivå som fastställs i direktiv 2003/96/EG.

KAPITEL IV

Övergångsbestämmelser och slutbestämmelser

Artikel 57

Fortsatt tillämpning av kommissionens förordning (EU) nr 1388/2014

Enligt artikel 47 i kommissionens förordning (EU) nr 1388/2014 (41) ska den förordningen tillämpas till och med den 31 december 2022. Den här förordningen kommer att ersätta förordning (EU) nr 1388/2014 när den upphör att gälla.

Artikel 58

Övergångsbestämmelser

1.   Denna förordning ska tillämpas på individuellt stöd som har beviljats före dess ikraftträdande om stödet uppfyller samtliga villkor i denna förordning, med undantag för artikel 9.

2.   Stöd som inte är undantaget från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i EUF-fördraget enligt denna förordning eller andra förordningar som antagits i enlighet med artikel 1 i förordning (EU) 2015/1588 och som tidigare var i kraft ska bedömas av kommissionen i enlighet med relevanta rambestämmelser, riktlinjer, meddelanden och tillkännagivanden.

3.   Individuellt stöd som beviljas före den 1 januari 2023 enligt en förordning som antagits i enlighet med artikel 1 i förordning (EU) 2015/1588, och som redan var i kraft när stödet beviljades, ska anses vara förenligt med den inre marknaden och ska undantas från anmälningsskyldigheten i artikel 108.3 i EUF-fördraget.

4.   Vid utgången av denna förordnings giltighetstid ska stödordningar som undantagits enligt denna förordning fortsätta att vara undantagna under en anpassningsperiod på sex månader.

Artikel 59

Ikraftträdande och tillämplighet

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2023.

Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2023 till och med den 31 december 2029.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 14 december 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 248, 24.9.2015, s. 1.

(2)  EUT C 185, 6.5.2022, s. 1.

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013 av den 11 december 2013 om den gemensamma fiskeripolitiken, om ändring av rådets förordningar (EG) nr 1954/2003 och (EG) nr 1224/2009 och om upphävande av rådets förordningar (EG) nr 2371/2002 och (EG) nr 639/2004 och rådets beslut 2004/585/EG (EUT L 354, 28.12.2013, s. 22).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1139 av den 7 juli 2021 om Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden och om ändring av förordning (EU) 2017/1004 (EUT L 247, 13.7.2021, s. 1).

(5)  EUT C 217, 2.7.2015, s. 1.

(6)  Meddelande från kommissionen – Riktlinjer för statligt stöd till undsättning och omstrukturering av icke-finansiella företag i svårigheter (EUT C 249, 31.7.2014, s. 1).

(7)  EUT C 155, 20.6.2008, s. 10.

(8)  EUT C 14, 19.1.2008, s. 6.

(9)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1024 av den 20 juni 2019 om öppna data och vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn (EUT L 172, 26.6.2019, s. 56).

(10)  Rådets förordning (EU) 2015/1589 av den 13 juli 2015 om tillämpningsföreskrifter för artikel 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUT L 248, 24.9.2015, s. 9).

(11)  Kommissionens rekommendation 2003/361/EG av den 6 maj 2003 om definitionen av mikroföretag samt små och medelstora företag (EUT L 124, 20.5.2003, s. 36).

(12)  Enligt den definition av mikroföretag samt små eller medelstora företag som återges i bilaga I till den här förordningen kan ett företag inte anses tillhöra den kategorin, om 25 % eller mer av dess kapital eller dess röstandel direkt eller indirekt kontrolleras av ett eller flera offentliga organ, individuellt eller gemensamt (se artikel 3.4. i bilagan).

(13)  Rådets direktiv 2003/96/EG av den 27 oktober 2003 om en omstrukturering av gemenskapsramen för beskattning av energiprodukter och elektricitet (EUT L 283, 31.10.2003, s. 51).

(14)  Rådets förordning (EG) nr 1005/2008 av den 29 september 2008 om upprättande av ett gemenskapssystem för att förebygga, motverka och undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske och om ändring av förordningarna (EEG) nr 2847/93, (EG) nr 1936/2001 och (EG) nr 601/2004 samt om upphävande av förordningarna (EG) nr 1093/94 och (EG) nr 1447/1999. (EUT L 286, 29.10.2008, s. 1).

(15)  Rådets förordning (EG) nr 1224/2009 av den 20 november 2009 om införande av ett kontrollsystem i gemenskapen för att säkerställa att bestämmelserna i den gemensamma fiskeripolitiken efterlevs, om ändring av förordningarna (EG) nr 847/96, (EG) nr 2371/2002, (EG) nr 811/2004, (EG) nr 768/2005, (EG) nr 2115/2005, (EG) nr 2166/2005, (EG) nr 388/2006, (EG) nr 509/2007, (EG) nr 676/2007, (EG) nr 1098/2007, (EG) nr 1300/2008, (EG) nr 1342/2008 och upphävande av förordningarna (EEG) nr 2847/93, (EG) nr 1627/94 och (EG) nr 1966/2006. (EUT L 343, 22.12.2009, s. 1).

(16)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/99/EG av den 19 november 2008 om skydd för miljön genom straffrättsliga bestämmelser (EUT L 328, 6.12.2008, s. 28).

(17)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1379/2013 av den 11 december 2013 om den gemensamma marknadsordningen för fiskeri- och vattenbruksprodukter, om ändring av rådets förordningar (EG) nr 1184/2006 och (EG) nr 1224/2009 och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 104/2000 (EUT L 354, 28.12.2013, s. 1).

(18)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1130 av den 14 juni 2017 om definition av fiskefartygs egenskaper. (EUT L 169, 30.6.2017, s. 1).

(19)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 av den 22 oktober 2014 om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter (EUT L 317, 4.11.2014, s. 35).

(20)  Rådets förordning (EG) nr 1967/2006 av den 21 december 2006 om förvaltningsåtgärder för hållbart utnyttjande av fiskeresurserna i Medelhavet, om ändring av förordning (EEG) nr 2847/93 och om upphävande av förordning (EG) nr 1626/94 (EUT L 409, 30.12.2006, s. 11).

(21)  Kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 av den 17 juni 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget, (EUT L 187, 26.6.2014, s. 1).

(22)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1060 av den 24 juni 2021 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden+, Sammanhållningsfonden, Fonden för en rättvis omställning och Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden samt finansiella regler för dessa och för Asyl-, migrations- och integrationsfonden, Fonden för inre säkerhet samt instrumentet för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och viseringspolitik (EUT L 231, 30.6.2021, s. 159).

(23)  Kommissionens förordning (EG) nr 794/2004 av den 21 april 2004 om genomförande av rådets förordning (EU) 2015/1589 om tillämpningsföreskrifter för artikel 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUT L 140, 30.4.2004, s. 1).

(24)  Arbetsdokument från kommissionens avdelningar, Common methodology for State aid evaluation, 28.5.2014, SWD (2014) 179 final.

(25)  Rådets direktiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992 om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter (EGT L 206, 22.7.1992, s. 7).

(26)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/147/EG av den 30 november 2009 om bevarande av vilda fåglar (EUT L 20, 26.1.2010, s. 7).

(27)  Meddelande från kommissionen, Grön infrastruktur (GI) – Att stärka Europas naturkapital, COM(2013) 249 final, 6.5.2013.

(28)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område (EGT L 327, 22.12.2000, s. 1).

(29)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/92/EU av den 13 december 2011 om bedömning av inverkan på miljön av vissa offentliga och privata projekt (EUT L 26, 28.1.2012, s. 1).

(30)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 av den 9 mars 2016 om överförbara djursjukdomar och om ändring och upphävande av vissa akter med avseende på djurhälsa (”djurhälsolag”) (EUT L 84, 31.3.2016, s. 1).

(31)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/689 av den 17 december 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller bestämmelser om övervakning, utrotningsprogram och sjukdomsfri status för vissa förtecknade sjukdomar och nya sjukdomar (EUT L 174, 3.6.2020, s. 211).

(32)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 av den 30 maj 2018 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 834/2007 (EUT L 150, 14.6.2018, s. 1).

(33)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/1165 av den 15 juli 2021 om godkännande av vissa produkter och ämnen för användning i ekologisk produktion och om upprättande av förteckningar över dessa (EUT L 253, 16.7.2021, s. 13).

(34)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1221/2009 av den 25 november 2009 om frivilligt deltagande för organisationer i gemenskapens miljölednings- och miljörevisionsordning (Emas) och om upphävande av förordning (EG) nr 761/2001 och kommissionens beslut 2001/681/EG och 2006/193/EG (EUT L 342, 22.12.2009, s. 1).

(35)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/627 av den 15 mars 2019 om enhetliga praktiska arrangemang för utförandet av offentlig kontroll av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel, i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625, och om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 2074/2005 vad gäller offentlig kontroll (EUT L 131, 17.5.2019, s. 51).

(36)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 av den 29 april 2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung (EUT L 139, 30.4.2004, s. 55).

(37)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/690 av den 28 april 2021 om inrättande av ett program för den inre marknaden, konkurrenskraft för företag, inklusive mikroföretag samt små och medelstora företag, området för växter, djur, livsmedel och foder och europeisk statistik (programmet för den inre marknaden) samt om upphävande av förordningarna (EU) nr 99/2013, (EU) nr 1287/2013, (EU) nr 254/2014 och (EU) nr 652/2014 (EUT L 153, 3.5.2021, s. 1).

(38)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 av den 21 november 2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel (EUT L 343, 14.12.2012, s. 1).

(39)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1004 av den 17 maj 2017 om upprättande av en unionsram för insamling, förvaltning och användning av data inom fiskerisektorn och till stöd för vetenskaplig rådgivning rörande den gemensamma fiskeripolitiken och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 199/2008 (EUT L 157, 20.6.2017, s. 1).

(40)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 av den 17 december 2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden, om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden samt om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1083/2006 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 320).

(41)  Kommissionens förordning (EU) nr 1388/2014 av den 16 december 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd till företag som är verksamma inom produktion, beredning och saluföring av fiskeri- och vattenbruksprodukter förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUT L 369, 24.12.2014, s. 37).


BILAGA I

Mikroföretag samt små och medelstora företag

1.   Företag

Varje enhet, oberoende av juridisk form, som bedriver en ekonomisk verksamhet ska anses som ett företag. Som företag anses således sådana enheter som utövar ett hantverk eller annan verksamhet enskilt eller inom familjen, personsammanslutningar eller föreningar som bedriver en regelbunden ekonomisk verksamhet.

2.   Personalstyrka och finansiella trösklar som definition av olika företagskategorier

2.1.

Kategorin mikroföretag samt små och medelstora företag (SMF-kategorin) utgörs av företag som sysselsätter färre än 250 personer och vars årsomsättning inte överstiger 50 miljoner euro eller vars balansomslutning inte överstiger 43 miljoner euro årligen.

2.2.

Inom SMF-kategorin definieras små företag som företag vilka sysselsätter färre än 50 personer och vars omsättning eller balansomslutning inte överstiger 10 miljoner euro årligen.

2.3.

Inom SMF-kategorin definieras mikroföretag som företag vilka sysselsätter färre än 10 personer och vars omsättning eller balansomslutning inte överstiger 2 miljoner euro årligen.

3.   Typer av företag som beaktas vid beräkning av personalstyrkan och de finansiella beloppen

3.1.

”Fristående företag” är de företag som inte betecknas som partnerföretag enligt punkt 3.2 eller anknutet företag enligt punkt 3.3.

3.2.

”Partnerföretag” är de företag som inte betecknas som anknutna företag enligt punkt 3.3 och mellan vilka det finns följande förbindelse: ett företag (företag i tidigare marknadsled) innehar ensamt eller tillsammans med ett eller flera andra anknutna företag enligt punkt 3.3 minst 25 % av kapitalet eller rösterna i ett annat företag (företag i senare marknadsled).

Ett företag kan dock betecknas som fristående, och alltså inte anses ha partnerföretag, även om tröskelvärdet på 25 % har uppnåtts eller överskridits, om det gäller följande kategorier av investerare och dessa enskilt eller tillsammans inte är anknutna i den mening som avses i punkt 3 till det berörda företaget:

a)

Offentliga investeringsbolag, riskkapitalbolag, fysiska personer eller grupper av fysiska personer som regelbundet ägnar sig åt riskkapitalinvesteringar (så kallade ”business angels”) och som investerar eget kapital i icke börsnoterade företag, förutsatt att dessa ”business angels” sammanlagda investering i ett och samma företag inte överstiger 1 250 000 euro.

b)

Universitet eller forskningscentrum utan vinstsyfte.

c)

Institutionella investerare, inklusive regionala utvecklingsfonder.

d)

Självständiga lokala myndigheter som har en årlig budget som understiger 10 miljoner euro och som har färre än 5 000 invånare.

3.3.

”Anknutna företag” är de företag som mellan sig upprätthåller en av följande förbindelser:

a)

Ett företag innehar en majoritet av rösterna för aktierna eller andelarna i ett annat företag.

b)

Ett företag har rätt att utse eller entlediga en majoritet av ledamöterna i ett annat företags styrelse, ledning eller tillsynsorgan.

c)

Ett företag har rätt att utöva ett bestämmande inflytande över ett annat företag enligt ett avtal som är slutet med detta eller enligt en bestämmelse i det företagets stadgar.

d)

Ett företag som är aktieägare eller delägare i ett annat företag förfogar till följd av en överenskommelse med andra aktieägare eller delägare i företaget ensamt över en majoritet av rösterna för aktierna eller andelarna i det företaget.

Ett bestämmande inflytande anses inte föreligga då de investerare som avses i punkt 3.2 andra stycket inte direkt eller indirekt deltar i förvaltningen av det berörda företaget, dock utan att detta påverkar deras rättigheter som aktieägare eller delägare.

De företag som upprätthåller någon av de förbindelser som avses i första stycket via ett eller flera andra företag eller via de investerare som det hänvisas till i punkt 3.2 ska också anses som anknutna företag.

De företag som upprätthåller någon av dessa förbindelser via en fysisk person eller en grupp fysiska personer i samverkan ska också anses som anknutna företag, om dessa företag helt eller delvis bedriver sin verksamhet på samma eller angränsande marknader.

Som ”angränsande marknad” ska betraktas marknaden för en produkt eller en tjänst i ett föregående eller efterföljande marknadsled.

3.4.

Utom i de fall som avses i punkt 3.2 andra stycket, kan ett företag inte anses tillhöra SMF-kategorin, om 25 % eller mer av dess kapital eller dess röstandel direkt eller indirekt kontrolleras av ett eller flera offentliga organ, individuellt eller gemensamt.

3.5.

Företagen får avge en försäkran om sin status som fristående företag, partnerföretag eller anknutet företag och om uppgifter rörande trösklarna i punkt 2. Även om kapitalspridningen inte gör det möjligt att exakt veta vem som innehar kapitalet, får företaget avge en sådan försäkran om det kan försäkra att det har rimliga skäl att anta att det inte till 25 % eller mer ägs av ett företag eller gemensamt av anknutna företag eller via fysiska personer eller grupper av fysiska personer. Sådana försäkringar ska avges utan att det påverkar de kontroller eller granskningar som föreskrivs i nationell lagstiftning eller i unionslagstiftningen.

4.   Uppgifter som behövs för att beräkna personalstyrkan och de finansiella beloppen samt referensperiod

4.1.

Uppgifterna för beräkning av personalstyrkan och de finansiella beloppen ska hämtas från det senast godkända räkenskapsåret och beräknas på årsbasis. De beaktas från och med att räkenskaperna har godkänts. Omsättningen ska beräknas exklusive mervärdesskatt och andra indirekta skatter.

4.2.

Om uppgifterna om ett företag beräknade på årsbasis vid datum för bokslut överstiger eller understiger de trösklar som anges i punkt 2 för personalstyrkan eller för de finansiella beloppen, erhåller eller förlorar företaget sin status av medelstort företag, litet företag eller mikroföretag först om detta inträffar under två på varandra följande år.

4.3.

Om företaget är nyetablerat och bokslutet ännu inte har blivit godkänt, ska uppgifterna i fråga grunda sig på en skälig uppskattning som görs under räkenskapsåret.

5.   Personalstyrkan

Personalstyrkan motsvarar antalet årsarbetskrafter, det vill säga antalet personer som på heltid arbetat i företaget eller för företagets räkning under hela referensåret. Det arbete som utförs av personer som inte har arbetat hela året, som har arbetat deltid, oberoende av varaktighet, eller som utfört säsongsarbete ska beräknas som delar av årsarbetskrafter. Personalstyrkan utgörs av

a)

löntagarna,

b)

de personer som arbetar för företaget och som har en underordnad ställning i förhållande till detta och som i nationell rätt jämställs med löntagare,

c)

de ägare som driver företaget,

d)

de delägare som utövar en regelbunden verksamhet i företaget och som erhåller ekonomiska förmåner från företaget.

Lärlingar och studerande under yrkesutbildning som omfattas av lärlings- eller yrkesutbildningsavtal ska inte räknas in vid beräkningen av personalstyrkan. Den tid som utgörs av mödraledighet eller föräldraledighet ska inte räknas in.

6.   Fastställande av uppgifterna om företaget

6.1.

I fråga om ett fristående företag ska fastställandet av uppgifterna, inklusive personalstyrkan, göras enbart på grundval av företagets egna räkenskaper.

6.2.

Uppgifterna, inklusive personalstyrkan, om ett företag som har partnerföretag eller anknutna företag ska beräknas på grundval av räkenskaperna och andra uppgifter om företaget eller – om sådana finns – företagets konsoliderade räkenskaper eller de konsoliderade räkenskaperna där företaget räknats in genom konsolidering.

Till uppgifterna i första stycket ska aggregeras uppgifterna om det berörda företagets eventuella partnerföretag som befinner sig i föregående eller efterföljande marknadsled i förhållande till det berörda företaget. Uppgifterna ska aggregeras i proportion till andelen av kapitalet eller rösträtten (den högsta av dessa båda andelar). Vid korsvist ägande ska den högsta andelen tillämpas.

Till uppgifterna i första och andra styckena ska läggas 100 % av uppgifterna för de eventuella företag som är direkt eller indirekt anknutna till det berörda företaget och som inte redan har tagits med i räkenskaperna genom konsolidering.

6.3.

Vid tillämpningen av punkt 6.2 ska

a)

uppgifterna om de företag som är partnerföretag till det berörda företaget hämtas från räkenskaperna och andra uppgifter, konsoliderade om sådana finns. Till dessa ska läggas 100 % av uppgifterna för de eventuella företag som är direkt eller indirekt anknutna till det berörda företaget och som inte redan har tagits med i räkenskaperna genom konsolidering.

b)

uppgifter om företag som är anknutna till det berörda företaget hämtas från räkenskaperna och andra uppgifter, konsoliderade om sådana finns. Till dessa ska aggregeras proportionellt uppgifterna om de eventuella partnerföretag till dessa anknutna företag som är omedelbart överordnade eller underordnade i förhållande till dessa, om de inte redan har räknats in i de konsoliderade räkenskaperna i en proportion som motsvarar minst den procentsats som anges i punkt 6.2.

6.4.

När personalstyrkan inte framgår av de konsoliderade räkenskaperna, ska den beräknas genom att proportionellt aggregera uppgifterna om de företag till vilka detta företag är partnerföretag och lägga till uppgifterna om de företag till vilka det är anknutet.

BILAGA II

Information om statligt stöd som undantas enligt villkoren i denna förordning

DEL I

Informationen ska lämnas genom kommissionens elektroniska anmälningssystem enligt vad som föreskrivs i artikel 11

Stödreferens

(ska fyllas i av kommissionen)

Medlemsstat

 

Medlemsstatens referensnummer

 

Region

Regionens eller regionernas namn Nuts  (1)

………………………

Image 1
De yttersta randområdena

Image 2
Avlägset belägna grekiska öar

Image 3
De kroatiska öarna Dugi Otok, Vis, Mljet och Lastovo

Image 4
Annan

Beviljande myndighet

Namn

 

Postadress

 

Webbadress

 

Stödåtgärdens benämning

 

Nationell rättslig grund (hänvisning till relevant nationell officiell tidning)

 

Webblänk till stödåtgärdens fullständiga text

 

Typ av åtgärd

Image 5

Stödordning

 

Image 6

Stöd för särskilda ändamål

Det stödmottagande företagets namn och den koncern (2) det tillhör

 

 

Ändring av en befintlig stödordning eller ett befintligt stöd för särskilda ändamål

 

Kommissionens stödreferens

Image 7

Förlängning

 

Image 8

Ändring

 

Varaktighet (3)

Image 9

Stödordning

dd/mm/åååå–dd/mm/åååå

Datum för beviljande

Image 10

Stöd för särskilda ändamål

dd/mm/åååå

Berörd(a) ekonomisk(a) sektor(er)

Image 11

Alla stödberättigade ekonomiska sektorer

 

Image 12

Begränsat till vissa sektorer: Precisera på Nace-gruppnivå (4)

 

Typ av stödmottagare

Image 13

Mikroföretag samt små och medelstora företag

 

Image 14

Stora företag

 

Budget

Årligt totalbelopp för den budget som planeras enligt stödordningen (5)

Nationell valuta ………………….. (avrundade belopp)

Sammanlagt belopp av stöd för särskilda ändamål som beviljats företaget (6)

Nationell valuta ………………….. (avrundade belopp)

Image 15

För garantier (7)

Nationell valuta ………………….. (avrundade belopp)

Stödinstrument

Image 16

Bidrag/Räntesubvention

Image 17

Subventionerade tjänster

Image 18

Lån/Återbetalningspliktiga förskott

Image 19

Garanti (i förekommande fall med en hänvisning till kommissionens beslut (8))

Image 20

Skatteförmån eller skattebefrielse

 

Image 21
Annat (precisera)

Ange i vilken av nedanstående bredare kategori stödet passar bäst med hänsyn till dess verkningar/funktion:

Image 22
Bidrag

Image 23
Subventionerade tjänster
Image 24
Lån

Image 25
Garanti

Image 26
Skatteförmån

Vid medfinansiering från EU-fond(er)

Namn på EU-fond(er):

Finansieringsbelopp (per EU-fond)

Nationell valuta (avrundade belopp)

 

 

 

DEL II

Informationen ska lämnas genom kommissionens elektroniska anmälningssystem enligt vad som föreskrivs i artikel 11

Ange enligt vilken bestämmelse i gruppundantagsförordningen för fiskerisektorn stödåtgärden genomförs.

Image 27

Stöd för innovation inom fisket (artikel 15)

Image 28

Stöd för rådgivningstjänster (artikel 16)

Image 29

Stöd för partnerskap mellan forskare och fiskare (artikel 17)

Image 30

Stöd för att främja humankapital och social dialog (artikel 18)

Image 31

Stöd för att underlätta diversifiering och nya former av inkomst (artikel 19)

Image 32

Stöd till det första förvärvet av ett fiskefartyg (artikel 20)

Image 33

Stöd för att förbättra hälsa, säkerhet och arbetsvillkor för fiskare (artikel 21)

Image 34

Stöd för betalning av försäkringspremier och för ekonomiska bidrag till gemensamma fonder (artikel 22)

Image 35

Stöd till system för tilldelning av fiskemöjligheter (artikel 23)

Image 36

Stöd för att begränsa fiskets inverkan på miljön och anpassa fisket efter artskyddet (artikel 24)

Image 37

Stöd för innovation kopplad till bevarandet av de marina biologiska resurserna (artikel 25)

Image 38

Stöd för skydd och återställande av den marina biologiska mångfalden och av ekosystemen och för ordningar inom ramen för hållbart fiske (artikel 26)

Image 39

Stöd för att förbättra energieffektivitet och för att lindra effekterna av klimatförändringarna (artikel 27)

Image 40

Stöd för mervärde, produktkvalitet och användning av oönskade fångster (artikel 28)

Image 41

Stöd till fiskehamnar, landningsplatser, auktionshallar och skyddshamnar (artikel 29)

Image 42

Stöd för inlandsfiske och den akvatiska faunan och floran i inlandet (artikel 30)

Image 43

Stöd för innovation inom vattenbruket (artikel 32)

Image 44

Stöd till investeringar som ökar produktiviteten eller har en positiv inverkan på miljön inom vattenbruket (artikel 33)

Image 45

Stöd för förvaltnings-, avbytar- och rådgivningstjänster för vattenbruk (artikel 34)

Image 46

Stöd för att främja humankapital och nätverksbyggande inom vattenbruket (artikel 35)

Image 47

Stöd för att förbättra potentialen för vattenbruksanläggningar (artikel 36)

Image 48

Stöd för att främja nya vattenbruksföretagare som bedriver hållbart vattenbruk (artikel 37)

Image 49

Stöd för omställning till miljöledningsordning, miljörevisionsordning och ekologiskt vattenbruk (artikel 38)

Image 50

Stöd för miljötjänster (artikel 39)

Image 51

Stöd för folkhälsoåtgärder (artikel 40)

Image 52

Stöd för åtgärder för djurs hälsa och välbefinnande (artikel 41)

Image 53

Stöd för förebyggande, kontroll och utrotning av sjukdomar (artikel 42)

Image 54

Stöd till investeringar för att förebygga och lindra skador orsakade av djursjukdomar (artikel 43)

Image 55

Stöd för försäkring för vattenbruksbestånd (artikel 44)

Image 56

Stöd för saluföringsåtgärder (artikel 45)

Image 57

Stöd för beredning av fiskeri- och vattenbruksprodukter (artikel 46)

Image 58

Stöd för insamling, förvaltning, användning och bearbetning av data inom fiskerisektorn (artikel 47)

Image 59

Stöd för att förebygga och lindra skador orsakade av naturkatastrofer (artikel 48)

Image 60

Stöd för att avhjälpa skador som orsakats av naturkatastrofer (artikel 49)

Typ av naturkatastrof

Image 61
jordbävning

Image 62
lavin

Image 63
jordskred

Image 64
översvämning

Image 65
tornado

Image 66
orkan

Image 67
vulkanutbrott

Image 68
terrängbrand

Image 69
annan

Precisera: ….

Dag då naturkatastrofen inträffade

dd/mm/åååå –dd/mm/åååå

Image 70

Stöd för att förebygga och lindra skador orsakade av allvarliga klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof (artikel 50)

Image 71

Stöd för att avhjälpa skador som orsakats av allvarliga klimathändelser som kan likställas med en naturkatastrof (artikel 51)

Typ av händelse:

Image 72
frost

Image 73
stormar

Image 74
hagel

Image 75
kraftiga eller ihållande regn

Image 76
svåra torrperioder

Image 77
annan

Precisera: …….

Dag då händelsen inträffade:

dd/mm/åååå –dd/mm/åååå

Image 78

Stöd för att förebygga och lindra skador orsakade av skyddade djur (artikel 52)

Image 79

Stöd för att avhjälpa skador som orsakats av skyddade djur (artikel 53)

Image 80

Stöd för LLU-projekt (artikel 54)

Image 81

Begränsade stödbelopp till LLU-projekt (artikel 55)

Image 82

Skattebefrielser och skattenedsättningar i enlighet med direktiv 2003/96/EG (artikel 56)

Motivering

Ange varför en ordning för statligt stöd har inrättats eller ett stöd för särskilda ändamål har beviljats i stället för stöd genom Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (EHFVF):

Image 83
Åtgärden omfattas inte av det nationella operativa programmet.

Image 84
Prioritering vid tilldelningen av medel enligt det nationella operativa programmet.

Image 85
Finansiering enligt EHFVF är inte längre tillgänglig.

Image 86
Annat

(precisera): …….…….


(1)  Nuts – Nomenklaturen för statistiska territoriella enheter. Vanligen anges regionen på nivå 2.

(2)  Med företag avses vid tillämpningen av konkurrensreglerna i fördraget och vid tillämpningen av denna förordning en enhet som bedriver ekonomisk verksamhet, oavsett enhetens rättsliga form och hur den finansieras. Domstolen har fastställt att enheter som (rättsligt eller faktiskt) kontrolleras av samma enhet bör betraktas som ett företag.

(3)  Period under vilken den beviljande myndigheten kan åta sig att bevilja stödet.

(4)  Nace Rev. 2 – Statistisk näringsgrensindelning i Europeiska unionen. Sektorn ska vanligen anges på gruppnivå.

(5)  För stödordning: Ange det sammanlagda stödbelopp som planeras enligt stödordningen per år eller den beräknade skatteförlusten per år för samtliga stödinstrument som ingår i stödordningen.

(6)  I fall av stöd för särskilda ändamål: Ange totalt stödbelopp/skattebortfall.

(7)  För garantier, ange de garanterade lånens högsta belopp.

(8)  I förekommande fall, hänvisning till kommissionens beslut om att godkänna metoden för att beräkna bruttobidragsekvivalenten, i överensstämmelse med artikel 5.2 c i förordningen.


BILAGA III

Bestämmelser om offentliggörande av information som avses i artikel 9.1

Medlemsstaterna ska organisera sina övergripande webbplatser för statligt stöd, där den information som anges i artikel 9.1 ska offentliggöras, på ett sätt som gör att informationen är lättillgänglig.

Informationen ska offentliggöras i kalkylbladsformat som möjliggör sökning och utdrag av uppgifter och som är lätt att offentliggöra på internet, till exempel i csv- eller xml-format. Alla berörda parter ska ges tillträde till webbplatsen utan begränsningar. Ingen användarregistrering ska krävas för åtkomst till webbplatsen.

Följande information om beviljanden av individuellt stöd enligt artikel 9.1 c ska offentliggöras (1):

Stödmottagarens namn.

Stödmottagarens referens.

Typ av företag (litet eller medelstort/stort) vid tidpunkten för beviljandet.

Region där stödmottagaren är belägen, på Nuts II-nivå (2).

Verksamhetsområde på Nace-gruppnivå (3).

Stödinslag, angivet som avrundat belopp i nationell valuta (4).

Stödinstrument (5) (bidrag/räntesubvention, lån/återbetalningspliktigt förskott/bidrag som ska återbetalas, garanti, skatteförmån eller skattebefrielse, annat (precisera)).

Datum för beviljande.

Stödets syfte.

Beviljande myndighet

Stödåtgärdens referens (6).


(1)  Med hänsyn till det berättigade intresset av insyn i information till allmänheten drar kommissionen, när behovet av insyn vägs mot rättigheterna enligt dataskyddsreglerna, slutsatsen att det är motiverat att offentliggöra stödmottagarens namn när stödmottagaren är en fysisk person eller en juridisk person som genom sitt namn identifierar en fysisk person (se C-92/09, Volker und Markus Schecke och Eifert, punkt 53), med beaktande av artikel 49.1 g i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG. Reglerna om insyn syftar till ökad ansvarighet, inbördes granskning och i slutändan till effektivare användning av de offentliga utgifterna. Detta mål ska ha företräde framför dataskyddsrättigheter för fysiska personer som får offentligt stöd.

(2)  Nuts – Nomenklaturen för statistiska territoriella enheter. Vanligen anges regionen på nivå 2.

(3)  Rådets förordning (EEG) nr 3037/90 av den 9 oktober 1990 om statistisk näringsgrensindelning i Europeiska gemenskapen (EGT L 293, 24.10.1990, s. 1).

(4)  Bruttobidragsekvivalent. För ordningar i form av skatteförmåner kan detta belopp anges i de intervall som fastställs i artikel 9.2.

(5)  Om stödet beviljas genom flera stödinstrument ska stödbeloppet anges per instrument.

(6)  Enligt den information som kommissionen har lämnat genom det elektroniska förfarande som avses i artikel 11 i denna förordning.


BILAGA IV

Särskilda högsta stödnivåer

Rad

Specifik insatskategori

Maximal stödnivå

 

 

 

1

Följande insatser som bidrar till genomförandet av landningsskyldigheten enligt artikel 15 i förordning (EU) nr 1380/2013:

Insatser som förbättrar fiskeredskapens storleks- eller artselektivitet.

Insatser som förbättrar infrastrukturen i fiskehamnar, auktionshallar, landningsplatser och skyddshamnar i syfte att underlätta landning och lagring av oönskade fångster.

Insatser som underlättar saluföring av oönskade fångster som landats från kommersiella bestånd i enlighet med artikel 8.2 b i förordning (EU) nr 1379/2013.

100 %

75 %

75 %

2

Insatser med inriktning på att förbättra säkerhets- och arbetsvillkor ombord på fiskefartyg

75 %

3

Insatser förlagda till de yttersta randområdena

85 %

4

Insatser på de grekiska öar som enligt nationell lagstiftning har klassificerats som avlägset belägna och på de kroatiska öarna Dugi Otok, Vis, Mljet och Lastovo

85 %

5

Insatser rörande småskaligt kustfiske

100 %

6

Insatser som uppfyller samtliga av följande kriterier:

i)

De är av kollektivt intresse.

ii)

Det rör sig om en kollektiv stödmottagare.

iii)

De har innovativa egenskaper eller säkerställer allmänhetens tillgång till resultaten av dem.

100 %

7

Insatser som genomförs av producentorganisationer, sammanslutningar av producentorganisationer eller branschorganisationer

75 %

8

Insatser till stöd för hållbart vattenbruk

60 %

9

Insatser till stöd för innovativa produkter, innovativa processer eller innovativ utrustning inom fiske, vattenbruk eller beredning på grundval av artiklarna 15, 25, 28, 30, 32, 33 och 36.

75 %

10

Insatser som genomförs av yrkesfiskeorganisationer eller andra kollektiva stödmottagare

60 %

11

Finansiella instrument

100 %