18.10.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 270/4


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2022/1959

av den 13 juli 2022

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 vad gäller tekniska tillsynsstandarder som fastställer en avtalsmall för likviditetsavtal för aktier i emittenter vars finansiella instrument är upptagna till handel på en tillväxtmarknad för små och medelstora företag

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 om marknadsmissbruk (marknadsmissbruksförordning) och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/6/EG och kommissionens direktiv 2003/124/EG, 2003/125/EG och 2004/72/EG (1), särskilt artikel 13.13 tredje stycket, och

av följande skäl:

(1)

I artikel 13.12 i förordning (EU) nr 596/2014 föreskrivs att emittenter av finansiella instrument som är upptagna till handel på en tillväxtmarknad för små och medelstora företag får ingå ett likviditetsavtal för sina aktier, om detta avtal är förenligt med, bland annat, de villkor för fastställande av godtagen marknadspraxis som anges i artikel 13.2 i den förordningen. Dessa villkor säkerställer att likviditetsavtal fastställer en hög nivå av skyddsåtgärder för marknadskrafternas funktion och korrekt samverkan mellan tillgång och efterfrågan, har en positiv inverkan på marknadens likviditet och effektivitet och inte ger upphov till risker för integriteten på närliggande marknader. I avtalsmallen för likviditetsavtal som tillhandahålls däri, som syftar till att säkerställa att dessa villkor efterlevs, fastställs de delar som ett likviditetsavtal minst måste innehålla, inbegripet vad gäller öppenhet för marknaden och tillhandahållande av likviditet. Parterna kan infoga ytterligare klausuler för att återspegla de särskilda omständigheterna i det enskilda fallet, i enlighet med sin avtalsfrihet.

(2)

De resurser som innehas av en emittent av finansiella instrument som är upptagna till handel på en tillväxtmarknad för små och medelstora företag, och som är avsatta för fullgörandet av ett likviditetsavtal för aktier från den emittenten bör kunna identifieras direkt. Likviditetsavtalet bör därför innehålla bestämmelser om öppnande av ett särskilt likviditetskonto. Ett sådant särskilt likviditetskonto behövs för att övervaka likviditetsavtalets fullgörande och säkerställa att den handel som bedrivs avseende likviditetsavtalet är åtskild från annan handel som bedrivs av likviditetstillhandahållaren, så att risken för intressekonflikter därmed minimeras. På detta likviditetskonto bör en mängd resurser i form av kontanta medel och aktier placeras, och denna mängd bör fastställas i likviditetsavtalet. Dessa resurser bör endast användas för fullgörandet av likviditetsavtalet.

(3)

De resurser som avsätts för likviditetsavtalet (resursbegränsningar) bör vara proportionella i förhållande till de mål som fastställs i artikel 13.2 i förordning (EU) nr 596/2014. Av samma skäl bör likviditetstillhandahållarens handel omfattas av pris- och volymbegränsningar som, tillsammans med resursbegränsningarna, minimerar risken för att tillhandahållandet av likviditet leder till artificiella ändringar i aktiekursen men samtidigt främjar normal handel med illikvida aktier.

(4)

Enligt tidigare godtagen marknadspraxis för likviditetsavtal har behöriga myndigheter analyserat den genomsnittliga handelsomsättningen för aktier som är noterade på tillväxtmarknader för små och medelstora företag. Analysen har visat att resursbegränsningar bör vara beroende av likviditetsprofilen för de berörda aktierna (likvida eller illikvida) och beakta handeln på den berörda marknaden. På grundval av denna analys är det lämpligt att likviditetsavtalet föreskriver resursbegränsningar som är angivna som procentandelar av den genomsnittliga dagsomsättningen för den berörda aktien, där denna procentandel kalibreras utifrån aktiens likviditetsprofil och att en högsta nivå fastställs för att undvika att likviditetsavtalet har en negativ inverkan på marknadens integritet och på marknadens korrekta funktion. För att möjliggöra ett effektivt tillhandahållande av likviditet vid låg genomsnittlig dagsomsättning bör ett enskilt fast tröskelvärde för de resurser som omfattas av likviditetsavtalet tillämpas.

(5)

Prisbegränsningar bör säkerställa att den handel som bedrivs av likviditetstillhandahållaren inom ramen för likviditetsavtalet inte leder till artificiella ändringar av aktiekurserna när det finns ett oberoende intresse för handel.

(6)

Volymbegränsningar bör säkerställa att handel som bedrivs av likviditetstillhandahållaren inte överstiger en högsta andel av den genomsnittliga dagsomsättningen för illikvida och likvida aktier. Det är lämpligt att beräkningen av en sådan genomsnittlig dagsomsättning bygger på de 20 handelsdagar som föregick handelsdagen. En sådan beräkning motsvarar på ett lämpligt sätt handeln i den berörda aktien, eftersom den ger en bild på medellång sikt och absorberar effekten av handelstoppar under en enskild handelssession eller ett fåtal handelssessioner.

(7)

För att minska riskerna för marknadsmissbruk vid normala marknadsförhållanden bör det anges i likviditetsavtalet att likviditetstillhandahållaren ska lägga in handelsorder på båda sidor av orderboken, förutom i de undantagsfall där marknadens normala funktion hindras. Av samma skäl bör order av större omfattning och manuella avslut omfattas av likviditetsavtalet, förutsatt att vissa villkor rörande utförandet av sådana order är uppfyllda och att dessa transaktioner sker i undantagsfall. Sådana undantagsfall kan förekomma om, vid en viss tidpunkt, förhållandet mellan resurserna i form av kontanta medel och aktier som är tillgängliga för likviditetstillhandahållaren innebär att likviditetstillhandahållaren inte kan tillhandahålla likviditet enligt avtalet.

(8)

Likviditetsavtalet bör innehålla krav på att likviditetstillhandahållaren ska fullgöra sitt likviditetsavtal oberoende av emittenten av den berörda aktien och av de handelsbeslut som fattas vid andra handlarbord, grupper eller enheter inom likviditetstillhandahållaren, som handlar med den aktien eller med finansiella instrument vars pris eller värde är beroende av eller påverkar den berörda aktiens kurs eller värde. Det är nödvändigt att likviditetstillhandahållaren är oberoende på detta sätt för att inte äventyra marknadens integritet.

(9)

För att undvika risker avseende integriteten och den korrekta funktionen för den berörda tillväxtmarknaden för små och medelstora företag bör den rörliga ersättningen till likviditetstillhandahållaren vara begränsad. För att säkerställa lika villkor bör dessutom dessa begränsningar tillämpas på ett konsekvent sätt på alla likviditetsavtal som ingås av emittenter vars finansiella instrument är upptagna till handel på en tillväxtmarknad för små och medelstora företag. De högsta begränsningarna för den rörliga delen av ersättningen bör dock fastställas till en rimlig procentandel av den totala ersättningen för att ge likviditetstillhandahållaren incitament att fullgöra avtalet korrekt, men den bör inte vara så hög att den ger incitament till beteenden som kan utgöra en risk för den berörda marknadens integritet och korrekta funktion.

(10)

Öppenhet avseende likviditetsavtalen säkerställer integritet på marknaden och investerarskydd. För att andra marknadsdeltagare ska kunna fatta välgrundade beslut om de aktier som omfattas av likviditetsavtalet bör avtalet innehålla bestämmelser om krav på öppenhet som omfattar de olika stadierna av tillhandahållande av likviditet, närmare bestämt innan avtalet träder i kraft, under dess löptid och efter dess avslutande. I det avseendet är det nödvändigt att identifiera en part som kommer att ansvara för kraven på öppenhet. För att det ska bli enklare för allmänheten att skaffa information om de berörda aktierna bör den parten vara emittenten, som bör offentliggöra den relevanta informationen på sin webbplats.

(11)

Denna förordning grundar sig på det förslag till tekniska tillsynsstandarder som Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har överlämnat till kommissionen.

(12)

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten har anordnat öppna offentliga samråd om det förslag till tekniska tillsynsstandarder som denna förordning bygger på, analyserat de potentiella kostnaderna och fördelarna därav och begärt råd från den intressentgrupp för värdepapper och marknader som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 (2).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Mall för likviditetsavtal

Vid ingående av ett likviditetsavtal enligt artikel 13.12 i förordning (EU) nr 596/2014 ska emittenter av finansiella instrument som är upptagna till handel på en eller flera tillväxtmarknader för små och medelstora företag använda mallen i bilagan till denna förordning.

Artikel 2

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 13 juli 2022

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 173, 12.6.2014, s. 1.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/77/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 84)


BILAGA

Mall för likviditetsavtal

LIKVIDITETSAVTAL

Detta likviditetsavtal (avtalet) ingicks den [datum]

mellan

[företagets namn],

ett företag med ett aktiekapital om […] [euro/nationell valuta], med registrerat säte på [adress] och registrerat i företagsregistret i [stad/land] med nummer […], företrätt av […],

(emittenten)

och

[företagsnamn], ett företag med ett aktiekapital om […] [euro/nationell valuta], med registrerat säte på [adress], auktoriserat av [nationell behörig myndighet], referensnummer […] och registrerat i företagsregistret i [stad/land] med nummer […], företrätt av […],

(likviditetstillhandahållaren)

(nedan gemensamt kallade parterna)

Parterna har enats om följande:

1.   DEFINITIONER

I detta avtal [och i alla ändringar av det] ska följande ord och uttryck ha följande betydelser:

a)

Med marknad avses den tillväxtmarknad för små och medelstora företag på vilken emittentens aktier är upptagna till notering och handel och där avtalet fullgörs, dvs. [namnet på tillväxtmarknaden eller tillväxtmarknaderna för små och medelstora företag].

b)

Med aktier avses emittentens aktiekapital om […] [euro/nationell valuta], som är upptaget till notering och handel på marknaden och uppdelat i […] aktier med ett nominellt värde om […] med följande ISIN-kod eller ISIN-koder: […].

c)

Med likviditetskonto avses ett särskilt konto [nummer …] som öppnats av likviditetstillhandahållaren i emittentens namn.

d)

Med genomsnittlig dagsomsättning avses den totala omsättningen för de berörda aktierna dividerat med 20, där den totala omsättningen för de berörda aktierna ska beräknas genom att summera resultaten av att, för varje transaktion som genomförts under de 20 föregående handelsdagarna på den berörda tillväxtmarknaden för små och medelstora företag, multiplicera antalet aktier som utväxlats mellan köpare och säljare med det enhetspris som är tillämpligt på transaktionen.

e)

Med likvida aktier avses aktier som har en likvid marknad enligt artikel 1 i delegerad förordning (EU) 2017/567 (1).

f)

Med illikvida aktier avses aktier som inte har en likvid marknad enligt artiklarna 1 och 5 i delegerad förordning (EU) 2017/567.

2.   LIKVIDITETSTILLHANDAHÅLLARENS SKYLDIGHETER

2.1   Auktorisation

Likviditetstillhandahållaren försäkrar härmed emittenten att likviditetstillhandahållaren är auktoriserad av [nationell behörig myndighet] att utföra [den finansiella tjänsten] och registrerad som medlem av marknaden. Likviditetstillhandahållaren åtar sig att upprätthålla den auktorisation som beviljats av behörig myndighet och medlemskapet på marknaden under avtalets hela löptid.

[Ytterligare skyldigheter]

2.2   Likviditetstillhandahållarens oberoende

2.2.1

Likviditetstillhandahållaren ska under detta avtals fullgörande agera oberoende av emittenten.

2.2.2

Likviditetstillhandahållaren ska ha vidtagit åtgärder för att säkerställa att handelsbeslut som rör detta avtal är oberoende av handelsbeslut som fattas av andra handlarbord, grupper eller enheter inom likviditetstillhandahållaren, som handlar med aktierna eller med finansiella instrument vars pris eller värde är beroende av eller påverkar priset eller värdet på aktierna som omfattas av likviditetstillhandahållarens mandat enligt detta avtal, vilket inbegriper handelsorder från kunder, portföljförvaltning eller order som läggs för egen räkning.

2.2.3

Likviditetstillhandahållaren ska upprätthålla en lämplig intern struktur och lämpliga interna kontroller som säkerställer att den personal som ansvarar för handel enligt detta avtal är oberoende av andra handlarbord, grupper eller enheter som ägnar sig åt handel inom likviditetstillhandahållaren.

2.3   Intressekonflikter

Likviditetstillhandahållaren ska ha vidtagit lämpliga åtgärder för att förebygga och hantera intressekonflikter som uppstår i samband med fullgörandet av detta avtal.

2.4   Likviditetskontot

2.4.1

Likviditetstillhandahållaren ska öppna ett likviditetskonto med resurser i form av kontanta medel och/eller aktier som avsatts av emittenten för fullgörande av likviditetsavtalet.

2.4.2

Likviditetstillhandahållaren ska föra bok över alla transaktioner som utförs på likviditetskontot enligt detta avtal, och endast dessa transaktioner.

2.4.3

Likviditetstillhandahållaren ska använda de resurser som placerats på likviditetskontot uteslutande för fullgörandet av sina skyldigheter enligt detta likviditetsavtal.

2.4.4

Likviditetstillhandahållaren får inte övertrassera likviditetskontot vare sig vad gäller kontanta medel eller aktier och ska säkerställa att dessa resurser är i linje med de tröskelvärden som avses i punkt 3.3 andra stycket.

2.4.5

Likviditetstillhandahållaren ska avsluta likviditetskontot när avtalet har löpt ut eller avslutats, efter att omedelbart ha överfört eventuella kontanta medel eller aktier på likviditetskontot till det konto som emittenten har angett.

2.5   Köp- och säljorder

2.5.1

Likviditetstillhandahållaren åtar sig att lägga order om att köpa och sälja aktierna på marknaden i det enda syftet att öka aktiernas likviditet och förbättra regelbundenheten i handeln med dessa aktier eller undvika kursrörelser som inte motiveras av den aktuella marknadsutvecklingen. Likviditetstillhandahållaren ska registrera handelsorder på båda sidor i orderboken.

2.5.2

Likviditetstillhandahållaren åtar sig att inte lägga order som kan leda till att tredje parter vilseleds.

2.5.3

Likviditetstillhandahållaren åtar sig att inte ändra priserna på den marknad där det finns ett intresse för handel hos oberoende handlarbord, grupper eller enheter som ägnar sig åt annan handel inom likviditetstillhandahållaren eller hos oberoende tredje parter. För köporder åtar sig likviditetstillhandahållaren att lägga order avseende aktierna till en kurs som inte överstiger det högsta oberoende köpbudet i orderboken eller den senaste oberoende transaktionen, beroende på vad som är högst. För säljorder åtar sig likviditetstillhandahållaren att lägga order avseende aktierna till en kurs som inte understiger det lägsta oberoende säljbudet i orderboken eller den senaste oberoende transaktionen, beroende på vad som är lägst.

2.5.4

Den skyldighet att registrera handelsorder på båda sidor av orderboken som avses i punkt 2.5.1 ska inte tillämpas vid följande omständigheter:

a)

En situation med volatilitet som utlöser volatilitetsmekanismer för den aktie som är föremål för likviditetsavtalet eller en situation med extrem volatilitet som utlöser volatilitetsmekanismer för majoriteten av de finansiella instrument som handlas på marknaden.

b)

Krig, kollektiva åtgärder, oroligheter eller cybersabotage.

c)

Otillbörliga marknadsförhållanden, där ett rättvist, ordnat och öppet utförande av handel äventyras och där likviditetstillhandahållaren kan lägga fram bevis för något av följande:

i)

Förseningar och avbrott har i väsentlig grad hämmat funktionen hos marknadens system.

ii)

Det har förekommit flera felaktiga order eller transaktioner.

iii)

Marknadens förmåga att tillhandahålla tjänster har blivit otillräcklig.

2.6   Daglig handel

2.6.1

Likviditetstillhandahållaren ska inte överstiga följande dagsvolymer i handeln:

a)

För illikvida aktier: 25 % den genomsnittliga dagsomsättningen.

b)

För likvida aktier: 15 % den genomsnittliga dagsomsättningen.

Om den volym som anges i led a innebär att likviditetstillhandahållaren inte på ett effektivt sätt kan tillhandahålla likviditet får likviditetstillhandahållaren tillämpa ett enskilt fast tröskelvärde på 20 000 euro eller, i medlemsstater som inte använder euro, motsvarande belopp i den nationella valutan, fastställt genom tillämpning av Europeiska centralbankens referensväxelkurs för euron per den 31 december föregående år.

2.6.2

Stora order och manuella avslut enligt artikel 4.1 b och c i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 (2) och i artikel 7 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/587 (3) ska falla inom ramen för detta likviditetsavtal, förutsatt att de uppfyller samtliga följande villkor:

a)

De utförs på en handelsplats.

b)

De följer bestämmelserna på marknaden.

c)

De sker i exceptionella situationer.

På de villkor som fastställs i leden a, b och c får likviditetstillhandahållaren överskrida de gränser som är fastställda i punkt 2.6.1 under den handelsdagen.

2.7   Bokföring

2.7.1

Likviditetstillhandahållaren åtar sig att bevara adekvat bokföring avseende order och transaktioner rörande avtalet i fem år.

2.7.2

Likviditetstillhandahållaren åtar sig att i fem år bevara dokumentation som visar att order införs och registreras separat och individuellt utan att order från andra kunder eller från handeln för egen räkning aggregeras, och att verifiera denna dokumentation genom en efterlevnadsfunktion eller annan funktion för intern kontroll.

2.8   Revision och efterlevnad

Likviditetstillhandahållaren åtar sig att ha resurser för efterlevnad och revision för att övervaka och säkerställa att tillämplig rättslig ram och villkoren i detta avtal efterlevs löpande utan avbrott.

2.9   Öppenhet

Likviditetstillhandahållaren åtar sig att förse emittenten med all information som krävs för att emittenten ska kunna uppfylla sina skyldigheter avseende kraven på öppenhet gentemot allmänheten och [den nationella behöriga myndigheten].

3.   EMITTENTENS SKYLDIGHETER

3.1   Likviditetstillhandahållarens oberoende

Emittenten får inte utöva inflytande på likviditetstillhandahållaren vad gäller likviditetsavtalets fullgörande.

3.2   Öppenhet

3.2.1

Emittenten ska utan dröjsmål förse berörd [nationell behörig myndighet] med en kopia av detta avtal på dennes begäran.

3.2.2

Emittenten åtar sig att på sin webbplats tillhandahålla samtliga följande uppgifter och regelbundet uppdatera dem: [Uppgifterna kommer även att finnas på likviditetstillhandahållarens webbplats och/eller på marknadens webbplats eller tillgängliga på annat sätt].

a)

Innan detta avtal börjar gälla:

i)

Emittentens och likviditetstillhandahållarens identiteter.

ii)

Identifiering av de aktier som är föremål för detta avtal.

iii)

Detta avtals startdatum och löptid samt situationer eller omständigheter som kan leda till tillfälligt avbrott, upphävande eller avslutande.

iv)

Identifiering av den marknad på vilken skyldigheterna i detta avtal kommer att fullgöras och i tillämpliga fall angivande av möjligheten att genomföra transaktioner i enlighet med punkt 2.6.2 i detta avtal.

v)

Resurser i form av kontanta medel och aktier som enligt detta avtal placerats på likviditetskontot.

b)

Under fullgörandet av detta avtal:

i)

Varje halvår, aggregerade siffror per dag för den handelsverksamhet som utförs enligt detta avtal, inklusive:

Antalet genomförda transaktioner.

Handelsvolym.

Den genomsnittliga storleken på transaktionerna och genomsnittliga noterade spreadar.

Priserna på genomförda transaktioner.

ii)

Alla ändringar av tidigare offentliggjorda uppgifter om likviditetsavtalet, ändringar rörande beloppet för kontanta medel och antalet aktier som emittenten har avsatt.

c)

Efter avslutandet av detta avtal:

i)

Att detta avtals fullgörande har upphört.

ii)

En beskrivning av hur avtalet har fullgjorts.

iii)

Skälen till avtalets avslutande.

iv)

Om avtalet löper ut, uppgifter rörande dess utlöpande.

3.3   Begränsningar av de resurser som avsätts för fullgörandet av avtalet

Emittenten ska placera resurser i form av kontanta medel eller aktier på likviditetskontot som står i proportion till och motsvarar målet att förbättra likviditeten. Mängden resurser ska uppgå till [XXX i kontanta medel respektive XXX i aktier].

Emittenten ska säkerställa att de avsatta resurserna inte överstiger följande tröskelvärden:

a)

För illikvida aktier: 500 % av aktiens genomsnittliga dagsomsättning, men högst 1 miljon euro.

b)

För likvida aktier: 200 % av aktiens genomsnittliga dagsomsättning, men högst 20 miljoner euro.

Om tröskelvärdet på 500 % som fastställs i led a inte räcker till för att likviditetstillhandahållaren ska kunna tillhandahålla likviditet effektivt, kan ett enskilt fast tröskelvärde om 500 000 euro användas.

För emittenter i medlemsstater vars valuta inte är euro ska motsvarande värde i nationell valuta fastställas genom tillämpning av Europeiska centralbankens referensväxelkurs för euron per den 31 december det år som föregår datumet för detta avtal.

3.4   Likviditetstillhandahållarens ersättning

Som ersättning för de tjänster som tillhandahålls enligt detta avtal åtar sig emittenten att till likviditetstillhandahållaren betala [ange belopp] och [ange procentandel] av [ange ersättning, kriteriet för att fastställa rörlig ersättning, som inte får överstiga 15 % av den totala ersättningen samt avgifter och frekvens för betalningen].

4.   TILLFÄLLIGT UPPHÄVANDE ELLER BEGRÄNSNING AV DETTA AVTAL

4.1   [situationer i vilka, eller villkor enligt vilka, avtalets fullgörande tillfälligt kan upphävas eller begränsas]

5.   ANDRA AVTALSMÄSSIGA VILLKOR

5.1   [Parterna kan infoga ytterligare klausuler för att återspegla de särskilda omständigheterna i det enskilda fallet, i enlighet med sin avtalsfrihet (t.ex. lag som reglerar avtalet, sekretess, löptid, uppsägning, förlängning, jurisdiktion och andra ytterligare bestämmelser för att ta hänsyn till de särskilda omständigheterna i det enskilda fallet)]

6.   INLÄMNANDE AV UTKAST TILL AVTAL

Emittenten har lämnat in ett utkast till detta avtal till [marknadsoperatören], som har samtyckt till avtalsvillkoren. Emittenten bekräftar härmed att villkoren i detta avtal överensstämmer med villkoren i det utkast till avtal som [marknadsoperatören] har samtyckt till.

Till bevis härpå har detta avtal ingåtts den [dag], [månad] och [år].

UNDERTECKNAT

Emittenten

[namn]

För

[namn]

Likviditetstillhandahållaren

[namn]

För

[namn]


(1)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/567 av den 18 maj 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 avseende definitioner, transparens, portföljkompression och tillsynsåtgärder beträffande produktingripande och positioner (EUT L 87, 31.3.2017, s. 90).

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014, s. 84).

(3)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/587 av den 14 juli 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 om marknader för finansiella instrument avseende tekniska tillsynsstandarder för transparenskrav för handelsplatser och värdepappersföretag beträffande aktier, depåbevis, börshandlade fonder, certifikat och andra liknande finansiella instrument och krav på att genomföra transaktioner för vissa aktier på en handelsplats eller genom en systematisk internhandlare (EUT L 87, 31.3.2017, s. 387).