2.8.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 202/18


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2022/1344

av den 1 augusti 2022

om fastställande av de tekniska specifikationerna för datakrav för ämnet ”IKT-användning och e-handel” för referensåret 2023, enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2152

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2152 av den 27 november 2019 om europeisk företagsstatistik och om upphävande av tio rättsakter på området företagsstatistik (1), särskilt artiklarna 7.1 och 17.6, och

av följande skäl:

(1)

För att ta fram data enligt bilaga II till förordning (EU) 2019/2152 för ämnet ”IKT-användning och e-handel” som förtecknas i bilaga I till den förordningen, på grundval av jämförbara och harmoniserade data, och för att säkerställa att medlemsstaterna genomför ämnet ”IKT-användning och e-handel” korrekt, ska kommissionen specificera variablerna, måttenheterna, den statistiska populationen, klassificeringarna och uppdelningarna samt tidsfristen för överföring av dessa data.

(2)

Enligt artikel 17.4 a i förordning (EU) 2019/2152 är medlemsstaterna skyldiga att tillhandahålla kvalitets- och metadatarapporter för data som överförs inom ramen för den förordningen. Det är därför nödvändigt att fastställa tidsfristerna för inlämning av dessa rapporter.

(3)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för det europeiska statistiksystemet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

För ämnet ”IKT-användning och e-handel” som avses i bilaga I till förordning (EU) 2019/2152 ska medlemsstaterna till kommissionen (Eurostat) överföra data för referensåret 2023 i enlighet med bilagan till den här förordningen.

Artikel 2

1.   Den årliga metadatarapporten för referensåret 2023 för ämnet ”IKT-användning och e-handel” ska överföras till kommissionen (Eurostat) senast den 31 maj 2023.

2.   Den årliga kvalitetsrapporten för ämnet ”IKT-användning och e-handel” för referensåret 2023 ska överföras till kommissionen (Eurostat) senast den 5 november 2023.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 1 augusti 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 327, 17.12.2019, s. 1.


BILAGA

Tekniska specifikationer för datakrav för ämnet ”IKT-användning och e-handel”

Obligatorisk/frivillig uppgift

Omfattning (filter)

Variabel

Obligatoriska variabler

i)

För alla företag:

1.

Företagets huvudsakliga verksamhet under det föregående kalenderåret.

2.

Genomsnittligt antal anställda och egenföretagare under det föregående kalenderåret.

3.

Total omsättning (i monetära termer exkl. moms) under det föregående kalenderåret.

4.

Antal eller andel (i procent) anställda och egenföretagare som har internettillgång i arbetet.

ii)

För företag med anställda och egenföretagare som har internettillgång i arbetet:

5.

Användning av fast anslutning till internet.

6.

Innehav av webbplats.

7.

Innehav av en mobilapp för kunder (t.ex. lojalitetsprogram, e-handel, kundstöd)

8.

Användning av sociala nätverk.

9.

Användning av företagsbloggar eller mikrobloggar.

10.

Användning av webbplatser eller appar för delning av multimedieinnehåll.

11.

Webbförsäljning av varor eller tjänster via företagets webbplatser eller appar (inbegripet extranät) under det föregående kalenderåret.

12.

Webbförsäljning av varor eller tjänster via webbplatser eller appar på en e-marknadsplats som används av flera företag för handel med varor eller tjänster under det föregående kalenderåret.

13.

EDI-försäljning (mottagning av beställningar via EDI-meddelanden) av varor eller tjänster under det föregående kalenderåret.

14.

Användning av resursplaneringsprogram (ERP) för företag för att hantera resurser genom utbyte av information mellan olika avdelningar, t.ex. redovisning, planering, produktion och marknadsföring.

15.

Användning av ett kundvårdsprogram (CRM) för att hantera kundinformation, t.ex. kundrelationer eller transaktioner.

16.

Användning av program för omvärldsbevakning för åtkomst och analys av data, presentation av analysresultat för att ge detaljerade underlag för beslutsfattande och strategisk planering.

17.

Elektroniskt utbyte av data med leverantörer eller kunder i försörjningskedjan, t.ex. via webbplatser eller appar, EDI-system, realtidssensorer eller spårning.

18.

Dataanalys (från interna eller externa datakällor) av egen personal.

19.

Dataanalys av ett externt företag eller en extern organisation åt företaget (däribland dataanalys som bygger på data från interna och externa källor).

20.

Köp av molntjänster som används på internet.

21.

Användning av AI-teknik för analys av skriftspråk (t.ex. textutvinning).

22.

Användning av AI-teknik som omvandlar talat språk till ett maskinläsbart format (taligenkänning).

23.

Användning av AI-teknik som genererar skriftspråk eller talat språk (textgenerering, talsyntes).

24.

Användning av AI-teknik som identifierar föremål eller personer baserat på bilder eller videor (bildigenkänning, bildbehandling).

25.

Användning av maskininlärning (t.ex. djupinlärning) för dataanalys.

26.

Användning av AI-teknik för automatisering av olika arbetsflöden eller för beslutsstöd (t.ex. AI-baserade program för robotstyrd processautomation).

27.

Användning av AI-teknik som möjliggör fysisk förflyttning av maskiner genom självständiga beslut baserat på observation av omgivningen (autonoma robotar, självkörande robotar, autonoma drönare).

28.

Fakturor som skickats i elektronisk form, i ett standardformat lämpligt för automatisk behandling (e-fakturor), utom överförda pdf-filer, under det föregående kalenderåret.

29.

Fakturor som skickats i elektronisk form som inte lämpar sig för automatisk behandling, inkl. överförda pdf-filer, under det föregående kalenderåret.

30.

Fakturor som skickats i pappersform under det föregående kalenderåret.

iii)

För företag som använder någon typ av fast anslutning till internet:

31.

Högsta nedladdningshastighet enligt avtal för den snabbaste fasta internetanslutningen i intervallen [0 Mbit/s < 30 Mbit/s], [30 Mbit/s < 100 Mbit/s], [100 Mbit/s < 500 Mbit/s], [500 Mbit/s < 1 Gbit/s], [≥ 1 Gbit/s]

iv)

För företag som har en webbplats:

32.

Företagets webbplats har en beskrivning av varor eller tjänster, prisuppgifter.

33.

Företagets webbplats har beställning eller bokning på nätet, t.ex. med varukorg.

34.

Företagets webbplats har en möjlighet för besökare att anpassa eller utforma varor eller tjänster på nätet.

35.

Företagets webbplats har spårning eller status för beställningar som gjorts.

36.

Företagets webbplats har ett personanpassat innehåll på webbplatsen för regelbundna/återkommande besökare.

37.

Företagets webbplats har en chattjänst för kundstöd (en dialogrobot, digital assistent eller person som svarar kunder).

38.

Företagets webbplats har annonsering om lediga tjänster eller platsansökningar på nätet.

39.

Det finns innehåll tillgängligt på minst två språk på företagets webbplats.

v)

För företag som hade webbförsäljning under det föregående kalenderåret:

40.

Värdet på webbförsäljningen av varor eller tjänster eller procentuell andel av den totala omsättningen som härrörde från webbförsäljning av varor eller tjänster under det föregående kalenderåret.

41.

Andel (i procent) av värdet på den webbförsäljning som härrörde från webbförsäljning till privatkunder (B2C – mellan företag och konsumenter) under det föregående kalenderåret.

42.

Andel (i procent) av värdet på den webbförsäljning som härrörde från webbförsäljning till företag (B2B – företag till företag) och till offentlig sektor (B2G – mellan företag och myndigheter) under det föregående kalenderåret.

vi)

För företag som hade webbförsäljning av varor eller tjänster via företagets webbplatser eller appar och via webbplatser på en e-marknadsplats som används av flera företag för handel med varor eller tjänster under det föregående kalenderåret:

43.

Andel (i procent) av värdet på webbförsäljningen av varor eller tjänster som härrörde från försäljning via företagets webbplatser eller appar under det föregående kalenderåret.

44.

Andel (i procent) av värdet på webbförsäljningen av varor eller tjänster som härrörde från försäljning via webbplatser eller appar på en e-marknadsplats som används av flera företag för handel med varor eller tjänster under det föregående kalenderåret.

vii)

För företag som hade EDI-försäljning av varor och tjänster under det föregående kalenderåret:

45.

Värdet på EDI-försäljningen av varor eller tjänster eller procentuell andel av den totala omsättningen som härrörde från EDI-försäljning av varor eller tjänster under det föregående kalenderåret.

viii)

För företag där företagets egen personal utför dataanalys (från interna och externa datakällor):

46.

Dataanalys av data från transaktionsregister, så som försäljningsuppgifter, betalningsregister (t.ex. från ERP-system, företagets webbutik).

47.

Dataanalys av uppgifter om kunder, så som uppgifter om kunders köp, plats, preferenser, kundrecensioner, sökningar (t.ex. från kundvårdssystem eller företagets webbplats).

48.

Dataanalys av data från sociala medier, däribland företagets egna profiler på sociala medier (t.ex. personuppgifter, kommentarer, video, ljud, bilder).

49.

Dataanalys av webbdata (t.ex. sökmotortrender, webbskrapningsdata).

50.

Dataanalys av platsdata från användning av bärbara enheter eller fordon (t.ex. bärbara enheter som använder mobilnät, trådlösa anslutningar eller GPS).

51.

Dataanalys av data från smarta enheter eller sensorer (t.ex. kommunikation maskin till maskin (M2M), sensorer som är installerade i maskiner, tillverkningssensorer, smarta mätare, radiofrekvensidentifieringsetiketter (RFID-taggar)).

52.

Dataanalys av offentliga myndigheters öppna data (t.ex. offentliga uppgifter om företag, väderförhållanden, topografiska förhållanden, transportdata, bostadsdata, byggnadsdata).

53.

Dataanalys av satellitdata (t.ex. satellitbilder, navigeringssignaler, positionssignaler), däribland data från företagets egen infrastruktur eller från externt tillhandahållna tjänster (t.ex. AWS Ground Station) men inte platsdata från användning av bärbara enheter eller fordon med GPS)

ix)

För företag som köper molntjänster som används via internet:

54.

Köp av e-post som molntjänst.

55.

Köp av kontorsprogramvara (t.ex. ordbehandlingsprogram och kalkylprogram) som molntjänst.

56.

Köp av ekonomi- eller redovisningsprogram som molntjänst.

57.

Köp av resursplaneringsprogram (ERP) som molntjänst.

58.

Köp av kundvårdsprogram (CRM) som molntjänst.

59.

Köp av säkerhetsprogram (t.ex. antivirusprogram, åtkomstkontroll till nätverk) som molntjänst.

60.

Köp av värdtjänster för företagets databaser som molntjänst.

61.

Köp av fillagring som molntjänst.

62.

Köp av datorkapacitet för körning av företagets egen programvara som molntjänst.

63.

Köp av dataplattform med värdtjänster för utveckling, testning eller installation av applikationer (t.ex. återanvändbara programvarumoduler, gränssnitt för applikationsprogrammering (API) som molntjänst.

x)

För företag som använder AI-teknik, särskilt avseende obligatoriska variabler 21–27, vars syfte med användningen är följande:

64.

Användning av AI-teknik för marknadsföring eller försäljning (t.ex. kundprofilering, prisoptimering, skräddarsydda erbjudanden, marknadsanalys som bygger på maskininlärning, chattbottar som bygger på bearbetning av naturligt språk för kundstöd, autonoma robotar för orderbehandling).

65.

Användning av AI-teknik för produktions- eller tjänsteprocesser (t.ex. prediktivt underhåll eller processoptimering baserat på maskininlärning, verktyg för att klassificera produkter eller hitta defekter i produkter baserat på datorseende, autonoma drönare för produktionsövervakning, säkerhets- eller inspektionsuppgifter, monteringsarbeten som utförs av autonoma robotar).

66.

Användning av AI-teknik för organisation av affärsadministrationsprocesser eller förvaltning (t.ex. röstassistenter baserade på maskininlärning och/eller bearbetning av naturligt språk (t.ex. utarbetande av dokument), dataanalys eller strategiskt beslutsfattande baserat på maskininlärning (t.ex. riskbedömning) planering eller affärsprognoser baserade på maskininlärning, personaladministration baserat på maskininlärning eller bearbetning av naturligt språk (t.ex. första urval av kandidater, personalprofilering eller prestationsanalys).

67.

Användning av AI-teknik för logistik (t.ex. autonoma robotar för plockning och packning i lager för paketleveranser, spårning, distribution eller sortering, ruttoptimering baserad på maskininlärning).

68.

Användning av AI-teknik för IKT-säkerhet (t.ex. ansiktsigenkänning på grundval av datorseende för autentisering av IKT-användare, upptäckt och förebyggande av cyberangrepp baserat på maskininlärning).

69.

Användning av AI-teknik för redovisning, controlling eller finansiell förvaltning (t.ex. maskininlärning för att analysera data inför ekonomiska beslut, fakturabehandling baserat på maskininlärning, maskininlärning eller bearbetning av naturligt språk för bokföringsdokument).

70.

Användning av AI-teknik för forskning och utveckling (FoU) eller innovationsverksamhet, utom forskning om AI (t.ex. analys av data för att bedriva forskning, lösa forskningsproblem, utveckla en ny eller avsevärt förbättrad produkt/tjänst baserat på maskininlärning).

Frivilliga variabler

i)

För företag med anställda och egenföretagare som har internettillgång i arbetet:

1.

Betala för annonsering på internet (t.ex. annonser i sökmotorer, på sociala medier, på andra webbplatser eller i appar)

2.

Försäljning av (åtkomst till) företagets egna data (t.ex. data om företagets kunders preferenser, data från företagets smarta enheter eller sensorer) under föregående kalenderår.

3.

Köp av (åtkomst till) data (t.ex. data om andra företags kunders preferenser, data från andra företags smarta enheter eller sensorer) under föregående kalenderår.

ii)

För företag som använder sociala nätverk eller företagsbloggar eller mikrobloggar eller delar multimedieinnehåll via webbplatser eller appar:

4.

Användning av sociala medier för att utveckla företagets image eller för att marknadsföra produkter (t.ex. marknadsföring eller lansering av produkter).

5.

Användning av sociala medier för att få eller reagera på synpunkter, recensioner, frågor från kunder.

6.

Användning av sociala medier för att ge kunderna möjlighet att medverka vid utveckling eller nyskapande av varor eller tjänster.

7.

Användning av sociala medier för att samarbeta med affärspartner (t.ex. leverantörer) eller andra organisationer (t.ex. offentliga myndigheter, icke-statliga organisationer).

8.

Användning av sociala medier för att rekrytera nya medarbetare.

9.

Användning av sociala medier för att utbyta åsikter eller kunskaper inom företaget.

iii)

För företag som betalar för reklam på internet:

10.

Användning av riktad annonsering baserat på innehåll eller nyckelord som internetanvändare söker på.

11.

Användning av riktad annonsering baserad på spårning av internetanvändares tidigare aktiviteter eller profil.

12.

Användning av riktad annonsering baserad på geolokalisering av internetanvändare.

13.

Användning av någon annan metod för riktad annonsering på internet än de som anges i de frivilliga variablerna 10, 11 eller 12.

iv)

För företag som använder AI-teknik, särskilt avseende de obligatoriska variablerna 21–27, anskaffningssätt:

14.

Utvecklats av egen personal (inbegripet personal i moderföretag eller närstående företag).

15.

Kommersiella AI-program eller AI-system som ändrats av egen personal (inbegripet personal i moderföretag eller närstående företag).

16.

Programvara eller system med öppen källkod som ändrats av egen personal (inbegripet personal i moderföretag eller närstående företag).

17.

Inköpta kommersiella AI-program eller AI-system som kunde börja användas direkt (inbegripet sådana som redan var installerade i en inköpt artikel eller ett inköpt system)

18.

Externa leverantörer anlitades för att utveckla eller ändra dem.

v)

För företag som inte använde AI-teknik, särskilt avseende de obligatoriska variablerna 21–27:

19.

Övervägande av användning av AI-teknik, särskilt avseende de obligatoriska variablerna 21–27.

vi)

För företag som inte använde AI-teknik, men övervägde att göra det, särskilt avseende obligatoriska variabler 21–27:

20.

AI-teknik användes inte eftersom kostnaderna verkade vara för höga.

21.

AI-teknik användes inte eftersom det råder brist på relevant kunnande i företaget.

22.

AI-teknik användes inte på grund av inkompatibilitet hos befintlig utrustning eller befintliga program och system.

23.

AI-teknik användes inte på grund av svårigheter med tillgänglighet eller kvalitet på de data som krävs.

24.

AI-teknik användes inte på grund av oro rörande skydd och säkerhet för data.

25.

AI-teknik användes inte på grund av bristande klarhet om rättsliga följder (t.ex. ansvar vid skada orsakad genom användning av AI).

26.

AI-teknik användes inte på grund av etiska överväganden.

27.

AI-teknik användes inte eftersom den inte är till nytta för företaget.

vii)

För företag som har skickat fakturor i elektronisk form, i ett standardformat lämpligt för automatisk behandling (e-fakturor), utom överförda pdf-filer, under det föregående kalenderåret:

28.

Andel (i procent) av alla e-fakturor som skickats som e-fakturor eller andel (i procent) av alla fakturor som skickats som e-fakturor i intervallen [0, < 10], [10, < 25], [25, < 50], [50, < 75], [>= 75] under det föregående kalenderåret.


Måttenhet

Absoluta tal, förutom för variabler som avser omsättning i nationella valutor (tusental) eller procentandel av (total) omsättning.

Statistisk population

Näringsgrenar som ingår:

Nace-avdelningarna C–J, L–N och grupp 95.1

Storleksklasser som ingår:

Företag med minst tio anställda och egenföretagare. Uppgifter om företag med färre än tio anställda och egenföretagare är frivilliga.

Uppdelningar

Uppdelning efter näringsgren

För beräkning av nationella aggregat

Aggregat av Nace-avdelningar och grupp C+D+E+F+G+H+I+J+L+M+N+95.1, D+E

Nace-avdelningar: C, F, G, H, I, J, L, M, N

Nace-huvudgrupper: 47, 55

Aggregat av Nace-huvudgrupper: 10+11+12+13+14+15+16+17+18, 19+20+21+22+23, 24+25, 26+27+28+29+30+31+32+33

Aggregat av huvudgrupperna och grupperna: 26.1+26.2+26.3+26.4+26.8+46.5+58.2+61+62+63.1+95.1

Endast för bidrag till totalsummor för EU

Nace-avdelningar: D, E

Nace-huvudgrupper: 19, 20, 21, 26, 27, 28, 45, 46, 61, 72, 79

Nace-grupp: 95.1

Aggregat av Nace-huvudgrupper: 10+11+12, 13+14+15, 16+17+18, 22+23, 29+30, 31+32+33, 58+59+60, 62+63, 69+70+71, 73+74+75, 77+78+80+81+82

Storleksklass för antal anställda och egenföretagare: 10+, 10–49, 50–249, 250+; Frivilligt: 0–9, 0–1, 2–9

Tidsfrist för överföring av data

5 oktober 2023