8.7.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 183/23


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2022/1173

av den 31 maj 2022

om regler för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2116 vad gäller det integrerade administrations- och kontrollsystemet i den gemensamma jordbrukspolitiken

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2116 av den 2 december 2021 om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av förordning (EU) nr 1306/2013 (1), särskilt artiklarna 26 första stycket c, 60.4 första stycket b, 75 och 92, och

av följande skäl:

(1)

I förordning (EU) 2021/2116 fastställs grundläggande regler om bland annat medlemsstaternas skyldigheter att skydda unionens ekonomiska intressen och att rapportera om hur politiken presterat. För att säkerställa att den nya rättsliga ramen fungerar smidigt måste vissa regler antas när det gäller bedömningsrapporterna om kvaliteten vad gäller tre delar (identifieringssystemet för jordbruksskiften, det geospatiala ansökningssystemet och arealövervakningssystemet) i det integrerade administrations- och kontrollsystemet (det integrerade systemet) och relaterade avhjälpande åtgärder, kraven för stödansökningar och arealövervakningssystemet, ramen för insamling av satellitdata för arealövervakningssystemet samt kontroller av godkända branschorganisationer när det gäller grödspecifikt stöd för bomull. De nya bestämmelserna ska ersätta de gällande bestämmelserna i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 809/2014 (2).

(2)

Kvalitetsbedömningsrapporterna från identifieringssystemet för jordbruksskiften, det geospatiala ansökningssystemet och arealövervakningssystemet bör vara heltäckande för att göra det möjligt att bedöma tillförlitligheten hos den information som genereras av dessa delar av det integrerade systemet. Innehållet i rapporterna bör också göra det möjligt att avgöra om det finns tillräcklig säkerhet när det gäller kvaliteten av den information som används i samband med medlemsstatens skyldighet i fråga om prestationsrapportering för output- och resultatindikatorer för arealbaserade interventioner som förvaltas inom det integrerade systemet. Dessa rapporter bör därför särskilt innehålla information om det arbete som utförts inom ramen för kvalitetsbedömningen, de brister som upptäckts samt diagnostisk information om de potentiella bakomliggande orsakerna till dessa brister. Mer specifikt bör rapporterna innehålla information om de data och bilder som används för kvalitetsbedömningarna samt deras testresultat. Erfarenheterna av informationsutbytet mellan medlemsstaterna och kommissionen i samband med kvalitetsbedömningen av identifieringssystemet för jordbruksskiften har visat att användningen av särskilda elektroniska informationssystem är till särskilt stor hjälp. För att underlätta medlemsstaternas arbete och deras kommunikation med kommissionen bör sådana informationssystem fortsätta att användas och vid behov vidareutvecklas för rapporterna om de tre kvalitetsbedömningar som föreskrivs i förordning (EU) 2021/2116.

(3)

För att uppfylla sitt syfte att tillhandahålla tillförlitliga uppgifter för den årliga prestationsrapporten bör resultaten av de tre kvalitetsbedömningarna, och särskilt resultaten från det geospatiala ansökningssystemet och arealövervakningssystemet, kombineras för att uppskatta de arealfel i de rapporterade uppgifterna om output- och resultatindikatorer som härrör från brister i systemen. Det bör fastställas regler för de avhjälpande åtgärder som kan behövas för att åtgärda bristerna inom en fastställd tidsram. Dessutom bör de rapporter som utarbetas för åren 2024 och 2026 göra det möjligt att kontrollera att arealövervakningssystemet är korrekt inrättat i alla medlemsstater och att det gradvisa genomförandet av arealövervakningssystemet har varit framgångsrikt och omfattar alla villkor för stödberättigande och interventioner som kan övervakas. I detta syfte bör rapporterna innehålla en förteckning över alla kriterier för stödberättigande för alla arealbaserade interventioner inom det integrerade systemet, tillsammans med information om de datakällor som används för analysen.

(4)

Medlemsstaterna bör inrätta ett tillförlitligt och modernt system för att hantera stödansökningar, som möjliggör elektronisk kommunikation och fungerar i en årlig cykel. Medlemsstaterna bör ta hänsyn till förenklingar för stödmottagare och nationella förvaltningar, till exempel genom att föreskriva att en ansökan kan omfatta flera interventioner eller flera stödmottagare som ansöker gemensamt, eller att en ansökan per jordbruksföretag beaktas under ett visst år vid överlåtelse av jordbruksföretaget. Medlemsstaterna bör vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa en korrekt förvaltning av interventioner när fler än ett utbetalande organ ansvarar för samma stödmottagare.

(5)

Medlemsstaterna bör utnyttja digitaliseringens fördelar genom att som regel använda elektroniska medel för all kommunikation med stödmottagarna. För att främja förenklingen bör medlemsstaterna i möjligaste mån hämta den information som krävs för att förvalta interventionerna från datakällor som står till den offentliga förvaltningens förfogande.

(6)

För att underlätta inlämningen av stödansökningar bör medlemsstaterna tillhandahålla förifyllda formulär som innehåller all information som är relevant för stödmottagarna och den senast uppdaterade informationen. Medlemsstaterna bör förebygga oriktigheter genom att tillåta ändringar av de förifyllda formulären och tillhandahålla vägledande upplysningar som hjälper stödmottagaren att identifiera potentiella fall av bristande efterlevnad och att ansöka korrekt. Medlemsstaterna bör ta hänsyn till de ändringar som stödmottagarna infört för att uppdatera informationen i den nationella förvaltningens databaser. För att stödmottagarna ska behandlas lika bör ett sådant system säkerställa samma detaljnivå för stödansökan som krävs enligt denna förordning, i de fall en medlemsstat beslutar att använda det automatiska anspråkssystemet.

(7)

Stödansökningar inom det integrerade systemet bör i möjligaste mån innehålla all information som behövs för en korrekt och tillförlitlig förvaltning av de interventioner som omfattas och för en korrekt rapportering om output- och resultatindikatorer. För en korrekt förvaltning av interventionerna bör stödmottagarna förbli ansvariga för den inlämnade stödansökan, så att de kan uppfylla alla därmed sammanhängande rättigheter och skyldigheter.

(8)

Oegentligheter bör förebyggas genom att man gör det möjligt att ändra eller dra tillbaka stödansökningar inom en viss tidsfrist. När alla stödmottagare för en viss intervention omfattas av administrativa kontroller och/eller av arealövervakningssystemet är påföljdernas avskräckande effekt inte nödvändig. Därför bör ändringar eller tillbakadraganden tillåtas när som helst före en tidsfrist som är nödvändig för en korrekt förvaltning av interventionerna. Ändringar eller tillbakadraganden bör dock inte tillåtas när det gäller bristande efterlevnad av icke övervakningsbara stödberättigandevillkor som upptäcks från andra källor än arealövervakningssystemet och de administrativa kontrollerna. I andra situationer bör det inte vara tillåtet att göra ändringar eller tillbakadraganden om stödmottagaren redan har informerats om en planerad kontroll på plats eller om oriktigheter har upptäckts vid en sådan oanmäld kontroll på plats. För att stödja tillförlitligheten i den information som krävs för interventioner enligt artikel 34.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 (3) när det gäller nötkreatur, får och getter bör dessutom tidsfristen för ändringar fastställas på ett sätt som gör det möjligt att ändra stödansökan och uppdatera databasen för djur före det datum då medlemsstaten fastställt att identifierings- och registreringskravet ska vara uppfyllt.

(9)

Medlemsstaterna bör säkerställa att den geospatiala ansökan innehåller den information som krävs för att förvalta arealbaserade interventioner inom det integrerade systemet och, i den mån det är nödvändigt, arealbaserade interventioner inom vinsektorn och för krav baserade på grundvillkor. En icke uttömmande förteckning över delarna i den geospatiala ansökan bör tillhandahållas för att ge medlemsstaterna användbar vägledning. När det gäller den information om användningen av växtskyddsmedel som stödmottagaren ska lämna när det är relevant för en intervention inom det integrerade systemet för vilken de söker stöd från den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP), får medlemsstaterna besluta att använda denna information när det gäller skyldigheten att registrera användningen av dessa produkter i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 (4).

(10)

För en korrekt förvaltning av djurbaserade interventioner bör vissa bestämmelser om innehållet i de relevanta stödansökningarna fastställas. För att säkerställa öppenhet och likabehandling av stödmottagarna bör det också klargöras att när ett automatiskt anspråkssystem används ska alla djur som stödmottagaren äger och som potentiellt berättigar till stöd inom en viss intervention anses vara deklarerade för den interventionen.

(11)

Genom förordning (EU) 2021/2116 infördes arealövervakningssystemet som en obligatorisk del av det integrerade systemet. För att säkerställa att denna skyldighet genomförs korrekt och på ett enhetligt sätt bör systemet för arealövervakning ha samma omfattning i alla medlemsstater och därmed omfatta alla stödmottagare och alla arealbaserade interventioner som förvaltas inom det integrerade systemet och alla övervakningsbara villkor. En automatisering av dataanalysen inom arealövervakningssystemet bör prioriteras för att stödja det övergripande målet att modernisera den gemensamma jordbrukspolitiken. Av dessa skäl bör man gradvis öka antalet stödberättigandevillkor som kan anses övervakningsbara med hjälp av data från Copernicus Sentinelsatelliter eller andra data med minst samma värde. Medlemsstaterna bör därför se till att alla stödberättigandevillkor som kan anses övervakningsbara med automatisk behandling av data från Copernicus Sentinelsatelliter under 2023 och 2024 omfattas av arealövervakningssystemet. Medlemsstaterna får dock besluta om huruvida dessa övervakningsbara stödberättigandevillkor faktiskt uppfylls genom behandling av data från Copernicus Sentinelsatelliter eller av andra data med minst samma värde. Om stödberättigandevillkoren inte anses vara övervakningsbara via data från Copernicus Sentinelsatelliter får medlemsstaterna besluta att hantera dem genom att behandla andra data med minst samma värde eller annars betrakta dem som icke övervakningsbara. Från och med 2025 bör medlemsstaterna därför se till att alla stödberättigandevillkor som anses vara övervakningsbara med automatisk behandling av antingen data från Copernicus Sentinelsatelliter eller geotaggade fotografier omfattas av arealövervakningssystemet. Med tanke på det arbete och de investeringar som krävs för att inkludera geotaggade fotografier som data med minst samma värde för arealövervakningssystemet bör medlemsstaterna dock beviljas en tidsperiod för att utföra det nödvändiga förberedande arbetet. Därför måste medlemsstaterna se till att stödberättigandevillkor som kan anses övervakningsbara med geotaggade fotografier gradvis ska täckas under hela programperioden. Dessa insatser bör leda till konstanta framsteg från och med 2025. Medlemsstaterna bör besluta vilka stödberättigandevillkor som kan anses övervakningsbara med geotaggade fotografier som varje år ska omfattas av arealövervakningssystemet. För att ytterligare underlätta för medlemsstaterna att integrera denna nya teknik i arealövervakningssystemet bör medlemsstaterna dessutom låta åtminstone en viss procentandel av de interventioner för vilka stödberättigandevillkoren kan anses övervakningsbara endast med hjälp av geotaggade fotografier omfattas av arealövervakningssystemet före den 1 januari 2027. Medlemsstaterna bör ha möjlighet att besluta vilka interventioner, med minst ett stödberättigandevillkor som kommer att övervakas med geotaggade fotografier inom arealövervakningssystemet, som ska ingå i den procentandelen. Medlemsstaterna bör dock i sitt beslut se till att alla arealbaserade interventioner omfattas av arealövervakningssystemet i enlighet med artikel 70 i förordning (EU) 2021/2116.

(12)

Dessutom bör även en gemensam uppsättning krav fastställas för att säkerställa att arealer som omfattas av en intervention är fria från icke stödberättigande mark, icke stödberättigande markanvändning och ändringar av kategori av jordbruksareal som skulle kunna påverka analysen av interventionsspecifika stödberättigandevillkor med hjälp av arealövervakningssystemet. Under hela ansökningsåret bör dessa krav bedömas med avseende på stödberättigandevillkoren för interventioner som ingår i en viss stödansökan, för att möjliggöra en meningsfull senare analys av arealövervakningssystemet. Markanvändningen bör bedömas inom ett avgränsat område för att utifrån en viss stödansökan och den berörda interventionen avgöra om det förväntade rumsliga eller tidsmässiga beteendet har inträffat. Vid utvecklingen av arealövervakningssystemet bör medlemsstaterna dra full nytta av dess potential genom att använda den information som finns tillgänglig för att uppdatera identifieringssystemet för jordbruksskiften och kommunicera med stödmottagarna i syfte att tillåta ändringar av stödansökningar. När medlemsstaten måste informera stödmottagaren om fall av bristande efterlevnad efter att ha fått resultaten från arealövervakningssystemet då det förekommer icke stödberättigande arealer eller icke stödberättigande markanvändning, bör informationen om överträdelsen meddelas så snart som möjligt efter upptäckten så att stödmottagaren ges möjlighet att snarast ändra stödansökan och analysen av arealövervakningssystemet kan upprepas på ett meningsfullt sätt och i god tid. Det bör också klargöras hur möjligheten att gradvis införa systemet kan genomföras i praktiken, genom att ange vilka interventioner som ska omfattas under 2023.

(13)

För att arealövervakningssystemet ska kunna täcka alla stödberättigandevillkor som kan övervakas med data från Copernicus Sentinelsatelliter eller andra data med minst samma värde för alla arealbaserade interventioner som förvaltas inom det integrerade systemet, är det nödvändigt att utöka typerna av data och tillhandahålla standarder som säkerställer att de har samma värde som satellitdata. För att undvika luckor i medlemsstaternas moderniseringsinsatser bör geotaggade fotografier betraktas som data med minst samma värde för arealövervakningssystemet.

(14)

Särskilda regler måste fastställas för ett objektivt och effektivt förfarande för inhämtande av satellitdata för arealövervakningssystemet.

(15)

För en korrekt förvaltning av interventionerna när det gäller bomull bör det fastställas vissa regler för innehållet i de kontroller som medlemsstaterna utför av de godkända branschorganisationerna.

(16)

Av tydlighets- och rättssäkerhetsskäl bör genomförandeförordning (EU) nr 809/2014 upphävas. Den förordningen bör dock fortsätta att gälla för stödansökningar för direktstöd som lämnats in före den 1 januari 2023 och för betalningsanspråk som gjorts i samband med stödåtgärder som genomförts enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 (5).

(17)

De åtgärder som föreskrivs i den här förordningen är förenliga med yttrandet från kommittén för jordbruksfonderna, kommittén för den gemensamma jordbrukspolitiken och kommittén för den samlade marknadsordningen inom jordbruket.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Tillämpningsområde

I denna förordning fastställs tillämpningsföreskrifter för förordning (EU) 2021/2116 med avseende på det integrerade administrations- och kontrollsystem (det integrerade systemet) som avses i artikel 65 i förordning (EU) 2021/2116 i fråga om följande:

a)

Form, innehåll och arrangemang för överförande eller tillhandahållande till kommissionen av

i)

bedömningsrapporterna om kvaliteten på identifieringssystemet för jordbruksskiften, det geospatiala ansökningssystemet och arealövervakningssystemet,

ii)

de avhjälpande åtgärder som avses i artiklarna 68, 69 och 70 i förordning (EU) 2021/2116.

b)

Grundläggande funktioner och regler för det stödansökningssystem som avses i artikel 69 i förordning (EU) 2021/2116 och det arealövervakningssystem som avses i artikel 70 i samma förordning, inklusive parametrar om den gradvisa ökningen av antalet interventioner inom ramen för arealövervakningssystemet.

c)

Det förfarande genom vilket det inhämtande av satellitdata som avses i artikel 24 i förordning (EU) 2021/2116 ska genomföras för att uppfylla de uppställda målen.

d)

Den ram som styr inhämtande, förbättring och användning av satellitdata samt de tillämpliga tidsfristerna.

e)

Ett system för kontroll av godkända branschorganisationer när det gäller grödspecifikt stöd för bomull enligt avdelning III kapitel II avsnitt 3 underavsnitt 2 i förordning (EU) 2021/2115.

Artikel 2

Kvalitetsbedömningsrapporter

1.   Medlemsstaterna ska tillhandahålla kommissionen den kvalitetsbedömning som avses i artiklarna 68.3, 69.6 och 70.2 i förordning (EU) 2021/2116 i form av rapporter som lämnas in via elektroniska informationssystem för utbyte av information, handlingar och styrkande uppgifter.

2.   De rapporter som avses i punkt 1 ska innehålla information om det underliggande arbetet inom ramen för kvalitetsbedömningarna, särskilt med avseende på resultaten av besök på plats och/eller bildanalys som ger tillförlitlig och tillräcklig information om den faktiska situationen på fältet, samt kvantifiera de brister som upptäckts vid respektive kvalitetsbedömning. Resultaten av de kvalitetsbedömningar som avses i punkt 1 ska kombineras för att kvantifiera felet i antalet hektar eller andelen arealer som rapporterats i den årliga prestationsrapporten.

3.   Om resultaten av kvalitetsbedömningarna visar på brister enligt de kvalitetsbedömningar som avses i punkt 1 ska medlemsstaten tydligt ange vilka åtgärder som vidtagits för att avhjälpa bristerna i kvalitetsbedömningsrapporten. Om kommissionen anser att framstegen i genomförandet av de avhjälpande åtgärder som föreslagits under det föregående året är otillräckliga, får den begära att medlemsstaten lämnar in en handlingsplan i enlighet med artikel 42 i förordning (EU) 2021/2116.

4.   För återkommande brister som framkommit vid den kvalitetsbedömning som avses i punkt 1 ska kommissionen begära en handlingsplan i enlighet med artikel 42.1 i förordning (EU) 2021/2116 om samma brister upptäcks utan någon förbättring för andra året i rad och de anses vara allvarliga i enlighet med artikel 2 d i den förordningen.

5.   Den kvalitetsbedömningsrapport för arealövervakningssystemet som lämnas in för åren 2024 och 2026 ska innehålla en förteckning över alla stödberättigandevillkor för alla interventioner som omfattas av arealövervakningssystemet med information om de datakällor som används för analysen.

Artikel 3

Allmänna regler för stödansökningssystemet

1.   Medlemsstaterna ska inrätta ett elektroniskt system för stödansökningar, som ska lämnas in av stödmottagarna årligen och innehålla all information som krävs för att medlemsstaterna ska kunna kontrollera stödberättigandevillkoren, åtminstone för de interventioner som avses i artikel 65.2 och 65.3 i förordning (EU) 2021/2116, samt vid behov även villkor och krav som är relevanta för grundvillkor och stödrättigheter. Systemet ska göra det möjligt att tydligt och otvetydigt identifiera stödmottagarna, särskilt när det automatiska anspråkssystem som avses i artikel 65.4 f i den förordningen används. Systemet ska omfatta det geospatiala ansökningssystemet och, i tillämpliga fall, det djurbaserade ansökningssystem som avses i artikel 66.1 b i den förordningen.

2.   Stödansökningarna ska lämnas in inom en tidsfrist som fastställs av medlemsstaten och avse det kalenderår då ansökan lämnades in.

3.   Medlemsstaterna får föreskriva en samlad stödansökan som omfattar flera interventioner som avses i artikel 65.2 och 65.3 i förordning (EU) 2021/2116, stödrättigheter och grundvillkor.

4.   Medlemsstaterna får besluta att en grupp stödmottagare gemensamt kan lämna in en stödansökan, förutsatt att likabehandling av alla stödmottagare garanteras.

5.   Om ett jordbruksföretag överlåts från en stödmottagare till en annan ska medlemsstaterna endast beakta en stödansökan för det jordbruksföretaget under det år då överlåtandet sker.

6.   När det gäller djurbaserade interventioner enligt artiklarna 31, 34 och 70 i förordning (EU) 2021/2115 där ett djur överförs från en stödmottagare till en annan, får medlemsstaterna beakta mer än en stödansökan för det djuret under det år då överföringen sker, förutsatt att de kan säkerställa att de berörda stödmottagarna behandlas på ett icke-diskriminerande sätt, att kontrollerna är effektiva, att eventuella sanktioner tillämpas rättvist och att det integrerade systemets fungerar på årsbasis.

7.   För att interventioner ska kunna administreras korrekt inom en medlemsstat och när mer än ett utbetalande organ ansvarar för handläggningen av samma stödmottagares stödansökan, ska den berörda medlemsstaten vidta alla lämpliga åtgärder för att säkerställa att nödvändig information görs tillgänglig för alla berörda utbetalande organ.

Artikel 4

Förenkling av förfarandena i samband med stödansökningssystemet

1.   Medlemsstaterna ska inrätta elektroniska kommunikationsmedel mellan stödmottagaren och myndigheterna för att säkerställa att de överförda uppgifterna är tillförlitliga för att interventionerna ska kunna förvaltas korrekt inom det integrerade administrations- och kontrollsystemet. Om verifikationer inte kan överföras elektroniskt ska medlemsstaterna fastställa samma tidsfrister för överförande på icke-elektronisk väg.

2.   Medlemsstaterna får föreskriva förenklade förfaranden om myndigheterna redan har tillgång till uppgifter, särskilt om situationen inte har förändrats sedan den senaste stödansökan lämnades in. Medlemsstaterna får besluta att vid behandlingen av stödansökningar använda uppgifter från datakällor som står till de nationella myndigheternas förfogande. I sådana fall ska medlemsstaten säkerställa att datakällorna ger den grad av säkerhet som krävs för att uppgifterna ska kunna behandlas korrekt, så att det går att garantera att uppgifterna är tillförlitliga, fullständiga och säkra.

3.   I förekommande fall får medlemsstaterna begära att den information som krävs i eventuella verifikationer lämnas in tillsammans med stödansökan direkt från informationskällan.

Artikel 5

Krav som rör stödansökningssystemet

1.   Medlemsstaterna ska på elektronisk väg förse stödmottagarna med förifyllda formulär i enlighet med artikel 69.3 i förordning (EU) 2021/2116.

2.   För de arealbaserade interventioner som avses i artikel 65.2 och 65.3 i förordning (EU) 2021/2116 ska de förifyllda formulären innehålla det senast uppdaterade motsvarande grafiska materialet, som tillhandahålls via ett gränssnitt baserat på geografiska informationssystem för att underlätta geospatiala arealdeklarationer för dessa interventioner och för grundvillkor.

3.   I de förifyllda formulär som avses i punkt 1 ska följande anges:

a)

Unika identifieringsuppgifter för alla jordbruksskiften och markenheter med andra arealer än jordbruksarealer som anses vara stödberättigande av den medlemsstat där jordbruksföretaget är beläget.

b)

Yta och belägenhet för de deklarerade arealerna för dessa skiften och motsvarande stödberättigande arealer som fastställts för arealbaserade interventioner för föregående år.

c)

Information som är relevant för grundvillkoren.

4.   Information som härrör från arealövervakningssystemet får också lämnas till stödmottagare, om detta är relevant för stödansökan.

5.   När det gäller djurbaserade interventioner avseende nötkreatur eller får och getter ska medlemsstaterna använda sig av en uppdaterad databas som definieras i artikel 2.25 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2035 (6) för att tillhandahålla de förifyllda formulären med den senaste informationen från den databasen, som måste vara uppdaterad i enlighet med de tidsfrister som föreskrivs i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/520 (7).

6.   Medlemsstaterna ska ge stödmottagarna möjlighet att korrigera de förifyllda formulären inom en tidsfrist som ska fastställas av medlemsstaten i överensstämmelse med villkoren för tidsfristen för inlämnande av stödansökningar i artikel 3 och tidsfristen för ändring eller tillbakadragande av stödansökningar i artikel 7.

7.   Ändringar som stödmottagarna gör i de förifyllda formulären ska i tillämpliga fall beaktas vid uppdateringen av identifieringssystemet för jordbruksskiften, av arealövervakningssystemet och av den databas som avses i punkt 5.

8.   För att göra det enklare för stödmottagarna att lämna in stödansökningar ska stödansökningssystemet ge vägledande upplysningar under ansökningsprocessen.

9.   Medlemsstater som använder det automatiska anspråkssystem som avses i artikel 65.4 f i förordning (EU) 2021/2116 ska säkerställa en detaljnivå som motsvarar den som fastställs i den här förordningen.

Artikel 6

Stödansökningarnas innehåll

1.   Med stödansökan avses en ansökan om stöd inom ramen för någon av de interventioner som omfattas av det integrerade systemet eller, i förekommande fall, en ansökan om stöd eller ett betalningsanspråk.

2.   Stödansökan ska minst innehålla följande:

a)

Stödmottagarens identitet.

b)

Uppgifter om den eller de interventioner som ansökan avser.

c)

I tillämpliga fall alla verifikationer som behövs för att fastställa stödberättigandevillkoren och andra relevanta krav för den berörda interventionen.

d)

Information som är relevant för grundvillkoren.

Stödmottagaren ska förbli ansvarig för stödansökan och för att de uppgifter som förts över är korrekta. Detta ska också vara fallet när en medlemsstat använder ett automatiskt anspråkssystem.

3.   Medlemsstaterna ska se till att stödansökan innehåller all information som behövs för att extrahera uppgifter som är relevanta för korrekt rapportering av de output- och resultatindikatorer som avses i artikel 66.2 i förordning (EU) 2021/2116 med avseende på de interventioner som omfattas av stödansökan.

Artikel 7

Ändringar eller tillbakadraganden av stödansökningar

1.   Stödmottagaren får ändra eller helt eller delvis dra tillbaka stödansökningar på följande villkor:

a)

För interventioner som omfattas av arealövervakningssystemet, när som helst före en tidsfrist som ska fastställas av medlemsstaten, dock senast 15 kalenderdagar före den dag då den första delbetalningen görs eller förskott betalas ut i enlighet med artikel 44 i förordning (EU) 2021/2116. Ändringar eller tillbakadraganden får dock inte tillåtas när det gäller fall av bristande efterlevnad i samband med icke övervakningsbara stödberättigandevillkor som upptäcks på annat sätt än genom arealövervakningssystemet eller administrativa kontroller eller när stödmottagaren har informerats om medlemsstatens avsikt att genomföra en kontroll på plats.

b)

För djurbaserade interventioner enligt artikel 34 i förordning (EU) 2021/2115 som avser nötkreatur eller får och getter, när som helst före en tidsfrist som ska fastställas av medlemsstaten, dock senast 15 kalenderdagar före den dag då den första delbetalningen görs eller förskott betalas ut i enlighet med artikel 44 i förordning (EU) 2021/2116. När det gäller stödberättigandevillkoret att djuren ska identifieras och registreras får dock ändringar eller tillbakadraganden endast tillåtas före det datum som medlemsstaten fastställt i enlighet med artikel 34.2 andra meningen i förordning (EU) 2021/2115 och om den tidsfrist som avses i första meningen i den punkten inte har löpt ut. Dessutom får ändringar eller tillbakadraganden inte heller tillåtas när stödmottagaren har informerats om medlemsstatens avsikt att genomföra en kontroll på plats eller om stödmottagaren får kännedom om ett fall av bristande efterlevnad till följd av en oanmäld kontroll på plats. Ändringar eller tillbakadraganden ska däremot tillåtas för den del som inte berörs av den bristande efterlevnad som upptäckts vid kontrollen på plats.

c)

För andra interventioner, när som helst före en tidsfrist som ska fastställas av medlemsstaten, dock senast 15 kalenderdagar före den dag då den första delbetalningen görs eller förskott betalas ut i enlighet med artikel 44 i förordning (EU) 2021/2116. Ändringar eller tillbakadraganden får dock inte tillåtas när stödmottagaren har informerats om medlemsstatens avsikt att genomföra en kontroll på plats eller om stödmottagaren får kännedom om ett fall av bristande efterlevnad till följd av en oanmäld kontroll på plats. Ändringar eller tillbakadraganden ska däremot tillåtas för den del som inte berörs av den bristande efterlevnad som upptäckts vid kontrollen på plats.

2.   Vid fall av bristande efterlevnad av stödberättigandevillkoren som upptäcks vid de administrativa kontrollerna eller i arealövervakningssystemet ska medlemsstaterna informera stödmottagarna så att de kan ändra eller dra tillbaka stödansökan för den del som berörs av bristande efterlevnad i enlighet med punkt 1 a, b och c. För djurbaserade interventioner enligt artikel 34 i förordning (EU) 2021/2115 avseende nötkreatur eller får och getter, vid fall av bristande efterlevnad när det gäller stödberättigandevillkoret att djuren ska identifieras och registreras, får dock ändringar eller tillbakadragande endast tillåtas före det datum som medlemsstaten fastställt för att uppfylla dessa krav i enlighet med punkt 2 i den artikeln. För att underlätta förfarandet för stödmottagaren får medlemsstaterna göra de nödvändiga korrigeringarna av stödansökan för den del som berörs av den bristande efterlevnaden. I detta fall ska dock medlemsstaterna se till att stödmottagaren är medveten om de ändringar som införts av medlemsstaten och har möjlighet att reagera vid oenighet.

3.   För djurbaserade interventioner enligt artikel 34 i förordning (EU) 2021/2115 avseende nötkreatur eller får och getter får medlemsstaterna föreskriva att anmälningar till den databas som avses i artikel 5.5 i den här förordningen om ett djur som har lämnat jordbruksföretaget får ersätta ett skriftligt tillbakadragande av djuret.

4.   För medlemsstater som använder ett sådant automatiskt anspråkssystem som avses i artikel 65.4 f i förordning (EU) 2021/2116 för djurbaserade interventioner får stödmottagare endast dra tillbaka sin ansökan avseende alla djur som är relevanta för interventionen och som är registrerade i databasen.

5.   Ändringar eller tillbakadraganden ska göras med hjälp av de officiella kommunikationskanaler som medlemsstaten inrättat.

6.   Medlemsstaterna ska underrätta stödmottagarna om den sista dagen för att ändra eller dra tillbaka stödansökan. Medlemsstaterna ska säkerställa likabehandling av stödmottagare som omfattas av ett sådant automatiskt anspråkssystem som avses i artikel 65.4 f i förordning (EU) 2021/2116.

Artikel 8

Geospatial ansökan

1.   Den geospatiala ansökan ska användas för alla arealbaserade interventioner inom det integrerade systemet och för relevant information om grundvillkor, även när det gäller stödmottagare som omfattas av grundvillkoren men som inte ansöker om stöd inom ramen för de arealbaserade interventionerna.

2.   Den geospatiala ansökan får också användas för arealbaserade interventioner inom vinsektorn i enlighet med avdelning III kapitel III avsnitt 4 i förordning (EU) 2021/2115.

3.   Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 6 ska den geospatiala ansökan innehålla åtminstone följande information:

a)

Otvetydiga identifieringsuppgifter för alla jordbruksskiften och markenheter med andra arealer än jordbruksarealer som anses vara stödberättigande av den medlemsstat där jordbruksföretaget är beläget.

b)

En tydlig avgränsning av den areal som deklareras för stöd inom varje intervention för de jordbruksskiften och markenheter med andra arealer än jordbruksarealer som medlemsstaten anser vara stödberättigande, särskilt om den areal som ansökan gäller är mindre än jordbruksskiftets totala areal.

c)

Typ, belägenhet och, i förekommande fall, storlek på landskapselement som är relevanta för grundvillkor eller interventioner.

d)

Grödor på jordbruksskiften, i förekommande fall.

e)

I förekommande fall, huruvida skiftet är föremål för ekologiskt jordbruk, och i synnerhet för omställning eller bibehållande av ekologiska jordbruksmetoder och jordbruksmetoder som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 (8), som är relevant för stöd som beviljas för interventioner som avses i artiklarna 31 och 70 i förordning (EU) 2021/2115 eller för grundvillkor.

f)

I förekommande fall, information om användningen av växtskyddsmedel för skiften inom interventioner för hållbar och minskad användning av bekämpningsmedel enligt artiklarna 31 och 70 i förordning (EU) 2021/2115. Medlemsstaterna får besluta att använda denna information när det gäller kravet på registerhållning av växtskyddsmedel enligt artikel 67.1 i förordning (EG) nr 1107/2009.

g)

Identifieringsuppgifter för stödrättigheterna i enlighet med det identifierings- och registreringssystem som föreskrivs i artikel 73 i förordning (EU) 2021/2116, för användning i samband med det grundläggande inkomststödet för hållbarhet.

h)

För arealer som omfattas av det grödspecifika stödet för bomull, den sort av bomullsutsäde som använts och, i tillämpliga fall, identifieringsuppgifter för den godkända branschorganisation i vilken stödmottagaren är medlem.

i)

För arealer som används för produktion av hampa, den utsädessort som använts, uppgift om mängden använt utsäde, uttryckt i kilogram per hektar, och de officiella etiketter som används på utsädesförpackningen i enlighet med rådets direktiv 2002/57/EG (9), särskilt artikel 12, eller något annat dokument som erkänns som likvärdigt av medlemsstaten. Om etiketterna också måste lämnas in till andra nationella myndigheter får medlemsstaterna föreskriva att dessa etiketter ska återlämnas till stödmottagarna. De återlämnade etiketterna ska märkas med uppgift om att de använts för en ansökan.

Artikel 9

Ansökningar om djurbaserade interventioner

1.   Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 6 ska ansökningar om djurbaserade interventioner innehålla åtminstone följande information:

a)

Antalet djur eller, i förekommande fall, antalet djurenheter av varje typ, som omfattas av en ansökan om en djurbaserad intervention.

b)

I förekommande fall, uppgifter om var djuren kommer att hållas under det kalenderår som stödansökan avser.

c)

Om stödet avser nötkreatur eller får och getter i enlighet med artikel 34.2 i förordning (EU) 2021/2115, uppdaterad information som är relevant för den djurbaserade interventionen i förhållande till systemet för identifiering och registrering av djur.

2.   Medlemsstater som använder ett automatiskt anspråkssystem i enlighet med artikel 65.4 f i förordning (EU) 2021/2116 ska säkerställa en detaljnivå som motsvarar den som anges i punkt 1 i den här artikeln på grundval av den information som finns tillgänglig i den officiella databasen, som ska vara uppdaterad för alla djur i enlighet med artikel 34.2 i förordning (EU) 2021/2115. Enligt det automatiska anspråkssystemet ska alla djur hos stödmottagaren som är relevanta för en intervention anses ingå i anspråket.

Artikel 10

Arealövervakningssystem

1.   Arealövervakningssystemet ska användas för alla de stödansökningar för arealbaserade interventioner inom det integrerade systemet som lämnas in i varje medlemsstat och ska användas för att observera, spåra och bedöma jordbruksverksamhet och jordbruksmetoder på hektar som ingår i dessa arealbaserade interventioner och åtminstone för den årliga prestationsrapporteringen.

2.   För alla arealbaserade interventioner ska medlemsstaterna säkerställa att de stödberättigandevillkor som kan övervakas med data från Copernicus Sentinelsatelliter eller med andra data med minst samma värde omfattas av arealövervakningssystemet, och de ska vidarebefordra denna information till de berörda stödmottagarna.

3.   För arealövervakningssystemet ska ett stödberättigandevillkor anses vara övervakningsbart när det kan övervakas med data från Copernicus Sentinelsatelliter. För att uppfylla de stödberättigandevillkor som anses övervakningsbara får medlemsstaterna besluta att använda data från Copernicus Sentinelsatelliter eller andra data med minst samma värde enligt artikel 11. Från och med den 1 januari 2025 ska dock ett stödberättigandevillkor anses vara övervakningsbart om det kan övervakas med data från Copernicus Sentinelsatelliter eller med de geotaggade fotografier som avses i artikel 11. För att uppfylla de stödberättigandevillkor som anses vara övervakningsbara från och med den 1 januari 2025 får medlemsstaterna besluta att använda data från Copernicus Sentinelsatelliter, geotaggade fotografier eller andra data med minst samma värde.

4.   För de stödberättigandevillkor som kan övervakas med geotaggade fotografier får medlemsstaterna besluta att gradvis inkludera dem i arealövervakningssystemet. Medlemsstaterna ska se till att minst 70 % av interventionerna med stödberättigandevillkor som endast kan övervakas med geotaggade fotografier omfattas av arealövervakningssystemet senast före den 1 januari 2027. Medlemsstaterna ska besluta vilka av de stödberättigandevillkor som kan övervakas med geotaggade fotografier som varje år ska börja omfattas av arealövervakningssystemet.

5.   För analys av övervakningsbara stödberättigandevillkor inom arealövervakningssystemet får medlemsstaterna välja att kombinera data från Copernicus Sentinelsatelliter och/eller andra typer av data med minst samma värde i enlighet med kriterierna i artikel 11 för att täcka hela populationen av berörda stödansökningar. Medlemsstaterna får också besluta att utföra en kaskadanalys av data från Sentinelsatelliterna och/eller andra typer av data med minst samma värde i syfte att minska antalet fall som inte övervakas tillräckligt. När det gäller stödberättigandevillkor som endast kan övervakas med geotaggade fotografier ska medlemsstaten anse att stödberättigandevillkoret inte har uppfyllts om stödmottagaren inte har lämnat några uppgifter.

6.   Medlemsstaterna ska se till att hektar som inte uppfyller de relevanta stödberättigandevillkoren vid det sista datum då ändringar av stödansökningar är tillåtna i enlighet med artikel 7 undantas från den årliga prestationsrapporteringen.

7.   För att möjliggöra tillförlitlig observation, spårning och bedömning av jordbruksverksamhet och jordbruksmetoder ska arealövervakningssystemet, på nivån för jordbruksskiften eller markenheter med andra arealer än jordbruksarealer som medlemsstaten anser vara stödberättigande, säkerställa att det är möjligt att upptäcka

a)

förekomst av icke stödberättigande arealer, särskilt på grund av permanenta strukturer,

b)

förekomst av icke stödberättigande markanvändning,

c)

ändrad kategori av jordbruksareal, dvs. om det rör sig om åkermark, permanent gröda eller permanent gräsmark.

I förekommande fall ska medlemsstaterna använda de uppgifter som avses i denna punkt för att uppdatera identifieringssystemet för jordbruksskiften.

8.   Medlemsstaterna ska informera stödmottagarna om de hektar där de relevanta stödberättigandevillkoren inte är uppfyllda och om konstaterade förekomster av icke stödberättigande areal, icke stödberättigande markanvändning eller ändrad kategori av jordbruksareal, så att stödmottagarna kan ändra de stödansökningar som avses i artikel 7 eller lägga fram ytterligare bevis. Medlemsstaterna får också besluta att informera stödmottagarna om andra preliminära resultat, även i fall med otillräcklig övervakning, så att stödmottagarna vid behov kan ändra sina ansökningar i enlighet med artikel 7.1.

9.   Genom undantag från punkt 1 och för att möjliggöra en gradvis ökning av antalet interventioner som omfattas av arealövervakningssystemet ska systemet under 2023 tillhandahålla information om åtminstone följande:

a)

Alla relevanta stödberättigandevillkor för det grundläggande inkomststöd för hållbarhet som avses i artikel 21 i förordning (EU) 2021/2115.

b)

Alla relevanta stödberättigandevillkor för de interventioner för naturliga eller andra områdesspecifika begränsningar som avses i artikel 71 i förordning (EU) 2021/2115.

Artikel 11

Data med minst samma värde för arealövervakningssystemet

För arealövervakningssystemet får medlemsstaterna besluta att använda andra uppgifter med minst samma värde om de är i digital form, om de möjliggör automatisk databehandling, om de är systematiskt tillgängliga för berörda stödmottagare eller arealkategorier i medlemsstaten, om de inte är diskriminerande samt om de är lämpliga för att avgöra om ett visst stödberättigandevillkor eller en särskild skyldighet för den areal som omfattas av det relevanta villkoret har uppfyllts. I detta sammanhang ska geotaggade fotografier betraktas som andra data med minst samma värde, i enlighet med artikel 65.4 b i förordning (EU) 2021/2116.

Artikel 12

Inhämtande av satellitdata

1.   Vid tillämpning av artikel 24 i förordning (EU) 2021/2116 ska varje medlemsstat före den 1 november det kalenderår som föregår det år då kvalitetsbedömningen av arealövervakningssystemet utförs informera kommissionen om sina specifikationer för inhämtande av satellitdata med avseende på

a)

den population av skiften per intervention från vilken urvalet för kvalitetsbedömningen kommer att göras,

b)

tidsplanen för att få fram satellitdata för stödberättigandevillkoren för interventionen på de utvalda skiftena.

2.   Vid tillämpning av punkt 1 a ska medlemsstaterna göra urvalet av skiften för kvalitetsbedömningen på grundval av stödansökningarna från året före det kalenderår då kvalitetsbedömningen gjordes. Populationen av skiften för vilka satellitdata begärs får uppdateras under det kalenderår då kvalitetsbedömningen görs för skiften som, efter det att stödansökningarna för det berörda kalenderåret gjorts, inte längre är relevanta för en viss intervention eller för skiften inom interventioner för vilka stöd inte har sökts för det föregående året.

3.   Kommissionen ska slutföra överenskommelsen med den berörda medlemsstaten om den information som avses i punkt 1 a och b före den 15 januari, efter det att den information som avses i punkt 1 har meddelats.

4.   De behöriga myndigheter eller de organ som företräder dem och som avses i artikel 24 i förordning (EU) 2021/2116 ska följa bestämmelserna om upphovsrätt i avtalen med leverantörerna.

5.   Om det totala antalet begäranden som mottas av medlemsstaterna överstiger den tillgängliga budgeten för tillämpningen av artikel 24 i förordning (EU) 2021/2116 ska kommissionen besluta om en begränsning av de satellitdata som ska tillhandahållas, för att sträva efter en så effektiv användning som möjligt av de tillgängliga resurserna. Om medlemsstaterna under kalenderåret lägger till skiften till populationen för kvalitetsbedömning av arealövervakningssystemet kan det dessutom hända att kommissionen inte kan förvärva alla relevanta bilder.

Artikel 13

Kontroller av godkända branschorganisationer för grödspecifikt stöd för bomull

Medlemsstaterna ska utföra administrativa kontroller av de godkända branschorganisationerna för grödspecifikt stöd för bomull i enlighet med denna artikel.

När så är lämpligt för att kontrollera berättigandet till den stödökning som föreskrivs i artikel 40.2 i förordning (EU) 2021/2115 ska medlemsstaterna korskontrollera uppgifterna i stödmottagarens deklaration i den geospatiala ansökan om att denne är medlem i en godkänd branschorganisation mot den information som förts över av den berörda organisationen.

Medlemsstaterna ska minst vart femte år kontrollera att kriterierna för godkännande av branschorganisationer och deras medlemsförteckningar är uppfyllda.

Artikel 14

Upphävande

Genomförandeförordning (EU) nr 809/2014 ska upphöra att gälla med verkan från och med den 1 januari 2023.

Den ska dock fortsätta att tillämpas på

a)

stödansökningar om direktstöd som lämnats in före den 1 januari 2023,

b)

betalningsanspråk som gjorts i samband med stödåtgärder som genomförs enligt förordning (EU) nr 1305/2013,

c)

kontrollsystemet och administrativa sanktioner när det gäller regler om tvärvillkor.

Artikel 15

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas på stödansökningar som avser interventioner som genomförs i enlighet med förordning (EU) 2021/2115 från och med den 1 januari 2023.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 31 maj 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 435, 6.12.2021, s. 187.

(2)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 809/2014 av den 17 juli 2014 om regler för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller det integrerade administrations- och kontrollsystemet, landsbygdsutvecklingsåtgärder och tvärvillkor (EUT L 227, 31.7.2014, s. 69).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 av den 2 december 2021 om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (strategiska GJP-planer) och som finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) samt om upphävande av förordningarna (EU) nr 1305/2013 och (EU) nr 1307/2013 (EUT L 435, 6.12.2021, s. 1).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 av den 21 oktober 2009 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden och om upphävande av rådets direktiv 79/117/EEG och 91/414/EEG (EUT L 309, 24.11.2009, s. 1).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 av den 17 december 2013 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1698/2005 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 487).

(6)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2035 av den 28 juni 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller bestämmelser om anläggningar som håller landlevande djur och kläckerier samt om spårbarhet för vissa hållna landlevande djur och kläckägg (EUT L 314, 5.12.2019, s. 115).

(7)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/520 av den 24 mars 2021 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller spårbarhet för vissa hållna landlevande djur (EUT L 104, 25.3.2021, s. 39).

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 av den 30 maj 2018 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 834/2007 (EUT L 150, 14.6.2018, s. 1).

(9)  Rådets direktiv 2002/57/EG av den 13 juni 2002 om saluföring av utsäde av olje- och spånadsväxter (EGT L 193, 20.7.2002, s. 74).