6.4.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 107/90


KOMMISSIONENS REKOMMENDATION (EU) 2022/553

av den 5 april 2022

om övervakning av förekomsten av alternariatoxiner i livsmedel

EUROPEISKA KOMMISSIONEN UTFÄRDAR DENNA REKOMMENDATION

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 292, och

av följande skäl:

(1)

Panelen för främmande ämnen i livsmedelskedjan (Contam) vid Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) antog 2011 ett vetenskapligt yttrande om de risker som förekomsten av alternaria i livsmedel utgör för djurs och människors hälsa (1).

(2)

Efsa har också nyligen offentliggjort en vetenskaplig rapport om bedömning av den europeiska befolkningens alternariatoxinexponering via kosten (2). Myndigheten konstaterade att den beräknade kroniska exponeringen via kosten för alternariatoxinerna alternariol, alternariolmonometyleter och tenuazonsyra överstiger det relevanta gränsvärdet för toxikologiska betänkligheter, vilket tyder på att det behövs ytterligare data om vissa kemiska föreningars specifika toxicitet.

(3)

Efsa rekommenderade att fler uppgifter om förekomsten av alternariatoxiner i relevanta livsmedel (bland annat frukt- och fruktprodukter, tomater och tomatbaserade produkter samt spannmålsbaserade livsmedel för spädbarn och småbarn) skulle samlas in. Efsa rekommenderade också att känsligare analysmetoder skulle användas för att minska osäkerheten kring exponeringen för de olika alternariatoxinerna på grund av den höga andelen data som redovisats som ”under kvantifieringsgränsen” i de för närvarande tillgängliga datauppsättningarna, eftersom de analysmetoder som användes inte alltid var tillräckligt känsliga.

(4)

God jordbrukssed, goda lagrings- och transportförhållanden och god tillverkningssed kan minska eller förebygga förekomsten av alternariatoxiner i livsmedel. Mer information måste dock samlas in om de faktorer som leder till relativt höga halter av alternariatoxiner i vissa livsmedel för att det ska gå att fastställa vilka åtgärder som behöver vidtas för att undvika eller minska förekomsten av alternariatoxiner i de livsmedlen.

(5)

För att ge vägledning om när det är lämpligt att kartlägga faktorer som leder till relativt höga halter eller till och med betydande halter av alternariatoxiner i livsmedel, är det nödvändigt att fastställa riktvärden för livsmedel på grundval av uppgifterna i Efsas databas. Riktvärden har endast fastställts för livsmedel för vilka det finns tillräckliga uppgifter om förekomst.

(6)

Det är därför lämpligt att rekommendera övervakning av alternariatoxiner i livsmedel och kartläggning av faktorer som leder till höga halter av dem i vissa livsmedel.

HÄRIGENOM REKOMMENDERAS FÖLJANDE.

(1)

Medlemsstaterna bör i nära samarbete med livsmedelsföretagarna övervaka alternariatoxinerna alternariol, alternariolmonometyleter och tenuazonsyra i livsmedel, särskilt i bearbetade tomatprodukter, paprikapulver, sesamfrön, solrosfrön, solrosolja, trädnötter, torkade fikon samt spannmålsbaserade livsmedel för spädbarn och småbarn. Om möjligt bör även andra alternariatoxiner analyseras och resultaten bör rapporteras till Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

(2)

För att säkerställa att proverna är representativa bör medlemsstaterna följa de relevanta provtagningsförfarandena i kommissionens förordning (EG) nr 401/2006 av den 23 februari 2006 (3). För bearbetade tomatprodukter bör provtagningen utföras i enlighet med reglerna i del H (flytande produkter) eller del I (fasta produkter) i bilaga I till kommissionens förordning (EG) nr 401/2006. Om den provtagningsmetod som livsmedelsföretagaren använder avviker från metoden i förordning (EG) nr 401/2006 bör proverna ändå vara representativa för partiet.

(3)

Vid bestämning av alternariol och alternariolmonometyleter bör kvantifieringsgränsen inte vara högre än 2 μg/kg för spannmålsbaserade livsmedel för spädbarn och småbarn och 4 μg/kg för andra livsmedel, och vid bestämning av tenuazonsyra bör kvantifieringsgränsen inte vara högre än 20 μg/kg för något livsmedel.

(4)

Medlemsstaterna bör, med livsmedelsföretagarnas aktiva medverkan, genomföra undersökningar för att kartlägga de faktorer som leder till halter över riktvärdena och bearbetningens effekter på halten av dessa alternariatoxiner, enligt bilagan till denna rekommendation.

(5)

Medlemsstaterna och livsmedelsföretagarna bör senast den 30 juni varje år förse Efsa med uppgifter för det föregående året för sammanställning i en databas i enlighet med kraven i Efsas vägledning om standardiserad provbeskrivning för livsmedel och foder och Efsas ytterligare särskilda rapporteringskrav (4).

Utfärdad i Bryssel den 5 april 2022.

På kommissionens vägnar

Stella KYRIAKIDES

Ledamot av kommissionen


(1)  Efsas panel för främmande ämnen i livsmedelskedjan, Scientific Opinion on the risks for animal and public health related to the presence of Alternaria toxins in feed and food. EFSA Journal, vol. 9(2011):10, artikelnr 2407. [97 s.] (doi:10.2903/j.efsa.2011.2407). Finns på: www.efsa.europa.eu/efsajournal

(2)  Efsa, Arcella D, Eskola M och Gómez Ruiz JA, 2016. Scientific report on the dietary exposure assessment to Alternaria toxins in the European population. EFSA Journal, vol. 14(2016):12, artikelnr 4654 [32 s.] (doi:10.2903/j.efsa.2016.4654).

(3)  Kommissionens förordning (EG) nr 401/2006 av den 23 februari 2006 om provtagnings- och analysmetoder för offentlig kontroll av halten av mykotoxiner i livsmedel (EUT L 70, 9.3.2006, s. 12).

(4)  https://www.efsa.europa.eu/en/call/call-continuous-collection-chemical-contaminants-occurrence-data-0


BILAGA

Riktvärden för alternariol, alternariolmonometyleter och tenuazonsyra i vissa livsmedel, på grundval av uppgifter från Efsas databas, som om de överskrids bör föranleda en undersökning av de faktorer som leder till förekomst av alternariatoxiner eller effekterna av livsmedelsbearbetning. De är riktvärden och inte gränsvärden för livsmedelssäkerhet.

Livsmedel

Alternariol (AOH)

(μg/kg)

Alternariolmonometyleter (AME)

(μg/kg)

Tenuazonsyra (TeA)

(μg/kg)

Bearbetade tomatprodukter

10

5

500

Paprikapulver

-

-

10 000

Sesamfrö

30

30

100

Solrosfrö

30

30

1 000

Solrosolja

10

10

100

Trädnötter

-

-

100

Fikon, torkade

-

-

1 000

Spannmålsbaserade livsmedel för spädbarn och småbarn

2

2

500