18.5.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 139/16


RÅDETS BESLUT (EU) 2022/762

av den 12 maj 2022

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i kommittén för hamnstatskontroll inom ramen för samförståndsavtalet om hamnstatskontroll vad gäller Ryska federationens medlemskap i samförståndsavtalet om hamnstatskontroll

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 100.2 jämförd med artikel 218.9,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)

Samförståndsavtalet om hamnstatskontroll (Paris MOU) undertecknades i Paris den 26 januari 1982 och trädde i kraft den 1 juli 1982. Paris MOU har 27 sjöfartsmyndigheter som medlemmar nämligen Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Förenade kungariket, Grekland, Irland, Island, Italien, Kanada, Kroatien, Lettland, Litauen, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryska federationen, Slovenien, Spanien, Sverige och Tyskland. Unionen är inte medlem i Paris MOU.

(2)

I Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/16/EG (1) fastställs unionens regelverk för hamnstatskontroll och genom direktivet omformuleras och skärps tidigare unionsrättsakter på detta område som varit i kraft sedan 1995. Unionens regelverk om hamnstatskontroll grundar sig på Paris MOU.

(3)

För medlemsstaterna innebär direktiv 2009/16/EG att förfaranden, verktyg och verksamheter som regleras i Paris MOU på ett ändamålsenligt sätt tas in i unionsrättens tillämpningsområde. Med stöd av det direktivet blir vissa beslut som fattas av kommittén för hamnstatskontroll, inrättad genom avsnitt 7.1 i Paris MOU, bindande för medlemsstaterna.

(4)

I sina slutsatser av den 24 februari 2022 fördömde Europeiska rådet i starkast möjliga ordalag Ryska federationens oprovocerade och oberättigade militära aggression mot Ukraina. I sina slutsatser av den 24–25 mars 2022 förklarade Europeiska rådet att Ryska federationens aggressionskrig mot Ukraina allvarligt strider mot internationell rätt och begärde att Ryska federationen omedelbart ska upphöra med sin militära aggression på Ukrainas territorium.

(5)

I samband med Ryska federationens militära aggression mot Ukraina mottog Paris MOU:s sekretariat den 14 mars 2022 en skrivelse från Ukrainas infrastrukturminister. I den skrivelsen uppmanades Paris MOU att inte otillbörligen kvarhålla fartyg som för ukrainsk flagg efter hamnstatskontrollinspektioner, att utesluta Ryska federationen från Paris MOU och att inte erkänna certifikat som utfärdats på uppdrag av Ryska federationens sjöfartsförvaltning.

(6)

När det gäller begäran om att inte otillbörligen kvarhålla ukrainska fartyg utfärdade Paris MOU den 2 mars 2022 PSCircular 101 (Vägledning om återsändande av sjöfolk på grund av situationen i Ukraina) som behandlar denna fråga. PSCircular 101 informerar medlemsmyndigheterna om att det finns ett behov av flexibilitet under de rådande omständigheterna, även när det gäller återsändande av sjöfolk, 2006 års sjöarbetskonvention, certifikat som utfärdats enligt den internationella konventionen angående normer för sjöfolks utbildning, certifiering och vakthållning från 1978 samt läkarintyg. Om utvecklingen gör det nödvändigt kan Paris MOU överväga ytterligare justeringar av PSCircular 101. Denna ståndpunkt bör meddelas de ukrainska myndigheterna.

(7)

När det gäller begäran om Ryska federationens medlemskap i Paris MOU bör det noteras att Ryska federationen har uteslutits från åtkomst till och användning av Thetis, den mekanism för målinriktning av hamnstatskontroll och den inspektionsdatabas som föreskrivs i artikel 24 i direktiv 2009/16/EG. Detta innebär att Ryska federationens deltagande i Paris MOU-arbetet redan har begränsats kraftigt, och utan åtkomst till den databasen kan Ryska federationen inte fullgöra sina skyldigheter enligt Paris MOU.

(8)

Varken Paris MOU eller någon av de politiska instruktionerna innehåller några förfaranden eller mekanismer för att avlägsna medlemmar från Paris MOU. Förutom uteslutning från Paris MOU är ett alternativ att tills vidare upphäva medlemskapet. Den omedelbara effekten av en avstängning skulle vara liknande som vid uteslutning, men detta är mindre permanent. Paris MOU innehåller emellertid heller inga bestämmelser om avstängning. En avstängning skulle göra det möjligt att ytterligare överväga behovet av fullständig uteslutning från Paris MOU och det skulle kunna dras tillbaka om omständigheterna förändras.

(9)

I egenskap av global aktör står unionen i centrum för insatserna inom Förenta nationerna (FN) och andra multilaterala forum och processer för att ställa Ryska federationen till svars för sin oprovocerade och oberättigade militära aggression mot Ukraina, att sätta stopp för den militära aggressionen mot Ukrainas territorium och att säkerställa en återgång till full respekt för Ukrainas suveränitet, oberoende och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser. Ryska federationens oprovocerade och oberättigade militära aggression mot Ukraina är en allvarlig överträdelse av artikel 2.4 i FN-stadgan, som förbjuder hot om eller bruk av våld mot någon stats territoriella integritet eller politiska oberoende.

(10)

Mot bakgrund av ovanstående, med tanke på den allvarliga situationen och så länge Ryska federationen inte iakttar principerna i FN-stadgan eller inte uppfyller sina internationella skyldigheter, är det lämpligt att avstänga Ryska federationen från medlemskap i Paris MOU i enlighet med artikel 62.3 i Wienkonventionen om traktaträtten.

(11)

Samarbete inom kommittén för hamnstatskontroll med andra tredjeländer som är medlemmar i Paris MOU nämligen Förenade kungariket, Island, Kanada och Norge är avgörande för att ett beslut ska kunna fattas om att avstänga Ryska federationen från medlemskap i Paris MOU.

(12)

När det gäller begäran om att inte erkänna certifikat som utfärdats av Ryska federationens sjöfartsförvaltning påpekas att sådana certifikat utfärdas i enlighet med de internationella konventionerna. Eftersom Ryska federationen fortfarande är medlem i Internationella sjöfartsorganisationen har inte Paris MOU behörighet att återkalla erkännande av sådana certifikat. Denna ståndpunkt bör meddelas de ukrainska myndigheterna.

(13)

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i kommittén för hamnstatskontroll vad gäller Ryska federationens medlemskap i Paris MOU bör fastställas, eftersom besluten skulle kunna påverka unionsrätten, nämligen direktiv 2009/16/EG.

(14)

Unionens ståndpunkt bör uttryckas av de unionsmedlemsstater som är medlemmar i Paris MOU och som agerar samfällt i unionens intresse.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar inom kommittén för hamnstatskontroll om samförståndsavtalet för hamnstatskontroll (Paris MOU) vad gäller Ryska federationens medlemskap i Paris MOU ska vara följande:

a)

Att godkänna det tillvägagångssätt som anges i punkt 5 i kommittén för hamnstatskontrolls dokument PSCC55/11.1 när det gäller kvarhållande av fartyg som för ukrainsk flagg i Paris MOU-hamnar.

b)

Att aktivt stödja att Ryska federationen avstängs från Paris MOU.

c)

Att sträva efter att nå samförstånd mellan andra medlemmar i Paris MOU än Ryska federationen om att tills vidare avstänga Ryska federationen från Paris MOU.

d)

Att godkänna det tillvägagångssätt som anges i punkt 7 i kommittén för hamnstatskontrolls dokument PSCC55/11.1 när det gäller att återkalla erkännandet av föreskrivna certifikat som utfärdats av Ryska federationen.

Artikel 2

Den ståndpunkt som avses i artikel 1 ska uttryckas av de unionsmedlemsstater som är parter i Paris MOU och som agerar samfällt i unionens intresse.

Artikel 3

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Utfärdat i Bryssel den 12 maj 2022.

På rådets vägnar

J.-Y. LE DRIAN

Ordförande


(1)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/16/EG av den 23 april 2009 om hamnstatskontroll (EUT L 131, 28.5.2009, s. 57).