23.3.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 94/6


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2022/465

av den 21 mars 2022

om ändring av genomförandebeslut (EU) 2019/570 vad gäller rescEU:s mobila laboratorieresurser och rescEU:s resurser för detektion, provtagning, identifiering och övervakning av CBRN-ämnen

(notified under document C(2022)1831)

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets beslut nr 1313/2013/EU av den 17 december 2013 om en civilskyddsmekanism för unionen (1), särskilt artikel 32.1 g, och

av följande skäl:

(1)

I beslut nr 1313/2013/EU fastställs den rättsliga ramen för rescEU. rescEU utgör en resursreserv på unionsnivå som syftar till att tillhandahålla bistånd i övermäktiga situationer där de totala sammanlagda resurserna på nationell nivå och de resurser som medlemsstaterna på förhand ställt till förfogande för den europeiska civilskyddspoolen inte kan säkerställa en effektiv insats vid naturkatastrofer och katastrofer orsakade av människor.

(2)

I enlighet med artikel 12.2 i beslut 1313/2013/EU ska rescEU-kapaciteten fastställas med beaktande av identifierade och framväxande risker, total kapacitet och brister på unionsnivå. rescEU bör särskilt fokusera på fyra områden, närmare bestämt luftburen skogsbrandsbekämpning, kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära (CBRN) incidenter, akutsjukvård samt transport och logistik.

(3)

I kommissionens genomförandebeslut (EU) 2019/570 (2) fastställs den inledande sammansättningen av rescEU i fråga om resurser och kvalitetskrav. rescEU-reserven består i nuläget av resurser för luftburen skogsbrandsbekämpning, resurser för lufttransport under samtidig vård, resurser för akutsjukvårdsgrupper, resurser för lagerhållning av medicinsk utrustning eller personlig skyddsutrustning eller bådadera, resurser för CBRN-dekontaminering, resurser för CBRN-lagerhållning samt transport- och logistikresurser.

(4)

En analys av identifierade och framväxande risker samt resurser och brister på unionsnivå visar att det finns ett behov av att stödja civilskyddsverksamhet genom att tillhandahålla resurser för detektion, provtagning, identifiering och övervakning av CBRN-ämnen på fältet för insatser vid nödsituationer (dvs. för att begränsa negativa konsekvenser för människors liv eller hälsa som härrör från CBRN-ämnen), för sökverksamhet (dvs. för att lokalisera CBRN-ämnen som inte omfattas av tillsynssystemet), för insatser vid säkerhetsrelaterade händelser (dvs. för att reagera på potentiellt brottsliga eller avsiktliga otillåtna handlingar som inbegriper eller är inriktade på CBRN-ämnen) och för övervakning av större händelser (dvs. för att förhindra brottsliga eller avsiktliga otillåtna handlingar som inbegriper CBRN-ämnen).

(5)

Resurserna bör omfatta reachbackstöd för teknisk bedömning för detektion, provtagning, identifiering och övervakning av CBRN-ämnen som genomförs inom ramen för civilskyddsmekanismen. Denna reachbackkomponent bör också göras tillgänglig för de nationella myndigheterna. Reachbacken skulle kunna tillhandahållas av en enda institution eller en pool av specialiserade institutioner.

(6)

Resursen är avsedd att utgöra ett enda paket med en hög grad av intern skalbarhet och modularitet, vilket gör det möjligt att vid behov separat sätta in enskilda komponenter ur paketet som är anpassade för katastrofinsatser, sökning, säkerhetsåtgärder eller övervakning, och även anpassade för den specifika kemiska, biologiska, radiologiska eller nukleära faran eller hotet.

(7)

Analysen av identifierade och framväxande risker samt av resurser och brister på unionsnivå visar också att det finns ett behov av mobila laboratorieresurser. Huvudsyftet med de mobila laboratorieresurserna är att tillhandahålla flexibelt och anpassningsbart stöd när medlemsstaternas kapacitet är överbelastad vad gäller att detektera, analysera eller kontrollera patogener eller CBRN-ämnen. De mobila laboratorieresurserna skulle kunna inriktas på olika specialiseringar med en hög grad av skalbarhet, modularitet och driftskompatibilitet.

(8)

I enlighet med artikel 12.4 i beslut 1313/2013/EU bör kvalitetskraven enligt rescEU baseras på erkända internationella standarder, i den mån sådana standarder redan existerar. Kvalitetskraven för den biologiska komponenten i de mobila laboratorierna bör därför baseras på WHO:s klassifikationer (3) för mobila laboratorier för snabbinsatser.

(9)

Resurser för detektion, provtagning, identifiering och övervakning av CBRN-ämnen bör inrättas för att hantera risker med låg sannolikhet och stora konsekvenser, i enlighet med de kategorier som avses i artikel 3d i genomförandebeslut (EU) 2019/570 och efter samråd med medlemsstaterna.

(10)

Genomförandebeslut (EU) 2019/570 bör därför ändras i enlighet med detta.

(11)

Bestämmelserna enligt detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som avses i artikel 33.1 i beslut nr 1313/2013/EU.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Genomförandebeslut (EU) 2019/570 ska ändras på följande sätt:

(1)

I artikel 1a ska följande punkt läggas till som punkt 4:

”4.   reachback: processen för att erhålla stöd från enheter som inte är utplacerade på fältet.”

(2)

Artikel 2.2 ska ändras på följande sätt:

a)

Led j ska ersättas med följande:

”j)

Berör inte den svenska versionen.”

b)

Följande led ska läggas till:

”k)

Resurser för detektion, provtagning, identifiering och övervakning av CBRN-ämnen för insatser vid nödsituationer, sökverksamhet, insatser vid säkerhetsrelaterade händelser och övervakning av större händelser.

l)

Mobila laboratorieresurser.”

(3)

Artikel 3a ska ersättas med följande:

”Artikel 3a

Stödberättigande kostnader för rescEU-resurser för lufttransport under samtidig vård, akutsjukvårdsgrupp av typ 2 och typ 3, medicinsk lagerhållning, CBRN-dekontaminering, CBRN-lagerhållning, tillfälligt boende, transport, logistik, CBRN-detektion, provtagning, identifiering och övervakning samt mobila laboratorier

Alla kategorier av kostnader som anges i bilaga IA till beslut nr 1313/2013/EU ska beaktas vid beräkningen av den totala stödberättigande kostnaden för rescEU-resurser.”

(4)

I artikel 3e ska punkterna 3 och 4 ersättas med följande:

”3.   De rescEU-resurser som avses i artikel 2.2 c–l ska inrättas för att hantera risker med låg sannolikhet och stora konsekvenser.

4.   Om de rescEU-resurser som avses i artikel 2.2 c–l sätts in inom ramen för unionsmekanismen ska unionens ekonomiska bistånd täcka 100 % av de operativa kostnaderna i enlighet med artikel 23.4b i beslut nr 1313/2013/EU.”

(5)

Bilagan ska ändras i enlighet med bilagan till det här beslutet.

Artikel 2

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 21 mars 2022.

På kommissionens vägnar

Janez LENARČIČ

Ledamot av kommissionen


(1)  EUT L 347, 20.12.2013, s. 924.

(2)  Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2019/570 av den 8 april 2019 om fastställande av regler för genomförande av Europaparlamentets och rådets beslut 1313/2013/EU vad gäller rescEU-resurser och om ändring av kommissionens genomförandebeslut 2014/762/EU (EUT L 99, 10.4.2019, s. 41).

(3)  Guidance for rapid response mobile laboratory (RRML) classification. Köpenhamn: WHO:s regionala kontor för Europa 2021.


BILAGA

I bilagan till genomförandebeslut (EU) 2019/570 ska följande avsnitt läggas till som avsnitt 11 och 12:

”11.   Resurser för detektion, provtagning, identifiering och övervakning av CBRN-ämnen för insatser vid nödsituationer, sökverksamhet, insatser vid säkerhetsrelaterade händelser och övervakning av större händelser

 

Uppgifter

Utsändbara reachbackresurser för detektion, provtagning, identifiering och övervakning av CBRN-ämnen för insatser vid nödsituationer, sökverksamhet, insatser vid säkerhetsrelaterade händelser och övervakning av större händelser (1).

 

Resurser

Förmåga att tillhandahålla operativt stöd för insatser vid nödsituationer (2), genom detektion, provtagning, identifiering och övervakning av CBRN-ämnen på fältet.

Förmåga att stödja sökverksamhet, genom detektion, provtagning, identifiering och övervakning av CBRN-ämnen på fältet.

Förmåga att tillhandahålla operativt stöd för insatser vid säkerhetsrelaterade händelser, genom detektion, provtagning, identifiering och övervakning av CBRN-ämnen på fältet. Detta ska inbegripa förmåga att stödja den behöriga myndigheten i den begärande medlemsstaten eller det begärande tredjelandet (3) i dess ansträngningar att bevara och samla in kriminaltekniska bevis, säkra spårbarheten och skydda säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter.

Förmåga att stödja övervakningsverksamhet, genom detektion, provtagning, identifiering och övervakning av CBRN-ämnen på fältet.

Förmåga att tillhandahålla icke-utplacerat reachbackstöd för teknisk bedömning för detektion, provtagning, identifiering och övervakning av CBRN-ämnen samt att åtgärda säkerhetsproblem i samband med denna verksamhet.

Förmåga att förbereda sig för och hantera operativa utmaningar för att genomföra detektion, provtagning, identifiering och övervakning av CBRN-ämnen i den begärande medlemsstaten eller det begärande tredjelandet, med beaktande av den begärande medlemsstatens eller det begärande tredjelandets faro- och hotbedömningar, planer, förfaranden och protokoll.

Förmåga att verka under ledning av den begärande medlemsstaten, enligt vad som avses i artikel 12.6 och 12.7 i beslut 1313/2013/EU, och att tillhandahålla effektiv operativ kapacitet för kontakter och samordning med de berörda myndigheterna i den begärande medlemsstaten (4).

 

Huvudkomponenter

En expertpool som kan bedöma och planera verksamhet för detektion, provtagning, identifiering och övervakning av CBRN-ämnen på grundval av medlemsstatens eller tredjelandets faro- och hotbedömningar.

Utsändbar expertpool för detektion, provtagning, identifiering och övervakning av CBRN-ämnen för insatser vid nödsituationer, sökverksamhet, insatser vid säkerhetsrelaterade händelser och övervakning av större händelser.

Utsändbar utrustning och utsändbara verktyg för detektion, provtagning, identifiering och övervakning av CBRN-ämnen samt all nödvändig stödjande utrustning och alla nödvändiga stödjande verktyg, resurser, fordon, förbrukningsvaror, teknik för säker kommunikation, datautbyte och information och små fältlaboratorier (5), när detta anses nödvändigt för att säkerställa resursens funktion.

Utsändbar utrustning, utsändbara verktyg, resurser och förbrukningsvaror samt ett lämpligt system för hantering av förorenat avfall som härrör från detektering, provtagning, identifiering och övervakning.

Operativa reachbackresurser för teknisk och operativ bedömning, särskilt när det gäller identifiering, provtagning och säkerhet.

Lämplig utrustning och lämpliga förfaranden, verktyg, resurser och förbrukningsvaror för att garantera personalens säkerhet när de arbetar i en farlig miljö, såsom lämpliga detektorer, personlig skyddsutrustning eller dekontamineringskomponenter, i enlighet med befintliga tillämpliga rättsliga krav och tillämpliga internationella standarder.

 

Autonomi

Artikel 12 i genomförandebeslut 2014/762/EU ska tillämpas.

 

Utsändning

Möjlighet att sätta in utsändbara komponenter och reachbackstöd för teknisk bedömning högst 12 timmar efter det att erbjudandet godtagits.

Insatsen ska kunna upprätthållas under minst 14 sammanhängande dagar.

Resurserna kan utplaceras på förhand i händelse av en begäran om bistånd i enlighet med artikel 15.2 i beslut 1313/2013/EU och på grundval av nationella hotbedömningar som tyder på en exceptionell situation med förhöjd risk.

12.   Mobila laboratorieresurser

Uppgifter

Tillhandahålla ett modulärt, flexibelt och anpassningsbart mobilt laboratorium som kan detektera, analysera eller kontrollera patogener eller CBRN-ämnen.

Resurser

Förmåga att leda laboratorieverksamhet.

Förmåga att utföra tester och analyser enligt gällande internationella standarder, riktlinjer och bästa praxis.

Förmåga att hantera patogener eller CBRN-ämnen som hör till olika riskgrupper och lagra, överföra och hantera med dessa sammanhörande data och analysresultat på ett säkert sätt.

Förmåga att stödja folkhälsoundersökningar, rapportera om resultat och utföra kontroller, samtidigt som spårbarheten bevaras och säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter skyddas.

Huvudkomponenter

Experter

Personal som har lämplig utbildning och är tillräckligt utrustad för att utföra de olika uppgifter som anges i uppgifterna.

Logistik

Utveckla lämpliga operativa förfaranden.

Kunskaper om tullregler och särskilda krav i samband med gränspassage för mobil laboratorieutrustning, reagenser och personal.

Informationshantering

Kommunikationssystem med säkert och osäkert IT-nät (LAN) för att säkerställa internetanslutning, datahantering och datautbyte, även i avlägsna områden.

System för hantering av laboratorieinformation.

Utrustning

Lämplig utrustning och lämpliga förbrukningsvaror som krävs för att utföra väsentliga uppgifter och funktioner.

Lämpliga instrument och resurser inom ramen för stödsystem, för att utföra väsentliga uppgifter och funktioner.

Säkerhet

Lämplig utrustning och lämpliga förfaranden, verktyg, resurser och förbrukningsvaror, inbegripet lämpliga avfallshanteringssystem, för att garantera säkerheten för personalen, den omgivande befolkningen och miljön vid arbetet med farliga CBRN-ämnen eller patogener, i enlighet med befintliga tillämpliga rättsliga krav och tillämpliga internationella standarder.

Autonomi

Det bör säkerställas att resursen är självförsörjande under minst 14 dagar.

Artikel 12.1 och 12.2 i genomförandebeslut 2014/762/EU ska tillämpas.

Utsändning

Insatsklar senast 12 timmar efter det att erbjudandet har godtagits.”


(1)  Alla händelser som på grundval av nationella hotbedömningar kan kräva CBRN-övervakning (t.ex. stora offentliga sammankomster, idrottsevenemang, möten mellan statschefer, konserter, världsutställningar).

(2)  Detta ska omfatta alla typer av nödsituationer orsakade av naturen eller av människan som involverar farliga material eller CBRN-ämnen. Exempel på detta är nödsituationer till följd av naturkatastrofer, industri-, transport- eller forskningsverksamhet, brottsliga eller avsiktliga otillåtna handlingar, terroristhandlingar eller väpnade konflikter, eller nödsituationer som härrör från satellitolyckor och rymdskrot.

(3)  I enlighet med artikel 12.10 i beslut 1313/2013/EU får rescEU-kapacitet sättas in om en katastrof som inträffar utanför unionen på ett betydande sätt skulle kunna drabba en eller flera medlemsstater eller deras medborgare.

(4)  T.ex. myndigheter med anknytning till civilskydd, brottsbekämpning, underrättelseverksamhet, ammunitionsröjning eller tekniskt stöd.

(5)  T.ex. för att stödja den inledande analysen av proverna.